LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
15.30 - 16.00 Nascut in Romania • Cosmin Manolescu, coregraf de renume international, animatorul cel mai inflacarat, sustinatorul no 1 al miscarii dansului contemporan la noi, conduce, intre altele, Centrul National al dansului. Realizator Mariana Ciolan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
7 februarie 2011
Lansarea volumului Bucureştiul european de Bogdan Andrei Fezi, la Palatul Sutu
Volumul Bucureştiul European, de Bogdan Andrei Fezi, aparut la editura Curtea Veche, va fi lansat, mâine, de la ora 17.30, la Palatul Sutu din Capitală. La eveniment, vor lua cuvântul, alături de autor, personalităţi ale istoriei, arhitecturii şi literaturii între care Neagu Djuvara, Ana-Maria Zahariade și Ioana Pârvulescu. Volumul readuce în discuţie istoria arhitecturală a "micului Paris". În perioada interbelică, acesta devansează o bună parte dintre metropolele lumii în ceea ce priveşte operaţiunile urbane şi este recunoscut pe plan internaţional ca având unele dintre cele mai importante realizări din lume. Bogdan Andrei Fezi este arhitect, doctor în arhitectură şi urbanism al Universităţii Paris VIII, şef de lucrări la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti şi director de proiect la Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting al Universităţii. Autorul are în portofoliu nu doar numeroase proiecte publicate şi premiate internaţional, ci şi publicaţii în reviste de specialitate, multe dintre acestea analizând arhitectura şi urbanismul Bucureştiului.
Spectacol cu Maia Morgenstern în cadrul expoziţiei "Artişti evrei în perioada Holocaustului" la MNAR
Spectacolul "Tangoul final", o producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, va fi prezentat miercuri, de la ora 19.00, în cadrul expoziţiei "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", de la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. În "Tangou final", o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară în public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu. Expoziţia "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", deschisă la MNAR în perioada 13 octombrie 2010 - 13 februarie 2011, prezintă operele a 16 artişti evrei care au avut contribuiţii majore la introducerea în spaţiul românesc a "artei noi", unii dintre ei numărându-se printre iniţiatorii unor direcţii avangardiste occidentale.
Concert Gipsy Kings la Bucureşti, pe 9 aprilie
Trupa Gipsy Kings va veni în România pentru a susţine, pe 9 aprilie, un nou spectacol cu ritmuri latino combinate cu flamenco şi condimentate cu fragmente de rapsodie de inspiraţie ţigănească. Concertul, care face parte din 'Gipsy Kings World Tour', va avea loc la Sala Palatului din Capitală. Turneul a început în iulie 2010 la Los Angeles şi îi poartă pe membrii trupei prin două continente, ei susţinând concerte în oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Hollywood, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca ultimul spectacol să aibă loc pe 7 mai 2011, la Budapesta. Gipsy Kings a luat fiinţă în 1987. În prezent, formaţia este alcătuită din opt membri, iar originalitatea acesteia constă în faptul că s-a format din unirea a două trupe mai mici, fiecare având în componenţă două familii. Printre hiturile care îi vor încânta pe bucureşteni se vor afla şi cele care au fost în vogă în anii '80 - 'Bamboleo', 'Djobi Djoba' sau 'Volare'. Biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 300 de lei, au fost puse deja în vânzare.
"Mai mult sau mai puţin", la ICR Berlin
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin prezintă, mâine, de la ora 19.00, filmul documentar "Mai mult sau mai puţin", realizat de regizorul german Björn Reinhardt. "Mai mult sau mai puţin", documentar realizat în 2007, este o poveste emoţionantă despre Nastaca şi Grigore, doi ţărani din Maramureş, care împărtăşesc aceeaşi soartă grea, deşi nu se cunosc. Filmul oferă totodată o imagine autentică a vieţii cotidiene din Maramureş. Prezentat în repetate rânduri la festivaluri de renume, acest documentar din "Arhiva de film Maramureş" (realizată în 2001) face parte dintr-o serie de eseuri cinematografice despre viaţa din această regiune a României. În încheierea filmului va avea loc o discuţie cu regizorul Björn Reinhardt, despre subiectul peliculei şi despre sursele de inspiraţie ale documentarelor sale.
