DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 iulie 2011

Dramaturgul de origine română Saviana Stănescu îşi va prezenta piesa de teatru "Imigranţi cu abilităţi extraordinare", astăzi, la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul unei manifestări organizate de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie/ Centrul Cultural Românesc de la Londra, cu sprijinul Profusion International Creative Consultancy. Spectacolul este găzduit de Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic. Piesa "Imigranţi cu abilităţi extraordinare" este o comedie amară despre Nadia, un clovn din "cea mai nefericită ţară din lume", Moldova, care îşi pune toate speranţele în obţinerea unei vize de lucru pentru Statele Unite ale Americii. Vânată de agenţii Departamentului pentru Siguranţa Statului, entuziasmul Nadiei este curmat de primirea unei scrisori de deportare.

Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti încheie stagiunea 2010/2011 lansând în această seară, de la ora 19.00, CD-ul "Tea Time" al Biancăi Ionescu. Materialul discografic conţine reluări ale unor piese celebre, precum "Padam, padam", "Sabor a mi", "Parole, parole", "Big spender" şi "Caruso", alături de piese celebre româneşti. Discul mai conţine şi compoziţia proprie "Nu eşti de vină tu", dar şi alte două compoziţii aparţinând compozitorilor Marius Ţeicu şi Cezar Bălan. La lansare vor participa ca invitaţi şi vor interpreta alături de Bianca Ionescu Daniela Vlădescu, Ozana Barabancea, Tony Zidaru, Cezar Balan şi Paul Ballo.

Lucian Dan Teodorovici reprezintă România la Festivalul de Literatură al Sardiniei, ce se va desfăşura la Gavoi, începând de astăzi și până duminică, scriitorul român urmând să participe la o lectură din romanul său "Circul nostru vă prezintă". Ediţia din acest an este organizată de asociaţia culturală L'Isola delle Storie, cu sprijinul principalelor instituţii locale. România participă pentru prima dată la acest festival, fiind reprezentată de scriitorul Lucian Dan Teodorovici şi de traducătoarea Ileana Maria Pop, cu sprijinul Institutului Cultural Român. La festival au participat de-a lungul timpului nume importante ale literaturii contemporane, precum Eugenio Scalfari, Alessandro Baricco, Paolo Giordano, Melania Mazzucco, Giancarlo De Cataldo, Giorgio Faletti, Mo Zan, Rozycki Tomasz, Peter Schneider.

Agenţia de presă Rador a Radio România lansează astăzi, de la ora 12.30, volumul "Homo informans şi Lexic subiectiv al omului "informator" ", în prezenţa autorului, profesorul şi specialistul internaţional în agenţii de presă Michael Palmer. Cartea a apărut recent la Paris. Specialist internaţional al agenţiilor de presă, Michael Palmer este profesor la Universitatea Paris III de la Sorbona şi director al echipei de comunicare, informaţie şi media din cadrul aceleiaşi instituţii. Evenimentul va avea loc în sala Catinca Ralea, de la sediul central al Radio România din Bucureşti.

Proiectul Drumul modei: dialog peste graniţe continuă în această vară cu rezidenţele în Europa pentru creatorii de modă armeni participanţi la proiect, care vor colabora cu partenerii lor europeni în vederea conceperii şi dezvoltării colecţiei couture a proiectului. Începând de astăzi și până pe 10 iulie va fi organizată rezidenţa de lucru din România pentru creatorul de modă armean Aram Nikolyan și designerul român Andra Cliţan. Ideile lor se vor materializa, cu acest prilej, în schiţele care vor sta la baza creaţiilor finale ce vor face turul Europei în 2012, alături de lucrările celorlalți designeri participanți. În perioada acestei rezidenţe, coordonată pe plan local de Institutul Cultural Român, cei doi creatori de modă vor face vizite de documentare pentru a se familiariza cu elementele definitorii ale culturii româneşti, precum şi cu specificul modei contemporane din România. Programul lor va include, astfel, vizite la muzee, la obiective reprezentative pentru arta şi tradiţiile româneşti, o vizită de documentare în Maramureș, întâlniri cu meşteri populari din zonă, dar și participarea la evenimente de modă și vizite la atelierele şi magazinele unor designeri români consacraţi sau aflaţi la început de carieră.

