Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 ianuarie 2011
Artiştii cehi Michaela Klakurkova şi Jan Zaloudek vor replanta, astăzi, în Parcul Izvor, brazii de Crăciun adunaţi de la oameni sau găsiţi pe străzile Bucureştiului după sărbători. Instalaţia inedită are titlul "Second Chance/ A doua şansă" şi va fi "plantată" astăzi, între orele 13.00 şi 16.00. "Trăim într-o lume în care lucrurile sunt folosite o singură dată, repede, şi apoi aruncate. Unul din scopurile instalaţiei noastre este acela de a-i face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a arunca ceva la gunoi", a declarat Jan Zaloudek. Evenimentul va avea loc simultan în Parcul Izvor din Bucureşti şi în centrul oraşului Praga, în faţa Teatrului Naţional, unde o astfel de acţiune s-a petrecut şi anul trecut. De altfel, Bucureştiul este al doilea oraş european unde va fi realizată această instalaţie artistică.
Reputatul specialist în geografie umană şi socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau de la Universitatea din Angers, va primi astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Decernarea titlului va avea loc la Facultatea de Geografie. Recunoscut ca un eminent specialist în geografia umană şi socială, profesorul Jean-Baptiste Humeau poate fi considerat, în mod indiscutabil, drept unul dintre cei mai buni specialişti geografi în domeniul analizelor socio-economice asupra etniei romilor pe teritoriul Franţei, dar şi asupra a diferite procese privind dezvoltarea teritoriului (11 cărţi publicate şi peste 100 de articole în periodice şi reviste).
Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor organiza astăzi cea de a doua ediţie a întâlnirilor 'Litere şi literatură'. Potrivit site-ului Universităţii Bucureşti, manifestările au fost iniţiate anul trecut pentru intensificarea colaborării dintre profesorii de limba română din licee şi profesorii din facultate, între elevii interesaţi de filologie şi studenţii de la Litere. Invitatul ediţiei din această săptămână va fi scriitoarea Ioana Pârvulescu, iar tema discuţiilor - 'Adevărul minciunilor: cartea, scrisul, cititul'.
Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi este colaborator permanent al revistei 'România literară'. Ea a iniţiat şi a coordonat, timp de zece ani, la Editura Humanitas, colecţia de literatură universală 'Cartea de pe noptieră'.
Regizorul sud-coreean Park Chan-Wook a realizat prima producţie cinematografică filmată cu un iPhone, filmul numindu-se "Night Fishing".
Filmul are o durată de 30 de minute şi a fost realizat de Park Chan-Wook la rezoluţia care se regăseşte şi în materialele înregistrate cu echipament profesionist. Filmul a fost realizat în zece zile şi a avut un buget de 100.000 de euro şi o echipă de 80 de persoane. Producţia a fost finanţată parţial de KT Corp, distribuitor exclusiv iPhone în Coreea de Sud. Filmul va fi distribuit din 27 ianuarie în zece cinematografe din Coreea de Sud.
Actorul britanic Colin Firth va primi astăzi o stea pe bulevardul Walk of Fame din Hollywood. Ceremonia, în cadrul căreia va fi dezvelită cea de-a 2.429-a stea de pe renumitul bulevard al celebrităţilor, va avea loc în faţa barului britanic The Pig & Whistle din Hollywood. 2010 a fost un an extraordinar pentru Colin Firth, care a primit premiul BAFTA pentru rolul din filmul "A Single Man", regizat de Tom Ford. Acest rol i-a adus actorului britanic nominalizări la toate celelalte mari gale importante ale anului: Oscar, Globurile de Aur şi Screen Actors Guild Award.
Totodată, Colin Firth a fost recompensat cu Performance of the Year Award la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Santa Barbara şi a fost desemnat cel mai bun actor britanic al anului 2010 de către asociaţia criticilor de film din Londra. În acest an, actorul britanic pare să fie unul dintre marii favoriţi în cursa pentru obţinerea Oscarului la categoria "cel mai bun actor în rol principal", graţie interpretării sale din drama "The King's Speech", în care joacă rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii.
