Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
18.30 - 19.00 Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 21.00 Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
12 aprilie 2011
Pianul călator ajunge la Iași
Turneul "Pianul călător", susținut de Horia Mihail, continuă, astăzi, cu recitalul de la Iași. Primele concerte au fost apreciate de public şi răsplătite cu minute întregi de aplauze. Spectatorii, unii veniţi special din alte oraşe pentru a-l asculta, s-au putut bucura de un program integral Liszt. Turneul solistului concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio cuprinde recitaluri în 12 oraşe din România şi marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorul maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 oraşe în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian călător. Pianul va poposi în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.
România la Targul International de Carte de la Londra
Romania este prezentă la cea de a 40-a editie a Targului International de Carte de la Londra, desfășurată până pe 13 aprilie, cu un stand national organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Institutul Cultural Roman prin Centrul National al Cartii. Sunt expuse 600 de volume aparute la 26 de edituri romanesti si peste 50 de traduceri publicate in strainatate cu sprijinul ICR. La stand sunt distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii romane si brosuri despre programele ICR. Editorii de la University of Plymouth Press, invitati speciali ai standului romanesc, vor prezenta seria 20 de autori romani, lansata in noiembrie 2009 si sustinuta de ICR prin programul cu același nume. Astăzi, de la ora 12:00, la invitatia organizatorului Gourmand World Cook Book Awards, scriitorul Mircea Dinescu va sustine o demonstratie culinara din bucataria romaneasca.
Conferinţele "Mircea Vulcănescu", la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
La Clubul Ţăranului, va avea loc, astăzi, de la ora 18:00, o nouă dezbatere din seria Conferințelor "Mircea Vulcănescu". De această dată, profesorul Zoltán Rostás va răspunde la întrebarea DE CE (NU) ESTE NEVOIE DE UN ALT INTERBELIC? Zoltán Rostás este profesor doctor al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti și autor al unor numeroase studii de istorie socială şi de istorie orală. Conferinţele "Mircea Vulcănescu" au menirea să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI.
Bucureşti: moştenirea de sub dărâmături
În Clubul A din Capitală va avea loc, joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, o dezbatere pe tema Bucureşti: moştenirea de sub dărâmături. Întâlnirea deschide seria de evenimente "ICR goes Underground", organizată de Institutul Cultural Român. Prima întâlnire va porni de la albumul Farmecul discret al Bucureştilor de Dan Dinescu şi Andrei Pippidi, apărut la Editura ICR. Invitaţii Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-şef al Capitalei, arhitecții Teodor Frolu, Augustin Ioan și Dan Marin și președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, vor discuta, împreună cu publicul, despre situaţia urbanistică actuală. Seria organizată de ICR la Club A va mai include întâlniri pe teme precum De ce aleg artiștii români calea exilului, În ce culori desenezi avangarda? și Cum "traduc" străinii România.
Expoziţie "Patrimoniul UNESCO. Patrimoniul naţional din România"
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, marcată anual pe 18 aprilie, Institutul Cultural Român din Praga, în colaborare cu Asociaţia "Bucureştiul meu drag!" şi studioul de arhitectură EXHIBIT Arhitectura din Braşov, vernisează, astăzi, expoziţia de planşe arhitectonice şi de fotografie "Patrimoniul UNESCO. Patrimoniul naţional din România". Expoziţia propusă de Asociaţia "Bucureştiul meu drag!" surprinde, în cele 35 de fotografii, istoria oglindită în arhitectura bisericilor fortificate din Viscri, Prejmer, Hărman, Cristian şi Ungra. Arhitecţii Dragoş Oprea şi Johannes Bertleff vor prezenta publicului ceh modalităţile de restaurare şi conservare abordate în cazul Bisericii Evanghelice din Braşov, precum şi revalorificarea funcţională, culturală şi turistică a patrimoniului naţional şi UNESCO din România.
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, va efectua astăzi, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia Ministrului Culturii al Republicii Moldova, Boris Focşa. În cadrul vizitei, cei doi miniştri vor semna Acordul de colaborare între Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional al României. În aceeaşi zi, ministrul Kelemen Hunor va avea o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc.
Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie săptămâna trecută, la Paris, va anunţa astăzi, la Academia Română, cărei instituţii româneşti va dona aceste bunuri. George Brăiloiu va fi prezent la conferinţa de presă ce va fi organizată de la ora 11.00, la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Române, dar şi la sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran, ce va avea loc în Aula Academiei, de la ora 12.00. George Brăiloiu va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru că donează manuscrisele statului român.
