DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 iunie 2011

Dans şi mistere astrologice, la început de iunie, la Sala Radio
În prima săptămână a lunii iunie, Orchestrele şi Corurile Radio vă invită la să vă adăpostiţi de ploile de vară şi să vă bucuraţi de seri de concerte, la Sala Radio. După ce, aseară, Orchestra de Cameră Radio a oferit publicului "apoteoza dansului" - Simfonia a VII-a în la major de Ludwig van Beethoven, într-un concert susţinut sub bagheta dirijorului Kazuhiko Ishii, mâine, spectatorii sunt așteptați cu expresivitate, meditaţie dramatică, virtuozitate şi misterele astrologice. Acestea sunt elementele concertului programat pentru ora 19.00. Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijororului Neil Thomson, va prezenta Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de A. Dvořák, solistă Irina Mureşanu, şi lucrarea Planetele de G. Holst, care va beneficia de participarea Corului Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.

Muzică inspirată din filmele lui Tarkovsky, la Teatrul Maghiar Cluj
Muzică inspirată din patru filme ale celebrului regizor Andrei Tarkovsky va fi interpretată, pe 4 iunie, într-un concert de jazz, la Teatrul Maghiar din Cluj, susţinut de Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike şi Dan Băsu. Concertul "Tarkovsky Redux" va avea loc, de la ora 20.00, în Sala mare a Teatrului Maghiar de Stat. Muzica este inspirată din patru filme ale lui Tarkovsky: Oglinda, Stalker, Nostalgia şi Sacrificiul. Scene selectate din filmele lui Tarkovsky vor fi tăiate, mixate şi proiectate live în timpul concertului de către artistul video, Dan Basu.

"4,3,2" de Cristian Mungiu - cel mai vizionat film românesc în cinematografe, în ultimii cinci ani
"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, sunt cele mai vizionate filme româneşti în cinematografele din România, din ultimii cinci ani. Potrivit Anuarului statistic al cinematografiei pe 2010, realizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, locul al treilea în top este ocupat de "Amintiri din Epoca de Aur 1", de Cristian Mungiu, urmat de două pelicule ale lui Sergiu Nicolaescu: "Supravieţuitorul" şi "Poker". "Restul e tăcere", de Nae Caramfil, "California Dreamin', de Cristian Nemescu, şi "Ho Ho Ho", de Jesus del Cerro, completează clasamentul celor mai vizionate filme româneşti în cinematografele noastre în ultimii ani. Numărul de spectatori atraşi de filmele româneşti este mult mai mic însă decât cel atras de peliculele străine.

Spectacol lectură și lansări organizate de Institutul Cultural Român, la Sibiu
Institutul Cultural Român organizează, în cadrul actualei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, un spectacol lectură, o lansare de carte și un atelier de improvizație. ICR a susținut, de asemenea, participarea la Festival a unor personalități de origine română din lumea teatrului, active acum în afara țării. Mâine, de la ora 12, la Librăria Humanitas din Sibiu, va avea lor spectacolul lectură și lansarea CD-ului cu piesa Insula, de Gellu Naum, tradusă în șase limbi. Spectacolul, în regia lui Vlad Massaci, va fi susţinut de studenţi de la Secţia de Artă Teatrală a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 11, la Centrul Cultural Habitus, va fi lansat volumul Matei Vişniec. Mirajul cuvintelor calde, de Daniela Magiaru, apărut la Editura ICR.

Festivalul cultural 'Thailanda 2011', la Muzeul Satului
45 de artişti thailandezi şi 22 de meşteri artizani vor aduce la Bucureşti muzica şi dansul tradiţional thailandez, sculptură în fructe, lemn şi porţelan, miniaturi, dar şi demonstraţii de arte marţiale, în cadrul Festivalului cultural 'Thailanda 2011'. Aflat la a doua ediţie, evenimentul, care se va desfăşura în perioada 3-6 iunie, la Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' şi în Parcul Cişmigiu, va include şi un atelier de artă culinară thailandeză, unul de miniaturi, un concurs de jocuri şi jucării. De asemenea, cu acest prilej vor fi deschise două expoziţii de artă şi civilizaţie thailandeză, va fi lansat un întreg poştal filatelic, iar duminică, la Sala Palatului, se va desfăşura un spectacol de dans şi muzică clasică thailandeză susţinut de Trupa de dans clasic a Thailandei. Organizatorii susţin că festivalul va fi o bună ocazie pentru români să încerce să abordeze cultura thailandeză, contribuind la promovarea şi dezvoltarea schimburilor economice şi culturale dintre România şi Thailanda, la promovarea turismului dintre cele două ţări.

