LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
14.00 - 14.45 Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
23 februarie 2011
Peste 100 de picturi şi sculpturi de mici dimensiuni, semnate de autori renumiţi, alături de piese decorative şi vinuri vor fi scoase la licitaţie, astăzi şi mâine, în Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a Licitaţiei de Mărţişor a casei Artmark.
Licitaţia de astăzi, intitulată "Mici opere ale marilor artişti" adună o selecţie remarcabilă de lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artişti importanţi, printre care Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Dumitru Ghiaţă, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato şi Nicolae Tonitza. Piesa centrală a licitaţiei, ce cuprinde 109 loturi, este o operă rară semnată de Ion Andreescu, intitulată "Femei în parc". Aceasta este prima pictură a maestrului care apare pe piaţa vânzărilor publice de artă în ultimii patru ani, fiind estimată la o valoare cuprinsă între 75.000 şi 125.000 de euro. Valoarea operei este cu atât mai mare cu cât face parte din seria lucrărilor de maturitate ale pictorului, fiind considerată una dintre cele mai bune realizări artistice ale lui Andreescu. Evenimentul va continua mâine, cu licitaţiile de artă decorativă, vinuri de colecţie şi cea a colecţiei de postmodernism "Petre Buzatov". În cadrul celei dintâi, va fi oferită o selecţie de obiecte de artă decorativă lucrate în metal preţios, sticlă şi porţelan, semnate de vestite ateliere europene, precum şi antichităţi.
În această seară de la ora 19.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta difuzează la sediul său, în cadrul Film Klub, filmul documentar românesc "Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau. Ion Bârlădeanu, în vârstă de 62 de ani, este probabil singurul reprezentant autentic al pop art-ului mioritic, căruia i s-a dedicat într-o perioadă în care în România se sărbătoreau primii ani de împliniri măreţe. Ion Bârlădeanu nu are casă, doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc din Calea Moşilor. Aici, în "locuinţa" sa improvizată, Ion adună tot ce consideră a fi valoros din ce aruncă vecinii, astfel ajunge să citească reviste, ziare şi cărţi de care alţii se despart fără regrete. Din anii '60 şi până în prezent, Ion B., acum în vârstă de 62 de ani, a creat atât desene cât şi nenumărate colaje ("filmele mele") care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului de care Ion B. n-a auzit până de curând precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.
O expoziţie de minerale, pietre preţioase şi semipreţioase, intitulată "Mineralia", va fi inaugurată, vineri, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Timp de trei zile, manifestarea dedicată imperiului mineralelor şi castei pietrelor preţioase propune sibienilor o gamă foarte largă de produse noi, numitorul lor comun fiind piatra în formele ei cele mai estetice sau impresionante. Cristalele de cuarţ transparent, cristale de ametist mov sau citrin galben, bucăţi de jasp, rodocrozit sau calcedonie, agate de dimensiuni impresionante, geode, tăvi din malachit verde sau din calcar, cutii din zoisit sunt câteva dintre obiectele de interior ce pot fi admirate. Vizitatorii vor putea admira şi bijuterii, de la simple inele, cercei sau brăţări până la coliere elaborate. Bijuteriile sunt confecţionate din calcedonie, granat, opal, turcoaz, turmalină, topaz sau din chihlimbar, coral şi perle. Alături de acestea vor fi expuse casete didactice cu minerale, colecţii de pietre semipreţioase, geme şlefuite şi cărţi de mineralogie.
Conform unui nou studiu realizat de Universitatea Bristol şi publicat în ultimul număr al revistei Journal of Epidemiology and Community Health, există o relaţie între alimentaţia copiilor şi nivelul lor de inteligentă, aşa cum este acesta reprezentat de testele de tip IQ. Astfel alimentele de tip junk-food, chipsurile, ciocolata şi alte dulciuri, în general o dietă bazată pe alimente procesate, pot afecta inteligenţa copiilor şi dezvoltarea creierului. Studiul a fost realizat prin analiza obiceiurilor alimentare din cazul a 3.966 de copii, participanţi la studiul Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Aceste obiceiuri alimentare şi nivelul de inteligenţă al copiilor au fost înregistrate la diferite etape de dezvoltare a intelectului, la vârsta de 3 ani, la 4 ani, la 7 ani şi respectiv la 8 ani şi 6 luni.
