DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.00 - 22.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.10 - 22.50
Credinta si cunoastere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 aprilie 2011

Final de turneu al pianului călător
Numeroși localnici din Mediaș dar și din împrejurimile orașului au asistat, aseară, la ultimul concert susținut de Horia Mihail, recital care a încheiat cu un mare succes de public turnelul intitulat pianul călător. La finalul concertului, reprezentanții Societății Române de Radiodifuziune au predat autorităților locale, pentru o perioadă de 3 ani, pianul care a călătorit de la București la Hunedoara, Deva, Alba Iulia și Dumbrăveni, ajungând, în cele din urmă, la Mediaș. Turneul, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, în 12 oraşe din ţară, în perioada 1 – 21 aprilie, a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt şi a fost realizat după exemplul turneului susţinut de compozitorul maghiar între anii 1846 şi 1847 în Țările Române. Acesta călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot. Proiectul „Pianul calator” nu va ramane un eveniment singular, deoarece se bucură de sustinerea Societatii Romane de Radiodifuziune si pentru urmatorii doi ani.

Călătorie muzicală în epoca renascentistă, la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, astăzi, de la ora 19.00, concertul susţinut de Spirit Brass Ensemble. Programul cuprinde dansuri renascentiste compuse de Tylman Susato, în aranjamentul lui John Iveson şi Suita Peer Gynt, de Edvard Grieg, în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu, momentul beneficiind de participarea extraordinară a sopranei Bianca Manoleanu şi a actorului Mihai Dinvale. Dirijorul ansamblului este Mihai Ceascai. Deşi are mai puţin de un an de la înfiinţare, Spirit Brass Ensemble a concertat deja în Bucureşti, la Universitatea Naţională de Muzică, Academia de Studii Economice şi Universitatea Titu Maiorescu şi a înregistrat la Radio România. Ansamblul s-a perfecţionat cu muzicieni de elită cum ar fi trompetistul şi compozitorul Gary Dillworth, tubistul şi dirijorul Walter Hilgers sau cu dirijorii Francisco Retting şi Jin Wang. În anul 2009, grupul a participat, sub numele Romanian Young Brass, la Festivalul „George Enescu”, realizând apoi înregistrări speciale în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa Sălii Radio și în rețeaua Eventim.

TIFF-ul îi provoacă pe clujeni
Pasionaţii de film din Cluj, amatori sau profesionişti, se pot înscrie în 'Competiţia locală', care le este dedicată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Iniţiată cu succes în cadrul celei de-a noua ediţii a TIFF, competiţia are ca scop promovarea şi susţinerea creaţiilor artiştilor care vin din zona artelor vizuale şi care, până acum, nu au avut şansa de a fi vizionate în cadrul festivalului. Creatorii de film îşi pot trimite producţiile, până cel târziu pe 15 mai. Acestea pot fi filme, pe orice temă, cu condiţia să aibă lungimea maximă de 30 de minute. Producţiile trebuie să fie realizate în perioada 7 iunie 2010 - 15 mai 2011 şi să fie subtitrate sau dublate în limba română. Organizatorii vor anunţa selecţia filmelor care intră în 'Competiţia Locală' TIFF 2011 până pe 31 mai. Câteva filme vor fi prezentate în cadrul TIFF-ului în cunoscutul spaţiu expoziţional 'Fabrica de Pensule', un loc deja familiar comunităţii locale de artişti şi pentru publicul festivalului.

Mai puţin de o lună până la startul Timishort 2011
La Timişoara, va avea loc, în perioada 4-8 mai, a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort, care va aduce in fața publicului o selecție a celor mai importante scurtmetraje internaţionale şi românești. Competiția Internațională va cuprinde doar 12 scurtmetraje, lucru care face ca Timishort să fie unul dintre cele mai selecte festivaluri de scurtmetraj. Videorama, programul de film experimental și artă video, va cuprinde tot 12 filme, împingând limitele artei cinematografice dincolo de metodele convenționale ale cinema-ului. Timishort introduce anul acesta și o secţiune competiţională națională, care va conţine 8 filme româneşti de scurtmetraj, unele dintre ele în premieră absolută. Festivalul va mai prezenta o selecţie a celor mai bune creaţii recente ale prestigioaselor Universităţi de Film şi Televiziune din München şi Belgrad, precum şi programe speciale ale festivalurilor de film partenere.

