Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
28 ianuarie 2011
Elevii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar şi copiii de la grădiniţă vor fi în vacanţă intersemestrială începând de mâine şi până pe 6 februarie urmând a se întoarce la cursuri luni 7 februarie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Din cei peste 3.000.000 de elevi şi preşcolari, aproximativ 2.700.000 sunt elevi în învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi peste 500.000 sunt copii de grădiniţă. Anul şcolar 2010-2011, început pe 13 septembrie, are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Semestrul al doilea va începe pe 7 februarie şi se va încheia pe 17 iunie. Elevii vor mai avea vacanţă de pe 16 aprilie până pe 25 aprilie şi din nou cursuri în perioada 26 aprilie - 17 iunie 2011. Vacanţa de vară este prevăzută în perioada 18 iunie - 11 septembrie.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat că Sala Palatului va fi modernizată în doi - trei ani. Ministrul Culturii a explicat că acest lucru nu a fost posibil până acum din cauză că terenul aflat în jurul imobilului nu este în proprietatea Ministerului Culturii. Kelemen a spus că s-au pierdut 3 - 4 ani cu discuţii şi negocieri din această cauză, fără a fi rezolvată problema, aşa că discuţiile s-au oprit şi a fost regândit proiectul de modernizare a Sălii Palatului. Acesta urmează să fie implementat cu fonduri europene, pentru că nu există fondurile necesare la bugetul de stat, în următorii 2 - 3 ani, pentru ca "Bucureştiul să aibă într-adevăr o sală modernă de spectacole aşa cum are orice Capitală". Intenţia de modernizare şi transformare a Sălii Palatului într-un "mall cultural" a fost anunţată de fosta conducere a Ministerului Culturii pe 23 mai 2006. Atunci, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Ministerul Culturii vrea să modernizeze şi să îmbunătăţească acustica Sălii Palatului, pentru a rezolva problema lipsei unui spaţiu adecvat pentru concerte în Bucureşti, şi să creeze în aceeaşi clădire alte săli mai mici, multifuncţionale.
HBO România va difuza, în noaptea de 27 spre 28 februarie, de la ora 3.00, gala de decernare a premiilor Oscar, în direct şi în exclusivitate, în varianta originală, nedublată. Cea de-a 83-a ediţie a premiilor Oscar va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles. Nominalizările la premiile Oscar 2011 au fost anunţate marţi, într-o conferinţă de presă, la Los Angeles, de actriţa Mo'Nique şi preşedintele Academiei de film americane, Tom Sherak. Filmul "The King's Speech" a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2011, lungmetrajul britanic fiind selectat la 12 categorii.În topul filmelor cu cele mai multe nominalizări la Oscar 2011 urmează "Adevăratul curaj/ True Grit", cu 10, şi "Reţeaua de socializare/ The Social Network" şi "Începutul/ Inception", cu câte opt.
Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii 'Mihai Eminescu', în colaborare cu Fundaţia Ştefan Luchian - Botoşani, Liceul de Artă 'Ştefan Luchian' Botoşani şi Şcoala nr. 6 'Grigore Antipa' Botoşani, organizează astăzi, cea de-a doua parte a activităţii culturale 'Eminescu, Luchian. Evocări'. Manifestările, care se vor desfăşura la Casa Ceomac-Cantemir din municipiul Botoşani, includ o depunere de jerbe de flori la statuia pictorului Ştefan Luchian şi discuţii pe teme precum 'Eminescu în viziunea lui Ştefan Luchian' şi 'Toposul cromaticii în creaţia eminesciană', moderate de muzeograful Maria Cassian de la Memorialul Ipoteşti. De asemenea, este prevăzut şi un program artistic susţinut de elevii Şcolii Generale nr. 6 'Grigore Antipa' şi un spectacol de muzică şi poezie al elevilor de la Liceul de Artă 'Ştefan Luchian'. Participanţii vor putea vizita camera-atelier a pictorului Ştefan Luchian şi expoziţia de artă plastică 'Detalii' realizată de Maria Cassian.
