Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
12.00 - 13.00 Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
22 februarie 2011
Evenimentul ShortsUP aduce scurtmetraje experimentale premiate, sâmbătă, la Atelierul de Producţie din Capitală. Filmele vor fi dublate de un experiment muzical şi vizual avangardist. De-a lungul timpului, creatorii de film au încercat să redescopere filmul, să experimenteze dincolo de reguli. După explozia instrumentelor digitale au apărut multe producții aflate la graniţa dintre genuri şi categorii: cinema de avangardă, cinema underground, cinema low-budget, cu linie narativă sau fără, cu imagini şocante sau poetice, cu text sau fără. Filmul experimental nu s-a supus convenţiilor, cu atât mai puţin în scurtmetraj.Şi oricare a fost regula sau non-regula, puterea de atracţie a experimentalului a crescut de la un deceniu la altul. La evenimentul ShortsUP În Laborator din 26 februarie, animaţia se amestecă cu ficţiunea, iar documentarul, cu filmul-şoc, într-un singur program.
La Librăria Sophia va avea loc în această seara, de la ora 18:30, lansarea filmului Demascarea. La eveniment vor participa istoricul Alin Mureşan, regizorul Nicolae Mărgineanu şi fostul deţinut politic, Iulian Constantin, unul dintre supravieţuitorii Piteştiului. Tortură, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre această acţiune inumană şi despre cum au rezistat.
Andrei Pleşu este invitat joi, de la ora 18.30, la o întâlnire pe tema "Morală, morale şi prinţipuri", organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate la Institutul Cultural Român din Capitală. În cadrul evenimentului, va fi proiectat şi un reportaj realizat de voluntarii ARCEN în care sunt redate opiniile bucureştenilor de toate vârstele în legătură cu morala, valorile şi principiile după care îşi ghidează viaţa. Manifestarea face parte din programul de serate culturale "Ceai, biscuiţi, Cultură şi Normalitate" iniţiat de ARCEN, prin care organizatorii îşi propun promovarea, în rândul tinerilor, a unor personalităţi contemporane, încurajarea dialogului şi a dezbaterii între tinerii participanţi şi personalităţile invitate, precum şi crearea unei alternative de petrecere a timpului liber.
Participanţii la serata "Morală, morale şi prinţipuri" vor fi întâmpinaţi cu arii compuse de Georg Philipp Telemann. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Spectacolul "Dragostea durează trei ani", în regia lui Chris Simion, va fi prezentat pe 24 februarie - de Dragobete -, la The Ark, în Capitală. Piesa este o punere în scenă după romanul cu acelaşi titlu scris de Frederic Beigbeder. Spectacolul a avut premiera în 2006, de atunci jucându-se mereu cu sala plină. Piesa de teatru se adresează unui public lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, aşa cum spune chiar regizoarea spectacolului, Chris Simion . În urmă cu 11 ani, aceasta a înfiinţat, împreună cu scriitorul francez Pascal Bruckner, Compania de Teatru D'AYA, ce are ca principal scop promovarea teatrului contemporan şi a regiei moderne. Alături de "Dragostea durează trei ani", printre spectacolele celebre regizate de Chris Simion se numără "Hell", "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" şi "Te iubesc, te iubesc".
Universitatea de Vest din Timişoara va înfiinţa un registru care va cuprinde cei mai prestigioşi absolvenţi ai săi. Printre cei care se vor regăsi în documentul amintit se numără scriitoarea Herta Muller, laureată a premiului Nobel, şi campioana olimpică la gimnastică Simona Amânar. Registrul, care va funcţiona şi în format digital, va cuprinde maximum cinci procente din totalul absolvenţilor, iar criteriile după care vor fi selectaţi absolvenţii ţin de realizările lor profesionale, care trebuie să se bucure de aprecieri naţionale şi internaţionale şi nu de media de absolvire.
