Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
14 februarie 2011
Scriitorul Andrei Pleşu va avea astăzi un dialog cu jurnalistul şi eseistul Adam Michnik pe scena Ateneului Român. Evenimentul face parte din seria de Conferinţe ale Ateneului, reluată de Filarmonica "George Enescu" în septembrie 2010, prin dezbaterea susţinută de scriitoarea Herta Müller, al cărei amfitrion a fost Gabriel Liiceanu. Intrarea se face pe bază de bilet, iar preţul unui tichet este de 5 lei. Andrei Pleşu, născut în 1948, în Bucureşti, este scriitor şi eseist român, estetician şi istoric al artei. A fost ministrul Culturii în perioada 1989 - 1991 şi ministrul Afacerilor Externe între 1997 şi 1999. Cercetător la Institutul de Istoria Artei, participă alături de Gabriel Liiceanu la seminariile private ţinute de Constantin Noica la Păltiniş. Se remarcă prin tematică şi percutanţa ideilor drept unul dintre cei mai importanţi eseişti ai vremii. Adam Michnik, născut în 1946, la Varşovia este redactor-şef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, istoric, eseist, jurnalist politic. A devenit o figură emblematică a opoziţiei ilegale, democratice din Polonia anilor 1968-1989, în urma activităţii sale de disident (în special legată de sindicatul Solidaritatea) fiind închis timp de şase ani. A fost distins cu prestigioase premii şi medalii internaţionale.
Spectacolul "Dundo Maroje" va fi jucat, miercuri, în premieră, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, piesa fiind cea mai cunoscută şi frecvent jucată comedie a dramaturgului renascentin croat Marin Drľić. Acţiunea se desfăşoară la Roma, capitala Europei a timpului, unde un tânăr din Dubrovnik, pe nume Maro, în loc să investească averea tatălui său, se hotăreşte să ducă o viaţă uşuratică, devenind un generos cavaler al celei mai vestite curtezane din Dubrovnik. Vestea vieţii lui destrăbălate îl determină pe tatăl său, Dundo Maroje, să călătorească după fiul lui cu scopul de a-l convinge să îşi schimbe stilul de viaţă, dar mai ales să recupereze banii cheltuiţi. Regizorul de origine croată Robert Raponja a pus în scenă numeroase piese croate contemporane şi clasice în Slovenia, Italia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Ungaria şi România. În anul 2008, publicul clujean a avut ocazia să vadă spectacolul "Criptă pentru Boris Davidovici", de Danilo Kią, tot în regia lui Raponja.
Teatrul de Balet din Sibiu pregăteşte premiera spectacolului "Paquita şi Carmen" de Pavel Rotaru şi Florin Brânduşă, acesta urmând să aducă pe scenă dansatori din Amsterdam, Viena, Chişinău şi Sibiu. Evenimentul îmbină două spectacole de balet într-o singură reprezentaţie, acestea realizând o alăturare reuşită a baletului clasic şi a dansului contemporan. Alături de balerinii corpului de balet sibian, vor evolua pe scenă invitaţi de peste hotare: Seh Yun Kim de la Opera din Amsterdam în rolul Paquita, Alexandru Pilca de la Opera de Stat din Viena şi Cristina Tipirig de la Opera din Chişinău în rolul Carmen. Spectacolul va avea loc în 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Institutul Cultural Român de la Stockholm dedică ziua de 16 februarie istoriei sonetului şi renaşterii pe care o trăieşte acesta în prezent, în literatura română şi în cea suedeză. Incursiunea în sonetul românesc va porni de la Mihai Eminescu, va continua cu Vasile Voiculescu, Mircea Ivănescu şi Emil Brumaru şi se va încheia cu Mircea Cărtărescu. Selecţia de sonete româneşti va fi prezentată de traducătoarea Inger Johansson. Poeţii suedezi care vor participa la programul de la ICR Stockholm sunt Anna Lindegren, Lotta Olsson, Malte Persson, Magnus William-Olsson şi Anders R. Öhman, cu toţii autori ai unor apreciate volume de sonete. În paralel cu interpretările moderne ale genului vor fi prezentate şi câteva dintre sonetele lui Shakespeare, în cea mai recentă traducere a lor în limba suedeză, realizată de poeta Eva Ström şi publicată în 2010. Programul va fi moderat de reputatul scriitor şi critic literar Torbjörn Schmidt
Liam Gallagher, fostul lider al trupei Oasis, consideră că noua sa trupă, Beady Eye, este deja "mai bună" decât Oasis, precizând că nu îi pasă ce crede fratele său, Noel Gallagher, despre muzica lor. Liam Gallagher a înfiinţat trupa Beady Eye alături de foştii membri ai Oasis - Gem Archer, Andy Bell şi Chris Sharrock -, la scurt timp după ce chitaristul a părăsit grupul pe care l-a înfiinţat alături de fratele său, Noel.
