Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
10.00 - 10.05 Stiri culturale
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.05 - 11.00 Texte şi pretexte • Cultura in lume (ora 10:15); Sa vorbim corect - Povestea vorbei (ora 10:45). Realizatori Razvan Dolea si Valentin Protopopescu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
11.00 - 11.05 Comment ca va? • Realizatori Raluca Radulescu si Anca Ionescu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 aprilie 2011
Tonurile catifelate ale serenadei simfonice reînvie pe scena Sălii Radio, astăzi, de la ora 19.00. Orchestra de Cameră Radio condusă de Cristian Brâncuşi vă propune Serenada în mi major, op. 22 de Antonin Dvorak si Variaţiuni pe o temă de Mozart din Don Giovanni de Franz Ignaz Danzi. Nu în ultimul rând, o propunere interesantă este Concertul pentru flaut, violoncel şi orchestră compus de Iulia Cibişescu-Duran, prezentat de doi solişti de excepţie, Constanţa Cazacu – flaut şi Marin Cazacu – violoncel. Maestrul Cristian Brâncuşi este, din 1990, dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio. Interesat în promovarea tinerilor artişti, Cristian Brâncuşi le-a oferit adesea şansa de a fi solişti în concertele sale, după cum a dirijat şi numeroase concerte alături de nume consacrate ale artei interpretative, din ţară şi străinătate. Muzician complex este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi al Societăţii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. Un moment de succes al carierei sale îl reprezintă concertele susţinute cu Orchestra de Cameră Radio în turneele din Coreea de Sud excelent primite de un public entuziast şi numeros, ca urmare, artistul a fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonicii din Jeonju.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului prezintă mâine, de la ora 19:00 premiera spectacolului "Shoke-speare". Evenimentul va avea loc la Studioul de Teatru CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. "Shoke-speare" este un spectacol coordonat de profesorul Marian Râlea şi pregătit de studenţii din anul III de la Actorie pentru examenul de licenţă. Producţia se constituie din mai multe scene preluate din piese celebre semnate de William Shakespeare şi propune o abordare inedită prin intervenţia ludicului şi prin libertatea oferită fiecărui student de a-şi dezvolta rolul conform propriei viziuni. Îşi vor da concursul studenţii actori: Tania Anastasof, Oana Bârză, Diana Cătănescu, Alexandra Ceaca, Corina Vişinescu. Preţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.
Înscrierile la Concursul de Debut Literar UniCredit, destinat autorilor români care nu şi-au mai publicat lucrările în volum până în prezent şi care le oferă acestora şansa de a-şi vedea creaţiile literare pe rafturile librăriilor, se încheie pe 24 aprilie.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, competiţia este organizată de Asociaţia Catalist şi UniCredit Ţiriac Bank. Câştigătorii celor trei categorii de concurs - roman, proză scurtă şi poezie - vor fi anunţaţi la festivitatea de premiere, în data de 23 iunie.
Volumele câştigatoare vor fi publicate şi promovate de editura Humanitas în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus "Carte de învăţătură", ediţia a XVIII-a, care va avea loc în noiembrie la Bucureşti. La fel ca în anii precedenţi, operele înscrise vor fi evaluate de personalităţi din domeniul literar şi academic.
Lungmetrajul "Transfer de identitate", cu Jake Gyllenhaal în rolul principal, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 15 aprilie. Căpitanul Colter Stevens se trezeşte în corpul unui necunoscut, într-un tren spre Chicago, fără a şti cine este, cum a ajuns acolo sau de ce. Astfel, descoperă că face parte dintr-o operaţiune specială cu scopul de a opri un atac terorist în urma căruia un tren a fost aruncat în aer. Iar misiunea cu totul neobişnuită este, de fapt, un experiment guvernamental numit Codul Sursă, un program care îi permite lui Colter să preia identitatea unui alt individ, în ultimele minute ale vieţii acestuia.
