Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
07.00 - 07.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.15 - 09.00 Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 09.05 Retro educatia • cu Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
6 iulie 2011
Un steag al lui Ştefan cel Mare, recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917 şi restaurat în ultimii şapte ani, va fi expus de astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a României, la vernisaj urmând să participe ambasadori şi oficiali ai Ministerului Culturii. Steagul va fi expus pe toată durata lunii iulie, în cadrul seriei de micro-expoziţii "Exponatul lunii". Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc astăzi, la ora 11.00, în prezenţa ambasadorilor Franţei, Henri Paul, şi Republicii Moldova, Iurie Reniţă, şi a oficialilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Vernisajul va fi urmat de o prezentare de specialitate privind complexul proces de restaurare întreprins pentru acest obiect liturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de "Steagul lui Ştefan cel Mare". Exponatul amintit este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare.
Spectacolul "Eu, Rodin" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, regizat de Mihai Măniuţiu, va fi prezentat, astăzi, la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Almada, competiţie care reuneşte producţii inovatoare din mai multe ţări. Producţia aduce pe scenă lupta pentru putere şi dragoste. "Eu, Rodin" este un spectacol de teatru-dans axat pe două tipuri de raportare la iubire şi la creaţie: unul egocentric şi distructiv - Rodin (Constantin Chiriac) şi celălalt dus până la sacrificiul de sine - Camille (Esther Cloet). Spectacolul a avut premiera la Sibiu în 3 iunie 2004 şi poartă semnăturile regizorului Mihai Măniuţiu şi scenografei Iuliana Vîlsan. Potrivit reprezentanţilor teatrului sibian, spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba portugheză, toate biletele pentru această reprezentaţie fiind epuizate. Turneul artiştilor sibieni în Portugalia se realizează cu sprijinul Institutului Cultural Român din Lisabona.
Volumele "Mitra", de Doris Lessing, "Bărbatul făcut din bucăţi", de David Lodge, şi "Regina roşie", de Philippa Gregory, au apărut recent în colecţia "Biblioteca Polirom". La numai trei luni de la apariţia în Marea Britanie, ediţia în limba română a celui mai recent roman al lui David Lodge, "Bărbatul făcut din bucăţi", a apărut în traducerea Onei Frantz, în seria dedicată de Polirom autorului.
"Bărbatul făcut din bucăţi" este o reconstituire, în egală măsură romanţată şi minuţios documentată, a existenţei şi personalităţii lui Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction şi a influenţat conştiinţa socială a sfârşitului de secol al XIX-lea şi a începutului de secol al XX-lea. Ţintuit la pat de un cancer în faza terminală, în casa lui din Regent's Park, scriitorul în vârstă de 78 de ani îşi rememorează întreaga viaţă, întrebându-se dacă aceasta a fost un succes sau un eşec. Tot în colecţia "Biblioteca Polirom" a apărut o nouă traducere din opera laureatei premiului Nobel pentru literatură în anul 2007, Doris Lessing, - "Mitra", un scenariu halucinant despre cum ar fi putut să arate lumea dacă ar fi fost populată în întregime numai de femei şi, mai ales, a haosului creat atunci când, din senin, fără nici o explicaţie, s-a născut primul bărbat.
Festivalul Folk You! FLORIAN PITTIŞ va avea loc pe plaja de la Vama Veche, în perioada 21 - 24 iulie, cea de-a şaptea ediţie din acest an fiind organizată de Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă. Pe lângă nume consacrate ale folkului romanesc, din distribuţia festivalului fac parte şi invitaţi speciali care reprezintă fie hardcore-ul moldovenesc - Zdob si Zdub, fie rock-ul - Celelalte Cuvinte, fie pop-rock-ul - Holograf, Vama, sau hip-hop-ul - Puya şi Guess Who. Intrarea este liberă.
