Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Moara cu noroc' de Ioan Slavici. Dramatizare: Dan Costescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Costel Constantin, Magda Popovici, Ion Marinescu, Ioanna Ciomârtan, Emanoil Petruţ, Corado Negreanu, Constantin Dinulescu, Victor Ştrengaru, Alexandru Arşinel, Sorin Gheorghiu, Sergiu Demetriad, Boris Petroff, Mihai Badiu, Jean Reder, Cornel Gârbea. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din 1981
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
15 aprilie 2011
În călătoria sa "pe urmele lui Franz Liszt", Horia Mihail ajunge la Bucureşti, la Sala Radio, în această seară, de la ora 19.00. Va fi cel de-al şaptelea recital din cadrul turneului "Pianul călător", care marchează deopotrivă mijlocul turneului demarat la 1 aprilie şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul pe care se va cânta în cadrul recitalului de la Sala Radio nu este cel care îl va însoţi pe Horia Mihail în următoarele cinci oraşe, deşi acesta se va afla şi el la Radio, de unde va porni pe drumul spre Mediaş în dimineaţa de 17 aprilie. Pianul călător a fost retras din stagiunea concertistică a Sălii Radio în urmă cu mai mult timp, din cauza uzurii. În urma recondiţionării, pianul va intra din nou în lumina reflectoarelor şi va aduce muzica în oraşe care nu beneficiază de instrumente performante. "Pianul călător" va ajunge la Mediaş, destinaţia sa finală, pe 21 aprilie, unde va fi dat în folosinţă comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune.
Reuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei se va desfăşura astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, fiind prezidată de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. La eveniment vor participa delegaţiile oficiale ale tuturor celor 11 state membre ale Consiliului, invitatul permanent din partea Consiliului Europei, delegatul observator din partea Austriei, precum şi invitaţi din Armenia, Azerbaijan, Georgia şi Republica Moldova. După ceremonia de deschidere a lucrărilor, vor urma discuţii asupra documentelor Reuniunii, prezentarea unor proiecte culturale relevante şi a programelor de cooperare din cadrul organizaţiilor internaţionale. Reuniunea de la Bucureşti marchează sfârşitul anului în care preşedinţia Consiliului a fost deţinută de România. La finalul acestei reuniuni, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, îi va preda preşedinţia Consiliului lui Predrag Marković, ministrul Culturii, Informaţiilor şi Societăţii Informaţionale din Serbia.
Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor vor organiza în Capitală, mâine, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, pelerinajul de Florii. Acesta va începe la mănăstirea 'Radu Vodă' la orele 16,15 şi se va desfăşura pe traseul strada Radu Vodă, bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la biserica 'Sfântul Spiridon' Nou, paraclis patriarhal), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica 'Sfânta Ecaterina', paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă 'Patriarhul Justinian' a Universităţii din Bucureşti), strada Bibescu Vodă, Aleea Dealul Mitropoliei. Evenimentul, la care vor participa ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi din Capitală şi din judeţul Ilfov, se va încheia în jurul orelor 18,00, la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Prima ediţie a Târgului de universităţi adresat elevilor de liceu din Râmnicu Vâlcea, la care participă 20 de instituţii de învăţământ superior din România, se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Au confirmat participarea la eveniment Politehnica Bucureşti, Facultatea Româno-Americană, Universitatea 'Constantin Brâncoveanu', Universitatea 'Spiru Haret', Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi în Piaţa "George Enescu" din Capitală, mâine de la ora 19.30, pentru a viziona transmisia în direct a concertului Grand Opera Gala - ediţia de Paşti 2011, susţinut de Romanian Symphony Orchestra şi Ansamblul Vocal Jeunesses Musicales, la Ateneul Român. Evenimentul este organizat, cu ocazia sărbătorii pascale, de ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului Sorin Oprescu. Concertul, la care participă soliştii Cellia Costea şi Călin Brătescu şi pianistul Nicolae Licareţ, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Din program, fac parte: Uvertura din "Ruslan şi Ludmila", de Mihail Glinka, aria "Vissi d'arte" din "Tosca" de Giacomo Puccini, Adagio din "Spartacus", de Aram Haciaturian, "Recondita armonia" din "Tosca", Suita "Carmen" (selecţiuni) de Georges Bizet, "Parle-moi de ma mere..." din Carmen (solişti: Cellia Costea şi Călin Brătescu), Uvertura din "Forţa Destinului", "Mario, Mario..." din "Tosca".
