DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 februarie 2011

Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin prezintă astăzi, filmul documentar 'Mai mult sau mai puţin', realizat de regizorul german Björn Reinhardt.
Filmul este o poveste emoţionantă despre Nastaca şi Grigore, doi ţărani din Maramureş, care împărtăşesc aceeaşi soartă grea, deşi nu se cunosc. Pelicula oferă totodată o imagine autentică a vieţii cotidiene din Maramureş. Prezentat în repetate rânduri la festivaluri precum 'Breaking the Barriers', NAFA Festival, 'Beeld voor Beeld', 'Crossroads Europe', acest documentar din 'Arhiva de film Maramureş' face parte dintr-o serie de eseuri cinematografice despre viaţa din această regiune a României. La finalul proiecției va avea loc o discuţie cu regizorul Björn Reinhardt, despre subiectul filmului şi despre sursele de inspiraţie ale documentarelor sale.

Spectacolul "Tangoul final", producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, va fi prezentat mâine, de la ora 19.00, în cadrul expoziţiei "Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului", de la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Evenimentul este organizat de instituția gazdă, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Accesul se va face pe bază de invitaţie. În "Tangou final", o dramă scrisă de Mario Diament, în regia lui Moshe Yassur, Maia Morgenstern joacă rolul unei foste stele de cinema, Valeria Duran, care s-a retras subit, în plină glorie, şi timp de 20 de ani a refuzat să mai apară în public. Tudor Aaron Istodor este Diego Goldstein, un reporter naiv care o convinge pe actriţă să-i acorde un ultim interviu.

Trupa Direcţia 5 lansează albumul "Clasic", pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, la Sala Palatului din Capitală. Primul single extras de pe album, "Îţi mulţumesc", este considerat de membrii trupei cântecul cu cele mai romantice versuri din istoria Direcţia 5. În total, 50 de perechi norocoase vor putea urmări spectacolul chiar de pe scenă. Astfel, fanii vor avea ocazia să vadă tot ceea ce se întâmplă în timpul unui concert live. Direcţia 5 va interpreta la acest eveniment cele mai frumoase cântece scrise pe parcursul celor 20 ani de carieră, care vor crea atmosfera specifică de Ziua Îndrăgostiţilor. Trupa mai pregăteşte o serie de surprize celor prezenţi la concert. Biletele, ce au preţuri cuprinse între 70 şi 150 de lei, au fost puse în vânzare la Sala Palatului, magazinul Muzica și în rețeaua Eventim.

U2 ar putea lansa un nou album în luna mai a acestui an, intitulat 'Songs of Ascent', relatează presa internațională. Trupa irlandeză nu a confirmat luna mai ca dată de lansare a albumului, dar, din informaţiile disponibile, U2 lucrează la noile piese. Managerul trupei, Paul McGuiness, crede că vor reuşi să lanseze noul album "la inceputul lui 2011, înainte de turneul din Statele Unite ale Americii", care va demara în mai. Pentu albumul cu numărul 13 ,'Songs of Ascent', U2 colaborează cu producătorul american Danger Mouse. Acesta nu este sigurul proiect al trupei. Irlandezii lucrează de asemenea la un album de muzică de club și colaborarează cu nume cunoscute din aria dance-pop, precum will.i.am de la Black Eyed Peas, RedOne, producătorul lui Lady Gaga, şi DJ-ul de origine franceză David Guetta.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii s-a declarat impresionată de filmul "The King's Speech", un lungmetraj inspirat din viaţa tatălui ei, regele George al VI-lea, ce este totodată considerat drept marele favorit în cursa pentru premiile Oscar. Suverana britanică, în vârstă de 84 de ani, al cărei rol este interpretat în acest film de Freya Wilson, o actriţă în vârstă de 11 ani, a declarat că filmul "Discursul regelui" este "emoţionant" şi "plăcut". Elizabeth a II-a s-a declarat impresionată mai ales de Colin Firth, actorul britanic în vârstă de 50 de ani care l-a interpretat pe marele ecran pe tatăl ei, George al VI-lea, înainte de încoronarea sa din anul 1936.