Judas Priest se întoarce în România într-un concert ce va avea loc pe 3 iulie, la Romexpo ce face parte din turneul "Epitaph", ultimul din cariera de peste 40 de ani a trupei. După spectacolul de la Bucureşti, trupa va cânta la Sofia, pe 8 iulie şi la Istanbul, pe 10 iulie. Turneul final al formaţiei începe pe 9 iunie, în Suedia şi continuă cu reprezentaţii la festivaluri din Peninsula Scandinavă, Anglia, Belgia şi Germania. Trupa Judas Priest a fost înfiinţată în anul 1969, în oraşul Birmingham, şi a lansat 16 albume de studio. Considerată una dintre cele mai bune trupe din lume din istoria genului heavy metal, Judas Priest a vândut peste 40 de milioane de discuri pe plan mondial. Formaţia a mai cântat la Bucureşti, în 2009, fiind cap de afiş la B'estfest Aftershock.
Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran şi a anunţat, ieri, că le va dona Bibliotecii Academiei, a primit în aceeaşi zi din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for. Academicianul Eugen Simion, care i-a înmânat lui Brăiloiu distincţia, a spus că aceasta este acordată de Academie numai şefilor de stat. Distincţia i-a fost acordată omului de afaceri în cadrul sesiunii comemorative dedicate lui Emil Cioran de Academia Română, la care au participat membri ai instituţiei, dar şi monseniorul Ioan Robu şi Bogdan Bucur, primarul din Răşinari, unde s-a născut celebrul filosof. George Brăiloiu a luat cuvântul, declarându-se "dominat de o mare bucurie, dar şi de sfială" şi "emoţionat" pentru faptul că vorbeşte de la aceeaşi tribună de la care au vorbit Titu Maiorescu şi Lucian Blaga. El a menţionat, totodată, că a crescut la Târgu Jiu, printre operele lui Constantin Brâncuşi, şi a înţeles "cât de mult este nevoie de simboluri, poate azi mai mult decât niciodată înainte".
Muzeul Naţional de Geologie va găzdui astăzi, de la ora 12,00, ceremonia de decernare a Premiului de carte al României (Romanian Book Prize Award) pentru lucrarea 'Patrimoniul Natural al României' realizată de fostul ministru al mediului Petru Lificiu. La eveniment sunt aşteptaţi membrii Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, invitaţi speciali fiind ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Yacub Yousef Al Hosani, ambasadorul Macedoniei, Ljupco Arsovski, prof. dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică şi dr. ing Ştefan Marincea, directorul general al Institutului Geologic al României.
Ceremonia se va încheia cu un spectacol artistic susţinut de Gheorghe Turda şi Georgiana Pană. 'Patrimoniul Natural al României' este prima lucrare ce realizează un inventar complet şi exhaustiv al bogăţiei patrimoniului naţional românesc, oferind un instrument de lucru plin de informaţii şi detalii necesare în alcătuirea unei strategii naţionale de protejare a mediului. Volumul conţine lucrări tipărite în condiţii grafice excepţionale, aceasta fiind acompaniate de câteva zeci de fotografii de o calitate ireproşabilă.
Filmul documentar 'Hand Herald', realizat de Don Hahn, va rula mâine în premieră în România, în scop caritabil, la Casa de Cultură a Studenţilor. Evenimentul cinematografic este organizat de Fundaţia 'Inocenţi' şi va fi urmat de un cocteil şi de o vânzare de obiecte în scopul strângerii fondurilor necesare demarării unui program de intervenţie timpurie pentru copii abandonaţi sau spitalizaţi în unităţi sanitare pentru perioade lungi de timp. Fundaţia 'Inocenţi' a fost înfiinţată în anul 1990, sub numele de 'Romanian Chidren's Relief', cu scopul de a sprijini copiii instituţionalizaţi. Fundaţia şi-a extins programele şi îşi desfăşoară activitatea în prezent în Spitalul de pediatrie 'Dr. Alfred Rusescu' din Bucureşti şi în Spitalul Judeţean din Bistriţa, cu 20 de angajaţi specializaţi în psihologie, asistenţă socială, kinetoterapie şi educaţie.