Mănăstirea ortodoxă cu hramul 'Schimbarea la Faţă' din satul Voivodeni, comuna Dragu (judeţul Sălaj) va găzdui, până pe 9 iulie, ediţia a III-a a taberei naţionale de iconografie, organizate de Şcoala Populară de Arte 'Tudor Jarda' din Cluj-Napoca.
Un număr de 20 de invitaţi din oraşele Târgu-Jiu, Sebeş, Satu-Mare, Dej, Huedin şi Cluj-Napoca sunt aşteptaţi de stareţul mănăstirii, Ghelasie Spătăcean, şi de părintele ieromonah Maxim Moldoveanu şi vor realiza icoane pe sticlă după modele originale ale Şcolii de la Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul şcolii de arte şi al mănăstirii. Icoanele pictate în cadrul taberei vor fi expuse la Şcoala Populară de Artă 'Tudor Jarda' şi în instituţii partenere.
"Vals fantezie", "Serenada" şi "Falling Angels" vor fi prezentate pe 24 septembrie de Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul spectacolului "Seară de Balet", care face parte din programul Festivalului Internaţional "George Enescu". "Vals Fantezie" - Balet Balanchine va fi prezentat prin acord cu The George Balanchine Trust şi a fost realizat în conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine şi Tehnica Balanchine, stabilite şi furnizate de către trust. Coregrafia îi aparţine lui George Balanchine, spectacolul fiind pus în scenă de Paul Joseph Boos. Muzica este semnată de Mihail Ivanovici Glinka, costumele, de Barbara Karinska, iar luminile, de Mark Stanley. Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 6 ianuarie 1953, fiind susţinut de New York City Ballet, la Centrul Metropolitan de Muzică şi Teatru, în timp ce premiera naţională a fost marcată pe 17 aprilie 2010, la Opera Naţională Bucureşti.
O expoziţie eveniment, intitulată 'Găteala capului. Rit şi simbol', a fost deschisă, aseară, în prezenţa unui numeros public, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Noul director al instituției, istoricul şi etnologul Tudor Alexandru Sălăgean, instalat de doar câteva zile la conducerea instituţiei de cultură clujene, a declarat că expoziţia prezintă publicului 'o viziune de ansamblu care arată nu doar poziţionarea exactă şi situaţia complexă a elementelor de podoabă pentru cap - foarte importante pentru definirea identităţii culturale şi a apartenenţei sociale - ci şi funcţiile lor simbolice, care sunt şi azi teme de cercetare de specialişti'. Curatorii expoziţiei, muzeografii Anca Mocanu şi Flavia Stoica, au declarat că ideea organizării unui eveniment muzeal sub acest titlu a fost susţinută de mai multe considerente, primul fiind că tipurile de piese pentru găteala capului şi tipurile de pieptănături au dispărut, pierzându-se şi simbolistica lor, iar în zilele noastre ea trebuie să fie readusă în atenţia publicului. Expoziţia este deschisă până în 12 august.
Compania de teatru Art Act şi Muzeul Ţăranului Român vă invită la vernisajul expoziţiei "Ierburi de leac" a artistei Mariana Gheorghiu Bădeni. "Ierburi de leac" adunate în chivoturi şi apoi brodate cu fire preţioase pot fi văzute începând de mâine, la ora 18:00, în sala Irina Nicolau de la Muzeul Ţăranului Român. Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziţie de obiect-broderie în fibre şi materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artiştilor Plastici în 2006. Este un univers uimitor al resacralizǎrii vestigiilor gospodǎriei rustice în artele fibrei şi prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale. Curator Aurelia Mocanu.
Femeile sedentare prezintă un risc de peste două ori mai mare de a suferi de embolie pulmonară - o afecţiune ce constă în formarea de cheaguri sangvine în plămâni. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în British Medical Journal.