Pianistul Horia Mihail va susţine în această seară un concert extraordinar la Iaşi, care va cuprinde muzica lui Franz Liszt. Astfel, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Moldova, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, marchează prin recitalul susţinut împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Pianistul Horia Mihail se află într-un turneu naţional, care se va incheia la Mediaş, pe 21 aprilie, artistul dăruind oraşului un pian de concert.
Înscrierile la Concursul de Debut Literar UniCredit, destinat autorilor români care nu şi-au mai publicat lucrările în volum până în prezent şi care le oferă acestora şansa de a-şi vedea creaţiile literare pe rafturile librăriilor, se încheie pe 24 aprilie.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, competiţia este organizată de Asociaţia Catalist şi UniCredit Ţiriac Bank. Câştigătorii celor trei categorii de concurs - roman, proză scurtă şi poezie - vor fi anunţaţi la festivitatea de premiere, în data de 23 iunie.
Volumele câştigatoare vor fi publicate şi promovate de editura Humanitas în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus "Carte de învăţătură", ediţia a XVIII-a, care va avea loc în noiembrie la Bucureşti. La fel ca în anii precedenţi, operele înscrise vor fi evaluate de personalităţi din domeniul literar şi academic.
Volumul 'Forţa politică a femeilor', coordonat de Andreea Paul (Vass), va fi lansat joi, la librăria Dalles din Bucureşti, ocazie cu care vor putea fi ascultate o parte din mărturiile celor 86 de coautori. Lansarea va debuta cu intervenţiile Andreei Paul (Vass), alături de invitaţii săi speciali: Emil Hurezeanu, Rodica Culcer, Elena Udrea, Corina Vinţan şi ale coautorilor lucrării.Pornind de la premisa că vocea femeilor este insuficient auzită în spaţiul autohton, Andreea Paul (Vass) propune o schimbare de perspectivă. În volumul 'Forţa politică a femeilor', ea le dă cuvântul doamnelor active în politica românească, doamnelor cu o viaţă profesională remarcabilă care nu au făcut acest pas şi partenerilor de dialog bărbaţi.
Un portret al Helenei Rubinstein semnat de Salvador Dali, o femeie de afaceri deţinătoare a unui imperiu cosmetic, al cărei nume a fost sinonim cu frumuseţea şi eleganţa şi în acelaşi timp o patroană a artelor, va fi vândut la licitaţie, a anunţat Casa Sotheby's. Acest tablou face parte dintr-o colecţie de 20 de portrete ale Helenei, realizate de mai mulţi artişti plastici, ce vor fi scoase la licitaţie în două etape: cinci dintre ele în zilele de 3 şi 4 mai şi restul în luna octombrie. Principala atracţie a licitaţiei este pânza semnată de Salvador Dali în 1943: 'Princess Arthchild Gourielle-Helena Rubinstein', în care Helena Rubinstein este prezentată înlănţuită de o stâncă cu propriile bijuterii. Deşi Helena avea 73 de ani în momentul realizării acestui portret, ea a pozat totuşi pentru Dali care a pictat-o tânără pentru a reprezenta mai bine 'nemurirea caracterului ei aprins şi energic şi moştenirea realizărilor şi carierei ei. Preţul de vânzare al portretului este estimat la 1,5 milioane de dolari.
Delegaţia română a obţinut la cea de-a 39-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva 24 de medalii de aur, 18 medalii de argint, 7 medalii de bronz şi 20 de premii speciale. România a fost prezentă la Geneva cu 49 de invenţii dintre care 40 în standul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, pentru celelalte 9 invenţii costurile fiind suportate de inventatori sau unităţi de cercetare-dezvoltare. În ceea ce priveşte premiile speciale, unul dintre acestea, cu aplicabilitate în domeniul Sănătăţii, s-a acordat unei invenţii prezentate în standul OMPI al universităţilor şi a fost obţinut de Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, Aurelia Meghea şi Ioana Demetrescu pentru 'Metodă de obţinere pelicule polimerice în domeniul medical'.