'Aurora' şi 'Morgen' la Festivalul Internaţional de film de autor din Barcelona 2011
Filmele 'Aurora, de Cristi Puiu, şi 'Morgen', de Marian Crişan, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Autor din Barcelona, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid. Festivalul D´A 2011 se desfăşoară între 29 aprilie şi 8 mai şi este cea mai nouă propunere culturală din Barcelona în domeniul filmului de autor. Evenimentul urmăreşte să prezinte o panoramă internaţională a celor mai bune filme contemporane de gen şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional, ale căror producţii nu au ajuns în cinematografele din Spania. În cadrul Festivalului vor fi proiectate peste 60 de filme în diferite secţiuni.

Patriarhul Daniel: Înţelesul Botezului creştin ca moarte şi înviere împreună cu Hristos, temeiul vieţii creştine
Credincioșii ortodocși și catolici așteaptă, mâine noapte, marea sărbătoare a Învierii. Astăzi, creștinii prăznuiesc Vinerea Mare, zi de doliu, care amintește de răstignirea și moartea lui Isus Hristos. Diseară, în bisericile ortodoxe, va fi oficiată denia Prohodului Domnului. Înţelesul adânc şi tainic al Botezului creştin ca moarte şi înviere împreună cu Hristos este temeiul întregii vieţi creştine, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paşti. 'Astăzi este nevoie să cunoaştem mai mult şi mai bine ce înseamnă a fi botezat, adică a fi creştin sau a purta numele lui Hristos, într-o lume confruntată cu fenomenul secularizării, cu pluralismul şi sincretismul religios', afirmă Patriarhul Daniel, atrăgând atenţia că 'Părinţii care nu botează copiii îi lipsesc de harul înfierii duhovniceşti şi de bucuria de-a se împărtăşi de unirea cu Hristos Cel Înviat şi de slava Preasfintei Treimi'. Cu ocazia Marii Sărbători a Învierii Domnului, patriarhul Daniel adresează tuturor credincioşilor ortodocşi 'părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie.

Maraton muzical de Paşti la Radio România Cultural
Lumină, meditaţie, iertare şi speranţă – acesta este, pe scurt, programul Radio România Cultural în prima zi de Paşti. Postul public de radio dedicat fenomenului cultural a pregătit, pentru data de 24 aprilie, un program muzical special. Cântările de înviere deschid maratonul muzical pascal, urmate fiind de Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu, de la ora 1.00 la 3.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio, dirijor Horia Andreescu. Începând cu ora 3.00, melomanii pot asculta Selecţiuni din Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach. Programul Radio Romania Cultural din 24 aprilie mai cuprinde o colecţie de gospeluri, oratoriul Standing Stone de Paul McCartney, emisiuni dedicate istoriei filmului Iisus din Nazareth de Franco Zefirelli, dar şi albume pop şi rock pe teme religioase. Gazdele maratonului vor fi Sorina şi Ioana Goia, de la ora 0.00 la 10.00, şi Cristian Marica, de la 13.00 la 24.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, pe frecvenţa Radio România Cultural puteţi asculta în direct atât ceremonia ortodoxă de la Patriarhia Română cât şi pe cea catolică desfăşurată la Catedrala Sf. Iosif.

Stagiune muzical – cameral, de 1 mai, la Palatul Mogoşoaia
Unul dintre cei mai valoroşi tineri pianişti polonezi, Michał Karol Szymanowski, laureat al unor importante competiţii, va incerca un dialog muzical peste timp între arta de extremă dificultate a lui Franz Liszt şi creaţia plină de savoare a muzicianului - om politic Ignacy Jan Paderewski. Recitalul va avea loc, duminică 1 mai, de la ora 17, în sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia. Evenimentul se înscrie în cadrul Stagiunii "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţia a III a, eveniment organizat de Radio România Cultural și Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Pentru concertele de la Palatul Mogoşoaia, opţional, se va asigura transport de la Piaţa Chibrit din Capitală, staţia de metrou 1 mai, preţul unei călătorii dus-întors fiind de 6 lei. Microbuzele spre Palatul Mogosoaia vor pleca la ora 16.

