DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 ianuarie 2011

Felicia Filip va susţine astăzi un recital la Opera Naţională Bucureşti, alături de artişti-prieteni precum prim-solista Companiei de Balet ONB, Corina Dumitrescu, actorul Vlad Rădescu, tenorul mexican Hector Lopez şi formaţia de gospel The Sinners Quartet. Recitalul "Eu sunt Felicia!" va fi prezentat de la ora 18.30 de Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess". Potrivit Operei Naţionale, "Eu sunt Felicia!" nu este doar un recital, ci mai curând o aspiraţie şi o mărturie. Despre vocaţia Feliciei Filip, despre talentul şi succesele sale pe patru continente s-a vorbit şi s-a scris în nenumărate rânduri. De data aceasta, aşa cum arată şi titlul, artista se înfăţisează publicului sub mai multe faţete ce conduc spre o manifestare sincretică în care opera se împleteşte cu opereta, cu baletul, cu poezia, dar şi cu gospel-ul. În acest periplu artistic regizat de Anda Tăbăcaru Hogea, Felicia Filip va fi acompaniată de pianista Ioana Maxim.

Teatrul Masca inaugurează astăzi o nouă sală de spectacole în Bucureşti, care va purta numele Jacques Lecoq. Noua sală va fi inaugurată cu spectacolul 'Iunia' de Ioana Macarie. Noul spațiu are 100 de metri pătraţi, gradenele permiţând accesul a 50 - 60 de spectatori. Teatrul Masca a fost înfiinţat, în 1990, de actorul Mihai Mălaimare. Artiştii susţin reprezentaţii atât în sală, cât şi în diferite spaţii neconvenţionale. Spectacolul 'Iunia', pus în scenă de Ioana Macarie, aduce în atenţie povestea unei artiste singure, în jur de 45 de ani, care a ales întotdeauna cariera de cântăreaţă în locul familiei. În rolul Iuniei poate fi urmărită Ana Maria Pâslaru.

Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot participa, la Berlin, în zilele de 20 şi 21 mai, la cea de-a şasea ediţie a Târgului Internaţional pentru Învăţământ Superior şi Formare Continuă 'Study World'. Evenimentul va fi organizat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania şi Serviciul German de Schimburi Academice. La târg sunt aşteptaţi să le prezinte oferta educaţională celor peste 9.000 de potenţiali studenţi din Germania un număr de 180 de expozanţi din peste 25 de state.

Compania de Teatru "Passe Partout Dan Puric" va susține cea de-a 10-a reprezentație a spectacolului "Royal Fashion" care va avea loc pe scena Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian" București, în această seară, de la ora 19.00. "Royal Fashion" este o parabolă inedită a monarhiei, realizată cu mijloace originale, îmbinând pantomima, baletul, stepul dar și cadrilul cu rockul. Balerinii și actorii reinstaurează grația, ca formă a inefabilului. Puteți descoperi în acest spectacol, marca Dan Puric, umor, pasiune, subtilitate durere, căință dar și speranță, într-o poveste despre drame colective și personale care ne-au marcat, direct sau indirect, destinul fiecăruia dintre noi. "Royal Fashion" nu este doar o punere în scenă a unor momente importante din istoria monarhiei ci, în concepția lui Dan Puric, reprezintă un mod de a ne cunoaște și de a ne redescoperi originile și valorile. Costumele realizate de Doina Levința, scenografia Corinei Grămoșteanu și coregrafia lui Traian Vlas completează lumea imaginată de Dan Puric, nuanțând momente și spărgând conveniențe.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită astăzi la recitalul trio-ului Musica Viva. Evenimentul, programat să înceapă la ora 19.00, va avea loc la Sala Radio. Programul susţinut de Andreea Butnaru – pian, Florin Mitrea – violoncel şi Andrei Cristian Theodoru – clarinet, include lucrări de Beethoven, Schumann şi Brahms. Proiectul "Musica Viva" a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin - pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza. Manifestarea din decembrie 2004, primită cu entuziasm de public şi de specialişti, a constituit o premieră în stagiunea Filarmonicii din Kassel şi o reafirmare a valorilor componistice româneşti pe scenele europene.