"Zero decibeli", de Ioana Păun, un spectacol despre oamenii care nu pot să audă, va avea premiera sâmbătă, la Teatrul Foarte Mic din Capitală. După succesul înregistrat pe aceeaşi scenă cu "Interzis sub 18 ani", de Mihaela Michailov, Ioana Păun propune un text care o conduce în zona de cercetare a sunetului, a impactului pe care acesta îl are în societate, dar şi individual, pentru dezvoltarea fiecărei personalităţi. "Zero decibeli" înseamnă pentru tânăra regizoare continuarea cercetării pe această temă, după realizarea, la Londra, a proiectului "Realtympanica", în cadrul căruia a explorat efectele acustice pe care le are asupra locuitorilor Londrei construcţia Parcului Olimpic. Acest al doilea spectacol abordează nu doar consecinţele pe care le are asupra omului zgomotul foarte puternic, dar mai ales pe cele ale imposibilităţii perceperii sunetului. Spectacolul este realizat după un text de Mona Bozdog şi Ioana Păun, iar din distribuţie fac parte Mihaela Rădescu, Claudia Prec, Alexandru Potoceanu, Ştefan Lupu, Sever Bârzan şi Paul Dunca.
Lungmetrajul "Transfer de identitate", cu Jake Gyllenhaal în rolul principal, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 15 aprilie. Căpitanul Colter Stevens se trezeşte în corpul unui necunoscut, într-un tren spre Chicago, fără a şti cine este, cum a ajuns acolo sau de ce. Astfel, descoperă că face parte dintr-o operaţiune specială cu scopul de a opri un atac terorist în urma căruia un tren a fost aruncat în aer. Iar misiunea cu totul neobişnuită este, de fapt, un experiment guvernamental numit Codul Sursă, un program care îi permite lui Colter să preia identitatea unui alt individ, în ultimele minute ale vieţii acestuia.
Tabloul "Pierrot", un portret semnat de Ştefan Luchian, va fi scos la licitaţie de casa Goldart, joi, în Capitală. În cadrul sesiunii, colecţionarii vor putea admira şi cumpăra opere rare ale unora dintre cei mai reprezentativi artişti plastici români, precum Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mützner, Octav Băncilă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Kimon Loghi şi alţii. "Pierrot" este unul dintre cele mai reuşite portrete din creaţia pictorului Ştefan Luchian, definitoriu pentru armonia dintre surprinderea specificului psihologic al personajului şi echilibrul limbajului plastic. Subiectul, un personaj din commedia dell'arte, înveşmântat în cunoscutul port alb, îi prilejuieşte autorului o virtuoasa lecţie picturală. Lucrarea este estimată la 140.000 - 150.000 de euro, datorită calităţilor artistice intrinseci şi rarităţii unei asemenea piese pe piaţa de artă. Ea provine din binecunoscuta colecţie dr. Coleanu.
Serialele 'Glee', 'Modern Family' şi reality-show-ul 'Project Runway' se numără printre câştigătorii celei de-a 22-a gale Gay & Lesbian Alliance Against Defamation. Premiile Alianţei Homosexualilor şi Lesbienelor împotriva Defăimării au fost acordate la sfârşitul săptămânii trecute la Westin Bonaventure Hotel din Los Angeles. Actorul Sean Hayes i-a înmânat premiul Vanguard lui Kristin Chenoweth, iar vedeta country Dolly Parton i-a oferit preşedintelui NBC Entertainment, Robert Greenblatt, premiul Stephen F. Kolzak. Producţia 'I Love You Phillip Morris' a primit premiul pentru cel mai bun film. Premiile GLAAD sunt oferite pentru prezentarea corectă, fără prejudecăţi, în media a comunităţilor gay şi a problemelor cu care se confruntă.
Tonurile catifelate ale serenadei simfonice reînvie pe scena Sălii Radio, mâine, de la ora 19.00. Orchestra de Cameră Radio condusă de Cristian Brâncuşi vă propune Serenada în mi major, op. 22 de Antonin Dvorak si Variaţiuni pe o temă de Mozart din Don Giovanni de Franz Ignaz Danzi, nu în ultimul rând, o propunere interesantă este Concertul pentru flaut, violoncel şi orchestră compus de Iulia Cibişescu-Duran, prezentat de doi solişti de excepţie, Constanţa Cazacu – flaut şi Marin Cazacu – violoncel. Maestrul Cristian Brâncuşi este, din 1990, dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio. Interesat în promovarea tinerilor artişti, Cristian Brâncuşi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti în concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative, din ţară şi străinătate. Muzician complex este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi al Societăţii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. Un moment de succes al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud excelent primite de un public entuziast şi numeros, ca urmare, artistul a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Jeonju.
