Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
12.00 - 13.00 Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
15 februarie 2011
Ultima reprezentaţie cu "CELAN", pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Pe scena Operei Naţionale Bucureşti se va desfăşura, vineri, 18 februarie, ultima reprezentaţie a operei "Celan", considerată una dintre lucrările lirice de valoare ale muzicii contemporane. Premiera bucureşteană a spectacolului a avut loc pe 28 noiembrie 2010, evenimentul bucurându-se şi de prezenţa compozitorului, artistul german Peter Ruzicka. Anterior premierei de la Bucureşti, creaţia lirică a fost reprezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt, Köln şi Bremen. Montarea de pe scena bucureşteană este o coproducţie, rezultată din colaborarea cu Teatrul liric din Bremen, Germania. "Celan" reprezintă un omagiu adus unuia dintre cei mai importanţi poeţi moderni de limbă germană, Paul Celan, evreu originar din România. În fiecare dintre părţile care alcătuiesc lucrarea, spectatorii îl vor întâlni pe Paul Celan în momente cheie ale vieţii sale, la trei vârste diferite: copilul, tânărul poet şi matur, la aproape 50 de ani, cu puţin timp înainte de a-şi pune capăt zilelor, aruncându-se în Sena de pe Podul Mirabeau.
Conferinţele "Mircea Vulcănescu"
A doua întâlnire din seria de conferinţe "Mircea Vulcănescu" va avea loc, joi, 17 februarie, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti. Evenimentul va fi susţinut de scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric, tema discuţiei fiind Vucănescu şi Noica. Între Cuvânt şi concept. Sorin Lavric este doctor în filozofie cu o teză despre opera lui Constantin Noica şi autor al volumului Noica şi Mişcarea Legionară, premiat de Academia Româna. Conferinţele "Mircea Vulcănescu" au menirea să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI.
Premieră ICR cu literatura feminină la Bruxelles
Institutul Cultural Român participă în premieră la târgul de carte de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 17 – 21 februarie. Ajuns la a 41-a ediţie, târgul adună peste 1000 de edituri din Belgia, Franţa, Canada, Elveţia şi Israel. Peste 450 de cărţi în limba română - apariţii din România, dar şi din Republica Moldova şi Serbia - precum şi traduceri în limba franceză, vor fi prezentate la standul ICR. Tema acestei ediţii este « Lumea aparţine femeilor ». Literatura feminină contemporană va fi pusă în valoare printr-un program variat de conferinţe şi întâlniri. Editura ICR va fi prezentă cu cele mai noi apariţii editoriale. Vor fi promovate programele de sprijinire a traducerilor finanţate de institut, care au permis apariţia a 200 de titluri în ultimii cinci ani. De asemenea, scriitoarea clujeană Florina Iliş este invitata ICR la această manifestare literară. Florina Iliş a fost premiată în Franţa, în octombrie, de către revista Courrier International, cu Premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2010, mai precis pentru romanul Cruciada copiilor.
Caravana filmului românesc ajunge la Dublin
Cinematografia românească este reprezentată, anul acesta, într-o secţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Dublin, care se va desfăşura în perioada 17-27 februarie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Irlanda şi include cinci dintre cele mai recente şi premiate filme româneşti, precum şi invitaţi de onoare din România. Deschis la Belfast în ianuarie, acesta este al doilea mare proiect al ICR Londra de promovare a filmului românesc contemporan în 2011. Regizorii Marian Crişan şi Alexandru Maftei vor călători la Dublin pentru a-şi promova filmele Morgen, respectiv Bună! Ce faci?, şi pentru a răspunde întrebărilor publicului. Proiecţiile vor avea loc la Light House Cinema şi Screen Cinema din Dublin.