Tenorul austriac Martin Mitterrutzner va evolua pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, vineri, în celebra operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart - "Cosi fan tutte". În plus faţă de spectacolele oferite iubitorilor de operă în cadrul "Lunii Verdi" - evenimente dedicate marelui compozitor, la împlinirea celor 110 de la moartea acestuia - Opera Naţională Bucureşti îşi invită publicul în această lună la două reprezentaţii cu invitaţi speciali. Astfel, vineri, celebra operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart - "Cosi fan tutte" - va prinde viaţă graţie artistului invitat Martin Mitterrutzner (în rolul lui Ferrando), a soliştilor ONB Simona Neagu, Maria Jinga, Daniel Filipescu, Dorina Cheşei şi Florin Simionca. Orchestra, corul - coordonat de maestrul Vasile Corjos - şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Alături de aceştia îşi vor da concursul artişti ai companiei de balet a ONB. Totodată, sâmbată, spectatorii se vor bucura de o reprezentaţie cu "Manon Lescaut" (Giacomo Puccini), în prezenţa tenorului român de talie internaţională Daniel Magdal (în rolul lui Des Grieux).

Reputatul specialist în geografie umană şi socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau de la Universitatea din Angers, va primi mâine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Decernarea titlului va avea loc la Facultatea de Geografie. Recunoscut ca un eminent specialist în geografia umană şi socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau poate fi considerat, în mod indiscutabil, drept unul dintre cei mai buni specialişti geografi în domeniul analizelor socio-economice asupra etniei romilor pe teritoriul Franţei, dar şi asupra a diferite procese privind dezvoltarea teritoriului (11 cărţi publicate şi peste 100 de articole în periodice şi reviste).

Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor organiza mâine cea de a doua ediţie a întâlnirilor 'Litere şi literatură'. Potrivit site-ului Universităţii Bucureşti, manifestările au fost iniţiate anul trecut pentru intensificarea colaborării dintre profesorii de limba română din licee şi profesorii din facultate, între elevii interesaţi de filologie şi studenţii de la Litere. Invitatul ediţiei din această săptămână va fi scriitoarea Ioana Pârvulescu, iar tema discuţiilor - 'Adevărul minciunilor: cartea, scrisul, cititul'.
Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi este colaborator permanent al revistei 'România literară'. Ea a iniţiat şi a coordonat, timp de zece ani, la Editura Humanitas, colecţia de literatură universală 'Cartea de pe noptieră'.

Volumul "Dialoguri cu Amita Bhose: Eminescu este magnetul care mă atrage spre România" va fi lansat, vineri, la Librăria Eminescu din Capitală. Manifestarea va avea loc în cadrul unui eveniment prilejuit de împlinirea, pe 15 ianuarie, a 161 de ani de la naşterea poetului naţional. Evenimentul prezintă publicului românesc o carte inedită pentru istoria eminescologiei: interviurile acordate presei culturale române, între anii 1977-1991, de către cercetătoarea, scriitoarea, traducătoarea, profesoara Amita Bhose, avându-l ca subiect pe Eminescu. Primul contact cu poezia eminesciană, emoţia întâlnirii cu Zoe Dumitrescu-Buşulenga, parcursul inedit al tezei de doctorat, dificultăţile dar şi satisfacţiile traducerii lui Eminescu în limba bengali, indianismul lui Eminescu, analiza confluenţelor dintre Eminescu şi Tagore, drumul nebătut al cercetării operei eminesciene, universalitatea poetului Eminescu sunt doar câteva dintre temele abordate în "Dialoguri?". În cadrul evenimentului de vineri, vor evoca personalitatea Amitei Bhose şi rolul său în cultura română: Ecaterina Vaum, autoare a interviului "Eminescu în cultura universală", Lelia Rădulescu, directoare a Bibliotecii "Ioan Slavici", Loreta Popa, jurnalistă la Jurnalul Naţional, Elena Andronache, fostă studentă şi colaboratoare a Amitei Bhose.

Actorul american Michael Douglas a anunţat - într-un interviu televizat de canalul american NBC - că s-a vindecat de cancerul care îi afectase gâtul, diagnosticat în luna august a anului trecut. El a precizat că mai trebuie să facă încă teste lunare pentru a se asigura că boala sa este vindecată definitiv. Afirmând că 'mănâncă cât şapte' pentru a recupera cele 15 kg pe care le-a pierdut în timpul tratamentului, Michael Douglas a asigurat că îşi priveşte altfel anturajul în urma bolii. Unul dintre marile staruri ale Hollywoodului, Michael Douglas a interpretat roluri de toate genurile în aproape 40 de filme. Cel mai recent film al său, 'Banul nu doarme niciodată' este o continuare la 'Wall Street', în regia lui Oliver Stone.

