Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 ianuarie 2011
Despre trăiri şi destin în concertul susţinut de Michael Abramovich la Sala Radio
Michael Abramovich, renumitul pianist şi dirijor evreu, de origine română, stabilit la Berlin, revine pe scena Sălii Radio, pentru prima oară în această dublă ipostază, pentru a interpreta stările omului în faţa hotărârilor destinului, aşa cum sunt ele redate în trei dintre capodoperele lui Mozart. Concertul va avea loc, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, pianistul având, ca partener de scenă, Orchestra de Cameră Radio. În program, au fost incluse: Concertul nr. 14 în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 449, Concertul nr. 15 în si bemol major pentru pian şi orchestră K. 450 şi Concertul nr. 16 în re major pentru pian şi orchestră K. 451 de W.A. Mozart. Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti, dar a crescut la Ierusalim unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, unde a ajuns cu ajutorul bursei de studii din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994, pe scena new-yorkeză Merkin Hall, a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi mai multe oraşe germane.
Conferinţele "Mircea Vulcănescu"
Muzeul Naţional al Ţăranului Român va lansa, astăzi, la Clubul Ţăranului, seria de conferinţe "Mircea Vulcănescu". Manifestările își propun să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, orientat în special spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI. Prima conferinţă a ciclului, Mircea Vulcănescu, o evocare, va fi susţinută de filozoful Mihai Şora. Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizaţiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe tărâm românesc, de istorie a instituţiilor culturale româneşti, teme de antropologie, etnologie, istoria religiilor și a ideilor.
'Nabucco' - spectacol aniversar Pompeiu Hărăşteanu pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Opera Naţională Bucureşti va găzdui, sâmbătă, o reprezentaţie 'Nabucco' - spectacol aniversar dedicat basului Pompeiu Hărăşteanu, manifestare inclusă în cadrul evenimentelor închinate lui Giuseppe Verdi, la împlinirea celor 110 de la moartea acestuia. Alături de artistul sărbătorit - care va urca pe scenă în rolul lui Zaccaria - partitura îndrăgită şi cunoscută publicului larg va prinde viaţă graţie interpretării soliştilor Ştefan Ignat, Teodor Ilincăi, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Marius Boloş, Liviu Indricău şi Dorina Cheşei. Orchestra, corul - coordonat de maestrul Stelian Olariu - şi artiştii Operei vor evolua sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea. Artist de talie internaţională, aplaudat pe marile scene din ţară şi străinătate, Pompeiu Hărăşteanu a absolvit studiile Conservatorului 'Ciprian Porumbescu' din Bucureşti în 1959, formându-se sub îndrumarea unor nume legendare ale teatrului liric românesc, precum Petre Ştefănescu Goangă, Elena Sachin, George Ionescu şi Constantin Stroescu. Palmaresul artistului cuprinde aproape 3.000 de spectacole de operă şi 2.000 de concerte şi recitaluri.
Placido Domingo îşi va sărbători ziua de naştere pe scenă
Guvernul spaniol i-a acordat tenorului Placido Domingo Ordinul Artelor pentru succese remarcabile în activitatea sa de creaţie. 'El este unul dintre cei mai măreţi ambasadori ai Spaniei şi ai culturii sale în întreaga lume', se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii de la Madrid. Pe 21 ianuarie, ziua în care va împlini 70 de ani, Placido Domingo va interpreta rolul lui Oreste în opera 'Ifigenia în Taurida', a cărei reprezentaţie va avea loc pe scena Royal Opera House din Madrid. Placido Domingo, care a dobândit recunoaşterea internaţională înainte de participarea sa la concertele şi înregistrările 'Celor trei tenori' împreună cu Jose Carreras şi Luciano Pavarotti, şi-a făcut debutul în operă în rolul lui Alfredo din 'La Traviata' de Verdi, în urmă cu aproape cinci decenii, la Monterrey, în Mexic. Repertoriul său include peste 130 de roluri. Un astfel de palmares, după cum recunosc şi colegii săi, reprezintă o raritate în istoria operei mondiale.
