Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
25 ianuarie 2011
Proiectele "Performing History" şi "Romanian Cultural Resolution" vor reprezenta România la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia. Evenimentul se va desfăşura între 4 iunie şi 27 noiembrie. Cele două proiecte au fost selectate în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, în ultima parte a anului trecut. În concurs au fost înscrişi 23 de participanți, cu un număr total de 24 de proiecte. Jurizarea proiectelor înscrise în concurs s-a desfăşurat în perioada 6-8 decembrie 2010.
Astfel, la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă, România va prezenta proiectul "Performing History", care va fi expus la Veneţia în Pavilionul României din Giardini della Biennale, precum şi proiectul "Romanian Cultural Resolution", care va fi expus în Noua Galerie a Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Spectacolul cu piesa "Visul lui Don Quijote", inspirat de o dramatizare a lui Mihail Bulgakov după romanul lui Cervantes, va fi prezentat în avanpremieră la Teatrul de Comedie din Capitală, în 26 şi 27 ianuarie, la Sala Studio. Pe scenă vor urca actorii Marius Bodochi, Mihaela Teleoacă, Marius Drogeanu, Tiberiu Păun şi Andrei Amariei. Regizorul spectacolului este Dan Tudor, care semnează şi textul. "Visul lui Don Quijote" este o coproducţie ARCUB (centrul de proiecte culturale al municipalităţii bucureştene) - Teatrul de Comedie.
Aproximativ două sute de lucrări de pictură şi grafică semnate de artişti români renumiţi, printre care Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady şi Camil Ressu, vor fi scoase la licitaţie în 27 ianuarie, la Bucureşti. Operele îşi vor căuta cumpărător în cadrul unei iniţiative în premieră, respectiv la "Licitaţia de Alb & Negru", primul eveniment de gen consacrat operelor de grafică şi pictură grisaille, şi la "Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti", primul proiect de recuperare a operelor marilor pictoriţe din România interbelică. Vedetele licitaţiilor vor fi, potrivit organizatorilor, tablourile Rodicăi Maniu Mützner, "Plaja" (estimat la 50.000 de euro) şi "Confidenţe" (25.000 de euro), şi o serie de grafică de Nicolae Tonitza, aparţinând celei mai înnoitoare şi mai prolifice faze a creaţiei sale. Licitaţiile vor avea loc la Marriott Grand Hotel. Până pe 27 ianuarie, operele pot fi admirate, tot acolo, la o expoziţie cu intrare liberă, deschisă între orele 11.00 şi 21.00.
Următorul volum din seria "James Bond" a fost scris de autorul american Jeffery Deaver şi se va intitula "Carte Blanche". Titlul şi coperta acestui volum au fost dezvăluite în cadrul unei conferinţe de presă ce a fost organizată la Dubai, oraşul în care se petrece o bună parte din acţiunea romanului. Jeffery Deaver a spus că romanul său, care va fi lansat în Marea Britanie pe 26 mai, ridică numeroase semne de întrebare în ceea ce priveşte "chestiunile care sunt acceptate" în materie de securitate. După moartea scriitorului Ian Fleming, creatorul seriei "James Bond", în 1964, Sebastian Faulks şi John Gardner au fost principalii scriitori care au continuat franciza începută de legendarul autor britanic. Jeffery Deaver, în vârstă de 60 de ani, al cărui bestseller "The Bone Collector" a stat la baza filmului "Colecţionarul de oase", realizat în 1999, în care rolurile principale au fost interpretate de Angelina Jolie şi Denzel Washington, a declarat că acţiunea din "Carte Blanche" se desfăşoară în zilele noastre.
