Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
12.00 - 13.00 Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
28 aprilie 2011
Orchestra Academiei Santa Cecilia, inclusă în topul celor mai bune 10 orchestre din lume de revista Classic FM, va susţine un concert la Festivalul Internaţional "George Enescu", sub bagheta lui Antonio Pappano. După succesul reputat pe mari scene ale lumii, Orchestra Academiei Santa Cecilia condusă de Antonio Pappano va concerta în faţa publicului român în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", pe 21 şi respectiv 22 septembrie 2011, în cadrul seriei "Mari orchestre ale lumii". Concertul uneia dintre "cele mai bune 10 orchestre din lume", cum a fost desemnată de revista Classic FM, va cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, George Enescu, Serghei Rachmaninov şi Nikolai Rimsky- Korsakov. Soliştii concertelor vor fi Hélene Grimaud şi Denis Matsuev.
Aplaudată în acest an la Manchester, Birmingham, Luxembourg, Atena şi Roma, după magistralul succes obţinut în aprilie la Scala di Milano, Orchestra di Accademia di Santa Cecilia va veni în România cu grandoarea şi vivacitatea apreciată şi ovaţionată de selectul şi intransigentul auditoriu milanez.
46 de filme din selecţia internaţională şi alte 20 din România vor fi proiectate, în perioada 6 - 8 mai, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj "Tres Courts", care are loc în mai multe state din lume, inclusiv ţara noastră. Coordonatorul evenimentului în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia, Raluca Ghervan, a declarat că festivalul, unic în lume, promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim trei minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume, 70 de oraşe participante din 15 ţări. Timp de trei zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, şi alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. În plus, publicul poate vota filmele preferate.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti va susţine, în perioada 29 aprilie - 2 iunie, şase spectacole de dans contemporan la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
Iniţiativa acestui proiect, care împlineşte trei ani în 2011, porneşte de la faptul că Bucureştiul a fost întotdeauna privilegiat în ceea ce priveşte evenimentele de dans, majoritatea având loc în Capitală. Spectacolul "Corporis Memoriae", din 2009, la Teatrul Naţional din Cluj, precum şi stagiunea centrului de anul trecut care cuprindea unsprezece spectacole de dans contemporan, au convins pe deplin organizatorii că publicul clujean este foarte interesat de spectacolele de dans contemporan. Aceste lucrări coregrafice produse în România au fost prezentate nu numai în stagiunea centrului, dar şi pe scenele internaţionale. Reprezentaţiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti vor avea loc la Noua Sală Studio a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.
O expoziţie de gravură japoneză intitulată 'Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai' se va deschide, astăzi, la Muzeul Naţional de Artă al României. Manifestarea, al cărui curator este specialistul în arta extrem orientală Carmen Brad, este organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma recentelor evenimente tragice care avut ca punct de pornire cutremurul din 11 martie. Apelând la mijloacele sale specifice, prin intermediul imaginii şi al informaţiei culturale, MNAR se alătură manifestărilor de simpatie, admiraţie şi respect pentru modul exemplar în care Japonia a reacţionat la drama care a produs enorme pagube umane şi materiale. Publicul este invitat într-o călătorie imaginară în arhipelagul japonez, aşa cum a ilustrat-o marele gravor Katsushika Hokusai în seria intitulată 'Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji', serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, care a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833. Datorită imensului lor succes, cele 46 gravuri au fost imprimate în mai multe ediţii, atât în timpul vieţii lui Hokusai, cât şi postum. În cadrul expoziţiei sunt expuse un număr de 38 piese din colecţiile MNAR, publicate în tiraje moderne, de bună calitate, la începutul secolului al XX-lea.
Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională duminică la Opera Naţională Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui de Joop Caboort, iar coordonarea tehnica a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume.
Peste 50 de studenţi de la nivelurile licenţă şi master din peste zece centre universitare din România vor participa astăzi și mâine, la Cluj-Napoca, la Olimpiada Naţională de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Facultăţilor de Economie din România, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Organizaţia Studenţilor Economişti din Cluj-Napoca, iar partenerul principal al evenimentului este compania de analiză şi cercetare Evalueserve. Olimpiada Naţională a Studenţilor Economişti este organizată o dată la doi ani în centre universitare ale ţării, pe diferite secţiuni din sfera disciplinelor economice.
Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chişinău, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi al Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română, organizează în această seară, la Centrul Cultural Gaudeamus din Chişinău, proiecţia filmului 'Meandre' (1966, regia Mircea Săucan). Proiecţia va avea loc în cadrul programului 'Caravana filmului românesc în Republica Moldova - Cinemateca Română la Chişinău' şi va fi însoţită de o prezentare făcută de criticul de film Ecaterina Dimancea-Dumbrăveanu. Urmărind destinul unui arhitect care e nevoit să renunţe temporar la meserie, filmul /cu Margareta Pogonat, Mihai Pălădescu, Ana Széles, Dan Nuţu, Ernest Maftei, Ion Tâlvan şi Radu Dunăreanu/ este o meditaţie pe tema aspiraţiei spre realizare profesională şi umană
O manifestare consacrată împlinirii a 100 de ani de la naşterea poetului Eugen Jebeleanu va avea loc, astăzi, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române.
În cadrul tradiţionalei 'Rotonde 13', personalitatea lui Eugen Jebeleanu va fi evocată de poeta Ileana Mălăncioiu, criticul literar Gabriel Dimisianu şi scriitorul şi gazetarul Radu Cosaşu. Cu acest prilej va fi prezentat volumul 'Hanibal', o ediţie anastatică, apărută recent la Editura Muzeul Literaturii Române şi vor fi audiate poeme în lectura lui Eugen Jebeleanu din 'Fonoteca de aur' a Societăţii Române de Radiodifuziune. Totodată, în Rotonda muzeului, va fi deschisă o expoziţie de manuscrise, fotografii, documente şi desene din arhiva familiei.
Cea de a XI-a ediţie a Festivalului 'Primăvara Poeziei' se va desfăşura, vineri şi sâmbătă, la Zalău, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj şi a revistei în limba maghiară 'Hepehupa'. Potrivit managerului Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Daniel Săuca, vineri, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Lang Eszter din Debrecen, care va fi urmat de tradiţionala întâlnire a poeţilor români şi maghiari. Cu acest prilej va fi lansată antologia de poezie româno-maghiară 'Primăvara Poeziei XI/ Kolteszet Tavasza XI', volum bilingv ce include creaţii a peste 20 de poeţi români şi maghiari. Sâmbătă, tot în sala Porolissum va avea loc concursul de recitări de poezie, anul acesta sub semnul aniversării poetului maghiar Tath Arpad.
A XI-a ediţie a festivalului beneficiază de sprijin financiar şi din partea Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Zalău, prin programul de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale din anul 2011.
Un misterios donator american a oferit Universităţii din Sydney un tablou de Picasso estimat la peste 10 milioane de euro, cu condiţia ca banii obţinuţi din vânzarea operei de artă să fie alocaţi programelor de cercetare ştiinţifică demarate de această instituţie australiană. Tabloul "Jeune fille endormie", pictat în 1935, va fi scos la licitaţie la Londra, pe 21 iunie, de casa Christie's. Pictura este estimată la un preţ cuprins în intervalul 9-12 milioane de lire sterline. Michael Spence, rectorul universităţii, a explicat faptul că donatorul "a venit în persoană" la Sydney pentru a prezenta acest tablou. Banii obţinuţi prin această vânzare vor finanţa un nou centru de cercetări medicale asupra obezităţii, diabetului şi maladiilor cardiovasculare. Tabloul "Jeune fille endormie" o prezintă pe Marie-Thérese Walter. Pablo Picasso a cunoscut-o pe tânăra de 17 ani în anul 1927, pe când el era în vârstă de 45 de ani. Relaţia lor a fost păstrată în mare secret timp de mulţi ani, pentru că renumitul artist era căsătorit, dar şi pentru că "muza" lui era foarte tânără.
Cunoscuta artistă Ioana Nemeș s-a stins din viață la New York, în seara zilei de 23 aprilie, în urma unui stop cardiac. Artista, în vârstă de 32 de ani, inaugurase primul său solo show din New York, într-unul dintre cele mai importante spaţii din Statele Unite ale Americii, Art-In-General, şi se afla în rezidenţă Art-In-General & Pavilion. Ioana Nemeş a fost unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din generaţia ei. Lucrările ei au fost expuse la SecessionVienna, Istanbul Biennial, Smart Project Space Amsterdam, U-Turn Copenhagen, Prague Biennial, Bucharest Biennial şi Kunsthalle Fridericianum, Kassel. A obţinut rezidenţe la IASPIS Stockholm, Kulturkontakt Vienna, Art-In-General şi a primit Future of Europe Art Prize din partea Galerie Für Zeitgenössische Kunst, Leipzig.
