DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 februarie 2011

Primul "Drum spre celebritate" îşi prezintă laureaţii
Laureaţii primei ediţii a Concursului "Drumul spre celebritate" susţin, astăzi, de la ora 19,00, un concert la Sala Radio. Clarinetistul Ioan Radu Greluş, violoncelistul Octavian Alin Lup şi Cvartetul Eufonia vor interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul în la minor pentru cvartet de coarde şi orchestră, op 131 de L. Spohr, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră op 101 de J.Haydn şi Concertul în la major pentru clarinet şi orchestra K. 622 de W.A.Mozart. Dirijorul concertului va fi Cristian Brâncuşi. Prima etapă a Concursului "Drumul spre celebritate" a avut loc în perioada 9 ianuarie – 5 iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, şi a cuprins 11 etape dedicate câte unui instrument sau grup de instrumente şi finala. Organizat de Radio România Cultural, Redacţia Muzicală, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania şi Clubul Rotary Bucureşti, concursul "Drumul spre celebritate" urmăreşte promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, dar şi crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică.

undo Maroje – comedie frenetică la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj îşi invită, diseară, spectatorii la o nouă premieră - comedia lui Marin Držić, Dundo Maroje, pusă pe scenă de regizorul croat, Robert Raponja. Acţiunea se desfăşoară la Roma, unde un tânăr din Dubrovnik, pe nume Maro, în loc să investească averea tatălui său, se hotăreşte să ducă o viaţă uşuratică. Vestea vieţii lui destrăbălate îl determină pe tatăl eroului să călătorească după fiul lui cu scopul de a-l convinge să-şi schimbe stilul de viaţă, dar mai ales să recupereze banii cheltuiţi. Piesa, de un umor savuros, specific comediei de'll arte, demască necruţător societatea în care banii reprezintă valoarea ultimă, fiind cel mai important agent al relaţiilor umane. Regizorul de origina croată Robert Raponja a pus pe scenă numeroase piese contemporane şi clasice în Slovenia, Italia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Ungaria şi România.

Excelenţa şi succesul în diaspora românească din Londra - celebrate prin fotografie
Expoziţia fotografică De la Est la Vest: un portret al diasporei româneşti, de Raul Ştef, va fi vernisată, astăzi, în capitala britanică, de ambasadorul României la Londra, Ion Jinga. Bursier al Institutului Cultural Român din Londra la sfârşitul anului 2010, tânărul fotograf Raul Ştef a transformat Londra într-un atelier fotografic, făcând din personalităţile culturale, artistice, ştiinţifice, civice şi financiare ale comunităţii româneşti de aici personaje ale unei incursiuni originale şi subiective. Expoziţia face parte dintr-un proiect personal mai amplu al lui Raul Ştef de documentare, artistică şi personală, a vieţii comunităţilor româneşti din Europa. Expoziţia va dezvălui publicului portretele personalităţilor comunităţii româneşti din Londra care excelează în alte domenii decât cele strict legate de creativitatea artistică. Raul Ştef este un foto-jurnalist din Cluj, absolventul Masterului de Fotografie documentară la Universitatea de Arte din Londra.

Inginerul de sunet Anuşavan Salamanian va primi premiul Gopo 2011 pentru întreaga activitate
Anuşavan Salamanian, unul dintre cei mai renumiţi şi prolifici ingineri de sunet români, va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate la cea de-a cincea ediţiei a galei, care va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti. După debutul cu "Secretul cifrului", în 1959, Anuşavan Salamanian a lucrat cu Ion Popescu Gopo la unul dintre cele mai cunoscute lungmetraje semnate de acesta, de la a cărui premieră se împlineşte în acest an o jumătate de secol: "S-a furat o bombă". Filmografia sa continuă cu titluri precum "Pădurea spânzuraţilor", "Columna", "Veronica", "Fraţii Jderi", "Nea Mărin Miliardar", "Glissando", "Hotel de lux" sau "Apărarea chineză". Anuşavan Salamanian se numără printre personalităţile care au influenţat şi cariera regizorilor români din generaţia "Noului Val". Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Cineastul german Werner Herzog va fi celebrat la TIFF 2011 printr-o retrospectivă a peliculelor sale
Cineastul german Werner Herzog va fi celebrat la a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, printr-un "maraton" al producţiilor sale. Werner Herzog, pe numele său real Werner Stipetic, s-a născut în 1942, fiind regizor, actor, scenarist şi producător. El a produs, a scris şi a regizat peste 50 de filme şi a apărut ca actor în câteva dintre ele. Printre acestea se numără "La boheme", "My Son, My Son, What Have Ye Done", "Rescue Dawn" şi "Grizzly Man". De asemenea, Herzog a publicat zece volume de proză şi a regizat mai multe spectacole de operă. Una dintre cele mai populare producţii cinematografice ale sale este "Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans", cu Nicholas Cage în rolul principal. Un alt eveniment la TIFF 2011 va fi o integrală a cineastului, clovnului şi comicului francez Pierre Etaix. Integrala va putea fi vizionată în variantă restaurată, iar printre peliculele prezentate se va număra şi cel mai recent film al lui Etaix, "En pleine forme", din 2010.

