LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Zona independenta • Realizator Robert Balan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
29 aprilie 2011
Cea de a XI-a ediţie a Festivalului 'Primăvara Poeziei' se va desfăşura, astăzi și mâine, la Zalău, în organizarea Centrului de Cultură şi Artă Sălaj şi a revistei în limba maghiară 'Hepehupa'. Potrivit managerului Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Daniel Săuca, astăzi, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Lang Eszter din Debrecen, care va fi urmat de tradiţionala întâlnire a poeţilor români şi maghiari. Cu acest prilej va fi lansată antologia de poezie româno-maghiară 'Primăvara Poeziei XI/ Kolteszet Tavasza XI', volum bilingv ce include creaţii a peste 20 de poeţi români şi maghiari. Mâine, tot în sala Porolissum va avea loc concursul de recitări de poezie, anul acesta sub semnul aniversării poetului maghiar Tath Arpad. A XI-a ediţie a festivalului beneficiază de sprijin financiar şi din partea Consiliului Local şi a Primăriei Municipiului Zalău, prin programul de finanţare nerambursabilă a proiectelor culturale din anul 2011.
Faimosul duo francez 'Make The Girl Dance' vine pentru prima dată în România pe 6 mai într-un concert la Berlin Club din Bucureşti. John Riley va încălzi atmosfera, iar The Model va creşte pulsul petrecăreţilor cu ritmuri irezistibile de Dark Techno Baroque. Proiectul muzical 'Make The Girl Dance' a apărut ca reacţie la o declaraţie faimoasă a trupei britanice 'Franz Ferdinand', respectiv 'compunem melodii pentru a face fetele să danseze'. Greg Kozo şi Pierre Mathieu, fondatorii proiectului, s-au întâlnit întâmplător la un DJ set într-un club parizian şi au început apoi să colaboreze pentru a dezvolta ceea ce va fi cunoscut drept 'Make the girl dance' - un electro-rock intens şi copilăresc.
Directorul Baletului de Stat din Viena, francezul Manuel Legris, a prezentat programul stagiuniii viitoare 2011/2012 a companiei pe care o conduce, anunţând trei premiere şi un turneu la Monte Carlo şi Tokio. După un debut fulminant în septembrie 2010 la direcţia Baletului de Stat, cu opt premiere, o nouă structură a companiei, care include acum colectivele Operei de Stat şi Operei Populare, fosta stea a dansului francez a făcut cunoscut repertoriul stagiunii viitoare. Până acum, din respect faţă de publicul de operă, el a mizat pe un program ce ar putea fi numit 'modern clasic', chiar săptămâna trecută având loc premiera 'Concursul', după coregrafia lui Maurice Béjart. Premierele stagiunii actuale au avut atât succes de critică - aceasta a vorbit despre un aer proaspăt -, cât şi de public, baletul 'Don Quixote', de pildă, jucându-se permanent cu casa închisă. Reţeta sa în această o primă stagiune 'nebună' şi 'extrem de solicitantă' a fost prezenţa în studiouri, unde i-a sprijinit permanent pe dansatori şi coregrafi. Pe 3 mai, Opera de Stat (Staatsoper) va prezenta un omagiu adus coregrafului şi regizorului american Jerome Robbins, autorul unor cunoscute puneri în scenă pe Broadway, precum 'Poveste din cartierul de vest' sau 'Scripcarul pe acoperiş'. Pentru 28 mai, la Opera de Stat din Viena este anunţată o mare gală Nureev.
ShortsUP Via Amsterdam aduce, mâine, la Sala Dalles din Capitală, câteva din cele mai premiate scurtmetraje olandeze şi un after-party cu DJ-ul olandez Paul du Lac şi românii Flore şi Ion. Pe 30 aprilie în Olanda se sărbătoreşte 'Queen's Day', iar ShortsUP va încerca să aducă atmosfera de la Amsterdam la Bucureşti. Evenimentul va începe cu prezentarea de scurtmetraje olandeze, printre acestea regăsindu-se 'Suiker', regia Jeroen Annokkee, comedie care a primit anul acesta Premiul publicului la Clermont-Ferrand, 'Father and Doughter', regia Michael Dudok de Wit, animaţia câştigătoare la Oscar, BAFTA şi Clermont-Ferrand, sau 'Raak', regia Hanro Smitsman, drama recompensată cu Ursul de Aur şi cu trofeul European Film Awards. După proiecţia filmelor vor urca pe scenă DJ-ul şi producătorul Paul du Lac şi românii Flore şi Ion. Paul du Lac e adeptul unui stil deep house/techno care în Olanda a impus o nouă mişcare muzicală. Biletele pot fi cumpărate la intrare, sâmbătă seară, începând de la 19,30, la preţul de 20 lei şi oferă acces la filme şi la after-party.
