DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 aprilie 2011

Documentarul "Apocalipsa după Cioran" va fi proiectat la Institutul Cultural Român de la Stockholm, astăzi și joi. Evenimentul are loc cu ocazia centenarului naşterii scriitorului. Documentarul "Apocalipsa după Cioran" are la bază cel mai lung interviu acordat vreodată de Cioran, după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei, avându-l ca interlocutor pe Gabriel Liiceanu. Filmările s-au realizat la Paris, între 18 şi 20 iunie 1990, filmul fiind semnat de Sorin Ilieşiu. Dialogul dintre Emil Cioran şi Gabriel Liiceanu a fost ulterior publicat în volum, fiind tradus şi în suedeză. Filmul va fi proiectat la sediul ICR Stockholm şi va fi prefaţat de o scurtă prezentare susţinută de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm. Programul de astăzi va mai cuprinde lecturi din opera lui Cioran în interpretarea actorului Christian Fex şi o discuţie între trei personalităţi ale culturii suedeze: Ann Heberlein, romancier, teolog şi filosof, Aris Fioretos, scriitor şi traducător, şi Lasse Söderberg, scriitor, eseist şi primul traducător al lui Emil Cioran în limba suedeză.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio, la următorul şi cel mai important concert al dirijorului român, Tiberiu Soare. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uvertura operei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.v. Beethoven şi Simfonia a IV-a în do minor, D. 417 - Tragica de Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (din 2005), dirijor al ansamblului de muzică contemporană "Profil" (2002), Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici în rândurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. Toată activitatea sa, aflată sub semnul unor standarde calitative înalte este direcţionată spre atragerea unui public cât mai larg şi mai eterogen spre muzica bună.

La Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti va avea loc în această seară, de la ora 19,00, ediţia cu numărul trei a programului cultural - artistic, intitulat relevant Rampa de lansare. Programul va debuta cu vernisajul expoziţiei personale de fotografie Doria Drăguşin, subiectul fiind "Viaţa monahală". În continuare, invitaţi vor fi poeţii George Stanca şi Ovidiu Mihăilescu. Crista Bilciu, câştigătoarea Premiului Uniunii Scriitorilor pe anul 2010, pentru debut în volum va citi pagini memorabile din proza sa. Programul muzical este susţinut de tineri artişti, elevi şi studenţi.

Elevii cu vârsta între 14 şi 18 ani, care studiază instrumente precum flaut, oboi, clarinet, saxofon, trompetă, trombon, tobe, bas, pot participa la Programul internaţional 'Music Camp', din Dakota de Nord. Potrivit site-ului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, fiecărei ţări i-au fost alocate burse pentru câte doi elevi care ar urma să participe la programul internaţional.
Bursele vor acoperi cheltuielile de cazare, taxele de şcolarizare şi lecţiile particulare, transportul internaţional revenind în sarcina participanţilor.
Persoanele interesate pot opta pentru două perioade de desfăşurare a taberei cuprinse între 26 iunie - 9 iulie sau 17 - 30 iulie. Termenul limită pentru înregistrarea participanţilor este 1 mai.

La Teatro dell'Angelo din Roma Accademia di Romania va avea loc în această seară, de la ora 20, spectacolul "Şi cu violoncelul ce facem?" de Matei Vişniec. Piesa într-un act ce îmbină comedia cu teatrul absurd este propusă într-o viziune integral românească, fiind pusă în scenă în regia Laviniei Jemna. În distribuţia spectacolului se regăsesc actori de marcă ai scenei bucureştene: Omul cu Ziarul -Toma Dănilă, Bătrânul cu Baston - Gheorghe Dănilă, Doamna cu voal- Tamara Creţulescu, Omul cu violoncelul - Cristian Munteanu. Matei Vișniec: Născut în România în 1956, în prezent trăieşte la Paris şi lucrează ca jurnalist la Radio France International. Dat fiind că scrierile lui erau constant cenzurate de regimul comunist, din 1987 Matei Vişniec a cerut azil politic în Franţa. După căderea regimului a devenit unul dintre autorii de teatru cei mai prezenţi pe scenele româneşti. Operele sale au fost traduse şi reprezentate în peste 20 de ţări din lumea întreagă.

Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt – etapele Baia Mare, Târgu Mureș și Iași
Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din România, însoțit, în 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, joi, 7 aprilie, cu un recital în Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese înregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. După concertul de joi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Târgu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.