Trupa Voltaj se pregăteşte, pentru concertul din 11 mai de la Sala Palatului, să-şi surprindă şi să îşi bucure fanii cu o surpriză care cu siguranţă nu va lăsa pe nimeni indiferent. Sub ideea libertăţii, a energiei, a distracţiei şi a muzicii, trupa pregăteşte un spectacol-eveniment, cu piese marca Voltaj, hit-uri care scriu în continuare istoria muzicii pop-rock din România. Biletele pentru concertul Voltaj din 11 mai de la Sala Palatului pot fi achiziţionate de la Sala Palatului, Magazinul Muzica, din reţeaua magazinelor Diverta, Germanos şi online pe eventim.ro.
Ambasada Regatului Norvegiei la Bucureşti, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, aniversează, marţi, 3 mai, la sediul instituţiei clujene de învăţământ superior, 20 de ani de existenţă a Lectoratului de Limbă şi Literatură Norvegiană.
Reuniunea aniversară va include vernisajul expoziţiei de fotografie intitulate 'Lumina din Nord. Călătorie în munţii din Nordul Norvegiei', a artistului Vladimir Donkov, în Aula Magna a UBB, precum şi spectacolul cu piesa 'Elling' după romanul 'Fraţi de sânge' al scriitorului Ingvar Ambjornsen, pe un scenariu scris de Axel Hellstenius şi Petter Naess, la Teatrul Naţional 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca. În spectacolul regizat de Vlad Massaci joacă actorii Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru şi Şerban Georgevici de la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Specializarea Limba şi Literatura Norvegiană a fost creată la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1991 şi a stat la baza înfiinţării Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave, în 2001. Programul iniţiat şi coordonat de prof. dr. Sanda Tomescu Baciu a debutat cu 12 cursanţi. Numărul studenţilor a crescut de peste zece ori în cele două decenii de activitate, înregistrând până în 2010 un total de 448 absolvenţi.
Georges Mélies, Stanley Kubrick şi Roberto Rossellini se numără printre cineaştii de renume incluşi în acest an în Cannes Classics, o secţiune a Festivalului de Film de la Cannes creată pentru "a valoriza filmele de patrimoniu" cu ajutorul unor versiuni restaurate. Printre cele 14 opere cinematografice prezente în această secţiune a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes figurează "Le Voyage dans la lune" de Georges Mélies, o copie în culori, considerată pierdută timp de mulţi ani, redescoperită în 1993 şi restaurată ulterior. Graţie tehnologiei digitale, fragmentele celor 13.375 de imagini din film au putut fi reasamblate.
Pe 19 mai va avea loc o proiecţie specială a copiei restaurate a filmului "Portocala mecanică" de Stanley Kubrick - care celebrează pe această dată 40 de ani de la lansare -, în prezenţa actorului principal din film, Malcolm McDowell.
Cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012.
Ceremonia va fi organizată la Kodak Theatre din Hollywood, Los Angeles, şi va fi difuzată în direct de postul de televiziune american ABC, a anunţat Tom Sherak, preşedintele Academiei de film americane, organizatoarea ceremoniei. Nominalizările vor fi anunţate pe 24 ianuarie 2012, iar buletinele de vot care îi vor desemna pe viitorii câştigători ai mult râvnitelor statuete vor fi remise organizatorilor de către cei 6.000 de membri ai academiei pe 21 februarie.
Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii. Anul acesta, marele învingător a fost lungmetrajul britanic "Discursul regelui", regizat de Tom Hooper, recompensat cu patru premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor".
Faimosul duo francez 'Make The Girl Dance' vine pentru prima dată în România pe 6 mai într-un concert la Berlin Club din Bucureşti. John Riley va încălzi atmosfera, iar The Model va creşte pulsul petrecăreţilor cu ritmuri irezistibile de Dark Techno Baroque. Proiectul muzical 'Make The Girl Dance' a apărut ca reacţie la o declaraţie faimoasă a trupei britanice 'Franz Ferdinand', respectiv 'compunem melodii pentru a face fetele să danseze'. Greg Kozo şi Pierre Mathieu, fondatorii proiectului, s-au întâlnit întâmplător la un DJ set într-un club parizian şi au început apoi să colaboreze pentru a dezvolta ceea ce va fi cunoscut drept 'Make the girl dance' - un electro-rock intens şi copilăresc.