Filmele "Harry Potter" vor fi premiate la gala BAFTA
Filmele "Harry Potter" vor primi un premiu pentru "contribuţia excepţională adusă cinematografiei", la gala de decernare a premiilor BAFTA, care va avea loc pe 13 februarie la Londra. Distincţia Outstanding British Contribution to Cinema îi va fi decernată scriitoarei romanelor "Harry Potter", J. K. Rowling, şi producătorului peliculelor din franciza cu acelaşi nume, David Heyman. Primele şase filme din serie, care prezintă povestea unui băiat vrăjitor, au avut încasări de 5,4 miliarde de dolari, devenind franciza cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei. "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I" a fost lansat în noiembrie, anul trecut. Seria de succes se va încheia cu lansarea celei de-a doua părţi "Harry Potter şi Talismanele Morţii", programată pe 15 iulie. Premiul Outstanding British Contribution to Cinema a fost instituit în 1978, în onoarea producătorului Michael Balcon.
Lucrările de reabilitare a Teatrului Naţional Bucureşti, un proiect iniţiat în 2007, vor începe până în luna martie. În aceste condiții Centrul Naţional al Dansului şi Teatrul de Operetă "Ion Dacian" vor trebui să părăsească definitiv imobilul în care şi-au desfăşurat activitatea. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că până pe 20 februarie va semna decizia de începere a lucrărilor la Teatrul Naţional Bucureşti, după obţinerea tuturor avizelor şi semnarea contractului de atribuire a lucrărilor. Ministrul a discutat cu directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, directorul Centrului Naţional al Dansului, Mihai Mihalcea, directorul Teatrul Naţional de Operetă, Răzvan Dincă, şi directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihai Oroveanu, toate aceste instituţii desfăşurându-şi total sau parţial activitatea în clădirea administrată de TNB. Lucrările de reabilitare a instituției se vor desfăşura în trei etape, începând cu demolarea aşa-numitei "bomboniere", clopotul de beton armat care a fost aplicat pe zidurile vechi, ceea ce va antrena mutarea CNDB, a Lăptăriei lui Enache şi a depozitelor MNAC, continuând cu consolidarea întregii clădiri, ceea ce va afecta birourile, depozitele, cabinele şi atelierele TNB, Sala Atelier a teatrului şi Sala Studio a Operetei, şi terminând cu intervenţia la Sala Mare, care va avea la final 850 de locuri, cât a avut iniţial, a explicat Ion Caramitru. Sala Amfiteatru din Teatrului Național va dispărea şi ea, însă instituția va avea la final cinci săli şi o scenă în aer liber, pe acoperişul clădirii, pentru reprezentaţii în timpul verii.
Judas Priest se întoarce în România într-un concert ce va avea loc pe 3 iulie, la Romexpo ce face parte din turneul "Epitaph", ultimul din cariera de peste 40 de ani a trupei. După spectacolul de la Bucureşti, trupa va cânta la Sofia, pe 8 iulie şi la Istanbul, pe 10 iulie. Turneul final al formaţiei începe pe 9 iunie, în Suedia şi continuă cu reprezentaţii la festivaluri din Peninsula Scandinavă, Anglia, Belgia şi Germania. Trupa Judas Priest a fost înfiinţată în anul 1969, în oraşul Birmingham, şi a lansat 16 albume de studio. Considerată una dintre cele mai bune trupe din lume din istoria genului heavy metal, Judas Priest a vândut peste 40 de milioane de discuri pe plan mondial. Formaţia a mai cântat la Bucureşti, în 2009, fiind cap de afiş la B'estfest Aftershock.
O expoziţie care cuprinde picturi, fotografii şi instalaţii video, toate având ca temă ceaţa, a fost deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziţia "Ceaţa-fog-brouillard" este un proiect internaţional susţinut de către Centrul Cultural Francez Cluj, parteneri fiind Universitatea de Artă şi Design, Cluj şi Asociaţia "Art in Situ Roche sur Crane" Franţa. Andor Komives, curatorul expoziţiei, a declarat că totul a pornit de la calitatea acestui fenomen, ceaţa, de a ascunde şi de a fi misterios.
Andor Kömives a arătat că ceaţa îşi hrăneşte forţa misterioasă a seducţiei sale artistice şi simbolice tocmai din această neclaritate, prin deschidere către sensuri mai adânci. Expoziţia este deschisă până în data de 6 martie.
