DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 iunie 2011

Institutul Cultural Român din Viena şi Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena organizează astăzi, o conferinţă cu titlul 'E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale', susţinută de Ioana Pârvulescu. Cele două instituţii îşi propun să continue şi să dezvolte parteneriatul vechi de 6 ani prin inaugurarea unui ciclu de conferinţe semestriale dedicate comunităţii de româneşti din Viena. Conferenţiarul invitat în semestrul de vară 2011 este unul dintre cei mai avizaţi cunoscători şi actori ai peisajului editorial şi al revistelor culturale din România de azi.

Evenimentul La Grande Journée Liszt, în cinstea compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc pe 11 iunie, în Capitală. Manifestarea va cuprinde un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român. Pe 11 iunie, Institutul Francez oferă melomanilor bucureşteni o zi întreagă dedicată compozitorului maghiar Franz Liszt, de la naşterea căruia se împlinesc anul acesta 200 de ani. La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii 1, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru. Programul acestei zile speciale continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan în persoană să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre. De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".

Uniunea Scriitorilor din România anunţă organizarea, în perioada 9 - 13 iunie, a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional 'Zile şi Nopţi de Literatură', care va avea loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Colocviul invită la o dezbatere privind 'Literatura fără frontiere? - Exil - Exil interior - Exil în propria limbă', colocviul USR fiind 'consacrat anul acesta aspectelor - multiple, diverse, contradictorii - ale exilului scriitorului, în toate formele lui'. În cadrul festivalului va avea loc ceremonia de decernare a Marelui Premiu 'Ovidius' unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Premiului Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor din România.

Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, despre Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 9 septembrie. Producţia a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin, în selecţia oficială, în afara competiţiei. Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, "Pina" este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009. Filmul îi introduce pe spectatori într-o dimensiune nouă, invitându-i într-o călătorie senzuală, cu imagini uimitoare: pe scenă, alături de trupa de dans, în afara teatrului, în oraş şi în zonele din apropierea oraşului industrial Wuppertal - locul unde, timp de 35 de ani, Pina Bausch a trăit şi a creat.

Biblioteca Academiei va expune online manuscrisele lui Emil Cioran donate de omul de afaceri George Brăiloiu, acestea urmând să fie disponibile pe site-ul instituţiei în termen de două-trei luni. Eugen Simion a spus că a fost recent la Sibiu şi a vorbit cu directorul Bibliotecii Astra, precum şi cu Eleonora Cioran, cumnata scriitorului, şi se doreşte publicarea online a tuturor scrierilor româneşti ale lui Emil Cioran. La rândul său, Florin Filip a spus că manuscrisele lui Cioran cumpărate de George Brăiloiu în licitaţia de la Paris şi donate Bibliotecii Academiei Române vor fi publicate pe site-ul instituţiei, "cât de curând", indicând că vor fi necesare două-trei luni pentru acest proiect. Eugen Simion a adăugat că se doreşte şi publicarea în facsimil a manuscriselor lui Emil Cioran, aşa cum au fost publicate Caietele lui Mihai Eminescu, în măsura în care vor exista fondurile necesare. La rândul ei, Gabriela Dumitrescu a precizat că documentele donate de George Brăiloiu au sosit la Academie direct din Franţa şi că acestea vor fi păstrate într-o cameră blindată alături de manuscrise de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Liviu Rebreanu şi alţii.

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti îşi încheie astăzi stagiunea, prin lansarea volumului "Dansul în secolul XX", de Isabelle Ginot şi Marcelle Michel, urmată de spectacolul "Tentaţia Sfântului Anton", cea mai nouă creaţie a coregrafei Andreea Tănăsescu. Cartea, tradusă din limba franceză de Vivia Săndulescu şi îngrijită de Vava Ştefănescu, îşi propune să ofere cititorului "chei de lectură, repere, cu ajutorul cărora să se orienteze în jungla, uneori de nepătruns, a întrebărilor ce au traversat şi au stat la baza spectacolelor de dans de-a lungul secolului". Această lucrare a beneficiat de susţinerea programelor de sprijin pentru publicare lansate de Culturesfrance/ Ministerul francez de Afaceri externe şi europene. Lansarea va fi urmată, de la ora 20.00, în Sala Atelier, de cel mai recent spectacol creat de coregrafa Andreea Tănăsescu - "Tentaţia Sfântului Anton", care îmbină dansul, teatrul, marionetele şi multimedia.

