DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.00 - 17.05
Colectionarul de voci • Realizatori Anca Mateescu si Eugen Lucan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.05 - 17.50
Planeta Radio - Stiinta la ea acasa • Realizator Mihaela Ghita

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.50 - 18.00
A fost odata ca niciodata • Poveste de seară. 'Frunza' de Emil Gârleanu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 septembrie 2010

Lungmetrajul “Mar Nero” va rula din 17 septembrie în Bucureşti şi Cluj. Pelicula de debut a regizorului Federico Bondi, 'Mar Nero' este o producţie Film Kairos şi Rai Cinema, în coproducţie cu Hi Film şi Manigolda Film. Filmul redă povestea de prietenie dintre o tânără româncă venită în Italia să lucreze şi bătrâna de care fata are grijă cu infinită răbdare şi afecţiune. Coexistenţa forţată a celor două femei, aparent diferite, se transformă cu fiecare zi care trece în prietenie sinceră şi solidaritate. Inspirat din viaţa bunicii regizorului, 'Mar Nero' oferă o imagine intimă, personală şi autentică asupra relaţiilor ce se clădesc între italieni şi emigranţii români, altfel decât sunt acestea prezentate la ştiri. Lungmetrajul le are în rolurile principale pe Ilaria Occhini, doamna teatrului italian, şi pe Dorotheea Petre. Din distribuţie mai fac parte Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, regretatul actor Corso Salani şi Theodor Danetti. Primit cu entuziasm atât din partea criticilor, cât şi a publicului la Festivalul de Film de la Locarno, filmul a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă (Ilaria Occhini), premiul juriului ecumenic şi premiul juriului tânăr.

Un nou concert din cadrul celei de-a doua ediţii a stagiunii muzical - camerale 'Muzica la Palatele Brâncoveneşti', organizată la Palatul Mogoşoaia, va avea loc duminică. La reuşita evenimentului îşi dau concursul importanţi artişti ai scenei româneşti: basul Pompeiu Hărăşteanu, pianista Ilinca Dumitrescu şi fagotistul Vasile Macovei, în sala Scoarţelor a Palatului Mogoşoaia melomanii fiind invitaţi să audieze opusuri aparţinând compozitorilor Robert Schumann şi Frederic Chopin, creatori de la a căror naştere se împlinesc 200 de ani. Concertul se constituie şi într-un prilej de a-l sărbători pe basul Pompeiu Hărăşteanu, unul dintre cei mai importanţi şi mai longevivi artişti lirici români, care va împlini, la 14 septembrie, 75 de ani, cel care, până în prezent, a fost aplaudat în peste 8.000 de spectacole de operă, recitaluri vocal -camerale şi concerte vocal simfonice.

Festivalul Internaţional de film Document.Art se va desfăşura între 30 septembrie şi 2 octombrie, la Otopeni. Evenimentul are trei secţiuni tematice competiţionale: Artă, Ecologie şi Turism. Trofeul Document.Art este însoţit de un premiu în valoare de 5.000 de euro oferit de MDV Film, Bucureşti. Premiul constă în servicii de postproducţie acordate câştigătorului pentru o viitoare producție. Pe lângă trofeul festivalului vor mai fi acordate premii pentru cel mai bun film de artă/ ecologie/ turism, pentru cel mai bun spot promoţional pe teme de turism, pentru cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună imagine şi cea mai bună regie.

Compania Teatrală Bucovina va prezenta, în 2011, la Bucureşti, în cadrul Festivalului "George Enescu", un spectacol de dans şi teatru comunitar cu participarea tinerilor cu probleme speciale. Activitatea instituției în noua stagiune teatrală va fi deschisă în cursul lunii viitoare cu spectacolul "Plicul" de Liviu Rebreanu, urmând ca repertoriul acestei stagiuni să conţină piese din dramaturgia română şi universală, incluzând şi autori bucovineni, iar o noutate o constituie spectacolele pentru copii şi tineret. Proiectele companiei vor include şi cursuri de artă dramatică pentru tineri şi pensionari ca o formă modernă de socializare şi o alternativă pentru o viaţă activă.

Artistul francez Yann Tiersen, cunoscut publicului pentru compoziţiile sale din filmele "Amelie/ Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" şi "Good Bye, Lenin", revine în România pentru a susţine un concert în Bucureşti, pe 9 decembrie. Recitalul face parte din turneul european de promovare a celui mai recent album, intitulat "Dust Lane". Materialul discografic combină note simple cu sunete puternice, iar poezia a fost înlocuită cu energie vie. Tiersen schimbă genurile muzicale, predându-se riff-urilor de chitară şi sunetelor muzicii rock. Yann Tiersen va concerta pe 9 decembrie, de la ora 21.00, în The Silver Church Club din Bucureşti. Accesul este permis începând cu ora 19.00.

