Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
7 aprilie 2011
Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt – etapele Baia Mare, Târgu Mureș și Iași
Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din România, însoțit, în 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, astăzi, cu un recital în Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese înregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. După concertul de astăzi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Târgu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
Reprezentaţie cu 'Aida' dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu, pe scena Operei bucureștene
Reprezentaţia cu 'Aida' de Giuseppe Verdi, programată, mâine seară, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, va fi dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu. În 2011 se împlinesc o sută de ani de la naşterea artistei, personalitate a artei lirice româneşti care şi-a construit o carieră internaţională impresionantă, fiind considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume din ultima jumătate a secolului XX. Povestea de dragoste dintre tânărul general egiptean Radames şi prinţesa etiopiană Aida va prinde viaţă graţie unei distribuţii formate din Silvia Sorina Munteanu, Efe Kislali, Liliana Mattei Ciucă, Marius Boloş, Eugen Secobeanu, Horia Sandu, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu și Alin Gheorghiu. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întreaga reprezentaţie desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Lucia Bercescu a început să studieze muzica la vârsta de 17 ani, urmând drumul deschis de sora sa mai mare, soprana care fusese numită de un juriu condus chiar de George Enescu drept 'cea mai frumoasă voce a României'. Cariera sa a însemnat un permanent periplu între Bucureşti şi cele mai mari scene ale lumii.
Seriile copiilor la TNO
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" din București anunta proiectul "Seriile copiilor la TNO", o propunere pe care instituția o adreseaza spectatorilor cu familii. In fiecare sfarsit de saptamana, parintii pot veni la spectacole insotiti de cei mici, care pot participa, pe durata reprezentațiilor, la o serie de ateliere educative si creative. Atelierele sunt destinate copiilor cu varsta intre 3 si 8 ani si presupun familiarizarea acestora cu mediul artistic, printr-o serie de activitati plastice, muzicale si teatrale coordonate de artisti. Atelierele sunt educative, dar concepute astfel incat sa fie si distractive pentru cei mici pentru a le stimula imaginatia si creativitatea. Primul atelier va avea loc pe 9 aprilie, în timpul spectacolului "Romeo si Julieta". Atelierul de muzică și joc tradițional românesc pe interesul copiilor urmareste familiarizarea celor mici cu muzica si instrumentele traditionale.
Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, lansat la Humanitas
Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, publicat la Humanitas Fiction, va fi lansat, astăzi, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală. La lansare vor lua cuvântul: ambasadorul Portugaliei în România - António Antas de Campos, traducătoarea cărţii - Micaela Ghiţescu, Dinu Flamând, Cezar Paul Bădescu şi Denisa Comănescu. Cartea prezintă tragedia extincţiei unei familii, în mijlocul câmpiilor mănoase din Alentejo, pe o moşie prosperă, condusă cu mână forte de un patriarh temut de toţi, dar neiubit de nimeni, într-un conac cu ziduri solide, care vor fi măcinate însă de singurătate, de minciună şi de teamă şi se vor prăbuşi sub povara secretelor nerostite decât în gând. Scriitorul portughez António Lobo Antunes a primit peste 20 de premii şi distincţii literare internaţionale. Potrivit Le Monde, "densitatea cărţilor lui António Lobo Antunes vine din respectul scrupulos faţă de personaje, faţă de fiecare detaliu şi faţă de fiecare cititor. Prin muzica ei, o literatură care poate părea dificilă datorită arhitecturii sale complexe dobândeşte o simplitate arhetipală. De o veritabila frumuseţe, în pofida infernului pe care îl înfăţişează".