Institutul Cultural Român de la Stockholm dedică ziua de 16 februarie istoriei sonetului şi renaşterii pe care o trăieşte acesta în prezent, în literatura română şi în cea suedeză. Incursiunea în sonetul românesc va porni de la Mihai Eminescu, va continua cu Vasile Voiculescu, Mircea Ivănescu şi Emil Brumaru şi se va încheia cu Mircea Cărtărescu. Selecţia de sonete româneşti va fi prezentată de traducătoarea Inger Johansson. Poeţii suedezi care vor participa la programul de la ICR Stockholm sunt Anna Lindegren, Lotta Olsson, Malte Persson, Magnus William-Olsson şi Anders R. Öhman, cu toţii autori ai unor apreciate volume de sonete. În paralel cu interpretările moderne ale genului vor fi prezentate şi câteva dintre sonetele lui Shakespeare, în cea mai recentă traducere a lor în limba suedeză, realizată de poeta Eva Ström şi publicată în 2010. Programul va fi moderat de reputatul scriitor şi critic literar Torbjörn Schmidt
Chitaristul de muzică rock Gary Moore a fost găsit mort într-o cameră de hotel în Spania, pe Costa del Sol, cauzele decesului nefiind cunoscute pentru moment. Gary Moore, în vârstă de 58 de ani, a debutat în formaţia irlandeză Skid Row, alăturându-se ulterior grupului Thin Lizzy, în care l-a înlocuit pe Eric Bell.
Născut la Belfast, în Irlanda de Nord, Gary Moore a început să înveţe să cânte la chitară la vârsta de opt ani. El a făcut carieră de succes ca solist între două participări la grupul Thin Lizzy, colaborând cu George Harrison, Beach Boys şi Ozzy Osbourne. Formaţia Thin Lizzy a avut succes mondial în anii 1970 cu hiturile 'The Boys are Back în Town' şi 'Whiskey in the Jar'.
Actriţa suedeză Lena Nyman, care a jucat alături de Ingrid Bergman şi Liv Ullmann în filmul "Sonata de toamnă/ Höstsonaten" (1978), de Ingmar Bergman, a decedat, la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 66 de ani, într-un spital din Stockholm. Lena Nyman a devenit celebră graţie rolurilor din filmele "Sunt curioasă I (galben)" şi "Sunt curioasă (albastru)", regizate de Vilgot Sjöman.
Cele două producții au declanşat un imens scandal în Suedia, deoarece artista a apărut nud în câteva scene, însă i-au adus Lenei Nyman premiul pentru cea mai bună actriţă a anului 1968, decernat de Institutul de film suedez. În 1984, Lena Nyman a interpretat rolul Lovis, mama personajului Ronya din adaptarea cinematografică a romanului "Ronja Rövardotter" de Astrid Lindgren.
Actriţa a fost foarte cunoscută în Suedia pentru rolurile sale din numeroase producţii de teatru şi televiziune.
Artistul român Ion Grigorescu va expune în premieră la prestigiosul muzeu Tate Modern din Londra, participând, luna aceasta, la o expoziţie de grup, alături de artişti din Turcia, Siria şi Palestina. Institutul Cultural Român de la Londra colaborează cu Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu la expoziţia de grup "Out of Place", alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina). Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, în prezenţa artistului, la Level 2 Gallery, din cadrul muzeului Tate Modern. Manifestarea, deschisă până pe 15 aprilie, va fi însoţită în lunile următoare de o discuţie cu Ion Grigorescu susţinută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziţia personală a artistului "In the Body of the Victim" la Bienala de la Berlin 2010. Expoziţia analizează modul în care schimbările politice afectează vieţile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii - locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.
Inna, Mădălina Manole şi Paula & Ovi au fost nominalizaţi la trofeul pentru Artistul anului la cea de-a IX-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi. Evenimentul se va desfăşura pe 13 martie, de la ora 18.15, la Sala Radio din Bucureşti. Nominalizaţii la categoria "cel mai bun interpret" sunt Horia Brenciu, Keo şi Ştefan Bănică, în timp ce la categoria "cea mai bună interpretă" au fost nominalizate Loredana, Paula Seling şi Nico. Smiley, Ovi Cernăuţeanu, Nicolae Caragia şi Adrian Cristescu figurează la categoria "cel mai bun compozitor". La categoria "cel mai bun album pop dance", au fost nominalizate "Hot" (Inna), "Plec departe" (Smiley) şi Secret (Alex), iar la "cel mai bun cântec pop dance" - "DiscoRomancing" (Elena Gheorghe), "Don't say it's over (Alex), "Love is for free" (Smiley), "Love in Brasil" (Andreea Bănică), "My Beautiful One" (Xonia feat Deepcentral), "Something New" (Andra) şi "Sun is Up" (Inna).