Un portret al pictorului Lucian Freud, realizat de Francis Bacon, vândut cu 37 milioane de dolari
Tabloul "Three Studies For A Portrait Of Lucian Freud", realizat de Francis Bacon, care reprezintă portretul bunului său prieten, pictorul Lucian Freud, s-a vândut cu peste 23 de milioane de lire sterline, în cadrul unei licitaţii organizate la Londra. Potrivit reprezentanţilor casei Sotheby's, organizatoarea licitaţiei, tabloul a depăşit de peste trei ori preţul estimativ şi a fost achiziţionat de un cumpărător anonim din capitala Marii Britanii. Francis Bacon şi Lucian Freud s-au cunoscut în 1945 şi au devenit prieteni foarte buni, pictându-se de multe ori unul pe celălalt în diverse ipostaze. Tabloul "Three Studies For A Portrait Of Lucian Freud" s-a aflat într-o colecţie privată încă de când a fost realizat, în anul 1965. În cadrul aceleiaşi licitaţii a fost stabilit şi un nou record de preţ pentru operele pictorului suprarealist Salvador Dali. Tabloul "Portrait de Paul Eluard", pictat de Dali în 1929, a fost achiziţionat pentru suma de 13 milioane de lire sterline.
Primul "Drum spre celebritate" îşi prezintă laureaţii
Laureaţii primei ediţii a Concursului "Drumul spre celebritate" susţin, mâine, de la ora 19,00, un concert la Sala Radio. Clarinetistul Ioan Radu Greluş, violoncelistul Octavian Alin Lup şi Cvartetul Eufonia vor interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul în la minor pentru cvartet de coarde şi orchestră, op 131 de L. Spohr, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră op 101 de J.Haydn şi Concertul în la major pentru clarinet şi orchestra K. 622 de W.A.Mozart. Dirijorul concertului va fi Cristian Brâncuşi. Prima etapă a Concursului "Drumul spre celebritate" a avut loc în perioada 9 ianuarie – 5 iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, şi a cuprins 11 etape dedicate câte unui instrument sau grup de instrumente şi finala. Organizat de Radio România Cultural, Redacţia Muzicală, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania şi Clubul Rotary Bucureşti, concursul "Drumul spre celebritate" urmăreşte promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, dar şi crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică.
Lansare de carte la Bucuresti: Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate de Alin Muresan
Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti găzduieşte, astăzi, în cadrul lansării oficiale a proiectului "Fenomenul Piteşti", o dezbatere pornind de la volumul Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate, de Alin Mureşan. Tot astăzi, va avea loc lansarea site-ului www.fenomenulpitesti.ro şi a documentarului Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care urmăreşte toate etapele prin care victimele torturilor erau forţate să treacă şi efectele psihologice pe care acestea le aveau, pe baza mărturiilor directe a opt dintre supravieţuitori. Site-ul www.fenomenulpitesti.ro este o importantă sursă de informaţii on-line despre aşa-numitul "experiment" Piteşti şi conţine fotografii, documente, texte şi mărturii video în exclusivitate. Cartea Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate reprezintă o analiză amplu documentată a evenimentelor petrecute la Piteşti, dar şi în alte penitenciare de acelaşi tip în perioada 1948-1951, cînd fenomenul "reeducării" a atins apogeul.
Serile de chitară la Palatul Şuţu
Primul concert din acest an sub egida "Serile de chitară", desfăşurat în cadrul stagiunii "Iosif Sava" a Fundaţiei ACCUMM, va avea loc, miercuri, 23 februarie, de la ora 19, la Palatul Şuţu din Bucureşti. Chitaristul Costin Soare, iniţiatorul acestui proiect, şi mezzosoprana Claudia Codreanu vor susţine un recital de muzică spaniolă, iar concertul va fi prezentat de scriitorul şi regizorul Petru Maier Bianu. Următoarul recital al seriei va avea loc pe 30 martie, când Costin Soare va interpreta la chitară lucrări de Ponce, Turina şi José.
Ediţie aniversară a Zilelor Filmului Românesc, în Suedia
Zilele Filmului Românesc, organizate de ICR Stockholm, împlinesc cinci ani de existenţă. Aniversarea din acest an are loc în contextul participării României, în calitate de ţară-focus, la recent încheiatul Festival Internaţional de Film de la Göteborg, cel mai important eveniment cinematografic din Scandinavia. Ediţia aniversară a Zilelor Filmului Românesc este marcată printr-un turneu al filmelor româneşti în patru oraşe suedeze: Stockholm, Västerås, Malmö şi Lund. Festivalul are loc până pe 21 februarie şi include şapte producţii lansate în 2010, două filme de referinţă ale cinematografiei de dinainte de 1989, o selecţie de scurtmetraje, precum şi o retrospectivă de filme experimentale realizate de regizorul avantgardist suedez de origine română, Mihail Livadă. Capul de afiş al Zilelor Filmului Românesc este lungmetrajul Aurora, de Cristi Puiu.