Pictura "Fata cu mărgele roşii" de Nicolae Grigorescu, cea mai scumpă operă de artă românească, vândută în aprilie la licitaţie pentru suma record de 270.000 de euro, va fi expusă public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul ei a decis să o cedeze în custodia instituţiei. Lucrarea a fost vândută în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism, organizată în aprilie de casa Artmark. Întrucât tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii a numit-o "Ţărăncuţă odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roşii". Potrivit Artmark, expunerea acestei lucrări la Muzeul Brukenthal reprezintă un semn al consolidării preocupării în rândul colecţionarilor şi investitorilor în artă din România de a expune public lucrările importante achiziţionate la licitaţii. Acest lucru se întâmplă după ce, în septembrie 2010, omul de afaceri Mircea Vescan achiziţiona, pentru 155.000 de euro, opera "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, o lucrare emblematică pentru istoria artei româneşti şi hotăra să o expună la Muzeul Naţional Brukenthal.

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa găzduieşte, zilele acestea, o expoziţie inedită, menită să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care patrimoniul industrial al ţării noastre a fost ruinat în loc să fie transformat în exponate de muzeu, aşa cum s-a întâmplat în ţări precum Belgia sau Germania. Intitulată 'Anina - un patrimoniu industrial european pierdut', manifestarea cuprinde o serie de fotografii, grafică şi documente cu localitatea de altădată, din vremurile în care era un prosper orăşel minier din Banatul Montan. Structurată pe două secţiuni, trecut şi prezent, expoziţia cuprinde schiţe şi documente vechi, din secolele XIX - XX, dar şi fotografii mai noi, dovezi ale distrugerii unui patrimoniu industrial inestimabil, aşa cum a fost cel al oraşului Anina. Evenimentul este deschis vizitatorilor până la sfârşitul acestei luni.

Prestigiosul regizor şi producător german Wim Wenders - preşedintele Academiei Europene de Film, distins la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania cu Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană -, afirmă într-un interviu publicat de jurnalul AperiTIFF că 'dansul şi 3D-ul sunt un mariaj desăvârşit în paradis'. În omagiul cinematografic adus renumitei coregrafe germane Pina Bausch şi companiei de dans din Wuppertal, prin documentarul intitulat 'Pina', secvenţele realizate de Wim Wenders sunt uimitoare, iar filmările în sistem 3D conferă imaginilor frumuseţea mişcărilor spaţiale desăvârşite. Documentarul lui Wim Wenders este prezentat pentru ultima oară la TIFF, mâine, la Cinema Odeon. Filmul va intra în cinematografe din 9 septembrie.

Mii de partituri baroce au fost descoperite recent în Arhivele Naţionale din Sibiu, un mic oraş şarmant din Transilvania, în centrul României, a titrat Le Monde. Kurt Phillippi, consilier muzical al Bisericii Evanghelice şi liderul Corului Bach din Sibiu, a primit misiunea de a salva patrimoniul încă necunoscut al muzicii baroce care a înflorit în Transilvania în urmă cu trei secole, mai scrie Le Monde. Într-o încăpere de 16 metri părtraţi, Kurt Phillippi descifrează şi transcrie notele de pe partiturile baroce. Printre aceste comori se regăsesc o adaptare necunoscută până acum a faimosului imn Stabat Mater de Pergolesi, o cantată de Bach aranjată de acesta din urmă pentru bisericile luterane din Transilvania, opere de Johann Sartorius, Knall, Correlli şi de o panoplie de compozitori transilvăneni.
Această muzică a fost executată deja pe mari scene de către ansamblul Ausonia, care reuneşte muzicieni francezi, belgieni şi români sub bagheta clavecinistului francez Frederick Haas, profesor la Conservatorul Regal din Bruxelles. În mai, grupul Ausonia a susţinut concerte pe scene din Bucureşti şi Cluj, 'capitala' Transilvaniei, şi i-a făcut pe români să descopere un patrimoniu pe care îl uitaseră.

Pianistul Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 17 în sol major pentru pian şi orchestră, K. 453 de Wolfgang Amadeus Mozart, alături de Orchestra de Cameră Radio şi dirijorul Cristian Sandu, mâine seară, la Sala Radio din Capitală. Tot din creaţia compozitorului austriac, în aceeaşi seară, publicul va putea audia Uvertura operei "Don Giovanni". Acesta este primul concert susţinut de pianistul Horia Mihail după succesul repurtat cu proiectul "Pianul călător" în turneul ce a cuprins 12 oraşe din România şi un recital la Paris, la Noaptea Muzeelor. În partea a doua a concertului de mâine seară, scena revine Orchestrei de Cameră Radio, Corului Academic Radio şi soliştilor Luiza Fatyol, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Alin Anca, care vor interpreta una din lucrările mai puţin cântate ale lui Ludwig van Beethoven - Misa în do major, op. 86.