Colin Firth a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame
Actorul britanic, Colin Firth, considerat unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscarul din acest an, graţie rolului său din lungmetrajul "The King's Speech", a primit o stea pe renumitul bulevard al celebrităţilor din Los Angeles. În vârstă de 50 de ani, actorul care interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a pozat pentru fotoreporterii prezenţi la eveniment, chiar în faţa stelei sale de pe Walk of Fame. Acest rol i-a adus actorului britanic nominalizări la toate galele importante ale anului: Oscar, Globurile de Aur şi Screen Actors Guild Awards. Totodată, Colin Firth a fost recompensat cu Performance of the Year Award la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Santa Barbara şi a fost desemnat cel mai bun actor britanic al anului 2010 de către Asociaţia criticilor de film din Londra. Colin Firth este un actor britanic de film, teatru şi televiziune, devenit celebru în 1995 graţie rolului din adaptarea pentru televiziune a romanului "Mândrie şi prejudecată". Colin Firth şi-a câştigat reputaţia unui star internaţional după ce a jucat într-o serie de producţii cinematografice cu mare succes de casă, precum seria "Jurnalul lui Bridget Jones", musicalul "Mamma Mia!", "Fata cu cercel de perlă", "Pur şi simplu dragoste" şi "Pacientul englez".
Cristian Paţurcă a încetat din viaţă
Cristian Paţurcă, autorul "cântecelor golanilor" intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, a încetat din viaţă, la vârsta de 46 de ani. Anul trecut, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată de preşedintele Traian Băsescu, la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii. În decembrie 2010 a fost lansat ultimul CD al lui Cristian Paţurcă, pe care acesta a înregistrat colinde în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 89.
Recital susţinut de Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Alexandra Coman de Ziua Unirii Principatelor la Sala Radio
Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine duminică, la Sala Radio, un recital extraordinar organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Fundaţia Radio România, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Invitata specială a serii este soprana Alexandra Coman, acompaniată de Livia Teodorescu Ciocănea. Programul cuprinde lucrări cunoscute din muzica clasică românească şi internaţională: Ciprian Porumbescu - Baladă pentru vioară şi pian, Ludwig van Beethoven - Romanţă în Fa major pentru vioară şi pian, George Enescu - Pavana din Suita op.10 pentru piano solo, Piotr Ilici Ceaikovski - Vals scherzo pentru pian şi vioară, George Enescu - Lăutarul pentru vioară solo, T.Brediceanu - Trei cântece româneşti pentru soprană şi pian, F.J.Obradors - El vito şi P.de Sarasate - Melodii lăutăreşti pentru vioară şi pian. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, iar biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.
Prezenţa peliculei 'Concertul' la Premiile Globul de Aur, salutată de Ministerul Culturii
Ministerul Culturii salută prezenţa peliculei 'Concertul', în regia lui Radu Mihăileanu, la Premiile Globul de Aur. 'Pentru cultura şi cinematografia românească şi pentru noi toţi este o onoare şi un motiv de mândrie că acest film a fost nominalizat la secţiunea cel mai bun film străin, cu atât mai mult cu cât el promovează dialogul între culturi, o temă sensibilă a contemporaneităţii, cu o însemnătate aparte', se arată într-un comunicat al Ministerului condus de Kelemen Hunor. Pelicula ''Concertul'' a regizorului de origine română Radu Mihăileanu a fost nominalizată pentru cea de-a 68-a ediţie a premiilor Globul de Aur la categoria ''Cel mai bun film de limbă străină''.
Grigore Vieru, comemorat la Chişinău
Zeci de oameni au comemorat, ieri, la Chişinău, doi ani de la moartea tragică a cunoscutului poet Grigore Vieru. Personalităţi politice, colegi de breaslă, dar şi simpli admiratori s-au adunat în faţa bustului poetului de pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului, unde a avut loc şi un recital de versuri. De asemenea, la cimitirul central, prietenii şi admiratorii acestuia au aprins câte o lumânare, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire. Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier, produs lângă o localitate din apropierea Chişinăului, în timp ce se întorcea de la o manifestare consacrată lui Mihai Eminescu. Grigore Vieru a primit, în 1988, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. În 1990, a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus, doi ani mai târziu, la Premiul Nobel pentru Pace.
