Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
28 septembrie 2010
Institutul Cultural Român, inaugurat la Chişinău fără sediu
Institutul Cultural Român de la Chişinău va fi inaugurat, mâine, fără a avea deocamdată un sediu de lucru. Acesta va fi stabilit ulterior, după restaurarea unei case monument din oraș. Instituţia de la Chişinău va purta numele poetului Mihai Eminescu şi se va lansa în capitala Moldovei, printr-o ceremonie şi un concert la Sala cu Orgă. Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" este primul institut al unei ţări din Uniunea Europeană deschis la Chişinău iar misiunea sa este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Activitatea filialei de la Chişinău va fi coordonată de Petre Guran, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti şi doctor în istorie, fost membru al Centrului de Studii Elenice al Universităţii Princeton şi cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române. Totodată, el este autorul a numeroase studii, articole şi recenzii pe teme de antropologie, istorie şi actualitate politică şi religioasă.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", în perioada 1 - 11 octombrie.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" se va desfăşura în perioada 1 - 11 octombrie, la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România. Evenimentul va debuta pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Muzicii, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din România, cu 7.420 de tuburi, artiştii români şi internaţionali invitați urmând să cânte exclusiv pe impresionantul instrument. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro.
Costumele Baletului Rus şi spectacole de teatru şi circ, la Bucureşti
Costume ale Baletului Rus, spectacole de teatru şi circ, un salon de benzi desenate şi un târg de poezie fac parte din oferta culturală de toamnă-iarnă a Institutului Francez din Capitală. Sub egida festivalului de modă Pasarela, Institutul Francez prezintă expoziţia "Operas russes, a l'aube des ballets russes", ce cuprinde o selecţie unică de costume de scenă folosite în producţiile lui Serghei Diaghilev, fondatorul celebrei companii de dans Les Ballets Russes. Expoziţia va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă al României de pe 10 noiembrie şi până in ianuarie, anul viitor. Un alt eveniment este punerea în scenă la Teatrul Bulandra, pe 30 septembrie şi 1 octombrie, a spectacolului "Falsa servitoare/ La fausse suivante", în regia lui Lambert Wilson, după piesa omonimă a lui Pierre de Marivaux.
"Marţi, după Crăciun", la New York
Cel mai nou film al regizorului Radu Muntean, "Marţi, după Crăciun", a fost cumpărat pentru a putea fi difuzat în Statele Unite, pentru că reprezentanţii companiei de distribuţie au fost impresionaţi la vizionarea din cadrul Festivalului de la Cannes. Difuzarea va începe în luna mai a anului viitor, după ce filmul va fi proiectat în cadrul New York Film Festival, eveniment care se desfăşoară în aceste zile în Statele Unite. La acelaşi festival va fi prezentată şi noua peliculă regizată de Cristi Puiu, "Aurora". Filmul lui Radu Muntean, care prezintă un triunghi sentimental format din soţ, soţie si amantă, îi are în rolurile principale pe Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Maria Popistaşu.
John Lennon, la Muzeul Grammy
Muzeul Grammy organizează, pe 4 octombrie, expoziţia "John Lennon, Songwriter" pentru a celebra 70 de ani de la naşterea artistului.
Evenimentul va fi precedat, pe 3 octombrie, de o întâlnire cu Yoko Ono, soţia lui John lennon, la Clive Davis Theater. Pe 3 noiembrie va avea loc concertul "Imagine There's No Hunger: Celebrating the Songs of John Lennon" la Hard Rock Café din Hollywood, fondurile urmând să fie folosite pentru a sprijini Muzeul Grammy şi organizaţia nonprofit WhyHunger. În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi prezentate o expoziţie de studio interactivă, imagini video cu Lennon, chitarele artistului, desene şi versuri scrise de mână, celebrii săi ochelari, costumul din "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" şi premiul Grammy obţinut de artist în 1980, pentru "Double Fantasy". John Lennon a fost împuşcat mortal pe 8 decembrie 1980, în faţa locuinţei sale din New York, în timp ce se întorcea acasă împreună cu Yoko Ono, după o sesiune de înregistrări. Lennon, legendarul fost membru al trupei Beatles, ar fi împlinit pe 9 octombrie 70 de ani.
