Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 iulie 2011
Tamara Buciuceanu-Botez va primi, în august, o stea pe Walk of Fame din Bucureşti
Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale comediei româneşti, va primi, în luna august, o stea pe Walk of Fame - Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, a anunţat George Ivaşcu, directorul teatrului Metropolis din Capitală. El a făcut acest anunţ la dezvelirea stelei de pe Aleea Celebrităţilor a regizorului Alexandru Tocilescu. "Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră în teatru şi film. De la rolul Doicăi din "Titanic Vals" la rolul-cult al profesoarei Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll", până la apariţia alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori.
Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" și multe altele. Tamara Buciuceanu-Botez face parte şi din distribuţia spectacolului "Însemnările unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie după Feodor Dostoievsk, la Teatrul Bulandra.
Cea de-a treia ediţie a Academiei Itinerante "Andrei Şerban", între 10 şi 24 iulie, la Ipoteşti
Cea de-a treia ediţie a Academiei Itinerante "Andrei Şerban", un proiect conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind actori, regizori, scriitori şi artişti, se desfășoară, la Ipoteşti, până pe data de 24 iulie. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin ICR New York, în parteneriat cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti şi Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu". Iniţiat în 2007, de Corina Şuteu, directorul ICR New York, proiectul este conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind actori, regizori, scriitori şi artişti vizuali. La atelierele-rezidenţă ale ediţiei din acest an este invitat artistul vizual Mircea Cantor. În urma audiţiilor desfăşurate în perioada 17 iunie - 4 iulie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, au fost selectaţi, pentru cele trei serii ale Atelierului din acest an, peste 60 de tineri actori, studenţi la actorie în an terminal şi masteranzi. În 2007, programul a inclus dezvoltarea, montarea şi itinerarea în ţară şi în străinătate a spectacolului "Spovedanie la Tanacu", construit în jurul romanului jurnalistic omonim al Tatianei Niculescu Bran.
Scurtmetraje din Austria şi România, împreună cu filmul ceh semnat de realizatorii 'Arabelei', la Muzeul Benzii Desenate
Muzeul Naţional de Artă Contemporană găzduiește, în luna iulie, în Muzeul Benzilor Desenate, opt scurtmetraje austriece, primul film ceh cu personaje BD şi animaţii româneşti clasice. În fiecare sâmbătă din luna iulie, de la ora 17,00, în sala Auditorium de la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, vor fi proiectate opt scurtmetraje însumând 43 de minute de animaţie austriacă din ultimul deceniu. Vineri, 29 iulie, de la ora 18,30, va fi proiectat lungmetrajul ceh, 'Who Wants to Kill Jessie', în regia lui Vaclav Vorlicek. Fenomenul cărţilor de bandă desenată este adus pe ecran pentru prima oară în cinematografia cehă de scenariştii Vaclav Vorlicek şi Milos Macourek, cei care vor crea, 13 ani mai târziu, faimosul serial 'Arabela'. De asemenea, pe toată durata Muzeului Benzii Desenate, în programul expoziţional pot fi văzute câteva filme din istoria animaţiei româneşti precum 'Uimitoarele aventuri ale muşchetarilor', 'Călătoriile lui Pin-Pin', 'Condiţia Penelopei' şi episoade din seriile 'Bălănel şi Miaunel', 'Misiunea Spaţială Delta' şi 'Mihaela'.
Ansamblul Tenors of the 21st Century - în premieră în România, pe 10 octombrie, la Sala Palatului
Ansamblul Tenors of the 21st Century va aduce, în premieră în România, pe 10 octombrie, la Sala Palatului, un show apreciat în întreaga lume, care va fi susţinut de nouă tenori, solişti ai principalelor săli de operă din Moscova. Programul serii va cuprinde arii celebre din opere precum: "Nessun dorma" de Giacomo Puccini, "La donna e mobile" de Giuseppe Verdi, "Non ti scordar di me" de Ernesto De Curtis, "Granada", de Agustín Lara, "La danza", de Gioacchino Rossini. Evenimentul va beneficia de participarea muzicienilor Orchestrei Simfonice Naţionale din Chişinău, aflată sub bagheta dirijorului Gheorghe Muştea, şi a celor de la Orchestra prezidenţială din Belarus, dirijată de Victor Babarikin. În plus, show-ul va fi animat de graţia membrilor corpului de balet al Operei din Chişinău.
