DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 aprilie 2011

Tamara Buciuceanu şi Ilie Gheorghe se numără printre marii actori care vor primi premii de excelenţă, respectiv pentru întreaga carieră, în cadrul galei Uniunii Teatrale din România. Evenimentul va avea loc în această seară, în Bucureşti, în studioul Televiziunii Române. Gala UNITER va fi transmisă în direct pe TVR 1 și Radio România Cultural ca şi anul trecut. Conform statutului Uniunii Teatrale din România, senatul UNITER acordă în cadrul galei premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor senatului UNITER, în şedinţa din data 28 februarie, senatul a acordat următoarele trofee: premiul de excelenţă - Tamara Buciuceanu; premiul pentru întreaga activitate - actorul Ilie Gheorghe, actriţa Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban; premiu special pentru muzică de teatru - Gabriel Bassarabescu; premiul special pentru teatru de păpuşi - Aneta Forna Christu, premiul special pentru coregrafie - Andras Lorant, premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile - "Teatru3 (Teatru La Cub)" (Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi) şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România, Asociaţia Culturală GAG, Craiova.

Spectacolul "Noaptea lui Helver", susţinut de artiştii de la Teatro Caprile din Viena şi regizat de Andreas Kosek, va fi jucat, astăzi, la Sibiu. Reprezentaţia face parte dintr-un turneu al trupei vieneze care a inclus spectacole în Serbia şi Bulgaria."Noaptea lui Helver" este o adaptare după romanul omonim al autorului polonez Ingmar Villqist, ce prezintă ultimele ore din viaţa lui Helver, un bolnav psihic a cărui moarte coincide cu prăbuşirea regimului hitlerist. Andreas Kosek, regizorul spectacolului, pune în scenă o poveste marcantă, alertă, în care se respinge ideea de normal, adecvat sau nedemn de viaţă, tocmai pentru a susţine persoanele cu alte nevoi sau nevoi speciale. Acest spectacol a fost creat pentru a respinge ideea că oamenii sunt un capital a cărui valoare constă în utilitate. Reprezentația va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în sala studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, sală utilizată şi de Teatrul Naţional "Radu Stanca".

Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională pe 1 mai la Opera Naţională Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui de Joop Caboort, iar coordonarea tehnica a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume.

Trupa rock 'Celelalte Cuvinte' va concerta pe 27 aprilie, după patru ani, la Sibiu, într-un club privat, unde un bilet de intrare va costa 30 de lei. Călin Pop, Marcel Breazu, Tiberiu Pop, Leontin Iovan şi Ovidiu Roşu aşteaptă cu mult entuziasm reîntâlnirea cu Sibiul, pe care îl consideră 'un oraş european în toată puterea cuvântului'. Cu o carieră de 30 de ani împreună, 'Celelalte Cuvinte' este una dintre cele mai longevive trupe rock din România. Păstrându-şi de-a lungul timpului atât componenţa, cât şi stilul, 'Celelalte Cuvinte' a devenit o trupă-legendă a rockului românesc. Formaţia va concerta la Sibiu cu piese ce au scris istorie în rockul românesc: 'Zmeie', 'Scrisori iubite', 'Stele', 'Lupii', 'Dacă vrei', 'Iarbă prin păr'.

Proiecţia filmului ''Odessa în flăcări'', o coproducţie româno-italiană, premiată la Veneţia în 1942, va avea loc la Castelul Banffy de la Bonţida, judeţul Cluj, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Castelul, aflat într-o localitate din apropierea municipiului Cluj-Napoca, a fost considerat, în urmă cu 300 de ani, Versailles-ul Transilvaniei, datorită arhitecturii sale deosebite şi a faptului că era înconjurat de grădini. În ultimul secol, monumentul a fost ruinat, însă, în prezent, este supus unei ample lucrări de restaurare, prin Fundaţia Transyvania Trust, care este sprijinită şi de acţiunile caritabile ale prinţului Charles. 'Odessa în flăcări', unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, recent redescoperit în arhivele de la Roma, va fi prezentat publicului pe data de 7 iunie. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Pianul călător a poposit la Hunedoara. Astăzi, urmează Deva
După recitalul de la București, Horia Mihail și pianul călător au poposit, aseară, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, urmând ca, astă seară, să concerteze la Deva. În drumul său până la Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani, pianul călător va mai poposi şi va încânta publicul din Alba Iulia şi Dumbrăveni. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.