Arheologii din Alba Iulia au descoperit în interiorul Cetăţii din municipiu un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, în incinta acestuia fiind găsite o statuetă a zeiţei, un basorelief şi un altar votiv. Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că templul a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii din Alba Iulia şi este inclus în interiorul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina. Inel a spus că templul a fost construit, cel mai probabil, de unii dintre militarii de carieră din cadrul legiunii care au vrut astfel să aducă o ofrandă zeiţei Nemesis, considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani, iar numele donatorilor sunt inscripţionate pe obiectele descoperite. El a adăugat că descoperirea este inedită şi unică pentru Dacia Romană, deoarece sunt foarte rare cazurile în care în interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu sacru.
Trei scriitoare debutante se află printre cele şase autoare nominalizate în acest an pe lista scurtă pentru Orange Prize for Fiction pe 2011, o distincţie care celebrează literatura scrisă de femei. Scriitoarea americană de origine sârbă Tea Obreht ("The Tiger's Wife"), canadianca Kathlen Winter ("Annabel") şi britanica Emma Henderson ("Grace Williams Says it Loud") se află în cursă pentru obţinerea acestui premiu literar prestigios. Celelalte trei finaliste, mai experimentate, sunt americanca Nicole Krauss - nominalizată pentru cel de-al treilea ei roman, "Great House" -, britanica născută în Sierra Leone Aminatta Forma - nominalizată pentru cel de-al doilea ei roman, "The Memory of Love" - şi scriitoarea irlandeză Emma Donoghue, nominalizată pentru cel de-al şaptelea ei roman, intitulat "Room".
Câştigătoarea acestui premiu, care sărbătoreşte "excelenţa, originalitatea şi accesibilitatea în literatura scrisă de femei", creat în 1996 şi care are o valoare de 30.000 de lire sterline, va fi anunţată în timpul unei gale care va fi organizată la Royal Festival Hall din Londra. Câştigătoarea va primi şi o statuetă din bronz, numită de organizatori "Bessie".
Muzeul Aviaţiei îşi schimbă denumirea în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române şi primeşte titulatura de "muzeu de importanţă naţională", potrivit unei hotărâri de Guvern publicate, ieri, în Monitorul Oficial. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, publicată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional la sfârşitul lui 2010, "Muzeul Aviaţiei a solicitat clasificarea în muzeu de importanţă naţională în baza unei argumentaţii ce susţine unicitatea la nivelul colecţiilor deţinute de respectiva instituţie muzeală, acesta fiind singura instituţie muzeală cu profil aeronautic din ţară, reunind colecţii unicat, ce ilustrează istoria aeronauticii".
În şedinţa din 26 octombrie 2010, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a hotărât atât clasificarea Muzeului Aviaţiei în muzeu de importanţă naţională, cât şi schimbarea titulaturii acestuia în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. Muzeele de importanţă naţională sunt fie cele care deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile între care 15% să fie clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% clasate în categoria tezaur, fie cele care cuprind în patrimoniul lor bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.
Compania 'Passe-Partout Dan Puric' prezintă mâine spectacolul 'Noi', dedicat strângerii de fonduri pentru Andrei Teodoroiu, un tânăr bolnav de cancer, care are nevoie de un transplant de ficat. Primul spectacol, 'Toţi cinci - pentru Andrei', dedicat lui Andrei Teodoroiu, a avut parte de toată susţinerea şi înţelegerea jurnaliştilor şi a publicului. Deoarece suma necesară pentru transplant şi tratamentul post-operator - 150 de mii de euro - nu a fost atinsă, Trupa Passe Partout Dan Puric a hotărât ca şi spectacolul 'Noi' să fie susţinut în beneficiul cauzei lui Andrei. 'Noi' este un spectacol despre şi cu membrii Trupei Passe Partout Dan Puric, în care, prin mijloacele specifice trupei, actorii îşi exprimă credo-ul. Comedia, dansul, lumina drama şi umorul de calitate au făcut ca acest spectacol să devină unul dintre cele mai iubite şi mai vizionate de public.