Trupele Direcţia 5, Iris şi Vunk au fost nominalizate la categoria "cel mai bun artist pop rock".
Peste 130 de muzicieni din toată lumea s-au înscris la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală "Gheorghe Dima", care va avea loc, începând de astăzi la Cluj-Napoca. Preşedintele juriilor concursului şi preşedinte al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Aurel Marc, a declarat că cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Internaţional "Gheorghe Dima" va avea loc la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, între 7 şi 11 februarie, fiind un eveniment de valoare care revine în viaţa muzicală din România după 13 ani de la ultima sa ediţie şi după 26 ani de la ediţia inaugurală din 1984. Academia de Muzică din Cluj-Napoca îşi propune să readucă în peisajul muzical contemporan un concurs de impact major.
Trupa Gipsy Kings revine în Capitală, cu un concert la Sala Palatului, pe 9 aprilie.
Evenimentul face parte din "Gipsy Kings 2010 - 2011 World Tour". Turneul a început pe 18 iulie 2010, în Los Angeles, şi a inclus oraşe precum Montreal, New York, Chicago, Dallas, Zagreb, Berlin şi Moscova, urmând ca acesta să se încheie pe 7 mai, la Budapesta. Trupa Gipsy Kings a fost fondată în 1987, în prezent având opt membri. Formaţia a fost creată din două trupe mai mici, fiecare având în componenţă membri care sunt fraţi. Iniţial, familiile Reyes şi Baliardos cântau la nunţi şi petreceri. Printre hiturile trupei se numără "Bamboleo", "Djobi Djoba" şi "Volare".
Filmele "Discursul regelui", "Începutul" şi "Lebăda neagră" au câştigat principalele premii ale Sindicatului scenografilor americani. Cea de-a 15-a gală a distincțiilor care recompensează excelenţa în scenografie - Excellence in Production Design Awards - a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Beverly Hilton Hotel din Beverly Hills. Drama britanică "Discursul regelui/ The King's Speech" a câştigat premiul pentru cea mai bună scenogrfie a unui film de epocă, care i-a revenit Evei Stewart, thriller-ul "Începutul/ Inception", a fost premiat la categoria fantasy, câştigătorul fiind scenograful Guy Hendrix Dyas, iar "Lebăda neagră/ Black Swan" pentru scenografia unui film contemporan, semnată de Therese DePrez. Producţiile de televiziune "Mad Men", "Secrets in The Wall", "Modern Family" şi "Saturday Night Live" au fost de asemenea premiate, ca şi scenografia galei premiilor Oscar de anul trecut, semnată de David Rockwell. Patricia Norris a fost distinsă cu premiul pentru întreaga carieră, iar Syd Dutton şi Bill Taylor au fost premiaţi pentru contribuţia extraordinară adusă scenografiei de cinema.
Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală 'Gheorghe Dima' se va desfăşura între 7 şi 11 februarie la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca şi va reuni 133 de instrumentişti de valoare din ţară şi din străinătate, la secţiunile flaut şi clarinet. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc astăzi de la ora 19,00 în Sala Studio a Academiei de Muzică, fiind urmată de un concert simfonic avându-i ca solişti pe trei dintre reputaţii membri ai juriului. Manifestarea artistică se află la cea de-a XIII-a ediţie, fiind organizată după o întrerupere de 13 ani. Premiile care vor fi decernate câştigătorilor constau în valoroase instrumente muzicale. Preşedintele juriului este prof. univ. dr. Aurel Marc, preşedinte al Academiei de Muzica 'Gheorghe Dima', membrii acestuia fiind personalităţi de renume ale vieţii muzicale din România, Franţa, Ungaria şi Mexic. Accesul publicului la probele din concurs este liber. Concertul susţinut de laureaţii concursului va avea loc vineri, 11 februarie, şi va face parte din stagiunea Filarmonicii de Stat 'Transilvania'.