Cercetătorii au reuşit să individualizeze trei tipuri de diete: una bazată pe alimente procesate bogate în grăsimi şi zahăr,o alta tradiţională, bazată pe carne, cartofi şi alte legume, şi cea de-a treia dietă, şi cea mai sănătoasă, bazată pe salate, fructe şi peşte. La vârsta de 8 ani şi 6 luni toţi copiii au fost testaţi din punct de vedere al inteligenţei. Conform rezultatelor, ce au ţinut cont chiar şi de variabile precum vârsta mamei, educaţia părinţilor şi posibilităţile materiale ale familiei, o alimentaţie bogată în hrană procesată, grăsimi şi zahăr a coincis cu un nivel uşor mai scăzut al IQ-ului, fapt ce sugerează că obiceiurile alimentare dobândite la vârste fragede au un impact pe termen lung.
Teodora Gheorghiu aduce primăvara la Sala Radio
Celebra soprană, Teodora Gheorghiu, revine, astăzi, pe scena Sălii Radio cu un buchet de arii şi motete semnate W.A.Mozart. Concertul, care va avea loc de la ora 19,00, este al doilea pe care fosta solistă a Operei din Viena îl susţine anul acesta la Sala Radio. În urmă cu doar o lună, ea a făcut parte din distribuţia operei "Copilul şi Vrăjile" de M.Ravel, alături de Ruxandra Donose, Philippe Do, Valentin Racoveanu şi Yuriy Tsiple. Apreciată pentru vocea deosebită şi coloratura pură frumos timbrată, Teodora Gheorghiu a fost premiată personal de Jose Carreras în 2002, la Pamplona. În concertul de diseară, Teodora Gheorghiu va cânta alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Adrian Morar. Pe lângă programul mozartian, publicul va putea audia lucrarea Opriţi războiul! de Bence – Muk, dar şi Nocturna a doua în fa major şi Divertisment în sol major de J.Haydn. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
Cultura bate criza
Seria de conferinţe publice Cultura bate criza este reluată, astăzi, la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, printr-o întâlnire cu criticul literar, Dan C.Mihăilescu. Conferinţa este intitulată Bună seara, domnule Mircea Eliade şi pleacă de la ideea că, la un sfert de veac de la moartea scriitorului, nu avem încă o ediţie de Opere complete Mircea Eliade. Prin această întâlnire, Dan C. Mihăilescu încearcă să re-situeze statura culturală a lui Mircea Eliade în prezentul intelectual-estetic românesc. Întâlnirea de diseară va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi iniţiator al proiectului. Seria de conferinţe Cultura bate criza propune publicului "oameni şi idei-forţă" şi îşi doreşte să devină un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice.
Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni şi Trei surori de A. P. Cehov, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Trupa Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare va prezenta două spectacole la Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, în primele zile ale lunii martie, ambele supratitrate în limba română. Astfel, marţi, 1 martie, de la ora 19.00, va avea loc reprezentaţia comediei Gâlcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni, în regia lui Attila Keresztes."Agitatorii" din comedia Gâlcevile din Chioggia sunt femeile din două familii de pescari, care nu-şi pot controla mânia şi gura. Gâlcevile sunt provocate de limba ascutită a femeilor, iar bărbaţii tocmai ajunşi acasă de la pescuit sunt deja implicaţi în poveşti răutăcioase. Pe aceeaşi scenă, miercuri, 2 martie, de la ora 19.00, se va juca spectacolul Trei surori de A. P. Cehov, tot în regia lui Attila Keresztes. Piesa Trei surori este drama căutării fericirii în care dramaticul provine nu atât din faptul că fericirea ar fi imposibil de atins, ci mai degrabă din neputinţa personajelor de a-şi schimba sau măcar de a încerca să-şi schimbe soarta.
Capitalismul, reţeta noastră secretă, la Berlin
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, pe întreaga durată a anului 2011, programul cadru "Film – reţeta noastră secretă". Acest program cuprinde o serie de întâlniri între regizorii români de film şi publicul german. Cunoscutul şi premiatul regizor de film documentar, Alexandru Solomon, va deschide, mâine, această serie, cu prezentarea filmului "Capitalism, reţeta noastră secretă". Dupa proiecţie, Alexandru Solomon va susţine un masterclass, va răspunde la întrebările publicului şi va purta o discuţie legată de creaţia şi inspiraţia peliculei. Invitaţi la dezbateri sunt studenţii renumitelor şcoli de film din Berlin şi Potsdam, precum şi studenţii departamentului de ştiinţe politice de la Institutul Otto-Suhr, din cadrul Freie Universität dar şi studenţii de la Humboldt Universität din Berlin. Următoarea întâlnire cinematografică este programată pe data de 14 iunie cu proiecţia filmului "Poliţist, adjectiv", urmată de o dezbatere cu regizorul Corneliu Porumboiu.