Sedentarismul este de mult timp asociat de medici cu apariţia unor boli grave, precum diabetul, tulburările cardiace şi un nivel ridicat al colesterolului, însă acesta este primul studiu care indică o creştere considerabilă a riscului de apariţie a emboliei pulmonare, aflată adeseori la originea atacurilor de cord. Embolia pulmonară se produce atunci când un cheag sangvin se deplasează prin vene, de la picioare către plămâni. Pacientul poate avea în acele momente dificultăţi în respiraţie, dureri la nivelul pieptului şi începe să tuşească. Embolia pulmonară reprezintă o cauză frecventă de deces.
Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu editura şi compania de discuri Romanian Musical Adventure şi London Schubert Players Trust prezintă astăzi, la sediul ICR, evenimentul "Cântec fără sfârşit" în memoria marelui compozitor şi dirijor român Constantin Silvestri. Evenimentul face parte din proiectul Invitation to composers, co-finanţat de Uniunea Europeană şi coordonat de pianista Anda Anastasescu. Desfăşurat pe o perioadă de doi ani, programul urmăreşte să încurajeze creativitatea compozitorilor, ale căror lucrări sunt inspirate de mari idei musicale din secolele XVIII, XIX sau XX şi folosesc motive din creaţia folclorică. Evenimentul de la ICR Londra include un concert susţinut de Anda Anastasescu (pian), Ruxandra Cioranu (soprană), Mihai Cocea (solo violă) şi Cvintetul de coarde al ansamblului London Schubert Players. Concertul va fi însoţit de lansarea cărţii "Constantin Silvestri, Magician. A view from the Orchestra" de Raymond Carpenter şi de premiera britanică a unui film cu Silvestri dirijând Ochestra Naţională Radio franceză în 1966, la Paris, interpretând poemul muzical Tasso de Franz Liszt şi propria sa lucrare Preludiu şi Fuga (Toccata).
Alexandru Tocilescu este primul regizor care va primi o stea pe Walk of Fame, Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii organizate mâine, de la ora 12.00. Cunoscutul regizor român Alexandru Tocilescu va fi recompensat cu o stea pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi organizat mâine, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului. Alexandru Tocilescu, care în această lună va împlini vârsta de 65 de ani, devine astfel primul regizor care primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. Proiectul "Walk of Fame" este dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc". Înaintea regizorului Alexandru Tocilescu au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, şi Maia Morgenstern, în mai.
Asociaţia Culturală MoCA şi Studio Arte Laguna din Mogliano Veneto, în parteneriat cu Institutul Român de Cercetare Umanistică de la Veneţia şi alte instituţii şi galerii partenere, anunţă lansarea celui de-al VI-lea Premiu Internaţional 'Arte Laguna' 2011. Premiul este decernat de un juriu de specialitate în urma unui concurs cu participare internaţională, destinat artiştilor din variate domenii ale artelor vizuale contemporane şi este organizat începând cu anul 2006. Concursul, cu temă liberă, va cuprinde cinci secţiuni: Pictura, Sculptura, Fotografie, Arta video şi Performance. Concursul prevede acordarea de premii în bani, organizarea unui important eveniment expoziţional colectiv într-un spaţiu de renume din Veneţia şi în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, un premiu special pentru domeniul artă video acordat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia constând într-o expoziţie, precum şi rezidenţe şi expoziţii de artă în Italia şi străinătate şi publicarea unui catalog. Înscrierile sunt deschise până pe data de 11 noiembrie.
Filme mute de Alfred Hitchcok, realizate în anii 1920, remasterizate şi digitalizate, vor fi difuzate în apropierea Jocurilor Olimpice de la Londra în vara anului 2012, a anunţat British Film Institute, coordonatorul acestui proiect. Aceste producții clasice vor fi difuzate pe ecrane uriaşe, acompaniate de o muzică interpretată în direct de London Symphony Orchestra. Proiecţiile vor face parte din "Olimpiada culturală", o manifestare ce cuprinde o serie de evenimente speciale care vor coincide cu Jocurile Olimpice. Alfred Hitchcock este originar din estul Londrei, unde a fost construit satul olimpic. La începuturile carierei, cu mult înainte de succesele lui hollywoodiene, cineastul britanic a regizat o serie de filme ce purtau deja amprenta celui care a fost numit ulterior "marele maestru al suspansului".