Municipiul Braşov va găzdui, la sfârșitul acestei săptămâni, a treia ediţie a festivalului "Turnirul Cetăţilor". Evenimentul se va desfăşura la Arenele "Ion Ţiriac" ale Liceului Sportiv, din program nelipsind luptele cavalerilor pentru inimile domniţelor, meşteşugarii populari şi un concert cu trupa Phoenix.
Turnirul cu cai, luptele cu spada între cavaleri, dansurile şi cântecele menestrelilor sau aruncarea cu lancea asupra porcului mistreţ vor face deliciul braşovenilor şi al turiştilor care vor decide să îşi petreacă weekend-ul în stil medieval, potrivit organizatorilor evenimentului. De asemenea, publicul va putea vota cel mai iscusit cavaler de Kronstadt. Festivalul va fi deschis sâmbătă, la ora 12.00, cu o paradă a cavalerilor şi domniţelor şi se va încheia spre seară cu un concert al trupei Phoenix.

Spectacolul "Prah/Tatăl" al Secţiei germane a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va avea premiera, în 11 septembrie, la Teatrul "Black Box Gasteig" din München, în cadrul Zilelor Culturale Româneşti, piesa urmând a fi prezentată apoi şi la Nurnberg. Piesa este un coupé de două spectacole, după textul "Prah" sau "Anatomia unei temeri" de Spiro György şi "Tatăl" sau "Anatomia unei crime" de Csaba Miko. Spectacolul a fost premiat pentru cel mai bun text, în 2005, în cadrul Bursei de Dramaturgie de la Heidelberg, Germania. Piesa are ca element central o crimă ce a avut loc într-o familie şi prezintă modele de depăşire a unei situaţii emoţionale aproape imposibilă. Structurat asemenea unui roman poliţist psihologic, textul pătrunde în complexitatea structurii umane, portretizând cele mai ascunse şi, totodată, cele mai dureroase faţete ale psihicului.

LocalRec.RO, o platformă de promovare a producătorilor români de muzică electronică va fi lansată, în această toamnă, la Berlin, Viena, Londra şi Barcelona.
Proiectul este derulat de Organizaţia Română pentru Drepturile de Utilizator, cu sprijinul ICR, prin Programul Cantemir, program de co-finanţare pentru proiecte culturale. Turneul de promovare a platformei LocalRec.RO va începe astăzi la Berlin, cu un concert susţinut de Vlad Caia, Cristi Cons şi Inner, în club M.I.K.Z., următorul spectacol din cadrul turneului, susţinut de Cosmin TRG, The Model şi Alien Pimp, urmând să aibă loc, pe 17 septembrie, în clubul Fluc Wanne din Viena.

'Izolări active' - o expoziţie de pictură, fotografie şi obiect, semnată de artistul Dan Palade, se va deschide, duminică, la Cuhnia şi Casa Artelor de la Palatul Mogoşoaia. Potrivit curatorului manifestării, Doina Mândru, 'titlul asumat de artist decriptează, sugestiv şi exact, nu numai opera, rod al unei izolări, ci însuşi tipul de operare, felul lucrării sale'. Personalitate de amplă înzestrare, cu multiple angajamente şi disponibilităţi pentru conceptual, intervenţie în natură şi cele mai diverse tipuri de expresie vizuală experimentate în numeroase participări la tabere şi simpozioane de creaţie încă de la sfârşitul anilor '70, Dan Palade rămâne o prezenţă discretă pe simeze. Reperele picturii artistului se regăsesc în sintezele plastice ale anilor '70 - '80 propuse la noi de Horia Bernea, Mihai Horea şi de Marin Gherasim, fără ca acesta să se identifice cu unul dintre ei, demersul artistului incluzând, în acelaşi timp, serioase explorări în zona vizualităţii pure urmând lecţia lui Paul Klee. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 12 octombrie.