Pentru a treia oară consecutiv, reţeaua EUNIC Stockholm organizează în parteneriat cu Kulturhuset (Palatul culturii din Stockholm) festivalul de film REX - Recent Experimental Shorts, program de scurtmetraje europene în cadrul căruia ICR Stockholm va prezenta, astăzi, filmul Urban Groove de Ruxandra Ghiţescu.
Evenimentul are loc la cinematograful Klarabiografen din incinta Kulturhuset.
Scurtmetrajul Ruxandrei Ghiţescu surprinde doi adolescenţi în căutare de distracţii, care se hotărăsc să-şi înregistreze aventurile nocturne în marele oraş. În faţa camerei de filmat situaţia scapă de sub control. Filmul este o mostră românească de faux-cine-verité.
O seară Beethoven cu cântece pentru voce, pian, vioară şi violoncel, de inspiraţie irlandeză, în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a mezzosopranei Miruna Gavrilă Sturza, va avea loc vineri, de la ora 19.00, în foaierul Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul este organizat de Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul ONB, în continuarea seriei de recitaluri propuse în această perioadă. Pentru o seară, în premieră naţională, melodiile de inspiraţie irlandeză ale lui Beethoven vor răsuna în foaierul Operei Naţionale Bucureşti, în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a invitatei sale, mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza. Cele două soliste vor fi acompaniate de Mihaela Vîlcea, la pian, Mihai Ghiga, la vioară, şi Emese Ildiko, la violoncel. Recitalul va fi prezentat de Anda Tăbăcaru Hogea.
Câteva manuscrise care i-au aparţinut lui Maximilien Robespierre, scrise de acest lider al clubului jacobinilor în plin Regim al Terorii şi rămase necunoscute până în zilele noastre, estimate la o sumă cuprinsă în intervalul 200.000 - 300.000 de euro, vor fi scoase la licitaţie pe 18 mai, la Paris. Cele 113 pagini pline de ştersături, corecturi, tăieturi şi cuvinte subliniate, ce conţin scrisul uşor de recunoscut al lui Robespierre, au fost redactate în intervalul ianuarie 1792 - iulie 1794, se afirmă într-un comunicat emis de casa de licitaţii Sotheby's. Documentele scrise de Maximilien Robespierre, născut în 1758, în Arras, şi ghilotinat în iulie 1794, la Paris, au fost păstrate timp de peste două secole de către descendenţii bunului său prieten Le Bas. Manuscrisele prezintă ideile unuia dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze şi cuprind schiţele unor discursuri celebre rostite de Robespierre, precum "Discours des Jacobins sur la Guerre", susţinut pe 25 ianuarie 1792, şi cel pronunţat în ajunul morţii sale - "Discours du 8 Thermidor", datat 26 iulie 1794. Colecţia cuprinde fragmentele a cinci discursuri şi patru articole, câteva note disparate şi o scrisoare către un destinatar necunoscut în care autorul abordează fondul filosofiei sale - raportul dificil dintre fericire şi libertate.
În călătoria sa "pe urmele lui Franz Liszt", Horia Mihail ajunge la Bucureşti, la Sala Radio vineri, 15 aprilie, de la ora 19.00. Va fi cel de-al şaptelea recital din cadrul turneului "Pianul călător", care marchează deopotrivă mijlocul turneului demarat la 1 aprilie şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul pe care se va cânta în cadrul recitalului de la Sala Radio nu este cel care îl va însoţi pe Horia Mihail în următoarele cinci oraşe, deşi acesta se va afla şi el la Radio, de unde va porni pe drumul spre Mediaş în dimineaţa de 17 aprilie. Pianul călător a fost retras din stagiunea concertistică a Sălii Radio în urmă cu mai mult timp, din cauza uzurii. În urma recondiţionării, pianul va intra din nou în lumina reflectoarelor şi va aduce muzica în oraşe care nu beneficiază de instrumente performante. Pianul călător va ajunge la Mediaş, destinaţia sa finală, pe 21 aprilie, unde va fi dat în folosinţă comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune. Până acolo, însă, se va opri la Hunedoara pe 17 aprilie, Deva pe 18 aprilie, Alba Iulia pe 19 aprilie şi Dumbrăveni pe 20 aprilie, pentru câte un recital. Proiectul "Pianul călător", organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, nu va rămâne un eveniment singular. El se bucură de susţinerea SRR şi pentru următorii doi ani.
Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi în Piaţa "George Enescu" din Capitală, sâmbătă, de la ora 19.30, pentru a viziona transmisia în direct a concertului Grand Opera Gala - ediţia de Paşti 2011, susţinut de Romanian Symphony Orchestra şi Ansamblul Vocal Jeunesses Musicales, la Ateneul Român. Evenimentul este organizat, cu ocazia sărbătorii pascale, de ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului Sorin Oprescu. Concertul, la care participă soliştii Cellia Costea şi Călin Brătescu şi pianistul Nicolae Licareţ, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Din program, fac parte: Uvertura din "Ruslan şi Ludmila", de Mihail Glinka, aria "Vissi d'arte" din "Tosca" de Giacomo Puccini, Adagio din "Spartacus", de Aram Haciaturian, "Recondita armonia" din "Tosca", Suita "Carmen" (selecţiuni) de Georges Bizet, "Parle-moi de ma mere..." din Carmen (solişti: Cellia Costea şi Călin Brătescu), Uvertura din "Forţa Destinului", "Mario, Mario..." din "Tosca".
'One dollar painting'- lucrarea maestrului Zamfir Dumitrescu va fi expusă, din mai, la Galeria Dominus din Bucureşti, după un periplu de trei ani prin muzeele americane. Realizată în 1997 în ulei pe pânză, lucrarea a fost prezentă în Statele Unite ale Americii la una din cele mai interesante expoziţii itinerante ale celor 56 artişti plastici profesionişti din Statele Unite ale Americii, Canada, Olanda, Rusia, Franta, Islanda, Romania, Norvegia, Finlanda, membri ai Asociaţiei International Guild of Realism, ale căror opere au fost selecţionate de un juriu de specialitate încă din toamna anului 2006. Expoziţia 'The New Reality: The Frontier of Realism in the 21st Century', subintitulată 'Turul muzeelor', organizată de Smith Kramer Travelling Exhibition a reuşit ceea ce şi-a propus, după părerea criticii de specialitate internaţionale, să prezinte stadiul realismului la început de secol XXI, comparativ cu lucrările unor maeştri, precursori ai realismului, cum ar fi Da Vinci, Durer, Vermeer, Harnett, Constable, Memling, Bellini.
Filarmonica de stat din Oradea va oferi mâine publicului meloman o seară rusească prezentând două compoziţii ample de mare popularitate din repertoriul clasic rusesc, sub bagheta unui dirijor specialist al spaţiului rus, Dumitru Goia. Este un program integral de muzică clasică rusă, Piotr Ilici Ceaikovski şi ucenicul şi continuatorul lui, Serghei Rahmaninov. Nu întâmplător aceste două nume sunt alăturate pentru că au foarte multe în comun deşi sunt şi foarte diferite,' a spus, în conferinţă de presă, dirijorul Dumitru Goia. Prima parte a reprezentaţiei o va constitui 'Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18', de Serghei Rahmaninov, o creaţie culminantă a lui Rahmaninov, practic cea mai populară compoziţie a autorului, avându-l ca solist pe tânărul pianist de origine română, născut în Italia, Andreas Iliuţă, 19 ani. În partea a doua a concertului va fi interpretată 'Simfonia a VI-a în si minor, op. 74' (Patetica), de Piotr Ilici Ceaikovski, ultima simfonie a compozitorului romantic rus, practic cântecul de lebădă al autorului, o simfonie cu încărcături emoţionale de la cele mai sensibile momente lirice la o exaltare dramatică.