Herta Müller: Premiul Nobel a schimbat doar viaţa mea pe dinafară
Laureata premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, scriitoarea germană de origine română, Herta Müller, a declarat, ieri, la Bucureşti, că prestigioasa distincţie i-a schimbat viaţa doar "pe dinafară", în particular fiind aceeaşi persoană. La conferința de presă organizată cu prilejul vizitei sale de două zile în România, Herta Muller a vorbit cu regret despre faptul că unii membri ai fostei Securități comuniste "au poziţii bune şi au căzut în picioare", adăugând că aceasta este o problemă care afectează grav România zilelor noastre. Scriitoarea a vorbit şi despre Oskar Pastior, prietenul său, care i-a fost sursă de inspiraţie şi ajutor la scrierea romanului "Leagănul respiraţiei" și care, potrivit unei dezvăluiri din presa germană, a fost informator al Securităţii. În legătură cu acest caz, Herta Muller a spus că Pastior nu a avut ieşire, întrucât dacă nu ar fi acceptat acest lucru, ar fi fost închis. Herta Müller a vorbit şi despre lucrurile care definesc România în viaţa ei. Astfel, scriitoarea a enumerat, în glumă: "mititei, zacuscă, vinete şi nişte oameni minunaţi pe care îi cunoaște". Evenimentele dedicate scriitoarei Herta Müller vor continua, astăzi, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală, unde va avea loc lansarea seriei de autor, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior", şi o sesiune de autografe.
Alina Cojocaru, 'Balerina deceniului'
Românca Alina Cojocaru este una dintre cele patru artiste declarate Balerine ale Deceniului, alături de Svetlana Lunkina şi Diana Vişneva din Rusia şi Lucia Lacarra din Spania. Distincția a fost acordată cu prilejul Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century', unul dintre cele mai prestigioase spectacole de balet din întreaga lume, care reuneşte, în scopuri caritabile, o serie de staruri internaţionale ale genului. Evenimentul a avut loc, la Moscova.
Romanian Piano Trio concertează la inaugurarea Institutului Cultural Român de la Chişinău
Romanian Piano Trio concertează, maine, la inaugurarea Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău. Concertul va avea loc la Sala cu Orgă din Capitala Republicii Moldova şi este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României din țara vecină. Programul concertului include lucrări de referinţă din creaţia compozitorilor George Enescu, Camille Saint-Saëns, Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov, Georg Friedrich Händel, Robert Schumann, Jules Massenet, Pablo de Sarasate sau Ástor Piazzolla. Cel mai recent turneu al ansamblului format din Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma a avut loc la Expoziţia Mondială de la Shanghai, în perioada 19 - 30 august, alături de Orchestra Națională Radio.
Thierry Frémaux şi Gaspar Noé vin, în octombrie, la Bucureşti
Delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, şi regizorii Gaspar Noé, Xavier Beauvois şi Kornél Mundruczó vin în octombrie la Bucureşti, la invitaţia Institutului Francez, care va prezenta o selecţie de filme proiectate anul acesta la festivalul de pe Croazetă. Thierry Frémaux a făcut o selecţie din filmele de la Cannes, pe care le va prezenta la Bucureşti, în perioada 19 - 22 octombrie, alături de Cristian Mungiu, laureatul Palme d'Or. În cadrul evenimentului vor fi proiectate şi peliculele româneşti selectate anul acesta la festival - respectiv "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Aurora", de Cristi Puiu.
"Wall Street: Money Never Sleeps", mare succes de box office
"Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea peliculei de succes din 1987 care creionează lumea feroce a speculaţiilor la bursa, este noul lider al încasarilor din Statele Unite, cu 19 milioane de dolari în primul weekend de proiectie în cinematografe. Filmul îl are ca protagonist pe Michael Douglas, care a jucat, alaturi de Charlie Sheen, si în prima peliculă, regizată tot de Oliver Stone.
Herta Müller – lansarea seriei de autor, la București
Scriitoarea germană de origine română, Herta Muller, își lansează, astăzi, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București, o serie de autor, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior". Laureata Nobelului pentru Literatură în 2009 va susține, în ultima zi a vizitei sale în România, şi o sesiune de autografe. Într-un dialog purtat aseară, la Ateneul Român, împreună cu Gabriel Liiceanu, Herta Muller a declarat că, în România, nu a existat o dizidenţă organizată, adăugând că Radu Filipesu sau preotul Calciu Dumitreasa erau singuri, ceea ce nu s-a întâmplat în alte state foste comuniste. Scriitoarea consideră că fiecare carte care s-a scris în timpul comunismului era doar un mod de a respira, de a rămâne onest personal, şi nu un fel de rezistenţă.