EUROPAfest 2011, între 7 şi 13 mai, la Bucureşti
La București, va avea loc, astăzi, de la ora 12,00, conferinţa de presă a Festivalului International EUROPAfest, organizată de jmEvents şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară în Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică, se va desfăşura între 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes România pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care îi reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura într-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.

Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''
Teatrul Național de Operată din București anunta prelungirea, până pe 11 aprilie, a perioadei de inscrieri pentru Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''. Competiția, organizată de Consiliul orasului Subotica si Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, in parteneriat cu Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", își propune să ofere tinerilor din diferite tari sansa de a-si demonstra talentul prin interpretarea acestui gen muzical, folosind cu precadere creatia lui Sylvester Levay, cunoscutul compozitor de origine ungara, distins cu premiul Grammy. Concursul se adreseaza tinerilor interpreti cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, la femei, respectiv 18 si 30 de ani, în cazul bărbaților. In cazuri speciale si ca raspuns la cererile individuale, juriul poate face exceptie de la aceasta regula. Absolvirea unui conservator sau universitate de arte nu reprezinta o conditie pentru intrarea în această competiție. Prima etapa, de preselectie, va avea loc intre 10 aprilie si 15 mai in diferite locatii ale institutiilor partenere din intreaga lume si presupune interpretarea a doua piese de musical la alegere.

Grupul Il Divo va primi premiul "Artistul deceniului" la gala Classic BRIT Awards 2011
Grupul internaţional de pop opera Il Divo va primi premiul "Artistul deceniului", aflat la ediţia inaugurală, în cadrul galei din acest an a Classic BRIT Awards, care va avea loc la Londra, pe 12 mai. Acest grup, alcătuit din solişti din Franţa, Statele Unite, Spania şi Elveţia, va interpreta o piesă nouă în cadrul galei, care va fi găzduită de Royal Albert Hall din capitala britanică. Grupul Il Divo, care a semnat un contract avantajos cu Syco Music, casa de discuri a realizatorului de televiziune Simon Cowell, a vândut peste 25 de milioane de copii ale albumelor sale pe plan mondial, de la debutul său, în anul 2004. Albumul "Ancora", al doilea material de studio din cariera grupului Il Divo, a debutat pe prima poziţie în topul american Billboard Top 200, devenind singurul album de muzică clasică din istorie care a reuşit această performanţă. Premiile Classic BRIT se acordă începând din anul 2000 pentru a recompensa interpreţii şi producătorii de muzică clasică, de la formele tradiţionale ale acesteia şi până la proiectele experimentale, aflate la limitele dintre genurile muzicale.

Actriţa americană, Faye Dunaway, pe afişul oficial al Festivalului de Film de la Cannes din 2011
Actriţa americană Faye Dunaway, fotografiată în 1970 de cineastul newyorkez Jerry Schatzberg, a fost desemnată imaginea celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, al cărui afiş oficial a fost dezvăluit de organizatorii evenimentului. "Un model de sofisticare şi de graţie care sfidează timpul, ea întruchipează visul unui stil de cinematografie pe care Festivalul de la Cannes doreşte să îl întreţină", au explicat organizatorii într-un comunicat oficial. Realizată în alb şi negru, fotografia de pe afişul festivalului o prezintă pe Faye Dunaway aşezată într-un trapez în timp ce se leagănă, purtând o rochie neagră şi o pereche de balerini. Jerry Schatzberg, premiat cu Palme d'Or în 1973, pentru "Scarecrow", şi-a început cariera ca fotograf şi s-a făcut remarcat foarte repede, graţie unei serii de clişee cu Bob Dylan, realizată în anii '60. El a realizat şi portretul cantautorului american postat pe coperta albumului acestuia, "Blonde on Blonde". Schatzberg s-a orientat către cinematografie la începutul anilor '70, odată cu lansarea lungmetrajului său de debut, "Puzzle of a Downfall Child", în care Faye Dunaway a interpretat rolul principal.

EUROPAfest 2011, între 7 şi 13 mai, la Bucureşti
La București, are loc, la această oră, conferinţa de presă a Festivalului International EUROPAfest, organizată de jmEvents şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Ediţia din 2011 a EUROPAfest, unul dintre cele mai reprezentative evenimente muzicale internaţionale care se desfăşoară în Bucureşti, dedicat muzicii blues, jazz, pop și clasică, se va desfăşura între 7 şi 13 mai. De 18 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes România pe scena marilor festivaluri internaţionale. Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa circa 300 de muzicieni din 45 ţări. Evenimentul cuprinde secţiunile: Bucharest International Jazz Competition - care îi reuneşte anual pe noii reprezentanţi ai generaţiei de jazz din toată lumea -, Jeunesses International Music Competition - dedicat iubitorilor muzicii clasice, şi Gala EUROPAfest, care se va desfăşura într-o atmosferă de celebrare a celor mai buni muzicieni din festival.