FNT la rampă
Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, are ca generic câteva cuvinte care-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei, întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată "Focus" se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian. Acestora li se adaugă un număr notabil de producţii foarte diverse ca stil şi ideologie, semnate atât de regizori de valoare unanim recunoscută, cât şi de tineri directori de scenă aflaţi la începutul carierei. Director artistic şi selecţioner unic al ediţiei 2011 este criticul de teatru Alice Georgescu, iar director executiv - Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Sibiu: Lucrările pentru reabilitarea a nouă biserici-cetăţi fortificate din Transilvania au început
Lucrările pentru reabilitarea câtorva biserici - cetăţi fortificate din Transilvania au început, aceste ansambluri urmând să fie introduse, din 2013, în circuitul turistic. Nouă biserici fortificate vor fi reabilitate, lucrările făcând parte dintr-un proiect mai mare, în valoare totală de peste 22 de milioane de lei, care prevede modernizarea şi introducerea în circuitul turistic a unui număr total de 18 biserici fortificate din judeţele Sibiu, Braşov, Alba şi Mureş. Proiectul presupune intervenţii de urgenţă, reparaţii şi consolidări, dar şi dotarea bisericilor cu mobilier pentru crearea unei infrastructuri turistice. Obiectivul este ca numărul turiştilor care vizitează aceste zone să ajungă, în 2013, la 150.000. Managerul general al proiectului, Valentin Păun, a anunţat că lucrările la celelalte nouă obiective din proiect vor începe în anul 2012, fiind imposibil să se lucreze pe 18 şantiere în acelaşi timp.

Filmul "Întoarcerea", de Elek Judit, coproducţie Ungaria/ România, la Festivalul de la Moscova
Filmul "Întoarcerea", de Elek Judit, o coproducţie Ungaria/ România, cu Kathleen Gati, Hilda Peter şi Demeter Andras, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova. Pelicula spune povestea lui Katherine, care a supravieţuit Holocaustului într-un sat din Ardeal iar apoi s-a stabilit în Suedia. În 1980, se întoarce, împreună cu familia, în locul unde s-a născut iar amintirile copilăriei revin. Ea trebuie să facă faţă acestor amintiri, dar şi realităţii apăsătoare a dictaturii ceauşiste, precum şi iubirii ce se înfiripă între soţul său şi propria ei soră. În competiţia Perspective a festivalului de la Moscova a mai fost selectat filmul românesc "Viaţa mea sexuală", de Cornel George Popa. Pelicula spune povestea unei tinere, Dorina, care lucrează într-un sex shop din Bucureşti. Ea se îndrăgosteşte de un bărbat şi rămâne însărcinată, născând un băieţel pe care se chinuie să-l crească singură.

Artiştii români Victor Man şi Dan Perjovschi expun împreună, în oraşul german Lübeck
Artiştii români Victor Man şi Dan Perjovschi vor prezenta expoziţia "The Painting, The Drawing and Other Objects and Situations", în perioada 3 iulie - 14 august, la Kunstverein Lübeck, în Germania. Victor Man şi Dan Perjovschi, artişti recunocuţi pe plan internaţional, cu solo show-uri în instituţii de renume, expun pentru prima dată împreună în cadrul acestei manifestări. Lucrările lor au două abordări artistice ale aceleiaşi tematici, a schimbărilor sociale şi politice apărute odată cu deschiderea graniţelor Europei de Est, şi implicit nevoia de adaptare la noua economie de piaţă. Societatea Overbeck, Asociaţia Artistică Lübeck, a fost numită după pictorul Johann Friedrich Overbeck, unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XIX-lea. Înfiinţarea acesteia, în anul 1918, se afla în strânsă legătură cu noua tendinţă privind o educaţie democratică a poporului după Primul Război Mondial, iar scopul principal al asociaţiei este acela de a susţine şi de a promova arta contemporană.

Lansare marca Rador
Agenţia de presă Rador a Radio România lansează, peste jumătate de oră, volumul "Homo informans şi Lexic subiectiv al omului "informator" ", în prezenţa autorului, profesorul şi specialistul internaţional în agenţii de presă Michael Palmer. Cartea a apărut recent la Paris. Specialist internaţional al agenţiilor de presă, Michael Palmer este profesor la Universitatea Paris III de la Sorbona şi director al echipei de comunicare, informaţie şi media din cadrul aceleiaşi instituţii. Evenimentul va avea loc în sala Catinca Ralea, de la sediul central al Radio România din Bucureşti.