"Biutiful", regizat de mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu, şi "Hors-la-loi", al algerianului Rachid Bouchareb, se află pe lista celor nouă lungmetraje care ar putea fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, anul acesta, au anunţat organizatorii. Pentru rolul său din "Biutiful", actorul spaniol Javier Bardem a primit premiul de interpretare masculină la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2010. Cu toate acestea, filmul a trecut neobservat în Statele Unite ale Americii. Cu ocazia ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur lungmetrajul "In a Better World", regizat de daneza Susanne Bier, i-a "suflat" trofeul categoriei "cel mai bun film străin". Cele două filme se află din nou în competiţie, fiind prezente pe lista cu cele nouă lungmetraje ce ar putea fi nominalizate la Oscar anul acesta. Producţia "Hors-la-loi" reprezintă Algeria, "In a Better World" reprezintă Danemarca, iar Canada va concura cu filmul "Incendies", regizat de Denis Villeneuve. Nominalizările pentru premiile Oscar 2011 vor fi anunţate astăzi. Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 27 februarie, la Los Angeles.
Trei dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart, printre care Simfonia nr. 40, vor fi prezentate, mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului german Eckart Hübner. Programul concertului mai include Adagio şi Fuga în do minor pentru orchestră de coarde şi Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn şi fagot în mi bemol major. Soliştii concertului vor fi Valerica Miron, Ion Nedelciu, Vlad Andrei Buzdugan şi Seban Novac, toţi membri ai Orchestrei de Cameră Radio. Dirijorul Eckart Hübner şi-a început cariera ca fagotist în câteva dintre marile orchestre ale Germaniei. În acelaşi timp, a fost activ ca solist sau în ansambluri de muzică de cameră, printre care Cvintetul "Albert Schweitzer", câştigător al primei ediţii a prestigiosului concurs ARD. Ca instrumentist, Hübner are numeroase înregistrări solo - cele mai recente ca solist şi dirijor al concertelor pentru fagot şi orchestră de Anton Rosetti -, care au contribuit şi ele la confirmarea statutului său, fiind considerat de "Klassik Heute" drept unul dintre cei mai valoroşi fagotişti ai Germaniei.
Adrian Berinde, unul dintre cei mai originali muzicieni autohtoni, va lansa, în această săptămână, un nou album, intitulat "AZIL", care este primul său disc din ultimii opt ani. Evenimentul va consta, de fapt, într-o triplă lansare - joi în Capitală (la Silver Church, ora 20:00), vineri în Timişoara (Club Life Pub, ora 21:00) şi duminică la Cluj (Diesel Club, ora 20:30). Remarcat şi ca pictor, Berinde mai are în discografie albumele "Absent", "Negru de fum", "Vertical", "Captiv în inutil" şi "Albaştri după ploi", toate apreciate pentru muzica "asimilată" unui folk cu influenţe medievale şi pentru textele scrise, în majoritate, chiar de el. Artistul s-a născut la 4 mai 1965, în Cluj. În 1982, s-a stabilit în Elveţia, unde, ca pictor, a avut peste zece expoziţii personale până în anii '90. Primul disc muzical al său, "Absent", a fost lansat în 1995 şi a fost desemnat Albumul Anului.
Spectacolul "Don Quijote", în regia lui Dan Tudor, va avea premiera mâine, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Capitală. Piesa este inspirată din dramatizarea lui Mihail Bulgakov după romanul "Don Quijote" de Miguel de Cervantes.
Scenografia este semnată de Cătălin Arbore, iar muzica, de Vlad Creţu.
Din distribuţie fac parte Marius Bodochi, Mihaela Teleoacă, Marius Drogeanu, Tiberiu Păun şi Andrei Amariei.
Actorul Dragoş Bucur este elogiat de presa din Statele Unite ale Americii pentru rolul făcut în filmul american de acţiune "The Way Back", în care românul joacă alături de două stele ale cinematografiei mondiale, Ed Harris şi Colin Farrell. Într-o recenzie a peliculei, cotidianul Washigton Post scrie că Bucur este excepţional în rolul unui contabil ager la minte. Distribuţia filmului include un alt actor român, Alexandru Potocean, care a mai jucat alături de Bucur în "Moartea domnului Lăzărescu", "Hârtia va fi albastră" şi "Boogie". Inspirat de un caz real, "The Way Back" prezintă povestea unui grup de evadaţi din Gulagul siberian care încearcă să ajungă în India, pe un drum de mii de kilometri. Filmul este regizat de cineastul australian Peter Weir, cunoscut în special pentru "Dead Poets Society" şi "The Truman Show". "The Way Back" rulează din acest weekend în cinematografele de peste ocean, urmând să ajungă anul acesta şi în România. În Marea Britanie, unde rulează de la începutul anului, pelicula a realizat încasări de aproape două milioane de lire sterline.