O comisie formată la Ministerul Culturii analizează lucrările efectuate la Sarmizegetusa
Membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie s-au deplasat la Sarmizegetusa Regia, după ce Ministerul Culturii a fost sesizat că un zid al porţii de vest a cetăţii a fost afectat de lucrările executate pentru amenajarea unei parcări. Zidul a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăţi din piatră desprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere. Lucrările au fost oprite de Consiliul Județean Hunedoara. Dacă se va dovedi că săpăturile au fost efectuate fără avizele şi autorizaţiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.
Cluj: Filme de succes proiectate de Ziua Naţională a Franţei
Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca invită cinefilii să vizioneze, astăzi, la Cinematograful Victoria, două filme realizate de regizorii Claude Miller şi Eric Rohmer, lungmetrajele fiind proiectate cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, 14 iulie. Filmul 'Betty Fisher şi alte povestiri', regizat pe un scenariu propriu, de Claude Miller, în 2001, este o dramă care prezintă lumile diferite a două femei, Betty şi Carole. Prima este o tânără şi talentată scriitoare, mama unui copil de patru ani, iar cea de-a doua o chelneriţă la un bar dintr-un centru comercial, abrutizată de greutăţile vieţii, care se poartă dur cu fiul ei, Jose. În rolurile principale joacă Sandrine Kiberlain, actriţă nominalizată la Premiul Cezar, membră a juriului Festivalului de film de la Cannes, în 2001, Nicole Garcia şi Roschdy Zem. Lungmetrajul 'Noaptea mea la Maud', creaţie din 1969 a regizorului Eric Rohmer, este o comedie-dramă, nominalizată la două premii la Festivalul de la Cannes, în acelaşi an. Personajul principal, Jean-Louis, un tânăr inginer, se decide să se căsătorească cu o tânără pe care a cunoscut-o într-o catedrală, dar ulterior în viaţa lui intervine o femeie cuceritoare. Rolurile principale sunt jucate de Françoise Fabian şi celebrul Jean-Louis Trintignant.
Lansarea volumului "Întoarcerea din neguri", de Dan Lucinescu, fost deţinut politic
Scriitorul şi fostul deţinut politic, Dan Lucinescu, lansează, astăzi, la ora 18:00, ediţia a II-a a cărţii "Întoarcerea din neguri" din ciclul Vitralii, la Uniunea Scriitorilor din România. Volumul este o continuare a binecunoscutei cărţi Jertfa, scrisă de acelaşi autor. Dumitru Dan Lucinescu s-a născut la 21 mai 1927 în Botoşani. A fost arestat în 1948 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru activitate anticomunistă. A fost închis la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud, fiind coleg de celulă cu părintele Iustin Pârvu. A trecut prin "reeducarea" de la Piteşti, în cadrul căreia a fost torturat timp de aproape 6 luni. Parte din această experienţă este împărtăşită în documentarul "Lupta si jertfa lui Dan Lucinescu". Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Suedia, Dan Lucinescu este autorul a numeroase cărţi pe teme istorice, filosofice şi autobiografice.
Anthony Hopkins a asistat emoţionat la premiera internaţională a valsului pe care l-a compus
Celebrul actor, Anthony Hopkins, şi-a ascuns cu greu emoţiile în faţa unui 'vis împlinit', la Viena, unde violonistul Andre Rieu a interpretat în premieră un vals compus chiar de laureatul premiului Oscar. Starul din 'The Silence Of The Lambs' compune muzică clasică de mai mulţi ani şi a aşternut pe portativ notele vasului 'And The Waltz Goes On', sperând că celebrul violonist olandez îi va aduce acordurile la viaţă. Cu ocazia acestui concert, Andre Rieu a primit Marea medalie din aur pentru servicii aduse Republicii Austria, ca o recunoaştere a eforturilor sale de a promova muzica vieneză peste tot în lume.