Liam a precizat că deşi ştie că fratele său va asculta LP-ul lansat de Beady Eye, "Different Gear, Still Speeding", nu îi pasă ce crede acesta. De la destrămarea trupei Oasis, în august 2009, Liam Gallagher a apărut destul de des în public, de cele mai multe ori, însă, pentru a-şi promova propria linie vestimentară.
Mircea Cărtărescu şi Andrei Ujică - printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural
Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorii Andrei Ujică, Radu Muntean şi Tompa Gabor, dirijorul Cristian Mandeal şi actriţa Ofelia Popii se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural, care vor fi decernate pe 21 martie, la Teatrul Odeon din Capitală. În cadrul galei, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni. La secţiunea "Film" au fost nominalizate: ''Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu'', un film de Andrei Ujică; ''Marţi, după Crăciun'', regia Radu Muntean; ''Felicia, înainte de toate'', regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi ''Kapitalism. Reţeta noastră secretă'', un film de Alexandru Solomon. La categoria "Teatru" au fost nominalizaţi: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International "Shakespeare", pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera "Hamlet"; regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional "Interferenţe", ediţia din anul 2010, şi actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital "Felii" de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Pentru categoria "Muzică" au fost nominalizaţi: dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Marin Cazacu şi compozitoarele Mihaela Stănculescu Vosganian şi Irinel Anghel. La categoria "Reviste şi suplimente culturale" au fost nominalizate publicaţiile Apostrof, Idea şi Lettre internationale. La categoria "Emisiuni, campanii şi transmisiuni TV culturale" nominalizările sunt: ''Literatura de azi'', moderată de Daniel Cristea Enache, la TVR Cultural; ''Rezistenţa prin cultură'' - moderator Stejărel Olaru, la TVR Cultural şi ''Ca la carte'' - moderator Cristian Tabără, la TVR 1.
Cluj: Celebre creaţii cinematografice, proiectate în cadrul 'Zilelor filmului de dragoste'
Trei mari creaţii ale celei de-a şaptea arte, distinse cu premiul Oscar, Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi Medalia de Aur pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul Internaţional al Filmului de la Moscova vor putea fi vizionate de cinefilii clujeni, începând de astăzi şi până pe 16 februarie, la Casa Municipală de Cultură, în cadrul 'Zilelor filmului de dragoste'. Cele trei filme care vor fi proiectate sunt 'Umbrelele din Cherbourg', în regia lui Jacques Demy, cu Catherine Deneuve şi Nino Castelnuovo, 'Moscova nu crede în lacrimi', regizat de Vladimir Menshov, şi 'Răutăciosul adolescent' în regia lui Gheorghe Vitanidis, cu Irina Petrescu, Iurie Darie şi Virgil Ogăşanu. În această seară, de la ora 18,00, va rula 'Răutăciosul adolescent', un film românesc din anul 1968, care prezintă impasul în care ajunge un om plin de sine, de profesie medic, care a trăit ani în şir la adăpostul prestigiului său social.
Conferinţele "Mircea Vulcănescu"
A doua întâlnire din seria de conferinţe "Mircea Vulcănescu" va avea loc, joi, 17 februarie, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul va fi susţinut de scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric, tema discuţiei fiind Vucănescu şi Noica. Între Cuvânt şi concept. Sorin Lavric este doctor în filozofie cu o teză despre opera lui Constantin Noica şi autor al volumului Noica şi Mişcarea Legionară, premiat de Academia Româna. Conferinţele "Mircea Vulcănescu" au menirea să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI.