Keanu Reeves a făcut o serie de dezvăluiri privind realizarea a două noi filme în cadrul francizei "Matrix", acestea putând fi turnate în format 3D. Reeves, interpretul personajului Neo în primele trei filme ale acestei francize SF, a spus că a discutat cu Andy şi Lana Wachowski, producătorii, regizorii şi scenariştii seriei "Matrix", despre posibilitatea ca următoarele două pelicule din franciză să fie turnate cu ajutorul tehnologiei tridimensionale. Actorul a lăsat să se înţeleagă, totodată, că producătorii francizei "Matrix" se vor sfătui şi cu James Cameron, regizorul filmului "Avatar". Fraţii Wachowski îşi doresc foarte mult să creeze "ceva ce nu a mai fost văzut vreodată" pe marele ecran şi "să revoluţioneze cu adevărat" genul filmelor de acţiune, a mai menţionat Reeves. Înainte de a începe să filmeze cele două lungmetraje, Andy şi Lana Wachowski trebuie să finalizeze mai întâi proiectul lor actual, lungmetrajul "Cloud Atlas".
În această seară, de la ora 19, la Sala Radio, flautistul Matei Ioachimescu și pianistul Horia Maxim continuă seria recitalurilor de succes și propun în cadrul unui eveniment cameral de maximă importanță, sonata atât de iubită a compozitorului francez Cesar Franck, într-o transcripție extrem de reusită pentru flaut si pian, precum si sonata "Undine" a lui Carl Reincke, balada de Frank Martin sau mult apreciata sonată a tânărului compozitor român, Cristian Lolea. Matei Ioachimescu, născut la București, într-o familie cu bogată tradiție muzicală, a început studiul pianului de la vârsta de cinci ani, iar flautul l-a descoperit nouă ani mai târziu, cu profesorul Vasile Ganțolea la liceul de muzică "George Enescu" din Bucuresti. Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, Horia Maxim abordează un repertoriu vast, atât ca solist concertist - colaborator al majorității orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigiosi dirijori - cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini, in diferite ansambluri camerale.
Filmul 'Colivia' semnat de regizorul Adrian Sitaru a câştigat la sfârșitul săptămânii trecute Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Scurtmetraje de la Praga. În competiţie au intrat 15 filme din diferite părţi ale lumii. Scurtmetrajul 'Colivia' a fost ales de un juriu format din jurnalista elveţiană Eileen Hofer, regizoarea israeliană Hagar Ben-Asher, directorul companiei Aerofilms, Ivo Andrle, fotograful Vaclav Jirasek şi scenarista belgiană Anne-Francoise Reynders. Premiul câştigat de realizatorul român este însoţit şi de suma de 5.000 de euro. Scurtmetrajul câştigător spune povestea lui Alex, un puşti care găseşte un porumbel bolnav în stradă şi îl duce acasă unde întâmpină rezistenţa vehementă a tatălui. Producător, scenarist şi regizor, Adrian Sitaru a realizat primul său film, 'Valuri', în 2007, film selecţionat pentru prezentare şi la Festivalul Sundance în 2008.