Potrivit tabloidului britanic The Sun, suverana britanică a vizionat acest film în urmă cu câteva zile la Sandringham House, reşedinţa ei de vacanţă din comitatul Norfolk. Majestatea Sa regina Elizabeth a II-a a invitat-o pe actriţa Helen Mirren la o cină privată la palatul Buckingham, în 2006, după ce actriţa britanică a câştigat premiul Oscar în acel an pentru rolul din "The Queen", în care a interpretat chiar rolul actualei suverane britanice. În drama "Discursul regelui", Colin Firth joacă rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, care reuşeşte printr-un admirabil exerciţiu de voinţă şi cu ajutorul unui logoped australian să îşi învingă bâlbâiala de care suferea încă din copilărie, pentru a deveni monarhul care a condus Marea Britanie cu fermitate şi înţelepciune în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Asociaţia Editorilor din România organizează, în perioada 25-29 mai, în incinta Complexului expoziţional Romexpo din Capitală, cea de-a şasea ediţie a Salonului de carte Bookfest. Târgul este un proiect iniţiat, în anul 2006, de către Asociaţia Editorilor din România cu scopul de a pune la dispoziţia editorilor un cadru de expunere adecvat şi de a răspunde, în acelaşi timp, nevoii de informare a publicului iubitor de carte. Onorându-şi promisiunea de a crea o tradiţie prin invitarea unei ţări, după găzduirea - în 2010 - a Spaniei, ediţia din 2011 se va bucura de prezenţa Ungariei, de care România este legată prin vechi tradiţii de dialog cultural. Dorinţa organizatorului este să evidenţieze, la "Bookfest", bogata moştenire culturală a Ungariei și să încurajeze interesul cititorilor români pentru a o cunoaşte în mai mare profunzime.

Structura de rezistenţă a clădirii Teatrului Valah din Giurgiu este deficitară şi fundaţia teatrului nu mai prezintă siguranţă. În aceste condiții Consiliul Judeţean Giurgiu a aprobat un proiect de reconsolidare a clădirii instituţiei de cultură şi renovarea sălilor de spectacol. Clădirea Teatrului Valah a fost construită în 1966 şi, în timp, au fost defecţiuni la sistemul de canalizare din zonă, apa s-a infiltrat şi practic a spălat terasamentul pe care se sprijină centura de fundaţie şi rezistenţă a clădirii şi aceasta nu mai prezintă siguranţă. Lucrările vor începe în această primăvară şi o parte dintre acestea, ce vizează renovarea şi modernizarea sălii mici de spectacol, sunt prevăzute a fi încheiate anul viitor.

Elevii de la Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureş vor fi avertizaţi asupra riscurilor utilizării internetului prin postarea de fotografii şi date personale, în cadrul 'Zilei siguranţei pe Internet'. Începând de astăzi, în cadrul campaniei de prevenire 'Foloseşte Internetul cu grijă... Traficul de minori are feţe ascunse', vor fi organizate întâlniri cu elevi din judeţele Mureş şi Harghita, ocazie cu care specialiştii în combaterea traficului de persoane le vor explica de ce anume să se ferească. În cadrul activităţii, elevii vor fi avertizaţi asupra riscurilor utilizării internetului prin postarea de fotografii personale, a datelor de identificare, a adresei de domiciliu, relatarea relaţiilor din cadrul familiei. De asemenea, elevii vor fi informaţi cum şi unde să anunţe când sunt ameninţaţi sau hărţuiţi de persoane necunoscute şi să nu răspundă unor oferte cum ar fi recrutarea de fotomodele, prezentatoare de modă sau de oferirea de locuri de muncă în străinătate.

Ministerul palestinian al Turismului şi Antichităţilor a lansat candidatura Bethleemului /Cisiordania/ la patrimoniul mondial al UNESCO. Includerea Bisericii Naşterii Domnului şi a 'Drumului pelerinajelor' în patrimoniul mondial a fost propusă, la Bethleem, de către Ministerul Turismului, municipalitatea locală şi UNESCO /Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţe şi Cultură. Datând din secolul al IV-lea, din timpul împăratului roman Constantin, Biserica Naşterii Domnului este una dintre cele mai vechi biserici ale creştinătăţii. Biserica, aflată în stare de deteriorare, este administrată de Biserica greco-ortodoxă, Biserica apostolică armeană şi Patriarhatul latin din Ierusalim. Autoritatea palestiniană şi Israelul îşi dispută patrimoniul de pe Pământul Sfânt.

Romanciera şi poeta franceză Andrée Chedid, de origine libaneză, a murit, duminică seara, la Paris, la vârsta de 90 de ani. Născută pe 20 martie 1920 la Cairo, autoarea romanelor "Sixieme jour" şi "L'Autre" - ambele ecranizate ulterior - a creat într-o carieră de peste 50 de ani o operă vastă şi variată, impregnată de umanism şi inspirată parţial de dubla ei origine, orientală şi franceză. Provenind dintr-o familie creştină libaneză stabilită în Egipt încă din 1860, Andrée Chedid a decis să se mute la Paris în anul 1946. A publicat peste 20 de romane şi nuvele, iar opera ei poetică a fost reunită în două volume: "Textes pour un poeme" şi "Poemes pour un texte".