Imperialul lui Beethoven pe "Imperialul" de la Sala Radio
Noul pian al Sălii Radio revine în prim plan. Olandezul Theo Wolters va dirija Orchestra Naţională Radio, vineri, 18 februarie, într-un concert care va beneficia de participarea pianistului Horia Mihail, care va prezenta publicului capodopera beethoveniană "Imperialul" - Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73. Partea a doua a programului va cuprinde Simfonia I în re major de G. Mahler, cunoscută şi sub denumirea de "Titan". Theo Wolters şi-a început cariera muzicală ca trompetist în formaţia condusă de tatăl său. A urmat apoi cursurile Conservatorului din Maastricht. Între 1975 şi 1979, a fost solist al Filarmonicii din Essen, din 1979 devenind membru al Royal Concertgebouw Orchestra, unde a avut prilejul de a colabora cu reputaţi dirijori precum Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt sau Mariss Jansons. În prezent, Theo Wolters este prim dirijor invitat al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, iar din anul 2004 este dirijor-asistent al maestrului Mariss Jansons la Royal Concertgebouw Orchestra. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

Scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric, la 'Conferinţele Mircea Vulcănescu'
Scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric va fi, mâine, oaspetele celei de a doua întâlniri din seria de conferinţe 'Mircea Vulcănescu', desfăşurată la Clubul Ţăranului de la MŢR. Tema discuţiei va fi 'Vulcănescu şi Noica. Între cuvânt şi concept'. Sorin Lavric este doctor în filosofie cu o teză despre opera lui Constantin Noica şi autor al volumului 'Noica şi Mişcarea Legionară', premiat de Academia Română. Conferinţele 'Mircea Vulcănescu' au menirea să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI. Prima conferinţă din acest ciclu dedicat de MŢR marelui gânditor, cu tema 'Mircea Vulcănescu, o evocare', a fost susţinută în urmă cu o lună de filosoful Mihai Şora.

Licitaţia ideilor: Ana Blandiana şi Hans Bergel, în dialog la ICR Berlin
Scriitorul german Hans Bergel va fi, mâine şi vineri, invitatul Institutului Cultural "Titu Maiorescu" din Berlin. În cadrul lecturii organizate împreună cu Societatea Germană, Hans Bergel va citi, alături de poeta Ana Blandiana, din poeziile acesteia, traduse şi publicate în volumul Licitaţia ideilor, apărut la editura Johannis Reeg. Tema dialogului dintre cei doi scriitori este poezia Anei Blandiana, pe care Hans Bergel a descoperit-o în anul 1962, când a fost transferat din lagărul comunist de muncă silnică de la Luciu Giurgeni de la Dunărea de Jos, la domiciul forţat din Valea Călmăţui, în estul Bărăganului. Hans Bergel defineşte fiecare dintre poeziile Anei Blandiana ca "o scrutare plină de tâlc şi de reflecţie asupra lumii" şi se declară fascinat de dimensiunea magicului prezent în versurile poetei. În a doua zi a vizitei sale la ICR Berlin, Hans Bergel îşi va prezenta biografia intitulată Bărbatul fără patrie.