Spectacolul "Răscrucea", în coregrafia lui Ioan Tugearu, va fi prezentat miercuri pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul găzduit de ONB va începe la ora 19.00 şi se va desfăşura într-o formulă mai puţin convenţională, publicul fiind aşezat chiar în spaţiul scenic, unde vor fi amplasate gradene. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile. Creaţia semnată de Ioan Tugearu este rezultatul studiilor de specializare, de masterat, în cadrul secţiei de coregrafie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Bucureşti. Coregrafia spectacolului a fost concepută pe fragmente din simfoniile lui Gustav Mahler. Artist cu o vastă experienţă coregrafică în ţară şi străinătate, Ioan Tugearu, născut în 1937, a fost prim balerin al Operei Naţionale Bucureşti, unde, din 1977, montează spectacole de balet.
Expoziţia de fotografie 'Maşina timpului', cu instantanee realizate de regizorul Adi Voicu în timpul filmărilor la documentarul 'Metrobranding', va fi vernisată pe 3 mai la Institutul Cultural Român, cu ocazia desfăşurării celei de a XV-a ediţii a Festivalului Filmului European. Documentarul 'Metrobranding', regia Ana Vlad şi Adi Voicu, va avea premiera la Festivalul Filmului European, pe 6 mai, la Cinema Studio. Documentarul, în timpul căruia au fost realizate fotografiile, spune povestea a cinci branduri, cândva 'staruri' ale Epocii de Aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana. Au apărut aproape în acelaşi timp iar în jurul fabricilor care le produceau răsăreau peste noapte oraşe. Ce s-a ales de destinul acestor branduri, de oamenii din jurul lor şi, mai ales, de oraşele mici industriale pe care le susţineau? Altădată mândria României socialiste, aceste oraşe şi-au pierdut identitatea odată cu dispariţia produselor lor. Expoziţia va fi deschisă în perioada 3-16 mai iar intrarea va fi liberă.
Creştinii sărbătoresc astăzi Izvorul Tămăduirii, sărbătoare din Săptămâna Luminată care arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii.
Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.
Teatrul Masca încheie weekendul acesta stagiunea în sală. De duminică, trupa va putea fi urmărită în spectacole de exterior, în parcurile bucureştene şi la metrou. Publicul va putea urmări spectacolele „Cocktail“, „Ex Libris“ şi „Gardienii se întorc“, duminică, 1 mai, în Parcul Herăstrău, începând cu ora 12.00.
Spectatorii sunt aşteptaţi la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău. Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, îşi aminteşte că în acest parc a debutat proiectul „Teatrul Masca în spaţii neconvenţionale", acum 20 de ani. În „Cocktail", primul spectacol programat duminică, 1 mai, de la ora 12.00, tinerii actori din trupa teatrului îmbină sensibilitatea muzicii lui Yann Tiersen cu dansul şi cu pantomima, încercând să facă o declaraţie de rezistenţă în faţa asaltului mediocrităţii, care degradează societatea.
Egiptul va fi în acest an prima ţara invitată a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care va inaugura astfel un program anual de omagiere a marilor cinematografii ale lumii, printr-un program special de proiecţii şi festivităţi la 18 mai. Delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux, a precizat pentru Agenția France Press că 'alegerea Egiptului nu este motivată doar de recentele evenimente din întreaga regiune: este vorba de a aduce un omagiu unei mari cinematografii'.
Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a fost constrâns să demisioneze la 10 februarie după mai mult de două săptămâni de manifestaţii populare. Cele 18 zile de manifestaţii - care au început la 25 februarie - au inspirat de altfel primul film proiectat la 18 mai: '18 zile' va reuni scurtmetrajele realizate de zece regizori, filmate în situaţie de urgenţă, 'fără buget şi într-un mod complet benevol', au precizat organizatorii festivalului. Proiecţia va fi urmată de un dineu oficial organizat în onoarea Egiptului şi de un concert al formaţiei Wust El Balad.