Filmul premiat cu Ursul de Aur 2011 va fi prezentat în premieră la Bucharest IFF
Filmul premiat la Berlinala din 2011 cu Ursul de Aur va fi prezentat, în premieră absolută pentru România, la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, care se va desfăşura în perioada 11-17 aprilie, la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Sala Elvira Popescu. Pelicula 'Nader and Simin: A separation' va fi prezentată publicului în afara competiţiei festivalului. Invitatul special al evenimentului, regizorul Danis Tanovic, va fi prezent la Gala de deschidere a Bucharest IFF cu cel mai recent film al său, 'Cirkus Columbia', o peliculă îndelung aplaudată în secţiunea 'Giornate degli autori' a Festivalului de la Veneţia din 2010. Tot în cadrul Bucharest IFF 2011, pe lângă 'Cirkus Columbia', vor fi proiectate şi alte titluri de marcă ale anului cinematografic 2010, semnate de unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai lumii. Un alt invitat de prestigiu al festivalului va fi marele regizor rus Andrei Konchalovsky care, pentru trei zile, va veni la Bucureşti, împreună cu soţia sa, actriţa şi prezentatoarea de televiziune Yulia Vysotskaya. Konchalovsky va prezenta publicului bucureştean două dintre cele mai frumoase realizări ale sale, capodopere ale cinematografului rus - 'Un cuib de nobili' şi 'Siberiada'.
Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi
Cu o zi înainte de centenarul nașterii scriitorului Emil Cioran, Ambasada Franței și Institutul Francez din București propun, astăzi, un proiect artistic în premieră, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spațiul public bucureștean. Proiectul se numește Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi, iar inaugurarea acestuia va avea loc la ora 18.30, cînd artistul Dan Perjovschi va realiza un desen exclusiv pe peretele din spatele Institutului Francez, inspirat dintr-un aforism al scriitorului. Cioran citit în stradă este primul demers de a integra o operă literară într-un proiect artistic stradal. 20 de aforisme selecționate ale scriitorului vor ajunge în stațiile de metrou și de autobuz, de la Gara de Nord pînă în Grozăveștiul studențesc, de la Piața Universității la Biblioteca Centrală Universitară. Proiectul reprezintă o premieră și în creația lui Dan Perjovschi, care își integrează pentru prima oară lucrările în spațiul public.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT – ziua a doua
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, eveniment dedicat scurtmetrajului, continuă, astăzi, cu Programul 'Necenzurat', care se va desfășura la Cinema Elvira Popescu, accesul fiind permis doar persoanelor peste 18 ani. Programul 'Short Matters' al Academiei Europene de Film, inaugurat la ediţia NexT de anul trecut, va prezenta scurtmetrajele nominalizate la 'Oscarurile europene'. Secţiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la 14 festivaluri recunoscute pentru competiţiile puternice de scurtmetraj. Partenerul de tradiţie al festivalului NexT, prestigioasa secţiune 'Semaine de la Critique' a Festivalului de la Cannes, va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi premiatul film 'Berik' regizat de Daniel Joseph Borgman. Pe lângă competiţie, programele tradiţionale şi secţiunile prezentate în premieră, începând de astăzi și până pe 9 aprilie, la Mansarda Cărtureşti, vor avea loc şi seminariile NexT, la care intrarea publicului este liberă.
Seară camerală, la Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei bucureștene
La Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei Naţionale din București va avea loc, astăzi, de la ora 19.00, spectacolul "Mozaic cameral", în interpretarea sopranei Silvia Sorina Munteanu, a violonistei Daniela Valentina Coţofană şi a pianistei Laura Mihaela Butnariu. Vor fi interpretate lucrări ale compozitorilor W.A. Mozart, Boris Smetana, Maurice Ravel, Tiberiu Olah şi Astor Piazzolla. Soprana Silvia Sorina Munteanu este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2003, după ce anterior a fost solistă a Operei Naţionale Române din Timişoara şi a Operei din Cluj-Napoca. Şi-a făcut debutul în anul 1996, cu opera "Carmen" de Georges Bizet, iar cariera sa a continuat atât pe scenele din ţară, cât şi pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga și Varna. A participat la spectacole de operă, festivaluri şi concerte de gală din SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elveţia, Franţa, Germania, Olanda, Italia și Spania.