Competiţia "Carpathian Adventure" va fi organizată, în luna august, în Apuseni
Competiţia "Carpathian Adventure", ajunsă la cea de-a unsprezecea ediţie, va fi organizată, în luna august, în Munţii Trascăului şi cei ai Gilăului, din Apuseni. În acest concurs şi-au anunţat deja participarea echipe din Bulgaria, România şi Ungaria, foarte multe din Bucureşti, Timişoara, Deva, Piteşti şi Târgu Mureş. Din cauza problemelor financiare, la ediţia din 2011, "Carpathian Adventure" nu va mai avea două categorii, de începători şi avansaţi, ci doar una singură, în care vor intra toate echipele. Tabăra de bază va fi la Rimetea, lângă Arieş. În total, concursul va avea în jur de 220-230 de kilometri, cu toate probele incluse. Între acestea se vor număra probe de canoe, de peşteră, de coborâre în rapel, dar şi probe surpriză. Competiţia va dura 76 de ore non-stop. Data limită de înscriere a concurenţilor este 20 iulie, iar echipele vor fi formate din patru membri. Obiectivele concursului sunt de a pune la încercare condiţia fizică şi mentală, precum şi abilităţile de orientare ale participanţilor, dezvoltarea spiritului de echipă între participanţi, dar şi cunoaşterea frumuseţii şi sălbăticiei naturii din România şi îmbunătăţirea modului de percepţie şi de aplicare a măsurilor de protecţie a mediului.

"Dracula - Mit şi realitate", la All Nations Festival, pe 2 iulie, la Berlin
România va participa la cea de-a unsprezecea ediţie a "All Nations Festival - Ziua porţilor deschise la ambasade şi institute culturale", care se va desfășura, mâine, la Berlin, cu programul "Dracula - Mit şi realitate", eveniment organizat la Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu". România participă pentru a doua oară la acest festival cu o zi a porţilor deschise. Pornind de la motto-ul "Dracula - Mit şi realitate", la ICR vor fi prezentate filme şi o expoziţie de afişe cinematografice, în timp ce grupul "Cimpoierii din Transilvania" va cânta muzică medievală. Vizitatorii instituţiei vor afla cum se gătesc mâncăruri tradiţionale româneşti cu usturoi. Oaspeţii vor putea vedea, de asemenea, şi diferenţele dintre mit şi realitate în cazul domnitorul Vlad Ţepeş. Printre producţiile proiectate în cadrul manifestării se numără filmul istoric "Vlad Ţepeş", din 1978, în regia lui Doru Năstase, filmele documentare "Dracula, legendă şi adevăr", în regia lui Ion Bostan, şi "Bela Lugosi, Vampirul Căzut", regizat de Florin Iepan, precum şi filmul horror "Dracula", în regia lui Tod Browning, cu actorul de origine română Bela Lugosi.

"Romania, mon amour"
La Sala Polivalentă Parco Monteclaro din Cagliari va avea loc, în perioada 6-10 iulie, cea de-a doua ediţie a manifestării multiculturale "Romania, mon amour". Succesul de public al ediţiei precedente şi oportunitatea acestei iniţiative în oraşul Cagliari şi regiunea Sardinia fac ca evenimentul "Romania, mon amour" să devină o tradiţie şi un important reper cultural românesc în zonă. Publicul va avea ocazia să viziteze o expoziţie de obiecte din diferite regiuni ale României: ceramică de Horezu, ceramică de Cucuteni, icoane, ouă încondeiate, troiţe din Maramureş, costume populare, icoane şi podoabe din Negreşti Oaş precum și fotografii. Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti va participa la această ediţie cu expoziţia "Culorile României", cuprinzând costume tradiţionale din diferite regiuni ale ţării. Cu același prilej, tânăra fotografă Anelise Salan va prezenta o expoziţie de fotografie virtuală.

Filmul "Şcoala noastră" a câştigat marele premiu la AFI-Discovery Silverdocs
Documentarul "Şcoala noastră", de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cozma, a primit premiul Sterling la AFI-Discovery Silverdocs, festival care a avut loc în Silver Spring, Maryland, Statele Unite. Filmul urmăreşte destinul a trei cetăţeni romi care vor să meargă la şcoală, în Transilvania. "Calitatea cinematografică a acestui film, viziunea realizatoarelor şi puterea poveştii au impresionat juriul, aducând pe marele ecran imaginea unei comunităţi reprimate şi subreprezentate, a cărei voce este rar auzită", se arată în motivaţia juriului american. Pelicula este o coproducţie România/ Statele Unite ale Americii/ Elveţia. Producţia a fost proiectată şi la unul dintre cele mai celebre festivaluri de film din lume, Tribecca, din New York. De asemenea, documentarul "Şcoala noastră" a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj.