Cunoscutul actor hollywoodian Kevin Spacey, laureat a două premii 'Oscar' şi directorul artistic al teatrului londonez 'Old Vic', a anunţat deschiderea Academiei de Teatru a Orientului Mijlociu. Acesta este un proiect comun al Fundaţiei Spacey şi al unor fonduri de caritate din Emiratele Arabe Unite. În cadrul noii Academii de Teatru vor putea fi studiate toate artele teatrale, de la arta actorului la scenografie. Instituţia nu va avea un sediu central şi îşi va ţine lecţiile prin toate ţările din Orientul Mijlociu. După cum a declarat Spacey, unul dintre scopurile sale este acela de 'a ajuta teatrul din Orientul Mijlociu să atingă nivelul mondial, chiar şi pe cel al pieselor de pe Broadway'.

Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara a inaugurat, ieri, primul spaţiu destinat îndrumării studenţilor şi absolvenţilor din domeniul muzical în accesarea ofertelor pieţei muncii, propunându-şi să schimbe percepţia negativă a tinerilor muzicieni, dar şi a publicului, referitoare la posibilităţile de inserţie pe piaţa muncii în acest domeniu de activitate. Iniţiativa a fost dezvoltată în cadrul proiectului ''Observatorul Profesiilor Muzicale din România'', finanţat din Fondul Social European - ''Investeşte în oameni!''. Centrul le va oferi tinerilor muzicieni informaţii privind ofertele existente pe piaţa muncii, instrucţiuni privind tehnicile de căutare a unui loc de muncă şi asistenţă în întocmirea unor documente specifice va asigura accesul la site-urile specifice, va face cunoscuţi principalii angajatori din domeniu, precum şi concursurile de angajare organizate de instituţiile de profil'.

Institutul Geologic al României organizează, în perioada 10-13 februarie, Târgul de Sfântul Valentin. Manifestarea va include o expoziţie cu vânzare de cristale şi bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase. Intrarea la Muzeul Naţional de Geologie, unde va avea loc târgul, este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii şi pensionari. Cei care poartă numele de Valentin sau Valentina vor putea intra gratuit.

Prăjituri şi delicatese dintre cele mai diverse vor fi prezentate, timp de trei zile, la Festivalul de dulciuri Choco Fest, care se redeschide la Sala Radio. Vizitatorii se vor putea bucura de dulciuri, de la simplele specialităţi din miere, la cozonaci, baclavale cu vişine, prăjituri de casă şi specialităţi tradiţionale maramureşene, dulciuri din Budapesta, praline belgiene dar şi nenumăratele sortimente de cafea.
Mai mult decât atât, gurmanzii pot câştiga dulciuri, în timp ce copiii se pot lăsa pictaţi pe faţă ori pot fabrica diverse forme din baloane. Festivalul debutează vineri şi se încheie duminică. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Peliculele româneşti "Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, "Europolis", de Cornel Gheorghiţă, şi "Eva", de Adrian Popovici, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, Belgia. Producția "Europolis" a fost selectată în secţiunea competiţională dedicată filmelor de debut europene, alături de alte 10 pelicule, printre care şi "Hai paura del buio" de Massimo Coppola, ce prezintă povestea a două femei - o italiancă şi o româncă - care lucrează într-o fabrică din Italia. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény.
Filmul "Derby", de Paul Negoescu, a fost la rândul său inclus în competiţia internaţională de scurtmetraje."Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, şi "Eva", de Adrian Popovici, vor rula în secţiunea Regards Croisés, ce cuprinde pelicule europene şi nord-americane "inedite" şi care nu au fost difuzate în sălile de cinema din Belgia.

Thrillerul "The Roommate", în care tânăra studentă Sara plonjează într-un veritabil univers horror după sosirea în campusul universitar a noii sale colege de cameră, Rebecca, a debutat pe prima poziţie în box office-ul nord-american. Regizat de danezul Christian E. Christiansen, filmul "The Roommate", în care rolul principal este interpretat de Leighton Meester, a generat încasări de 15,6 milioane de dolari.
Pe locul al doilea se află "Sanctum", o producţie australiană 3D, în care trei scafandri rămân captivi în cea mai mare şi mai misterioasă reţea de peşteri inundate din lume. Filmul a avut încasări de 9,2 milioane de dolari de vineri până duminică. Comedia romantică "No Strings Attached", cu Natalie Portman şi Ashton Kutcher în rolurile principale, a coborât o poziţie şi a ajuns pe locul al treilea, cu încasări de 8,4 milioane de dolari.