A fost descoperit procesul chimic care deteriorează culorile de pe picturile lui Van Gogh
Procesul chimic care întunecă aspectul tablourilor pline de culoare ale pictorului olandez Vincent van Gogh, proces considerat unul dintre misterele artei, a fost descifrat de un grup internaţional de oameni de ştiinţă. Acest fapt va face posibilă o mai bună conservare a operelor geniului impresionist, dar şi o eventuală restaurare a tablourilor. Fenomenul, pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să-l rezolve până în acest moment, afectează şi creaţiile altor pictori de la sfârşitul secolului XIX, însă opera lui Van Gogh suferă cel mai mult, din cauza importanţei pe care artistul o acorda procesului de aplicare a culorilor şi profunzimii produselor chimice utilizate în picturile sale. De foarte mulţi ani, experţii se străduiesc să afle care este reacţia care transformă încet-încet galbenul intens din picturi, într-o nuanţă de maron-ciocolatiu. Cheia se află în produsul pe care îl utiliza Van Gogh pentru a crea acest pigment galben. Este vorba de cromatul de plumb, pe care îl amesteca cu sulfatul de bariu pentru a deveni mai clar şi a câştiga strălucire, a explicat Marine Cotte, expertă în cadrul laboratorului francez din Grenoble, sud-estul Franţei, unde au fost realizate o mare parte din experimente.

Spectacolele Operei Naţionale Bucureşti vor începe, din martie, la ora 19,00
Începând cu data de 1 martie, spectacolele Operei Naţionale Bucureşti vor începe la ora 19,00, şi doar cele a căror durată este mai lungă iar ora de finalizare ar depăşi 22,00 vor rămâne programate în continuare la ora 18,30. Decizia conducerii instituţiei a fost luată la cererea mai multor spectatori care au solicitat modificarea orei de începere a reprezentaţiilor pentru a putea ajunge la evenimentele culturale. Potrivit Operei Naţionale, din repertoriul curent al instituţiei, un singur spectacol - 'Faust' de Charles Gounod - este programat la ora 18,00, din cauza duratei sale mai lungi. Pentru fiecare spectacol în parte, noua oră de începere este specificată pe site-ul instituţiei - www.operanb.ro, la secţiunea calendar, dar şi pe fiecare bilet achiziţionat.

USR anunţă un program rezidenţial pentru scriitori şi traducători
Uniunea Scriitorilor din România anunţă, pe site-ul său, că reţeaua literară Traduki, în colaborare cu Sarajevo Open Centre, va iniţia, începând cu luna mai, Programul Rezidenţial European pentru Scriitori şi Traducători Literari, cu o durată de doi ani. Scriitorii şi traducătorii beneficiază astfel de o lună de creaţie, au posibilitatea să cunoască viaţa socială şi literară din Bosnia - Herţegovina, iar literatura şi operele traducătorilor participanţi sunt promovate în rândul publicului local. Cel puţin doisprezece scriitori şi traducători din Europa de Sud-Est vor fi prezenţi în capitala Bosniei şi Herţegovinei. Aceştia vor participa la diferite manifestări publice, îndeosebi la lecturi în Sarajevo şi în alte oraşe, şi le va fi prezentată viaţa literară din capitala bosniacă. Perioada de rezidenţă presupune costuri acoperite privind cazarea pe durata unei luni, cheltuielile de călătorie şi o bursă în valoare de 800 de euro. Lunile de rezidenţă pentru anul 2011 sunt mai, iunie, iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Scriitorii şi traducătorii din Albania, Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Kosovo, Macedonia, România şi Serbia sunt invitaţi să-şi depună aplicaţiile până la data de 15 martie.

A treia ediţie a Ceremoniei de decernare a titlurilor 'Amicus Romaniae', la Lisabona
Institutul Cultural Român din Lisabona va acorda, pe 28 februarie, pentru al treilea an consecutiv, titlul onorific 'Amicus Romaniae' unor personalităţi din spaţiul de rezidenţă care au susţinut în mod eficient activitatea acestei instituţii. Alocuţiunea de salut din partea laureaţilor va fi prezentată de Lidia Jorge, cunoscută scriitoare lusitană al cărei roman 'Valea pasiunilor' a fost lansat în 2009, în traducerea românească a Micaelei Ghiţescu. Noua promoţie de Amici ai României relevă contribuţia unor intelectuali din medii diverse la activităţile din Portugalia ale Institutului Cultural Român.