Ultimul Harry Potter va fi omagiat in premiera de fani si vedete
Dupa emotionanta despartire de la Londra, este randul fanilor din Romania sa-si demonstreze devotamentul fata de celebra serie Harry Potter. Astăzi, la Cinema City Cotroceni din București, 150 de fani vor avea ocazia sa vizioneze gratuit marea premiera Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea a 2-a, in variantă IMAX 3D. Fanii trebuie doar sa se imbrace precum personajul lor preferat din Harry Potter si sa se numere printre primii 150 sositi la eveniment. In plus, trei dintre cei care vor prezenta cele mai mari similitudini cu personajele favorite din Harry Potter si Talismanele Mortii vor fi rasplatiti cu premii speciale. Alaturi de fani, vor participa la eveniment si vedete surpriza, special reunite pentru a aduce un omagiu celebrei serii care a marcat o generatie intreaga. Harry Potter si Talismanele Mortii, ultimul film al fenomenului mondial care are la baza romanele lui J.K. Rowling, este si cel mai spectaculos de pana acum, oferind pentru prima oara o experienta cinematografica unica, datorata inaltei tehnologii 3D si IMAX 3D.
La Constanţa a început Festivalul Naţional de Film Românesc
Constanţa şi staţiunea Mamaia găzduiesc, până pe 17 iulie, "Festivalul Naţional de Film Românesc", organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio şi Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Potrivit organizatorilor, în cele şase zile de festival, cinefilii pot urmări producţiile care au intrat în cele patru secțiuni ale festivalului: Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentare, Film studenţesc, precum şi medalioane comemorative pentru câţiva dintre marii actori care au dispărut în ultimii ani: Jean Constantin, Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan. În cadrul festivalului vor fi acordate premiile pentru cel mai bun film al fiecărei secţiuni, pentru cel mai bun actor, pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră, pentru cele mai bune costume, pentru cel mai bun machiaj şi un premiu de Excelenţă.
Alice Popescu şi Boris Buden, în dialog la Universitatea Liberă din Berlin
Institutul Cultural Român «Titu Maiorescu» din Berlin organizează, mâine, conferinţa cu titlul "O socio - psihanaliză a realismului socialist", avându-i ca invitaţi pe Alice Popescu - autoarea cărţii cu acelaşi nume, lector la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti" - şi pe filosoful croat Boris Buden. Conferinţa îşi propune să aducă în discuţie influenţa realismului socialist asupra unui întreg spaţiu cultural, cum a fost cazul în Europa de Est. Alice Popescu şi Boris Buden vor discuta şi despre condiţia post-comunistă, în general, dar şi despre modul în care este abordată moştenirea culturală lăsată de trecutul comunist.
Unul din cinci adolescenţi şi mulţi adulţi din Europa nu pot citi corect
Unul din cinci adolescenţi în vârstă de 15 ani, dar şi numeroşi adulţi din Europa nu pot citi corect, deşi cele mai multe state au făcut progrese privind alfabetizarea, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană. Cercetarea, care arată ce fac statele pentru îmbunătăţirea alfabetizării la citire, acoperă 31 de ţări, respectiv statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Potrivit autorilor studiului, deşi cele mai multe state au făcut progrese în elaborarea de politici privind alfabetizarea, adesea lipseşte concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc, precum băieţii, copiii din gospodării dezavantajate şi cei proveniţi din familii de migranţi. Miniştrii educaţiei din Uniune au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competenţe scăzute de citire de la 20 la sută la mai puţin de 15 procente până în 2020. Numai Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda şi Polonia au atins deja acest obiectiv.
Festivalul de film rusesc Kino+, lansat simultan la Târgu Mureş, Timişoara şi Braşov
Festivalul de film rusesc Kino+, care se află în plină desfășurare, până pe 17 iulie, a fost lansat simultan, la Târgu Mureş, Timişoara şi Braşov, caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România urmând să ajungă, la sfârşitul lunii august, în alte zece judeţe. În această perioadă, marele public va avea acces gratuit la filme de calitate în regia mai multor generaţii de regizori ruşi, traduse de studenţii Universităţii din Bucureşti. Organizatorii susțin că festivalul naţional de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenţei din sălile româneşti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume.