Scriitoarea Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, vizitează Suedia în luna septembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm. Primul punct din turneu este Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, unde Herta Müller va participa ca invitat de onoare. Ea va fi prezentă la o dezbatere cu tema 'Limba ca Heimat' şi va lansa două noi apariţii în limba suedeză: cartea de debut Niederungen, republicată acum în Suedia în versiune revizuită şi necenzurată, şi volumul de eseuri Hunger und Seide. Întâlnirile Hertei Müller cu cititorii suedezi vor continua pe 27 septembrie la Stockholm, cu o discuţie care va avea loc pe Scena Internaţională a Scriitorilor. Turneul suedez al Hertei Müller este organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm, în parteneriat cu Târgul de Carte Bok & Bibliotek, Scena Internaţională a Scriitorilor şi editurile suedeze Wahlström & Widstrand şi Tranan.
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului prezintă joi, de la ora 19:00 premiera spectacolului „Shoke-speare”. Evenimentul va avea loc la Studioul de Teatru CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. „Shoke-speare” este un spectacol coordonat de profesorul Marian Râlea şi pregătit de studenţii din anul III de la Actorie pentru examenul de licenţă. Producţia se constituie din mai multe scene preluate din piese celebre semnate de William Shakespeare şi propune o abordare inedită prin intervenţia ludicului şi prin libertatea oferită fiecărui student de a-şi dezvolta rolul conform propriei viziuni. Îşi vor da concursul studenţii actori: Tania Anastasof, Oana Bârză, Diana Cătănescu, Alexandra Ceaca, Corina Vişinescu. Preţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.
Trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului de Stat Oradea a anunţat că va prezenta două premiere teatrale pentru publicul orădean, ambele dedicate iubirii, împlinirii sau neîmplinirii ei dramatice. Prima premieră, prezentată vineri va fi comedia 'Îndrăgostiţii din Ancona', de Vajda Katalin, în regia artistică a lui Andrei Mihalache. Printr-o abordare modernă şi non-conformistă, întregul mecanism de construcţie a piesei de teatru este demontat în faţa spectatorului, căruia i se sugerează că tot ce i se prezintă este doar o convenţie; că orice încurcătură se rezolvă mai simplu şi mai armonios decât în viaţa reală, astfel încât un popas de două ore în această 'iluzie caldă şi dulce' îl va încânta şi îl va scoate din ritmul grijilor de zi cu zi. Piesa va constitui o încântare şi pentru faptul că toţi eroii ştiu să cânte şi să danseze, hiturile muzicale ale Italiei anilor '70 fiind interpretate live pe scenă de îndrăgiţii actori ai Trupei 'Iosif Vulcan'. Cea de a doua premieră dedicată primăverii este cea mai celebră poveste de dragoste din istoria universală - 'Romeo şi Julieta', de William Shakespeare - care a cunoscut nenumărate montări, ecranizări şi adaptări. Dueluri, deghizări, neînţelegeri, tragedie şi romantism se împletesc într-o poveste ce ne îndeamnă să nu ne îndoim nicio clipă de puterea dragostei. Iubirea interzisă a tinerilor condamnaţi de o soartă potrivnică prinde viaţă la Oradea, sâmbătă, 16 aprilie, în regia lui Bogdan Huşanu.
Asociaţia 'Serviciul de Ajutor Maltez' organizeză astăzi, la Cluj-Napoca o expoziţie stradală cu cinci mii de figurine miniaturale care vor fi aşezate pe Bulevardul Eroilor din centrul oraşului. 'Corul inocenţilor' este o rostire mută, un cântec dedicat copiilor cu dizabilităţi. Cinci mii de figurine miniaturale din ceramică, unicate şi lucrate manual vor împânzi strada Eroilor. Inocenţii vor cânta pentru copiii bolnavi ai oraşului'. Expoziţia este realizată de artistul plastic Andrei Pandea-Antonescu şi organizată cu susţinerea a două companii şi în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Scopul expoziţiei este de a strânge fonduri pentru copiii cu dizabilităţi de la Grădiniţa specială Malteză. Expoziţia este itinerantă, iar destinaţia finală este Germania. Pe drum, organizatorii speră să adune, din donaţii, sume care apoi vor fi folosite pentru terapia copiilor cu dizabilităţi de la Grădiniţa specială Malteză.