Filmele sale clasice au suportat cu greu "asaltul" timpului şi o operaţiune importantă de restaurare a trebuit să fie efectuată de către BFI. În ciuda faptului că a fost nominalizat de şase ori la premiile Oscar, printre care pentru filmele "Psycho", "Păsările/ The Birds" şi "În spatele ferestrei/ Rear Window", Hitchcock nu a reuşit niciodată să plece acasă cu o statuetă a Academiei de film americane.
Jocurile Olimpice de la Londra vor avea loc în perioada 27 iulie - 12 august 2012.
"Vals fantezie", "Serenada" şi "Falling Angels" vor fi prezentate pe 24 septembrie de Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul spectacolului "Seară de Balet", care face parte din programul Festivalului Internaţional "George Enescu". "Vals Fantezie" - Balet Balanchine va fi prezentat prin acord cu The George Balanchine Trust şi a fost realizat în conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine şi Tehnica Balanchine, stabilite şi furnizate de către trust. Coregrafia îi aparţine lui George Balanchine, spectacolul fiind pus în scenă de Paul Joseph Boos. Muzica este semnată de Mihail Ivanovici Glinka, costumele, de Barbara Karinska, iar luminile, de Mark Stanley. Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 6 ianuarie 1953, fiind susţinut de New York City Ballet, la Centrul Metropolitan de Muzică şi Teatru, în timp ce premiera naţională a fost marcată pe 17 aprilie 2010, la Opera Naţională Bucureşti.
Clădirea Teatrului de stat din Oradea va fi inaugurată, pe 25 septembrie, cu un musical de succes - 'Scripcarul pe acoperiş' -, adaptare după Shalom Alehem, actorii revenind pe scena 'de acasă' după patru ani de renovări complete prin care teatrul şi-a regăsit întreaga splendoare şi farmecul de altădată. Potrivit directorului Daniel Vulcu, redeschiderea instituției va coincide cu alte două evenimente culturale de excepţie: spectacolul de inaugurare a stagiunii 2011 - 2012 şi debutul celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, unic în ţară. Adaptare după povestirea lui Shalom Alehem, 'Scripcarul pe acoperiş' este unul dintre musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3.200 de reprezentaţii. În 25 septembrie 'Scripcarul pe acoperiş' va fi prezentat la Oradea cu o distribuţie de excepţie, incluzând-o pe Maia Morgenstern într-unul din rolurile principale. Pe scenă vor evolua şi membrii formaţiei de muzică evreiască 'Hakeshet Klezmer Band' a Comunităţii Evreieşti din Oradea şi dansatori ai Ansamblului profesionist 'Crişana'.
Festivalul Folk You! FLORIAN PITTIŞ va avea loc pe plaja de la Vama Veche, în perioada 21 - 24 iulie, cea de-a şaptea ediţie din acest an fiind organizată de Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă. Pe lângă nume consacrate ale folkului romanesc, din distribuţia festivalului fac parte şi invitaţi speciali care reprezintă fie hardcore-ul moldovenesc - Zdob si Zdub, fie rock-ul - Celelalte Cuvinte, fie pop-rock-ul - Holograf, Vama, sau hip-hop-ul - Puya şi Guess Who. Intrarea este liberă.