Cel mai important concert al lui Tiberiu Soare, la Sala Radio
Orchestrele şi Corurile Radio invită publicul, mâine, de la ora 19,00, la Sala Radio, la un concert despre care dirijorul Tiberiu Soare spunea, într-un interviu, că este cel mai important din această perioadă. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uverturaoperei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.V. Beethoven şi Simfonia a IV-a în do minor, D. 417 -Tragica de Fr. Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2005 și al ansamblului de muzică contemporană "Profil", în 2002, Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici în rândurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. Toată activitatea sa, aflată sub semnul unor standarde calitative înalte este direcţionată spre atragerea unui public cât mai larg şi mai eterogen spre muzica bună. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele oraşe din ţară, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov şi a susţinut concerte în Ungaria, Polonia, Germania, Israel și Elveţia. Colaborarea sa cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio s-a concretizat în numeroase concerte, turnee şi înregistrări. Printre acestea, cele mai importante sunt înregistrările speciale de anul trecut ale Orchestrei Naţionale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard şi Shirley Brill şi concertul susţinut cu aceeaşi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și în Rețeaua Eventim.

Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, în 19 volume, lansat la 145 de ani de la înfiinţarea Academiei Române
Academia Română a lansat, într-o adunare generală festivă consacrată împlinirii a 145 de ani de la înfiinţare, Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, în 19 volume, publicat recent, la Editura Academiei, într-o ediţie de excepţie. Preşedintele instituției, Ionel Haiduc, a declarat că volumele sunt 'impresionante ca mărime şi realizare grafică, coperţile şi hârtia sunt de cea mai bună calitate, iar textul a fost realizat prin scanarea lucrărilor deja apărute'. Referindu-se la misiunea actuală a Academiei Române, Ionel Haiduc a evidenţiat că aceasta este mai întâi un for de consacrare, de recunoaştere a meritelor deosebite ale unor oameni de ştiinţă, de cultură, de litere din ţară, apoi, unul dintre cei trei piloni importanţi ai cercetării ştiinţifice din România, alături de universităţi şi de institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare. Acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, a declarat, la rândul său, că, în următorii ani, lexicografii din cele trei institute de profil ale Academiei din Bucureşti, Cluj şi Iaşi vor reface, prin aducerea la zi, volumele din seria Puşcariu.

PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului
Institutul Francez din Bucuresti prezinta, pe 8 aprilie, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video și poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.

Un documentar special despre nunta prinţului William, vândut în 24 de teritorii
Documentarul special "William and Kate: A Royal Engagement", produs de BBC Worldwide, a fost vândut către 32 de posturi de posturi de televiziune din 24 de teritorii din toată lumea, informează worldscreen.com. La realizarea documentarului au participat prieteni apropiaţi ai cuplului, istorici, biografi şi jurnalişti care au vorbit despre educaţia diferită primită de cei doi precum şi despre povestea lor de dragoste. "Vânzările impresionante ale documentarului pun în evidenţă interesul internaţional pentru apropiata nuntă regală", a declarat Steve Macallister, Managing Director al departamentului de vânzări şi distribuţie al BBC Worldwide, post care deţine și drepturile internaţionale pentru transmisiunea nunţii de pe 29 aprilie. Kate Middleton, în vârstă de 29 de ani, şi prinţul William, în vârstă de 28 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, s-au cunoscut în 2001 la universitatea scoţiană St. Andrews, dar relaţia lor, care a început în 2003, a fost întreruptă de o scurtă despărţire în anul 2007. William, fiul cel mare al prinţesei Diana, şi Kate Middleton s-au logodit în luna octombrie 2010, cu ocazia unei vacanţe private pe care au petrecut-o în Kenya.

Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt – etapele Baia Mare, Târgu Mureș și Iași
Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din România, însoțit, în 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, joi, 7 aprilie, cu un recital în Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese înregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. După concertul de joi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Târgu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.