Roger Moore ar putea veni la Bucureşti pentru a lucra la filmul "Christmas at Castlebury Hall"
Roger Moore ar putea veni la Bucureşti pentru a lucra la filmul "Christmas at Castlebury Hall", regizat de Michael Damian. Filmul, care spune povestea unei femei ce călătoreşte cu nepoţii ei la un castel din Europa şi se îndrăgosteşte de un prinţ, urmează să fie produs în România şi va intra pe marile ecrane în iarna acestui an. Regizorul Michael Damian este cunoscut pentru rolul lui Danny Romalotti din serialul "Tânăr şi neliniştit". Cel mai recent film regizat de el este "Marley & Me: The Puppy Years", aflat în prezent în postproducţie. Născut pe 14 octombrie 1927, în sudul Londrei, Sir Roger Moore şi-a început cariera artistică în teatru, la mijlocul anilor '40. În 1953, actorul a plecat în Statele Unite pentru a-şi încerca norocul. Rolul din celebrul serial "Ivanhoe" l-a făcut cunoscut în SUA, dar Moore a devenit vedetă internaţională în rolul detectivului Simon Templar, în "Sfântul". Roger Moore a îmbrăcat pentru ultima dată smochingul lui James Bond în "Perspectiva unei crime" şi apoi s-a îndreptat spre activităţile umanitare, devenind ambasador al Fondului Naţiunilor Unite pentru copii.
Ioana Pârvulescu la Conferinţele TNB
La Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc, duminică, 27 februarie, de la ora 11.00, conferinţa E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vemea lui Caragiale, conferinţă susţinută de scriitoarea şi publicista Ioana Pârvulescu. Dezbaterea va porni de la malentendu-urile pe care le-a stârnit şi încă le mai stârneşte opera lui Caragiale. Ioana Pârvulescu susţine că pentru a găsi o cheie a artei lui Caragiale şi o explicaţie a felului diferit în care a fost privit de contemporani şi de urmaşi, conferinţa va face un ocol plin de culoare prin ziarele din a doua jumătate a secolului 19, cu precădere din preajma lui 1900, iar Caragiale va fi însoţitorul din umbră pe acest drum plin de surprize. Ioana Pârvulescu este conferenţiar dr. la Facultatea de Litere din Bucureşti şi predă literatură română modernă. A publicat mai multe cărţi, traduceri din franceză şi germană. Succesul cel mai mare l-au obţinut volumele Întoarcere în Bucureştiul interbelic, În intimitatea secolului 19 şi Viaţa începe vineri, cărţi care au în comun acelaşi personaj principal, Bucureştiul.
SOSESC DESEARĂ de Tudor Muşatescu – comedia primăverii la Teatrul Municipal Târgovişte
Teatrul Municipal din Târgovişte invită publicul, vineri, 25 februarie, de la ora 19.00, la premiera spectacolului SOSESC DESEARĂ, de Tudor Muşatescu, în regia lui Laurenţiu Calomfirescu, o comedie caldă şi sentimentală, în care varietatea tipologică se împleteşte cu intriga şi replicile amuzante, pline de vitalitate. Din distribuţia spectacolului fac parte: Corneliu Jipa, Sebastian Bălăşoiu, Dana Stîngă, Delia Lazăr şi Liviu Cheloiu, iar scenografia este realizată de Bogdan Spătaru. Piesa SOSESC DESEARĂ, scrisă în 1932, este o comedie sentimentală din lumea provincială. Scriitorul râde cu bunătate de inşi cu orizonturi mici, dar cu pretenţii mari, caracterizează nuanţat personaje de efect, amuză şi înduioşează, găseşte poezia sau ridicolul cotidianului şi plasează totul într-o atmosferă de împăcare sufletească.