Mari actori de comedie – Rodica Mandache
Teatrul Naţional Radiofonic invită publicul, astăzi, de la ora 11,00, la Hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei, la audiţia cu public a unui spectacol dedicat actriţei Rodica Mandache. Montarea face parte din ciclul de emisiuni "Mari actori de comedie". Energică, nuanţată şi intuitivă, cu un spirit mereu tânăr, Rodica Mandache şi-a afirmat talentul în zeci de roluri pe scena undelor radiofonice. Alături de Rodica Mandache în acest spectacol mai pot fi auziți Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Adela Mărculescu, Irina Petrescu, Luminiţa Borta, Şerban Cellea, Dan Aştilean, Mihai Mălaimare și Valentin Teodosiu.

Gala Premiilor UNITER, în direct la Radio România Cultural
Radio România Cultural transmite, în direct, în această seară, de la ora 21,00, ediția a 19-a a Galei Premiilor UNITER. Evenimentul mai poate fi urmărit în direct şi pe TVR1 sau online, pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Pe lângă premiile Senatului UNITER, premiile Preşedintelui UNITER şi premiile găzduite în cadrul Galei, vor fi recompensate realizările teatrale din anul precedent la 11 categorii - Debut, Cel mai bun spectacol de teatru TV, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol şi Premiul pentru critică de teatru. Juriul este alcătuit din regizorul Alexandru Berceanu, scenografa Maria Miu, actrița Ozana Oancea, criticii de teatru Ion Parhon și Sebastian Vlad Popa. De asemenea, în cadrul Galei UNITER din acest an, publicul va mai putea urmări şi momentele artistice susţinute de artiştii din Compania de Teatru Passepartout, formaţia Puiu Pascu Trio, Nicu Alifantis şi Horaţiu Mălăiele.

Cluj: Angajaţii Operei Naţionale declanşează grevă japoneză şi cer demisia directorului instituţiei
Angajaţii Operei Naţionale din Cluj-Napoca declanșează, astăzi, o grevă japoneză pe durată nedeterminată până la soluţionarea cererii de demisie a directorului instituţiei, Rareş Trifan, pe care îl acuză "de abuz în funcţie şi management defectuos". Greva se va desfăşura pe durata repetiţiilor şi a spectacolelor Operei. Sindicaliştii au mai hotărât să ceară Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional trimiterea la Opera Naţională din Cluj-Napoca a unei delegaţii de reprezentanţi care să discute şi să găsească împreună cu angajaţii soluţii la problemele ridicate de aceştia. Vinerea trecută, sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj a cerut din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului". În replică, directorul Operei clujene, Rareş Trifan, spune că reluarea protestelor este "o ambiţie personală" a liderului de sindicat Dan Gâdea, care "foloseşte acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director" în cadrul instituției.

Manuscrise ale lui Robespierre datând din timpul Regimului Terorii, scoase la licitaţie la Paris
Câteva manuscrise care i-au aparţinut lui Maximilien Robespierre, scrise de acest lider al clubului jacobinilor în plin Regim al Terorii şi rămase necunoscute până în zilele noastre, estimate la o sumă cuprinsă în intervalul 200.000 - 300.000 de euro, vor fi scoase, astăzi, la licitaţie, la Paris. Cele 113 pagini pline de ştersături, corecturi, tăieturi şi cuvinte subliniate, care conţin scrisul uşor de recunoscut al lui Robespierre, au fost redactate în intervalul ianuarie 1792 - iulie 1794. Manuscrisele prezintă ideile unuia dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze şi cuprind schiţele unor discursuri celebre rostite de Robespierre. Colecţia cuprinde fragmentele a cinci discursuri şi patru articole, câteva note disparate şi o scrisoare către un destinatar necunoscut în care autorul abordează fondul filosofiei sale - raportul dificil dintre fericire şi libertate.

