LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Zona independenta • Realizator Robert Balan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 iulie 2011
Lucrarea "Afizé", semnată de Nicolae Tonitza, va fi scoasă la vânzare în cadrul Licitaţiei de Orientalism organizate de casa Artmark pe 17 iulie, la Mamaia, având o estimare cuprinsă între 90.000 şi 160.000 de euro. Acest nud este una dintre cele mai reprezentative realizări din ultimul an de viaţă al pictorului - 1938 -, dar şi din întregul ciclu de lucrări ale sale în care Balcicul şi-a relevat motivele cele mai puternice. Arta românească revine pe litoralul autohton, într-o nouă ediţie Artmark a Licitaţiei de Orientalism, ce va avea loc pe 17 iulie, la Hotelul Vega din Mamaia, începând cu ora 20.30. În cadrul Licitaţiei de Orientalism ediţia 2011, iubitorii de artă au ocazia de a-şi îmbogăţi colecţiile cu opere fermecătoare, care transmit dragostea pentru ţinuturile orientale, realizate de artişti precum Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi mulţi alţii.
Fondul de carte al Bibliotecii Centrale Universitare 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca se va îmbogăţi, în aceste zile, cu exemplare de mare valoare ale Bibliei traduse în limba poloneză, în 1599, de Jakob Wujek, şi reeditate în condiţii grafice deosebite, în acest an. Acestea au fost oferite rectorului Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, şi instituţiei clujene de învăţământ superior de renumitul cardinal Zenon Grocholewski de la Vatican. Conducerea universităţii a decis să le încredinţeze Bibliotecii Centrale Universitare pentru înregistrare şi apoi pentru studiul cititorilor interesaţi.
Cel mai prolific concurs muzical românesc, 'Festivalul de la Mamaia' va avea, la cea de-a 41-a ediţie, din ultimul week-end al lunii august, o zi de concurs în plus pentru formaţiile rock. Preşedintele evenimentului, Cristian Zgabercea, preşedintele juriului, Mădălin Voicu, şi producătorul artistic al manifestării, Niki Constantinescu, ultimul fiind creatorul multor formaţii pop-rock şi rock prezente pe scena muzicală autohtonă, au căzut de acord ca, în al 41-lea an de la înfiinţarea festivalului să cinstească numele lui Teo Peter, regretatul basist al trupei Compact, chemând sub semnul competiţiei şi formaţii rock. Manifestarea va dura patru zile iar înscrierile vor demara la începutul lunii august. Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia este unul dintre cele mai vechi festivaluri de acest gen din România, desfăşurându-se anual la Constanţa, la Teatrul de Vară.
22 de tineri muzicieni români - elevi, studenţi şi profesori - se perfecţionează în arta interpretării la instrumentele de percuţie, în cadrul unui atelier specializat găzduit de Aşezământul de cultură şi creaţie de la Tescani. Este locul unde compozitorul George Enescu a creat opera ,,Oedip rege'. Având un caracter de perfecţionare profesională, dar şi de lansare a unor lucrări experimentale destinate instrumentelor de percuţie, atelierul, derulat în condiţii de gratuitate financiară pentru participanţi, este organizat de Muzeul Naţional ,,George Enescu' - Secţia ,,Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu', în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Liceul de Artă ,,George Apostu' şi Filarmonica ,,Mihail Jora', ambele din Bacău. Cursurile sunt susţinute de profesorul universitar doctor Alexandru Matei de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La final, cursanţii, care vor primi o diplomă de participare, vor susţine un spectacol în parcul Aşezământului de cultură din Tescani.
Cărăşenii se pregătesc intens pentru apropiatul Festival de Jazz, care, anual, adună peste 15.000 de participanţi. Deşi solicitările de a vinde bilete online curg încă de la începutul anului, organizatorii Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea de a 15-a ediţie, nu au renunţat, nici anul acesta, la obiceiul instituit la poalele Muntelui Semenic, în locul numit Poiana Lupului, de a nu vinde bilete în avans. De vină pentru faptul că biletele vor putea fi cumpărate doar în perioada festivalului, direct de la poarta de acces, este vremea capricioasă de la Gărâna, care, în fiecare an, se încăpăţânează să încurce socotelile iubitorilor de jazz. Preţul biletului pentru o zi de concert este de 60 de lei, iar abonamentul costă 200 de lei. Anul acesta, Festivalul de Jazz se va desfăşura în perioada 21 - 24 iulie, iar la fel ca în fiecare an pe scena din Poiana Lupului vor urca, în cele patru zile de concerte, nume mari ale jazz-ului mondial şi autohton, printre care Horia Crişovan Quartet din România, Lars Danielsson din Suedia, Nicolas Simion şi Sorin Romanescu tot din România, Hiromi Feat. Anthoni Jackson şi Simon Philips din Japonia şi, respectiv, SUA, Frederika Krier Quartett din Germania, Mathias Eick Quintet din Norvegia sau Avishai Cohen Trio din Israel. Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie 'All My Jazz', aparţinând marelui artist american Charles Giuliano.
