Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
17 ianuarie 2011
Trupa AB4 va cânta sâmbătă pe scena Sălii Radio, în cadrul evenimentului ShortsUP. Manifestarea va propune un "Hall of Fame" al filmelor de scurtmetraj. Evenimentul va fi o întâlnire între filme şi muzică, demonstrând din nou că este din ce în ce mai greu să trasezi graniţe categorice între diferite forme de artă. Muzica, filmele şi covorul roşu vor crea experienţa ShortsUP "Hall of Fame" ce va fi intensificată de acustica unui spaţiu precum Sala Radio. Biletele pentru ShortsUP "Hall of Fame" vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro. Un tichet costă 25 de lei şi oferă acces la programul de scurtmetraje şi la concertul AB4. În limita locurilor disponibile, biletele vor putea fi achiziţionate şi la intrare, la preţul de 30 de lei.
Înscrierile la Festivalul de film de foarte scurt metraj, ediţia 2011, care va avea loc în 80 de oraşe din lume şi în 25 de oraşe din România, au început. Festivalul este un eveniment fără frontiere, care are loc în fiecare an simultan în 80 de oraşe din 17 ţări. Sub eticheta "Around the Tres Courts" sunt grupate filme în afara competiţiei internaţionale, realizate în România. Este o ocazie excelentă pentru cineaştii amatori sau profesionişti, studenţii la film şi arte vizuale, sau pentru cei care au pur şi simplu o idee genială pe care doresc să o arate lumii întregi, să îşi demonstreze talentul. Termenul până la care pot fi înscrise filmele este 11 martie 2011. Singura condiţie impusă este ca durata filmului să nu depăşească trei minute. Toate genurile sunt acceptate: ficţiuni, documentare, animaţie, iar participarea este gratuită. Centrele Culturale Franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara vor recepţiona filmele din toate colţurile ţării.
Actorul Dan Puric va susţine conferinţa "Martiri", pe 19 martie, la Ateneul Român. Conştiinţa martirică este profund salvatoare. Ne salvează de la înecul istoric. Ea este un paradox izbăvitor ce anulează în chip firesc instinctul de conservare atunci când este vorba de apărarea chipului lui Dumnezeu. Iese astfel în mod nebănuit din lanţul cauzal al naturii aducându-ne o natură superioară. Contrazice flagrant raţiunea omenească, ascultând de o altă raţiune, de cea a lui Dumnezeu, spune Dan Puric. Biletele se găsesc la Ateneul Român şi prin reţeaua Eventim la: Sala Palatului, magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas şi online pe eventim.ro. Dan Puric este autor al volumelor "Cine suntem" şi "Omul frumos" şi a unui DVD-box care cuprinde conferinţele susţinute de acesta în 2009 la Ateneul Român.
Un muzeu dedicat operelor lui Constantin Brâncuşi ar putea fi construit în aproprierea Muzeului de Artă din Craiova. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj vor apela pentru ridicarea clădirii la arhitectul Dorin Ştefan, câştigătorul unui concurs pentru proiectarea unui turn de 300 de metri în Taiwan. Artistul susţine că ideea atelierului, care ar urma să fie construit chiar lângă Muzeul de Artă din Craiova, are la bază o intenţie a sculptorului Constantin Brâncuşi, care în 1930 ar fi dorit să-i ridice unui maharajah indian un templu de meditaţie. Directorul Muzeului de Istorie din Craiova, Mihai Fifor, a afirmat că ridicarea unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi reprezintă un gest "de recuperare culturală şi identitară" pentru zona Olteniei.