Lucrări de Samuel Mützner, Nicolae Tonitza şi Rudolf Schweitzer Cumpăna, fiecare dintre ele evaluate la peste 50.000 de lei, vor fi scoase la licitaţie în această seară, în Capitală, de casa Alis. Samuel Mützner este prezent în licitaţie cu două lucrări: "Pe malul râului"şi "Peisaj rural". La licitaţie va fi scos şi un studiu al lui Tonitza, care va avea preţul de pornire de 56.000 de lei. Pe spatele tabloului, realizat în ulei pe carton, există o notă olografă a autorului. Rudolf Schweitzer Cumpăna va fi prezent în licitaţie cu lucrarea "Datorie creştinească", al cărei preţ de pornire este de 55.000 de lei, iar Ştefan Popescu va avea în licitaţie tabloul "Natură statică cu flori şi carte", având acelaşi preţ de pornire. Alături de picturi, în licitaţie vor mai fi incluse sculpturi, icoane, cărţi vechi, bijuterii, argintărie şi sticlă, alături de diverse alte obiecte.

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu au anunţat că organizează recitaluri de poezie, muzică şi teatru, în 24 februarie, de Dragobete, iar toţi îndrăgostiţii vor putea intra gratuit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Încă din vremuri străvechi, Dragobetele este sărbătoarea dragostei la români. Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este celebrat pe 24 februarie, această zi reprezentând începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, se reînnoieşte, păsările îşi caută cuiburi, iar omul participă la bucuria naturii. Conform tradiţiei, de Dragobete, băieţii şi fetele trebuie să glumească, să respecte sărbătoarea, pentru a fi îndrăgostiţi tot timpul anului. Instituţia va organiza, cu această ocazie, recitaluri de poezie, muzică şi teatru oferite de actori ai Teatrului Naţional "Radu Stanca", elevi ai Liceului de Artă, în colaborare cu Asociaţia "Sibiul European", şi elevi ai Cercului de Tradiţii şi Obiceiuri Populare din Mărginimea Sibiului.

'Dicţionarul presei arădene' a fost lansat, ieri, fiind realizat de un grup de oameni de presă, coordonat de jurnalistul Emil Şimăndan. Având o carieră jurnalistică de aproape 50 de ani, perioadă în care, mai mulţi ani, a fost şi corespondentul Agenţiei Naţionale de Presă Rompres pentru judeţul Arad, Şimăndan a reuşit să conceapă, după cum a afirmat, 'primul dicţionar de acest gen din întreaga istorie culturală şi spirituală a Aradului'. 'În cele peste 400 de pagini ale sale, lucrarea prezintă 525 de ziare şi reviste apărute în peste 170 de ani de presă arădeană, în limbile română, maghiară, germană, sârbă, slovacă şi bulgară, precum şi informaţii biografice despre 92 de jurnalişti post-decembrişti şi profesori universitari legaţi de presa locală.

Zece din cele 31 de proiecte finaliste în competiţia Premiilor Europene eTwinning din acest an aduc pe podium cadre didactice din România. Aflată în al 6-lea an de desfăşurare, competiţia este o selecţie a celor mai bune proiecte educaţionale colaborative, din cele peste 15.000 derulate în acest an şcolar în Europa. Acţiunea eTwinning este parte a programului Comenius al Comisiei Europene, în cadrul căreia şcolile din Europa intră în parteneriate educaţionale, desfăşurând proiecte colaborative şi de dezvoltare socio-profesională. Peste 7.000 de cadre didactice şi peste 4.300 de şcoli din România sunt înscrise în reţeaua eTwinning, care reuneşte peste 86.000 de instituţii educaţionale europene. Anul acesta, premiile se vor decerna în cadrul Conferinţei Europene eTwinning, care se va desfăşura la Budapesta, în perioada 31 martie - 2 aprilie.

O expoziţie specială dedicată imaginii şi viziunii creative a cântăreţei britanice Annie Lennox va fi deschisă la celebrul Victoria & Albert Museum din Londra în perioada 15 septembrie 2011 - 26 februarie 2012. Intitulată "The House of Annie Lennox", manifestarea va prezenta costume şi accesorii purtate de cântăreaţă, însoţite de numeroase fotografii ce ilustrează felul în care stilul artistei s-a schimbat de-a lungul anilor. Annie Lennox va împrumuta renumitului muzeu londonez pe durata expoziţiei o serie de obiecte personale - trofee, articole vestimentare, diverse obiecte incluse în campaniile politice la care a participat, interviuri, videoclipuri. Annie Lennox va realiza, totodată, un film special pentru acest eveniment.