Premieră la Naţionalul bucureştean
Spectacolul "Spitalul special" de Iosif Naghiu, va avea premiera oficială la Teatrul Naţional din Bucureşti, mâine, de la ora 19.00. Iubitorii de teatru vor vedea o piesă despre cum s-a furat o revoluţie, despre vise spulberate, agonia visătorilor şi o tranziţie fără sfârşit. Dramaturgul Iosif Naghiu este printre primii care anticipează, încă din 1992, evoluţia societăţii româneşti post decembriste. Rezultatul este o piesă care parodiază, deopotrivă, revoluţia, eroismul şi moartea. Din distribuţie fac parte actorii Dorin Andone, Mihai Verbiţchi, Teodora Mareş, Carmen Ionescu, Răzvan Popa şi Andrei Duban iar regia spectacolului îi aparţine lui Ştefan Iordănescu.
Victor Rebengiuc, premiat la Festivalului de Teatru Clasic de la Arad
Actorul Victor Rebengiuc va primi distincţia "Bene Merentis" la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad, care se va desfăşura în perioada 10 - 23 octombrie. Premiul este noutatea pe care festivalul o aduce în acest an. Organizatorii vor acorda, la fiecare ediţie, distincţia "Bene Merentis", unei personalităţi a teatrului românesc. În cadrul evenimentului sunt programate 11 spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate.
"Morgen"- la Doha Tribeca Film Festival
Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan va participa la Doha Tribeca Film Festival, care se va desfăşura între 26 şi 30 octombrie, în Qatar. Filmul va rula în cadrul secţiunii World Panorama. "Morgen" îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de la graniţa româno-ungară. Pe fondul unei vieţi monotone, bărbatului i se întâmplă într-o zi ceva neobişnuit - i se oferă bani din partea unui emigrant pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" , "morgen", în limba germană. Pentru acest film, Marian Crişan a primit în august, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, din partea unei echipe de cineaşti conduse de Eric Khoo.
Festivalul "Nopţi clasice la Palatul Behague" de la Paris
La Ambasada României din Paris are loc, timp o săptămână, Festivalul "Nopţi clasice la Palatul Behague". În cadrul acestui eveniment, muzicieni români şi străini vor pune în valoare opera lui George Enescu şi a unora dintre contemporanii săi europeni, Ravel, Debussy, Prokofiev sau Grieg . Printre invitaţii care vor concerta la Paris se numără Mihaela Ursuleasa, Sarah Nemţeanu, Cvartetul Enescu, Richard Galliano, Jean Claude Vanden Eyden sau Gordan Nikolic. Festivalul "Nopţi Clasice la Palatul Behague" face parte din evenimentele organizate cu prilejul celei de-a 11-a ediţii a săptămânii culturilor străine la Paris. Cu aceeaşi ocazie, la Institutul Cultural Român a fost vernisată expoziţia de fotografie " Bucureştiul neiubit", o privire contemporană asupra patrimoniului bucureştean, cu scopul de a pune în evidenţă importanţa şi necesitatea de a-l proteja. Evenimentul se va încheia pe data de 3 octombrie.
Mariah Carey a căzut pe scenă
Cântăreaţa americană Mariah Carey a trecut printr-un moment stânjenitor când s-a împiedicat din cauza pantofilor cu tocuri foarte înalte pe care îi purta şi a căzut pe scenă, în timpul unui concert pe care l-a susţinut la Singapore. Incidentul s-a produs la mijlocul piesei "Make It Happen". După acest incident, diva a preferat să işi continue concertul, cântând desculţă. Mariah Carey a cunoscut succesul în anii '90, prin lansarea unui album care îi poartă numele. Potrivit revistei Billboard, Mariah a fost cea mai de succes cântăreaţă din Statele Unite în anii '90 şi una dintre cele mai bune voci din toate timpurile.