Lungmetrajul "La source des femmes", de Radu Mihăileanu, va fi prezentat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 11 și 22 mai. Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, "La Source des Femmes", are un buget de 8,8 milioane de dolari şi este coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films şi de regizorul român. Scenariul peliculei este scris de Radu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alături de care regizorul român a lucrat la filmul "Concertul".
Acţiunea filmului "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.
Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională pe 1 mai la Opera Naţională Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui de Joop Caboort, iar coordonarea tehnica a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume.
Mircea Cărtărescu a lansat ieri ediţia în limba maghiară a volumului 'Enciclopedia zmeilor', în cadrul Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta. Cartea a apărut recent la Editura Bookart în traducerea lui Geza Szocs şi a Zsuzsanei Gergely. Astăzi autorul este invitat împreună cu alţi scriitori europeni la o masă rotundă cu tema 'Centru şi periferie în literatură', iar mâine Mircea Cărtărescu va discuta cu Peter Esterhazy despre situaţia literaturii europene contemporane, într-un dialog intitulat 'Despre literatură şi alţi demoni' şi moderat de Jozsef P. Korossi.
'Enciclopedia zmeilor', apărută la Humanitas în 2002 şi ilustrată cu desenele lui Tudor Bănuş, se bucură din decembrie 2010 de o nouă ediţie. Cartea aduce pentru prima dată la lumină o lume întreagă ce părea pierdută pentru totdeauna.
Trupa rock 'Celelalte Cuvinte' va concerta pe 27 aprilie, după patru ani, la Sibiu, într-un club privat, unde un bilet de intrare va costa 30 de lei. Călin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan şi Ovidiu Roşu aşteaptă cu mult entuziasm reîntâlnirea cu Sibiul, pe care îl consideră 'un oraş european în toată puterea cuvântului'. Cu o carieră de 30 de ani împreună, 'Celelalte Cuvinte' este una dintre cele mai longevive trupe rock din România. Păstrându-şi de-a lungul timpului atât componenţa, cât şi stilul, 'Celelalte Cuvinte' a devenit o trupă-legendă a rockului românesc. Formaţia va concerta la Sibiu cu piese ce au scris istorie în rockul românesc: 'Zmeie', 'Scrisori iubite', 'Stele', 'Lupii', 'Dacă vrei', 'Iarbă prin păr'.
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" organizează mâine un amplu program dedicat marcării a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran. La sediul institutului va avea loc un colocviu, menit să evidenţieze personalitatea marelui filosof român considerat unul din cei mai buni stilişti ai limbii franceze şi un exponent important al literaturii universale. Evenimentul beneficiază de prezenţa unor prestigioşi cercetători şi specialişti ai operei lui Cioran din Germania, care analizează din perspective variate activitatea complexă a filozofului român: dr.Thomas Stölzel (publicist şi filosof), dr. Markus Bauer (istoric de artă şi publicist), dr. Ilina Gregori (filolog), dr. Jürgen Große (istoric, filosof), dr. Rodica Binder (redactor Deutsche Welle). Cunoscut în Germania în primul rând datorită traducerilor făcute de Paul Celan, Emil Cioran se bucură în continuare de o atenţie constantă din partea publicului –în luna martie a acestui an editura Suhrkamp a publicat textele scrise de Cioran despre Germania între 1931 şi 1937, în traducerea lui Ferdinand Leopold, invitat de asemenea la dezbaterile moderate de Markus Bauer.
Elevii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar şi copiii de la grădiniţă vor fi în vacanţă începând de astăzi, după terminarea cursurilor, şi se vor întoarce la ore, marţi, 26 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Dintre cei peste 3.000.000 de elevi şi preşcolari, aproximativ 2.700.000 sunt elevi în învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi peste 500.000 sunt copii de grădiniţă. Anul şcolar 2010-2011, început pe 13 septembrie, are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.