Bacău: Festival de teatru, în limba engleză, deschis trupelor de adolescenţi
Festivalul naţional de teatru în limba engleză, 'Igenious Drama Fest', manifestare anuală deschisă trupelor de teatru compuse din adolescenţi, a început, la Bacău. Spectacolele celei de a XII-a ediţii a acestui eveniment, găzduite de scena Teatrului ,,Bacovia', sunt susţinute de 16 formaţii cuprinzând mai bine de 120 de tineri din Bacău, Bucureşti, Braşov, Botoşani, Suceava şi Timişoara. Repertoriul propus publicului, care are intrare liberă, include creaţii ale unor cunoscuţi dramaturgi din literatura universală ori românească, dar şi compoziţii create special pentru acest festival de tinerii ce compun trei dintre trupele participante, inspirate din viaţa liceenilor români. Cele mai bune trupe vor fi recompensate cu diplome şi premii în bani de un juriu al cărui preşedinte este actriţa Coca Bloos, de la Teatrul Mic din Bucureşti, în cadrul unei Gale, care va avea loc pe 16 iulie.
La Berlin, penitenciarele şi-au deschis porţile pentru public
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a sprijinit simpozionul internaţional "Teatru în închisori", la care România a fost reprezentată prin Dana Cenuşă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului "Casa Poporului" – teatru activ la Penitenciarul Craiova. Proiectul a avut rolul de a crea o legătură între metodele şi instituţiile diverselor ţări şi de a analiza situaţia actuală a culturii teatrale în penitenciare. În opinia lui Holger Syrbe, reprezentantul societăţii aufBruch, care a organizat simpozionul, România poate fi luată drept exemplu în ceea ce priveşte activitatea teatrală în penitenciare, mai ales datorită Festivalului de Teatru pentru Deţinuţi – proiectul care se desfăşoară anual şi la care participă în jur de 80 de deţinuţi. Petru anul viitor, ICR Berlin şi societatea aufBruch doresc să organizeze un simpozion cu focus pe România, incluzând o prezentare la Berlin a pieselor puse în scenă cu ocazia Festivalului pentru Deţinuţi de la Bucureşti, din toamna acestui an, o expoziţie de fotografii, un atelier de creaţie şi prezentarea unor filme documentare realizate în închisori.
Roland Petit, unul dintre cei mai renumiţi coregrafi francezi, a murit
Coregraful francez, Roland Petit, creatorul a peste 100 de spectacole de balet care au fost puse în scenă în lumea întreagă, a murit, la Geneva, la vârsta de 87 de ani. De la Marsilia la Hollywood, de la Teatrul Balşoi la celebrul Casino de Paris, bun prieten cu Jean Cocteau, Rudolf Nureev şi Fred Astaire, Roland Petit a explorat toate faţetele dansului, fiind inspirat pe parcursul întregii sale vieţi de muza lui dintotdeauna, soţia sa, Zizi Jeanmaire. Apreciat încă de la primele lui spectacole, recompensat cu nenumărate decoraţii, Roland Petit a fost, alături de Maurice Béjart, unul dintre cei mai mari coregrafi francezi din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Petit a inventat spectacole de balet pline de senzualitate pentru unii dintre cei mai mari balerini clasici - Rudolf Nureev şi Mihail Barîşnikov -, dar şi pentru staruri de la Hollywood, precum Fred Astaire şi Leslie Caron, inspirându-se din "Carmen" de Bizet şi muzica lui Duke Ellington. Artişti precum Yves Saint-Laurent, Vasarely şi César l-au ajutat, prin decoruri şi costume, să creeze opere de o teatralitate impresionantă.
Unul din cinci adolescenţi şi mulţi adulţi din Europa nu pot citi corect
Unul din cinci adolescenţi în vârstă de 15 ani, dar şi numeroşi adulţi din Europa nu pot citi corect, deşi cele mai multe state au făcut progrese privind alfabetizarea, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană. Cercetarea, care arată ce fac statele pentru îmbunătăţirea alfabetizării la citire, acoperă 31 de ţări, respectiv statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Potrivit autorilor studiului, deşi cele mai multe state au făcut progrese în elaborarea de politici privind alfabetizarea, adesea lipseşte concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc, precum băieţii, copiii din gospodării dezavantajate şi cei proveniţi din familii de migranţi. Miniştrii educaţiei din Uniune au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competenţe scăzute de citire de la 20 la sută la mai puţin de 15 procente până în 2020. Numai Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda şi Polonia au atins deja acest obiectiv.