Teatrul Naţional Bucureşti va intra, la sfârşitul acestei luni, într-un program de reabilitare, care va dura trei ani. Directorul TNB, Ion Caramitru, a declarat că teatrul urmează a fi reconfigurat, astfel încât, la sfârşitul lucrărilor, clădirea să aibă şase săli de spectacole, dintre care una pe acoperiş. Ion Caramitru susţine că lucrările sunt cu atât mai importante cu cât instituția se bucură de o apreciere din ce în ce mai mare din partea publicului. El a arătat că, în ultimii doi ani şi jumătate, 'TNB are o afluenţă de public fără precedent' şi că numărul de spectatori şi încasările sunt cu 180% mai mari decât cele prognozate.
Festivalul de Film de Foarte Scurt Metraj se va desfăşura în acest an între 6 şi 8 mai. Selecţia naţională a creaţiilor care vor fi prezentate în cadrul manifestării se va desfășura în luna martie. Cineaştii amatori şi profesionişti, studenţii de la Facultatea de Film şi de Arte vizuale, dar şi orice persoană care doreşte să îşi demonstreze talentul sunt invitaţi să trimită filmele, însoţite de formularul de înscriere, până în data de 11 martie, singura condiţie de participare fiind ca durata filmului să nu depăşească trei minute. Sunt acceptate toate genurile, de la filmul de ficţiune la cel documentar şi de animaţie. Participarea este gratuită.
Filmul "Două lumi în muzică", titlu sub care au fost grupate două documentare despre muzică semnate de Radu Gabrea, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 21 ianuarie. Producția este un film coupé despre două lumi culturale, cea a muzicii klezmer şi cea a muzicii clasice a saşilor din Transilvania, pe cât de diferite ca stil pe atât de fascinante. Primul film, "Concerte la Biserica Neagră", reprezintă o evocare istorică şi muzicală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, Biserica Neagră. Lăcaş de cult, biserica a reprezentat de-a lungul timpului şi un spaţiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din rândul saşilor transilvăneni. "Căutându-l pe Schwartz", al doilea film al coupé-ului, evocă istoria muzici klezmer - cu inflexiunile sale similare doinei româneşti - prin intermediul călătoriei personale în România, în căutarea strămoşilor, a celebrei cântăreţe de muzică klezmer Elizabeth Schwartz. Regizorul Radu Gabrea continuă astfel reconstituirea istoriei muzicii klezmer, "Căutându-l pe Schwartz" reprezentând de fapt partea a doua a documentarului "România! România!", lansat în 2006.
Televiziunea TV3 din Catalunia va difuza, luna aceasta, o serie de emisiuni, filme şi reportaje pentru promovarea României, printre care se numără "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristin Puiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi un documentar despre scriitoarea Herta Muller. Seria de emisiuni dedicate promovării României face parte dintr-un ciclu de programe pe care televiziunea catalană TV3 le difuzează începând din luna noiembrie 2010, pentru a promova ţările cu imigraţie reprezentativă în această provincie, au declarat reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona. Potrivit acestora, comunitatea românească din Catalunia este una importantă, în această provincie fiind înregistraţi peste 60.000 de români. Astfel, în noiembrie, pe TV3 a fost promovat Marocul, în decembrie - Columbia, iar luna aceasta a venit rândul României.
Lungmetrajul "Balada Triste De Trompeta" a primit 15 nominalizări la premiile Goya, cele mai înalte distincţii din cinematografia spaniolă. Filmul regizat de Alex De La Iglesia este o dramă care prezintă diverse întâmplări din vieţile membrilor unei trupe de circ din anii 1970. Deşi a fost întâmpinat cu reticenţă de criticii de specialitate, acest lungmetraj a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Veneţia din 2010. Pe locul al doilea în topul nominalizărilor s-a clasat drama "Pa Negre", regizată de Agusti Villaronga, selectată la 14 categorii de premii. Filmul, despre un băiat care a descoperit o serie de secrete întunecate în provincia Catalunia după Războiul Civil din Spania, a fost proiectat în competiţia Festivalului de la San Sebastian de anul trecut. Lungmetrajul "También la lluvia/ Even The Rain", regizat de Iciar Bollain, cu Gael Garcia Bernal şi Luis Tosar în rolurile principale şi care reprezintă propunerea Spaniei la premiul Oscar din acest an la categoria "cel mai bun film străin", a primit 13 nominalizări. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul celei de-a 25-a gale Goya, care va avea loc la Madrid pe 13 februarie.
Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca va fi inaugurat în 27 ianuarie, de ziua de naştere a actorului, după ce sala fostului Cinema "Republica" a fost modernizată în urma unei investiţii care depăşeşte un milion de euro. Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat că noul cinematograf va avea o capacitate de 750 de locuri şi va fi dotat cu un sistem de proiecţie a filmelor în format 3D şi sistem de sunet Dolby Surround. Potrivit acestuia, în cadrul cinematografului va funcţiona şi o cafenea. Prima proiecţie, la inaugurare, va fi a unui film cu Florin Piersic, numele peliculei urmând să fie decis împreună cu actorul. Primarul din Cluj-Napoca şi-a manifestat convingerea că noul cinematograf "Florin Piersic" va atrage spectatorii prin faptul că este situat în zona centrală a municipiului, prin filmele achiziţionate de RADEF, prin calitatea proiecţiei şi a sunetului şi prin preţul biletului.
Spectacolul "Vis de poet", în memoria lui Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 161 de ani, va fi prezentat sâmbătă la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" din Capitală. Deschiderea oficială a evenimentului omagial va avea loc la ora 11.00, cu participarea actorului Mihai-Gruia Sandu. Spectacolul "Vis de poet" a fost realizat pe versuri şi proză de Mihai Eminescu, după un scenariu de Eugenia Vasiloae, regia şi adaptarea aparţinându-i lui Axel Moustache. Acesta va juca în spectacol, alături de Veronica Stoian şi Nadia Dimitriu. Totodată, spectatorii vor putea asculta Corul de Cameră "Preludiu", sub bagheta maestrului Voicu Enăchescu. După reprezentaţie va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Vis de poet", cu imagini inedite de spectacol, realizate de Daniel Faluvegi.
La sala Rapsodia, duminică de la ora 19, "Toţi cinci" vă vor spune povestea dintotdeauna a omenirii, concentrată în câteva zeci de minute doldora de muzică şi culori, cu sunetele fremătătoare ale paşilor de step, cu misterul pantomimei, al dansului, al gestului spontan şi efervescent. Cinci oameni. Ca cinci degete de la o mână. Nimic din ce-i uman nu va lipsi din poveste: umorul, fericirea, nedumerirea, tristeţea, nostalgia, iertarea... Separat, protagoniştii sunt: Ana Pepine, Dana Paraschiv, Ştefan Ruxanda, Paul Cimpoieru şi Silviu Man. Din punct de vedere social, cinci cetăţeni. Din punct de vedere politic, cinci voturi. "Toţi cinci" vă vor spune despre nebunia lumii, despre bucuria ei, despre miracolele care ne înconjoară, dar pe lângă care trecem cu toţii, din viteză, în fiecare zi.
Capitalele europene ale culturii sunt anul acesta oraşele Turku (Finlanda) şi Tallinn (Estonia). Ambele oraşe vor găzdui evenimente culturale de-a lungul anului prezentându-şi monumentele şi atracţiile. Capitala europeană a culturii este cel mai cunoscut eveniment cultural în UE. În fiecare an, Consiliul selectează pentru acest titlu oraşe din Europa. Se spune că ideea unei capitale europene a culturii a apărut în cadrul unei conversaţii între miniştrii culturii din Franţa şi Grecia în 1985. În timp ce aşteptau avionul, Melina Mercouri şi Jacques Lang au discutat despre o iniţiativă ce ar aduce mai aproape între ele popoarele Europei. Până acum, peste 40 de oraşe au primit titlul temporar de Capitală europeană a culturii.