Cursurile semestrului al doilea se vor încheia pe 17 iunie.
Lungmetrajul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 11 și 22 mai. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, spune povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa. Pentru poliţiştii de la combaterea crimei organizate, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei ce o practică sunt numiţi "loverboys". În film mai joacă Bogdan Dumitrache, Clara Vodă, Coca Bloss, Ion Besoiu, Remus Mărgineanu şi Alexandru Mititelu, alături de actori neprofesionişti. Cătălin Mitulescu şi-a făcut debutul regizoral în 2006, cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii". Filmul a câştigat premiul Un Certain Regard pentru cea mai bună interpretare feminină (Dorotheea Petre) la Festivalul de la Cannes, în 2006. Anul acesta, preşedintele secţiunii Un Certain Regard este regizorul Emir Kusturica.
Proiecţia filmului ''Odessa în flăcări'', o coproducţie româno-italiană, premiată la Veneţia în 1942, va avea loc la Castelul Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Castelul, aflat într-o localitate din apropierea municipiului Cluj-Napoca, a fost considerat, în urmă cu 300 de ani, Versailles-ul Transilvaniei, datorită arhitecturii sale deosebite şi a faptului că era înconjurat de grădini. În ultimul secol, monumentul a fost ruinat, însă, în prezent, este supus unei ample lucrări de restaurare, prin Fundaţia Transyvania Trust, care este sprijinită şi de acţiunile caritabile ale prinţului Charles. 'Odessa în flăcări', unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, recent redescoperit în arhivele de la Roma, va fi prezentat publicului pe data de 7 iunie. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.
Pentru prima dată, în Piaţa Mare din centrul municipiului Sibiu, în perioada 2 - 8 mai, vor putea fi văzute reproduceri după piese din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal, Complexului Naţional Muzeal Astra şi Muzeului Bisericii Evanghelice - Casa Teutsch, reunite în expoziţia intitulată 'Muzeul Labirint'. Labirintul va fi construit în centrul oraşului, pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi. Inedit este faptul că 'Muzeul Labirint' transformă experienţa vizitării unui muzeu printr-o abordare unică, grupând selecţiile de piese pe tematici, oferind astfel publicului posibilitatea de a urma un traseu narativ, de a face conexiuni logice şi de a identifica similitudini între obiectele prezentate de cele trei instituţii partenere.
Timp de o săptămână, muzeele ies în întâmpinarea vizitatorilor, propunând un dialog vizual, senzorial şi auditiv, transformându-se într-un spaţiu prietenos care atrage şi prin concerte, reprezentaţii teatrale, ateliere de creaţie, proiecţii de filme documentare şi dansuri populare.
Spectacolul Lulu's Room al coregrafei şi dansatoarei Mihaela Dancs va participa la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional 'What Now...' din Londra, eveniment dedicat dansului experimental şi noilor tendinţe coregrafice. Evenimentul va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Spectacolul este prezentat în Marea Britanie cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, ca urmare a participării Mihaelei Dancs la Festivalul DancEUnion. Organizat de Independent Dance, principala platformă a dansului independent britanic, pe renumitele scene Siobhan Davies Studios, Festivalul 'What Now...' îsi propune să prezinte publicului proiecte coregrafice internaţionale de factură experimentală. Pe parcursul a mai mult de 540 de minute de dans, Festivalul va cuprinde o diversitate de forme coregrafice, atât interpretări live cât şi instalaţii video, care combină dansul, artele vizuale şi filmul.
Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie din cadrul Primăriei Capitalei îi invită pe bucureşteni să participe, începând de astăzi, la cea de a doua ediţie a manifestării 'Tradiţii şi Flori de Sărbători'. În pragul sărbătorilor pascale, parcul Cişmigiu va găzdui un târg de meşteşugari, cu produse şi obiecte tradiţionale, precum şi o expoziţie de flori cu vânzare. Programul artistic, desfăşurat pe scena de la Foişor, va include spectacole susţinute de grupuri de copii, ansambluri folclorice şi fanfare. Evenimentul va avea loc în perioada 15 - 20 aprilie, zilnic, între orele 10,00 şi 20,00. La iniţiativa edilului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, în parcul Lumea Copiilor va fi inaugurată prima ediţie a 'Târgului de Florii', unde, timp de două zile, peste 100 de producători, reprezentând toate zonele ţării, le vor oferi vizitatorilor produse tradiţionale pentru masa de Paşti. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în perioada 15-17 aprilie, meşteri din toate zonele ţării vor aduce obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, ouă încondeiate, mobilier pictat, icoane. De pe tarabele de la MŢR nu vor lipsi sucurile de mere, cofeturile din Teleorman, turta dulce de Harghita, kurtos kalacs-ul, halviţa, magiunul de prune, mierea de albine şi lăptişorul de matcă, ierburile de leac, pălinca de Bihor sau mâncărurile de post. În ultima zi a târgului, de la ora 12,30, la Clubul Ţăranului, Trupa de copii a atelierului de teatru de la MŢR, coordonată de Beatrice Iordan, va susţine piesa de teatru de animaţie 'Zâna din Stejarul cu trei crengi'.
Lungmetrajul "Transfer de identitate", cu Jake Gyllenhaal în rolul principal, va avea astăzi premiera pe marile ecrane româneşti. Căpitanul Colter Stevens se trezeşte în corpul unui necunoscut, într-un tren spre Chicago, fără a şti cine este, cum a ajuns acolo sau de ce. Astfel, descoperă că face parte dintr-o operaţiune specială cu scopul de a opri un atac terorist în urma căruia un tren a fost aruncat în aer. Iar misiunea cu totul neobişnuită este, de fapt, un experiment guvernamental numit Codul Sursă, un program care îi permite lui Colter să preia identitatea unui alt individ, în ultimele minute ale vieţii acestuia.
"Zero decibeli", de Ioana Păun, un spectacol despre oamenii care nu pot să audă, va avea premiera mâine, la Teatrul Foarte Mic din Capitală. După succesul înregistrat pe aceeaşi scenă cu "Interzis sub 18 ani", de Mihaela Michailov, Ioana Păun propune un text care o conduce în zona de cercetare a sunetului, a impactului pe care acesta îl are în societate, dar şi individual, pentru dezvoltarea fiecărei personalităţi. "Zero decibeli" înseamnă pentru tânăra regizoare continuarea cercetării pe această temă, după realizarea, la Londra, a proiectului "Realtympanica", în cadrul căruia a explorat efectele acustice pe care le are asupra locuitorilor Londrei construcţia Parcului Olimpic. Acest al doilea spectacol abordează nu doar consecinţele pe care le are asupra omului zgomotul foarte puternic, dar mai ales pe cele ale imposibilităţii perceperii sunetului. Spectacolul este realizat după un text de Mona Bozdog şi Ioana Păun, iar din distribuţie fac parte Mihaela Rădescu, Claudia Prec, Alexandru Potoceanu, Ştefan Lupu, Sever Bârzan şi Paul Dunca.
Trupa 'Iosif Vulcan' a Teatrului de Stat Oradea a anunţat că va prezenta două premiere teatrale pentru publicul orădean, ambele dedicate iubirii, împlinirii sau neîmplinirii ei dramatice. Prima premieră, prezentată astăzi va fi comedia 'Îndrăgostiţii din Ancona', de Vajda Katalin, în regia artistică a lui Andrei Mihalache. Printr-o abordare modernă şi non-conformistă, întregul mecanism de construcţie a piesei de teatru este demontat în faţa spectatorului, căruia i se sugerează că tot ce i se prezintă este doar o convenţie; că orice încurcătură se rezolvă mai simplu şi mai armonios decât în viaţa reală, astfel încât un popas de două ore în această 'iluzie caldă şi dulce' îl va încânta şi îl va scoate din ritmul grijilor de zi cu zi. Piesa va constitui o încântare şi pentru faptul că toţi eroii ştiu să cânte şi să danseze, hiturile muzicale ale Italiei anilor '70 fiind interpretate live pe scenă de îndrăgiţii actori ai Trupei 'Iosif Vulcan'. Cea de a doua premieră dedicată primăverii este cea mai celebră poveste de dragoste din istoria universală - 'Romeo şi Julieta', de William Shakespeare - care a cunoscut nenumărate montări, ecranizări şi adaptări. Dueluri, deghizări, neînţelegeri, tragedie şi romantism se împletesc într-o poveste ce ne îndeamnă să nu ne îndoim nicio clipă de puterea dragostei. Iubirea interzisă a tinerilor condamnaţi de o soartă potrivnică prinde viaţă la Oradea, mâine, în regia lui Bogdan Huşanu.