Tamara Buciuceanu şi Ilie Gheorghe se numără printre marii actori care vor primi premii de excelenţă, respectiv pentru întreaga carieră, în cadrul galei Uniunii Teatrale din România. Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, în Bucureşti, în studioul Televiziunii Române. Gala UNITER va fi transmisă în direct pe TVR 1, ca şi anul trecut. Conform statutului Uniunii Teatrale din România, senatul UNITER acordă în cadrul galei premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor senatului UNITER, în şedinţa din data 28 februarie, senatul a acordat următoarele trofee: premiul de excelenţă - Tamara Buciuceanu; premiul pentru întreaga activitate - actorul Ilie Gheorghe, actriţa Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban; premiu special pentru muzică de teatru - Gabriel Bassarabescu; premiul special pentru teatru de păpuşi - Aneta Forna Christu, premiul special pentru coregrafie - Andras Lorant, premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile - "Teatru3 (Teatru La Cub)" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România, Asociaţia Culturală GAG, Craiova.
Ton Koopman, cunoscutul dirijor, organist şi clavecinist olandez al muzicii vechi, va concerta în luna septembrie, la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". Pentru aşa-zişii barochişti, Ton Koopman este binecunoscutul dirijor, organist, clavecinist olandez al muzicii vechi. În schimb, pentru publicul din întreaga lume, el este muzicianul care, de decenii, "modelează frazele aşa cum un magician scoate batiste din joben", potrivit San Francisco Classical Voice. Compozitori precum Biber, Charpentier, Händel, Mozart, Purcell şi Vivaldi au fost constant incluşi în programul concertelor şi înregistrărilor sale alături de Orchestra Barocă din Amsterdam. A dirijat, de asemenea, foarte multe lucrări de Bach. Iar în slalomul permanent pe care îl face între Europa şi SUA, Ton Koopman va fi, de asemenea, invitatul Festivalului "George Enescu" şi al sălilor de concert din Bucureşti, Sibiu şi Timişoara. Astfel, "porţii" zdravene de muzică de Mozart şi Haydn, alături de ansamblul Virtuozii din Bucureşti sau de Orchestra Barocă din Amsterdam, sunt ceea ce îi aşteaptă pe cei care vor merge la concertele din 15, 22, 23 şi 24 septembrie.
Spectacolul "Raoul" al actorului, regizorului şi acrobatului francez James Thiérrée, nepotul lui Charlie Chaplin, va fi prezentat pe 29 şi 30 aprilie şi 1 mai, de la ora 20.00, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Copil minune al lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfârşitul lui aprilie la Bucureşti cea mai recentă creaţie a sa, "Raoul", care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra. Inspirat din lumea circului, spectacolul îmbină muzica de cameră cu iluzionismul, dansul, pantomima şi teatrul, având drept cadru o lume onirică ale cărei frânghii le ţine un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra în octombrie 2009 şi a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville - Paris, University of California - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York. Spectacolul "Raoul" este adus la Bucureşti de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti.
În călătoria sa "pe urmele lui Franz Liszt", Horia Mihail ajunge la Bucureşti, la Sala Radio vineri, 15 aprilie, de la ora 19.00. Va fi cel de-al şaptelea recital din cadrul turneului "Pianul călător", care marchează deopotrivă mijlocul turneului demarat la 1 aprilie şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul pe care se va cânta în cadrul recitalului de la Sala Radio nu este cel care îl va însoţi pe Horia Mihail în următoarele cinci oraşe, deşi acesta se va afla şi el la Radio, de unde va porni pe drumul spre Mediaş în dimineaţa de 17 aprilie. Pianul călător a fost retras din stagiunea concertistică a Sălii Radio în urmă cu mai mult timp, din cauza uzurii. În urma recondiţionării, pianul va intra din nou în lumina reflectoarelor şi va aduce muzica în oraşe care nu beneficiază de instrumente performante. Pianul călător va ajunge la Mediaş, destinaţia sa finală, pe 21 aprilie, unde va fi dat în folosinţă comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune. Până acolo, însă, se va opri la Hunedoara pe 17 aprilie, Deva pe 18 aprilie, Alba Iulia pe 19 aprilie şi Dumbrăveni pe 20 aprilie, pentru câte un recital. Proiectul "Pianul călător", organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, nu va rămâne un eveniment singular. El se bucură de susţinerea SRR şi pentru următorii doi ani.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.