Înfiinţată în 1944, la Universitatea de Vest din Timişoara studiază, în prezent, aproximativ 25.000 de studenţi.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va susţine financiar Festivalul Internaţional de Film pentru Europa Centrală şi Israel pe care autorităţile din Mediaş vor să îl organizeze, împreună cu regizorul Radu Gabrea, la sfârşitul verii, la Mediaş. Potrivit acestuia, prin acest festival, dar şi prin alte manifestări culturale de calitate, Mediaş îşi poate pune în valoare "potenţialul turistic uriaş". El a precizat că banii pentru finanţarea acestui festival ar putea veni de la bugetul Ministerului Culturii şi de la bugetul Centrului Naţional al Cinematografiei, care poate sprijini şi logistic o astfel de manifestare. Potrivit primarului municipiului Mediaş, Teodor Neamţu, Consiliul Local se va implica, de asemenea, financiar în organizarea festivalului a cărui dată nu a fost fixată, dar, cel mai probabil, va avea loc la sfârşitul verii.
Spectacolul "Micul Prinţ", realizat după textul omonim al lui Antoine de Saint-Exupery, în regia lui Carmen Vidu, va avea premiera pe 3 martie, la Sala Studio a Teatrului Odeon. Din distribuţie face parte copilul Alexandru China Birta, jocul său fiind completat de apariţii video ale actorilor Florin Zamfirescu, Rodica Mandache, Gelu Niţu, Jeanine Stavarache, Mugur Arvunescu, Mircea Constantinescu. Scenografia este semnată de Constantin Ciubotariu. Scriitor şi pilot francez, Antoine de Saint-Exupéry este celebru pentru volumul "Micul Prinţ" şi cărţile despre aventurile aviatice "Zbor de noapte" şi "Vânt, nisip şi stele".
Cu toate că nu este punct cu punct autobiografică, mare parte din opera lui Saint-Exupéry este inspirată din experienţele sale ca pilot, cu o singură excepţie - "Micul Prinţ", o poveste filosofică ce include şi o critică a societăţii şi o privire asupra accentuării ciudăţeniei din lumea adulţilor. După publicarea acestei cărţi, în 1943, aceasta a devenit numărul unu în topul celor mai bine vândute volume pentru copii.
Scriitoarea Ioana Pârvulescu va susţine conferinţa "E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vemea lui Caragiale". Evenimentul va avea loc pe 27 februarie, în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti".
Dezbaterea va fi susţinută de Ioana Pârvulescu la Sala Atelier a TNB, începând cu ora 11.00. Potrivit scriitoarei, conferinţa "E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale" porneşte de la "malentendu-urile pe care le-a stârnit şi încă le mai stârneşte opera lui Caragiale". Ioana Pârvulescu mărturiseşte că la un moment dat, după 1990, a descoperit plăcerea citirii ziarelor şi revistelor din secolul 19 şi din prima jumătate a secolului 20.
Filmul "Bună! Ce faci?", de Alexandru Maftei, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 4 martie. Publicaţia specializată Variety aprecia că lungmetrajul este "ca o gură de aer proaspăt" în contextul producţiilor româneşti mai degrabă sumbre. În prima săptămână, filmul va rula în sălile din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Braşov, apoi îşi va continua traseul în Craiova, Bacău, Timişoara, Constanţa, Piatra-Neamţ, Târgu-Mureş şi Oradea. Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică "Bună! Ce faci?" este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu, student la actorie. În roluri secundare apar Ana Popescu, Adrian Păduraru, Antoaneta Cojocaru, Ioan Andrei Ionescu, Ioana Abur, Adriana Trandafir şi Sabina Iaschevici. Scenariul îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, iar imaginea este semnată de Radu Aldea.
Regizorul australian Baz Luhrmann a anunţat că următorul său film, o adaptare cinematografică a romanului "The Great Gatsby", va fi turnat la Sidney, iar unul dintre rolurile principale va fi interpretat de Leonardo DiCaprio. Filmările vor avea loc în studiourile Fox din Sydney, iar pelicula va intra în etapa de preproducţie în luna martie. Romanul "Marele Gatsby", scris de Francis Scott Fitzgerald în anul 1925, a fost de mai multe ori adaptat pentru marele ecran, una dintre cele mai apreciate ecranizări ale sale fiind cea din 1974, cu Robert Redford şi Mia Farrow, în regia lui Jack Clayton. Baz Luhrmann este regizorul musicalului "Moulin Rouge", nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film în 2002, dar şi al dramei "Romeo şi Julieta" din 1996 - cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, şi al epicului "Australia" din 2008, cu Nicole Kidman şi Hugh Jackman în rolurile principale.