Herta Müller – lansarea seriei de autor, la București
Scriitoarea germană de origine română, Herta Muller, își lansează, peste doar 3 ore, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București, o serie de autor, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior". Laureata Nobelului pentru Literatură în 2009 va susține, în ultima zi a vizitei sale în România, şi o sesiune de autografe. Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, scriitoarea a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre romanele publicate de Herta Müller se numără"Regele se-nclină şi ucide", "Animalul inimii", "Este sau nu este Ion", "Children of Ceauşescu", "The Passport", "Nadirs" şi altele.
Târgul Anticarilor din Parcul Obor, o nouă ediţie
Pe locul vechiului Târg al Moşilor din Bucureşti se va organiza, între 1 şi 3 octombrie, o nouă ediţie, cea de-a XII-a, a Târgului Anticarilor. Anticarii români îşi vor da întâlnire în faţa şi în incinta Primăriei Sectorului 2, pentru a dovedi că obiectele de valoare şi de calitate răzbat trecerii timpului şi oricăror probleme financiare. Timp de 3 zile, iubitorii de antichităţi vor putea vizita cele aproximativ 100 de corturi amenajate pe aleile Parcului Obor şi alte 10 standuri din incinta Primăriei. În prima zi a Târgului, vineri, 1 octombrie, la parterul Primăriei Sectorului 2, va avea loc lansarea cărţii 'Templul brâncuşian al iubirii', scrisă de Nina Stănculescu.
Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, în octombrie, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti
Sylvie Guillem, una dintre marile balerine ale lumii, şi celebrul coregraf şi dansator Russell Maliphant vor dansa, pe 22 octombrie, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în spectacolul 'Push'. Produs de Sadler's Wells, show-ul a fost premiat de la debutul său cu patru distincţii majore: premiul 'Laurence Olivier' pentru 'Cea Mai Bună Producţie de Dans Nouă', un premiu 'Time Out' pentru prestaţia lui Sylvie Guillem din 'Solo', 'Cea Mai Bună Coregrafie Modernă pentru Russell Maliphant la decernarea Premiilor Naţionale pentru Dans şi premiul 'South Bank Show Dance'.
Patru festivaluri pentru Teatrul German
Teatrul German de Stat din Timişoara are prevăzute, în programul acestei toamne, 4 participări la festivaluri. Debutul se va face, sâmbătă, 2 octombrie, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea cu piesa "Cântăreaţa cheală", de Eugène Ionesco, sub direcţia de scenă a lui Alexandru Dabija. Acest spectacol va fi urmat de unul pentru copii "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", în varianta scenică şi regia Simonei Vintilă, care va fi prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, un milion de poveşti", eveniment ce va avea loc la Bucureşti, vineri, 8 octombrie. Spectacolul "Cântăreaţa cheală" va fi prezentat apoi şi publicului din Piatra Neamţ, în cadrul Festivalului de Teatru Scurt, într-o reprezentaţie care va avea loc joi, 21 octombrie. Periplul festivalier se va încheia, în luna noiembrie, cu piesa "Aşteptându-l pe Godot", de Samuel Beckett, sub direcţia de scenă a regizoarei germane Christiane J. Schneider. Spectacolul se va juca la Arad, în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru.
"Colivia" şi "Marţi, după Crăciun", la Festivalul Filmului Francofon de la Namur
"Colivia" de Adrian Sitaru şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean se numără printre filmele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Namur, Belgia, eveniment care se va desfăşura între 1 şi 8 octombrie. În cadrul festivalului, vor mai rula scurtmetrajele "Musafirul" de Răzvan Tache Alexandru, "Domnul David" de Hadrian Marcu şi "Septembers" de Anton Octavian. Acestora li se adaugă un alt scurtmetraj de Adrian Sitaru, "Lord", dar şi lungmetrajul de debut al lui Bogdan Apetri, "Periferic". Pelicula "Marţi, după Crăciun" a fost selectată, la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în competiţia Un Certain Regard.
Lindsay Lohan, la închisoare
Actriţa americană Lindsay Lohan a fost eliberată pe cauţiune după ce a petrecut 15 ore la o închisoare din Los Angeles pentru consum de droguri. Un judecător din Beverly Hills a dispus arestarea imediată a actriţei în vârstă de 24 de ani deoarece, la controlul periodic pe care trebuia să-l efectueze, rezultatul analizei pentru consumul de cocaină a ieşit pozitiv. Judecătorul a respins eliberarea pe cauţiune şi a condamnat-o pe tânără la 30 de zile de închisoare. La recursul depus de avocaţii apărării, instanţa a acceptat eliberarea pe cauţiune a actriţei, contra sumei de 300.000 de dolari.