Margaret Thatcher a refuzat să o întâlnească pe Meryl Streep, care va juca rolul "doamnei de fier"
Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a refuzat să o întâlnească pe actriţa Meryl Streep, care urmează să joace rolul "doamnei de fier" într-un film biografic, de teamă că această peliculă va distorsiona acţiunile sale din cei 11 ani de mandat. Realizatorii filmului "The Iron Lady" au dorit ca Meryl Streep să discute despre noul proiect cinematografic cu doamna Thatcher, pentru ca actriţa să îi copieze accentul şi gesturile şi pentru a o cunoaşte mai bine. Apropiaţii baronesei sunt îngrijoraţi în legătură cu posibilitatea ca Meryl Streep să o interpreteze pe doamna de fier ca pe o octogenară confuză, care priveşte în trecut, la deciziile pe care le-a luat, cu tristeţe, însoţită de fantoma răposatului ei soţ, Sir Denis Thatcher. Acţiunea filmului, regizat de Phyllida Lloyd, se desfăşoară în anul 1982 şi descrie eforturile făcute de Margaret Thatcher pentru a-şi salva cariera, în cele 17 zile care au precedat războiul din Insulele Falkland.
Cineastul german Werner Herzog va fi celebrat la TIFF 2011 printr-o retrospectivă a peliculelor sale
Cineastul german Werner Herzog va fi celebrat la a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, printr-un "maraton" al producţiilor sale. Werner Herzog, pe numele său real Werner Stipetic, s-a născut în 1942, fiind regizor, actor, scenarist şi producător. El a produs, a scris şi a regizat peste 50 de filme şi a apărut ca actor în câteva dintre ele. Printre acestea se numără "La boheme", "My Son, My Son, What Have Ye Done", "Rescue Dawn" şi "Grizzly Man". De asemenea, Herzog a publicat zece volume de proză şi a regizat mai multe spectacole de operă. Una dintre cele mai populare producţii cinematografice ale sale este "Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans", cu Nicholas Cage în rolul principal. Un alt eveniment la TIFF 2011 va fi o integrală a cineastului, clovnului şi comicului francez Pierre Etaix. Integrala va putea fi vizionată în variantă restaurată, iar printre peliculele prezentate se va număra şi cel mai recent film al lui Etaix, "En pleine forme", din 2010.
Dundo Maroje – comedie frenetică la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj îşi invită, mâine, spectatorii la o nouă premieră - comedia lui Marin Držić, Dundo Maroje, pusă pe scenă de regizorul croat, Robert Raponja. Acţiunea se desfăşoară la Roma, unde un tânăr din Dubrovnik, pe nume Maro, în loc să investească averea tatălui său, se hotăreşte să ducă o viaţă uşuratică. Vestea vieţii lui destrăbălate îl determină pe tatăl eroului să călătorească după fiul lui cu scopul de a-l convinge să-şi schimbe stilul de viaţă, dar mai ales să recupereze banii cheltuiţi. Piesa, de un umor savuros, specific comediei de'll arte, demască necruţător societatea în care banii reprezintă valoarea ultimă, fiind cel mai important agent al relaţiilor umane. Regizorul de origina croată Robert Raponja a pus pe scenă numeroase piese contemporane şi clasice în Slovenia, Italia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Ungaria şi România.
Licitaţia ideilor: Ana Blandiana şi Hans Bergel, în dialog la ICR Berlin
Scriitorul german Hans Bergel va fi invitatul Institutului Cultural "Titu Maiorescu" din Berlin, în zilele de 17 şi 18 februarie. În cadrul lecturii organizate împreună cu Societatea Germană, Hans Bergel va citi, alături de poeta Ana Blandiana, din poeziile acesteia, traduse şi publicate în volumul Licitaţia ideilor, apărut la editura Johannis Reeg. Tema dialogului dintre cei doi scriitori este poezia Anei Blandiana, pe care Hans Bergel a descoperit-o în anul 1962, când a fost transferat din lagărul comunist de muncă silnică de la Luciu Giurgeni de la Dunărea de Jos, la domiciul forţat din Valea Călmăţui, în estul Bărăganului. Hans Bergel defineşte fiecare dintre poeziile Anei Blandiana ca "o scrutare plină de tâlc şi de reflecţie asupra lumii" şi se declară fascinat de dimensiunea magicului prezent în versurile poetei. În a doua zi a vizitei sale la ICR Berlin, Hans Bergel îşi va prezenta biografia intitulată Bărbatul fără patrie.