Cvartetul Ari Roland va susţine până vineri o serie de concerte de jazz în România într-un turneu organizat şi finanţat de Centrul Cultural American. Desfăşurate sub auspiciile Departamentului de Stat al SUA, concertele cvartetului vor avea loc în Bucureşti, Galaţi, Bacău şi Iaşi. În fiecare oraş cvartetul va organiza întâlniri cu studenţi şi elevi de la facultăţile şi liceele de profil, pentru a-i iniţia în tainele jazzului. Ari Roland este una dintre cele 10 formaţii selectate drept ambasadori ai muzicii americane, care au călătorit şi au concertat în întreaga lume în cadrul programului 'The Rhythm Road - American Music Abroad,' organizat de Jazz at Lincoln Center. Aceste formaţii sunt specializate în jazz, urban/hip hop, blues şi bluegrass.

Spectacolul "Avalanşa" în regia lui Radu Afrim, va fi prezentat joi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Varna. Piesa va fi pusă în scenă cu subtitrare în limba bulgară."Avalanşa", care a avut premiera la TNB în decembrie 2010, este o tulburătoare piesă despre privarea de libertate şi consecinţele dramatice ale fricii asupra raţiunii. Aflat la prima montare pe scena Naţionalului bucureştean, regizorul avangardist Radu Afrim propune în acest spectacol o viziune cu o puternică încărcătură metaforică, pornind de la un subiect straniu şi inedit. Imaginat într-un decor sugestiv creat de scenografa Iuliana Vîlsan, spectacolul reuneşte o distribuţie din care fac parte printre alţii: Ilinca Tomoroveanu, Mircea Rusu, Marius Manole, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Constantin Cojocaru, Vitalie Bichir, Raluca Petra şi Aristiţa Diamandi.

Elena Dinuţa Costache, elevă în clasa a IX-a a Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, a câştigat Trofeul "Lira de Aur" la cea de-a 32-a ediţie a acestui concurs internaţional de interpretare, care s-a desfăşurat la Suceava. Pe lângă trofeu, câştigătorul competiţiei din acest an a primit din partea organizatorilor şi suma de o mie de euro. Şase din cei 138 de concurenţi înscrişi în competiţie au obţinut punctajul maxim de o sută de puncte, toţi şase participând la o probă de departajare în urma căreia a fost stabilit câştigătorul Trofelului "Lira de Aur". Elena Dinuţa Costache a studiat pianul de la vârsta de cinci ani şi apoi, din clasa a IV-a, a început să studieze la flaut. Ea a mai obţinut premiul al doilea şi premiul întâi ale acestui concurs în ediţii anterioare.

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, organizează până mâine festivalul internaţional de muzică barocă 'Nuits Baroques au Palais de Béhague', continuând astfel ciclul de evenimente 'Nuits... au Palais de Béhague'. Seria 'Nopţi... la Palatul Béhague' a debutat în septembrie 2010 cu festivalul de muzică clasică 'Nuits Classiques au Palais de Béhague' şi va continua în această toamnă cu un festival de teatru românesc. Aceste evenimente de anvergură au scopul de a transforma ICR Paris într-o marcă cunoscută de publicul francez ca organizator de evenimente de prestigiu. În cadrul 'Nuits Baroques au Palais de Béhague', Jordi Savall şi Montserrat Figueras, figuri emblematice ale scenei internaţionale de muzică barocă, vor concerta în Sala Bizantină pe 9 iunie. Beneficiile obţinute în urma concertului lor 'Orient-Occident' vor fi donate pentru dotarea Salii Bizantine.

Ion Caramitru va prezenta "Eminescu", un spectacol inedit, incluzând selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu, între 23 şi 26 iunie, la New York, Washington şi Philadelphia. Evenimentul se va desfăşura pe 23 iunie, la Queens Library, din New York, pe 24 iunie - la sediul Institutului Cultural Român din New York, pe 25 iunie - la Ambasada României la Washington, pe 26 iunie - la Consulatul General Onorific al României şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia. "Eminescu" este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Spectacolul va fi în limba română, iar intrarea publicului la eveniment va fi liberă.