Victor Rebengiuc şi Florin Şerban, finaliştii Marilor Premii Prometheus
Actorul Victor Rebengiuc şi regizorul Florin Şerban se numără printre finaliştii Marilor Premii Prometheus pentru Opera Omnia - premiul pentru întreaga carieră şi, respectiv, pentru Opera Prima – care vor fi acordate pe 13 octombrie.
Marile Premii Prometheus sunt acordate în fiecare an de Fundaţia Anonimul pentru a recompensa artiştii români de valoare din literatură, muzică, arte vizuale şi artele spectacolului. Ceilalţi finalişti selectaţi pentru Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia sunt: Ştefan Agopian (literatură), Valentin Gheorghiu (muzică) şi Ion Grigorescu (arte vizuale). Din juriul prezidat de Andrei Pleşu, mai fac parte Eugen Negrici , Dan Dediu , Ruxandra Demetrescu şi Ion Caramitru.
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio", în perioada 1 - 11 octombrie
Festivalul Internaţional "Seri cu orgă la Sala Radio" se va desfăşura în perioada 1 - 11 octombrie, la sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti, şi va cuprinde nouă concerte şi recitaluri susţinute de solişti de talie internaţională pe cea mai mare orgă din România. Evenimentul va debuta pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Muzicii, la ora 19.00, cu "Misa de orgă" de J. S. Bach, în interpretarea renumitei soliste Ilsa Maria Reich, urmată de recitalul lui Marcel Costea. Vedeta Festivalului va fi chiar orga Sălii Radio - cea mai mare din România, cu 7.420 de tuburi, artiştii români şi internaţionali invitați urmând să cânte exclusiv pe impresionantul instrument. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, de pe www.eventim.ro.
Nouă filme, nouă ţări, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj-Napoca
Nouă filme din Ungaria, Polonia, Australia, Chile, Olanda, Germania, Rusia, Turcia şi Belgia se vor întrece în competiţia oficială a ediţiei a doua a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfăşura în trei cinematografe clujene, Republica, Victoria şi Arta, la Casa Tranzit şi în parcarea unui centru comercial, unde vor avea loc proiecţiile drive in. Evenimentul se va desfăşura în perioada 8 - 17 octombrie.
Expoziţie de fotografie şi lansare de carte despre românii din Bulgaria
O expoziţie de fotografie intitulată 'Populaţia românească din nordul Bulgariei' şi cartea 'Românii dintre Vidin, Dunăre şi Timoc. Sărbători, obiceiuri, credinţe' de Emil Ţîrcomnicu, vor fi prezentate miercuri, 6 octombrie, la sediul Institutul Cultural Român. Expoziţia va fi deschisă în perioada 1-8 octombrie, accesul publicului fiind liber. În prezent, în Bulgaria nu există învăţământ primar şi secundar şi nici emisiuni tv sau radio în limba română. Conform estimărilor, comunitatea românească din Bulgaria numără aproximativ 150.000 de persoane.
Familia regală britanică nu-şi mai permite Palatul Buckingham
Angajaţii familiei regale britanice au cheltuit 1,5 milioane de lire pentru lucrări de cosmetizare a Palatului Buckingham, deşi, în paralel, fuseseră solicitate subvenţii pentru acoperirea facturilor la căldură. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a cerut Guvernului să îi ofere subvenţii prin programul de combatere a sărăciei ca să plătească facturile la căldură. Solicitarea a fost refuzată din raţiuni de imagine mai ales că aceste fonduri sunt destinate familiilor cu venituri mici. Oficialii guvernamentali au explicat că redirecţionarea subvenţiilor spre Palatul Buckingham s-ar fi putut transforma într-un dezastru în materie de relaţii publice, atât pentru Guvern, cât şi pentru familia regală.
Herta Müller – lansarea seriei de autor, la București
La final, va reamintim că scriitoarea germană de origine română, Herta Muller, își lansează, peste doar o oră, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București, o serie de autor, cu romanele "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior". Laureata Nobelului pentru Literatură în 2009 va susține, în ultima zi a vizitei sale în România, şi o sesiune de autografe. Herta Muller a venit în România la invitația editurii Humanitas, care marchează, anul acesta, 20 de ani de existență.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.