Filmul "The King's Speech", marele câştigător la premiile BAFTA 2011
Lungmetrajul "The King's Speech" a fost marele câştigător la gala premiilor Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA), obţinând şapte trofee, printre care cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic. "Discursul regelui", în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a fost nominalizat la 14 categorii. În afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, "The King's Speech" a obţinut, printre altele, trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori în rol secundar, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră. Câştigătorii categoriilor "cel mai bun rol principal masculin", respectiv "cel mai bun rol principal feminin" nu au constituit o surpriză - Colin Firth şi Natalie Portman. Ambii au fost recompensaţi recent cu câte un premiu Globul de Aur şi sunt consideraţi mari favoriţi la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 27 februarie. Drama "Black Swan", care primise 12 nominalizări, a obţinut un singur premiu, în timp ce thrillerul SF "Începutul/ Inception", cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, care a primit nouă nominalizări, a obţinut doar trei premii, la categorii tehnice. Lungmetrajul "127 Hours", de Danny Boyle, nominalizat la opt categorii, nu a obţinut niciun premiu, iar "Adevăratul curaj/ True Grit" al fraţilor Joel şi Ethan Coen, nominalizat tot la opt categorii, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cea mai bună imagine. Filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network" - în care cineastul David Fincher prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare, avându-l ca personaj central pe fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg -, nominalizat la şase categorii, a primit trei trofee BAFTA, printre care cel pentru cel mai bun regizor.
Câştigătorii Grammy
Cel mai bun disc single al anului 2010 şi totodată cel mai bun cântec al anului este "Need You Now", semnat de Antebellum, iar albumul anului - "The Suburbs", Arcade Fire. Acestea sunt două dintre premiile Grammy care au fost decernate, aseară, la Los Angeles, în cadrul galei la care au mai fost recompensaţi Lady Gaga pentru cea mai bună voce feminină şi Bruno Mars pentru cea mai bună interpretare masculină. Trofelul pentru cel mai bun album rock la cea de-a 53-a ediţie a premiilor Grammy a revenit trupei Muse, pentru discul "The Resistance".
Nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi va fi transmisă în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural. În cadrul galei, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni. La categoria "Poezie", nominalizaţii sunt: Ion Mureşan, pentru ''Cartea Alcool''; Teodor Dună, pentru ''De-a viul''; Radu Vancu, pentru ''Sebastian în vis''; Liviu Ioan Stoiciu, pentru ''Pe prag (Vale-Deal)'' şi Mircea Cărtărescu, pentru ''Nimic: poeme (1988-1992)''. La "Proză" au fost nominalizate volumele: Ion Vianu, ''Amor intellectualis. Romanul unei educaţii'; Marin Mălaicu-Hondrari, ''Apropierea''; O. Nimigean, ''Rădăcina de bucsau'' şi Ioana Pârvulescu, ''Cartea întrebărilor''. Nominalizaţii la secţiunea "Arte plastice" sunt: pictorul Ştefan Pelmuş, pictoriţa Doina Mihăilescu, sculptoriţa Silvia Radu şi pictorul Constantin Blendea. Nominalizaţii la secţiunea "Ştiinţă" sunt: exploratorii Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman, precum şi cercetătoarea Raluca-Ioana Van Staden. La secţiunea "Proiecte culturale, bienale şi festivaluri" au fost nominalizate: Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov; Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie", Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" şi proiectul cultural al Institutului Polonez "Anul Chopin în România".
Andrei Pleşu în dialog cu Adam Michnik, la Ateneul Român
Tradiţia Conferinţelor Ateneului Român continuă, astăzi, de la ora 18.30, printr-un nou eveniment, ai cărui protagonişti sunt Andrei Pleşu, preşedintele Fundaţiei Noua Europă, directorul fondator al săptămânalului Dilema veche, şi invitatul său special, istoricul, eseistul şi jurnalistul polonez, Adam Michnik. Evenimentul este organizat de Filarmonica "George Enescu", Institutul Polonez din Bucureşti şi Institutul Cultural Român. Andrei Pleşu, scriitor şi eseist român, estetician şi istoric al artei, a participat alături de Gabriel Liiceanu la seminariile ţinute de Constantin Noica la Păltiniş. Pleşu se remarcă prin tematică şi percutanţa ideilor drept unul dintre cei mai importanţi eseişti ai vremii. Adam Michnik este redactor-şef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, istoric, eseist şi jurnalist politic. A devenit o figură emblematică a opoziţiei democratice, aflată în ilegalitate, din Polonia anilor 1968-1989, în urma activităţii sale de dizident, fiind închis timp de șase ani. Adam Michnik a fost distins cu prestigioase premii şi medalii internaţionale.