Actorul român Sebastian Stan va juca într-un film inspirat de piesa de teatru "A View From The Bridge" a dramaturgului american Arthur Miller. Anthony LaPaglia va juca rolul principal şi va fi coproducătorul acestui proiect cinematografic, din distribuţia căruia mai fac parte Mia Wasikowska, Sam Neill şi Vera Farmiga. LaPaglia a jucat acelaşi rol în piesa de teatru pusă în scenă pe Broadway, pentru care a fost recompensat, în 1998, cu un premiu Tony. Actorul de origine australiană a achiziţionat drepturile de ecranizare a acestei piese de teatru. Filmul va fi regizat de Robert Connolly, cu care Anthony LaPaglia a colaborat la unul dintre cele mai recente lungmetraje în care a jucat, "Balibo", lansat în 2009. Scenariul va fi scris de Andrew Bovell, care va adapta pentru marele ecran piesa originală scrisă de Arthur Miller.
TVR Cultural va difuza astăzi spectacolul "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor". Telespectatorii o pot revedea, în această seară, de la ora 22.30, pe actriţa Olga Tudorache pe TVR Cultural, într-un spectacol din arhiva TVR, prezentat sub genericul "Omagiu Actorului". Spectacolul "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor", de Paul Zindel, a fost preluat de la Teatrul Mic din Capitală.
Din distribuţia spectacolului fac parte: Olga Tudorache, Adriana Şchiopu, Rodica Negrea, Monica Mihăescu şi Ioana Ottescu. Scenografia este semnată de Mihai Mădescu, regia de montaj aparţine Margăi Niţă, redactor - Lucia Hossu Longin. Regia şi adaptarea TV aparţine Cătălinei Buzoianu. "Efectul razelor Gamma asupra anemonelor", cunoscuta piesă a lui Paul Zinder, transpune metaforic condiţia omenească, printr-un exemplu universal valabil: lipsa de speranţe, sfârşirea din casa Hundsdorfer, deznădejdea unei femei singure într-o lume a singurătăţilor, obsedată de grija zilei de mâine.
Arheologii şi inginerii sârbi intenţionează să proiecteze peste Dunăre, în 2012, o hologramă a celebrului pod construit de împăratul roman Traian în apropiere de Drobeta-Turnu Severin, a anunţat Miomir Korac, coordonatorul acestui proiect. Proiecţia va reprezenta o replică a podului original, a cărui lungime era de 150-200 de metri. Podul va fi proiectat doar pe malul sârbesc al Dunării. În plus, o machetă a Podului lui Traian, lungă de 50 de metri, va fi instalată în apropierea sitului original. Ruinele celor doi piloni originali ai podului vor fi restaurate, ca şi placa memorială romană Tabula Traiana, amplasată în apropiere, ce este vizibilă doar de la nivelul ambarcaţiunilor care navighează pe fluviu.
Dirijorul român Cristian Mandeal revine, vineri, pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, pentru un concert la care va participa şi pianistul rus Nicolai Demidenko. Cu această ocazie, Cristian Mandeal va dirija Orchestra Naţională Radio în premieră pe o scenă românească. El a mai dirijat orchestra în 2009, când a susţinut alături de aceasta un concert în cadrul Zilelor Culturale ale Băncii Central Europene, la Frankfurt. Concertul din 28 ianuarie de la Sala Radio va beneficia şi de prestaţia pianistului rus Nicolai Demidenko, pentru "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră", de Serghei Rachmaninov. În partea a doua a spectacolului, publicul va putea asculta "Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65" de Dmitri Şostakovici.