Final de stagiune, la Operetă
Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti încheie stagiunea 2010/2011 lansând în această seară, de la ora 19.00, CD-ul "Tea Time" al Biancăi Ionescu. Materialul discografic conţine reluări ale unor piese celebre, precum "Padam, padam", "Sabor a mi", "Parole, parole", "Big spender" şi "Caruso", alături de piese celebre româneşti. Discul mai conţine şi compoziţia proprie "Nu eşti de vină tu", dar şi alte două compoziţii aparţinând compozitorilor Marius Ţeicu şi Cezar Bălan. La lansare vor participa ca invitaţi şi vor interpreta alături de Bianca Ionescu Daniela Vlădescu, Ozana Barabancea, Tony Zidaru, Cezar Balan şi Paul Ballo.

Spectacol realizat într-o cameră, prezentat în premieră la Bucureşti
Spectacolul 'Camera 1306', realizat de coregraful Cosmin Manolescu, va fi prezentat în premieră, pe 9 iulie, la Hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul conceput special pentru o cameră de hotel este un spectacol-instalaţie despre limite, care pune în discuţie individul şi societatea, relaţiile interumane şi problemele vieţii contemporane. Spectacolul este conceput ca un performance maraton cu durata de 12 ore, desfăşurat între ora patru după-amiaza şi patru dimineaţa. Spectacolul va mai avea reprezentaţii pe 13 august şi pe 24 septembrie. Accesul publicului se va face din oră în oră, exclusiv pe bază de rezervare. Spectacolul poate include interacţiune cu publicul prezent şi nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Inaugurarea clădirii Teatrului de stat de la Oradea, în debutul noii stagiuni
Clădirea Teatrului de Stat din Oradea va fi inaugurată, pe 25 septembrie, cu un musical de succes - 'Scripcarul pe acoperiş' -, adaptare după Shalom Alehem, actorii revenind pe scenă după patru ani de renovări complete prin care teatrul şi-a regăsit întreaga splendoare şi farmecul de altădată. Potrivit directorului Daniel Vulcu, redeschiderea Teatrului va coincide cu alte două evenimente culturale de excepţie: spectacolul de inaugurare a stagiunii 2011 - 2012 şi debutul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, unic în ţară. 'Scripcarul pe acoperiş' este unul dintre musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3.200 de reprezentaţii. Pe 25 septembrie, 'Scripcarul pe acoperiş' va fi prezentat, la Oradea, cu o distribuţie de excepţie, incluzând-o pe Maia Morgenstern într-unul din rolurile principale. Pe scenă vor evolua şi membrii formaţiei de muzică evreiască 'Hakeshet Klezmer Band' a Comunităţii Evreieşti din Oradea, precum şi dansatori ai Ansamblului profesionist 'Crişana'.

Muzeele din România între clasic şi modern
Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu participă la expoziţia "Muzeele din România între clasic şi modern. Proiecte muzeale (1990-2010)", organizată la Bucureşti de Muzeul Naţional de Istorie a României, in parteneriat cu 20 de instituţii muzeale. Expoziţia a fost vernisată ieri şi va putea fi vizitată până pe 25 septembrie. Evenimentul prezinta efortul de modernizare a muzeelor din România, sugerat prin expunerea unor proiecte de arhitectură, elemente de mobilare spaţială, propuneri şi soluţii muzeo-tehnice – toate abordate şi realizate prin conlucrarea dintre arhitecţi, designeri, muzeografi, conservatori şi restauratori. Muzeul sibian va prezenta, prin intermediul panourilor şi obiectelor expuse, proiecte şi activităţi derulate recent, insistând pe proiectul Conservarea şi restaurarea patrimoniului Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, încheiat în primăvara acestui an.

Prima ediţie a Festivalului Rododendronului, la Cheia şi Măneciu
Prima ediţie a Festivalului Rododendronului se va desfăşura, de astăzi și până duminică, în localităţile prahovene Cheia şi Măneciu. În cadrul festivalului vor avea loc un târg de produse tradiţionale din zona Văii Teleajenului, concursuri sportive cu premii, un concurs de fotografie cu tema 'Cheia turistică - oameni, peisaj, cultură', dar şi o tombolă şi un cros ale rododendronului. De asemenea, organizatorii au pregătit pentru participanţii la festival un program folcloric, un foc de tabără şi o discotecă în aer liber.