Spectacole document ale TNR, la școala de vară de la Sighetul Marmației
Teatrul Naţional Radiofonic participă, în perioada 11-17 iulie, la Şcoala de vară organizată anual de Fundaţia Academia Civică, la Sighetul Marmaţiei, în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Miercuri, 13 iulie, de la ora 21.00, Ion-Costin Manoliu va face o prezentare a spectacolelor radiofonice de teatru-document inspirate de viaţa şi scrierile unor personalităţi ale rezistenţei anticomuniste, realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii, coordonat de Magda Duţu. În celularul vechiului penitenciar va avea loc audiţia cu public a spectacolului "Deportaţi în Siberia", în regia lui Petru Hadârcă. Scenariul, scris de Lăcrămioara Stoenescu, porneşte de la cartea academicianului Gleb Drăgan, "Exerciţii de memorie – o paranteză tristă a istoriei". În cadrul ediţiei din acest an a Şcolii de vară, care are ca temă principală deportările din perioada comunistă, vor conferenţia istorici, ziarişti şi oameni de cultură din România şi din străinătate. Artiştii plastici Lia şi Dan Perjovschi vor susţine un atelier cu titlul Artă şi societate. Sâmbătă, 16 iulie, va fi proiectat filmul Amfiteatre şi închisori, realizat de Nicolae Mărgineanu în amintirea tatălul său, profesorul de psihologie Nicolae Mărgineanu, deţinut timp de 16 ani în penitenciarele comuniste.
Coloana Infinitului necesită intervenţii punctuale pentru îndepărtarea urmelor de ploaie şi poluare
Suprafaţa Coloanei Infinitului nu prezintă probleme majore care să necesite reparaţii de urgenţă, urmând să se intervină doar local pe modulele unde au fost constatate imperfecţiuni cauzate de grindină sau păsări, a declarat specialistul-restaurator acreditat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Dorin Dănilă. Potrivit acestuia, a fost verificată suprafaţa Coloanei Infinitului pentru a vedea starea modulelor care compun monumentul, iar în urma analizei de la eşafodaj până la ultimul modul s-a constatat că aceasta se prezintă în condiţii foarte bune. Acesta a menţionat că, în ciuda intemperiilor şi a diferiţilor agenţi care au intervenit asupra Coloanei de-a lungul timpului, doar câteva module ale monumentului sunt afectate, lucrările de restaurare vizând doar curăţarea de urmele de poluare şi ploaie şi înlocuirea stratului protector de lac cu altul nou. El a mai menţionat că, în privinţa defectelor prezente pe Coloană, o parte dintre acestea sunt originale, ele rezultând din procesul de turnare a fontei la momentul realizării modulelor. Coloana Infinitului a avut parte de trei restaurări de-a lungul timpului, ultima fiind realizată în anul 2000. La toate cele trei intervenţii, echipele de restauratori au folosit aceleaşi materiale utilizate în momentul realizării modulelor.
Iaşi: studenţi din 13 ţări, la cursurile de vară de la UAIC
37 de studenţi din 13 ţări participă la cursurile de vară 'România - limbă şi civilizaţie', organizate de Facultatea de Litere a Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, până pe 29 iulie. Timp de trei săptămâni, vor avea loc cursuri de limbă română pe nivel începător, intermediar şi avansat dar şi prelegeri legate de cultura şi civilizaţia românească. Participanţii vor descoperi clădirile reprezentative ale Iaşiului printr-o plimbare în centrul oraşului, vor putea asculta muzica bisericească ortodoxă şi vor putea învăţa dansuri populare româneşti. Programul include o serie de activităţi ce au ca scop familiarizarea cursanţilor cu tradiţia românească, între care vizitarea mănăstirilor din Bucovina, o plimbare în grădina botanică şi apropierea cursanţilor de arta locală. Specialişti de top ai universităţii vor susţine prelegeri despre media, schimburi interculturale, istoricul românilor în Europa, geografia şi poziţia României în noul context politic şi cultural al Europei.