Opera Comică pentru Copii invitată să joace pe Broadway
Artiştii Operei Comice pentru Copii vor susţine, astăzi, o reprezentaţie cu musicalul 'O noapte furtunoasă' pe scena celebrei Town Hall de pe Broadway, la New York. Spectacolul de Roman Vlad, o adaptare după Caragiale, îi are în distribuţie pe Rodica Ocheseanu, Gabriela Daha, Eugen Voicu, Vicenţiu Ţăranu, Vali Racoveanu, Daniel Filipescu, Valentino Tiron şi Roberta Enişor. Mâine, în sala de spectacole 'Bucharest' din New York, va avea loc, în cadrul Programului 'Români pentru români', recitalul extraordinar 'Primăvara magnoliilor', piesă în care invitatul special este actriţa Stela Popescu. Spectacolul, un mozaic muzical coregrafic de şlagăre româneşti şi internaţionale, arii de operă, canţonete şi dansuri incendiare, va fi prezentat, pe 5 iunie, şi în Connecticut, sub titulatura 'The Spring of the Magnolias' - Romanians for Romanians.

Expoziţii de costume pentru teatru şi film create de Doina Levintza şi afişe de Klára Tamas, la TIFF
Mai multe costume pentru teatru şi film create de Doina Levintza şi afişe de Klára Tamas vor fi prezentate, în cadrul unor expoziţii, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care începe, mâine, la Cluj-Napoca. Potrivit organizatorilor, programul TIFFFashion continuă seria de manifestări menite să lege lumea filmului de cea a modei. În perioada 3 - 9 iunie, în cadrul expoziţiei "Dressing the Story: Film & Theatre Costumes by Doina Levintza", vor putea fi admirate o parte dintre cele mai reuşite costume autohtone de film şi teatru. O altă expoziţie-eveniment programată în cadrul TIFF va readuce în atenţia publicului festivalului o perspectivă inedită asupra unora dintre filmele clasice ale cinematografiei româneşti. Unul dintre cei mai activi realizatori de afişe de film din România înainte de 1989, graficianul Klára Tamas, se întoarce la Cluj-Napoca pentru a aduce în faţa publicului o colecţie impresionantă de postere realizate pentru pelicule autohtone distribuite în ţară şi străinătate pe parcursul Epocii de Aur".

Au început înscrierile pentru ediţia a XIV-a a 'Galei Tânărului Actor
Înscrierile pentru preselecţia la cea de-a XIV-a ediţie a 'Galei Tânărului Actor - HOP', care va avea loc în perioada 30 august - 4 septembrie la Mangalia, au început, data limită fiind 3 iulie, anunţă UNITER. În competiţie se pot înscrie actori care au absolvit facultatea, începând cu promoţia 2007. Cei care întrunesc această condiţie se pot înscrie ca interpreţi cu recitaluri individuale de maximum 15 minute sau ca interpreţi în cadrul unor spectacole cu piese scurte, care nu depăşesc 45 de minute şi nu au mai mult de 10 personaje. Preselecţia va avea loc la Bucureşti, în zilele de 14 şi 15 iulie. Textul probei individuale obligatorii pentru cei rămaşi în concursul final va fi anunţat la o dată ulterioară. Înscrierile se vor face la sediul UNITER. 'Gala Tânărului Actor - HOP' are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.

Festivalul Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', la a zecea ediţie
Uniunea Scriitorilor din România anunţă organizarea, în perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil în propria limbă', momentul fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse şi contradictorii - ale exilului scriitorului, în toate formele lui'. În cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi a Premiului Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor.