Textul "Labirint", de Radu F. Alexandru, desemnat cea mai bună piesă de teatru a anului 2010
Textul "Labirint", de Radu F. Alexandru, a fost desemnat câştigătorul concursului "Cea mai bună piesă românească a anului 2010", informează Uniunea Teatrală din România. Juriul Concursului de dramaturgie al UNITER a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Nicolae Manolescu şi Marian Popescu. Din selecţia finală au mai făcut parte textele: "Trei persoane îmbrăcate în galben şi cu pălăriile negre" de Ioana Gavrilovici, "Fraţi de cruce" de Liviu Lucaci, "Moartea ca experienţă de viaţă" de Marilena Dumitrescu, "Aici, acolo" de Mihai Ignat şi "Regii meduzelor" de Cornel George Popa. Programul Piesa Anului al UNITER se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Premiul va fi oferit în seara galei UNITER din 18 aprilie, iar editura Unitext va publica un volum cu piesa câştigătoare.

Vernisarea expoziţiei sculptorului Bogdan Lascăr, la Dubai
O expoziţie a artistului român Bogdan Lascar a fost vernistă, la Dubai, într-una dintre cele mai prestigioase locaţii ale cunoscutului emirat, Hotel Armani din Burj Khalifa. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Dubai. Născut în 1974, Bogdan Lascar este absolvent al Universităţii de Arte din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În 2005 a fost distins cu medalia de aur a UNESCO. Cronicile unor cunoscuţi critici de artă, precum Dan Haulică sau Razvan Teodorescu îi sunt deosebit de favorabile. 'Bogdan Lascar este una dintre cele mai puternice şi distincte voci al generaţiei sale. Are mâna sigură, educaţie şi viziune de sculptor' spune, despre artist, Răzvan Teodorescu.

Iranul a anunţat că a renunţat la colaborarea cu Muzeul Luvru
Iranul a anunţat că a decis să pună capăt colaborării cu Muzeul Luvru din cauza "nerespectării de către această instituţie a angajamentelor sale", a anunţat numărul doi în ierarhia politică de la Teheran, vicepreşedintele Hamid Baghaie. Incidentul a plecat de la un acord încheiat între Muzeul Luvru şi o organizație de turism și cultură din Iran, în urma căruia Teheranul a furnizat celebrului muzeu francez exponatele necesare pentru organizarea a două expoziţii consacrate artei din dinastia Safevizilor şi istoriei civilizaţiei iraniene, organizate la Paris în 2008 şi în 2009. În contrapartidă, Muzeul Luvru s-a angajat să organizeze în Iran o expoziţie cu obiecte străvechi provenind din această ţară, fără însă a fixa nici data, nici tema pentru acest eveniment. Responsabilii de la Luvru au reacţionat faţă de afirmaţiile făcute de iranieni, declarând că nu au luat niciun angajament precis şi constrângător în legătură cu organizarea acestei expoziţii. În februarie 2009, Iranul a anunţat ruperea relaţiilor de colaborare și cu British Museum, pentru a protesta faţă de numeroasele amânări în ceea ce priveşte împrumutarea de către muzeul londonez a "cilindrului lui Cir".

Bărbaţii care iau antidepresive, confruntaţi cu un risc mai mare de ateroscleroză
Bărbaţii trataţi cu antidepresive se confruntă cu un risc sporit de îngroşare a arterelor şi de a suferi accidente cardiovasculare, în comparaţie cu cei care nu iau aceste medicamente, au afirmat cercetătorii americani, într-o conferinţă la New Orleans. Bărbaţii care iau medicamente antidepresive au artere a căror stare este considerată "îmbătrânită" cu circa patru ani, comparativ cu arterele fraţilor lor gemeni, care nu iau acele medicamente. Potrivit unor studii anterioare, cercetătorii au ajuns în urma unor calcule la concluzia că, odată cu vârsta, pereţii interni ai arterelor se îngroaşă cu 10 microni pe an, acest fenomen corespunzând cu o creştere cu 1,8% a riscului de producere a unei crize cardiace sau a unui accident cerebral vascular.

Cel mai important concert al lui Tiberiu Soare, la Sala Radio
Orchestrele şi Corurile Radio invită publicul, mâine, de la ora 19,00, la Sala Radio, la un concert despre care dirijorul Tiberiu Soare spunea, într-un interviu, că este cel mai important din această perioadă. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Cameră Radio şi pianistul Daniel Goiţi. Programul serii cuprinde Uverturaoperei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră op. 15 de L.V. Beethoven şi Simfonia a IV-a în do minor, D. 417 -Tragica de Fr. Schubert. Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2005 și al ansamblului de muzică contemporană "Profil", în 2002, Tiberiu Soare este un abil şi carismatic ambasador al marii muzici în rândurile spectatorilor, ascultătorilor şi telespectatorilor. Toată activitatea sa, aflată sub semnul unor standarde calitative înalte este direcţionată spre atragerea unui public cât mai larg şi mai eterogen spre muzica bună. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele oraşe din ţară, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio, Opera din Braşov şi a susţinut concerte în Ungaria, Polonia, Germania, Israel și Elveţia. Colaborarea sa cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio s-a concretizat în numeroase concerte, turnee şi înregistrări. Printre acestea, cele mai importante sunt înregistrările speciale de anul trecut ale Orchestrei Naţionale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard şi Shirley Brill şi concertul susţinut cu aceeaşi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai. Biletele pentru concertul de mâine se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și în Rețeaua Eventim.