Primăria municipiului Sibiu doreşte să atragă anul acesta fonduri nerambursabile în valoare de 777.000 lei pentru proiectul ''Sibiu Baroc Update'', pe care l-a depus deja la ADR Centru şi care va însemna atragerea de turişti culturali în acest an în oraş, conform raportului de activitate pe 2010. Proiectul a fost depus în luna aprilie 2010 la ADR Centru în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Titlul proiectului pe care municipalitatea sibiană l-a promovat pe această axă este Sibiu Baroc Update. Proiectul presupune ca în 2011 toţi operatorii culturali care doresc să obţină finanţarea evenimentelor culturale prin agenda culturală aferentă acestui an să aibă o temă comună: Barocul. Programul cultural va fi astfel conceput pentru a sărbători perioada barocă a oraşului Sibiu, prin intermediul oricărei forme contemporane de expresie şi artă. Programul de evenimente culturale cu această temă comună va deveni şi o importantă resursă turistică, alături de patrimoniul cultural şi arhitectural al oraşului.
Dinu Flămând, câştigătorul ediţiei din 2011 a Premiului Naţional de Poezie 'Mihai Eminescu'
Scriitorul Dinu Flămând a fost desemnat drept câştigător al celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie 'Mihai Eminescu' pentru Opera Omnia, acordat, anual, de Consiliul local al municipiului Botoşani. Scriitorul a primit trofeul în cadrul unei gale desfăşurate la Teatrul 'Mihai Eminescu' din localitate. Pe lângă trofeu, poetul stabilit la Paris a primit şi un premiu în valoare de 2.500 de euro dar şi titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Dinu Flămând a declarat că în acest premiu răsună numele lui Eminescu, fapt care îi face o mare cinste. Nominalizaţi la prestigioasa distincţie au mai fost poeţii Ion Mircea, Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu şi Ovidiu Genaru.
"Sora Săracilor" de Emile Zola, audiţie la Majestic
Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii organizează, de la această oră, la Clubul Ramada Majestic din Bucureşti, la audiţia cu public a spectacolului "Sora Săracilor", de Emile Zola. "Sora săracilor" spune povestea unei fetiţe sărmane, fără părinţi, crescută de nişte rude înrăite de sărăcie, o copilă care, în ciuda vieţii grele, îşi păstrează dragostea faţă de semeni. Micuţa o întâlneşte într-o zi pe Maica Domnului, care, înduioşată de bunătatea ei, îi dăruieşte un bănuţ fermecat care, pus într-un săculeţ, face ca acesta să se umple, într-o clipă, de galbeni. Astfel, fetiţa devine îngerul cel bun al oraşului, ajutându-i pe cei sărmani şi aducând bucurie în sufletele tuturor. În distribuţia spectacolului se regăsesc Alina Teianu, Jeanine Stavarache, Cătălina Mustaţă, Ştefan Velniciuc, Violeta Berbiuc, Eugen Cristea, Petre Lupu, Ioana Barbu, Andrei Ţardea şi Mihai Mălaimare.
Cluj: Două concerte maraton pentru cei cărora le place Brahms
Melomanii clujeni au fost invitaţi să asculte integrala simfoniilor celebrului compozitor romantic german, Johannes Brahms, în două concerte maraton, susţinute de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului britanic, Paul Mann. Primul recital a avut loc, vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor, programul incluzând Simfonia nr. 1 în do minor, op.68 şi Simfonia nr. 3 în Fa major, op.90. Al doilea concert din acest maraton va avea loc vineri, 21 ianuarie, când la pupitrul orchestrei se va afla tot maestrul londonez, Paul Mann, unul dintre cei mai îndrăgiti dirijori din Marea Britanie. Simfoniile lui Brahms sunt un corolar al formelor muzicale clasice şi, totodată, o sinteză a premiselor structurale ale muzicii romantice.
"Reţeaua de socializare/The Social Network", marele câştigător la Critics' Choice Awards
Filmul "Reţeaua de socializare/The Social Network", de David Fincher, este marele câştigător al Galei Critics' Choice Awards, premii decernate la Los Angeles. Printre premiile câştigate de această peliculă se numără cele pentru cel mai bun film, pentru regie şi pentru scenariu. Premiul pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Colin Firth, pentru "The King's Speech", în vreme ce premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Natalie Portman, pentru rolul din "Black Swan". Un alt mare câştigător al serii a fost filmul "The Fighter", care a primit distincţia pentru cel mai bun personaj colectiv, cea mai bună actriţă în rol secundar- Melissa Leo - şi cel mai bun actor în rol secundar - Christian Bale.