Arad: Concert prepascal susţinut de Filarmonica de Stat din Arad
Filarmonica arădeană va prezenta, diseară, de la ora 19,00, una dintre cele mai frumoase compoziţii de sorginte ebraică ale secolului trecut, semnată de dirijorul şi compozitorul Leonard Bernstein, respectiv lucrarea 'Chichester Psalms'. Compoziția va fi interpretată de Corul Academic şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, avându-l ca solist pe contratenorul de numai 16 ani, Alin Buruiană, elev al Liceului de Artă 'Sabin Drăgoi' din Arad. Lucrarea a cărei premieră mondială a avut loc la Filarmonica din New York, pe 15 iulie 1965, sub bagheta lui Leonard Bernstein, preia versete din şase Psalmi, în varianta ebraică originală, versetele fiind transcrise fonetic în alfabetul occidental. Dirijorul concertului va fi britanicul Robert Max, aflat la cel de-al treilea mandat de director muzical al orchestrei simfonice din Oxford. Programul serii mai cuprinde două lucrări, respectiv Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, avându-l ca solist pe James Kirby din Anglia, şi Simfonia a VIII-a în sol major de Antonin Dvorak.
Pictura "Prinţesa", cu o locomotivă la scară reală - vedeta licitaţiilor Artmark din 13 aprilie
Pictura "Prinţesa", de Alexandru Bunescu, înfăţişând o locomotivă cu aburi la scară reală, va fi scoasă la licitaţie pe 13 aprilie, de Casa Artmark. Aceasta ar putea intra în Cartea Recordurilor drept cea mai mare lucrare de artă pusă în vânzare vreodată în lume printr-o casă de licitaţii. Prima licitaţie Artmark dedicată în întregime artei momentului, Licitaţia de Postmodernism şi Artă Contemporană, va avea în centrul atenţiei această operă spectaculoasă: o locomotivă cu aburi, desenată la scară reală. Lucrarea are o înălţime de 4,5 metri şi o lungime de 20 de metri şi este compusă din 32 de panouri, realizate în pastel pe pânză. Opera este evaluată la o sumă între 50.000 şi 60.000 de euro. Licitaţia Artmark din 13 aprilie va scoate la vânzare 95 de lucrări inedite. În aceeaşi seară, va avea loc şi Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, cu 27 de loturi.
Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt – etapele Baia Mare, Târgu Mureș și Iași
Turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din România, însoțit, în 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, astăzi, cu un recital în Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese înregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. După concertul de astăzi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Târgu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
Oratoriul Bizantin de Paşti, la Sala Radio
Orchestra Naţională Radio aduce, mâine, la Sala Radio, spiritul Sărbătorilor Pascale într-un concert extraordinar susţinut alături de Corul Academic Radio. Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, cele două ansambluri vor interpreta Oratoriul Bizantin de Paşti - Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu. Datând din 1943 şi revizuit în 1948, Oratoriul bizantin de Paşti este o simbioză puţin obişnuită şi de o forţă expresivă remarcabilă, între melodia bizantină şi spiritualitatea protestantă a Pasiunilor bachiene. Singura editare discografică a acestei capodopere muzicale a avut loc în primăvara anului trecut la Editura Casa Radio, în interpretarea aceloraşi ansambluri care vor susţine concertul de mâine şi cu acelaşi dirijor, avându-i ca soliști pe Cristian Hodrea, Sidonia Nica, Pompeiu Hărăşteanu, Valentina Naforniţă, Alina Bottez, Pataki Adorján şi Iustinian Zetea. Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", fondator şi dirijor al Orchestrei de Cameră "Virtuozii din Bucureşti" şi profesor asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzica din Capitală. A colaborat cu mari orchestre din toată lumea, precum şi cu toate vârfurile artei muzicale româneşti. Biletele se găsesc la Casa Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
Festivalul EUROPAfest 2011 aduce la Bucureşti peste 300 de muzicieni din 45 de ţări
Festivalul de jazz, blues, pop&clasic EUROPAfest 2011 va aduce la Bucureşti, cu ocazia celei de-a 18-a ediţii, în perioada 7-13 mai, peste 300 de muzicieni din 45 de ţări. Sub sloganul 'Festivalul oferă! Tu alegi!', registrele vor oscila între senzualitatea blues-ului, dinamismul pop-ului, neconvenţionalul jazzului şi virtuozitatea clasicului', a declarat directorul jmEvents, Luigi Gageos, organizatorul festivalului. Deschiderea se va face pe 7 mai printr-un concert dedicat sărbătoririi 'Zilei Europei', realizat în parteneriat cu reprezentanţa Comisiei Europene în România. Printre cele mai faimoase şi iubite părţi ale manifestării, se numără Cafee Festival, respectiv concerte live în spaţii neconvenţionale. Competiţia de jazz, Bucharest International Jazz Competition, cotată între primele trei concursuri de jazz din Europa, se adresează trupelor şi vocaliştilor din jazzul românesc şi internaţional. Festivalul se va încheia cu un eveniment de ţinută - Gala EUROPAfest, o seară în care publicul are ocazia să regăsească cele mai apreciate acorduri şi cele mai impresionante prezenţe. Tot în ultima zi a festivalului va avea loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.
Manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, scoase la licitaţie, la Paris
Mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului român Emil Cioran vor fi scoase la vânzare, astăzi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, în cadrul unei licitaţii de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul al XX-lea. Printre acestea se numără "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi" și "Schimbarea la faţă a României", numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenţă în filosofie şi litere, un carnet de student emis în Germania, abonamente de tren, fişe de lectură şi multe altele. Experții parizieni în licitații consideră că manuscrisele semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de astăzi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente. Amintim că lumea literară și filozofică marchează, mâine, centenarul naşterii scriitorului Emil Cioran.
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară
Gaura din stratul de ozon a atins un nivel record în această primăvară deasupra Arcticii, din cauza persistenţei în atmosferă a substanţelor nocive şi a unor temperaturi foarte scăzute la nivelul stratosferei, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială. Stratul de ozon protejează Pământul de radiaţiile ultraviolete nocive emise de Soare. Această scădere înregistrată de cercetători se explică, în opinia experţilor, prin "persistenţa în atmosferă a substanţelor nocive pentru acest gaz şi printr-o iarnă foarte rece la nivelul stratosferei, al doilea mare înveliş din atmosfera terestră, situat imediat deasupra troposferei". În Antarctica, gaura din stratul de ozon este un fenomen anual care se produce iarna şi primăvara, din cauza temperaturilor extrem de joase din stratosferă. Substanţele care conduc la diminuarea stratului de ozon au fost eliminate progresiv peste tot în lume, conform dispoziţiilor Protocolului de la Montréal din 1987. Graţie acestui acord internaţional, stratul de ozon din afara regiunilor polare ar trebui să revină la nivelul său de dinainte de anul 1980 în jurul anilor 2030-2040.
Gala premiilor UNITER, transmisă în direct de Radio România Cultural și TVR 1
Gala premiilor Uniunii Teatrale din România va fi transmisă în direct, pe 18 aprilie, de la ora 21.00, de Radio România Cultural și TVR 1, dar şi pe site-urile www.tvr.ro şi www.uniter.ro. Senatul UNITER acordă, în cadrul galei, premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Premiul de excelenţă îi revine actriței Tamara Buciuceanu, premiul pentru întreaga activitate - actorului Ilie Gheorghe și actriţei Coca Bloos, regizorului Tudor Mărăscu, scenografei Gabriela Nazarie și criticului Ion Cazaban. De asemenea, premiul special pentru muzică de teatru va fi primit de Gabriel Bassarabescu, iar premiul special pentru teatru de păpuşi îi va fi înmânat Anetei Forna Christu. Întreaga listă a nominalizărilor pentru ediția din acest an poate fi găsită pe siteul www.uniter.ro.
Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi
Cu o zi înainte de centenarul nașterii scriitorului Emil Cioran, Ambasada Franței și Institutul Francez din București propun, astăzi, un proiect artistic în premieră, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spațiul public bucureștean. Proiectul se numește Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi, iar inaugurarea acestuia va avea loc la ora 18.30, cînd artistul Dan Perjovschi va realiza un desen exclusiv pe peretele din spatele Institutului Francez, inspirat dintr-un aforism al scriitorului. Cioran citit în stradă este primul demers de a integra o operă literară într-un proiect artistic stradal. 20 de aforisme selecționate ale scriitorului vor ajunge în stațiile de metrou și de autobuz, de la Gara de Nord pînă în Grozăveștiul studențesc, de la Piața Universității la Biblioteca Centrală Universitară. Proiectul reprezintă o premieră și în creația lui Dan Perjovschi, care își integrează pentru prima oară lucrările în spațiul public.