Cea de-a 26-a ediţie a galei Spirit Awards va avea loc sâmbătă, 26 februarie 2011, cu o zi înainte de gala premiilor Oscar. Astfel se va reveni la tradiţia încălcată în acest an, când ceremonia a fost decalată cu o zi. Reprezentanţii Film Independent, asociaţia care organizează anual această ceremonie dedicată filmelor de artă, au făcut anunţul miercuri, urmând ca detaliile privind locul de desfăşurare a evenimentului şi ora să fie anunţate luna aceasta. Data limită de înscriere pentru Spirit Awards este 5 octombrie 2010. Premiile aduc un omagiu filmelor americane cu buget redus, selectate pe baza unor criterii precum originalitate, subiecte provocatoare şi gradul de finanţare independentă. Limita maximă de buget este de 20 de milioane de dolari. Anul acesta, lungmetrajul "Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire", de Lee Daniels, a fost marele câştigător la Spirit Awards, obţinând cinci trofee, printre care premiul pentru cel mai bun film şi premiul pentru cel mai bun regizor

Teatrul Naţional din Bucureşti îşi deschide stagiunea 2010 - 2011, primele spectacole fiind programate pe 17 şi 18 septembrie. La fiecare din cele trei săli sunt programate, în aceste date, noile producţii ale instituției: 'S-a sfârşit cum a-nceput' de Sean O'Casey, regia Horaţiu Mălăele, 'Livada de vişini' de Cehov, regia Felix Alexa, iar la Sala Atelier are loc prima premieră a stagiunii în curs cu piesa 'Spitalul special' de Iosif Naghiu, în regia lui Ştefan Iordănescu. Casa de bilete s-a deschis de la 1 septembrie.

Cea de-a 5-a ediţie a concursului pentru Premiul Internaţional "Arte Laguna", acordat pentru pictură, sculptură, fotografie, artă video şi performance, a fost lansată, înscrierile făcându-se până pe 16 noiembrie, prin poştă, respectiv până pe 10 decembrie online. Premiul este decernat în urma unor concursuri cu participare internaţională, destinate artiştilor din variate domenii ale artelor vizuale contemporane şi este organizat începând cu anul 2006 de Asociaţia Culturală MoCA şi Studio Arte Laguna di Mogliano Veneto din Treviso. Începând din anul 2009, din circuitul Premiului Internaţional "Arte Laguna" fac parte 15 spaţii expoziţionale din Veneţia, Milano, Napoli, Brescia, Feltre, Alessandria, Roma, Vlore, Siena, Budapesta şi Londra. Acestora li s-au adăugat, prin încheierea unor parteneriate de colaborare, Institutul Italian de Cultură din Praga, Institutul Italian de Cultură de la Viena şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Concursul, cu temă liberă, cuprinde cinci secţiuni: Pictură, Sculptură, Fotografie, Video şi Performance. Premiul pentru fiecare secţiune este în valoare de 5.000 de euro.

Anne Barlow, director executiv al organizaţiei nonguvernamentale Art in General din New York, va fi curatoarea celei de-a cincea Bienale Internaţionale de Artă Contemporană de la Bucureşti, Bucharest Biennale 5. Evenimentul va avea loc între 25 mai şi 22 iulie 2012. Anne Barlow va susţine o conferinţă de presă despre eveniment la sediul Art in General pe 21 septembrie, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York. Asistenta ei va fi Simina Neagu, Assistant Director la Pavilion UniCredit, centru de artă şi cultură contemporană deschis în Capitală de revista Pavilion. De asemenea, site-ul oficial al evenimentului va fi lansat în septembrie anul acesta. Ajunsă la cea de-a 5-a ediţie, Bucharest Biennale urmăreşte să stabilească o legătură puternică între Bucureşti, care este în sine un simbol al felului în care politica este reflectată în fiecare aspect al vieţii, şi Europa Occidentală. Bienala îşi conectează publicul la o problemă universală, ce transcende contextul geografic sau istoric specific, aceea a "rezistenţei" în viaţa de zi cu zi.