Premiile Critics' Choice deţin un record de invidiat în ceea ce priveşte prezicerea câştigătorilor la Oscar. În ultimii 14 ani, mai mult de jumătate dintre câştigătorii Critics' Choice Awards la categoriile de interpretare şi cel mai bun film au câştigat premii Oscar, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru 70% dintre regizori.
"Reţeaua de Socializare", marele câştigător al Globurilor de Aur 2011
Asociaţia presei străine de la Hollywood a dat "Like" filmului "Reţeaua de Socializare/ The Social Network", pelicula regizată de David Fincher adjudecându-şi patru Globuri de Aur, printre care cele pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Echipa filmului care prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare, avându-l ca personaj central pe fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg, a mai primit un Glob de Aur pentru scenariu şi unul pentru coloană sonoră. Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Colin Firth, pentru "The King's Speech", în timp ce distincţia pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordată lui Natalie Portman, pentru "The Black Swan". Robert de Niro a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră. Printre invitaţii la gală s-au numărat Angelina Jolie şi Brad Pitt, iar printre prezentatorii premiilor, Jobert Downey Jr., Alicia Keys, dar şi Michael Douglas, care a prezentat premiul pentru cel mai bun film.
Ravel - două opere rare în interpretarea Ruxandrei Donose, la Sala Radio
"Am şansa de a apărea pe scenele româneşti mai des şi mă bucură această situaţie. Voi continua să o valorific" a declarat Ruxandra Donose, mezzosoprana română de talie mondială. Solista va urca vineri, 21 ianuarie 2011, pe scena Sălii Radio, pentru a interpreta rolurile principale din două opere aproape necunoscute la noi – "Ora spaniolă" şi "Copilul şi vrăjile", ale compozitorului Maurice Ravel. În cadrul concertului, programat la ora 19.00, mezzosoprana va cânta alături de Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio şi soliştii: Philippe Do, Valentin Racoveanu, Yuriy Tsiple, Petre Burcă, Aura Twarowska, Teodora Gheorghiu, Philippe Do, Yuriy Tsiple, Petre Burcă, Antonela Barnat şi Tina Munteanu. Ruxandra Donose a mai declarat că interpretarea celor două opere în acelaşi concert reprezintă o desfăşurare impresionantă de forţe prin intermediul cărora lucrările vor fi cunoscute de publicul din România. Biletele pentru concert se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio, prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Au început înscrierile la a patra ediţie a Premiului PE pentru Jurnalism
Jurnaliştii care au prezentat teme europene majore sau care au promovat o mai bună înţelegere a instituţiilor şi a politicilor Uniunii Europene se pot înscrie la cea de-a patra ediţie a competiţiei Parlamentului European pentru Jurnalism, fiecare premiu fiind în valoare de 5.000 de euro. Premiul va fi acordat pentru patru secţiuni: presa scrisă, radio, TV şi internet. În această competiţie pot intra jurnalişti, în mod individual sau în echipe formate din maximum cinci 5 persoane. Materialele trebuie să fi fost publicate sau difuzate între 1 aprilie 2010 şi 31 martie 2011, în una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. Toţi participanţii trebuie să fie cetăţeni sau rezidenţi ai unui stat membru al Uniunii şi să fie jurnalişti profesionişti. Premiul va fi acordat în octombrie 2011.
Sala scriitorilor sălăjeni, inaugurată cu prilejul Zilei Culturii Naţionale
O sală dedicată în exclusivitate scriitorilor din Sălaj, în care sunt prezentate cărţile acestora, dar care va fi utilizată şi ca loc de întâlnire sau pentru organizarea de manifestări culturale, a fost inaugurată în sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj. Momentul a fost urmat de o masă rotundă cu tema 'Eminescu şi epoca Sa. Sentimentul naţional reflectat în preocupările eminesciene' şi un recital de muzică şi poezie organizat în sala 'Porolissum' a Consiliului Judeţean Sălaj.