Institutul Cultural Român a lansat Concursul public de idei de proiect pentru Olimpiada Culturală organizată la Londra în 2012. Astfel ICR a invitat operatori culturali independenţi să înscrie proiecte care să facă parte din oferta românească în cadrul programului din capitala Marii Britanii. Olimpiada Culturală este un program britanic complex, format din acţiuni şi evenimente menite să celebreze creativitatea şi diversitatea formelor de expresie artistică în contextul participării internaţionale la Jocurile Olimpice. Tema principală a programului este Londra, văzută ca o capitală globală a creativităţii artistice. În cadrul Olimpiadei Culturale vor fi prezentate proiecte ambiţioase şi inspirate, care stabilesc un dialog original cu memoria, cultura şi identitatea oraşului. Institutul Cultural Român intenţionează să participe la acest program cu o serie de proiecte care să genereze un impact semnificativ şi să distingă, prin excelenţă, oferta românească între cele peste 1.000 de evenimente artistice programate să se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale.

O expoziţie de desene, grafică, fotografie, land art şi instalaţii despre situl arheologic de la Porolissum, judeţul Sălaj, este găzduită de Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu. Manifestarea se defășoară în cadrul proiectului "ReMemoria". Expoziția are loc în organizarea Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău şi Muzeului de Artă "Ioan Sima" din Zalău şi poate fi vizitată până la finalul lunii februarie, intrarea fiind liberă. Imaginile expuse publicului larg sunt un bogat material vizual sub formă de desene, grafică, fotografie directă şi trans-fotografie, land art şi instalaţii, care reamintesc de cercetările istorice şi arheologice privind sit-ul de la Porolissum, Moigrad, judeţul Sălaj. Expoziţia face parte din proiectul "ReMemoria", care îşi propune "parteneriatul dintre cercetarea istorică, arheologică a unui loc şi a memoriei acestuia şi imaginarea vizuală interpretativă de către artişti a datelor şi reperelor ştiinţifice".

Tim "Ripper" Owens, fost solist al trupei Judas Priest, va susţine un concert în clubul bucureştean Kulturhaus, pe 20 februarie. Evenimentul face parte din turneul "Screaming Through the East", ce cuprinde trei oraşe din România: Odorheiu-Secuiesc, Sibiu şi Bucureşti. Tim "Ripper" Owens reprezintă una dintre cele mai importante voci ale muzicii metal din ultimii zece ani. În 1996, când a urcat pe tronul zeilor Judas Priest, în locul vocalului Rob Halford, presa a fost extrem de surprinsă şi impresionată. Owens era aproape necunoscut în presa internaţională şi puţini critici muzicali îi cunoşteau activitatea din trupa Winter's Bane. Primul album înregistrat cu Judas Priest a fost nominalizat la premiile Grammy şi a fost mult mai aplaudat decât se aşteptau membrii trupei. Povestea artistului Tim Owens devenit Tim "Ripper" Owens, solistul Judas Priest, a fost transformată în filmul "Rock Star" , regizat de Stephen Herek.

Institutul Geologic al României organizează, în perioada 10-13 februarie, Târgul de Sfântul Valentin. Manifestarea va include o expoziţie cu vânzare de cristale şi bijuterii din pietre preţioase şi semipreţioase. Intrarea la Muzeul Naţional de Geologie, unde va avea loc târgul, este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii şi pensionari. Cei care poartă numele de Valentin sau Valentina vor putea intra gratuit.

Filmările pentru cele două pelicule "The Hobbit" vor debuta în martie, în Noua Zeelandă, după amânări de mai multe luni. Anunțul a fost făcut chiat de regizorul Peter Jackson. Filmările vor debuta pe 21 martie, având prevăzut un buget de 365 de milioane de euro. Filmările pentru "The Hobbit", inspirat de romanul omonim al lui Tolkien, au fost precedate de numeroase dificultăţi, printre care şi un conflict cu sindicatul actorilor neozeelandezi. La sfârşitul lunii ianuarie, Peter Jackson, în vârstă de 49 de ani, care a filmat celebra trilogie "Stăpânul inelelor" în ţara sa natală, Noua Zeelandă, a fost operat de ulcer perforat. Cineastul îşi va petrece convalescenţa în reşedinţa sa, iar întârzierea ce va fi înregistrată în ceea ce priveşte filmările pentru cele două filme din seria "The Hobbit", care urmau să înceapă în această lună, va fi minimă. Primul dintre cele două filme din proiectul "The Hobbit" va fi lansat în decembrie 2012, iar cel de-al doilea, un an mai târziu.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!