StudBook - târg de carte studenţească, între 5 şi 7 aprilie, în Bucureşti
Târgul de carte studenţească StudBook, ediţia a doua, va fi organizat, de astăzi și până pe 7 aprilie, în holul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. StudBook este un târg de carte dedicat mediului studenţesc, în care edituri cunoscute vor oferi cititorilor reduceri substanţiale de preţuri. Aflat la a doua ediţie, StudBook vine în întâmpinarea studenţilor din facultăţile umaniste, având drept motto "In Libris Libertas". Cititorii vor putea alege o carte recomandată în bibliografia de la curs sau una pe care o pot răsfoi în timpul liber şi se vor putea delecta cu arome de ceai. StudBook poate fi vizitat între orele 10.00 şi 17.00, intrarea fiind liberă.

Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''
Teatrul Național de Operată din București anunta prelungirea, până pe 11 aprilie, a perioadei de inscrieri pentru Concursul International de Canto - Musical ''Sylvester Levay''. Competiția, organizată de Consiliul orasului Subotica si Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, in parteneriat cu Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", își propune să ofere tinerilor din diferite tari sansa de a-si demonstra talentul prin interpretarea acestui gen muzical, folosind cu precadere creatia lui Sylvester Levay, cunoscutul compozitor de origine ungara, distins cu premiul Grammy. Concursul se adreseaza tinerilor interpreti cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, la femei, respectiv 18 si 30 de ani, în cazul bărbaților. In cazuri speciale si ca raspuns la cererile individuale, juriul poate face exceptie de la aceasta regula. Absolvirea unui conservator sau universitate de arte nu reprezinta o conditie pentru intrarea în această competiție. Prima etapa, de preselectie, va avea loc intre 10 aprilie si 15 mai in diferite locatii ale institutiilor partenere din intreaga lume si presupune interpretarea a doua piese de musical la alegere.

"Portretele munţilor", la Muzeul Naţional de Geologie
La Muzeul National de Geologie din București va avea loc, maine, de la ora 18.00, prezentarea Simpozionului internaţional de pictură şi sculptură din masivul Retezat si vernisajul expoziţiei "Portretele munţilor". Simpozionul face un bilanţ al experienţelor artistice acumulate de-a lungul a 5 ediţii şi se prezintă publicului bucureştean cu o selecţie de lucrări, în marea lor majoritate de pictură. Ele sunt semnate de participanţii la simpozion, studenţi ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi şi ai Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice din Chisinău. Expoziţia este însoţită de un material documentar inedit - film video, schiţe şi fotografii - care este menit să completeze imaginea publicului despre o generoasă iniţiativă culturală.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu în deschiderea Festivalului de film New Europe din Edinburgh
România a participat pentru a cincea oară la festivalul de film New Europe, eveniment care prezintă la Filmhouse Cinema din Edinburgh cele mai bune producţii cinematografice din ţările care s-au alăturat Uniunii Europeane în 2004 şi 2007. În acest an, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a deschis festivalul, beneficiind de un public entuziast şi laudativ la adresa filmului regizat de Andrei Ujică, informează ICR Londra. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a filmului românesc contemporan în 2011 şi consolidează prezenţa românească în capitala Scoţiei, destinaţie culturală frecventă a programelor Institutului. Proiectat în premieră în Scoţia, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost selectat în majoritatea festivalurilor internaţionale importante: de la Cannes la New York, Toronto sau Londra. 'Filmul artistic de montaj' - cum îi place autorului să-l numească - are la bază materiale video totalizând 1000 de ore din arhiva oficială, realizate de-a lungul a 25 de ani. La sfârşitul acestei luni, ca o celebrare a talentului inovativ al unui regizor foarte special, Andrei Ujică va fi invitat al festivalului de film East End din Londra, unde va prezenta filmul Out of The Present şi va lua parte alături de alţi regizori importanţi la masa rotundă despre noul val românesc.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!