Premieră absolută la Hollywood Multiplex - "Carmen" de Bizet, în format 3D
Înregistrarea în format 3D a celebrei opere "Carmen", de Georges Bizet, va avea premiera absolută în România pe 5 martie, la Hollywood Multiplex din Capitală. Pe parcursul a patru reprezentaţii, spectatorii vor avea şansa de a trăi experienţa unică a unei opere clasice realizată în cel mai performant sistem 3D din lume – RealD. Opera "Carmen "de Bizet prezintă mult iubita poveste a vulcanicei Carmen, o tânăra ţigancă superbă a cărei iubire este pe cât de efemeră, pe atât de pasională şi care are un efect devastator asupra bărbaţilor care o întâlnesc. Brigadierul Don Jose se îndrăgosteşte iremediabil atunci când o vede pe Carmen pentru prima oară, iar gelozia îi va anihila complet simţurile până la crimă atunci când tânăra îl părăseşte pentru un alt bărbat.
Literatura feminină la Bruxelles, într-un program literar organizat de ICR
Institutul Cultural Român organizează, astăzi şi mâine, două dezbateri literare cu scriitoarele IRINA NECHIT, SIMONA POPESCU şi CECILIA ŞTEFĂNESCU. Întâlnirile vor fi găzduite de Riches Claires- Biblioteca Centrală a oraşului Bruxelles şi de Wallonie Bruxelles International şi vor fi moderate de Jacques de Decker , secretarul permanent al Academiei Regale de Litere şi Literatură Franceză din Belgia, respectiv de editorul belgian Emile Lansman. Lectura extraselor din operele celor trei scriitoare va fi facută de actriţa belgiană Sandrine Bonjean, după care vor fi proiectate câteva fragmente din filmul "Legături bolnăvicioase", de Tudor Giurgiu. Scenariul filmului a fost inspirat de romanul omonim al scriitoarei Cecilia Ştefănescu şi a fost prezentat în premieră mondială absolută la Festivalul Internaţional de la Berlin, în 2006. Programul încheie cu succes seria de evenimente dedicate literaturii feminine din România şi Republica Moldova care a culminat cu prima prezenţă a Institutului Cultural Român la Târgul de Carte de la Bruxelles, desfăşurat în perioada 17- 21 februarie.
Michel Gondry, preşedintele juriului secţiunii Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2011
Cineastul francez Michel Gondry a fost desemnat preşedintele juriului de scurtmetraje şi preşedintele juriului secţiunii Cinefondation la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Gondry revine pe Croazetă, unde a debutat în 2001, cu lungmetrajul "Human Nature". Cineastul francez a mai fost prezent la Cannes cu alte două filme ale sale - "Tokyo!", în secţiunea Un Certain Regard, în anul 2008, şi cu documentarul "The Thorn in the Heart", proiectat în afara competiţiei, în 2009. Prolificul regizor francez a devenit celebru după ce filmul său "Fericirea eternă a minţii neprihănite/ Eternal Sunshine of the Spotless Mind" a fost premiat, în 2005, cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu original. Michel Gondry a susţinut recent un workshop de cinematografie, intitulat "Amateur Film Factory", la Centrul Pompidou din Muzeul de Artă Modernă din Paris, în cadrul căruia vizitatorii au avut posibilitatea de a învăţa să facă un scurtmetraj în doar trei ore. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai.
Teodora Gheorghiu aduce primăvara la Sala Radio
Celebra soprană, Teodora Gheorghiu, revine, astăzi, pe scena Sălii Radio cu un buchet de arii şi motete semnate W.A.Mozart. Concertul, care va avea loc de la ora 19,00, este al doilea pe care fosta solistă a Operei din Viena îl susţine anul acesta la Sala Radio. În urmă cu doar o lună, ea a făcut parte din distribuţia operei "Copilul şi Vrăjile" de M.Ravel, alături de Ruxandra Donose, Philippe Do, Valentin Racoveanu şi Yuriy Tsiple.Apreciată pentru vocea deosebită şi coloratura pură frumos timbrată, Teodora Gheorghiu a fost premiată personal de Jose Carreras în 2002, la Pamplona. În concertul de diseară, Teodora Gheorghiu va cânta alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Adrian Morar. Pe lângă programul mozartian, publicul va putea audia lucrarea Opriţi războiul! de Bence – Muk, dar şi Nocturna a doua în fa major şi Divertisment în sol major de J.Haydn. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', pe 26 februarie, la Veneţia
Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, va avea loc sâmbătă, 26 februarie, pe scena prestigiosului teatru la Fenice din Veneţia. În aceeaşi seară, în foaierul teatrului va fi inaugurată expoziţia 'Omagiu lui George Enescu - 130', organizată de Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti. Soliştii concertului vor fi violoniştii Remus Azoiţei şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianiştii Eduard Stan şi Karim Said. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Societatea Enescu şi Institutul Cultural Român de la Londra, Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti şi Festivalul Internaţional 'George Enescu', Fundaţia Teatrului La Fenice şi Conservatorul 'Benedetto Marcello' din Veneţia. Turneul 'George Enescu în Italia' se va desfăşura pe parcursul anului 2011 în alte trei oraşe - Verona, Torino şi Roma.