Ultimul film din seria "Harry Potter" va fi prezentat în avanpremieră mondială mâine, la Londra, punând capăt unei călătorii de aproape 15 ani, care, cu şapte romane şi opt filme, a entuziasmat sute de milioane de fani şi a generat încasări de miliarde de dolari. Când tânăra britanică J. K. Rowling - o autoare complet necunoscută, care supravieţuia graţie alocaţiilor pe care guvernul britanic le acordă mamelor celibatare - făcea turul editurilor având în buzunar un manuscris care prezenta aventurile unui tânăr vrăjitor, ea a fost refuzată de 12 editori. Directorii acestor edituri regretă cu siguranţă astăzi deciziile de atunci. Un veritabil "fenomen" comercial a început în iunie 1997, odată cu lansarea primei cărţi a scriitoarei J. K. Rowling, "Harry Potter şi Piatra Filosofală". De atunci, peste 400 de milioane de cărţi au fost vândute, traduse în 69 de limbi străine. Doar Biblia şi volumul de eseuri "Citate ale preşedintelui Mao Zedong" s-au descurcat mai bine. În ceea ce priveşte cele şapte adaptări cinematografice ale romanelor, lansate pe marile ecrane începând din 2001, ele alcătuiesc cea mai profitabilă franciză din cinematografie, filmele "Harry Potter" obţinând încasări totale de 6,4 miliarde de dolari în box office-ul mondial.
Compania de teatru Art Act şi Muzeul Ţăranului Român vă invită la vernisajul expoziţiei "Ierburi de leac" a artistei Mariana Gheorghiu Bădeni."Ierburi de leac" adunate în chivoturi şi apoi brodate cu fire preţioase pot fi văzute începând de mâine, la ora 18:00, în sala Irina Nicolau de la Muzeul Ţăranului Român. Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziţie de obiect-broderie în fibre şi materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artiştilor Plastici în 2006. Este un univers uimitor al resacralizǎrii vestigiilor gospodǎriei rustice în artele fibrei şi prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale. Curator Aurelia Mocanu.
Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu editura şi compania de discuri Romanian Musical Adventure şi London Schubert Players Trust prezintă astăzi, la sediul ICR, evenimentul "Cântec fără sfârşit" în memoria marelui compozitor şi dirijor român Constantin Silvestri. Evenimentul face parte din proiectul Invitation to composers, co-finanţat de Uniunea Europeană şi coordonat de pianista Anda Anastasescu. Desfăşurat pe o perioadă de doi ani, programul urmăreşte să încurajeze creativitatea compozitorilor, ale căror lucrări sunt inspirate de mari idei musicale din secolele XVIII, XIX sau XX şi folosesc motive din creaţia folclorică. Evenimentul de la ICR Londra include un concert susţinut de Anda Anastasescu (pian), Ruxandra Cioranu (soprană), Mihai Cocea (solo violă) şi Cvintetul de coarde al ansamblului London Schubert Players. Concertul va fi însoţit de lansarea cărţii "Constantin Silvestri, Magician. A view from the Orchestra" de Raymond Carpenter şi de premiera britanică a unui film cu Silvestri dirijând Ochestra Naţională Radio franceză în 1966, la Paris, interpretând poemul muzical Tasso de Franz Liszt şi propria sa lucrare Preludiu şi Fuga (Toccata).
Banda desenată în presă este tema celei de-a doua expoziții din Galeria Muzeului Benzii Desenate. Vernisajul va avea loc mâine, de la ora 19.00, la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană și va fi urmat de o dezbatere. Tema ilustrată de exponate va fi întoarsă pe toate fețele de artişti din breaslă, printre care Vali Ivan, Matei Branea și echipa Kamikaze. Banda desenată s-a născut în paginile ziarelor la începutul secolului 20. Primul personaj notabil a fost The Yellow Kid, care popula paginile ziarului The New York Journal. De atunci, banda desenată s-a diversificat, dar continuă să apară şi în mediul în care îşi are originea. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 august 2011. Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.
Mega producţia "Faust" în regia lui Silviu Purcărete va încheia sezonul de vară al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu prin programarea a două reprezentaţii ce vor avea loc vineri, 22 iulie, şi sâmbătă, 23 iulie, începând cu ora 21:00, la Hala Balanţa. Deşi stagiunea 2010 – 2011 e oficial închisă, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu îşi deschide cortina şi în luna iulie oferind sibienilor şi turiştilor seri speciale de petrecere a timpului liber. Ambele reprezentaţii ale spectacolului Faust, spre exemplu, vor avea supratitrare în limba engleză, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional din Sibiu.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.