Actriţa americană Jennifer Love Hewitt va regiza în 2011 primul ei lungmetraj, intitulat "Wait Till Helen Comes". Jennifer Love Hewitt, starul din serialul TV " Ghost Whisperer" - care a regizat câteva episoade pentru acest show - va regiza şi va produce primul ei lungmetraj, intitulat "Wait Till Helen Comes". Filmul va spune povestea unei familii care află prea târziu că locuinţa în care s-a mutat este bântuită. Scenariul, o adaptare a romanului omonim scris de Mary Downing Hahn, gravitează în jurul unei fetiţe în vârstă de 12 ani, cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei, care descoperă fantoma unei tinere femei ce ar putea reprezenta un pericol pentru ei. Nu se cunosc deocamdată numele actorilor distribuiţi în acest proiect, iar filmările vor debuta în vara acestui an.
Teatrul de Stat din Oradea a fost desfiinţat, după 55 de ani de existenţă, ca urmare a unei serii de hotărâri privind reorganizarea instituţiilor de cultură din judeţ adoptate, ieri, de Consiliul Judeţean Bihor. Astfel, ca urmare a reorganizării Teatrului de Stat, a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia şi a Filarmonicii de Stat din Oradea, primele două instituţii dispar, iar locul lor este luat de alte două entităţi cu personalitate juridică distinctă : instituţia publică de spectacole “Iosif Vulcan”, respectiv instituţia publică de spectacole “Szigligeti Ede”.Motivul invocat de executivul Consiliului Judeţean este eficientizarea activităţii instituţiilor aflate în subordinea sa şi reducerea cheltuielilor prin micşorarea organigramei. Concret, instituţia de spectacole “Iosif Vulcan” va prelua secţia română a Teatrului de Stat şi pe cea a Teatrului Arcadia, precum şi ansamblul folcloric “Crişana” al Filarmonicii. În ceea ce priveşte instituţia “Szigligeti Ede”, aceasta va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric “Varad” al Filarmonicii. Astfel, în urma reorganizării, Filarmonica de Stat ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică.
Ciclul de spectacole dedicate de Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie, compozitorului Giuseppe Verdi, de la a cărui moarte - la 27 ianuarie 1901 - se împlinesc 110 ani, se va încheia, astăzi cu reprezentaţia 'I due Foscari', care îl va avea ca protagonist pe baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian. Artistul va interpreta rolul lui Francesco Foscari, iar alături de acesta îşi vor da concursul soliştii ONB Hector Lopez, Mariana Colpoş, Mihnea Lamatic, Şerban Cristache, Simonida Luţescu şi Dan Indricău. Orchestra, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu - şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Această creaţie verdiană, mai puţin cunoscută la noi în ţară, dar aplaudată deja pe alte scene lirice ale lumii, a fost interpretată în premieră în România în aprilie 2010, în Foyerul Galben al Operei Naţionale Bucureşti, în variantă de concert cu pian. Publicul are acum ocazia să asiste la spectacole în variantă de operă în concert, în sala mare a teatrului.
Zucchero, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti din Italia, revine în România pentru a patra oară, pentru a susţine un concert în Bucureşti, la Arenele Romane, pe 21 iunie. Spectacolul face parte din Zucchero Chocabeck World Tour 2011. "Chocabeck" este şi numele noului său album, lansat la sfârşitul anului . Acesta conţine 11 piese, scrise chiar de cântăreţ, la unele dintre ele colaborând şi Bono, liderul formaţiei U2. Pe numele său adevărat, Adelmo Fornaciari, Zucchero s-a născut pe 25 septembrie 1955. Artistul şi-a început cariera în 1970, reuşind în scurt timp să cucerească milioane de fani cu piesele sale. A vândut peste 40 de milioane de CD-uri în întreaga lume. A câştigat şi foarte multe premii, printre care două World Music Awards şi o nominalizare la Grammy. Cel mai de succes hit al său a fost "Senza Una Donna", care s-a menţinut vreme îndelungată pe prima poziţie în toate topurile europene.