Violonistul ceh Josef Suk, strănepotul compozitorului Antonin Dvorak, a murit la vârsta de 81 de ani
Violonistul ceh Josef Suk, strănepotul celebrului compozitor romantic Antonin Dvorak, a murit după o lungă suferinţă, la vârsta de 81 de ani. Josef Suk, care şi-a încheiat cariera în 2002, după ce a cântat în orchestre de prim rang din lumea întreagă, a fost violonistul principal în Orchestra Filarmonică Cehă între anii 1961 şi 1990. Repertoriul lui conţinea compoziţii de Antonin Dvorak şi creaţii muzicale ale bunicului său, Josef Suk. Discurile sale au fost recompensate cu numeroase premii, precum Grand Prix du Disque decernat de Academia Charles Cros din Paris, şi Discul de Aur, decernat de Columbia Records în 1978.
Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism", la Bucureşti
Istoricul francez Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism" la Bucureşti, astăzi, de la ora 17.00, la librăria Cărtureşti din cadrul Institutului Francez, alături de Bernard Bruneteau, Andrei Pippidi, Marius Oprea şi Ana Ciucan Ţuţuianu. Stephane Courtois este unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani ai comunismului. Universitar şi cercetător, Courtois este cunoscut în România datorită volumelor sale - "Cartea neagră a comunismului", "Dicţionarul comunismului" - , dar şi prin participarea constantă la manifestările organizate de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, fiind rectorul Şcolii de Vară de la Sighet. Stephane Courtois va fi prezent la Sighet şi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară, care se va desfășura în perioada 11 - 18 iulie. Volumul "Comunism şi totalitarism", tradus din limba franceză de Ana Ciucan Ţuţuianu, propune, după două decenii de la căderea Zidului Berlinului, noi perspective asupra originii şi evoluţiei totalitarismului. În opoziţie cu tezele tradiţionale ale lui Hannah Arendt şi George Mosse, care văd rădăcinile totalitarismului în statul nazist şi în cel stalinist, Courtois subliniază rolul fundamental al lui Lenin şi al bolşevismului în apariţia acestui fenomen politic.
'Căsuţa din poveşti' s-a deschis la Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti'
Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti'şi Editura Curtea Veche au deschis, la sfârșitul săptămânii trecute, 'Căsuţa din poveşti', având-o ca invitată pe actriţa Rodica Mandache. Evenimentul de la 'Căsuţa din poveşti' are loc în timpul taberei de creaţie pentru copii 'Vara pe uliţă', care se desfăşoară la Muzeul Naţional al Satului în perioada 4 iulie - 13 august. Actriţa Rodica Mandache le-a spus copiilor 'Basmul' lui Geo Bogza şi le-a făcut o scurtă prezentare a autorului, 'un mare iubitor de limba română şi, de asemenea, un mare povestitor'. Pentru ediţia de vinerea viitoare, organizatorii le-au propus copiilor participanţi la tabăra de creaţie 'Vara pe uliţă' să compună câte o poveste. Trei dintre ele vor fi răsplătite cu premii, iar povestea care va ocupa primul loc va fi citită de actriţa Rodica Mandache.
Studiourile Paramount vor avea propria divizie de animaţie
Reprezentanţii studiourilor Paramount au anunţat, la Los Angeles, că vor crea o divizie proprie specializată în producţia de filme de animaţie, iar primul dintre acestea va fi lansat pe marile ecrane în anul 2014. Piaţa nu a fost niciodată atât de favorabilă pentru crearea de filme extraordinar de imaginative şi cu un buget abordabil, iar noi estimăm că acesta este momentul ideal pentru a lansa o divizie de animaţie, a declarat Brad Grey, CEO al studiourilor Paramount. Paramount Animation va putea să conteze, totodată, pe catalogul personajelor create de postul de televiziune pentru copii Nickelodeon, aflat şi el în proprietatea grupului Viacom. Reprezentanţii Paramount doresc să lanseze un film de animaţie pe an.
Shakespeare ar putea fi exhumat
Oamenii de ştiinţă au cerut permisiunea de a exhuma corpul lui William Shakespeare, în speranţa că vor afla cum a murit. O echipă de paleontologi a declarat că a făcut o cerere oficială către Biserica Angliei pentru a exhuma corpul lui Shakespeare, care se află într-un lăcaş de cult din Stratford-Upon-Avon. Iniţiatorul proiectului vrea să afle de ce a murit scriitorul în 1616 şi să îi poată recrea chipul în 3D, folosind computerul. Profesorul Francis Thackery, de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, spune că, la 400 de ani după moartea sa, Shakespeare rămâne unul dintre cei mai faimoşi oameni din istorie însă nimeni nu ştie exact cum a murit. Profesorul a precizat că tehnologia a avansat atât de mult, încât îi poate studia scheletul lui Shakespeare, fără să-l mute din biserică.