Gala Premiilor UNITER, în direct la Radio România Cultural
Radio România Cultural transmite, în direct, în această seară, de la ora 21,00, ediția a 19-a a Galei Premiilor UNITER. Evenimentul mai poate fi urmărit în direct şi pe TVR1 sau online, pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Pe lângă premiile Senatului UNITER, premiile Preşedintelui UNITER şi premiile găzduite în cadrul Galei, vor fi recompensate realizările teatrale din anul precedent la 11 categorii - Debut, Cel mai bun spectacol de teatru TV, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol şi Premiul pentru critică de teatru. Juriul este alcătuit din regizorul Alexandru Berceanu, scenografa Maria Miu, actrița Ozana Oancea, criticii de teatru Ion Parhon și Sebastian Vlad Popa. De asemenea, în cadrul Galei UNITER din acest an, publicul va mai putea urmări şi momentele artistice susţinute de artiştii din Compania de Teatru Passepartout, formaţia Puiu Pascu Trio, Nicu Alifantis şi Horaţiu Mălăiele.

Pianul călător a poposit la Hunedoara. Astăzi, urmează Deva
După recitalul de la București, Horia Mihail și pianul călător au poposit, aseară, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, urmând ca, astă seară, să concerteze la Deva. În drumul său până la Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani, pianul călător va mai poposi şi va încânta publicul din Alba Iulia şi Dumbrăveni. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.

Hunor Kelemen: Piesele dacice recuperate în Germania vor fi aduse în ţară în luna mai
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că piesele dacice scoase ilicit din România şi recuperate în Germania - printre care se numără o brăţară din aur, două scuturi din fier şi monede din aur şi argint - vor fi aduse în ţară în cursul lunii mai. Ministrul a precizat că a fost adoptată o hotărâre de Guvern şi a fost alocată suma de aproximativ 300.000 de euro pentru recuperarea acestor bunuri de patrimoniu. Pe 6 aprilie, Guvernul a decis să aloce fonduri totale de 1,3 milioane lei, pentru a recupera din Germania un lot de bijuterii, monede şi piese dacice, scoase în mod ilegal din România şi recuperate de autorităţile germane. "Brăţara, scuturile şi monedele au fost identificate şi recuperate de autorităţile din Germania anul trecut, iar Guvernul a avut la dispoziţie un interval de un an pentru a-şi exprima dreptul de preempţiune în vederea redobândirii acestora.

O expoziţie românească de excepţie: icoane de tezaur ortodoxe pe sticlă de secol XIX, la Muzeul Kiscelli din Budapesta
Muzeul Kiscelli din Budapesta găzduieşte, începând de mâine și până pe 30 mai, expoziţia "Icoana pe sticlă...timp de credinţă în spaţiul Transilvaniei" organizată de Institutul Cultural Român din capitala Ungariei. 33 de icoane pe sticlă de secol XIX din tezaurul României sunt oferite publicului ungar de Muzeul Astra din Sibiu în întâmpinarea Sărbătorilor Pascale ortodoxe şi catolice. Vernisajul va avea loc, mâine, la ora 18.00, în prezenţa Episcopului Siluan, a doamnei Ireny Comaroschi, ambasadorul României la Budapesta, și a doamnei Mirela Creţu, director adjunct al Muzeului Astra. Cele 33 de icoane transilvănene, câte una pentru fiecare an al Mântuitorului, provin din sudul Ardealului şi se evidenţiază prin maniera picturală îngrijită, în continuarea tradiţiei bizantine riguroase în redarea drapajelor vestmintelor de sfinţi, în aranjarea cutelor, într-o multitudine de detalii vestimentare, toate caracteristice miniaturiştilor medievali.

Filarmonica din Londra începe în mai înregistrarea imnurilor celor 205 ţări de la JO 2012
Orchestra Filarmonicii din Londra va începe în luna mai să înregistreze imnurile naţionale ale celor 205 ţări care vor participa la Jocurile Olimpice din 2012, organizate în capitala Marii Britanii, informează BBC News Online. Compozitorul, dirijorul şi violoncelistul Philip Sheppard va fi coordonatorul înregistrărilor care vor fi auzite la decernările medaliilor şi la ceremoniile de întâmpinare ale loturilor olimpice. Muzicienii trebuie să participe la înregistrări cel puţin 50 de ore, în şase zile, pentru a finaliza proiectul. Phillip Sheppard a declarat că speră ca posibilitatea de a înregistra la celebrele Abbey Road Studios îi va inspira pe muzicieni şi îi va face mai creativi. El a mai specificat că din fiecare imn va fi înregistrat maximum un minut şi că aceasta a fost marea provocare pentru muzicieni, care au dorit să "condenseze" substanţa fiecărei partituri.