Soliştii trupelor Anthrax şi Twisted Sister se numără printre cei 12 vocalişti rock care au înregistrat un album de coveruri ale unor piese celebre interpretate de Frank Sinatra. Acest disc inedit se intitulează "SIN-atra" şi conţine 12 piese, fiecare solist interpretând în versiune proprie câte o piesă celebră lansată de Frank Sinatra. Albumul va fi lansat pe 28 martie. Pe acest material apar şi vocile altor solişti celebri, precum Glenn Hughes - vocalistul trupei Deep Purple şi Tim "Ripper" Owens - fostul solist al grupului Judas Priest. Frank Sinatra a lansat primul album în 1939 şi a continuat să înregistreze muzică până cu puţin timp înainte de a muri, în 1998, fiind autorul celebrelor piese "Strangers in the Night" şi "My Way".
Anul internaţional al chimiei a fost oficial inaugurat ieri, de UNESCO, la Paris, cu scopul de a reabilita imaginea chimiei în lume, reamintind importanţa acestei discipline în viaţa de zi cu zi şi pentru dezvoltarea durabilă. Conservarea mediului înconjurător, nutriţia, accesul la apă, sănătate, energie, noile materiale reprezintă tot atâtea domenii în care chimia a adus numeroase descoperiri tehnologice importante, dar şi "aplicaţii uneori periculoase, toxice, poluante, pe care trebuie să le privim în faţă", a declarat Irina Bokova, directorul general UNESCO. Însă această iniţiativă "nu are ca scop unic de a spune doar lucruri bune despre chimie şi cu atât mai puţin de a redecora blazonul industriei chimice", a adăugat Irina Bokova. Colocvii şi conferinţe ştiinţifice, expoziţii, întruniri cu diverşi cercetători - organizate în laboratoarele acestora - şi numeroase experimente ştiinţifice organizate în mii de şcoli şi de licee din lumea întreagă reprezintă acţiunile organizate în cadrul Anului internaţional al chimiei, care se va concentra asupra "efectelor benefice".
Cea de-a XVI-a ediţie a Balului Operei din Cluj-Napoca, la care va cânta violonistul Alexandru Tomescu, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, va avea loc pe 19 şi 20 februarie. Organizatorul evenimentului, Matei Miko, a declarat că, în premieră, Balul Operei va dura două zile, pentru a permite desfăşurarea unei Gale a Laureaţilor. Amfitrionii evenimentului sunt Melania Medeleanu și Rareş Bogdan. În prima zi va avea loc decernarea Trofeelor “Lya Hubic”, a Premiului Mecena, precum şi momentul dedicat Seniorilor Cetăţii. A doua zi va fi organizată o gală dedicată valorii, Gala Laureaţilor, în cadrul căreia va avea loc recitalul susţinut de violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702, acompaniat de pianistul Horia Mihail", a spus Miko. Programul evenimentului mai include spectacolul "Paris Mon Amour", cu selecţiuni din compozitori francezi, un spectacol de modă cu designeri francezi şi români, urmat de Marele Bufet al Balului, "un regal de artă culinară franţuzească", precum şi spectacolul multimedia "Sous le Ciel du Paris".
Teatrul Bulandra îşi invită spectatorii la premiera spectacolului cu piesa 'Ivanov' de Anton Pavlovici Cehov, în regia cunoscutului regizor Andrei Şerban, care va avea loc duminică, la Sala Toma Caragiu. După succesul obţinut cu spectacolul 'Lear' de William Shakespeare, Andrei Şerban se întoarce pe scena Teatrului Bulandra cu o montare inedită a uneia dintre piesele controversate ale clasicului dramaturgiei ruseşti Cehov. Ivanov este portretul unui om bolnav de îndoială şi disperare. Considerat unul dintre cele mai evazive personaje ale lui Cehov, Ivanov îşi doreşte mult mai mult de la viaţă decât cei care îl înconjoară. Ca şi aceştia, el nu este deloc ceea ce crede că e. Ivanov trăieşte în iluzie - îşi închipuie că este într-un anumit fel şi ajunge să creadă în imaginea pe care şi-o construieşte, pierzând percepţia asupra realităţii şi îndreptându-se cu paşi repezi spre un final dramatic. Din distribuţie fac parte: Vlad Ivanov, Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mirela Oprişor. Decorurile sunt creionate de Octavian Neculai, iar costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu.
