DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 februarie 2011

Dirijorul Mădălin Voicu se va afla, în această seară, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, şi va propune melomanilor prezenţi la Sala Radio o seară muzicală ce include Simfonia a IX-a în mi minor Din Lumea Nouă, op.95 de Antonin Dvořák şi Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Ludwig van Beethoven. Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim. Mădălin Voicu a descoperit mai întâi vioara şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea lui George Manoliu şi a Corneliei Bronzetti şi a studiat, ulterior, dirijatul, cu muzicieni de prestigiu precum Corneliu Dumbrăveanu, Carlo Zecchi, Hans Swarowsky sau Sergiu Celibidache. A fost dirijor al Filarmonicii 'Oltenia' şi al Filarmonicii din Ploieşti, invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară şi a susţinut numeroase concerte alături de Orchestra de cameră 'Bucureşti', înfiinţată de tatăl său, distinsul violonist Ion Voicu. Artistul a întreprins numeroase turnee în Anglia, Austria, Argentina.

Proiectul muzical "A glass of jazz" va aduce concerte ale unor artişti români de jazz, de astăzi, în fiecare vineri, pe parcursul lunii februarie, de la ora 21.00, la The Ark Lounge din Capitală. "A glass of Jazz" reprezintă o noua platformă muzicală susţinută de The Ark, destinată iubitorilor de jazz şi în egală măsură tinerilor reprezentanţi ai genului de pe scena autohtonă. În această seară, Irina Sârbu este cea care va oferi primul "pahar de jazz", în cadrul unui concert intim, acompaniată de Puiu Pascu, la pian, şi Dan Ioniţă, la saxofon. Cunoscută interpretă şi actriţă deopotrivă, Irina Sârbu a interacţionat de-a lungul carierei sale cu instrumentişti şi artişti de jazz precum Ciprian, Tudor şi Anca Parghel, Marius Popp, Virgil Popescu, Marius Mihalache sau Alin Constantiu, oameni care i-au influenţat pozitiv atât viaţa, cât şi cariera muzicală. După nenumărate concerte susţinute pe scenele din ţara, dar şi din cadrul unor festivaluri internaţionale de profil, în 2007 Irina Sârbu a reuşit să-şi lanseze şi un prim material discografic, intitulat sugestiv "World symphony".

Fundaţia Calea Victoriei organizează, începând de mâine, un atelier de arta actorului destinat copiilor cu vârste între şase şi treisprezece ani. Atelierul îşi propune, printre altele, să dezvolte imaginaţia artistică a copiilor, să le îmbunătăţească abilităţile de comunicare şi socializare, să le dezvolte limbajul nonverbal şi să le înlăture problemele de timiditate. Cursanţii vor desprinde aspecte legate de arta actorului prin intermediul exerciţiilor în grup, prin joc, prin exerciţii de improvizaţie şi prin observare şi acţionare. Cursurile vor fi ţinute de Maria Smaranda Caragea, absolventă a masteratului 'Arta actorului' şi a Facultăţii de teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie. De asemenea, Fundaţia Calea Victoriei organizează, tot de sâmbătă, un curs de modelaj adresat copiilor cu vârste între şase şi zece ani. Copiii vor putea deprinde tehnica de modelaj în lut, vor învăţa cum să realizeze plăci decorative, obiecte utile de inspiraţie antropomorfă, zoomorfă şi cum să picteze obiectele făcute în lecţiile anterioare.

Trupa U2 și cîntăreața Beyonce Knowles vor fi, alături de trupa Coldplay, capete de afiș la ediția 2011 a festivalului de la Glastonbury. Conform siteului Holymoly.com, U2 vor concerta la Glastonbury pe 24 iunie, Beyonce pe 25, iar Coldplay vor cânta în ultima seară a evenimentului, pe 26 iunie. Deși nu a mai concertat la Glastonbury înainte, Beyonce a mai participat la ediția din 2008 a festivalului, când soțul său Jay-Z a fost cap de afiș. Anul trecut, trupa U2 şi-a anulat participarea din cauza unei operaţii pe care Bono a suferit-o la spate. Festivalul de la Glastonbury a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart.