"Emil şi un Cioran. 100 de lumânari pentru un om care vedea în noapte", un spectacol alternativ, la graniţa dintre teatru, muzică, dans contemporan şi arte vizuale, va aduce un omagiu lui Emil Cioran pe scena Sălii Bizantine a Palatului Béhague, astăzi și mâine. Spectacolul este regizat de Laurent Schuh în colaborare cu Karelle Prugnaud. Creaţia porneşte de la motto-ul "Nu putem trăi nici cu Dumnezeu nici fără Dumnezeu" şi se fundamentează pe o selecţie de texte din "Caietele" lui Cioran. La acest omagiu, din cadrul programului "2011 - Centenar Emil Cioran" participă 13 artişti. În acest an, pe 8 aprilie, a fost celebrat centenarul naşterii scriitorului. Emil Cioran s-a născut la Răşinari, judeţul Sibiu. Prima lui carte apărută, în 1934, în România, "Pe culmile disperării", a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi premiul Tinerilor Scriitori Români.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a prezentat ieri o lecţie de istorie elevilor de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' din municipiu, în cadrul unui proiect ce îşi propune să trezească interesul tinerilor pentru istoria şi civilizaţia omenirii şi să le faciliteze întâlnirea cu specialişti din ţară sau străinătate care le pot prezenta aspecte inedite din trecut, inclusiv rezultatele cercetărilor proprii. Cursul de istorie a avut ca temă 'Civilizaţia Egiptului antic, de la piramide la cucerirea romană' şi a fost susţinută de drd. Dan Deac, de la Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca. Pe parcursul orei, elevii au făcut o călătorie imaginară prin lumea Egiptului antic, au aflat cum s-au construit piramidele, care au fost cei mai vestiţi faraoni şi cum au influenţat aceştia epocile în care au trăit, ce rol a avut religia şi care au fost cele mai importante confruntări din acea perioadă.
Proiectul 'Oră de istorie la muzeu' a fost lansat în 2009 de prof. Constanţa Balog şi dr. arh. Dan Buzea, care coordonează şi Cercul de arheologie de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul'.
Premiera spectacolului de teatru 'A sosit trăsura domnului', de G. Feydeau, în regia lui Bogdan Ulmu, va avea loc în această seară, pe scena Ateneului Tătăraşi din Iaşi. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Erica Moldovan, Emanuel Florentin, Octavian Jighirgiu/ Bogdan Ulmu, Aurelian Bălăiţă, Geo Şfaiţer, Denisa Pârţac, Vlad Baba.Spectacolul este realizat în parteneriat cu Opera Naţională Română Iaşi.
Cea de 15-a ediţie a festivalului de teatru „diyalog TheaterFest”, desfăşurat la Teatrul Ballhaus Naunynstrasse din Berlin, va găzdui anul acesta şi spectacolul românesc „Block Bach” al Teatrului Odeon, ce va fi prezentat mâine, de la ora 20.00. „Block Bach”, a cărei regie este asigurată de Alexandru Dabija şi coregrafie de Răzvan Mazilu şi Amir Kolben, este un spectacol multimedia de teatru-dans, pe muzica lui Bach, realizat de aceeaşi echipă care a adus în atenţia publicului şi „Un Tango mas”. Programul artistic include o poveste de cartier pe muzica marelui compozior: o poveste despre existenţa cotidiană, despre oricare dintre noi, cei care avem curiozitatea să vedem şi să auzim dincolo de uşile închise ale banalului. Din distribuţia piesei de teatru fac parte Răzvan Mazilu, Monica Petrilă, Emilia Dobrin şi CRBL. Acest spectacol a ajuns la cel de-al şaselea turneu internaţional, după prezentarea lui la Paris, Praga, Bruxelles, Atena şi la Poznan. Festivalul de teatru „diyalog TheaterFest“, desfăşurat în perioada 22 aprilie – 7 mai la Berlin, prezintă anul acesta un program de 14 spectacole de teatru, dans şi concerte internaţionale din Germania, Italia, japonia, România şi Turcia.
Cineastul american Darren Aronofsky, nominalizat la Oscar în acest an pentru regia filmului "Black Swan", un thriller cu accente dark din universul baletului, va prezida juriul celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul se va desfășura între 31 august și 10 septembrie. Organizatorii festivalului au declarat că Darren Aronofsky, în vârstă de 42 de ani, reprezintă una dintre figurile majore ale cinematografiei contemporane. Regizorul, scenaristul şi producătorul american Darren Aronofsky a devenit celebru încă de la debutul său, fiind recompensat cu premiul pentru regie la Festivalul de la Sundance, pentru pelicula "Pi". A continuat cu "Requiem for a Dream", primit cu ovaţii la Festivalul de Film de la Cannes, devenit apoi unul dintre filmele cult ale sfârşitului de secol XX, şi cu "Fântâna", cu Rachel Weisz şi Hugh Jackman. Darren Aronofsky a câştigat Leul de Aur - cel mai important trofeu decernat la Veneţia - în anul 2008, cu drama "Luptătorul/ The Wrestler". Pentru acelaşi film a primit premiul Independent Spirit, a fost laureat la Sundance, în timp ce Mickey Rourke, actorul care a jucat rolul principal, a fost recompensat cu un Glob de Aur, un premiu BAFTA şi a primit o nominalizare la Oscar.