Tudor Chirilă în spectacolul 'O lume pe dos', la ArCuB
Tudor Chirilă şi Iarina Demian aduc, la ArCuB Bucureşti, pe 5 şi 12 martie, de la ora 19,00, două reprezentaţii ale piesei de teatru 'O lume pe dos', de Terrence McNally, A. R. Gurney Jr. şi Christopher Durang. Spectacolul, un semnal de alarmă tras prin hohote de râs, prezintă fără menajamente lumea în care trăim, cu problemele ei mărturisite şi nemărturisite, o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg adesea la soluţii limită fiindcă nu îşi mai găsesc nici locul, nici liniştea, nici identitatea. Un dirijor celebru, un cuplu de tineri căsătoriţi, un concertmaistru, o soţie şi o soprană sunt victimele acestei lumi pe cât de tragice, pe atât de comice. Din distribuţia spectacolului mai fac parte Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu şi Andrei Runcanu, iar Iarina Demian are un dublu rol, cel de regizor şi actriţă.
Oceanul mare la Seara de film de la Institutul Cultural Român
La Seara de film de la Institutul Cultural Român din Bucureşti va fi proiectat, vineri, 25 februarie, de la ora 18.00, documentarul Oceanul mare, realizat de Katharina Copony. Evitând problemele generale pe care toţi străinii le au, pelicula urmăreşte discret şi profund trei istorii ale unor chinezi aflaţi în confruntarea cotidiană cu concurenţa comercială, cu nedreptatea şi ilegalităţile sau cu dezacordurile religioase. Toate drumurile celor trei duc, într-un fel sau altul, la centrul comercial Europa, epicentrul vieţii sociale, nu lipsite de singurătate sau pericole. Documentarul Oceanul mare, o coproducţie Germania-România-Austria, a obţinut Premiul pentru film documentar la Duisburg Filmweek, Germania, în 2009. Intrarea la evenimentul de la ICR este liberă, în limita locurilor disponibile.
Pianista Sofia Cosma, supravieţuitoare a Gulagului, a încetat din viaţă
Pianista Sofia Cosma, care a supravieţuit 7 ani în lagărele de concentrare staliniste, şi care şi-a refăcut apoi viaţa şi cariera, devenind solistă permanentă a Filarmonicii Române, pentru ca în 1981 să reuşească să fugă în SUA unde a continuat să cânte şi să predea pianul, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani. Aspiraţiile muzicale ale tinerei Sofia Cosma au fost întrerupte de anexarea Austriei de către Germania nazistă, în 1938. De origine evreică, Sofia a încercat să se refugieze în Letonia pentru a scăpa de nazişti, însă a fost arestată de sovietici şi dusă într-un lagăr de concentrare. A reuşit să revină la cariera de pianist în anii '60, în cadrul Filarmonicii Române.
Cultura bate criza
Seria de conferinţe publice Cultura bate criza este reluată, astăzi, la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, printr-o întâlnire cu criticul literar, Dan C.Mihăilescu. Conferinţa este intitulată Bună seara, domnule Mircea Eliade şi pleacă de la ideea că, la un sfert de veac de la moartea scriitorului, nu avem încă o ediţie de Opere complete Mircea Eliade. Prin această întâlnire, Dan C. Mihăilescu încearcă să re-situeze statura culturală a lui Mircea Eliade în prezentul intelectual-estetic românesc. Întâlnirea de diseară va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi iniţiator al proiectului. Seria de conferinţe Cultura bate criza propune publicului "oameni şi idei-forţă" şi îşi doreşte să devină un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice.