Kevin Spacey va colabora din nou cu Sam Mendes, la zece ani de la filmările pentru "American Beauty". De această dată actorul american va juca rolul Richard al III-lea, într-o piesă de teatru pusă în scenă de regizorul britanic. Spectacolul va avea premiera în februarie 2012, la New York. Piesa va porni apoi într-un turneu internaţional şi va fi prezentată inclusiv la Old Vic Theatre din Londra, unde Kevin Spacey deţine funcţia de director artistic. Richard al III-lea, care s-a luptat pentru tronul Angliei în timpul Războiului celor Două Roze din secolul al XV-lea, este şi numele uneia dintre cele mai cunoscute piese de teatru scrise de William Shakespeare. Personajul principal din această piesă a fost interpretat de-a lungul anilor de o serie de actori cunoscuţi, precum Laurence Olivier şi Ian McKellen.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, va fi proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la New York. Evenimenul se va desfășura între 24 septembrie şi 10 octombrie. Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, este rezultatul montajului a sute de ore de imagini de arhivă cu dictatorul comunist. Filmului lui Ujică i se adaugă documentare precum "Letters to Elia", de Martin Scorsese şi Kent Jones. Documentarul lui Andrei Ujică nu este singurul film românesc ce va fi prezentat în festival. Peliculele "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Aurora", de Cristi Puiu, vor fi proiectate, în premieră nord-americană, la New York Film Festival. Cele două producții au avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Cântăreţul de jazz austriac Christoph Pepe Auer se numără printre artiştii care vor cânta la Festivalul Plai. Evenimentul se va desfăşura pe 11 şi 12 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Christoph Pepe Auer este considerat marea speranţă a jazz-ului austriac. Artistul s-a născut în 1981, în Tirol, în Austria, şi a început să studieze muzica la cinci ani. În 2001, el a fost acceptat la Universitatea de Muzică din Graz, unde a început să studieze saxofonul, cu profesori precum Florian Bramböck, Karl-Heinz Miklin, Heinrich von Kalnein şi Klaus Dickbauer.A cântat pe scenă cu Adam Holzman, Joseph Bowie şi Vienna Art Orchestra. Festivalul Plai este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş.

Trupa canadiană Danko Jones cântă în deschiderea concertului pe care grupul Guns N' Roses îl va susţine la Bucureşti, pe 21 septembrie. Formată în 1996, în Toronto, trupa a petrecut primii doi ani de existenţă cântând în SUA şi Canada în deschiderea multor formaţii, dintre care cea mai cunoscută este Nickelback. Deşi, iniţial, Danko Jones nu şi-a propus să lanseze albume, ci doar să cânte live, bazându-se pe promovarea pe care le-o vor face fanii, aceştia au lansat 13 materiale discografice în cei 14 ani de carieră. Solistul grupului, Danko Jones, este un cunoscut om de radio, dar şi un apreciat jurnalist. Articolele lui apar în reviste precum Rock Hard (Germania), Rockstar Magazine (Elveţia).

O nouă ecranizare după "Aventurile lui Tom Sawyer", care va fi semnată de regizoarea germană Hermine Huntgeburth, va fi filmată în Germania şi România, unde peisajul rural îl va înlocui pe cel de pe valea fluviului Mississippi. Vedetele germane Benno Fuermann şi Heike Makatsch îi vor interpreta pe Indianul Joe şi, respectiv, mătuşa Polly, în timp ce în rolul lui Tom Sawyer nu a fost încă distribuit un actor. "Aventurile lui Tom Sawyer" este cea mai recentă dintre adaptările cinematografice germane după texte din literatura americană clasică, numărul acestora fiind în creştere. Printre aceste producţii se numără două ecranizări recente după "Lupul de mare", de Jack London, una realizată de televiziunea publică ZDF, iar cealaltă, de cea privată ProSieben, precum şi un film după "Moby Dick", produs de RTL, care va fi lansat în curând.

Actriţa Isabella Rossellini a fost desemnată preşedintele juriului celei de-a 61-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 10 - 20 februarie 2011. Isabella Rossellini este una dintre cele mai renumite actriţe ale generaţiei sale, devenind în ultimii ani o reputată regizoare şi producătoare de film. Fiica actriţei suedeze Ingrid Bergman şi a regizorului italian Roberto Rossellini, Isabella şi-a început cariera în New York, lucrând ca jurnalist şi creator de modă. Debutul în cinematografie s-a produs în 1976, când a jucat alături de mama ei în filmul "A Matter Of Time", regizat de Vincente Minelli. Actriţa a jucat apoi într-o serie de filme realizate de regizori renumiţi precum Robert Zemeckis, Joel Schumacher, Stanley Tucci, Peter Greenaway şi mulţi alţii. Isabella Rossellini a devenit celebră pe plan internaţional după ce a jucat în filmele regizate de David Lynch "Catifeaua albastră" (1986) şi "Suflet sălbatic" (1990).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza

Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).

mai mult...
Premiera extraordinara a baletului Don Quijote

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.

mai mult...
8 artisti rom�ni la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris

8 artisti romani participa la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris, care �si deschide portile vineri, 20 aprilie 2012.

mai mult...
Recital de poezie si muzica la sediul BNR

Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.

mai mult...
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012

Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.

mai mult...
Romeo si Julieta, despre dragoste si ura

Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.

mai mult...
"Flautul de Aur", prezentat publicului din Rom�nia

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred ca orice flautist pe lumea asta �si doreste un astfel de instrument". (Ion Bogdan Stefanescu)

mai mult...
Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!