Spectacolul "Turandot", avându-i ca invitaţi speciali pe tenorul Daniel Magdal şi soprana Iulia Isaev, va fi prezentat duminică pe scena Operei Naţionale Bucureşti.
"Turandot" este ultima creaţie semnată de Giacomo Puccini şi definitivată, după moartea acestuia, de compozitorul italian Franco Alfano. Frumoasa poveste a prinţesei Turandot care îşi pune la încercare fiecare pretendent prin trei ghicitori la care trebuie să găsească răspunsul corect - în caz contrar fiind condamnat la moarte - va prinde viaţă graţie unei distribuţii de valoare. Pe scena Operei Naţionale Bucureşti vor reveni doi invitaţi speciali, deja aplaudaţi de publicul meloman, tenorul Daniel Magdal şi soprana Iulia Isaev. Distribuţia va cuprinde nume importante ale scenei lirice bucureştene: Silvia Sorina Munteanu, Florin Diaconescu, Pompeiu Hărăşteanu, Vasile Chişiu – debut. Soliştii, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu -, corul de copii - coordonat de Vasile Corjos - şi orchestra ONB vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Aproape 30 de cercuri şcolare 'Cultul eroilor' au fost înfiinţate de la începutul anului în şcolile din judeţul Buzău. Anunţul a fost făcut de generalul în rezervă Achim Alstanei, preşedintele filialei Buzău a Asociaţiei Cultul Eroilor. În 2010 asociaţia Cultul eroilor a restaurat monumentul Regimentului 48 Infanterie din Buzău şi a amenajat un parc al eroilor. În judeţul Buzău, sunt înhumaţi 21.847 de eroi, dintre care 14.707 români, 4.600 de germani şi 3.087 de sovietici.
'Eu când vreau să fluier, fluier' - a adunat un număr-record de nominalizări la cea de-a cincea ediţie a premiilor Gopo. Pelicula lui Florin Şerban a fost nominalizată, printre altele, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (George Piştereanu), Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ada Condeescu), Cel mai bun scenariu (Cătălin Mitulescu, Florin Şerban). Printre filmele favorite la câştigarea unei statuete Gopo se numără şi lungmetrajul lui Marian Crişan, 'Morgen', care a primit 11 nominalizări, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal sau Cea mai bună imagine. Pelicula 'Marţi, după Crăciun', regizată de Radu Munteanu, câştigătoare în 2009 a premiului Gopo pentru Cel mai bun regizor, revine în cursa pentru o statuetă Gopo, primind din partea juriului 10 nominalizări, printre care se numără cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, sau Cea mai bună imagine. La categoria Cel mai bun film, membrii juriului au nominalizat 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', 'Eu când vreau să fluier, fluier', 'Marţi, după Crăciun', 'Medalia de onoare' şi 'Morgen'. Gala Premiilor Gopo 2010 va fi organizată pe 28 martie.
Elevii clujeni Sergiu Hudrea şi Alecu Ciapi, de la Şcoala Elf şi Liceul de Muzică 'Sigismund Toduţă' din Cluj-Napoca, au câştigat, fiecare, premiul întâi la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară de la Belgrad - 'Guitar Art Festival' -, manifestarea fiind printre cele mai importante din Europa.
Cei doi tineri competitori clujeni sunt membri ai Asociaţiei de Chitară 'Transilvania' şi studiază acest instrument muzical cu profesorul Ştefan Trifan. Ei au obţinut cel mai mare punctaj acordat de juriile concursului în cadrul celor şase categorii de vârstă. Sergiu are 13 ani şi a câştigat premiul I la categoria a III-a de vârstă, cu un punctaj de 91,4 din 100 de puncte. Alecu are doar 12 ani şi şi-a adjudecat prima poziţie din clasament, la categoria a II-a de vârstă (până la 12 ani), fiind notat cu 95,2 puncte din 100 posibile.În cadrul manifestării, 45 de invitaţi de renume internaţional au susţinut concerte, dar şi seminarii şi cursuri de măiestrie.