Numărul celor care citesc şi socotesc cu dificultate, încă mare în România
Ţările Uniunii Europene şi-au îmbunătăţit sistemul de învăţământ în domenii-cheie, dar au atins doar unul din cei cinci indicatori de referinţă stabiliţi pentru 2010, România având încă un număr ridicat de persoane care scriu şi citesc cu dificultate, procentul fiind de 40% în 2009, faţă de media europeană de 17 procente. Concluziile sunt prezentate în cadrul noului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în învăţământ şi formare. Comisia de la Bruxelles cere cu fermitate statelor membre să nu opereze reduceri în bugetele de învăţământ, chiar dacă se confruntă cu dificultăți din cauza crizei economice. Participarea adulţilor la învăţare pe tot parcursul vieţii este un alt indicator la care România stă încă slab, comparativ cu alte state ale Uniunii.

Casa care a servit drept decor pentru "Marele Gatsby" a fost demolată
O reşedinţă impresionantă amplasată în Long Island, Statele Unite, care a servit drept decor pentru acţiunea din romanul "Marele Gatsby", de Francis Scott Fitzgerald, a fost demolată pentru a face loc unui proiect imobiliar. Cinci case în valoare de 10 milioane de dolari fiecare vor fi construite în locul imensului imobil, care era considerat de specialiști un punct de reper al acelui lor. Istoricii americani își amintesc în presă că somptuoasa reşedinţă a servit drept fundal pentru acţiunea romanului "Marele Gatsby", publicat în anul 1925, un simbol al "generaţiei pierdute" dintre cele două războaie. De la Winston Churchill la Marx Brothers, această casă a primit nume importante din protipendada anilor '20 dar acest lucru nu a împiedicat-o să cadă în ruină, după ce a fost abandonată.

Călătorie muzicală în epoca renascentistă, la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, astăzi, de la ora 19.00, concertul susţinut de Spirit Brass Ensemble. Programul cuprinde dansuri renascentiste compuse de Tylman Susato, în aranjamentul lui John Iveson şi Suita Peer Gynt, de Edvard Grieg, în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu, momentul beneficiind de participarea extraordinară a sopranei Bianca Manoleanu şi a actorului Mihai Dinvale. Dirijorul ansamblului este Mihai Ceascai. Deşi are mai puţin de un an de la înfiinţare, Spirit Brass Ensemble a concertat deja în Bucureşti, la Universitatea Naţională de Muzică, Academia de Studii Economice şi Universitatea Titu Maiorescu şi a înregistrat la Radio România. Ansamblul s-a perfecţionat cu muzicieni de elită cum ar fi trompetistul şi compozitorul Gary Dillworth, tubistul şi dirijorul Walter Hilgers sau cu dirijorii Francisco Retting şi Jin Wang. În anul 2009, grupul a participat, sub numele Romanian Young Brass, la Festivalul „George Enescu”, realizând apoi înregistrări speciale în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa Sălii Radio și în rețeaua Eventim.

Ari Borger Quartet, la EUROPAfest 2011
Formaţia Ari Borger Quartet va susţine concerte, pe 10 şi 11 mai, în cadrul ediţiei din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară în Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică. Considerat unul dintre cei mai buni pianişti şi organişti din Brazilia, Ari Borger a avut ocazia să concerteze la cele mai mari festivaluri de jazz şi blues din lume, împărţind scena cu nume cunoscute ale muzicii internaţionale, între care B.B. King, Pinetop Perkins, Marcus Miller şi Johnnie Johnson. Trăind o lungă perioadă de timp în New Orleans, el a fost profund influenţat de blues-ul şi soul-ul american, genuri muzicale cărora le-a adăugat într-un mod îndrăzneţ ritmuri urbane braziliene. Instrumentişti de excepţie s-au alăturat pianistului Ari Borger, în provocarea de a recrea de fiecare dată cadrul ideal pentru o experienţă muzicală aparte. Bazându-se în primul rând pe reprezentaţiile instrumentale live şi show-urile de improvizaţie, cvartetul îşi va purta publicul într-o călătorie muzicală experimental - contemplativă, de la modern la vintage.