Lansarea volumului "Întoarcerea din neguri", de Dan Lucinescu, fost deţinut politic
Scriitorul şi fostul deţinut politic, Dan Lucinescu, lansează, astăzi, la ora 18:00, ediţia a II-a a cărţii "Întoarcerea din neguri" din ciclul Vitralii, la Uniunea Scriitorilor din România. Volumul este o continuare a binecunoscutei cărţi Jertfa, scrisă de acelaşi autor. Dumitru Dan Lucinescu s-a născut la 21 mai 1927 în Botoşani. A fost arestat în 1948 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru activitate anticomunistă. A fost închis la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud, fiind coleg de celulă cu părintele Iustin Pârvu. A trecut prin "reeducarea" de la Piteşti, în cadrul căreia a fost torturat timp de aproape 6 luni. Parte din această experienţă este împărtăşită în documentarul "Lupta si jertfa lui Dan Lucinescu". Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Suedia, Dan Lucinescu este autorul a numeroase cărţi pe teme istorice, filosofice şi autobiografice.
Aglomerație la Festivalul de la Gărâna
Cărăşenii se pregătesc intens pentru apropiatul Festival de Jazz, care, anual, adună peste 15.000 de participanţi. Deşi solicitările de a vinde bilete online curg încă de la începutul anului, organizatorii Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, ajuns la cea de a 15-a ediţie, nu au renunţat, nici anul acesta, la obiceiul instituit la poalele Muntelui Semenic, în locul numit Poiana Lupului, de a nu vinde bilete în avans. De vină pentru faptul că biletele vor putea fi cumpărate doar în perioada festivalului, direct de la poarta de acces, este vremea capricioasă de la Gărâna, care, în fiecare an, se încăpăţânează să încurce socotelile iubitorilor de jazz. Preţul biletului pentru o zi de concert este de 60 de lei, iar abonamentul costă 200 de lei. Anul acesta, Festivalul de Jazz se va desfăşura în perioada 21 - 24 iulie, iar la fel ca în fiecare an pe scena din Poiana Lupului vor urca, în cele patru zile de concerte, nume mari ale jazz-ului mondial şi autohton, printre care Horia Crişovan Quartet din România, Lars Danielsson din Suedia, Nicolas Simion şi Sorin Romanescu tot din România, Hiromi Feat. Anthoni Jackson şi Simon Philips din Japonia şi, respectiv, SUA, Frederika Krier Quartett din Germania, Mathias Eick Quintet din Norvegia sau Avishai Cohen Trio din Israel. Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie 'All My Jazz', aparţinând marelui artist american Charles Giuliano.
Ultimul Harry Potter va fi omagiat in premiera de fani si vedete
Dupa emotionanta despartire de la Londra, este randul fanilor din Romania sa-si demonstreze devotamentul fata de celebra serie Harry Potter. Astăzi, la Cinema City Cotroceni, 150 de fani vor avea ocazia sa vizioneze gratuit marea premiera Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea a 2-a, in variantă IMAX 3D. Fanii trebuie doar sa se imbrace precum personajul lor preferat din Harry Potter si sa se numere printre primii 150 sositi la eveniment. In plus, trei dintre cei care vor prezenta cele mai mari similitudini cu personajele favorite din Harry Potter si Talismanele Mortii vor fi rasplatiti cu premii speciale. Alaturi de fani, vor participa la eveniment si vedete surpriza, special reunite pentru a aduce un omagiu celebrei serii care a marcat o generatie intreaga. Harry Potter si Talismanele Mortii, ultimul film al fenomenului mondial care are la baza romanele lui J.K. Rowling, este si cel mai spectaculos de pana acum, oferind pentru prima oara o experienta cinematografica unica, datorata inaltei tehnologii 3D si IMAX 3D.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.