ShortsUP Via Amsterdam aduce, sâmbătă, la Sala Dalles din Capitală, câteva din cele mai premiate scurtmetraje olandeze şi un after-party cu DJ-ul olandez Paul du Lac şi românii Flore şi Ion. Pe 30 aprilie în Olanda se sărbătoreşte 'Queen's Day', iar ShortsUP va încerca să aducă atmosfera de la Amsterdam la Bucureşti. Evenimentul va începe cu prezentarea de scurtmetraje olandeze, printre acestea regăsindu-se 'Suiker', regia Jeroen Annokkee, comedie care a primit anul acesta Premiul publicului la Clermont-Ferrand, 'Father and Doughter', regia Michael Dudok de Wit, animaţia câştigătoare la Oscar, BAFTA şi Clermont-Ferrand, sau 'Raak', regia Hanro Smitsman, drama recompensată cu Ursul de Aur şi cu trofeul European Film Awards. După proiecţia filmelor vor urca pe scenă DJ-ul şi producătorul Paul du Lac şi românii Flore şi Ion. Paul du Lac e adeptul unui stil deep house/techno care în Olanda a impus o nouă mişcare muzicală. Biletele pot fi cumpărate la intrare, sâmbătă seară, începând de la 19,30, la preţul de 20 lei şi oferă acces la filme şi la after-party.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, şi directorul Fundaţiei 'Lumea Rusă' din Moscova, Viaceslav Alekseevici Nikonov, au semnat ieri, la Cluj-Napoca, acordul-cadru privind înfiinţarea Centrului Cultural Rus în cadrul Universităţii. Popularizarea limbii, literaturii şi artei ruse, sprijinirea profesorilor, doctoranzilor, studenţilor şi a celor interesaţi de învăţarea limbii ruse, lărgirea contactelor culturale, educaţionale şi ştiinţifice, precum şi a schimburilor interuniversitare se numără printre obiectivele acestui acord. Inaugurarea Centrului Cultural Rus va avea loc la începutul lunii octombrie, după sosirea echipamentelor şi materialelor alocate de partea rusă. Centrul Cultural Rus îşi va desfăşura activitatea în moderna clădire a Căminului Economica 1.Primul Centru Cultural Rus din România a fost deschis în decembrie 2009, la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.
Studiourile cinematografice ruseşti Mosfilm şi Google, prin platforma sa de înregistrări video YouTube, au anunţat că pun on line gratuit 50 dintre cele mai mari filme sovietice în versiune originală subtitrată. Câte cinci producții vor fi puse suplimentar la dispoziţia publicului în fiecare săptămână pe canalul youtube.com/mosfilm. Mai multe filme sunt deja disponibile: 'Soarele alb al deşertului' /o producţie în stil western despre aventurile unui soldat sovietic în Asia Centrală în anii războiului civil/, 'Ivan Vasilievici îşi schimbă profesia' /comedie despre un savant care inventează o maşină a timpului/ şi 'Ironia destinului' /comedie romantică despre păţaniile unui bărbat beat în seara Anului Nou/. În timpul URSS, Mosfilm era considerat unul dintre cele mai mari studiouri cinematografice din lume, puterea sovietică considerând a şaptea artă drept instrument esenţial pentru propagandă în ţară ca şi în străinătate, ceea ce însă nu l-a împiedicat să realizeze filme de valoare recunoscută unanim pe plan internaţional şi răsplătite cu numeroase premii prestigioase.
Gala premiilor BAFTA din 2012 va avea loc duminică, 12 februarie, la Royal Opera House din Londra, au anunţat reprezentanţii British Academy of Film and Television. Nominalizările vor fi anunţate în cadrul unei ceremonii ce va avea loc marţi, 17 ianuarie 2012. Premiile BAFTA reprezintă cele mai prestigioase distincţii din cinematografia britanică. Lungmetrajul "Discursul regelui/ The King's Speech" a fost marele învingător la gala premiilor BAFTA din 2011, impunându-se în şapte din cele 14 categorii la care a fost nominalizat. În afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, "The King's Speech" a obţinut, printre altele, trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori în rol secundar - Helena Bonham Carter şi Jeffrey Rush, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat.