Teatrul Naţional Radiofonic şi Fundaţia Teatrul ACT vă invită în această seară, de la ora 19.00, la audiţia cu public a documentarului radiofonic "Ţara învinsă" de Ilinca Stihi. Spectacolul, care va avea loc la Sala de lectură a Teatrului Act, va beneficia de participarea poetei Ioana Ieronim şi se va desfăşura în prezenţa realizatorilor - Ilinca Stihi, regia artistică, şi Mihnea Chelaru, postprocesare sunet şi montaj. Spectacolul este inclus în proiectul TEATRU&CEAI. Regizoarea reuneşte o istorie la zi a Cetăţii Râşnovului şi a administrării ei din perspectiva turistică - cu încălcări sau ocoliri ale legii, în indiferenţa autorităţilor şi a societăţii civile contemporane - cu povesti din copilaria poetei, plasate la inceputul anilor '50, în spaţiul oraşului Râşnov. Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc marţi, 18 ianuarie, ora 19.00, la Radio România Cultural.

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită Ministerului Culturii să nu emită avizul pentru demolarea a 10 case din străzile Buzeşti şi Berzei. Demolările sunt plănuite de municipalitate pentru a face loc bulevardului ce va face legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului. La începutul săptămânii, reprezentanţii mai multor asociaţii neguvernamentale au participat, în faţa Direcţiei de Cultură Bucureşti, la un pichet prin care cereau Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucureşti-Ilfov-Giurgiu să nu discute demolarea clădirilor din Berzei şi Buzeşti. Participanţii solicitau ca, înaintea oricărei discuţii în Comisie, proiectul ce include demolările să fie avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot participa, la Berlin, în zilele de 20 şi 21 mai, la cea de-a şasea ediţie a Târgului Internaţional pentru Învăţământ Superior şi Formare Continuă 'Study World'. Evenimentul va fi organizat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania şi Serviciul German de Schimburi Academice. La târg sunt aşteptaţi să le prezinte oferta educaţională celor peste 9.000 de potenţiali studenţi din Germania un număr de 180 de expozanţi din peste 25 de state.

Trent Reznor, solistul trupei Nine Inch Nails, va compune coloana sonoră pentru versiunea în limba engleză a filmului "The Girl with the Dragon Tattoo", ce va fi regizat de David Fincher. Lungmetrajul are la bază romanul omonim scris de autorul suedez Stieg Larsson. Trent Reznor va compune această coloană sonoră împreună cu Atticus Ross, alături de care rockerul american a fost nominalizat la Globul de Aur din acest an pentru muzica filmului "Reţeaua socială/ The Social Network", regizat de acelaşi David Fincher. Globurile de Aur din acest an vor fi decernate duminică. Într-un interviu pentru publicaţia New York Times, Reznor declara că muzica din "Dragon Tattoo" se va baza mai mult pe instrumente cu corzi şi mai puţin pe ritmuri electronice precum muzica din "The Social Network".
Versiunea în limba engleză a filmului "The Girl with the Dragon Tattoo" va fi lansată pe marile ecrane de Crăciun.

Lungmetrajele "The King's Speech" şi "The Fighter" au primit, câte patru nominalizări la premiile Sindicatului actorilor americani. Alături de aceste două pelicule, la categoria "cea mai bună distribuţie" au mai intrat în cursă și filmele "Black Swan", "The Kids Are All Right" şi "The Social Network". Lungmetrajul "The King's Speech", ce prezintă povestea lui George al VI-lea care îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război, a primit alte trei nominalizări: Colin Firth, la categoria "cel mai bun actor în rol principal", Helena Bonham Carter, la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", şi Geoffrey Rush, la categoria "cel mai bun actor în rol secundar".
Premiile Sindicatului actorilor americani, care vor fi acordate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 30 ianuarie, la Los Angeles, pot oferi o idee despre actorii favoriţi în cursa pentru premiile Oscar, acordate de Academia de film americană pe 27 februarie.