Fime româneşti sub semnul Sfântului Valentin în Belgia
Patru filme româneşti figurează în programul Festivalului International al Filmului de Dragoste de la Mons, care se desfăşoară între 18 şi 25 februarie, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Invitată de onoare în 2010, cinematografia românească va fi reprezentată, anul acesta, de filmele: Nuntă în Basarabia, în regia lui Nap Toader, Europolis, de Cornel Gheorghiţă, Eva, în regia lui Adrian Popovici, şi scurtmetrajul Derby, de Paul Negoescu. Din juriul festivalului face parte şi regizorul român, Andrei Gruzsniczki, al cărui debut în lungmetraj - Cealaltă Irina, a fost distins cu premiul de interpretare masculină anul trecut. 10 actori, regizori şi producători ai filmelor menţionate se vor întâlni cu publicul festivalului, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bruxelles. Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons este organizat în mod tradiţional în februarie, în săptămâna Sfântului Valentin.
Charlize Theron va juca în filmul SF "Prometheus", de Ridley Scott
Actriţa Charlize Theron este în negocieri pentru a se alătura distribuţiei filmului "Prometheus", semnat de regizorul Ridley Scott şi realizat de studioul 20th Century Fox. Filmul este programat să fie lansat pe 8 iunie 2012. Theron va juca alături de Noomi Rapace, vedeta din filmul "Bărbaţi care urăsc femeile", şi Michael Fassbender. Iniţial, "Prometheus" trebuia să fie un film care precede acţiunea seriei "Alien", dar a devenit un lungmetraj original SF. Charlize Theron este câştigătoarea unui premiu Oscar, pentru rolul din filmul "Monstrul", din 2004, şi mai are în palmares roluri precum cele din "Cu capul în nori", "Eu, Peter Sellers", "Aeon Flux" şi "Hancock" . Actriţa a jucat, alături de Viggo Mortensen, şi în "The Road", o dramă SF regizată de John Hillcoat.
Premieră ICR cu literatura feminină la Bruxelles
Institutul Cultural Român participă în premieră la târgul de carte de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 17 – 21 februarie. Ajuns la a 41-a ediţie, târgul adună peste 1000 de edituri din Belgia, Franţa, Canada, Elveţia şi Israel. Peste 450 de cărţi în limba română - apariţii din România, dar şi din Republica Moldova şi Serbia - precum şi traduceri în limba franceză, vor fi prezentate la standul ICR. Tema acestei ediţii este « Lumea aparţine femeilor ». Literatura feminină contemporană va fi pusă în valoare printr-un program variat de conferinţe şi întâlniri. Editura ICR va fi prezentă cu cele mai noi apariţii editoriale. Vor fi promovate programele de sprijinire a traducerilor finanţate de institut, care au permis apariţia a 200 de titluri în ultimii cinci ani. De asemenea, scriitoarea clujeană Florina Iliş este invitata ICR la această manifestare literară. Florina Iliş a fost premiată în Franţa, în octombrie, de către revista Courrier International, cu Premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2010, mai precis pentru romanul Cruciada copiilor.
Romanul "Dilăr pentru o zi", de Andrei Ruse, lansat la Polirom
"Dilăr pentru o zi", de Andrei Ruse, un roman despre lumea drogurilor, apărut la Editura Polirom, în colecţia "Ego. Proză", va fi lansat oficial vineri, 25 februarie, în clubul bucureştean Cool Cat. Romanul prezintă povestea lui Radu, un poliţist la secţia Antidrog, care vrea să avanseze în carieră, pentru a le oferi o viaţă mai bună soţiei şi fiicei lui. El îi întinde o cursă unui traficant de droguri zis Nebunul, dându-se drept consumator, dar îşi dă seama că nu-l poate aresta, pentru că acesta este fratele colegului său de departament. Potrivit editurii Polirom, "Dilăr pentru o zi" seamănă cu un palpitant film de acţiune străbătut de un filon de poezie veritabilă, o naraţiune alertă cu final neaşteptat, în care urmăritul şi urmăritorul ajung să se cufunde împreună în acelaşi adevăr straniu.