Concert Mozart, susţinut de pianistul Horia Mihail, la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail va interpreta, miercuri, 8 iunie, la Sala Radio, Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră, K. 453, de W.A. Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Sandu. Tot din creaţia compozitorului austriac, în aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei Don Giovanni, K. 527. În partea a doua a concertului, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi soliştii Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca vor interpreta una dintre lucrările mai puţin cântate ale lui Beethoven - Misa în do major, op. 86. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim. Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, numărând, de-a lungul carierei sale, mai bine de 1.000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene şi americane. În luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România în cadrul proiectului 'Pianul călător'.

Filarmonica de stat Oradea îşi promovează tinerii instrumentişti ca solişti
Trei tineri artişti instrumentişti, membri ai orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Oradea, vor participa, astăzi, la un concert simfonic în calitate de solişti concertişti, într-un proiect al instituţiei de a-şi promova tinerii muzicieni, demarat în stagiunea trecută. Este vorba despre flautista Csiszer Viola, oboistul Gati Sandor şi violoncelistul Bogdan Cocora. Concertul simfonic va cuprinde, pentru prima dată la Oradea, Concertul pentru flaut, oboi şi orchestră în Do major, de Antonio Salieri, urmat de Simfonia a V-a în Si bemol major, de Franz Schubert, şi Concertul pentru violoncel şi orchestră în re minor, de Édouard Lalo. Dirijorul concertului va fi Janko Zsolt, unul dintre dirijorii permanenţi ai orchestrei simfonice orădene, care, aparţinând generaţiei tinere, comunică foarte bine cu tinerii solişti.

Festivalul Comediei Româneşti - între 10 şi 17 iunie
Festivalul Comediei Româneşti - festCO 2011 - va avea loc între 10 şi 17 iunie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Printre spectacolele care vor fi prezentate în festival se numără titluri precum "Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat" (Teatrul "I. D. Sârbu" din Petroşani), "Don Juan moare ca toţi ceilalţi" (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti) şi "România. Închis pentru inventar (Compania de Teatru Passe-Partout "Dan Puric"). Festivalul Comediei Româneşti a fost înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. FestCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie românească. Din 2006, festivalul a devenit competitiv. În acelaşi an s-a înfiinţat Concursul de Comedie Românească ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente în dramaturgia contemporană.

A treia ediţie a Sighişoara Film Festival are loc între 23 şi 26 iunie
A treia ediţie a Sighişoara Film Festival, un eveniment axat pe promovarea filmului românesc premiat în străinătate, dar mai puţin cunoscut publicului din ţară, va avea loc în perioada 23 - 26 iunie. Evenimentul cinematografic reuneşte cele mai bune lungmetraje, documentare şi scurtmetraje româneşti premiate pe plan internaţional pe parcursul anului 2010 şi prilejuieşte întâlniri între profesioniştii de marcă ai filmului românesc şi tinerii cineaşti. Festivalul îşi propune să legitimeze valorile cu caracter de notorietate din sfera filmului românesc şi să contribuie la redimensionarea imaginii României din perspectiva acestui palier cultural semnificativ. Printre filmele din palmaresul festivalului se numără "Aurora", de Cristi Puiu, premiat la Karlovy Vary, "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, laureat al Festivalului de la Sarajevo şi al Festivalului de Film Francofon de la Namur, "Morgen", debutul multipremiat la Locarno al tânărului Marian Crişan, "Bună, ce faci", în regia lui Alex Maftei, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanău. Secţiunea "In Memoriam..." îl va omagia pe actorul Ştefan Iordache, figură carismatică a cinematografiei româneşti, prin filmul "Cel mai iubit dintre pământeni".

Proiecţii în 3D ale filmelor "Peştera viselor uitate" şi "Pina", în premieră la TIFF
Filmele "Peştera viselor uitate" şi "Pina" vor fi proiectate, în sistem 3D, în premieră, la Cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul "Peştera viselor uitate" aparţine colegului de generaţie al lui Wenders, Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3x3. "Pina", de Wim Wenders, va fi proiectat, pe 4 iunie, de la ora 20.30. Cel mai recent şi, totodată, primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, este una dintre peliculele care au făcut senzaţie la ediţia din 2011 a Festivalului de Film de la Berlin. Pina este un film dedicat Pinei Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă bună de-a lui Wim Wenders. "Peştera viselor uitate", în regia lui Werner Herzog, va fi proiectat, pe 5 iunie, de la ora 22.30, tot la Cinema "Florin Piersic". "Werner Herzog este unicul regizor care a primit permisiunea să filmeze în peştera Chauvet din sudul Franţei, aducând pe marele ecran, în uimitorul lor decor natural, cele mai vechi desene şi picturi realizate de omenire. Filmul a fost prezentat, cu mult succes, la festivalurile de la Berlin şi Toronto.