Doi astronauţi "au păşit" pe Marte, după o simulare a unui zbor spaţial care a durat opt luni
Doi membri ai echipajului de şase astronauţi închis de opt luni într-o replică a unei navete spaţiale, aflată într-un laborator din Moscova, au "păşit" pentru prima oară pe Marte, în cadrul unui program de simulare a zborului către planeta roşie, care va dura un an şi jumătate. După ce au instalat drapelurile Rusiei, Chinei şi Uniunii Europene, cei doi astronauţi au recoltat diverse probe de laborator de la "sol". Programul Marte-500 a debutat pe 3 iunie 2010, la Institutul de cercetări medicale şi biologice din Moscova. Şase voluntari, cu vârste cuprinse între 26 de ani şi 38 de ani, trăiesc într-o izolare totală de restul lumii, în condiţii foarte apropiate de cele prezente la bordul unei navete spaţiale care ar zbura către Marte. Revenirea pe Terra este prevăzută pentru sfârşitul lunii noiembrie, după o călătorie de întoarcere care va dura 240 de zile.

Prinţul William l-a desemnat pe fratele său, Harry, drept cavaler de onoare
Prinţul William al Marii Britanii a anunţat că fratele său, Harry, îi va fi cavaler de onoare la căsătoria lui cu Kate Middleton, care va avea loc pe 29 aprilie, la catedrala Westminster din Londra. Potrivit presei britanice, Kate Middleton a desemnat-o pe sora ei, Philippa, drept domnişoară de onoare principală. William, fiul cel mare al prinţesei Diana, şi Kate Middleton, ambii în vârstă de 28 de ani, s-au logodit în luna octombrie a anului trecut, cu ocazia unei vacanţe private pe care au petrecut-o în Kenya. Căsătoria lui Kate Middleton cu prinţul William va avea loc la 30 de ani de la somptuoasa căsătorie dintre prinţul Charles şi prinţesa Diana, celebrată în 1981, la Catedrala Saint-Paul din Londra. Cuplul a divorţat în 1996, iar prinţesa Diana a murit, un an mai târziu, în urma unui accident de automobil, la Paris.

Primul "Drum spre celebritate" îşi prezintă laureaţii
Laureaţii primei ediţii a Concursului "Drumul spre celebritate" susţin, astăzi, de la ora 19,00, un concert la Sala Radio. Clarinetistul Ioan Radu Greluş, violoncelistul Octavian Alin Lup şi Cvartetul Eufonia vor interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, Concertul în la minor pentru cvartet de coarde şi orchestră, op 131 de L. Spohr, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră op 101 de J.Haydn şi Concertul în la major pentru clarinet şi orchestra K. 622 de W.A.Mozart. Dirijorul concertului va fi Cristian Brâncuşi. Prima etapă a Concursului "Drumul spre celebritate" a avut loc în perioada 9 ianuarie – 5 iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, şi a cuprins 11 etape dedicate câte unui instrument sau grup de instrumente şi finala. Organizat de Radio România Cultural, Redacţia Muzicală, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, ExcesMusic prin programul "Oportunităţi la tine acasă", finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania şi Clubul Rotary Bucureşti, concursul "Drumul spre celebritate" urmăreşte promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, dar şi crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică.

"Se numea Sarah", în lectura Maiei Morgenstern, la Humanitas Kretzulescu
Actriţa Maia Morgenstern va citi, mâine, din romanul "Se numea Sarah" de Tatiana de Rosnay, la librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, informează editura Litera. Seara de lectură se va încheia cu o sesiune de autografe. Acţiunea cărţii se desfăşoară pe două planuri. La Paris, în iulie 1942, Sarah, o fetiţă evreică în vârstă de zece ani, este arestată în toiul nopţii, împreună cu părinţii ei, de poliţia franceză, dar nu înainte de a-şi încuia fratele în ascunzătoarea lor secretă, convinsă fiind că se va întoarce după numai câteva ore pentru a-l elibera. Tot la Paris, în mai 2002, Julia, o jurnalistă americană, stabilită de mulţi ani în capitala Franţei şi măritată cu un francez, trebuie să scrie un articol despre razia de la Vel' d'Hiv, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la acest eveniment de tristă amintire în istoria Franţei. În timpul investigaţiei sale, Julia descoperă întâmplător o serie de secrete de familie adânc îngropate, care o leagă de Sarah, şi simte nevoia de a reconstitui destinul tragic al fetei. Scriitoarea Tatiana de Rosnay a fost cel mai bine vândut autor francez din Europa în 2010 iar cartea a fost publicată în 36 de ţări şi vândută în peste 3 milioane de exemplare.