O retrospectivă integrală dedicată regizorului Lucian Pintilie, la TIFF 2011
O retrospectivă integrală dedicată regizorului Lucian Pintilie va fi prezentată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca. Lucian Pintilie va fi prezent la Cluj, acceptând, în premieră, pentru un festival de film din ţară, invitaţia făcută de organizatori, care implică participarea la câteva dintre proiecţiile filmelor sale, dar şi la întâlniri special organizate cu publicul şi cu invitaţii celei de-a zecea ediţii a TIFF-ului. Ca regizor de film, Lucian Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, având o viziune extrem de critică asupra lumii, operele sale provocând deseori controverse sau cucerind pe loc audienţa şi critica. Pentru întreaga operă şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti, Lucian Pintilie a fost distins, în 2007, cu un trofeu Gopo.

'My Dream', un spectacol pentru toată familia la Sala Palatului
China Disabled People's Performing Art Troupe va prezenta spectacolul 'My Dream', pe 15 iunie, la Sala Palatului din Bucureşti. 'My Dream' este un spectacol pentru toată familia, din care nu vor lipsi jocurile de lumină şi culoare, muzica şi ecranele video, cu 50 de personaje pe scenă, dansuri, poezie, artă tradiţională chineză şi modernă. Showul a călătorit în jurul lumii, fiind declarat un 'fenomen mondial'. Spectacolul a fost prezentat în peste 150 de reprezentaţii, în 60 de ţări, pe cinci continente, incluzând locuri de prestigiu cum ar fi Carnegie Hall, John F. Kennedy Performing Arts Centre, La Scala, Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004 şi Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Povestea acestui experiment artistic a început în 1987, când 30 de persoane cu dizabilităţi, mari iubitoare de artă, au fost acceptate să participe la Festivalul de Artă din China.

Filmele europene domină selecţia oficială a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes 2011
Filmele europene domină selecţia oficială a celei de-a 43-a ediţii a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Programul secţiunii este deosebit de bogat în noutăţi în acest an, deoarece din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţia oficială, 23 reprezintă premiere mondiale iar 8 sunt filme de debut. Filmul european este deosebit de bine reprezentat în acest an, prin 16 titluri, semnate de regizori francezi, belgieni, bulgari, olandezi, irlandezi, suedezi, austrieci şi islandezi, şi patru coproducţii. O secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii culturale din cinematografie, Quinzaine des Réalisateurs nu are premii specifice. În 2008, filmul lui Radu Muntean, "Boogie", a fost prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, iar în 2010, ţara noastră a fost reprezentată în aceeaşi secţiune de scurtmetrajul "Căutare", de Ionuţ Piturescu.

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu: Învierea lui Isus a deschis calea învierii noastre
Credincioșii ortodocși și catolici așteaptă, mâine noapte, marea sărbătoare a Învierii. Astăzi, creștinii prăznuiesc Vinerea Mare, zi de doliu, care amintește de răstignirea și moartea lui Isus Hristos. Învierea lui Isus este un eveniment în istorie şi totodată mai presus de istoria obişnuită, care a deschis calea învierii noastre, afirmă Arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, în Scrisoarea de Paşti, adresată credincioşilor. În mesajul său, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, adresează tuturor credincioşilor, călugăriţelor, călugărilor şi preoţilor Sărbători fericite de Sfintele Paşti, pace, binecuvântare şi tradiţionalul 'Cristos a înviat!'.

Maraton muzical de Paşti la Radio România Cultural
Lumină, meditaţie, iertare şi speranţă – acesta este, pe scurt, programul Radio România Cultural în prima zi de Paşti. Postul public de radio dedicat fenomenului cultural a pregătit, pentru data de 24 aprilie, un program muzical special. Cântările de înviere deschid maratonul muzical pascal, urmate fiind de Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu, de la ora 1.00 la 3.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio, dirijor Horia Andreescu. Începând cu ora 3.00, melomanii pot asculta Selecţiuni din Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach. Programul Radio Romania Cultural din 24 aprilie mai cuprinde o colecţie de gospeluri, oratoriul Standing Stone de Paul McCartney, emisiuni dedicate istoriei filmului Iisus din Nazareth de Franco Zefirelli, dar şi albume pop şi rock pe teme religioase. Gazdele maratonului vor fi Sorina şi Ioana Goia, de la ora 0.00 la 10.00, şi Cristian Marica, de la 13.00 la 24.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, pe frecvenţa Radio România Cultural puteţi asculta în direct atât ceremonia ortodoxă de la Patriarhia Română cât şi pe cea catolică desfăşurată la Catedrala Sf. Iosif.