Arnold Schwarzenegger ar putea reveni pe marile ecrane în rolul unui soldat
Actorul Arnold Schwarzenegger, care şi-a încheiat recent mandatul de guvernator al statului american California, doreşte să revină pe marile ecrane în rolul unui soldat, în filmul "With Wings of Eagles". Arnold Schwarzenegger a luat o pauză în actorie şi s-a concentrat pe cariera politică, fiind guvernatorul Californiei din noiembrie 2003 până în ianuarie 2011, însă în prezent citeşte scenarii de film, iar favoritul său este cel al peliculei "With Wings of Eagles". Actorul în vârstă de 63 de ani a declarat că nu poate relua rolurile de erou care l-au făcut celebru şi că noile apariţii în film trebuie adaptate vârstei sale. Schwarzenegger a devenit celebru pe plan mondial cu filmele de acţiune în care a jucat, precum "Conan Barbarul", "Predator", "Total Recall" şi, mai ales, franciza "Terminator".
Conferinţele "Mircea Vulcănescu"
Muzeul Naţional al Ţăranului Român va lansa, astăzi, la Clubul Ţăranului, seria de conferinţe "Mircea Vulcănescu". Manifestările își propun să constituie la MŢR un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, orientat în special spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI. Prima conferinţă a ciclului, Mircea Vulcănescu, o evocare, va fi susţinută de filozoful Mihai Şora. Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizaţiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe tărâm românesc, de istorie a instituţiilor culturale româneşti, teme de antropologie, etnologie, istoria religiilor și a ideilor.
Medalion Ceaikovski la Filarmonica de Stat din Arad
Filarmonica de Stat din Arad va prezenta, mâine, pe scena Palatului Culturii, un concert simfonic dedicat compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski. Programul concertului susţinut de orchestra simfonică arădeană, avându-l la pupitru pe maestrul Cristian George Neagu, cuprinde suitele de balet 'Frumoasa din pădurea adormită' şi 'Spărgătorul de nuci'. Prezentat în premieră pe 15 ianuarie 1890, la Teatrul Maryinsky din St. Petersburg, baletul 'Frumoasa din pădurea adormită' şi-a câştigat cu rapiditate simpatia publicului şi a influenţat carierele celor mai mari nume ale artei coregrafice.
Lansare de carte - Istorii si teorii ale autorului
Editura Tracus Arte si Librariile Carturesti invită publicul, mâine, de la ora 18.00, în ceainaria librăriei Cărturesti-Verona din Bucureşti, la lansarea volumului Eu, autorul. Reprezentări auctoriale în literatură si pictură. Din Antichitate până în Renastere, de Raluca Dună. Volumul va fi prezentat de Carmen Musat, Mircea Martin si Bogdan Alexandru-Stănescu. Lucrarea se încadrează într-o zonă interdisciplinară putin frecventată în cultură română, ocupându-se de figura autorului, în literatură si pictură, într-un efort de a contura o viziune amplă, sintetică de istorie a formelor culturale. Sunt tratate subiecte, analizati autori sau cărti importante ale culturii europene, care la noi sunt putin cunoscute si comentate, partial traduse sau complet ignorate. Autoarea Raluca Dună este doctor în literatură, summa cum laude, şi cercetător al Institutului de Critică si Istorie literară "G. Călinescu".