Trupa Zdob şi Zdub inaugurează, mâine, clubul Sub scenă, de la subsolul Godot Café-Teatru, printr-un concert. Evenimentul, în timpul căruia Zdob şi Zdub va cânta piese de pe viitorul album, dar şi cântece devenite deja "evergreen-uri", va avea şi un after-party. De la jumătatea anilor '90, etno-rockerii de la Zdob şi Zdub combină hardcore-ul, folclorul românesc şi pe cel moldovenesc într-un mod unic şi elegant, oferind un show live spectaculos. Un mix de hip-hop, drum'n'bass, jungle, punk, un crossover muzical original, unde se întâlnesc intensitatea urbană şi spiritul rural. Trupa Zdob şi Zdub a concertat în peste 20 de ţări, pe unele dintre cele mai bune scene ale Europei. De-a lungul timpului, formația a cântat în deschiderea unor formaţii de renume, printre care Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.
Cineastul american Quentin Tarantino va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră, cu ocazia galei César, au anunţat reprezentanţii Académie des Césars, care acordă aceste prestigioase distincţii din cinematografia franceză. Alegându-l pe Quentin Tarantino, instituţia a dorit să premieze "un mare artist internaţional", a declarat producătorul de film Alain Terzian, preşedintele Académie des Césars. Quentin Tarantino va primi acest premiu pe 25 februarie, la Paris, cu ocazia celei de-a 36-a gale a premiilor César, considerate echivalentul francez al premiilor Oscar. Gala va fi prezidată în acest an de actriţa americană Jodie Foster. Filmul "Des hommes et des dieux", regizat de Xavier Beauvois, a primit cele mai multe nominalizări - în număr de 11 - la premiile César din acest an.
Filmările pentru proiectul "The Hobbit" ar putea fi amânate, deoarece regizorul Peter Jackson a fost operat de ulcer perforat. Peter Jackson, în vârstă de 49 de ani, care a regizat cele trei lungmetraje din seria "Stăpânul inelelor" în ţara sa natală, Noua Zeelandă, a fost internat, miercuri seară, într-o clinică din Wellington, acuzând dureri acute în zona stomacului. Filmările pentru cele două pelicule din seria "The Hobbit", inspirate din romanele scriitorului Tolkien, erau programate să înceapă la mijlocul lunii februarie. Primul dintre cele două filme din proiectul "The Hobbit" va fi lansat în decembrie 2012, iar cel de-al doilea, un an mai târziu.
Dirijorul român Cristian Mandeal revine, în această seară, pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, pentru un concert la care va participa şi pianistul rus Nicolai Demidenko. Cu această ocazie, Cristian Mandeal va dirija Orchestra Naţională Radio în premieră pe o scenă românească. El a mai dirijat orchestra în 2009, când a susţinut alături de aceasta un concert în cadrul Zilelor Culturale ale Băncii Central Europene, la Frankfurt. Concertul de astăzi de la Sala Radio va beneficia şi de prestaţia pianistului rus Nicolai Demidenko, pentru "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră", de Serghei Rachmaninov. În partea a doua a spectacolului, publicul va putea asculta "Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65" de Dmitri Şostakovici.
Trupa Lake of Tears revine în România şi va susţine un nou concert în Capitală, pe 25 iunie, de la ora 20.00, la Arenele Romane. Pentru suedezii de la Lake of Tears nu este primul concert în România, ei având la activ şi alte reprezentaţii în faţa fanilor români. Primul concert din România al trupei Lake of Tears a avut loc în luna martie a anului 2006, la Sala Agronomia din Capitală. Rockerii au creat atunci o adevărată isterie, biletele la concert fiind epuizate cu două săptămâni înainte de eveniment. Trupa a revenit în România la un an şi jumătate după acest concert, în septembrie 2007, la Arenele Romane. Formația suedeză de goth metal şi doom metal a fost înfiinţată în anii '90 de Daniel Brannare, Jonas Eriksson, Mihael Larrson şi Johan Oudhuis. În anul 2000, ei s-au despărţit, au luat o pauză de câţiva ani şi s-au reunit în 2003. Până în prezent, Lake of Tears a lansat şapte 7 albume şi se pregătesc pentru lansarea celui de-al optulea, care va avea loc anul acesta, în aprilie. Noul disc se numeşte "Illwill", conţine 10 piese şi se încadrează în acelaşi gen cu care trupa şi-a obişnuit fanii - metal goth progresiv.