Stagiune muzical – cameral, de 1 mai, la Palatul Mogoşoaia
Unul dintre cei mai valoroşi tineri pianişti polonezi, Michał Karol Szymanowski, laureat al unor importante competiţii, va incerca un dialog muzical peste timp între arta de extremă dificultate a lui Franz Liszt şi creaţia plină de savoare a muzicianului - om politic Ignacy Jan Paderewski. Recitalul va avea loc, duminică 1 mai, de la ora 17, în sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia. Evenimentul se înscrie în cadrul Stagiunii "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţia a III a, eveniment organizat de Radio România Cultural și Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Pentru concertele de la Palatul Mogoşoaia, opţional, se va asigura transport de la Piaţa Chibrit din Capitală, staţia de metrou 1 mai, preţul unei călătorii dus-întors fiind de 6 lei. Microbuzele spre Palatul Mogosoaia vor pleca la ora 16.

Expoziţie cu reproduceri ale pieselor din muzeele din Sibiu, într-un labirint construit în oraş
Fundaţia Culturală Artex va construi, în luna mai, în Piaţa Mare din Sibiu, un labirint de 700 de metri pătraţi, în interiorul căruia va fi organizată o expoziţie cu reproduceri ale unor piese celebre din patrimoniul muzeelor din oraş. Labirintul construit în centrul oraşului va reprezenta suportul pentru expunerea unor reproduceri după piese din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal, al Complexului Naţional Muzeal "Astra" şi al Muzeului Bisericii Evanghelice. "Muzeul Labirint transformă experienţa vizitării unui muzeu printr-o abordare unică, grupând selecţiile de piese pe tematici, oferind astfel publicului posibilitatea de a urma un traseu narativ, de a face conexiuni logice şi a identifica similitudini între obiectele prezentate de cele trei instituţii partenere. Timp de o săptămână, muzeul iese în întâmpinarea vizitatorilor, propunând un dialog vizual, senzorial şi auditiv, transformându-se într-un spaţiu prietenos care atrage şi prin activităţile metamuzeale propuse: concerte, reprezentaţii de teatru, ateliere de creaţie, proiecţii de filme documentare și dansuri populare.

Polonia decide expunerea 'Doamnei cu hermina' în muzeele europene
Ministerul Culturii de la Varșovia a decis că una dintre cele mai faimoase picturi din Polonia, 'Doamna cu hermina' a lui Leonardo da Vinci, poate fi expusă în muzeele din Spania, Germania şi Marea Britanie. Experţii în artă şi Ministerul polonez al Culturii au dezbătut luni la rând dacă este indicat ca faimosul tablou din secolul XV să părăsească ţara, în condiţiile în care specialiştii au avertizat că pictura s-ar putea deteriora în timpul transportului. Proprietarii îşi doresc, însă, ca pânza să poată fi expusă în întreaga lume, fiind convinşi că ar conferi faimă Poloniei şi fonduri muzeului din Cracovia, unde se află în prezent. Tabloul va fi expus la Madrid, în mai, la Berlin, în august, şi la Londra, în luna noiembrie.

Călătorie muzicală în epoca renascentistă, la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, astăzi, de la ora 19.00, concertul susţinut de Spirit Brass Ensemble. Programul cuprinde dansuri renascentiste compuse de Tylman Susato, în aranjamentul lui John Iveson şi Suita Peer Gynt, de Edvard Grieg, în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu, momentul beneficiind de participarea extraordinară a sopranei Bianca Manoleanu şi a actorului Mihai Dinvale. Dirijorul ansamblului este Mihai Ceascai. Deşi are mai puţin de un an de la înfiinţare, Spirit Brass Ensemble a concertat deja în Bucureşti, la Universitatea Naţională de Muzică, Academia de Studii Economice şi Universitatea Titu Maiorescu şi a înregistrat la Radio România. Ansamblul s-a perfecţionat cu muzicieni de elită cum ar fi trompetistul şi compozitorul Gary Dillworth, tubistul şi dirijorul Walter Hilgers sau cu dirijorii Francisco Retting şi Jin Wang. În anul 2009, grupul a participat, sub numele Romanian Young Brass, la Festivalul „George Enescu”, realizând apoi înregistrări speciale în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română. Biletele pentru concertul de diseară se găsesc la Casa Sălii Radio și în rețeaua Eventim.