Regretatul Fănuş Neagu printre nominalizaţii pentru Premiul Naţional de Literatură acordat de USR
Regretatul scriitor, scenarist şi publicist Fănuş Neagu figurează, ca nominalizat, alături de criticul literar, Gabriel Dimisianu, pentru Premiul Naţional de Literatură, care va fi decernat de Uniunea Scriitorilor din România, în cadrul ceremoniei Premiilor USR pentru anul 2010, care se vor acorda, miercuri, 8 iunie. Nominalizaţii secţiunii de poezie sunt Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Caius Dobrescu, Robert Şerban şi Ion Mureşan. La proză au fost nominalizaţi scriitorii Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Nichita Danilov, Radu Mareş şi Constantin Stan. La secţiunea 'Dramaturgie', juriul va trebui să aleagă dintre Mircea M. Ionescu, Radu Macrinici şi Radu Ţuculescu.

Au început înscrierile pentru ediţia a XIV-a a 'Galei Tânărului Actor
Înscrierile pentru preselecţia la cea de-a XIV-a ediţie a 'Galei Tânărului Actor - HOP', care va avea loc în perioada 30 august - 4 septembrie la Mangalia, au început, data limită fiind 3 iulie, anunţă UNITER. În competiţie se pot înscrie actori care au absolvit facultatea, începând cu promoţia 2007. Cei care întrunesc această condiţie se pot înscrie ca interpreţi cu recitaluri individuale de maximum 15 minute sau ca interpreţi în cadrul unor spectacole cu piese scurte, care nu depăşesc 45 de minute şi nu au mai mult de 10 personaje. Preselecţia va avea loc la Bucureşti, în zilele de 14 şi 15 iulie. Textul probei individuale obligatorii pentru cei rămaşi în concursul final va fi anunţat la o dată ulterioară. Înscrierile se vor face la sediul UNITER. 'Gala Tânărului Actor - HOP' are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.

România, premiată la Festivalul Internaţional de Film pentru copii 'CIAK Junior' de la Treviso, Italia
România reuşeşte, pentru al doilea an consecutiv, să plece cu premii de la Festivalul Internaţional de Film pentru copii 'CIAK Junior', desfăşurat la Treviso, în Italia. La cea de-a 22-a ediţie a evenimentului, România a fost reprezentată de producţia Televiziunii publice, 'Inimă de mamă', care a fost nominalizată la cinci categorii - Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Medalia Fellini acordată de UNESCO, Premiul publicului şi Cel mai bun subiect -, reuşind să-şi adjudece două trofee, pentru 'Cel mai bun subiect' şi 'Cel mai bun film din România'. Tema din care a fost inspirat scenariul filmului 'Inimă de mamă' a fost scrisă de copiii Alexandru Tedi Bartan, în vârstă de 14 ani, şi Tudor Dobrescu, în vârstă de 15 ani. Povestea are la bază drama unei fetiţe rămase orfană în urma unui accident rutier în care ambii părinţi au decedat. Ajunsă într-un centru de plasament şi obligată să cerşească pe străzi de către alţi doi orfani, Miruna păstrează în memorie strălucirea ultimului Crăciun petrecut în familie. Calvarul micuţei ia sfârşit atunci când femeia care a primit inima mamei sale prin transplant se hotărăşte să o înfieze.