Orchestrele şi Corurile Radio vă invită vineri, de la ora 19.00, la Sala Radio, la recitalul Cvartetului Konick. Programul pregătit de Mihai Dina, Andrei Cristian Theodoru, Vasile Mocioc şi Eugeniu Cristian Petrişor cuprinde lucrări de Mozart, Suppé, Bizet, Ceaikovski, Strauss, Desmond, Mancini. Cvartetul Konick a fost înfiinţat în aprilie 2009. Pasiunea pentru muzică a fiecăruia dintre cei patru membri, prezenţa desăvârşită, grija şi preocuparea, sunt atuuri ale ansamblului, prin care reuşesc să transpună auditoriul în lumea mirifică a artei sunetelor, declanşând o stare de bucurie festivă, strălucitoare şi exaltantă. Cei patru muzicieni îşi propun să amprenteze adevărata emblemă a sound-ului rafinat demonstrând prin prestaţia lor interpretativă, perfecta fuziune dintre cântecul de factură clasică, romantică şi piesele cu influenţe de muzică uşoară şi de jazz. Cu instrumente clasice şi atitudine modernă, abordează un repertoriu divers: muzică clasică, valsuri, tango-uri, jazz, café concert.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a acordat, în şedinţa de ieri, o licenţă audiovizuală televiziunii Convergenţe Europene, care va difuza filme româneşti şi europene. Postul TV se va lansa cel mai probabil la sfârşitul acestui an. Pentru primul an de difuzare, televiziunea Convergenţe Europene îşi propune să difuzeze filme de ficţiune, documentare şi spectacole de teatru filmate, toate producţii româneşti. În următorii ani, televiziunea va difuza şi opere culturale europene, dar şi din statele terţe, crescând ponderea celor europene. Postul îşi propune să difuzeze şi producţiile audiovizuale româneşti premiate în ultimii ani la prestigioase festivaluri europene, succesele filmului românesc din anii '60 - '90, filme cu succes la public, dar şi filme de artă, documentare şi filme de animaţie.

Opera Naţională Bucureşti a pregătit şi în acest an pentru publicul său o serie de evenimente speciale, titluri îndrăgite de public, nume importante ale artei lirice şi coregrafice româneşti şi internaţionale care vor evolua pe scena teatrului. În plus faţă de spectacolele oferite iubitorilor de operă în cadrul "Lunii Verdi" – evenimente dedicate marelui compozitor, la împlinirea celor 110 de la moartea acestuia - Opera Naţională Bucureşti îşi invită publicul la două reprezentaţii cu invitaţi speciali. Vineri, celebra operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart – "Cosi fan tutte" – va prinde viaţă graţie artistului invitat Martin Mitterrutzner (în rolul lui Ferrando), a soliştilor ONB Simona Neagu, Maria Jinga, Daniel Filipescu, Dorina Cheşei şi Florin Simionca. Orchestra, corul – coordonat de maestrul Vasile Corjos – şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Alături de aceştia îşi vor da concursul artişti ai companiei de balet a ONB.

Rock-ul a trăit, în 2010, cel mai prost an din ultima jumătate de secol, având doar trei single-uri în Topul 100 al celor mai vândute piese, care este dominat de pop, hip-hop şi R&B, scrie presa britanică. În 2009, rock-ul avea 13 piese în Top 100, iar anul trecut a ajuns aproape neglijabil în raport cu pop, hip-hop şi R&B, care ocupă împreună 87% dintre poziţiile clasamentului celor mai vândute piese. "Faptul că piesa rock a anului trecut este 'Don't Stop Believin'' a trupei Journey, o melodie veche de 30 de ani şi readusă în atenţie datorită serialului TV 'Glee', spune totul, bate încă un cui la coşciugul unui gen care făcea legea odinioară", spun jurnaliştii de la Guardian. Celelalte două piese rock care au reuşit să se strecoare în Top 100 anul trecut sunt Train - "Soul Sister" şi Florence and the Machine - "Dog Days are Over". Singura consolare a rock-ului este aceea că, în 2010, trupele din această zonă au dominat piaţa concertelor. Astfel, Bon Jovi a fost desemnată, pentru a doua oară în ultimii trei ani, trupa cu cel mai mare succes în concerte, înregistrând aproape 1,6 de milioane de spectatori şi încasări de peste 146 de milioane de dolari, potrivit topului Billboard pentru intervalul noiembrie 2009 - noiembrie 2010. Bon Jovi a fost urmată, în topul succesului concertelor, de U2, AC/DC, Lady Gaga şi Black Eyed Peas.

Un volum de benzi desenate despre primul astronaut din lume, rusul Iuri Gagarin, a fost editat în Marea Britanie. În cartea de 64 de pagini, intitulată 'Ziua lui Iuri: Drumul spre stele', se povesteşte cum, după zborul său, Gagarin a fost dezamăgit treptat de 'sistemul sovietic care l-a creat'. Lansarea cărţii a fost prilejuită de jubileul de 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu. În afară de Gagarin, în carte se vorbeşte şi despre Serghei Koroliov, cel care a proiectat nava cosmică pilotată 'Vostok-1', la bordul căreia Gagarin a înconjurat planeta Pământ. În 1938, Koroliov fusese arestat, după care stătuse timp de şase ani în lagăre de concentrare. Volumul de benzi desenate îşi începe povestirea tocmai din momentul arestării lui Koroliov.