Filmul "The King's Speech" a primit 14 nominalizări la premiile BAFTA
Filmul "The King's Speech", în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a primit 14 nominalizări la premiile BAFTA, devansând drama "Black Swan", care a primit 12 nominalizări. Thrillerul SF "Începutul/ Inception", cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, a primit nouă nominalizări, fiind urmat de lungmetrajele "127 Hours" şi "Adevăratul curaj/ True Grit", care au primit câte opt nominalizări. Filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network", în care regizorul David Fincher prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare, avându-l ca personaj central pe fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg, a primit şase nominalizări la premiile BAFTA. La categoria "cel mai bun film" vor concura lungmetrajele "The King's Speech", "Black Swan", "Inception", "True Grit" şi "The Social Network".
Armani va crea rochia de mireasă a viitoarei prinţese de Monaco
Designer-ul italian Giorgio Armani va crea rochia de mireasă pentru Charlene Wittstock, logodnica prinţului Albert al II-lea de Monaco. Creatorul italian, în vârstă de 76 de ani, a devenit în ultimii ani un prieten apropiat al fostei campioane de nataţie Charlene Wittstock, care se va căsători în luna iulie cu prinţul Albert al II-lea. Viitoarea prinţesă de Monaco a asistat la prezentarea unei colecţii Armani în 2008, iar începând din 2009 şi-a manifestat simpatia pentru stilul sofisticat al creaţiilor celebrului designer italian. Armani nu a oferit niciun detaliu despre cum va arăta viitoare rochie de nuntă a prinţesei. Cu toate acestea, produsul final va fi comparat, fără nicio îndoială, cu rochia de mireasă purtată în 1956 de Grace Kelly, mama lui Albert al II-lea de Monaco. Acea rochie, un cadou făcut actriţei americane de conducerea MGM, a fost creată de costumiera Helen Rose, de la studiourile de film.
Despre trăiri şi destin în concertul susţinut de Michael Abramovich la Sala Radio
Michael Abramovich, renumitul pianist şi dirijor evreu, de origine română, stabilit la Berlin, revine pe scena Sălii Radio, pentru prima oară în această dublă ipostază, pentru a interpreta stările omului în faţa hotărârilor destinului, aşa cum sunt ele redate în trei dintre capodoperele lui Mozart. Concertul va avea loc, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, pianistul având, ca partener de scenă, Orchestra de Cameră Radio. În program, au fost incluse: Concertul nr. 14 în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 449, Concertul nr. 15 în si bemol major pentru pian şi orchestră K. 450 şi Concertul nr. 16 în re major pentru pian şi orchestră K. 451 de W.A. Mozart. Michael Abramovich s-a născut la Bucureşti, dar a crescut la Ierusalim unde a fost îndrumat la pian de profesorii Esther Narkiss şi Viktor Derevianko. Şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York, unde a ajuns cu ajutorul bursei de studii din partea Fundaţiei Culturale America-Israel. De la debutul său din 1994, pe scena new-yorkeză Merkin Hall, a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi mai multe oraşe germane.
Bucurestentii sunt invitati la Choco Fest, in perioada 21-23 ianuarie, la Sala Radio
Festivalul de dulciuri Choco Fest isi redeschide portile la Sala Radio, de pe 21 pana pe 23 ianuarie. Vizitatorii se vor putea bucura de prajituri si delicatese dintre cele mai diverse, de la simplele specialitati din miere, la cozonaci, baclavale cu visine, prajituri de casa si specialitati traditionale maramuresene, dulciuri din Budapesta, ciocolata belgiana cu diferite condimente , cele mai fine praline si 20 de tipuri de cafea din toate colturile lumii. Festivalul Choco Fest începe vineri, la ora 10,00, şi se incheie duminica, la 20:00, iar accesul publicului este gratuit.