Târgul mărţişorului, la MŢR
Aproximativ 300 de meşteri, artişti plastici şi studenţi îşi vor expune produsele la Târgul mărţişorului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizat între 25 februarie şi 1 martie. Oaspeţii muzeului vor putea târgui mărţişoare tradiţionale de Bucovina sau Bistriţa, mărţişoare de criză, 'suprarealiste', 'trendy', 'emo sau catchy'. Nu vor lipsi nici mărţişoarele gastronomice: turtă dulce, dulceţuri, zacuscă, gem de prune, kürtös kalács, prăjiturele de Alexandria şi de Baia Mare, suc de mere de Mălâncrav, miere şi alte bunătăţi. Pentru cei mici, organizatorii promit 'mărţişoare jucate', anunţând că duminică, 27 februarie, la Clubul Ţăranului, trupa de copii a atelierului de teatru de la MŢR, va susţine o reprezentaţie cu piesa de teatru de animaţie 'Zâna din stejarul cu trei crengi'.
Excelenţa şi succesul în diaspora românească din Londra - celebrate prin fotografie
Expoziţia fotografică De la Est la Vest: un portret al diasporei româneşti, de Raul Ştef, va fi vernisată, mâine, în capitala britanică, de ambasadorul României la Londra, Ion Jinga. Bursier al Institutului Cultural Român din Londra la sfârşitul anului 2010, tânărul fotograf Raul Ştef a transformat Londra într-un atelier fotografic, făcând din personalităţile culturale, artistice, ştiinţifice, civice şi financiare ale comunităţii româneşti de aici personaje ale unei incursiuni originale şi subiective. Expoziţia face parte dintr-un proiect personal mai amplu al lui Raul Ştef de documentare, artistică şi personală, a vieţii comunităţilor româneşti din Europa. Expoziţia va dezvălui publicului portretele personalităţilor comunităţii româneşti din Londra care excelează în alte domenii decât cele strict legate de creativitatea artistică. Raul Ştef este un foto-jurnalist din Cluj, absolventul Masterului de Fotografie documentară la Universitatea de Arte din Londra.
Marion Cotillard va juca în următorul film din franciza "Batman"
Actriţa franceză Marion Cotillard va juca în următorul film din seria "Batman", intitulat "The Dark Knight Rises", în care îi va avea colegi de distribuţie pe Anne Hathaway şi Christian Bale, informează people.com. Nu se ştie deocamdată dacă Marion Cotillard, în vârstă de 35 de ani, va interpreta rolul unei iubite a lui Batman, întruchipat de Christian Bale, sau al unei rivale a personajului Selina Kyle, alias Catwoman, interpretat de Anne Hathaway, scrie Le Parisien. Următorul film din seria "Batman" reprezintă o bună ocazie pentru Marion Cotillard să lucreze din nou cu regizorul filmului "Începutul/ Inception", Christopher Nolan, şi cu colegii ei din distribuţia acelui film. Potrivit unor surse de la Hollywood, pentru noul film din seria "Batman", regizorul Christopher Nolan doreşte să le ofere personajelor sale mai multă profunzime şi o tentă întunecată cu accente de thriller psihologic.
Lansare de carte la Bucuresti: Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate de Alin Muresan
Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti găzduieşte, astăzi, în cadrul lansării oficiale a proiectului "Fenomenul Piteşti", o dezbatere pornind de la volumul Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate, de Alin Mureşan. Tot astăzi, va avea loc lansarea site-ului www.fenomenulpitesti.ro şi a documentarului Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgineanu, care urmăreşte toate etapele prin care victimele torturilor erau forţate să treacă şi efectele psihologice pe care acestea le aveau, pe baza mărturiilor directe a opt dintre supravieţuitori. Site-ul www.fenomenulpitesti.ro este o importantă sursă de informaţii on-line despre aşa-numitul "experiment" Piteşti şi conţine fotografii, documente, texte şi mărturii video în exclusivitate. Cartea Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate reprezintă o analiză amplu documentată a evenimentelor petrecute la Piteşti, dar şi în alte penitenciare de acelaşi tip în perioada 1948-1951, cînd fenomenul "reeducării" a atins apogeul.