Spectacolul "Dragostea durează trei ani", de Dragobete, la The Ark în Capitală
Spectacolul "Dragostea durează trei ani", în regia lui Chris Simion, va fi prezentat pe 24 februarie - de Dragobete -, la The Ark, în Capitală. Spectacolul va fi jucat în The Ark Underground, începând cu ora 22.00. "Dragostea durează trei ani" este o punere în scenă după romanul cu acelaşi titlu scris de Frederic Beigbeder. Piesa de teatru se adresează unui public lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, aşa cum spune chiar regizoarea spectacolului, Chris Simion. În urmă cu 11 ani, aceasta a înfiinţat, împreună cu scriitorul francez, Pascal Bruckner, Compania de Teatru D'AYA, care are ca principal scop promovarea teatrului contemporan şi a regiei moderne. Alături de "Dragostea durează trei ani", printre spectacolele celebre regizate de Chris Simion se numără "Hell", "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" şi "Te iubesc, te iubesc".

Infocarte.ro – sub auspiciile Institutului Cultural Român
Romanian Books in Print (Catalogul Cărţilor Disponibile în România – www.infocarte.ro) va avea, începând din această lună, auspiciile Institutului Cultural Român. ICR va promova utilizarea catalogului online Infocarte în rețeaua institutelor culturale din străinătate, precum și în țară. Catalogul online oferă informaţii referitoare la cărţile cu ISBN publicate de editurile din România şi disponibile pe piaţă, fiind un instrument de mare utilitate atât pentru publicul cititor, cât și pentru editori, librari, bibliotecari, jurnaliști și autori. Iniţiat în luna martie a anului trecut de Asociaţia Editorilor din România, căreia i s-a alăturat Uniunea Editorilor din România, proiectul Books in Print este sprijinit de fundaţia ERSTE din Viena şi beneficiază de expertiza fundaţiei Central and East European Book Projects din Amsterdam, expertiză realizată în cooperare cu Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român.

Margaret Thatcher, sursă de inspiraţie pentru coafurile anului 2011
Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a devenit sursă de inspiraţie în ceea ce priveşte modul de aranjare a părului în 2011, informează contactmusic.com. Margaret Thatcher era celebră, în perioada în care s-a aflat la conducerea Marii Britanii, pentru coafura ei "sculptată", dar nu a fost niciodată privită ca un simbol al stilului, însă, la ora actuală, coafura fostei "Doamne de fier" a devenit din ce în ce mai cerută în saloanele din Marea Britanie. Margaret Thatcher este prima femeie din istorie care a fost desemnată premier al Marii Britanii, fiind, totodată, lider al Partidului Conservator. Ea a demisionat din ambele funcţii în 1990, după ce a condus destinele ţării timp de 11 ani. În prezent, la Hollywood este în pregătire un film despre viaţa şi cariera acesteia, rolul ei urmând să fie jucat de actriţa americană, Meryl Streep.

Imperialul lui Beethoven pe "Imperialul" de la Sala Radio
Noul pian al Sălii Radio revine în prim plan. Olandezul Theo Wolters va dirija Orchestra Naţională Radio, vineri, 18 februarie, într-un concert care va beneficia de participarea pianistului Horia Mihail, care va prezenta publicului capodopera beethoveniană "Imperialul" - Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73. Partea a doua a programului va cuprinde Simfonia I în re major de G. Mahler, cunoscută şi sub denumirea de "Titan". Theo Wolters şi-a început cariera muzicală ca trompetist în formaţia condusă de tatăl său. A urmat apoi cursurile Conservatorului din Maastricht. Între 1975 şi 1979, a fost solist al Filarmonicii din Essen, din 1979 devenind membru al Royal Concertgebouw Orchestra, unde a avut prilejul de a colabora cu reputaţi dirijori precum Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt sau Mariss Jansons. În prezent, Theo Wolters este prim dirijor invitat al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, iar din anul 2004 este dirijor-asistent al maestrului Mariss Jansons la Royal Concertgebouw Orchestra. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.