Biblioteca JFK deschide prima arhivă prezidenţială online
Caroline Kennedy, fiica fostului președinte american, este implicată în proiectul deschiderii primei arhive prezidenţiale online în cadrul bibliotecii John F. Kennedy din Boston. Arhiva cuprinde unele dintre cele mai importante documente din cadrul perioadei în care JFK a condus Administraţia de la Washington, dar şi fotografii şi alte însemnări din această perioadă. Caroline Kennedy a declarat că este foarte important ca noile generaţii să aibă acces la datele istorice cu privire la mandatul prezidenţial al lui John F. Kennedy. Biblioteca prezidenţială Kennedy din Boston, Massachusetts, lucrează de 4 ani la acest proiect, în valoare de 10 milioane de dolari. Arhiviştii au încărcat online mai mult de 200.000 de pagini, 1.200 de înregistrări şi fotografii şi imagini cu obiecte de muzeu care i-au aparţinut fostului președinte. Directorul bibliotecii a precizat că această arhivă deschisă se adresează atât elevilor şi studenţilor care doresc să afle mai multe despre celebrul șef de stat, dar şi istoricilor care doresc să-l studieze aprofundat.
Iranul susţine că nu a cenzurat romanele lui Paulo Coelho
Iranul garantează Guvernului brazilian că romanele scriitorului Paulo Coelho se vând în continuare în mod liber în librăriile din Iran şi precizează că nu au fost niciodată cenzurate. Coelho a publicat pe blogul său o scrisoare primită de la editorul său iranian, în care acesta îl informează că romanele sale au fost interzise printr-un ordin emis de Ministerul Culturii de la Teheran. Editorul iranian nu precizează care a fost motivul invocat pentru impunerea acestei decizii. În urma textului publicat de Paulo Coelho pe blogul său, ministrul brazilian al Afacerilor Externe le-a cerut ambasadorului Iranului din Brasilia şi omologului său brazilian la Teheran să demareze o anchetă în legătură cu acest subiect. Paulo Coelho, al cărui roman "Alchimistul" s-a vândut în peste 65 de milioane de copii pe plan mondial şi în şase milioane de exemplare în Iran, a mulţumit guvernului brazilian pentru "sprijinul ferm" acordat în această chestiune. Potrivit Reuters, romanele lui Paulo Coelho s-au vândut în peste 300 de milioane de copii şi au fost publicate în 150 de ţări.
Conferinţele "Mircea Vulcănescu"
Muzeul Naţional al Ţăranului Român va lansa, miercuri, la Clubul Ţăranului, seria de conferinţe "Mircea Vulcănescu". Manifestările își propun să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, orientat în special spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI. Prima conferinţă a ciclului, Mircea Vulcănescu, o evocare, va fi susţinută de filozoful Mihai Şora. Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizaţiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe tărâm românesc, de istorie a instituţiilor culturale româneşti, teme de antropologie, etnologie, istoria religiilor și a ideilor.
Premiile de Excelenţă în Domeniul Ştiinţei şi Artelor pe 2010
Istoricul clujean, Alexander Baumgarten, fizicianul Cristian Enăchescu, şi matematicianul Marius Durea, ambii de la Iaşi, artiştii plastici bucureşteni Mircia Dumitrescu şi Anna-Maria Orban, sunt câştigătorii Premiilor de Excelenţă în Domeniul Ştiinţei şi Artelor, decernate la sediul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. Activitatea premianţilor a fost elogiată de monseniorul Ioan Robu, acad. Eugen Simion şi de acad. Maya Simionescu. La evenimentul de la Bucureşti au mai fost prezenţi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.