Pe 7 și 8 mai, în cadrul festivalului internațional EUROPAfest, trupa The Merry Poppins / Austria va conferi scenelor bucureștene efervescența, candoare și incandescența, pe ritmuri de o versatilitate cameleonică. Pe fundalul zilelor toride de primăvară târzie, piesele celor 5 artiști vor potoli cu certitudine setea de nou a spectatorului amator sau avid pasionat de muzică. Așa cum însuși numele o sugerează, The Merry Poppins denumesc vivacitatea creativă, umorul și îndeosebi plăcuta eliberare de norme sau rigidități muzicale. Trupa din Salzburg este un salt funky de la hip hop și reggae urban, la un mix de blues, stiluri balcanice și sound-ul de cabaret al anilor '50. Marca trupei constă în complexitatea instrumentelor ce redau sunete din cele mai inovative, creând pe scenă sunetul unei mici orchestre. Cei 5 membri ai trupei mânuiesc intr-un mod inedit instrumentele care aparent ar naște sunete atât de diferite și de strâine unul de altul. Fiecare exprimă aceleași sentimente și emoții în felul său, întâlnindu-se într-o muzică memorabilă și savuroasă.
Teatrul 'Tudor Vianu' din Giurgiu pregăteşte al doilea spectacol de teatru de păpuşi pentru copii semnat de Nicolau Perveli Vili. Regizorul este de origine din Bulgaria şi a terminat facultatea de teatru în România, la clasa Cătălinei Buzoianu. El a mai pregătit până acum un spectacol de teatru de păpuşi la Giurgiu, dar pentru că acesta se joacă cu sala plină de mai multe luni de zile, conducerea instituției s-a gândit să lărgească oferta pentru cei mici şi să pregătească cel de-al doilea spectacol de teatru de păpuşi din istoria teatrului giurgiuvean'. Primul spectacol de teatru de păpuşi pentru copii a fost 'Prâslea cel voinic şi merele de aur' iar acum echipa Teatrului Valah a început repetiţiile la 'Capra cu trei iezi'. Piesa va fi prezentată în premieră la Giurgiu la începutul lunii mai iar la finalul aceleiaşi luni va fi prezentat la Festivalul de Teatru de Păpuşi de la Târgovişte.
Comitetul Naţional Român al Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor va înfiinţa Comitetul Naţional al Scutului Albastru - echivalentul Crucii Roşii pentru patrimoniu. Această instituţie reprezintă, ca şi în alte ţări, o colaborare între Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, Consiliul Internaţional al Muzeelor, Arhivele naţionale, bibliotecile şi arhivele audiovizuale. Astfel, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Monumentelor, pe 18 aprilie, reprezentanţi ai CNR ICOMOS, CNR ICOM, Arhivelor Naţionale ale României, Bibliotecii Centrale Universitare, Radioului şi Televiziunii Publice vor semna un protocol de colaborare care prevede protejarea patrimoniului naţional. La ceremonia care va avea loc pe 18 aprilie, de la ora 13.00, la Muzeul Ţăranului Român, vor mai participa reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi ai comisiilor parlamentare de profil (cultură şi UNESCO). Tot atunci, specialistul britanic în domeniul monumentelor istorice Şerban Cantacuzino va primi o diplomă de merit.
Documentarul "Poveste de aur", în nouă episoade, ce prezintă imagini unice a celor mai importante resurse ale avuţiei naţionale a României, va fi difuzat săptămâna aceasta, până vineri, de la ora 23.00, la TVR 3. Producția realizată de Cristian Niţulescu propune o enumerare ilustrată cu imagini unice a celor mai importante resurse ale avuţiei naţionale a României, măsurate în aur. Aurul munţilor, aurul dacic şi cel al bisericilor, aurul strâns în medaliile campionilor români şi cel din lingourile Băncii Naţionale reprezintă vastul patrimoniu cu care se poate mândri România. În episoadele de astăzi "Povestea de aur" ilustrează tezaurul de la Pietroasele, cel mai mare descoperit în România, şi respectiv aurul Băncii Naţionale. Mâine seară, în cel de-al 5-lea episod, telespectatorii pot merge pe drumul aurului - de la extragerea din mină şi până la transformarea lui în lingouri şi, ulterior, în bijuterii.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.