Spectacolul "Raoul" al actorului, regizorului şi acrobatului francez James Thiérrée, nepotul lui Charlie Chaplin, va fi prezentat mâine, sâmbătă și duminică, de la ora 20.00, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Copil minune al lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfârşitul lui aprilie la Bucureşti cea mai recentă creaţie a sa, "Raoul", care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra. Inspirat din lumea circului, spectacolul îmbină muzica de cameră cu iluzionismul, dansul, pantomima şi teatrul, având drept cadru o lume onirică ale cărei frânghii le ţine un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra în octombrie 2009 şi a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville - Paris, University of California - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York. Spectacolul "Raoul" este adus la Bucureşti de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti.
Ambasada Regatului Norvegiei la Bucureşti, împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, aniversează, marţi, 3 mai, la sediul instituţiei clujene de învăţământ superior, 20 de ani de existenţă a Lectoratului de Limbă şi Literatură Norvegiană. Reuniunea aniversară va include vernisajul expoziţiei de fotografie intitulate 'Lumina din Nord. Călătorie în munţii din Nordul Norvegiei', a artistului Vladimir Donkov, în Aula Magna a UBB, precum şi spectacolul cu piesa 'Elling' după romanul 'Fraţi de sânge' al scriitorului Ingvar Ambjornsen, pe un scenariu scris de Axel Hellstenius şi Petter Naess, la Teatrul Naţional 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca. În spectacolul regizat de Vlad Massaci joacă actorii Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru şi Şerban Georgevici de la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Specializarea Limba şi Literatura Norvegiană a fost creată la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1991 şi a stat la baza înfiinţării Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave, în 2001. Programul iniţiat şi coordonat de prof. dr. Sanda Tomescu Baciu a debutat cu 12 cursanţi. Numărul studenţilor a crescut de peste zece ori în cele două decenii de activitate, înregistrând până în 2010 un total de 448 absolvenţi.
Celebrul Teatru Balşoi din Moscova îşi va redeschide porţile în luna octombrie, după şase ani de renovări şi reamenajări, transmite publicaţia britanică The Independent. Opera şi compania de balet, finanţate de statul rus şi aflate la doar o aruncătură de băţ de Kremlin, reprezintă fără îndoială una dintre principalele atracţii culturale ale Moscovei. Lucrările de renovare şi reamenajare, ce au fost afectate de numeroase acuze de corupţie şi risipă a fondurilor, se apropie în sfârşit de încheiere. Compania care efectuează aceste lucrări a anunţat săptămâna aceasta că teatrul va arăta exact cum arăta pe vremea ţarilor, cu tapiţerii din mătase brodată şi cu simbolurile imperiale ruse care vor relua locul secerii şi ciocanului comunist. Enormul candelabru al teatrului - înalt de 8 metri şi cântărind nu mai puţin de 2 tone - a fost reparat şi va fi suspendat la timp pentru noaptea redeschiderii. Proiectul de renovare a teatrului nu a fost ocolit de controverse, costurile ridicându-se la aproximativ 400 de milioane de lire sterline, adică de peste 16 ori mai mult decât suma estimată iniţial.
Cântăreaţa americană Aretha Franklin a anunţat recent că noul ei album, intitulat "Aretha: A Woman Falling Out of Love", va fi lansat pe piaţă pe 3 mai. Materialul discografic este al 38-lea album de studio din cariera legendarei cântăreţe americane şi va putea fi achiziţionat exclusiv din reţeaua de magazine Walmart şi de pe site-ul Walmart.com, începând din data de 3 mai. Noul disc conţine 12 piese, iar cântecul "How Long I've Waited" reprezintă primul extras pe single pe care artista americană îl lansează după intervenţia chirurgicală suportată în decembrie 2010. Cântăreaţa în vârstă de 68 de ani a anunţat la mijlocul lunii februarie că va reveni pe scenă la sfârşitul lunii mai, la doar câteva luni după ce la sfârşitul anului 2010 a fost internată din cauza unei maladii a cărei natură nu a fost precizată. În noiembrie 2010, Aretha Franklin şi-a anulat, la recomandarea medicilor, toate concertele şi apariţiile publice programate pentru următoarele şase luni. În luna decembrie, artista americană a suportat o intervenţie chirurgicală pe care a descris-o ca fiind "ceva mai mult de o operaţie minoră". De atunci, cea care a fost supranumită regina muzicii soul a anunţat că a adoptat o dietă nouă şi că a slăbit destul de multe kilograme. Aretha Franklin nu a făcut publică niciodată denumirea bolii cu care a fost diagnosticată, însă presa americană a afirmat că artista suferă de cancer pancreatic. În ianuarie, cântăreaţa a declarat se simte minunat şi că problema medicală de care a suferit a fost rezolvată.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.