Premieră ICR cu literatura feminină la Bruxelles
Institutul Cultural Român participă în premieră la târgul de carte de la Bruxelles, care va avea loc, de mâine şi până pe 21 februarie. Ajuns la a 41-a ediţie, târgul adună peste 1000 de edituri din Belgia, Franţa, Canada, Elveţia şi Israel. Peste 450 de cărţi în limba română - apariţii din România, dar şi din Republica Moldova şi Serbia - precum şi traduceri în limba franceză, vor fi prezentate la standul ICR. Tema acestei ediţii este « Lumea aparţine femeilor ». Literatura feminină contemporană va fi pusă în valoare printr-un program variat de conferinţe şi întâlniri. Editura ICR va fi prezentă cu cele mai noi apariţii editoriale. Vor fi promovate programele de sprijinire a traducerilor finanţate de institut, care au permis apariţia a 200 de titluri în ultimii cinci ani. De asemenea, scriitoarea clujeană Florina Iliş este invitata ICR la această manifestare literară. Florina Iliş a fost premiată în Franţa, în octombrie, de către revista Courrier International, cu Premiul pentru cea mai bună carte străină a anului 2010, mai precis pentru romanul Cruciada copiilor.

"A glass of Jazz" – in fiecare vineri, la The Ark
Dupa un concert fascinant sustinut de Irina Sârbu in cadrul primei editii a evenimentului "A glass of Jazz", seria spectacolelor de la The Ark Bucureşti continua, vineri, 18 februarie, cu un recital al trupei Zum. ZUM este un proiect initiat de Radu Drăgănescu in anul 1996, fiind orientat, la început, spre zona de world music. "A Glass of Jazz" este o noua platforma muzicala in cadrul careia pe scena The Ark Lounge vor fi prezenti, in fiecare seara de vineri, tineri artisti romani, alaturi de Irina Sârbu si Zum, Mara fiind cel de-al treilea nume care completeaza seria concertelor programate pentru luna februarie. Intrarea la evenimentul de vineri este libera.

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului 'Brâncuşiana' începe mâine
Reprezentanţii Centrului de Cultură 'Constantin Brâncuşi' din Târgu-Jiu vor organiza, de mâine şi până pe 19 februarie, a X-a ediţie a suitei de manifestări cultural-artistice intitulate 'Brâncuşiana'. Potrivit directorului Centrului de Cultură 'Constantin Brâncuşi', Ovidiu Popescu, ediţia din acest an este una cu totul specială deoarece marchează împlinirea a 135 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. În cadrul evenimentului vor avea loc expoziţii de carte, va fi făcută o vizită la Casa Memorială a sculptorului din satul Hobiţa, iar vineri seara actorii Teatrului Dramatic 'Elvira Godeanu' vor susţine spectacolul ''Bigamul'', în regia lui Cristian Ioan. Sâmbătă vor continua sesiunile de comunicări, iar la ora 18,00, la Muzeul Judeţean, va avea loc vernisajul salonului Internaţional de Sculptură, ediţia a VII-a.

Un set de amprente şi un autograf al cântăreţului Michael Jackson, scoase la licitaţie
Un set de amprente ale mâinilor şi picioarelor cântăreţului Michael Jackson, dar şi semnătura megastarului, lăsate într-o placă de ciment, au fost scoase la licitaţie. În colţul de jos al plăcii de ciment apare menţiunea "6/84", care indică faptul că starul şi-a lăsat amprentele în luna iunie din 1984, într-o perioadă în care se afla la apogeul carierei sale, după ce câştigase opt premii Grammy pentru albumul "Thriller". Jackson a desenat şi o inimă, lângă amprenta mâinii stângi. Între timp, desenul în formă de inimă a crăpat şi a dat numele acelei plăci din ciment - "The Broken Heart Stone". Michael Jackson şi-a lăsat amprentele pentru municipalitatea Las Vegas, care dorea să inaugureze în acest oraş propriul "Bulevard al celebrităţilor". Acest proiect nu s-a concretizat, iar amprentele şi autograful starului au rămas timp de peste 25 de ani în subsolul Riviera Hotel din Las Vegas.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!