Spectacolul "I due Foscari/ Cei doi Foscari" este programat în această seară, în sala mare a Operei Naţionale Bucureşti. Aceasta va fi ultima reprezentaţie dintr-o serie specială dedicată lui Giuseppe Verdi. La 110 ani de la moartea lui Giuseppe Verdi, compozitor ce a dăruit lumii o creaţie inegalabilă cuprinzând cele mai cunoscute şi mai apreciate titluri de operă, Opera Naţională Bucureşti a prezentat o serie de spectacole speciale reunite sub titlul "luna Verdi". Reprezentaţia de astăzi va beneficia de prezenţa pe scena ONB a unui invitat special: baritonul de talie internaţională Eduard Tumagian, care va interpreta rolul lui Francesco Foscari. Alături de acesta îşi vor da concursul soliştii ONB Hector Lopez, Mariana Colpoş, Mihnea Lamatic, Şerban Cristache, Simonida Luţescu şi Dan Indricău. Orchestra, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu - şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea.
Secretarul german de stat al Culturii, Bernd Neumann, a respins cererea Egiptului de retrocedare a bustului reginei Nefertiti, expus la Berlin. Întrebat de parlamentarii germani din Comisia pentru afaceri culturale, Bernd Neumann a declarat că "guvernul german va refuza pe viitor orice cerere de acest fel", care se va referi la această operă majoră din epoca faraonilor. Politicianul german a reacţionat astfel la o cerere oficială adresată guvernului german, luni, de către Egipt. Zahi Hawass, directorul Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene, a anunţat că a transmis "o cerere oficială", aprobată de premierul Ahmed Nazif şi de Farouk Hosni, ministrul egiptean al Culturii, lui Hermann Parzinger, care coordonează activitatea fundaţiei ce administrează muzeele publice germane, inclusiv pe cea a Neues Museum din Berlin, unde este expus bustul reginei Nefertiti. În opinia lui Bernd Neumann, această cerere nu este semnată, nici de ministrul egiptean al Culturii, nici de vreun alt membru al guvernului egiptean şi acesta este motivul pentru care Berlinul nu recunoaşte această scrisoare ca pe o solicitare oficială. Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912, în sudul Egiptului, de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930.
Acizii graşi trans şi grăsimile saturate, conţinute de alimentele de tip fast food - cartofi prăjiţi, pizza, chipsuri -, cresc riscul de declanşare a depresiei. Aceasta este concluzia unui studiu spaniol, publicat în Statele Unite ale Americii, care confirmă o serie de studii anterioare. Autorii cercetării au constatat cu această ocazie că uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi şi folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneană -, ca şi alte uleiuri vegetale şi carnea grasă de peşte conţin anumite grăsimi nesaturate care determină o scădere a riscului de declanşare a maladiilor mintale. La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale căror regimuri alimentare şi stiluri de viaţă au fost atent monitorizate timp de şase ani. La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfârşitul cercetării, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive. Cercetătorii spanioli au constatat că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu consumau alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane derulează, în colaborare cu Teatrul Nou, o campanie de prevenire a exploatării sexuale a femeilor, în cadrul căreia va fi lansată o piesă de teatru pentru "informarea şi sensibilizarea oamenilor". Piesa "Anunţ: Vând femei" va avea premiera duminică. Spectacolul urmăreşte să aducă în atenţia publicului faţa reală a traficului de persoane. Premiera va avea loc la clubul Prometheus, la ora 19.00. Începând cu luna februarie, piesa se va juca în zece oraşe ale României.