Cel de-al 23-lea film din seria "James Bond" va fi lansat pe marile ecrane pe 9 noiembrie 2012. Anunțul a fost făcut de noua conducere a studiourilor MGM şi producătorii francizei - Michael G. Wilson şi Barbara Broccoli. Cel mai recent film serie "007: Partea lui de consolare/ Quantum of Solace" a fost lansat în anul 2008. Continuarea francizei "James Bond" a fost amânată din cauza problemelor financiare prin care au trecut studiourile MGM, care încearcă în prezent să se bucure de un nou început, după ce au cerut, în noiembrie 2010, să fie plasate sub protecţia legii falimentului. Actorul britanic Daniel Craig va interpreta pentru a treia oară rolul spionului James Bond, iar filmul va fi regizat de Sam Mendes.
Expoziţia 'arhi-VE/RO. Între Orient şi Occident. Arhiva de imagine Alexandru Tzigara-Samurcaş', o încercare de sublimare a experienţei modernizării româneşti şi de evidenţiere atât a elementelor comune, cât şi a diferenţelor între lumea orientală şi cea occidentală, se va deschide în această seară la Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului Român. Coordonată de prof. dr. arh. Anca Brătuleanu şi conf. dr. arh. Sergiu Nistor în urma iniţiativei Departamentului de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu', expoziţia constituie rezultatul unei colaborări cu ICR Veneţia, unde a fost expusă în perioada 3 - 21 noiembrie 2010. Conceptul expoziţiei, realizată de Petru Mortu, Toader Popescu şi Irina Calotă, a uzat de calităţile clişeelor de a reprezenta, în acelaşi timp, imagini cu o compoziţie proprie şi subiecte alese în funcţie de criteriile autorilor, aceştia alegând 20 de cupluri de imagini - cu subiecte din România şi cu imagini din Italia -, pentru a evidenţia experienţa modernizării româneşti şi elementele comune şi diferenţele între lumea orientală şi cea occidentală. Expoziţia conţine şi o instalaţie compusă din aproximativ 80 de diapozitive, menite să prezinte publicului suportul fizic pe care aceste imagini au fost păstrate de-a lungul a peste 100 de ani de existenţă.
Radu Paraschivescu îşi va prezenta cel mai recent volum, "Fluturele negru", la Timişoara, Lugoj, Braşov, Sibiu şi Cluj, între 13 şi 26 ianuarie. Prima lansare va avea loc la Timişoara, astăzi, de la ora 17.00, la Librăria "Cartea de nisip", autorul avându-i invitaţi pe Adriana Babeţi şi Robert Şerban. Mâine, Radu Paraschivescu va fi prezent la întâlnirea cu cititorii din Lugoj, începând cu ora 17.00, la Galeria Pro Arte. Pe 20 ianuarie, de la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Braşov, Radu Paraschivescu împreună cu Ioana Pârvulescu vor vorbi despre "Fluturele negru", al doilea roman al autorului, primul - "Cu inima smulsă din piept" - fiind publicat în colecţia "Cartea de pe noptieră", iniţiată de Ioana Pârvulescu. Următoarele două lansări vor fi găzduite de Librăriile Humanitas din Sibiu şi Cluj.
Peste 20 de artişti fotografi bucureşteni expun în cadrul primului Salon al Artiştilor Fotografi, deschis aseară în holul oficial al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Organizată sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, expoziţia se înscrie în suita manifestărilor artistice din cadrul Festivalului 'Luna Fotografiei din România' ce are loc până pe 11 februarie. Pe simezele salonului pot fi admirate atât fotografii ale artiştilor amatori sau ale unor tineri care au transformat pasiunea într-o profesie aducătoare de satisfacţii, cât şi lucrări ale unor fotoreporteri cu recunoaştere internaţională sau seniori pentru care fotografia este doar o pasiune. Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Toth, i-a felicitat pe toţi participanţii pentru lucrările expuse şi i-a înmânat directorului expoziţiei, Eugen Negrea, o diplomă de merit pentru efortul depus în realizarea expoziţiei.
Filmul de animaţie " Toy Story 3", regizat de Lee Unkrich, a fost recompensat cu premiul Golden Tomato, acordat peliculelor care au avut cele mai multe cronici favorabile din partea criticilor şi a cinefililor în anul 2010. Premiile Golden Tomato, aflate la cea de-a 12-a ediţie, sunt acordate de site-ul de internet RottenTomatoes.com, care ia în calcul cronicile de film favorabile apărute de-a lungul anului în presa scrisă, online, pe posturile de radio şi televiziune.