Taxi lansează albumul 'Cele 2 cuvinte' de Dragobete
Trupa Taxi va lansa, mâine, de Dragobete, cel de-al şaptelea album, intitulat 'Cele 2 cuvinte', care cuprinde 11 melodii. Întreg conţinutul CD-ului prezintă o trecere prin stări sufleteşti, cu accente ironice de analiză socială, în stilul uşor de recunoscut al trupei Taxi. Videoclipul 'Cele 2 cuvinte', lansat la sfârşitul anului 2010, a adunat, până în prezent, peste 2,5 milioane de vizionări pe internet.
În seara zilei de Dragobete, trupa va marca lansarea albumului printr-un concert susţinut în Jukebox Club din Bucureşti. Trupa Taxi are o tradiţie de 12 ani pe piaţa muzicală românească, fiind fondată la iniţiativa lui Dan Teodorescu şi a lui Adrian Borţun. Printre piesele care i-au făcut celebri se numără 'Criogenia salvează România', melodie care s-a bucurat de un imens succes, dar şi 'Comunitaru'' sau 'Trag un claxon'.
Sting concertează la Bucureşti pe 6 iunie, Shakira pe 7 mai
Sting, fostul solist al trupei The Police, îşi va prelungi turneul mondial 'Symphonicity' în Franţa, Germania, Italia şi Europa de est, inclusiv în România, unde va cânta, acompaniat de live band şi orchestra simfonică, pe 6 iunie, în Piaţa Constituţiei. Turneul 'Symphonicity' îl prezintă pe Sting într-o serie de concerte inedite, în cadrul cărora artistul interpretează cele mai cunoscute hit-uri din cariera sa, într-o nouă versiune, acestea fiind reorchestrate pentru aranjament simfonic. Ca interpret solo şi membru al trupei The Police, Sting a primit nu mai puţin de 16 premii Grammy, două Brit, un Glob de Aur, un Emmy, trei nominalizări la Oscar, trofeul Century Award oferit de Billboard Magazine şi titlul de Persoana Anului în 2004 din partea MusiCares, precum şi prezenţa în 'Rock and Roll Hall of Fame' şi 'Songwriters Hall of Fame'. Pe 7 mai va cânta la Bucureşti şi columbianca Shakira care revine în România după concertul susţinut în 2006 la Timişoara. Alături de şapte albume vândute în peste 60 de milioane de exemplare, palmaresul artistei include şi o colecţie impresionantă de premii care reuneşte nu mai puţin de 142 de trofee.
Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', pe 26 februarie, la Veneţia
Concertul de deschidere a turneului 'George Enescu în Italia', dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, va avea loc sâmbătă, 26 februarie, pe scena prestigiosului teatru la Fenice din Veneţia. În aceeaşi seară, în foaierul teatrului va fi inaugurată expoziţia 'Omagiu lui George Enescu - 130', organizată de Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti. Soliştii concertului vor fi violoniştii Remus Azoiţei şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianiştii Eduard Stan şi Karim Said. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Societatea Enescu şi Institutul Cultural Român de la Londra, Muzeul Naţional 'George Enescu' din Bucureşti şi Festivalul Internaţional 'George Enescu', Fundaţia Teatrului La Fenice şi Conservatorul 'Benedetto Marcello' din Veneţia. Turneul 'George Enescu în Italia' se va desfăşura pe parcursul anului 2011 în alte trei oraşe - Verona, Torino şi Roma.
Teodora Gheorghiu aduce primăvara la Sala Radio
La final, vă reamintim că celebra soprană, Teodora Gheorghiu, revine, astăzi, pe scena Sălii Radio cu un buchet de arii şi motete semnate W.A.Mozart. Concertul, care va avea loc de la ora 19,00, este al doilea pe care fosta solistă a Operei din Viena îl susţine anul acesta la Sala Radio. În urmă cu doar o lună, ea a făcut parte din distribuţia operei "Copilul şi Vrăjile" de M.Ravel, alături de Ruxandra Donose, Philippe Do, Valentin Racoveanu şi Yuriy Tsiple. Apreciată pentru vocea deosebită şi coloratura pură frumos timbrată, Teodora Gheorghiu a fost premiată personal de Jose Carreras în 2002, la Pamplona. În concertul de diseară, Teodora Gheorghiu va cânta alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Adrian Morar. Pe lângă programul mozartian, publicul va putea audia lucrarea Opriţi războiul! de Bence – Muk, dar şi Nocturna a doua în fa major şi Divertisment în sol major de J.Haydn. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.