Cristian Macelaru a fost numit asistent dirijor la Orchestra din Philadelphia, începând cu stagiunea 2011-2012. Numirea s-a făcut pe doi ani, românul urmând să preia întreaga responsabilitate în stagiunea următoare, scrie Broadway World. 'Membrii orchestrei au sprijinit din plin numirea lui Cristian', spune Harold Robinson, contrabasist principal şi membru al Comitetului artistic al muzicienilor. 'Cristian Macelaru a avut o relaţie foarte bună cu publicul şi cu orchestra în cursul anului trecut', arată Jeremy Rothman, vice-preşedinte artistic al Orchestrei din Philadelphia. 'A dirijat orchestra la câteva concerte, dovedind muzicalitate şi profesionalism', adaugă el. Cristian Macelaru se alătură astfel unor muzicieni cu merite deosebite care au făcut parte din echipa de dirijori a Orchestrei din Philadelphia. Rossen Milanov, care a fost dirijor asociat din 2005, după ce a îndeplinit rolul de asistent dirijor între 2000 şi 2005, va părăsi acest post la încheierea stagiunii 2010-2011.
Teatrul Naţional din Cluj prezintă astăzi, de la ora 17:00, premiera spectacolului interactiv pentru copii „Făt-Frumos din Lacrimă”, realizat după basmul omonim al lui Mihai Eminescu. Scenariul şi regia aparţin lui Marian Râlea – aflat şi în fruntea distribuţiei. Scenografia la spectacol este semnată de Mc. Ranin. În această creaţie dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani joacă, alături de Râlea, actorii clujeni: Adriana Băilescu Elena Ivanca, Angelica Nicoară, Lucia Wanda Toma, Cătălin Codreanu. Reprezentaţiile au loc la Sala Mare. Despre această nouă producţie, secretariatul literar al teatrului anunţă că, aşa cum se întâmplă mereu în spectacolele lui Marian Râlea (supranumit Magicianul), personajele din poveste – Făt-Frumos din Lacrimă, fata Genarului, Muma-Pădurii – „prind viaţă, între scenă şi sala populată de copii creându-se un dialog viu, în care copiii ajung să întrupeze personaje din basm, alături de actori şi toţi îşi iau rolurile foarte în serios”. Marian Râlea a jucat la Naţionalul clujean în spectacole montate de Mihai Măniuţiu şi Tompa Gabor, acum însă creând pentru copii. A mai pus în scenă aici, pentru micul public, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”.
Producţiile 'Aurora, de Cristi Puiu, şi 'Morgen', de Marian Crişan, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de film de autor din Barcelona, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. D´A 2011 se desfăşoară începând de astăzi şi până pe 8 mai şi este cea mai nouă propunere culturală din Barcelona, în domeniul filmului de autor. Festivalul urmăreşte să prezinte o panoramă internaţională a celor mai bune filme contemporane de gen şi, în acelaşi timp, să descopere noi talente, sau să prezinte regizori consacraţi la nivel internaţional, dar ale căror producţii nu au ajuns în cinematografele din Spania. În cadrul Festivalului vor fi proiectate peste 60 de filme în diversele secţiuni: Retrospectiva Guy Maddin; Direccions (secţiune principală, care se va repeta în cadrul ediţiilor viitoare); Asies şi Promeses de l'Est (secţiuni în care se vor prezenta filme din Asia şi Europa de Est).