Seară camerală, la Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei bucureștene
La Studioul Experimental de Operă şi Balet al Operei Naţionale din București va avea loc, astăzi, de la ora 19.00, spectacolul "Mozaic cameral", în interpretarea sopranei Silvia Sorina Munteanu, a violonistei Daniela Valentina Coţofană şi a pianistei Laura Mihaela Butnariu. Vor fi interpretate lucrări ale compozitorilor W.A. Mozart, Boris Smetana, Maurice Ravel, Tiberiu Olah şi Astor Piazzolla. Soprana Silvia Sorina Munteanu este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2003, după ce anterior a fost solistă a Operei Naţionale Române din Timişoara şi a Operei din Cluj-Napoca. Şi-a făcut debutul în anul 1996, cu opera "Carmen" de Georges Bizet, iar cariera sa a continuat atât pe scenele din ţară, cât şi pe cele din Frankfurt, Essen, Sofia, Bratislava, Budapesta, Praga și Varna. A participat la spectacole de operă, festivaluri şi concerte de gală din SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Elveţia, Franţa, Germania, Olanda, Italia și Spania.
Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, lansat la Humanitas
Romanul "Arhipelagul insomniei", de António Lobo Antunes, publicat la Humanitas Fiction, va fi lansat, astăzi, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală. La lansare vor lua cuvântul: ambasadorul Portugaliei în România - António Antas de Campos, traducătoarea cărţii - Micaela Ghiţescu, Dinu Flamând, Cezar Paul Bădescu şi Denisa Comănescu. Cartea prezintă tragedia extincţiei unei familii, în mijlocul câmpiilor mănoase din Alentejo, pe o moşie prosperă, condusă cu mână forte de un patriarh temut de toţi, dar neiubit de nimeni, într-un conac cu ziduri solide, care vor fi măcinate însă de singurătate, de minciună şi de teamă şi se vor prăbuşi sub povara secretelor nerostite decât în gând. Scriitorul portughez António Lobo Antunes a primit peste 20 de premii şi distincţii literare internaţionale. Potrivit Le Monde, "densitatea cărţilor lui António Lobo Antunes vine din respectul scrupulos faţă de personaje, faţă de fiecare detaliu şi faţă de fiecare cititor. Prin muzica ei, o literatură care poate părea dificilă datorită arhitecturii sale complexe dobândeşte o simplitate arhetipală. De o veritabila frumuseţe, în pofida infernului pe care îl înfăţişează".
PADUREA DE LACRIMI, pe scena Odeonului
Institutul Francez din Bucuresti prezinta, mâine, la Teatrul Odeon, PADUREA DE LACRIMI, un spectacol de dans contemporan, capoeira, muzica live/percutii, video și poezie declamata, al Companiei La LICORNE din Reims, Franta. Avand ca punct de plecare relatia dintre Om si Natura, spectacolul plonjeaza publicul intr-un univers in care miscarea, corporalitatea, dar si cuvintele, sunetele si imaginile vin ca un raspuns la problematica despaduririlor abuzive si a lipsei de respect pentru mediul inconjurator. Gestul artistic devine semnul unei tensiuni emotionale implicata in starea de fapt a planetei pentru care toti suntem responsabili. Compania La Licorne s-a format in 1990 la Reims, din dorinta de a crea spectacole in care constientizarea corporalitatii si a miscarii este abordata in stansa relatie interdisciplinara pentru a crea intense universuri emotionale si poetice.