ROYAL SOCIETY OF LITERATURE ŞI ICR LONDRA SĂRBĂTORESC ÎMPREUNĂ VALENTINE'S DAY
De Ziua Îndrăgostiţilor, Institutul Cultural Român din Londra găzduieşte o seară de poezie şi dialoguri între trei dintre cei mai cunoscuţi poeţi britanici contemporani: Wendy Cope, Jackie Kay şi Hugo Williams. Evenimentul este organizat de Royal Society of Literature şi "The Times Literary Supplement", cu sprijinul ICR Londra, şi inaugurează un parteneriat de lungă durată între cele doua instituţii pentru promovarea literaturii şi pentru accentuarea prezenţei româneşti în spaţiul literar britanic. Cei trei invitaţi ai serii au o reputaţie foarte solidă în mediul cultural britanic. Următorul eveniment plănuit în cadrul parteneriatului Royal Society of Literature - ICR Londra este un dialog cu scriitorul Norman Manea.
Caravana filmului românesc în Republica Moldova
Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' din Chişinău cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română organizează, joi, 17 februarie, la Centrul Cultural Gaudeamus din Chişinău, proiecţia filmului Vis de ianuarie, din 1978, în regia lui Nicolae Opriţescu. Evenimentul va avea loc în cadrul programului 'Caravana filmului românesc în Republica Moldova - Cinemateca Română la Chişinău' şi va fi prezentat de criticul de film, Manuela Cernat. Vis de ianuarie este un film istoric dedicat anului 1848. Studenţii români aflaţi la Paris sunt puternic animaţi de ideile revoluţionare ale lui Nicolae Bălcescu. Printre ei, se află şi Nicu Vernescu, căruia, din cauza activităţii sale, îi este interzisă intrarea în Principatul Moldovei.
Un film despre viaţa şi cariera lui Albert Einstein, în pregătire în Germania
Un film despre viaţa şi cariera lui Albert Einstein, care va avea la bază un scenariu scris de Ron Bass, scenaristul peliculelor "Rain Man" şi "Iubitul meu se însoară", se află în pregătire în Germania, informează hollywoodreporter.com. Filmul va fi regizat de Wayne Wang, cunoscut pentru regia filmului "The Joy Luck Club", şi va fi produs de Hollywood Studios International. Filmul are ca titlu provizoriu "Einstein" şi va spune "povestea adevărată a încercărilor, tragediilor şi revendicărilor celui mai renumit om de ştiinţă din secolul al XX-lea". Filmările vor avea loc în Germania şi în alte câteva ţări europene, iar şedinţele de casting vor începe săptămâna viitoare.
Biletele la preţ redus pentru concertul Scorpions, epuizate în câteva ore
Biletele promoţionale pentru concertul pe care trupa Scorpions îl va susţine la Bucureşti, pe 9 iunie, s-au epuizat în câteva ore, astfel încât organizatorii au decis să suplimenteze numărul acestora, punând în vânzare încă 500 de tichete. Trupa Scorpions va concerta în Capitală, la Zone Arena, show-ul făcând parte din turneul mondial de adio "Get Your Sting And Blackout World Tour".
Turneul este programat să dureze în total trei ani şi cuprinde concerte susţinute în toată lumea. Scorpions este o trupă germană de rock, originară din Hanovra, celebră în anii '80 pentru piese precum "Rock You Like a Hurricane", "No One Like You", "Still Loving You" şi "Wind of Change". De-a lungul carierei sale, formaţia a vândut mai bine de 75 de milioane de albume în întreaga lume.
Formaţia a susţinut mai multe concerte în România, atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării.
Laureaţii Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală 'Gheorghe Dima'
Juriul Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală 'Gheorghe Dima', desfăşurat la secţiunile flaut şi clarinet, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, a desemnat, la sfârşitul săptămânii, laureaţii competiţiei. Premiul I la secţiunea flaut a revenit tânărului nipon Ueno Seiya, stabilit în Franţa. El a interpretat, în semifinală şi finală, piese de celebrul pianist şi compozitor român Dinu Lipatti şi ale compozitorilor Francis Poulenc şi Claude-Paul Taffanel. Premiul acordat lui Ueno Seiya a fost un flaut 'Cantabile' oferit de firma Pearl Flutes din Japonia, lucrat manual din argint masiv, şi un concert simfonic, în calitate de solist, alături de Filarmonica de Stat din Sibiu. La secţiunea clarinet, premiul I nu a fost acordat, însă premiul al doilea a revenit instrumentiştilor Kie Umehara din Japonia şi Bruno Philipp din Croaţia. La competiţia internaţională organizată de Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca au concurat 133 de instrumentişti din ţară şi din străinătate.