În cadrul ediţiei de anul acesta, pe 4 şi 5 septembrie, Baletul Naţional din Chile va susţine spectacolul "Noche Bach", pe muzica lui Johan Sebastian Bach şi în coregrafia lui Gigi Căciuleanu. "Întâlnirile JTI", eveniment anual de prestigiu, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, se va desfăşura şi în acest an în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu". Pe 4 şi 5 septembrie, la Sala Mare a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", iubitorii dansului se vor întâlni cu celebrul coregraf român Gigi Căciuleanu şi "El Banch", Baletul Naţional Chilian, care va susţine spectacolul "Noche Bach", format din două părţi, "Consiertos" şi "Cantico". În premieră, anul acesta "Întâlnirile JTI" vor veni în întâmpinarea publicului din alte trei oraşe: Sibiu - 7 septembrie, Cluj Napoca - 9 septembrie şi Timişoara - 11 septembrie.
Cea de-a patra ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania va avea loc între 16 şi 21 martie la Bucureşti. Evenimentul va include 36 de filme din 25 de ţări şi are motto-ul "O lume minunată?!". Festivalul de film documentar One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh. La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit de preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Directorul festivalului este regizorul Alexandru Solomon.
Institutul Geologic al României organizează, în perioada 25 februarie - 8 martie, Târgul de Mărţişor, care va include o expoziţie cu vânzare de bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase. Intrarea la Muzeul Naţional de Geologie, unde va avea loc târgul, este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.
Apreciata soprană Teodora Gheorghiu revine mâine de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio cu un program mozartian. Sub bagheta dirijorului Adrian Morar, artista şi Orchestra de Cameră Radio vor interpreta Exsultate, jubilate, K 165, Schonlacht der holde Frühling, K 580, Et incarnatus est din Misa în do minor, K 427, Ah, se in ciel benigne stelle...toate lucrări ale compozitorului austriac. Pe lângă acestea, programul serii mai include un îndemn la pace, oratoriul Opriţi războiul! de Bence – Muk, şi lucrările lui Joseph Haydn - Nocturna a II-a în fa major şi Divertismentul nr. 5 în sol major.
Peste 100 de piese arheologice inedite descoperite în ultima perioadă pe şantierul arheologic al fostului mare oraş roman Porolissum sunt expuse în premieră la Târgu Mureş, în expoziţia itinerantă 'Calea vieţii, cărările morţii'. Manifestarea prezintă rezultatele săpăturilor arheologice efectuate între anii 2006 şi 2010 în cimitirul aşezării romane de la Porolissum, situat în hotarul satelor Moigrad şi Jac din judeţul Sălaj şi în cimitirul medieval care se suprapune aşezării romane. Porolissum este una dintre cele mai importante aşezări din Dacia Romană, este înfiinţată imediat după cucerirea Daciei de către împăratul Traian şi la începutul secolului III primeşte statutul de municipiu. Expoziţia de la Târgu Mureş doreşte să prezinte modul în care tratau romanii problematica morţii. Manifestarea va fi deschisă publicului până în data de 5 iunie, la Târgu Mureş, după care poate fi vizitată la Cluj-Napoca şi Zalău.
O expoziţie de minerale, pietre preţioase şi semipreţioase, intitulată "Mineralia", va fi inaugurată, vineri, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Timp de trei zile, manifestarea dedicată imperiului mineralelor şi castei pietrelor preţioase propune sibienilor o gamă foarte largă de produse noi, numitorul lor comun fiind piatra în formele ei cele mai estetice sau impresionante. Cristalele de cuarţ transparent, cristale de ametist mov sau citrin galben, bucăţi de jasp, rodocrozit sau calcedonie, agate de dimensiuni impresionante, geode, tăvi din malachit verde sau din calcar, cutii din zoisit sunt câteva dintre obiectele de interior ce pot fi admirate. Vizitatorii vor putea admira şi bijuterii, de la simple inele, cercei sau brăţări până la coliere elaborate. Bijuteriile sunt confecţionate din calcedonie, granat, opal, turcoaz, turmalină, topaz sau din chihlimbar, coral şi perle. Alături de acestea vor fi expuse casete didactice cu minerale, colecţii de pietre semipreţioase, geme şlefuite şi cărţi de mineralogie.