Opera Comică pentru Copii invitată să joace pe Broadway
Artiştii Operei Comice pentru Copii vor susţine, astăzi, o reprezentaţie cu musicalul 'O noapte furtunoasă' pe scena celebrei Town Hall de pe Broadway, la New York. Spectacolul de Roman Vlad, o adaptare după Caragiale, îi are în distribuţie pe Rodica Ocheseanu, Gabriela Daha, Eugen Voicu, Vicenţiu Ţăranu, Vali Racoveanu, Daniel Filipescu, Valentino Tiron şi Roberta Enişor. Mâine, în sala de spectacole 'Bucharest' din New York, va avea loc, în cadrul Programului 'Români pentru români', recitalul extraordinar 'Primăvara magnoliilor', piesă în care invitatul special este actriţa Stela Popescu. Spectacolul, un mozaic muzical coregrafic de şlagăre româneşti şi internaţionale, arii de operă, canţonete şi dansuri incendiare, va fi prezentat, pe 5 iunie, şi în Connecticut, sub titulatura 'The Spring of the Magnolias' - Romanians for Romanians.

Festivalul Comediei Româneşti - între 10 şi 17 iunie
Festivalul Comediei Româneşti - festCO 2011 - va avea loc între 10 şi 17 iunie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Printre spectacolele care vor fi prezentate în festival se numără titluri precum "Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat" (Teatrul "I. D. Sârbu" din Petroşani), "Don Juan moare ca toţi ceilalţi" (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti) şi "România. Închis pentru inventar (Compania de Teatru Passe-Partout "Dan Puric"). Festivalul Comediei Româneşti a fost înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. FestCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie românească. Din 2006, festivalul a devenit competitiv. În acelaşi an s-a înfiinţat Concursul de Comedie Românească ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente în dramaturgia contemporană.

Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totală de 31 de milioane de lei, în 2010
Fondul cinematografic, principala sursă de finanţare a filmelor româneşti, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, a ajuns anul trecut la valoarea de 31 de milioane de lei, scăzând cu 1 milion faţă de 2009, în condiţiile în care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat. Scăderea valorii Fondului Cinematografic în ultimii doi ani este cauzată de anularea contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi de reducerea contribuţiilor din publicitatea TV. De altfel, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, declarase, la sfârşitul lui 2009, că Fondul cinematografic administrat de CNC ar putea fi redus cu 40% în 2010, din cauza anulării contribuţiei menţionate. Fondul cinematografic este administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei, rolul său principal fiind de finanţare a proiectelor cinematografice câştigătoare ale concursurilor anuale organizate de CNC.

Adrian Sitaru a început filmările pentru scurtmetrajul "Cheful"
Regizorul Adrian Sitaru a început, la Bucureşti, filmările pentru scurtmetrajul "Cheful", o comedie savuroasă cu iz ardelenesc. "Cheful" spune povestea lui Neli, o femeie în vârstă de 55 de ani dintr-un oraş de provincie, care, după o călătorie de câteva zile la Bucureşti, se întoarce acasă şi descoperă cu stupoare, din relatările vecinelor binevoitoare, că, în absenţa ei, Dan, fiul ei de 17 ani, a încins un adevărat chef. Cu un scenariu semnat de Claudia Silişteanu, scurtmetrajul "Cheful" este produs de 4 Proof Film şi realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Lungmetrajul său de debut, "Pescuit sportiv", a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în acelaşi an, dar şi marele premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Un film rar cu Charlie Chaplin, scos la licitaţie
Un film rar cu Charlie Chaplin, cumpărat de pe eBay în 2009 cu 3,2 lire sterline, ar putea fi vândut cu câteva sute de mii de dolari în cadrul unei licitaţii care va avea loc luna aceasta, informează bbc. Scurtmetrajul "Zepped" cu Charlie Chaplin conţine unele dintre primele efecte de animaţie din industria cinematografică. Pelicula care va fi scoasă la licitaţie este singura copie care a supravieţuit până în prezent. Colecţionarul Morace Park a cumpărat-o în 2009 deoarece i-a plăcut cutia în care se afla. Filmul descrie aventurile personajului interpretat de Chaplin şi felul în care acesta reuşeşte să doboare un zeppelin german. Se spune că pelicula era adeseori proiectată în timpul războiului ca film de propagandă, cu scopul de a ridica moralul soldaţilor britanici. Filmul are o durată de aproape şapte minute şi conţine o secvenţă în care un zeppelin efectuează un raid deasupra Londrei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!