Romanul "Provizorat" de Gabriela Adameşteanu va apărea la editura Gallimard
Romanul "Provizorat" de Gabriela Adameşteanu, publicat în colecţia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, va apărea în primăvara anului 2013 la prestigioasa editură franceză Gallimard, în traducerea lui Nicolas Cavailles. "Provizorat" este cel de-al treilea roman al Gabrielei Adameşteanu care intră în portofoliul celebrei edituri franceze după "Dimineaţă pierdută", tradus de Alain Paruit, şi "Drumul egal al fiecărei zile", tradus de Marily Le Nir. "Provizorat", unul dintre cele mai apreciate romane apărute în anul 2010, a obţinut premiul revistei Observator Cultural. De asemenea, romanul a fost nominalizat pentru titlul de Cartea Anului, de Fundaţia Anonimul şi România literară, şi la premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România. Cartea va apărea în 2012 şi în Ungaria, la Editura Europa, în traducerea Gabriellei Kosta.

"Imigranţi cu abilităţi extraordinare", de Saviana Stănescu, la Londra
Dramaturgul de origine română Saviana Stănescu îşi va prezenta piesa de teatru "Imigranţi cu abilităţi extraordinare", astăzi, la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul unei manifestări organizate de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie/ Centrul Cultural Românesc de la Londra, cu sprijinul Profusion International Creative Consultancy. Spectacolul este găzduit de Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic. Piesa "Imigranţi cu abilităţi extraordinare" este o comedie amară despre Nadia, un clovn din "cea mai nefericită ţară din lume", Moldova, care îşi pune toate speranţele în obţinerea unei vize de lucru pentru Statele Unite ale Americii. Vânată de agenţii Departamentului pentru Siguranţa Statului, entuziasmul Nadiei este curmat de primirea unei scrisori de deportare.

Istanbulul văzut de cinci pictori români- expozitie la Bucuresti
În perioada 4-14 iulie, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul organizează, la București, o expoziție de pictură dedicată orașului de pe Bosfor. Expoziția este un omagiu adus Istanbulului, capitală culturală europeană în 2010, și aduce perpectiva artistică românească asupra megapolisului. Pictorii Sorin Adam, Vadim Crețu, Mircea Doinaru, Minu Movilă și Mihai Potcoavă vor expune lucrări dedicate metropolei de pe Bosfor la Muzeul Municipiului Bucuresti. Expozitia, prezentată la Istanbul în decembrie 2010, a fost realizată în urma unui stagiu de documentare efectuat de către cei cinci pictori în luna iunie a anului trecut, la invitația ICR Istanbul.

Transplantul de celule olfactive, o soluţie promiţătoare contra amneziei – studiu
Şoarecii amnezici şi-au regăsit memoria graţie unei grefe cu celule suşă olfactive umane, în cadrul unor experimente inedite de terapie celulară realizate de cercetătorii francezi. Rezultatele acestui studiu, fructul unei colaborări între echipele universitare din Marsilia şi Montpellier, au fost publicate în Journal of Clinical Investigation. Celulele suşă olfactive umane au fost injectate în creier sau în lichidul cefalorahidian - care înconjoară măduva spinală - al şoarecilor care sufereau de amnezie. La patru săptămâni după efectuarea grefei, testele comportamentele au arătat faptul că şoarecii incluşi în acest experiment şi-au regăsit capacităţile de a învăţa şi de a memora locul în care se află un obiect sau de a face asocierea dintre recompensă şi un anumit miros. Analiza ţesuturilor a relevat faptul că celulele suşă olfactive umane s-au implantat cu succes în zonele vătămate şi s-au transformat în neuroni. Folosirea celulelor suşă nazale prezintă numeroase avantaje, potrivit cercetătorilor. Ele sunt uşor de prelevat şi de cultivat. În plus, fiecare individ poate fi propriul donator, eliminând astfel riscul de respingere imunitară. Pe termen lung, acest studiu ar putea deschide calea spre realizarea unui studiu clinic bazat pe autogrefarea celulelor suşă olfactive la pacienţi amnezici umani.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!