Actorul Richard Gere negociază pentru un rol principal în drama "Arbitrage", în regia lui Nicholas Jarecki, alături de Eva Green şi Susan Sarandon. Filmul spune povestea magnatului unui fond de investiţii, care este disperat să îşi vândă afacerea şi ajunge să facă o greşeală imensă, care îl forţează să apeleze la ajutorul unei surse dubioase. Filmările pentru acest lungmetraj urmează să debuteze la jumătatea lunii aprilie la New York. Richard Gere a luat o pauză în cariera sa de actor în 2009, ultimul film în care a jucat fiind "Hachiko: Povestea unui câine". Printre proiectele cinematografice în care va apărea Gere în următoarea perioadă se numără "Movie 43" și "The Double".

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că anul 2011 este unul al competiţiei între Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cele trei oraşe din România care aspiră la statutul de Capitală Culturală Europeană, o decizie finală urmând să fie luată "în funcţie de oferte", anul viitor. Ministerul Culturii va înainta, în 2012, Comisiei Europene o scrisoare de intenţie a unui oraş din România de a candida la statutul de Capitală Culturală Europeană. Kelemen Hunor a precizat că, la Cluj, s-a înfiinţat o asociaţie care sprijină candidatura acestui oraş şi s-a organizat o dezbatere publică, în timp ce dinspre Timişoara şi Iaşi nu are nicio informaţie.

Marius Manole va fi invitatul Eugeniei Vodă, mâine seară, de la ora 23.30, la emisiunea "Profesioniştii" de la TVR 1. Actorul a fost, printre altele, Puck în "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, Sharik Sharikov în "Inimă de câine", de Mihail Bulgakov, Kolea, Sonia Oniscenko în "A patra soră", de Janusz Glowacki. Unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române, emisiunea "Profesioniştii" este difuzată de TVR 1 din anul 2000 şi a oferit publicului înregistrări unicat cu Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Octavian Paler. Emisiunea "Profesioniştii" a fost distinsă cu numeroase premii, printre care premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun talk-show, premiul criticii pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show.

Filmul 'Vis de ianuarie', regizat în 1978 de Nicolae Opriţescu, va putea fi urmărit, joi, 17 februarie, la Centrul Cultural Gaudeamus din capitala Republicii Moldova.
Evenimentul este organizat de ICR 'Mihai Eminescu' din Chişinău, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română şi se desfăşoară în cadrul programului 'Caravana filmului românesc în Republica Moldova - Cinemateca Română la Chişinău'. Lungmetrajul, la care intrarea este liberă, va fi prezentat de prof.univ.dr. Manuela Cernat, critic de film. 'Vis de ianuarie' este un film istoric dedicat anului 1848. Scenariul este semnat de Anda Boldur, regia de Nicolae Opriţescu, iar imaginea de Doru Mitran.

Spectacolul "Dundo Maroje" va fi jucat, în 16 februarie, în premieră, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, piesa fiind cea mai cunoscută şi frecvent jucată comedie a dramaturgului renascentin croat Marin Drľić. Acţiunea se desfăşoară la Roma, capitala Europei a timpului, unde un tânăr din Dubrovnik, pe nume Maro, în loc să investească averea tatălui său, se hotăreşte să ducă o viaţă uşuratică, devenind un generos cavaler al celei mai vestite curtezane din Dubrovnik. Vestea vieţii lui destrăbălate îl determină pe tatăl său, Dundo Maroje, să călătorească după fiul lui cu scopul de a-l convinge să îşi schimbe stilul de viaţă, dar mai ales să recupereze banii cheltuiţi. Regizorul de origine croată Robert Raponja a pus pe scenă numeroase piese croate contemporane şi clasice în Slovenia, Italia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Ungaria şi România. În anul 2008, publicul clujean a avut ocazia să vadă spectacolul "Criptă pentru Boris Davidovici", de Danilo Kią, tot în regia lui Raponja.

Noul ministru egiptean al Culturii, Gaber Asfur, a demisionat, la câteva zile după numirea sa, în cadrul unei remanieri ministeriale realizate sub presiunea manifestaţiilor împotriva regimului. Asfur, profesor universitar şi critic literar, a invocat "motive medicale" în explicarea deciziei sale. Intrarea sa în Guvern a fost criticată de intelectuali. Potrivit unei surse apropiate de Asfur, ministrul şi-a anunţat demisia în faţa premierului, Ahmad Shafic, prezentând, într-o scrisoare, mai multe motive ale acesteia, care ar urma să fie date publicităţii "ulterior".
Asfur s-a alăturat noii echipe guvernamentale anunţate la 31 ianuarie. El l-a înlocuit pe Faruk Hosni, învins la alegerile din 2009 pentru funcţia de director al UNESCO, după ce acesta din urmă a declarat că va arde toate cărţile israeliene din Egipt.

Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon. Ceremonia va fi transmisă în direct, conform tradiţiei, de Radio România Cultural şi TVR Cultural. Vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni, precum şi trei distincții speciale. La categoria „Poezie”, nominalizaţii sunt: Ion Mureşan pentru ''Cartea Alcool'', Teodor Dună pentru ''De-a viul'', Radu Vancu, pentru ''Sebastian în vis'', Liviu Ioan Stoiciu - ''Pe prag (Vale-Deal)'' și Mircea Cărtărescu, cu volumul ''Nimic: poeme (1988-1992)''. La secţiunea „Film” au fost nominalizate: ''Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu'', un film de Andrei Ujică; ''Marţi, după Crăciun'', regia Radu Muntean; ''Felicia, înainte de toate'', regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; ''Kapitalism. Reţeta noastră secretă'', un film de Alexandru Solomon. Nominalizaţii la secţiunea “Arte plastice” sunt: pictorul Stefan Pelmuş, pictoriţa Doina Mihăilescu, sculporiţa Silvia Radu şi pictorul Constantin Blendea.

Teatrul Masca din Capitală sărbătoreşte, duminică, Ziua Îndrăgostiţilor, cu două spectacole şi un concert susţinut de Mircea Vintilă. Astfel, în Sala Jacques Lecoq va fi prezentată piesa "Îndrăgostiţii", iar de la ora 19.00, la Sala Mare, spectacolul "Gigi Amoroso". Cei îndrăgostiți sunt aşteptaţi, începând cu ora 15.00, să prindă în gardul teatrului lacățele de dragoste. Tradiţia legării lacătelor semnifică iubirea statornică şi este prezentă în multe locuri din întreaga lume: Ponts des Artes din Paris, Ponte Vecchio din Florenţa, Ponte Milvio din Roma sau copacul de pe Podul Luskov din Moscova. În Bucureşti, proiectul "Lacăte de dragoste" a fost lansat în 2006, de Teatrul Masca. Mircea Vintilă va concerta în amfiteatrul teatrului începând cu ora 17.30.

Trupa islandeză Bloodgroup va susţine un concert, duminică, în Club Control din Bucureşti. Muzica celor de la Bloodgroup este definită ca electro dream synth pop.
Formată din trei fraţi, Hallur, Raggi, Lilja, şi specialistul în muzică electro Janus, trupa este cunoscută pentru senzaţionalele show-uri live, pentru sound-ul special şi pentru puternicul brand muzical electronic pe care l-au creat şi care le-a adus o evoluţie fulminantă pe scena mondială a electro pop-ului. În noiembrie 2007, Bloodgroup a lansat albumul de debut "Sticky Situation". Acesta a fost primit de public cu mult entuziasm, iar trupa islandeză a fost considerată una din cele mai interesante formaţii electro. În următorii doi ani de la "Sticky Situation", cei patru islandezi şi-au petrecut timpul în numeroase turnee, cântând la diferite festivaluri.

Lungmetrajul "Balada Triste De Trompeta" a primit 15 nominalizări la premiile Goya, cele mai înalte distincţii din cinematografia spaniolă. Filmul regizat de Alex De La Iglesia este o dramă care prezintă diverse întâmplări din vieţile membrilor unei trupe de circ din anii 1970. Deşi a fost întâmpinat cu reticenţă de criticii de specialitate, acest lungmetraj a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Veneţia din 2010. Pe locul al doilea în topul nominalizărilor s-a clasat drama "Pa Negre", regizată de Agusti Villaronga, selectată la 14 categorii de premii. Filmul, despre un băiat care a descoperit o serie de secrete întunecate în provincia Catalunia după Războiul Civil din Spania, a fost proiectat în competiţia Festivalului de la San Sebastian de anul trecut. Lungmetrajul "También la lluvia/ Even The Rain", regizat de Iciar Bollain, cu Gael Garcia Bernal şi Luis Tosar în rolurile principale şi care reprezintă propunerea Spaniei la premiul Oscar din acest an la categoria "cel mai bun film străin", a primit 13 nominalizări. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul celei de-a 25-a gale Goya, care va avea loc duminică la Madrid.