Institutul Cultural Român de la Stockholm dedică ziua de 16 februarie istoriei sonetului şi renaşterii pe care o trăieşte acesta în prezent, în literatura română şi în cea suedeză. Incursiunea în sonetul românesc va porni de la Mihai Eminescu, va continua cu Vasile Voiculescu, Mircea Ivănescu şi Emil Brumaru şi se va încheia cu Mircea Cărtărescu. Selecţia de sonete româneşti va fi prezentată de traducătoarea Inger Johansson. Poeţii suedezi care vor participa la programul de la ICR Stockholm sunt Anna Lindegren, Lotta Olsson, Malte Persson, Magnus William-Olsson şi Anders R. Öhman, cu toţii autori ai unor apreciate volume de sonete. În paralel cu interpretările moderne ale genului vor fi prezentate şi câteva dintre sonetele lui Shakespeare, în cea mai recentă traducere a lor în limba suedeză, realizată de poeta Eva Ström şi publicată în 2010. Programul va fi moderat de reputatul scriitor şi critic literar Torbjörn Schmidt
Spectacolul "Tangoul final", producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, va fi prezentat miercuri, de la ora 19.00, în cadrul expoziţiei "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", de la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Evenimentul este organizat de instituția gazdă, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Accesul se va face pe bază de invitaţie. În "Tangou final", o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară în public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu.
Regizorul sârb Emir Kusturica, dublu câştigător al trofeului Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, a cerut autorităţilor bosniace să-i sprijine un proiect de film inspirat din romanul 'E un pod pe Drina', capodoperă a laureatului Premiului Nobel pentru Literatură Ivo Andric. Pentru a adapta pentru marele ecran acest roman, Emir Kusturica intenţionează să reconstruiască oraşul istoric Kamengrad, din apropierea celebrului pod, situat la Visegrad, în estul Bosniei. Locurile de filmare ar putea fi folosite apoi ca atracţii turistice. Ivo Andric a fost crescut de familia mamei sale la Visegrad, pe malurile Drinei, unde se află un pod otoman de secol XVI care trece peste râu. 'E un pod pe Drina' urmăreşte istoria Bosniei şi a comunităţilor sale. În 1961, Andric a primit Premiul Nobel pentru Literatură.
Producțiile "The Social Network" şi "Inception" au obţinut sâmbătă principalele premii ale Sindicatului scenariştilor americani, care sunt printre ultimele distincţii acordate la Hollywood, înainte de decernarea premiilor Oscar. "Reţeaua de socializare" a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, care i-a revenit lui Aaron Sorkin, în timp ce distincţia pentru cel mai bun scenariu original i-a fost acordată lui Christopher Nolan, regizorul şi scenaristul thriller-ului "Începutul". Sindicatul scenariştilor americani cuprinde profesionişti din cinema şi televiziune, şi ca şi în cazul celorlalte sindicate profesioniste de la Hollywood, se consideră că premiile pe care le acordă îi pot indica pe viitori câştigători la Oscar. Mulţi membri ai sindicatelor fac parte şi din Academia de film americană, care anul acesta va decerna Oscarurile pe 27 februarie. De altfel, Aaron Sorkin este considerat favorit la Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, însă, pe de altă parte, marele favorit la premiile Oscar 2011, drama "Discursul regelui/ The King's Speech", nu a fost nominalizat la categoria scenariu original, neîncadrându-se în normele sindicatului.
România va fi reprezentată, pentru al treilea an consecutiv, în cadrul pieţei de film organizate de cel mai important festival de scurtmetraj din lume, cel de la Clermont-Ferrand. Evenimentul aflat la cea de-a 33-a ediţie are loc până pe 12 februarie. Standul românesc, deschis pe toată perioada de desfăşurare a celei de-a 26-a ediţii a pieţei de film, este organizat şi în acest an de Asociaţia Este'n'est şi va oferi tuturor invitaţilor festivalului şi participanţilor la eveniment (producători, distribuitori, agenţi de vânzări) informaţii importante despre filmele şi proiectele româneşti de scurtmetraj, casele de producţie şi oportunităţile de coproducţie de film din România. De asemenea, el va reprezenta cel mai important punct de întâlnire dintre profesioniştii români şi cei străini aflaţi la Clermont-Ferrand. La fel ca în anii precedenţi, catalogul cuprinde şi un DVD conţinând opt scurtmetraje de succes, printre care se numără cel mai recent film semnat Marian Crişan, "Camelia".