Spectacole document ale TNR, la școala de vară de la Sighetul Marmației
Teatrul Naţional Radiofonic participă, în perioada 11-17 iulie, la Şcoala de vară organizată anual de Fundaţia Academia Civică, la Sighetul Marmaţiei, în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Miercuri, 13 iulie, de la ora 21.00, Ion-Costin Manoliu va face o prezentare a spectacolelor radiofonice de teatru-document inspirate de viaţa şi scrierile unor personalităţi ale rezistenţei anticomuniste, realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii, coordonat de Magda Duţu. În celularul vechiului penitenciar va avea loc audiţia cu public a spectacolului "Deportaţi în Siberia", în regia lui Petru Hadârcă. Scenariul, scris de Lăcrămioara Stoenescu, porneşte de la cartea academicianului Gleb Drăgan, "Exerciţii de memorie – o paranteză tristă a istoriei". În cadrul ediţiei din acest an a Şcolii de vară, care are ca temă principală deportările din perioada comunistă, vor conferenţia istorici, ziarişti şi oameni de cultură din România şi din străinătate. Artiştii plastici Lia şi Dan Perjovschi vor susţine un atelier cu titlul Artă şi societate. Sâmbătă, 16 iulie, va fi proiectat filmul Amfiteatre şi închisori, realizat de Nicolae Mărgineanu în amintirea tatălul său, profesorul de psihologie Nicolae Mărgineanu, deţinut timp de 16 ani în penitenciarele comuniste.
Bacău: Percuţia, vedetă la Centrul cultural 'George Enescu' de la Tescani
22 de tineri muzicieni români - elevi, studenţi şi profesori - se perfecţionează, zilele acestea, în arta interpretării la instrumentele de percuţie, în cadrul unui atelier specializat găzduit de Aşezământul de cultură şi creaţie de la Tescani, locul unde compozitorul George Enescu a creat ,,Oedip rege'. Având un caracter de perfecţionare profesională, dar şi de lansare a unor lucrări experimentale destinate instrumentelor de percuţie, atelierul este organizat de Muzeul Naţional ,,George Enescu', în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Liceul de Artă ,,George Apostu' şi Filarmonica ,,Mihail Jora', ambele din Bacău. Cursurile sunt susţinute de profesorul universitar doctor Alexandru Matei de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La final, cursanţii, care vor primi o diplomă de participare, vor susţine un spectacol în parcul Aşezământului de cultură din Tescani.
Corul de copii 'Vlăstarele Orăştiei', la prima ediţie a Campionatului Mondial Coral de la Graz
Corul de copii 'Vlăstarele Orăştiei', unul dintre cele mai performante din ţară, participă la prima ediţie a Campionatului Mondial Coral care are loc la Graz, în Austria, până pe 17 iulie, în organizarea fundaţiilor Interkultur şi Musica Mundi. Rezervat corurilor de copii şi tineret, Campionatul Mondial Coral reunește concurenţi din mai multe ţări ale lumii, 'Vlăstarele Orăştiei' fiind unul dintre cele trei coruri care reprezintă România la această competiţie. Participarea tinerilor din Orăştie la Campionatul Mondial Coral a fost posibilă graţie unei finanţări aprobate de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, şi fondurilor alocate de autoritățile locale. Corul de copii 'Vlăstarele Orăştiei' a luat fiinţă în anul 1996, pe lângă Biserica Ortodoxă 'Adormirea Maicii Domnului' din municipiul Orăştie.
Tabloul "Tete de femme" de Picasso, recuperat de poliţiştii americani
Tabloul "Tete de femme", de Pablo Picasso, furat dintr-o galerie de artă din San Francisco, a fost recuperat de poliţiştii americani. Tabloul, un desen în creion evaluat la peste 200.000 de dolari, a fost furat din Weinstein Gallery din San Francisco, de un bărbat care purta ochelari de soare. El a luat de pe perete tabloul, s-a urcat într-un taxi şi a fugit, însă totul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din respectiva galerie de artă. Tabloul a fost găsit fără ramă, iar bărbatul va fi acuzat oficial de furt şi posesie de bunuri furate. Specialiştii cred că Picasso a realizat acest tablou, intitulat "Tete de Femme", în anul 1965. Aceeaşi galerie expune și operele altor artişti de seamă - Marc Chagall, Salvador Dali şi Joan Miro. Anul trecut, cinci tablouri de Picasso, Henri Matisse şi alţi câţiva pictori renumiți au fost furate din Muzeul de Artă Modernă din Paris.
Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism", la Bucureşti
Istoricul francez Stephane Courtois lansează volumul "Comunism şi totalitarism" la Bucureşti, astăzi, de la ora 17.00, la librăria Cărtureşti din cadrul Institutului Francez, alături de Bernard Bruneteau, Andrei Pippidi, Marius Oprea şi Ana Ciucan Ţuţuianu. Stephane Courtois este unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani ai comunismului. Universitar şi cercetător, Courtois este cunoscut în România datorită volumelor sale - "Cartea neagră a comunismului", "Dicţionarul comunismului" - , dar şi prin participarea constantă la manifestările organizate de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, fiind rectorul Şcolii de Vară de la Sighet. Stephane Courtois va fi prezent la Sighet şi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară, care se va desfășura în perioada 11 - 18 iulie. Volumul "Comunism şi totalitarism", tradus din limba franceză de Ana Ciucan Ţuţuianu, propune, după două decenii de la căderea Zidului Berlinului, noi perspective asupra originii şi evoluţiei totalitarismului. În opoziţie cu tezele tradiţionale ale lui Hannah Arendt şi George Mosse, care văd rădăcinile totalitarismului în statul nazist şi în cel stalinist, Courtois subliniază rolul fundamental al lui Lenin şi al bolşevismului în apariţia acestui fenomen politic.
Iaşi: studenţi din 13 ţări, la cursurile de vară de la UAIC
37 de studenţi din 13 ţări participă la cursurile de vară 'România - limbă şi civilizaţie', organizate de Facultatea de Litere a Universităţii 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi, până pe 29 iulie. Timp de trei săptămâni, vor avea loc cursuri de limbă română pe nivel începător, intermediar şi avansat dar şi prelegeri legate de cultura şi civilizaţia românească. Participanţii vor descoperi clădirile reprezentative ale Iaşiului printr-o plimbare în centrul oraşului, vor putea asculta muzica bisericească ortodoxă şi vor putea învăţa dansuri populare româneşti. Programul include o serie de activităţi ce au ca scop familiarizarea cursanţilor cu tradiţia românească, între care vizitarea mănăstirilor din Bucovina, o plimbare în grădina botanică şi apropierea cursanţilor de arta locală. Specialişti de top ai universităţii vor susţine prelegeri despre media, schimburi interculturale, istoricul românilor în Europa, geografia şi poziţia României în noul context politic şi cultural al Europei.
Finanţarea telescopului James Webb, periclitată printr-un vot exprimat în Camera Reprezentanţilor
Finanţarea succesorului telescopului spaţial Hubble, despre care se spune că a revoluţionat astronomia, pare să fie periclitată, după ce o comisie din Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat un buget pentru NASA care nu prevede niciun dolar pentru telescopul James Webb. Minoritatea democrată din Cameră, care se opune suprimării fondurilor destinate noului telescop, a deplâns faptul că proiectul depăşeşte cu câteva miliarde de dolari bugetul iniţial. Telescopul James Webb, lansat de o rachetă europeană, este capabil să scruteze profunzimile universului până aproape de Big Bang. În februarie, Paul Martin, inspectorul general al NASA, a declarat în faţa Congresului american că telescopul a depăşit bugetul iniţial prevăzut cu mai multe miliarde de dolari. NASA a amânat de mai multe ori data lansării noului telescop, fixată în prezent cel mai devreme pentru anul 2018. Telescopul Hubble a demonstrat existenţa găurilor negre în centrul tuturor galaxiilor. Înainte de Hubble, oamenii de ştiinţă nu aveau nicio dovadă a acestui fapt.
Prima terapie celulară contra ridurilor, autorizată în Statele Unite ale Americii
Agenţia americană de reglementare a medicamentelor a aprobat lansarea pe piaţă a primului tratament celular personalizat contra ridurilor, a anunţat Fibrocell Science, compania care a pus la punct această terapie. Viv este primul şi, totodată, singurul tratament celular personalizat estetic aprobat pentru a reduce ridurile la adulţi, accentuate în special în momentul în care o persoană zâmbeşte. Acest tratament constă în prelevarea unor celule din piele, fibroblaste, şi cultivarea lor în laborator pentru ca acestea să se multiplice, fiind apoi reinjectate în riduri pentru a le atenua. Într-o piele obişnuită, fibroblastele produc colagen, proteine fibroase care asigură ţesuturilor o anumită rezistenţă mecanică în faţa forţei de întindere. În testele clinice organizate, pacienţii au tolerat foarte bine terapia Viv. Cele mai multe dintre efectele secundare remarcate au constat în slabe reacţii cutanate, care au dispărut în mai puţin de o săptămână.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.