Cântăreţele Kylie Minogue, Shakira şi Lady Gaga au dominat gala Virgin Media Awards 2011, organizată săptămâna aceasta, la Londra, unde au primit principalele trofee ale anului. Aceste distincţii ale industriei muzicale britanice, decernate în fiecare an în urma voturilor exprimate de fani, au reliefat încă o dată dominaţia exercitată de stilul pop în ultimele 12 luni în topurile de gen internaţionale. Astfel, Kylie Minogue s-a impus la categoria "cel mai bun album al anului", pentru materialul discografic "Aphrodite", şi la categoria "cel mai bun single al anului", pentru piesa "All The Lovers". Shakira a fost desemnată "cea mai bună cântăreaţă solo", Christina Aguilera s-a impus la categoria "cel mai bun comeback", iar piesa "Telephone", interpretată de Lady Gaga în duet cu Beyonce, a triumfat la categoria "cea mai bună colaborare".

Un simpozion şi o expoziţie numite 'Caves' ('Peşteri'), la care vor participa curatorii Cătălin Partenie şi Erwin Kessler şi artiştii Alexandru Antik şi Alexandru Patatics, vor fi organizate, între 14 şi 17 februarie, în capitala Marii Britanii, de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu universitatea King's College. Simpozionul include prezentări susţinute de profesori, studenţi şi invitaţii români, centrate pe mitul peşterii din 'Republica' lui Platon şi relevanţa acestuia în lumea contemporană. Aceștia vor dezbate consecinţele teoriei platonice în secolul XXI, iar discuţiile vor fi ilustrate de o expoziţie video cu lucrări de Alexandru Antik şi Alexandru Patatics. De asemenea, va fi proiectat un film de Roger Hiorns - artist britanic nominalizat la prestigiosul Turner Prize în 2009, care a creat o replică a peşterii platonice din cristale, într-un apartament de bloc dezafectat din Londra.

Filmul "Eu sunt dragostea", cu Tilda Swinton în distribuţie, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 18 februarie. Lungmetrajul spune povestea înstăritei familii Recchi, care se află în pragul unor schimbări radicale. Eduardo Sr., patriarhul familiei, a decis să numească un succesor la conducerea companiei sale şi surprinde pe toată lumea când decide să împartă puterea între fiul Tancredi şi nepotul Edo. Din distribuţia peliculei, foarte apreciată de critica internaţională, fac parte Tilda Swinton, Marisa Berenson, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini şi Gabriele Ferzetti. Lungmetrajul "I Am Love" - pe care celebrul regizor Quentin Tarantino l-a clasat pe poziţia a patra în topul pe 2010 al celor mai bune filme - a fost nominalizat la premiile Oscar, premiile BAFTA, Globurile de Aur şi Satellite Awards.

Teatrul de Balet din Sibiu pregăteşte premiera spectacolului "Paquita şi Carmen" de Pavel Rotaru şi Florin Brânduşă, acesta urmând să aducă pe scenă dansatori din Amsterdam, Viena, Chişinău şi Sibiu. Evenimentul îmbină două spectacole de balet într-o singură reprezentaţie, acestea realizând o alăturare reuşită a baletului clasic şi a dansului contemporan. Alături de balerinii corpului de balet sibian, vor evolua pe scenă invitaţi de peste hotare: Seh Yun Kim de la Opera din Amsterdam în rolul Paquita, Alexandru Pilca de la Opera de Stat din Viena şi Cristina Tipirig de la Opera din Chişinău în rolul Carmen. Spectacolul va avea loc în 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Asociaţia Editorilor din România organizează, în perioada 25-29 mai, în incinta Complexului expoziţional Romexpo din Capitală, cea de-a şasea ediţie a Salonului de carte Bookfest. Târgul este un proiect iniţiat, în anul 2006, de către Asociaţia Editorilor din România cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea - în 2010 - a Spaniei, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural. Dorinţa organizatorului este să evidenţieze, la "Bookfest", bogata moştenire culturală a Ungariei și să încurajeze interesul cititorilor români pentru a o cunoaşte în mai mare profunzime.

"The King's Speech", biografia cinematografică a Regelui George al VI-lea - tatăl Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii -, are cele mai multe nominalizări, respectiv 14, la premiile BAFTA de anul acesta, acordate de Academia Britanică de Film şi Televiziune. Al doilea film, după numărul de nominalizări, este drama cu accente de thriller "Black Swan", care candidează la 12 categorii ale premiilor British Academy of Film and Television Arts. Marele câştigător de la gala Globurilor de Aur 2011, "The Social Network", are şase nominalizări. "The King's Speech" a avut cele mai multe nominalizări şi la Globurile de Aur de anul acesta, însă a plecat acasă cu un singur trofeu, primit de Colin Firth la categoria Cel mai bun actor în rol principal într-o dramă. Gala premiilor BAFTA 2011 va avea loc duminică, cu două săptămâni înainte de Oscaruri.