"Nemesis", cel mai recent roman de Philip Roth, laureat al Man Booker International Prize pe 2011, a fost tradus în colecţia "Biblioteca Polirom".
Volumul relatează istoria dramatică a lui Bucky Cantor, un profesor de sport şi supraveghetor de teren de joacă în Newark. În anul 1944, în oraş izbucneşte o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodeşte sute de copii. Bucky Cantor se străduieşte din răsputeri să oprească asaltul ucigaş al bolii, dar eforturile lui par inutile. Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial. Stors de puteri, după eforturile făcute pentru a împiedica răspândirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraş într-o tabără din munţi, unde boala şi moartea nu îi pot ajunge, şi mâniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezeşte pus într-o dilemă morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic. Philip Roth a primit Man Booker International Prize pe 2011.

Institutul Cultural Român din Viena şi Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena organizează astăzi, o conferinţă cu titlul 'E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale', susţinută de Ioana Pârvulescu. Cele două instituţii îşi propun să continue şi să dezvolte parteneriatul vechi de 6 ani prin inaugurarea unui ciclu de conferinţe semestriale dedicate comunităţii de româneşti din Viena. Conferenţiarul invitat în semestrul de vară 2011 este unul dintre cei mai avizaţi cunoscători şi actori ai peisajului editorial şi al revistelor culturale din România de azi.

Un grup de renumiţi profesori universitari britanici şi-a declarat intenţia de a înfiinţa o universitate privată la Londra care să rivalizeze cu instituţiile de elită ale ţării, de la Oxford şi Cambridge. ''New College of the Humanities'' va fi condus de AC Grayling, profesor de filosofie de renume, iar instituţia va coopta şi personalităţi precum Richard Dawkins, un biolog evoluţionist şi autor de succes, Niall Ferguson, profesor de economie şi scriitor şi alţi educatori proeminenţi.Universitatea va fi relativ mică, asigurând cel puţin un profesor pentru fiecare 10 studenţi şi programe de asistenţă tutorială precum şi un contact extins între profesori şi studenţi, potrivit oficialilor. Grayling a mai informat că instituţia va oferi diplome în literatură, istorie, economie, drept şi alte discipline, în colaborare cu Universitatea din Londra.

O partitură rară compusă de Mozart a fost descoperită în Marea Britanie, după ce a fost donată unui magazin caritabil din oraşul Reading ce aparţine fundaţiei Oxfam. Elesrt Lee, administratorul acestui magazin caritabil, a primit o cutie ce conţinea mai multe partituri şi a înţeles imediat că acele compoziţii sunt speciale. În cele din urmă, s-a stabilit că acele lucrări reprezintă şase sonate scurte, tipărite în anul 1765, când Mozart a vizitat Londra, la vârsta de opt ani. Experţii consideră că aceste partituri ar putea fi vândute cu cel puţin 3.000 de lire sterline, mâine, când vor fi scoase la licitaţie de casa Sotheby's. Cele şase sonate, pentru pian şi vioară, reprezintă a doua ediţie tipărită a unei culegeri de partituri, foarte rară. O singură copie s-a păstrat până în zilele noastre. Reprezentanţii magazinului caritabil din Reading ce aparţine fundaţiei Oxfam au declarat că nu cunosc identitatea persoanei care a donat aceste partituri.

Teatrul Naţional Bucureşti, ale cărui porţi se vor închide în curând pentru reabilitare, pregăteşte mai multe spectacole pentru viitoarea stagiune, printre care "Vizita bătrânei doamne", a regizorului bulgar Aleksander Morfov, rolul titular urmând să fie interpretat de Maia Morgenstern. Lucrările de reabilitare a Teatrului Naţional Bucureşti au început în luna martie. Ultimele spectacole, la sediul TNB, ale stagiunii în curs, vor avea loc duminică, 12 iunie. După această dată - mai timpurie decât în alţi ani, pentru a da câmp liber lucrărilor de reconstrucţie - porţile teatrului se vor închide pentru publicul spectator până în toamnă. În repetiţii avansate se află o piesă de referinţă a dramaturgiei româneşti interbelice, "Omul cu mârţoaga" de George Ciprian, în regia Ancăi Bradu. Pentru un alt proiect repertorial, piesa "Băiatul din ultima bancă", a dramaturgului spaniol Juan Mayorga, regizorul Cristian Theodor Popescu invită tinerii actori, la audiţii, în zilele de 9 şi 10 iunie, pentru definitivarea distribuţiei cu două roluri principale masculine.