"Toy Story 3" a devansat lungmetrajul "Reţeaua de socializare/ The Social Network" regizat de David Fincher, pentru care 97% din recenzii au fost favorabile. Filmul lui Fincher a fost însă recompensat cu Golden Tomato Award la categoria "cel mai bun film dramatic".
Teatrul Naţional Bucureşti va intra, la sfârşitul acestei luni, într-un program de reabilitare, care va dura trei ani. Directorul TNB, Ion Caramitru, a declarat că teatrul urmează a fi reconfigurat, astfel încât, la sfârşitul lucrărilor, clădirea să aibă şase săli de spectacole, dintre care una pe acoperiş. Ion Caramitru susţine că lucrările sunt cu atât mai importante cu cât instituția se bucură de o apreciere din ce în ce mai mare din partea publicului. El a arătat că, în ultimii doi ani şi jumătate, 'TNB are o afluenţă de public fără precedent' şi că numărul de spectatori şi încasările sunt cu 180% mai mari decât cele prognozate.
În Sala de Consiliu a Primăriei sectorului 2 din Bucureşti, va avea loc sâmbătă, de la ora 18, prima ediţie a evenimentului multiart "Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010". Manifestarea marchează sărbătorirea primei ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei Legi promulgate anul trecut de Preşedintele României Traian Băsescu. Selectarea celor mai bune cărţi ale anului 2010 a revenit unui juriu format din: acad. Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache şi Paul Cernat. La secţiunea Cartea de Poezie a Anului 2010, juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Ion Mureşan, pentru volumul "Cartea alcool". Mike Godoroja & Blue Spirit şi Marius Mihalache vor fi invitaţi la acest eveniment transmis în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural. Premiile Galei, în valoare de 11000 lei, vor fi oferite de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.
Trupa AB4 va cânta, pe 22 ianuarie, pe scena Sălii Radio, în cadrul evenimentului ShortsUP. Manifestarea va propune un "Hall of Fame" al filmelor de scurtmetraj. Evenimentul va fi o întâlnire între filme şi muzică, demonstrând din nou că este din ce în ce mai greu să trasezi graniţe categorice între diferite forme de artă. Muzica, filmele şi covorul roşu vor crea experienţa ShortsUP "Hall of Fame" ce va fi intensificată de acustica unui spaţiu precum Sala Radio. Biletele pentru ShortsUP "Hall of Fame" vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro. Un tichet costă 25 de lei şi oferă acces la programul de scurtmetraje şi la concertul AB4. În limita locurilor disponibile, biletele vor putea fi achiziţionate şi la intrare, pe 22 ianuarie, la preţul de 30 de lei.
Expoziţia de fotografie "Tibet", a artistului Bogdan Stoica, va fi vernisată pe 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Imaginile prezentate au fost realizate în decursul unei călătorii de şapte zile în Tibet, făcută de Bogdan Stoica anul trecut după încheierea studiilor de fotografie şi producţie de film la Universitatea Concordia din Montreal. La vernisaj vor fi proiectate materiale video realizate de artist. Expoziţia "Tibet" va putea fi vizitată în perioada 17 - 24 ianuarie la sediul ICR.
Festivalul de muzică ARTmania de la Sibiu va avea loc în acest an între 8 şi 14 august. Printre trupele care vor concerta în cadrul evenimentului se vor număra Nevermore şi Lacrimas Profundere. Festivalul ARTmania 2011 prezintă concerte, expoziţii şi evenimente speciale dedicate artelor frumoase timp de şapte zile în luna august. Spectacolele din Piaţa Mare vor avea loc pe 12 şi 13 august. Primele 1.000 de abonamente în valoare de 70 de lei sunt disponibile în reţeaua librăriilor Cărtureşti, a magazinelor Diverta şi online, prin myticket.ro. Oferta este valabilă până pe16 ianuarie.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.