Actorul Dan Puric va susţine conferinţa "Martiri", pe 19 martie, la Ateneul Român. Conştiinţa martirică este profund salvatoare. Ne salvează de la înecul istoric. Ea este un paradox izbăvitor ce anulează în chip firesc instinctul de conservare atunci când este vorba de apărarea chipului lui Dumnezeu. Iese astfel în mod nebănuit din lanţul cauzal al naturii aducându-ne o natură superioară. Contrazice flagrant raţiunea omenească, ascultând de o altă raţiune, de cea a lui Dumnezeu, spune Dan Puric. Biletele se găsesc la Ateneul Român şi prin reţeaua Eventim la: Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas şi online pe eventim.ro. Dan Puric este autor al volumelor "Cine suntem" şi "Omul frumos" şi a unui DVD-box care cuprinde conferinţele susţinute de acesta în 2009 la Ateneul Român.

Festivalul de Film de Foarte Scurt Metraj se va desfăşura în acest an între 6 şi 8 mai. Selecţia naţională a creaţiilor care vor fi prezentate în cadrul manifestării va avea loc în luna martie. Cineaştii amatori şi profesionişti, studenţii de la Facultatea de Film şi de Arte vizuale, dar şi orice persoană care doreşte să îşi demonstreze talentul sunt invitaţi să trimită filmele, însoţite de formularul de înscriere, până în data de 11 martie, singura condiţie de participare fiind ca durata filmului să nu depăşească trei minute. Sunt acceptate toate genurile, de la filmul de ficţiune la cel documentar şi de animaţie. Participarea este gratuită.

Judas Priest se întoarce în România într-un concert ce va avea loc pe 3 iulie, la Romexpo ce face parte din turneul "Epitaph", ultimul din cariera de peste 40 de ani a trupei. După spectacolul de la Bucureşti, trupa va cânta la Sofia, pe 8 iulie şi la Istanbul, pe 10 iulie. Turneul final al formaţiei începe pe 9 iunie, în Suedia şi continuă cu reprezentaţii la festivaluri din Peninsula Scandinavă, Anglia, Belgia şi Germania. Trupa Judas Priest a fost înfiinţată în anul 1969, în oraşul Birmingham, şi a lansat 16 albume de studio. Considerată una dintre cele mai bune trupe din lume din istoria genului heavy metal, Judas Priest a vândut peste 40 de milioane de discuri pe plan mondial. Formaţia a mai cântat la Bucureşti, în 2009, fiind cap de afiş la B'estfest Aftershock.

Teatrul Masca din Capitală sărbătoreşte, duminică, Ziua Îndrăgostiţilor, cu două spectacole şi un concert susţinut de Mircea Vintilă. Astfel, în Sala Jacques Lecoq va fi prezentată piesa "Îndrăgostiţii", iar de la ora 19.00, la Sala Mare, spectacolul "Gigi Amoroso". Cei îndrăgostiți sunt aşteptaţi, începând cu ora 15.00, să prindă în gardul teatrului lacățele de dragoste. Tradiţia legării lacătelor semnifică iubirea statornică şi este prezentă în multe locuri din întreaga lume: Ponts des Artes din Paris, Ponte Vecchio din Florenţa, Ponte Milvio din Roma sau copacul de pe Podul Luskov din Moscova. În Bucureşti, proiectul "Lacăte de dragoste" a fost lansat în 2006, de Teatrul Masca. Mircea Vintilă va concerta în amfiteatrul teatrului începând cu ora 17.30.

"The Dictator", o nouă comedie produsă de Sacha Baron Cohen, care va interpreta rolul titular, va avea premiera mondială pe 11 mai. Regia va fi semnată de Larry Charles, realizatorul filmelor "Borat" şi "Bruno", produse de Sacha Baron Cohen. "The Dictator" spune povestea eroică a unui dictator care şi-a riscat viaţa pentru a fi sigur că democraţia nu va ajunge niciodată în ţara pe care a tiranizat-o cu atâta dragoste şi este inspirat din romanul de mare succes "Zabibah and the King", scris de Saddam Hussein. Acest proiect marchează prima colaborare cu Baron Cohen a lui Scott Rudin, care a mai produs recent peliculele "True Grit" şi "The Social Network".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!