Evenimentul 48 Hour Film Project , în care cineaştii trebuie să realizeze un scurtmetraj în doar 48 de ore, va fi organizat pentru prima dată în România, la Braşov, între 29 şi 31 iulie. Filmul câştigător va intra în competiţia pentru titlul "Best 48 Hour Film din 2011", alături de filme din întreaga lume. Înscrierea în concurs a început pe 1 iunie. 48 Hour Film Project este o competiţie de creaţie de film, care a prins viaţă iniţial în Statele Unite ale Americii, dar care în prezent este organizată în aproape 100 de oraşe din întreaga lume. Pentru prima dată în România, evenimentul se va desfăşura anul acesta, în Braşov. Competiţia este o cursă contra cronometru care pune în valoare creativitatea şi munca în echipă. Limita de timp înseamnă o restricţie neobişnuită pentru realizatorii de film, în acelaşi timp fiind şi un element cheie pentru a lua decizii rapide şi a coordona întregul proces de creaţie.

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti vă invită joi, de la ora 19.00, la ultima reprezentaţie din stagiune a spectacolului "O lume pe dos" în regia Iarinei Demian. Această montare "descrie fără menajamente lumea în care trăim - o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg la soluţii limită, fiindcă nu-şi mai găsesc locul, liniştea, măsura, sentimentele sau identitatea." Protagoniştii sunt: Tudor Chirilă, Iarina Demian, Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drâmbăreanu, Andrei Runcanu. După "Biloxi Blues" regizoarea Iarina Demian revine la dramaturgia americană contemporană, reunind într-o singură montare trei piese scurte ale unor autori consacraţi. Preludiu şi Liebestod - de Terrence Mc Nally, Problema - de A.R. Gurney şi Naomi în camera de zi - de Cristopher Durang sunt cele trei farse tragice care alcătuiesc "Lumea pe dos" în care Tudor Chirilă trece cu dezinvoltură de la o partitură la alta.

Agenţia de Presă Rador a anunţat prelungirea, până vineri, a termenului pentru înscrierile la cea de-a patra ediţie a concursului pentru jurnalism de agenţie. Competiţia se află la a patra ediţie şi este o manifestare integrată în conferinţa internaţională Ziua agenţiilor de presă organizată de Rador şi ajunsă la a şasea ediţie. Concursul cuprinde şase categorii - "cea mai bună depeşă de agenţie", "cea mai bună acoperire a unui eveniment", "cel mai bun documentar de agenţie", "cel mai bun feature de agenţie", "cel mai bun interviu de agenţie", "cel mai bun produs de agenţie realizat de un corespondent local/internaţional". Acestora li se adaugă cele cinci premii speciale ale juriului pentru "cel mai bun reportaj de televiziune bazat pe o ştire de agenţie", "cel mai bun reportaj de radio bazat pe o ştire de agenţie", "cel mai bun articol de presă scrisă bazat pe o ştire de agenţie", "cel mai bun produs de agenţie realizat de un student de la o facultate de profil" şi premiul pentru întreaga activitate. Distincţiile vor fi acordate în cadrul conferinţei internaţionale Ziua agenţiilor de presă, care va avea loc pe 16 iunie.

Spectacolul de operă "Dido şi Aeneas", în regia lui Tompa Gabor, va fi prezentat, în premieră, sâmbătă, la Rancho Santa Fe Performing Arts Center din San Diego, California. Bach Collegium este singura trupă de muzică veche din San Diego şi îşi va închide a opta stagiune cu un spectacol de operă. "Dido şi Aeneas", de Henry Purcell, va fi prezentat publicului pe 11 şi 12 iunie la Rancho Santa Fe Performing Arts Center, un centru de arte nou-construit, având 400 de locuri. Artiştii spectacolului sunt 16 cântăreţi de operă şi o trupă de muzicieni compusă de 16 persoane, care vor cânta pe instrumente originale din secolul al XVII-lea. Printre artişti vor fi prezenţi cei mai talentaţi cântăreţi de operă din San Diego şi cei mai renumiţi solişti ai trupei Bach Collegium, de la New York, Los Angeles şi Philadelphia: Kathryn Mueller (soprană), Janelle DeStefano (mezzosoprană), Angela Young Smucker (alt), precum şi Scott Mello (tenor).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!