Numărul studenţilor din UE creşte în universităţile gratuite din Scoţia
Miniştrii scoţieni se tem că universităţile lor vor deveni o opţiune ieftină pentru studenţii din Uniunea Europeană care se confruntă cu majorarea taxelor din ţara lor, scrie publicația The Guardian. Oficialii scoţieni susţin că mii de studenţi europeni exploatează sistemul universitar gratuit din ţara lor pentru a evita escaladarea taxelor în ţările lor de origine. Cele mai recente cifre arată că numărul studenţilor din alte ţări membre ale Uniunii înscrişi la universităţi scoţiene s-a dublat într-un deceniu. Guvernul scoţian a respins în mod repetat cererile de instituire de noi taxe sau impozite pentru absolvenţi. Premierul Alex Salmond intenţionează chiar să facă din această politică una dintre temele centrale în alegerile din mai pentru Parlament. Sondaje recente au arătat că majoritatea studenţilor din UE veniţi în Scoţia provin din Irlanda, unde taxele sunt de până la 7.500 de euro pe an, din Franţa, unde taxele pot varia de la câteva sute la mii de euro, şi din Germania, unde universităţile sunt gratuite în unele landuri, dar în altele costă cel puţin 1.000 de euro pe an.
O firmă din China va realiza porţelanul pentru nunta prinţului William
O firmă din China va fabrica porţelanul care va fi folosit la nunta prinţului William cu Kate Middleton, care va avea loc pe 29 aprilie, informează Reuters. Compania chineză va trebui să producă aproximativ 16.000 de piese de porţelan. Reprezentantul firmei a declarat că seturile pentru nunta regală au fost realizate prin metode speciale şi că îşi vor păstra intacte proprietăţile, de-a lungul timpului. Prinţul William şi Kate Middleton, care s-au cunoscut pe când erau studenţi la Universitatea St. Andrews din Scoţia, au o relaţie de aproape 10 ani, marcată de câteva despărţiri şi reîmpăcări.William, fiul cel mare al prinţesei Diana, şi Kate Middleton, ambii în vârstă de 28 de ani, s-au logodit în luna octombrie, cu ocazia unei vacanţe pe care au petrecut-o în Kenya. Căsătoria lui Kate Middleton cu prinţul William - pe 29 aprilie 2011, la catedrala Westminster din Londra - va avea loc la 30 de ani de la somptuoasa căsătorie dintre prinţul Charles şi prinţesa Diana, celebrată în 1981, la Catedrala Saint-Paul din Londra.
Valoarea acţiunilor pe care Bono le deţine la Facebook - 728 de milioane de dolari
Valoarea acţiunilor pe care Bono, solistul trupei U2, le deţine în cadrul site-ului de socializare Facebook a ajuns la 728 de milioane de dolari. Bono a achiziţionat, anul trecut, 1,5% din companie, pentru suma de 195 de milioane de dolari. Artistul va putea încasa valoarea acţiunilor sale abia după ce site-ul va fi listat la bursă. Formaţia U2 a fost fondată în 1976, când membrii acesteia erau încă adolescenţi, fără cunoştinţe aprofundate de muzică. Până la mijlocul anilor '80, trupa a căpătat notorietate la nivel internaţional, fiind remarcată pentru sound-ul său intens şi profund, pentru vocea plină de pasiune a lui Bono şi interpretarea la chitară a lui The Edge.
Ravel - două opere rare în interpretarea Ruxandrei Donose, la Sala Radio
"Am şansa de a apărea pe scenele româneşti mai des şi mă bucură această situaţie. Voi continua să o valorific" a declarat Ruxandra Donose, mezzosoprana română de talie mondială. Solista va urca vineri, 21 ianuarie 2011, pe scena Sălii Radio, pentru a interpreta rolurile principale din două opere aproape necunoscute la noi – "Ora spaniolă" şi "Copilul şi vrăjile", ale compozitorului Maurice Ravel. În cadrul concertului, programat la ora 19.00, mezzosoprana va cânta alături de Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio, Corul de Copii Radio şi soliştii: Philippe Do, Valentin Racoveanu, Yuriy Tsiple, Petre Burcă, Aura Twarowska, Teodora Gheorghiu, Philippe Do, Yuriy Tsiple, Petre Burcă, Antonela Barnat şi Tina Munteanu. Ruxandra Donose a mai declarat că interpretarea celor două opere în acelaşi concert reprezintă o desfăşurare impresionantă de forţe prin intermediul cărora lucrările vor fi cunoscute de publicul din România. Biletele pentru concert se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio, prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.