Inginerul de sunet Anuşavan Salamanian va primi premiul Gopo 2011 pentru întreaga activitate
Anuşavan Salamanian, unul dintre cei mai renumiţi şi prolifici ingineri de sunet români, va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate la cea de-a cincea ediţiei a galei, care va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti. După debutul cu "Secretul cifrului", în 1959, Anuşavan Salamanian a lucrat cu Ion Popescu Gopo la unul dintre cele mai cunoscute lungmetraje semnate de acesta, de la a cărui premieră se împlineşte în acest an o jumătate de secol: "S-a furat o bombă". Filmografia sa continuă cu titluri precum "Pădurea spânzuraţilor", "Columna", "Veronica", "Fraţii Jderi", "Nea Mărin Miliardar", "Glissando", "Hotel de lux" sau "Apărarea chineză". Anuşavan Salamanian se numără printre personalităţile care au influenţat şi cariera regizorilor români din generaţia "Noului Val". În filmografia lui Anuşavan Salamanian se regăsesc şi scenariile a patru filme realizate în regia lui Sergiu Nicolaescu: "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", "Osânda", "Ultima noapte de dragoste" şi "Ciuleandra". Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Primul "Drum spre celebritate" îşi prezintă laureaţii
Laureaţii primei ediţii a Concursului "Drumul spre celebritate" susţin, mâine, de la ora 19,00, un concert la Sala Radio. Clarinetistul Ioan Radu Greluş, violoncelistul Octavian Alin Lup şi Cvartetul Eufonia vor interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul în la minor pentru cvartet de coarde şi orchestră, op 131 de L. Spohr, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră op 101 de J.Haydn şi Concertul în la major pentru clarinet şi orchestra K. 622 de W.A.Mozart. Dirijorul concertului va fi Cristian Brâncuşi. Prima etapă a Concursului "Drumul spre celebritate" a avut loc în perioada 9 ianuarie – 5 iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, şi a cuprins 11 etape dedicate câte unui instrument sau grup de instrumente şi finala. Organizat de Radio România Cultural, Redacţia Muzicală, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania şi Clubul Rotary Bucureşti, concursul "Drumul spre celebritate" urmăreşte promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, dar şi crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică.
Nicolae Iliescu şi orchestra "Philarmonia", la Piteşti
Filarmonica Piteşti organizează joi, 17 februarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert simfonic susţinut de orchestra de cameră "Philarmonia" din Bucureşti, dirijată de Nicolae Iliescu. Publicul piteştean va putea audia lucrări de Doru Popovici – "Pastorale bănăţene", A. Corelli -"Sarabanda, Giga şi Badinerie", W. A. Mozart - "Divertisment KV 136 în Re Major" şi A. Dvořák - "Serenada pentru orchestră de coarde". Constituit în 1983, ansamblul "Philarmonia" a repurtat succese pe scenele naţionale şi internaţionale. În palmaresul orchestrei figurează colaborări cu prestigioşi solişti români, precum şi cu artişti străini de renume. Fondatorul şi dirijorul orchestrei de cameră "Philarmonia", Nicolae Iliescu, a absolvit cursurile Conservatorului Naţional din Bucureşti şi ale Conservatorului "Piotr Ilici Ceaikovski" din Moscova.
Burse pentru studiul limbii lituaniene destinate studenţilor români
Studenţii români pot beneficia în perioada verii de burse pentru studiul limbii lituaniene, informează site-ul Universităţii din Bucureşti. Anual, Ministerul Educaţiei din Lituania oferă câteva burse pentru studiul acestei limbi, iar cursurile de limba şi cultura lituaniană sunt organizate de câteva universităţi din această ţară. Limba lituaniană nu este studiată în universităţile din România, iar în ţara noastră nu există traducători autorizaţi. Pe lângă orele de limbă lituaniană, studenţii pot participa la o serie de prelegeri despre cultura acestei ţări şi vor vizita unele obiective turistice.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.