Pelicula 'Principii de viaţă', al doilea lungmetraj regizat de Constantin Popescu, a avut premiera britanică în cadrul festivalului de film East End din Londra. Proiecţia, a fost programată aseară, la Cineworld, a deschis secţiunea Focus pe România şi a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actorul Vlad Ivanov. Festivalul East End s-a deschis miercuri cu filmul The Libertines: There Are No Innocent Bystanders, de Roger Sargent. Gala a avut loc în prezenţa regizorului, a membrilor formaţiei şi a unui public tânăr şi extrem de entuziast. Directoarea festivalului, Alison Poltock, a subliniat în discursul de deschidere importanţa secţiunii româneşti din acest an, considerând-o un un punct de atracţie al festivalului. Focus pe România cuprinde un program consistent de proiecţii şi evenimente speciale româneşti, la care vor participa regizori importanţi, actori, critici de film sau muzicieni. La invitaţia ICR Londra, Bogdan George Apetri, Monica Bîrlădeanu, Marian Crişan, Mihai Fulger, Radu Muntean, Bobby Păunescu şi Andrei Ujică vor răspunde întrebărilor publicului şi vor participa, de asemenea, la un panel despre noul cinema românesc. Proiectul face parte dintr-o serie menită să promoveze filmul românesc contemporan în 2011, deschisă la Belfast în ianuarie, continuată la Dublin în februarie şi care va mai cuprinde două proiecte similare, organizate la Reykjavik şi Edinburgh.
Cântăreţul francez Enrico Macias va susţine mâine în mod excepţional primul său concert în România, la Sala Palatului, eveniment care va marca debutul Festivalului Muzicii Franceze. Cu ocazia festivalului vor veni la Bucureşti o serie de artişti francezi cunoscuţi. În prezent, Enrico Macias este într-un turneu în Franţa, pentru promovarea celui mai nou album al său, 'Voyage d'une melodie', lansat pe 7 martie. Discul conţine melodii în mai multe limbi, cu tonalităţi orientale, fiind conceput ca o călătorie muzicală prin mai multe culturi. Cântăreţul francez de origine algeriană va concerta alături de cei şapte instrumentişti ai săi, interpretând atât melodii noi, cât şi pe cele deja foarte cunoscute în lumea întreagă, precum 'La femme de mon amie', 'Le filles de mon pay', 'Le Mendiant de l'amour' şi 'Zingarella'.
Maia Morgenstern este prima actriţă care va primi o stea pe Walk of Fame din Bucureşti. Evenimentul va avea loc duminică. Talentata actriţă devine, chiar de ziua ei, prima femeie care primeşte o stea în cadrul renumitului proiect cultural.
Născută în Bucureşti, în 1962, una dintre cele mai celebre actriţe din România, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional Bucureşti. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola, din "Îngerul albastru/ Der Blaue Engel", iar în film, ea este cunoscută pentru rolurile din filmele "Balanţa", de Lucian Pintilie, "Cel mai iubit dintre pământeni", de Şerban Marinescu, dar şi "Patimile lui Hristos", de Mel Gibson.
Spectacolul "Falling Angels", semnat de coregraful ceh Jiri Kylian, unul dintre cei mai importanţi coregrafi contemporani, va avea premiera naţională duminică la Opera Naţională Bucureşti. "Falling angels" este o creaţie de referinţă a artistului, concepută în jurul unor teme precum lupta pentru perfecţiune. Spectacolul va fi pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiri Kylian. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui de Joop Caboort, iar coordonarea tehnica a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Omagiu adus balerinelor, "Falling Angels" este o lucrare coregrafică creată pentru opt interprete, un spectacol despre artişti şi arta lor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante trupe de balet din lume.
Asociaţia Editorilor din România organizează, în perioada 25-29 mai, în incinta Complexului expoziţional Romexpo din Capitală, cea de-a şasea ediţie a Salonului de carte Bookfest. Târgul este un proiect iniţiat, în anul 2006, de către Asociaţia Editorilor din România cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea - în 2010 - a Spaniei, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural. Dorinţa organizatorului este să evidenţieze, la "Bookfest", bogata moştenire culturală a Ungariei și să încurajeze interesul cititorilor români pentru a o cunoaşte în mai mare profunzime.
Filmul "Restless" regizat de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din acest an. Evenimentul va avea loc între 11 și 22 mai. Acest lungmetraj explorează relaţia dintre doi adolescenţi, interpretaţi de Mia Wasikowska şi Henry Hooper. Aproximativ 20 de filme caracterizate prin originalitatea dialogurilor şi estetica abordată sunt prezentate în fiecare an în secţiunea Un Certain Regard, iar premiul acesteia recompensează de regulă cineaşti puţin cunoscuţi. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat în acest an de cineastul sârb Emir Kusturica. Regizorul Gus Van Sant a fost recompensat la Cannes cu Palme d'Or şi premiul pentru cel mai bun regizor, în anul 2003, pentru drama "Elefant/ Elephant" şi cu un premiu special, în 2007, acordat cu ocazia celei de-a 60-a ediţii aniversare a festivalului, pentru filmul "Paranoid Park".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.