Teatrul de Stat din Oradea a fost desfiinţat, după 55 de ani de existenţă, ca urmare a unei serii de hotărâri privind reorganizarea instituţiilor de cultură din judeţ adoptate, ieri, de Consiliul Judeţean Bihor. Astfel, ca urmare a reorganizării Teatrului de Stat, a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia şi a Filarmonicii de Stat din Oradea, primele două instituţii dispar, iar locul lor este luat de alte două entităţi cu personalitate juridică distinctă : instituţia publică de spectacole “Iosif Vulcan”, respectiv instituţia publică de spectacole “Szigligeti Ede”.Motivul invocat de executivul Consiliului Judeţean este eficientizarea activităţii instituţiilor aflate în subordinea sa şi reducerea cheltuielilor prin micşorarea organigramei. Concret, instituţia de spectacole “Iosif Vulcan” va prelua secţia română a Teatrului de Stat şi pe cea a Teatrului Arcadia, precum şi ansamblul folcloric “Crişana” al Filarmonicii. În ceea ce priveşte instituţia “Szigligeti Ede”, aceasta va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric “Varad” al Filarmonicii. Astfel, în urma reorganizării, Filarmonica de Stat ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică.
Cea de-a XVI-a ediţie a Balului Operei din Cluj-Napoca, la care va cânta violonistul Alexandru Tomescu, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, va avea loc pe 19 şi 20 februarie. Organizatorul evenimentului, Matei Miko, a declarat că, în premieră, Balul Operei va dura două zile, pentru a permite desfăşurarea unei Gale a Laureaţilor. Amfitrionii evenimentului sunt Melania Medeleanu și Rareş Bogdan. În prima zi va avea loc decernarea Trofeelor “Lya Hubic”, a Premiului Mecena, precum şi momentul dedicat Seniorilor Cetăţii. A doua zi va fi organizată o gală dedicată valorii, Gala Laureaţilor, în cadrul căreia va avea loc recitalul susţinut de violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu din 1702, acompaniat de pianistul Horia Mihail", a spus Miko. Programul evenimentului mai include spectacolul "Paris Mon Amour", cu selecţiuni din compozitori francezi, un spectacol de modă cu designeri francezi şi români, urmat de Marele Bufet al Balului, "un regal de artă culinară franţuzească", precum şi spectacolul multimedia "Sous le Ciel du Paris".
Mary-Lu Zahalan-Kennedy a devenit prima persoană din lume care şi-a luat masteratul în studii despre trupa The Beatles. Ea a fost unul dintre cei 12 studenţi care s-au înscris la cursul de masterat în studii despre trupa The Beatles, organizat de Liverpool Hope University începând din 2009, şi a fost prima care a absolvit acest curs. Lansarea acestui masterat - "The Beatles, Muzică populară şi Societate" - a reprezentat o premieră mondială în 2009. Cursul predat la Liverpool Hope University analizează diverse aspecte legate de albumele de studio, compoziţiile muzicale ale trupei The Beatles şi de felul în care aceasta a influenţat industria muzicală. Studenţii au examinat, totodată, semnificaţia pieselor The Beatles şi felul în care aceasta a contribuit la definirea unor identităţi, culturi şi societăţi. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr au format trupa The Beatles, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.
O echipă de astronomi din Rusia a calculat data eventualei coliziuni dintre asteroidul Apophis şi Terra, susţinând că acest eveniment ar putea avea loc pe 13 aprilie 2036, însă alţi colegi de-ai lor sunt de părere că această ciocnire este "puţin probabilă". Informaţia a fost făcută publică la Moscova, de Leonid Sokolov, profesor la Facultatea de mecanică celestă din cadrul Universităţii din Sankt Petersburg. Alţi cercetători, printre care şi experţi de la Institutul de astronomie aplicată din cadrul Academiei de ştiinţă din Rusia, sunt de părere că această ciocnire este puţin probabilă. Descoperit pe 19 iunie 2004, asteroidul a primit acest nume după cel al zeului răului şi distrugerii din mitologia egipteană. Are un diametru de 270 de metri şi urmează o orbită apropiată de cea a Pământului. O perioadă, în 2004, s-a crezut că Apophis va cădea pe Pământ în 2029, degajând o energie egală cu cea a exploziei a 34 de bombe nucleare de la Hiroshima. Ulterior, cercetătorii au eliminat această ipoteză, însă o eventuală coliziune rămâne posibilă în viitor.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.