În Sala de Consiliu a Primăriei sectorului 2 din Bucureşti, va avea loc sâmbătă, de la ora 18, prima ediţie a evenimentului multiart "Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010". Manifestarea marchează sărbătorirea primei ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei Legi promulgate anul trecut de Preşedintele României Traian Băsescu. Selectarea celor mai bune cărţi ale anului 2010 a revenit unui juriu format din: acad. Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache şi Paul Cernat. La secţiunea Cartea de Poezie a Anului 2010, juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Ion Mureşan, pentru volumul "Cartea alcool". Mike Godoroja & Blue Spirit şi Marius Mihalache vor fi invitaţi la acest eveniment transmis în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural. Premiile Galei, în valoare de 11000 lei, vor fi oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.

Artiştii cehi Michaela Klakurkova şi Jan Zaloudek vor replanta, mâine, în Parcul Izvor, brazii de Crăciun adunaţi de la oameni sau găsiţi pe străzile Bucureştiului după sărbători.
Instalaţia inedită are titlul "Second Chance/ A doua şansă" şi va fi "plantată" mâine, între orele 13.00 şi 16.00. "Trăim într-o lume în care lucrurile sunt folosite o singură dată, repede, şi apoi aruncate. Unul din scopurile instalaţiei noastre este acela de a-i face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a arunca ceva la gunoi", a declarat Jan Zaloudek. Evenimentul va avea loc simultan în Parcul Izvor din Bucureşti şi în centrul oraşului Praga, în faţa Teatrului Naţional, unde o astfel de acţiune s-a petrecut şi anul trecut. De altfel, Bucureştiul este al doilea oraş european unde va fi realizată această instalaţie artistică.

Consiliul Local Orşova a adoptat o hotărâre care prevede ca fiecare consilier să recite câte o poezie de Mihai Eminescu, la cea de-a XX-a ediţie a "Festivalului Internaţional de Poezie - Eminescu", ce va avea loc vineri. Hotărârea, care a primit 15 voturi "pentru" şi doua "împotrivă", a fost adoptată în 30 noiembrie 2010 şi a fost propusă de consilierul local PNL Dumitru Pătăşanu. "Festivalul Internaţional de Poezie - Eminescu" este organizat de Fundaţia Culturală "Lumina" în parteneriat cu Primăria Orşova.

Lungmetrajul de animaţie "O poveste încâlcită" a fost liderul box office-ului românesc de weekend, încă de la premieră, cu încasări de peste 813.000 de lei şi 40.400 de spectatori. Pe poziţia a doua în top se regăseşte "Turistul", care a avut încasări de aproape 734.000 de lei şi 39.119 spectatori. În "Turistul", Johnny Depp interpretează rolul unui american al cărui flirt cu o necunoscută (Angelina Jolie) va conduce la intrigi şi pericole, dar şi la o poveste de dragoste. Aflat în timpul unei călătorii neprevăzute în Europa pentru a-şi vindeca inima rănită, Frank o întâlneşte pe Elise, o femeie senzaţională, care-i iese în cale intenţionat. Pe locul al treilea s-a clasat "O familie de coşmar", cu încasări de 258.000 de lei şi 14.300 spectatori.

Interpretul personajului principal din seria "Lord of the Rings", actorul american Elijah Wood, va juca şi în cele două filme "The Hobbit", potrivit unor surse de la Hollywood, citate de presa internaţională. Wood va interpreta tot personajul Frodo, în ciuda faptului că acţiunea din "The Hobbit" se petrece cu câteva zeci de ani înaintea celei din "Lord of the Rings". Asta va fi posibil deoarece, în peliculele "The Hobbit", Frodo va fi în postura de cititor al unor cărţi despre întâmplările petrecute înaintea naşterii sale. Dintre protagoniştii seriei "Lord of the Rings", sigură în distribuţie mai este deocamdată doar Cate Blanchett. Producătorii poartă în continuare discuţii şi pentru cooptarea lui Orlando Bloom (pentru rolul Legolas), Ian McKellen (interpretul lui Gandalf) şi Andy Serkis (Gollum). Acesta din urmă, se spune, ar cere destul de mulţi bani pentru a asigura, din nou, vocea unuia dintre personajele emblematice ale poveştii cu elfi şi vrăjitori. Filmările pentru prima peliculă "The Hobbit" vor începe în februarie, în Noua Zeelandă, iar lansarea producţiei în cinematografe este programată pentru decembrie 2012. Regizorul celor două filme "The Hobbit" va fi cineastul Peter Jackson, cel care a realizat şi seria "The Lord of Rings".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!