Teatrul de Artă Bucureşti prezintă duminică la Cafe d'Art, comedia 'Un bărbat şi mai multe femei', de Leonid Zorin. Piesa abordează relaţia dintre bărbat şi femeie, cu accente pe comunicarea lor mereu conflictuală, în definitiv, disputându-se veşnica problemă a supremaţiei unuia dintre sexe. Femeia este o fiinţă necunoscută bărbatului, un mister pe care o minte logică nu-l poate rezolva. Femeia îl poate înnebuni pe bărbat cu iubirea, cu nerăbdarea sau pur şi simplu cu nervii. Spectacolul îi are în distribuţie pe Paula Chirilă, premiată cu 'Cea mai bună actriţă de comedie' la Festivalul Internaţional de teatru şi film 'Hyperion' 2006, şi pe tânărul actor George Constantinescu. Regia spectacolului este semnată de Bogdan Husanuv.
Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorii Andrei Ujică, Radu Muntean şi Tompa Gabor, dirijorul Cristian Mandeal şi actriţa Ofelia Popii se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural. Distincțiile vor fi decernate luna viitoare, pe 21 martie, la Teatrul Odeon din Capitală. Gala va fi transmisă în direct, conform tradiţiei, de Radio România Cultural şi TVR Cultural. În cadrul ceremoniei, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni. La categoria "Poezie", nominalizaţii sunt: Ion Mureşan, pentru ''Cartea Alcool'', Teodor Dună, pentru ''De-a viul'', Radu Vancu, pentru ''Sebastian în vis''; Liviu Ioan Stoiciu, pentru ''Pe prag (Vale-Deal)'' şi Mircea Cărtărescu, pentru ''Nimic: poeme (1988-1992)''. La categoria "Teatru" au fost nominalizaţi: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International "Shakespeare", pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera "Hamlet"; regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional "Interferenţe", ediţia din anul 2010; actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital "Felii" de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Nominalizaţii la secţiunea "Arte plastice" sunt: pictorul Ştefan Pelmuş, pictoriţa Doina Mihăilescu, sculptoriţa Silvia Radu şi pictorul Constantin Blendea. Pentru categoria "Muzică" au fost nominalizaţi: dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Marin Cazacu, pentru "Festivalul Enescu şi muzica lumii" şi ediţia a XX-a a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (directori artistici compozitoarele Mihaela Stănculescu Vosganian şi Irinel Anghel). Totodată, la Gala Premiilor Radio România Cultural vor fi acordate trei premii speciale.
Cea de-a patra ediţie a festivalului B'estfest revine, după un an de pauză, între 1 şi 3 iulie. Evenimentul va avea loc în zona Pipera-Tunari. Primele nume confirmate pentru programul din acest an sunt Skunk Anansie şi Pendulum, artişti care vin pentru prima dată într-un show live la Bucureşti.Ediţia din acest an a B'estfest va fi organizată în nordul Bucureştiului, pe malul unui lac, o suprafaţă verde de aproximativ zece hectare urmând a fi transformată în B'estfest Camp, unde publicul va avea la dispoziţie trei zile pentru a experimenta atmosfera de festival într-un decor complet diferit de cel cu care fusese obişnuit până acum. Evenimentul va dispune, începând cu această ediţie, şi de un spaţiu generos de campare destinat publicului, într-o zonă în care vor exista toate facilităţile necesare pentru un 'summer camp' veritabil. B'estfest va beneficia de o scenă principală şi mai multe arene secundare, publicul având la dispoziţie o varietate mult mai largă de experienţe - concerte, expoziţii neconvenţionale, ateliere de creaţie, spaţii de relaxare, jocuri şi târguri cu produse hand-made, completate de zone de terase, baruri şi restaurante. Scena principală va funcţiona până după miezul nopţii, urmând a exista şi zone de entertainment care vor activa până dimineaţa.
Filmul "Christmas at Castlebury Hall", regizat de Michael Damian, este în pregătire la Studiourile MediaPro, printre numele vehiculate pentru distribuţie numărându-se şi Roger Moore. Proiectul, care spune povestea unei femei ce călătoreşte cu nepoţii ei la un castel din Europa şi se îndrăgosteşte de un prinţ, urmează să fie produs în România şi să apară pe marile ecrane româneşti în iarna acestui an. Regizorul Michael Damian este cunoscut pentru rolul lui Danny Romalotti din serialul "Tânăr şi neliniştit". Cel mai recent film regizat de el este "Marley & Me: The Puppy Years", aflat în prezent în postproducţie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.