Peste 75% dintre români citesc cărţi cel puţin o dată pe lună – studiu
Peste 75% dintre români citesc cărţi cel puţin o dată pe lună, dintre care 23% citesc zilnic, potrivit unui studiu comandat de o librărie online. Datele au fost obţinute în urma unui sondaj de opinie realizat pe siteul ivox.ro, la care au participat 5.451 de persoane. Studiul relevă totodată că românii citesc în special pentru a-şi dezolta gândirea şi limbajul, dar şi pentru a se relaxa. Un procent semnificativ de respondenţi, 48,2%, susţin că lectura este un mijloc bun pentru dezvoltarea profesională, în timp ce 34,9% consideră că lectura reprezintă un mijloc pentru a înţelege societatea în care trăiesc. Interesul mai mare acordat navigării pe internet este văzut ca fiind cauza principală a scăderii interesului pentru lectură. Alte cauze semnalate de participanţii la sondaj sunt interesul mai mare acordat emisiunilor de televiziune și lipsa de timp.
Arad: Concert prepascal susţinut de Filarmonica de Stat din Arad
Filarmonica arădeană va prezenta, diseară, de la ora 19,00, una dintre cele mai frumoase compoziţii de sorginte ebraică ale secolului trecut, semnată de dirijorul şi compozitorul Leonard Bernstein, respectiv lucrarea 'Chichester Psalms'. Compoziția va fi interpretată de Corul Academic şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, avându-l ca solist pe contratenorul de numai 16 ani, Alin Buruiană, elev al Liceului de Artă 'Sabin Drăgoi' din Arad. Lucrarea a cărei premieră mondială a avut loc la Filarmonica din New York, pe 15 iulie 1965, sub bagheta lui Leonard Bernstein, preia versete din şase Psalmi, în varianta ebraică originală, versetele fiind transcrise fonetic în alfabetul occidental. Dirijorul concertului va fi britanicul Robert Max, aflat la cel de-al treilea mandat de director muzical al orchestrei simfonice din Oxford. Programul serii mai cuprinde două lucrări, respectiv Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, avându-l ca solist pe James Kirby din Anglia, şi Simfonia a VIII-a în sol major de Antonin Dvorak.
Reprezentaţie cu 'Aida' dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu, pe scena Operei bucureștene
Reprezentaţia cu 'Aida' de Giuseppe Verdi, programată mâine seară, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, va fi dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu. În 2011 se împlinesc o sută de ani de la naşterea artistei, personalitate a artei lirice româneşti care şi-a construit o carieră internaţională impresionantă, fiind considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume din ultima jumătate a secolului XX. Povestea de dragoste dintre tânărul general egiptean Radames şi prinţesa etiopiană Aida va prinde viaţă graţie unei distribuţii formate din Silvia Sorina Munteanu, Efe Kislali, Liliana Mattei Ciucă, Marius Boloş, Eugen Secobeanu, Horia Sandu, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu și Alin Gheorghiu. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întreaga reprezentaţie desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea.
Turneul corului de copii şi tineret "Allegretto" în Israel
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim şi Fundaţia Allegretto, prezintă, luna aceasta, o serie de concerte pentru cel mai tânăr public din Israel, susţinute de corul de copii şi tineret "Allegretto". Ansamblul, unul dintre cele mai cunoscute din România, promovează tinere talente muzicale prin programe educaţionale şi turnee în ţară si în străinătate. Repertoriul cuprinde piese muzicale diverse, culese din diferite ţări ale lumii. Pentru turneul din Israel au fost selecţionate inclusiv piese în limba ebraică, melodii care urmează să fie interpretate de 14 copii şi tineri cu vârste între 9 şi 22 de ani, sub bagheta profesorului Adriana Codreanu. Primul concert are loc, astăzi, în cadrul Festivalului-concurs internaţional "Red Sea Joys".
Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt – etapele Baia Mare, Târgu Mureș și Iași
La final, vă reamintim că turneul pianistului Horia Mihail prin 12 orașe din România, însoțit, în 5 dintre acestea, de un pian călător, continuă, astăzi, cu un recital în Sala Rotary din Baia Mare, după 3 succese înregistrate deja la Sibiu, Brașov și Cluj Napoca. Prin acest turneu inedit, solistul concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio marchează împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, compozitor maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune. După concertul de astăzi de la Baia Mare, Horia Mihail va poposi pe 10 aprilie la Târgu Mureș, iar pe 12 aprilie, la Iași.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.