Pianul călător a poposit la Hunedoara. Astăzi, urmează Deva
După recitalul de la București, Horia Mihail și pianul călător au poposit, aseară, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, urmând ca, astă seară, să concerteze la Deva. În drumul său până la Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani, pianul călător va mai poposi şi va încânta publicul din Alba Iulia şi Dumbrăveni. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.

Cea de-a cincea ediţie a Târgului Cadourilor de Paşte, la Galeria Dalles
Cea de-a cincea ediţie a Târgului Cadourilor de Paşte se deschide, astăzi, la Galeria Dalles din Capitală, evenimentul derulându-se timp de cinci zile. O noutate pentru editia din 2011 a targului este găzduirea unei expoziţii de artă sacră, 'Crucea Învierii'. Târgul expune cele mai noi creaţii ale meşterilor populari, artizanilor, designerilor, pictorilor, dar şi obiecte speciale create pentru Sărbătoarea Paştelui pe care vizitatorii le vor putea achizitiona. În cadrul Târgului Cadourilor de Paşte, pe lângă standurile cu obiecte speciale, sunt organizate workshop-uri de bricolaj, ateliere de pictură pe ceramică şi lemn dedicate copiilor, pentru toate atelierele participarea fiind gratuită. Nu vor lipsi nici workshop-urile unde vizitatorii vor putea învăţa să îşi personalizeze diverse obiecte sau să creeze obiecte de decor pentru sărbătoarea Paştelui. Târgul Cadourilor de Paşte va fi deschis zilnic, în perioada 18-23 aprilie, între orele 10,00 şi 20,00.

Zilele Filmului Portughez, ediţia a IV-a
La Institutul Cultural Român din București va avea loc, de mâine și până pe 21 aprilie, cea de-a patra ediţie a Zilelor Filmului Portughez, eveniment organizat de Ambasada Portugaliei în parteneriat cu ICR. Ediţia din acest an– prima exclusiv alb-negru – propune o selecţie de trei titluri de referinţă în istoria cinematografică lusitană şi mondială. Fiecare producţie reprezintă cel puţin o premieră de ordin tehnic şi/sau de compoziţie – primul film portughez cu sunet, prima comedie, prima docu-ficţiune, primul film portughez premiat în străinătate și unul dintre primele filme care identifică Noul Cinematograf portughez, cu abordări regiozorale metaforice. Proiecţiile vor începe la ora 18.30, iar filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul "Falling Angels", în coregrafia lui Jiri Kylian, va avea premiera pe 1 mai la ONB
Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională pe 1 mai la Opera Naţională din Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică de excepție, creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume. Spectacolul avea un fond muzical asigurat din tobe şi percuţie şi bazat pe melodii riatualice din Ghana. "Falling Angels" prezintă femeile şi balerinele în dorinţa de a atinge perfecţiunea, dar care sunt oprite în diferite etape de ambiţie, seducţie, sarcină, naştere, moarte, maternitate şi conştiinţa de sine.

Documentarul "Şcoala noastră", de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, la Festivalul Tribeca 2011
Documentarul "Şcoala noastră", de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, va fi prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film Tribeca de la New York, în perioada 20 aprilie - 1 mai, informează Institutul Cultural Român din metropola americană. Filmul, care urmăreşte destinul a trei cetăţeni romi ce vor să meargă la şcoală, în Transilvania, va fi prezentat în cadrul secţiunii World Documentary Feature Competition. Toate proiecţiile vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma. Ediţia de anul acesta a Festivalului Tribecca va fi deschisă cu proiecţia în aer liber a filmului "The Union", de Cameron Crowe. "The Union" prezintă realizarea albumului cu acelaşi titlu, o colaborare dintre Elton John şi muzicianul Leon Russell. Festivalul Internaţional de Film Tribeca de la New York a fost înfiinţat în 2002, de Robert De Niro, pentru a revitaliza viaţa socială şi activităţile economice din Manhattan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, şi pentru a promova oraşul New York pe harta centrelor cinematografice internaţionale.