Festivalul ENESCU
Organizatorii Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" anunţă, pe 26 ianuarie, principalele momente ale aşteptatului eveniment. Conferinţa de presă a Festivalului va avea loc, de la ora 14.00, în Aula Palatului Cantacuzino – Casa "George Enescu" din Capitală. La eveniment vor participa KELEMEN HUNOR - Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, IOAN HOLENDER - Directorul Festivalului, SORIN OPRESCU – Primarul General al Bucureştiului, DEMETER ANDRAS - Preşedinte – Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, ALEXANDRU LĂZESCU – Preşedinte – Director General al Societăţii Române de Televiziune, TANIA RADU – Vicepreşedintă a Institutului Cultural Român, şi reprezentanți ai partenerilor şi sponsorilor Festivalului. Potrivit organizatorilor, "Festivalul George Enescu" , recunoscut şi apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate, are toate sansele sa devină un adevarat UN BRAND CULTURAL DE ŢARĂ, reprezentativ pentru România. Ediția jubiliară a Festivalului va avea loc între 1 şi 25 septembrie 2011 şi include concerte simfonice şi camerale, recitaluri, spectacole de operă şi balet în sălile principale ale Bucureştiului, dar şi în unele oraşe istorice, care au legatură cu viaţa compozitorului român.
ISO pentru Teatrul National de Opereta "Ion Dacian"
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", detinator al Certificatului ISO 9001 care atesta conformitatea sistemului de management al calitatii, a obtinut si Certificatul ISO 14001:2004 de conformitate cu sistemul de management de mediu, acordat de Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii si IQNet. Obtinerea acestui certificat atesta o preocupare permanenta a Teatrului National de Opereta pentru problemele legate de impactul activitatii sale asupra mediului si pentru orientarea sistemului de management in vederea imbunatatirii si minimizarii acestor aspecte. ISO 14001:2004 solicita unei organizatii sa declare ceea ce face in privinta controlarii si reducerii impactului sau asupra mediului inconjurator, sa pună in practica ceea ce a declarat in politica sa de mediu, sa inregistreze ceea ce s-a intâmplat si sa invete din experiente.
Nicole Kidman şi Keith Urban sunt părinţii unei fetiţe născute de o mamă surogat
Actriţa Nicole Kidman şi soţul ei, muzicianul Keith Urban, sunt părinţii unei fetiţe născute de o mamă surogat la sfârşitul lunii decembrie 2010. Cei doi s-au declarat cu adevărat binecuvântaţi şi recunoscători pentru că l-au primit în dar pe bebeluşul Faith Margaret. Cei doi artişti au trimis un comunicat în care susţin că ei sunt părinţii biologici ai fetiţei, care s-a născut pe 28 decembrie. Nicole Kidman s-a căsătorit cu solistul de muzică country Keith Urban pe 25 iunie 2006. Cuplul mai are o fetiţă, Sunday Rose, care va împlini în curând 4 ani. Actriţa australiană a câştigat Globul de Aur, premiul BAFTA şi premiul Oscar pentru rolul din filmul "Orele", din 2002. Keith Urban, în vârstă de 43 de ani, este un apreciat cântăreţ de muzică country, recompensat cu numeroase premii, printre care şi două Grammy.
Recital susţinut de Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Alexandra Coman de Ziua Unirii Principatelor la Sala Radio
Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine duminică, la Sala Radio, un recital extraordinar organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Fundaţia Radio România, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
Invitata specială a serii este soprana Alexandra Coman, acompaniată de Livia Teodorescu Ciocănea. Programul cuprinde lucrări cunoscute din muzica clasică românească şi internaţională: Ciprian Porumbescu - Baladă pentru vioară şi pian, Ludwig van Beethoven - Romanţă în Fa major pentru vioară şi pian, George Enescu - Pavana din Suita op.10 pentru piano solo, Piotr Ilici Ceaikovski - Vals scherzo pentru pian şi vioară, George Enescu - Lăutarul pentru vioară solo, T.Brediceanu - Trei cântece româneşti pentru soprană şi pian, F.J.Obradors - El vito şi P.de Sarasate - Melodii lăutăreşti pentru vioară şi pian. Evenimentul se va desfăşura sub patronajul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, iar biletele pot fi procurate de la Casa de bilete a Sălii Radio şi prin reţeaua Eventim.