Romanii din Montreal vor avea Biblioteca publica
Aproape 8000 de carti vor pleca, la mijlocul lunii februarie, catre Montreal, unde isi vor gasi locul pe rafturile primei biblioteci publice romanesti din Canada, un proiect demarat in 2007 de Consiliul de initiativa al Fundatiei Culturale "Biblioteca Romaneasca" si patronat, din postura de presedinte de onoare, de maestrul Mircea Albulescu. Proiectul devine realitate gratie generozitatii celor aproape 100 de donatori printre care se numara Familia Regala, edituri, biblioteci judetene, tipografii, fundatii si numeroase persoane fizice. Initiatorii proiectului spera ca cel putin o treime dintre vorbitorii de limba romana din zona Montrealului, carora li se adauga aproximativ 7.500 de romani din Republica Moldova, vor trece pragul acestei biblioteci.
Patru universităţi în programul 'Bursa de proiecte'
4.000 de studenţi de la patru universităţi din ţară vor participa la un program, lansat de Ministerul Educaţiei, care îşi propune să dezvolte cultura de tip inovativ şi antreprenorial. Proiectul, la care participă Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava încurajează studenţii antreprenori să-şi facă publice ideile şi să întocmească o listă de resurse necesare fiecărui proiect. Inițiativa își mai propune ca mediul universitar şi cel de afaceri să ofere un răspuns consistent şi să se implice în punerea în practică a proiectelor tinerilor. Bursa de proiecte va consta într-un portal specializat de proiecte unde vor avea acces atât studenţii, cât şi mediul academic şi de afaceri. Pe portal se va putea comunica, relaţiona şi negocia virtual şi chiar pune bazele unor proiecte care să se deruleze în lumea reală.
Văduva lui Stieg Larsson, autorul seriei "Millenium", face mărturisiri şi denunţuri într-o biografie
Eva Gabrielsson, iubita lui Stieg Larsson, autorul seriei "Millenium", dezvăluie într-o biografie, pentru prima dată, detalii din culisele genezei celebrelor cărţi, care s-au vândut în milioane de exemplare, şi susţine că a moştenit al patrulea volum al apreciatei saga. Cartea Evei Gabrielsson, "Millenium, Stieg şi eu", scrisă în colaborare cu jurnalista franceză, Marie-Françoise Colombani, va apărea simultan în Franţa, Suedia, Norvegia şi Statele Unite. Seria "Millennium", scrisă de Stieg Larsson, este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară. Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, "Millennium" a fost vândută în două milioane de exemplare în această ţară şi în peste 25 de milioane pe plan mondial. Cărţile trilogiei fac referire la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.
Două statui, în onoarea rockerilor Slash şi Lemmy, ar putea fi ridicate într-un oraş britanic
Două statui, în onoarea rockerilor Slash şi Lemmy, fostul chitarist al trupei Guns N' Roses, respectiv solistul trupei Motorhead, ar putea fi ridicate în oraşul britanic Stoke-on-Trent. Mulţi dintre locuitorii localităţii au semnat deja o petiţie, sperând să convingă autorităţile locale să aprobe acest proiect. Slash s-a născut la Londra, însă a locuit în Stoke-on-Trent până la vârsta de şase ani, iar Lemmy s-a născut şi a locuit în localitatea Burslem, aflată la mică distanţă. Slash şi-a lansat în aprilie 2010 primul său album solo, care îi poartă numele şi care cuprinde o serie de colaborări cu diverşi muzicieni. Acest material discografic a fost desemnat "albumul anului" la gala Classic Rock Awards. Formată în prezent din Lemmy, Phill Campbell şi Mikkey Dee, trupa Motörhead a împlinit, în 2010, 35 de ani de carieră, de-a lungul cărora a lansat nu mai puţin de 19 albume de studio, numeroase materiale live, compilaţii şi single-uri şi a fost distinsă cu multe premii, printre care şi Grammy pentru cea mai bună apariţie live a unei trupe de heavy metal, în 2005.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.