Biletele pentru concertul pe care trupa Bon Jovi îl va susţine în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 10 iulie, au fost puse în vânzare şi au preţuri cuprinse între 130 de lei şi 480 de lei. Tichetele sunt disponibile în reţeaua Eventim. Dintre acestea, cele mai ieftine sunt primele 2.000 de tichete pentru locuri la peluză, vândute la un preţ promoţional, de 138,5 lei. După epuizarea acestor bilete, preţul pentru un loc la peluză va fi de 159,8 lei. Marcel Avram a declarat că a ales să nu pună în vânzare obişnuitele pachete VIP pentru concertul Bon Jovi de la Bucureşti, deoarece acestea ar fi prea scumpe pentru publicul român. Avram a precizat că, pentru asemenea pachete, în Germania se plătesc 250 de euro. El a spus că trupa a acceptat să cânte în România după "o negociere lungă". Acesta a mai precizat că trupa va ajunge în România, cel mai probabil, cu o zi înainte de concertul din Piaţa Constituţiei, după show-ul pe care îl va susţine la Istanbul. De asemenea, trupa va aduce în ţară scena imensă folosită în turneu, care va fi montată de personalul propriu.
Proiectul muzical "A glass of jazz" va aduce concerte ale unor artişti români de jazz, din 11 februarie, în fiecare vineri, pe parcursul lunii februarie, de la ora 21.00, la The Ark Lounge din Capitală. "A glass of Jazz" reprezintă o noua platformă muzicală susţinută de The Ark, destinată iubitorilor de jazz şi în egală măsură tinerilor reprezentanţi ai genului de pe scena autohtonă. Pe 11 februarie, Irina Sârbu este cea care va oferi primul "pahar de jazz", în cadrul unui concert intim, acompaniată de Puiu Pascu, la pian, şi Dan Ioniţă, la saxofon. Cunoscută interpretă şi actriţă deopotrivă, Irina Sârbu a interacţionat de-a lungul carierei sale cu instrumentişti şi artişti de jazz precum Ciprian, Tudor şi Anca Parghel, Marius Popp, Virgil Popescu, Marius Mihalache sau Alin Constantiu, oameni care i-au influenţat pozitiv atât viaţa, cât şi cariera muzicală. După nenumărate concerte susţinute pe scenele din ţara, dar şi din cadrul unor festivaluri internaţionale de profil, în 2007 Irina Sârbu a reuşit să-şi lanseze şi un prim material discografic, intitulat sugestiv "World symphony".
Producţia DreamWorks "How to Train Your Dragon" a câştigat 10 trofee la cea de-a 38-a ediţie a Annie Awards, care a avut loc sâmbătă. Printre cele 10 premii revendicate de pelicula animată se numără, de altfel, şi cea mai importantă distincţie acordată în cadrul galei, cea pentru Cel mai bun film de animaţie. Totodată, animaţia "Kung Fu Panda Holiday" a dominat categoriile pentru televiziune, revendicând cinci premii. Scurtmetrajul animat "Day & Night", produs de Pixar, a câştigat premiul Annie pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Un premiu al Asociaţiei Internaţionale a Filmului de Animaţie a fost revendicat şi de producţia "Alice in Wonderland", pentru Cele mai bune personaje animate.
Gwyneth Paltrow, Mandy Moore, Zachary Levi şi Florence Welch, solista trupei Florence and The Machine, se numără printre artiştii care vor cânta la gala premiilor Oscar. Producătorii galei, Bruce Cohen şi Don Mischer, au anunţat că aceştia vor interpreta la eveniment piesele nominalizate la trofeul pentru cel mai bun cântec, alături de trei dintre compozitorii nominalizaţi la această categorie, A.R. Rahman, Alan Menken şi Randy Newman. Actriţa Gwyneth Paltrow, protagonista peliculei "Country Strong", va interpreta melodia "Coming Home" din acest film, Randy Newman va interpreta cântecul compus de el din "Toy Story 3" - "We Belong Together" -, Florence Welch şi A.R. Rachman vor cânta "If I Rise", din "127 Hours", iar Mandy Moore, Zachary Levi şi Alan Menken vor cânta "I See the Light" din animaţia "Tangled". Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 27 februarie la Kodak Theatre din Los Angeles.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.