Medalion Ceaikovski la Filarmonica de Stat din Arad
Filarmonica de Stat din Arad va prezenta, mâine, pe scena Palatului Culturii, un concert simfonic dedicat compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski. Programul concertului susţinut de orchestra simfonică arădeană, avându-l la pupitru pe maestrul Cristian George Neagu, cuprinde suitele de balet 'Frumoasa din pădurea adormită' şi 'Spărgătorul de nuci'. Prezentat în premieră pe 15 ianuarie 1890, la Teatrul Maryinsky din St. Petersburg, baletul 'Frumoasa din pădurea adormită' şi-a câştigat cu rapiditate simpatia publicului şi a influenţat carierele celor mai mari nume ale artei coregrafice.
Cluj: Comedia 'Cipsuri şi Dale' deschide suita premierelor din acest an la Naţionalul clujean
O comedie spumoasă de actualitate, creaţie a dramaturgului Ioan Peter, intitulată 'Cipsuri şi Dale', regizată de Chris Nedea, va fi prezentată publicului în premieră, mâine, pe scena Teatrului Naţional din Cluj. În 'Cipsuri şi Dale', câţiva tineri, familişti şi nefamilişti, aflaţi într-un impas financiar, nu reuşesc să depăşească momentul critic şi se gândesc să formeze o trupă de stripperi. Acţiunea se petrece în restaurantul unei foste dansatoare, care îi pregăteşte pentru această nouă meserie. Regizorul Chris Nedea i-a distribuit în rolurile principale pe actorii Cătălin Herlo, Petre Băcioiu, Ovidiu Crişan, Sorin Misirianţu, Angelica Nicoară, Anca Hanu şi Emanuel Petran. Printre premierele anului 2011 de la Cluj se mai numără 'La răscruce de vânturi' de Emily Bronte, 'Un cuplu ciudat' de Neil Simon, în regia lui Cristian Hadjiculea, 'Ceasornicăria Taus' de Gellu Naum, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol muzical semnat de Ada Milea, precum şi multe alte surprize.
Lansare de carte - Istorii si teorii ale autorului
Editura Tracus Arte si Librariile Carturesti invită publicul, mâine, de la ora 18.00, în ceainaria librăriei Cărturesti-Verona din Bucureşti, la lansarea volumului Eu, autorul. Reprezentări auctoriale în literatură si pictură. Din Antichitate până în Renastere, de Raluca Dună. Volumul va fi prezentat de Carmen Musat, Mircea Martin si Bogdan Alexandru-Stănescu. Lucrarea se încadrează într-o zonă interdisciplinară putin frecventată în cultură română, ocupându-se de figura autorului, în literatură si pictură, într-un efort de a contura o viziune amplă, sintetică de istorie a formelor culturale. Sunt tratate subiecte, analizati autori sau cărti importante ale culturii europene, care la noi sunt putin cunoscute si comentate, partial traduse sau complet ignorate. Autoarea Raluca Dună este doctor în literatură, summa cum laude, şi cercetător al Institutului de Critică si Istorie literară "G. Călinescu".
Un flacon cu sângele papei Ioan Paul al II-lea va deveni relicvă religioasă
Cardinalul Stanislaw Dziwisz, vechi apropiat şi fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea, vrea ca un flacon cu sângele fostului Suveran Pontif să devină relicvă religioasă, la care credincioşii dintr-o biserică poloneză să se poată închina după beatificare. Cardinalul a primit flaconul cu sângele fostului Suveran Pontif de la medicii Papei atunci când, aflat pe moarte, Karol Wojtyla a trebuit să fie supus unei serii de teste medicale. Purtătorul de cuvânt de la acea vreme al Vaticanului, l-a sfătuit pe cardinal să păstreze mostra de sânge, care va deveni acum cea mai importantă relicvă religioasă a Papei Ioan Paul al II-lea. După beatificarea fostului Suveran Pontif, care va avea loc la 1 mai, sângele Papei va fi închis într-un cristal care va fi încrustat în altarul unei biserici a Institutului Ioan Paul al II-lea din Cracovia.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.