Caravana filmului românesc ajunge la Dublin
Cinematografia românească este reprezentată, anul acesta, într-o secţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin, care se va desfăşura în perioada 17-27 februarie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda şi include cinci dintre cele mai recente şi premiate filme româneşti, precum şi invitaţi de onoare din România. Deschis la Belfast în ianuarie, acesta este al doilea mare proiect al ICR Londra de promovare a filmului românesc contemporan în 2011. Regizorii Marian Crişan şi Alexandru Maftei vor călători la Dublin pentru a-şi promova filmele Morgen, respectiv Bună! Ce faci?, şi pentru a răspunde întrebărilor publicului. Proiecţiile vor avea loc la Light House Cinema şi Screen Cinema din Dublin.
Premieră ICR cu literatura feminină la Bruxelles
Institutul Cultural Român participă în premieră la târgul de carte de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 17 – 21 februarie. Ajuns la a 41-a ediţie, târgul adună peste 1000 de edituri din Belgia, Franţa, Canada, Elveţia şi Israel. Peste 450 de cărţi în limba română - apariţii din România, dar şi din Republica Moldova şi Serbia - precum şi traduceri în limba franceză, vor fi prezentate la standul ICR. Tema acestei ediţii este « Lumea aparţine femeilor ». Literatura feminină contemporană va fi pusă în valoare printr-un program variat de conferinţe şi întâlniri. Editura ICR va fi prezentă cu cele mai noi apariţii editoriale. Vor fi promovate programele de sprijinire a traducerilor finanţate de institut, care au permis apariţia a 200 de titluri în ultimii cinci ani. De asemenea, scriitoarea clujeană Florina Iliş este invitata ICR la această manifestare literară. Florina Iliş a fost premiată în Franţa, în octombrie, de către revista Courrier International, cu Premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2010, mai precis pentru romanul Cruciada copiilor.
Al Pacino va picta în maniera lui Matisse în 'Capodopera'
Actorul american Al Pacino a fost ales pentru a interpreta rolul pictorului Henri Matisse, într-un film despre relaţia acestuia cu Monique Bourgeois, o tânără infirmieră care i-a fost în acelaşi timp model şi muză. Filmul - al cărui titlu provizoriu este 'Masterpiece' /Capodopera/ - va fi regizat de indianca Deepa Mehta, care a mai semnat regia producţiilor 'Bollywood Hollywood' şi 'Water'. Produs de societatea Escape Arists, filmul îşi propune să povestească adevărata istorie a întâlnirii între Matisse şi tânăra infirmieră. Pe atunci în vârstă de 21 de ani, Monique Bourgeois a fost modelul pictorului pentru multe dintre tablourile sale înainte ca războiul să-i despartă. Ei s-au reîntâlnit din întâmplare în 1946. Monique Bourgeois devenise între timp sora Jacques-Marie, călugăriţă dominicană, şi l-a pus în legătură pe Matisse cu ordinul din care făcea ea parte, pentru a realiza Chapelle du Rosario din Vence, ultima capodoperă a artistului.
Andrei Pleşu în dialog cu Adam Michnik, la Ateneul Român
Tradiţia Conferinţelor Ateneului Român continuă, astăzi, de la ora 18.30, printr-un nou eveniment, ai cărui protagonişti sunt Andrei Pleşu, preşedintele Fundaţiei Noua Europă, directorul fondator al săptămânalului Dilema veche, şi invitatul său special, istoricul, eseistul şi jurnalistul polonez, Adam Michnik. Evenimentul este organizat de Filarmonica "George Enescu", Institutul Polonez din Bucureşti şi Institutul Cultural Român. Andrei Pleşu, scriitor şi eseist român, estetician şi istoric al artei, a participat alături de Gabriel Liiceanu la seminariile ţinute de Constantin Noica la Păltiniş. Pleşu se remarcă prin tematică şi percutanţa ideilor drept unul dintre cei mai importanţi eseişti ai vremii. Adam Michnik este redactor-şef al cotidianului de mare tiraj Gazeta Wyborcza, istoric, eseist şi jurnalist politic. A devenit o figură emblematică a opoziţiei democratice, aflată în ilegalitate, din Polonia anilor 1968-1989, în urma activităţii sale de dizident, fiind închis timp de șase ani. Adam Michnik a fost distins cu prestigioase premii şi medalii internaţionale.