Maraton muzical de Paşti la Radio România Cultural
Lumină, meditaţie, iertare şi speranţă – acesta este, pe scurt, programul Radio România Cultural în prima zi de Paşti. Postul public de radio dedicat fenomenului cultural a pregătit, pentru data de 24 aprilie, un program muzical special. Cântările de înviere deschid maratonul muzical pascal, urmate fiind de Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu, de la ora 1.00 la 3.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio, dirijor Horia Andreescu. Începând cu ora 3.00, melomanii pot asculta Selecţiuni din Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach. Programul Radio Romania Cultural din 24 aprilie mai cuprinde o colecţie de gospeluri, oratoriul Standing Stone de Paul McCartney, emisiuni dedicate istoriei filmului Iisus din Nazareth de Franco Zefirelli, dar şi albume pop şi rock pe teme religioase. Gazdele maratonului vor fi Sorina şi Ioana Goia, de la ora 0.00 la 10.00, şi Cristian Marica, de la 13.00 la 24.00. În intervalul orar 10.00 – 13.00, pe frecvenţa Radio România Cultural puteţi asculta în direct atât ceremonia ortodoxă de la Patriarhia Română cât şi pe cea catolică desfăşurată la Catedrala Sf. Iosif.

O retrospectivă integrală dedicată regizorului Lucian Pintilie, la TIFF 2011
O retrospectivă integrală dedicată regizorului Lucian Pintilie va fi prezentată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca. Lucian Pintilie va fi prezent la Cluj, acceptând, în premieră, pentru un festival de film din ţară, invitaţia făcută de organizatori, care implică participarea la câteva dintre proiecţiile filmelor sale, dar şi la întâlniri special organizate cu publicul şi cu invitaţii celei de-a zecea ediţii a TIFF-ului. Ca regizor de film, Lucian Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, având o viziune extrem de critică asupra lumii, operele sale provocând deseori controverse sau cucerind pe loc audienţa şi critica. Pentru întreaga operă şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti, Lucian Pintilie a fost distins, în 2007, cu un trofeu Gopo.

Cele mai cunoscute coloane sonore, cu proiecţii din filme, pe 22 mai, în Capitală
Cele mai cunoscute coloane sonore, însoţite de proiecţii din filme, vor fi interpretate de European Royal Orchestra în cadrul evenimentului Hollywood Music in Bucharest, care va avea loc pe 22 mai, de la ora 19.00, la Sala Palatului. Hollywood Music in Bucharest se constituie într-o incursiune inedită în lumea filmului, de la clasic până la modern, pe ritmurile desăvârşite ale celor mai cunoscute coloane sonore, interpretate de cei 62 de instrumentişti ai European Royal Orchestră, aflaţi sub bagheta celebrului dirijor austriac Gottfried Rabl. Imaginile care se vor derula prin intermediul proiecţiilor video vor reda spectatorilor cele mai frumoase momente desprinse din filmele de aur ale Hollywoodului. Organizatorii vor pregăti în holul Sălii Palatului o expoziţie de tablouri şi desene pe teme din filme celebre.

Expoziţia de gravură japoneză "Pelerinaj la Muntele Fuji", din 28 aprilie, la MNAR
Expoziţia de gravură japoneză "Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai" va fi vernisată, pe 28 aprilie, de la ora 18.30, la Muzeul Naţional de Artă al României. Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 31 iulie, este organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma recentelor evenimente tragice care avut ca punct de pornire cutremurul din 11 martie. Publicul este invitat într-o călătorie imaginară în arhipelagul japonez, aşa cum a ilustrat-o marele gravor Katsushika Hokusai în seria intitulată "Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji". Această serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, a fost publicată pentru prima dată între anii 1829 - 1833.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!