Pianul călător a poposit la Hunedoara. Astăzi, urmează Deva
După recitalul de la București, Horia Mihail și pianul călător au poposit, aseară, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, urmând ca, astă seară, să concerteze la Deva. În drumul său până la Mediaş, destinaţia finală, unde va fi încredinţat de Societatea Română de Radiodifuziune comunităţii locale pentru o perioadă de 3 ani, pianul călător va mai poposi şi va încânta publicul din Alba Iulia şi Dumbrăveni. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, între 1 şi 21 aprilie, marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi este realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.

Spectacolul "Falling Angels", în coregrafia lui Jiri Kylian, va avea premiera pe 1 mai la ONB
Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională pe 1 mai la Opera Naţională din Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică de excepție, creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume. Spectacolul avea un fond muzical asigurat din tobe şi percuţie şi bazat pe melodii riatualice din Ghana. "Falling Angels" prezintă femeile şi balerinele în dorinţa de a atinge perfecţiunea, dar care sunt oprite în diferite etape de ambiţie, seducţie, sarcină, naştere, moarte, maternitate şi conştiinţa de sine.

Ruinele unei biserici creştine, descoperite de arheologi în Cetatea din Alba Iulia
Arheologii din Alba Iulia au descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii Vauban din municipiu ruinele unei biserici creştine medievale, specialiştii estimând că aceasta datează din secolul al X-lea şi ar putea fi cel mai vechi lăcaş creştin din oraş. Ruinele au fost descoperite în faţa Catedralei romano-catolice din Alba Iulia. Acestea aparţin unei biserici medievale timpurii care ar putea fi cel mai vechi lăcaş creştin din Transilvania şi în care ar fi slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a creştina populaţia din această zonă, în jurul anului 950. Arheologii nu au reuşit încă să stabilească cu exactitate vechimea bisericii, însă bănuiesc că ar putea fi cea construită de principele Gyula, creştinat la Constantinopol şi întors în această zonă cu episcopul Hierotheus, dar nu exclud nici varianta ca lăcaşul de cult să fi fost ctitorit în jurul anului 1000 de regele Sfântul Ştefan. În aceeaşi zonă au fost descoperite şi 43 de morminte, care datează din jurul anului 1200.

Două tablouri, de Goya, respectiv El Greco, dispărute de 10 ani, găsite în Franţa
Poliţia spaniolă a anunţat că a găsit două tablouri de Francisco Goya, respectiv El Greco, care au fost furate în urmă cu peste 10 ani. Tablourile "L'apparition de la Vierge du Pilar", semnat de Francisco Goya, realizat între 1775 şi 1780, şi "l'Annonciation" (1570), de El Greco, au fost găsite într-o casă din Alicante, în estul Spaniei. Cele două tablouri în ulei pe pânză, care făceau parte dintr-o colecţie privată, fuseseră prezentate într-o expoziţie internaţională la sfârşitul anilor '90, când proprietarii au semnalat dispariţia lor, la întoarcerea în Spania. Poliţia a înscris tablourile într-o bază de date cu opere de artă dispărute sau furate pentru ca ele să nu poată fi vândute în străinătate.

Gala Premiilor UNITER, în direct la Radio România Cultural
La final, vă reamintim că Radio România Cultural transmite, în direct, în această seară, de la ora 21,00, ediția a 19-a a Galei Premiilor UNITER. Evenimentul mai poate fi urmărit în direct şi pe TVR1 sau online, pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Pe lângă premiile Senatului UNITER, premiile Preşedintelui UNITER şi premiile găzduite în cadrul Galei, vor fi recompensate realizările teatrale din anul precedent la 11 categorii - Debut, Cel mai bun spectacol de teatru TV, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie, Cel mai bun spectacol şi Premiul pentru critică de teatru. Juriul este alcătuit din regizorul Alexandru Berceanu, scenografa Maria Miu, actrița Ozana Oancea, criticii de teatru Ion Parhon și Sebastian Vlad Popa. De asemenea, în cadrul Galei UNITER din acest an, publicul va mai putea urmări şi momentele artistice susţinute de artiştii din Compania de Teatru Passepartout, formaţia Puiu Pascu Trio, Nicu Alifantis şi Horaţiu Mălăiele.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!