Prima ediţie a BookLand, un nou târg de carte, cu orientare urbană, va avea loc la AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit organizatorilor, la târg sunt aşteptate peste 150 de edituri, iar investiţia este de aproximativ 300.000 de euro. Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă, care să atragă oamenii către cărţi, într-un mod natural şi conectat la viaţa actuală. BookLand ar fi, astfel, al treilea târg de carte major din Capitală, după Bookfest şi Gaudeamus, care se desfăşoară în iunie, respectiv noiembrie.
În călătoria sa "pe urmele lui Franz Liszt", Horia Mihail ajunge la Bucureşti, la Sala Radio în această seară, de la ora 19.00. Va fi cel de-al şaptelea recital din cadrul turneului "Pianul călător", care marchează deopotrivă mijlocul turneului demarat la 1 aprilie şi începutul călătoriei propriu-zise a pianului. Instrumentul pe care se va cânta în cadrul recitalului de la Sala Radio nu este cel care îl va însoţi pe Horia Mihail în următoarele cinci oraşe, deşi acesta se va afla şi el la Radio, de unde va porni pe drumul spre Mediaş duminică dimineaţa. Pianul călător a fost retras din stagiunea concertistică a Sălii Radio în urmă cu mai mult timp, din cauza uzurii. În urma recondiţionării, pianul va intra din nou în lumina reflectoarelor şi va aduce muzica în oraşe care nu beneficiază de instrumente performante. Pianul călător va ajunge la Mediaş, destinaţia sa finală, pe 21 aprilie, unde va fi dat în folosinţă comunităţii locale de către Societatea Română de Radiodifuziune. Până acolo, însă, se va opri la Hunedoara pe 17 aprilie, Deva pe 18 aprilie, Alba Iulia pe 19 aprilie şi Dumbrăveni pe 20 aprilie, pentru câte un recital. Proiectul "Pianul călător", organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, nu va rămâne un eveniment singular. El se bucură de susţinerea SRR şi pentru următorii doi ani.
Nigel Kennedy şi Damian Drăghici vor cânta împreună, în premieră, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Spectacolul va avea loc în cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz". Concertul aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. La 10 ani de la spectacolul "Damian's Fire", care în 2001 a strâns aproximativ 70.000 de oameni în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai importanţi ai lumii. Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger.
O seară Beethoven cu cântece pentru voce, pian, vioară şi violoncel, de inspiraţie irlandeză, în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a mezzosopranei Miruna Gavrilă Sturza, va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în foaierul Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul este organizat de Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul ONB, în continuarea seriei de recitaluri propuse în această perioadă. Pentru o seară, în premieră naţională, melodiile de inspiraţie irlandeză ale lui Beethoven vor răsuna în foaierul Operei Naţionale Bucureşti, în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a invitatei sale, mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza. Cele două soliste vor fi acompaniate de Mihaela Vîlcea, la pian, Mihai Ghiga, la vioară, şi Emese Ildiko, la violoncel. Recitalul va fi prezentat de Anda Tăbăcaru Hogea.
Lungmetrajul "La source des femmes", de Radu Mihăileanu, va fi prezentat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 11 și 22 mai. Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, "La Source des Femmes", are un buget de 8,8 milioane de dolari şi este coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films şi de regizorul român. Scenariul peliculei este scris de Radu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alături de care regizorul român a lucrat la filmul "Concertul". Acţiunea filmului "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.