Soprana Angela Gheorghiu interpretează rolul principal din opera "Fedora", de Umberto Girodano, alături de Placido Domingo şi sub bagheta lui Alberto Veronesi, într-o înregistrare a prestigioasei case de discuri Deutsche Grammophon. Înregistrarea face parte dintr-o serie dedicată unor opere italiene veriste mai puţin cunoscute. "Fedora" este cea de-a şasea operă pe care Veronesi o dirijează în cadrul acestei serii. El a mai colaborat cu Angela Gheorghiu, cu care a înregistrat, în 2009, opera "L'amico Fritz", de Pietro Mascagni, dar şi cu Placido Domingo, a cărui voce poate fi auzită pe alte patru înregistrări realizate sub bagheta dirijorului italian. Opera în trei acte, o adaptare a piesei omonime de Victorien Sardou, spune povestea prinţesei Fedora Romazov, a cărei încercare de a răzbuna uciderea logodnicului ei, care o înşelase, se termină cu moartea ei. Piesa a fost scrisă pentru actriţa Sarah Bernhardt, cunoscută la sfârşitul secolului al XIX-lea drept "Divina Sara". Din distribuţie mai fac parte soprana Nino Machaidze şi baritonul Fabio Maria Capitanucci, iar Veronesi dirijează orchestra simfonică şi corul de la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles. Angela Gheorghiu este favorită la câştigarea Birgit Nilsson Prize, cea mai mare distincţie acordată în domeniul muzicii clasice, în valoare de un milion de dolari. Premiul este acordat de Fundaţia "Birgit Nilsson" o dată la doi sau trei ani, următorul câştigător urmând să fie anunţat duminică.
Ambient şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă în premieră la Târgu Mureş spectacolul "Balul" în regia lui Radu – Alexandru Nica. Evenimentul va avea loc luni, 31 ianuarie, ora 19:00 pe scena Teatrului Naţional Târgu Mureş. Biletele au fost puse în vânzare la agenţia de la Palatul Culturii. Preţul unui tichet este de 20 lei, respectiv 10 lei cu reducere. Reprezentaţia în premieră de la Târgu Mureş este un eveniment susţinut de Ambient cu scopul de a promova arta în diferite centre urbane din ţară şi pentru a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale. Câştigător al unui premiu UNITER, regizorul Radu – Alexandru Nica pune în scenă o istorie a României din anii 1920 – 2000, şi nu oricum, ci fără cuvinte. "Balul" este un spectacol de gest, dans şi mişcare în care muzica reprezintă un element cheie. Proiectul a fost realizat special pentru Programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană, fiind prezentat mai apoi la Liverpool Capitală Culturală Europeană în 2008.
Comedia romantică "Fără obligaţii/ No Strings Attached", cu Natalie Portman şi Ashton Kutcher în rolurile principale, a debutat pe prima poziţie în box office-ul nord-american. Acest film, regizat de Ivan Reitman, în care cele două personaje principale cred că pot avea o relaţie fizică fără a se îndrăgosti unul de celălalt, a generat încasări de 20,3 milioane de dolari de vineri până duminică. Liderul de săptămâna trecută, thrillerul SF "The Green Hornet - Viespea verde", ce prezintă aventurile unui director de ziar, care, în timpul nopţii, se transformă într-un justiţiar ce luptă împotriva criminalilor, a coborât pe locul al doilea, cu încasări de 18,1 milioane de dolari. Comedia "The Dilemma/ Cum s-o dai să fie bine?", ce spune povestea a doi buni prieteni care lucrează împreună, iar unul dintre ei descoperă că soţia celuilalt îşi înşeală partenerul, a coborât o poziţie şi a ajuns pe locul al treilea, cu încasări de 9,7 milioane de dolari.
Regizorul Andrei Ujică şi producătorul Ada Solomon se numără printre propunerile făcute de asociaţiile profesionale din cinematografie pentru juriul ce va decide câştigătorii concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei pe 2010. Acesta este al doilea concurs organizat pe 2010 şi a fost anunţat în decembrie anul trecut. În total, opt organizaţii profesionale din cinematografie au făcut propuneri pentru componenţa juriului. Astfel, Asociaţia Română de Film şi Teatru a propus-o pe Camelia Ion, producător, în juriul de animaţie, Asociaţia Documentor, pe Andrei Ujică, la documentar, iar Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc i-a propus pe regizorul Stere Gulea şi pe Dana Bunescu pentru juriile de ficţiune, respectiv documentar. De asemenea, Asociaţia Română a Filmului Independent a propus-o pe Ada Solomon, la categoria ficţiune. Producătoarea a fost propusă la aceeaşi categorie de jurizare şi de către Societatea NexT, alături de Andrei Ujică, acesta din urmă fiind propus la categoria documentar.