Proiecţie specială de scurtmetraje, anul acesta la Festivalul Internaţional de Film NexT
Festivalul Internaţional de Film NexT 2011, care va avea loc în perioada 6 - 10 aprilie, la Bucureşti, va aduce în faţa publicului filme noi şi incitante, evenimente şi invitaţi de seamă, printre noutăţile din acest an fiind o proiecţie specială cu filme din Festivalul de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, care are o tradiţie de peste 30 de ani. Printre surprizele festivalului NexT 2011 se numără şi programul 'short matters' al Academiei Europene de Film, care va prezenta scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile Europene de anul trecut. Programul Cristi & Otto, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea o abordare cu totul şi cu totul diferită, publicul urmând să fie invitat la proiecţii în locuri neconvenţionale din câteva cartiere bucureştene. Secţiunea 'Şi ei au fost NexT Generation' va prezenta un lungmetraj de debut, realizat de un tânăr cineast aflat în competiţia NexT în anii trecuţi.
Artişti şi curatori români la King's College, Londra
Institutul Cultural Român din Londra colaborează cu universitatea King's College pentru simpozionul şi expoziţia Caves, la care participă curatorii Cătălin Partenie şi Erwin Kessler şi artiştii Alexandru Antik şi Alexandru Patatics. Desfăşurat de astăzi şi până pe 17 februarie, simpozionul include prezentări susţinute de profesori, studenţi şi invitaţii români, centrate pe mitul peşterii din "Republica" lui Platon şi relevanţa acestuia în lumea contemporană. Prezentările vor dezbate consecinţele teoriei platonice în secolul XXI, iar discuţiile vor fi ilustrate de o expoziţie video cu lucrări de Alexandru Antik şi Alexandru Patatics, alături de proiecţia unui film de Roger Hiorns - artist britanic nominalizat la prestigiosul Turner Prize în 2009, care a creat o replică a peşterii platonice din cristale, într-un apartament de bloc dezafectat din Londra. O parte din prezentări vor fi editate ulterior de Cătălin Partenie şi Alan Read, profesor la King's College, pentru un număr special al revistei britanice Performance Research. A Journal of the Performing Arts, publicată de editura Routledge.
"Titanic", cel mai bun film romantic adresat femeilor
Lungmetrajul "Titanic", recompensat cu 11 premii Oscar, a fost ales cel mai bun film romantic adresat femeilor, într-un sondaj realizat cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor. Lungmetrajul regizat de James Cameron, care se numără, de peste un deceniu, printre cele mai de succes filme făcute vreodată - având încasări la nivel mondial de aproximativ două miliarde de dolari -, a întrecut povestea cu final fericit a prostituatei interpretate de Julia Roberts în "Pretty Woman", dar şi pelicula "Dirty Dancing", cu Patrick Swayze în rolul principal, într-un sondaj realizat de Fandango.com. Recent, scena dintre Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio de la prova transatlanticului Titanic a fost desemnată cel mai romantic moment din istoria cinematografiei, într-un sondaj comandat de un producător italian de băuturi alcoolice. Cel de-al doilea lungmetraj al francizei "Totul despre sex/ Sex & The City 2" a primit titlul de cel mai prost film romantic adresat femeilor, alături de "All About Steve" şi "My Big Fat Greek Wedding".
Rochia din carne crudă purtată de Lady Gaga, expusă la muzeul Rock And Roll Hall Of Fame
Rochia din carne crudă pe care Lady Gaga a purtat-o la gala MTV Music Video Awards din 2010 va fi expusă la muzeul Rock And Roll Hall Of Fame din oraşul Cleveland, statul american Ohio. Expoziţia "Women Who Rock: Vision, Passion, Power", care va fi vernisată pe 13 mai şi se va încheia pe 26 februarie 2012, doreşte să prezinte vizitatorilor o parte din istoria muzicală americană, prin includerea unor obiecte, articole vestimentare şi alte suveniruri care au aparţinut unor cântăreţe celebre. Rochia din carne crudă purtată de Lady Gaga nu este singurul obiect de vestimentaţie care a făcut vâlvă în epocă. Alături de ea vor fi expuse rochia purtată la Woodstock de Grace Slick din trupa Jefferson Airplane, jacheta din piele roşie purtată de Chrissie Hynde pe coperta albumului de debut al grupului The Pretenders, lansat în 1980, dar şi celebrul sutien auriu purtat de Madonna în concertele incluse în turneul mondial "Blonde Ambition".
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.