Televiziunea Română este şi în acest an coproducător al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", aflat la ediţia a XX-a. Evenimentul se va desfăşura atât în Bucureşti, cât şi în Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara, în perioada 1 - 25 septembrie. Televiziunea Română va oferi periodic detalii despre programul festivalului în jurnalele sale de ştiri, dar şi în emisiunile de specialitate care vor fi difuzate la TVR Cultural în perioada premergătoare evenimentului. Ediţia din 2011 a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" marchează mai bine de jumătate de secol de tradiţie, TVR fiind alături de eveniment încă de la prima sa ediţie, din anul 1958. De asemenea, TVR Cultural este partenerul oficial al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" din anul 2003. La fel ca în anii precedenţi, TVR Cultural va transmite în direct şi în exclusivitate o parte din concertele festivalului. Tot în exclusivitate pentru TVR, marii artişti prezenţi în festival vor acorda interviuri ce vor putea fi urmărite ulterior, în grila de toamnă a TVR Cultural.
Spectacolul "I due Foscari/ Cei doi Foscari" este programat vineri, în sala mare a Operei Naţionale Bucureşti. Aceasta va fi ultima reprezentaţie dintr-o serie specială dedicată lui Giuseppe Verdi. La 110 ani de la moartea lui Giuseppe Verdi, compozitor ce a dăruit lumii o creaţie inegalabilă cuprinzând cele mai cunoscute şi mai apreciate titluri de operă, Opera Naţională Bucureşti a prezentat o serie de spectacole speciale reunite sub titlul "luna Verdi". Reprezentaţia din 28 ianuarie va beneficia de prezenţa pe scena ONB a unui invitat special: baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian, care va interpreta rolul lui Francesco Foscari. Alături de acesta îşi vor da concursul soliştii ONB Hector Lopez, Mariana Colpoş, Mihnea Lamatic, Şerban Cristache, Simonida Luţescu şi Dan Indricău. Orchestra, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu - şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea.
Lungmetrajele "The Last Airbender" şi "The Twilight Saga: Eclipse" au primit câte nouă nominalizări la premiile Zmeura de Aur, acordate celor mai proaste filme sau prestaţii actoriceşti. Cele două filme au primit, ieri dimineaţa, câte nouă nominalizări la aceste premii, care, potrivit organizatorilor, "dezonorează cu mândrie cele mai proaste realizări din industria cinematografică". Cineastul M. Night Shyamalan, regizorul filmului "The Last Airbender", a fost nominalizat la categoria "cel mai prost regizor". Lungmetrajul său a mai fost nominalizat, printre altele, la categoriile "cel mai prost film al anului 2010", "cel mai prost remake", "cel mai prost scenariu" şi "cel mai prost cuplu de pe ecran/ cea mai proastă distribuţie". Filmul "The Last Airbender" va concura şi la o nouă secţiune, inclusă de organizatori începând de acest an, denumită "cea mai proastă utilizare a tehnologiei 3D". "Saga Amurg: Eclipsa", cel mai recent film din celebra franciză cu vampiri, reprezintă un concurent puternic pentru "The Last Airbender", fiecare dintre actorii principali din distribuţie - Robert Pattinson, Taylor Lautner şi Kristen Stewart - fiind nominalizat la categoria "cel mai prost actor". Întreaga distribuţie a filmului a fost nominalizată la categoria "cel mai prost cuplu de pe ecran/ cea mai proastă distribuţie", iar filmul în sine va concura la categoria "cel mai prost film al anului 2010". Celelalte trei pelicule care vor concura la categoria "cel mai prost film al anului 2010" sunt lungmetrajele "Vampires Suck", "Sex and the City 2" şi "The Bounty Hunter". Cea de-a 31-a gală a premiilor Zmeura de Aur va avea loc la Barnsdall Gallery Theatre din Hollywood pe 26 februarie, cu o zi înainte de gala premiilor Oscar.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.