Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 mai 2011
Extraordinarii violoniști Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră simultan pe scena Sălii Radio două viori istorice: Stradivarius "Pachoud" din 1694 și Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați în premieră la București în Concertul pentru două viori şi orchestră de coarde de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gerd Schaller, în această seară, la ora 19.00, la Sala Radio. De asemenea, în deschiderea serii veţi avea surpriza să îl auziți pe Valentin Gheorghiu în calitate de organist cu o compoziţie proprie, Coral şi fugă în stil clasic pentru orchestră şi orgă. Există creatori care au afinităţi atât de profunde cu spiritualitatea poporului lor, încât pentru conştiinţa întregii omeniri ei o reprezintă plenar şi indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvořák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvořák, cultura muzicală a ţării sale se impune în marele romantism la cele mai înalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvořák va încheia concertul Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.
Asociaţia hispano-română din Cuenca participă astăzi la al II-lea maraton de poveşti organizat de Biblioteca Publica din Villamayor de Santiago. În cadrul acestui eveniment, asociaţia menţionată va prezenta povestea 'Capra cu trei iezi', a îndrăgitului scriitor Ion Creangă, precum şi poezia 'Mortua Est', de Mihai Eminescu. Aceasta este ultima manifestare desfăşurată de asociaţie în cadrul proiectului 'Zilele cărţii în provincia Cuenca'. Anterior, aceeaşi asociaţie a participat, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Madrid, la Târgul de carte organizat în oraşul Tarancón.
Iubitorii genului liric au ocazia să participe, astăzi, la o seară deosebită la Opera Naţională Bucureşti - reprezentaţia cu opera 'Evgheni Oneghin' de Ceaikovski - care va fi dedicată Virginiei Zeani, artistă de talie internaţională, una dintre cele mai apreciate voci lirice europene ale secolului XX. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa sopranei. Distribuţia spectacolului va reuni importanţi artişti ai ONB: Iordache Basalic, Teodor Ilincăi, Tina Munteanu, Oana Andra, Marius Boloş, Gabriela Drăguşin, Sorana Negrea, Florin Diaconescu, Dan Indricău. Îşi vor da concursul orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu, întreaga reprezentaţie urmând a se desfăşura sub bagheta dirijorului Iurie Florea. Marţi, 24 mai, publicul este aşteptat, în Foaierul ONB, la o nouă întâlnire cu Virginia Zeani, ce va avea loc cu prilejul lansării volumului 'Canta che ti passa. Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu', publicat de editura Galaxia Gutenberg.
Romanul "Legături bolnăvicioase", de Cecilia Ştefănescu, publicat în două ediţii în colecţia "Ego. Proză" a editurii Polirom, a apărut recent în limba italiană, la editura Nikita, cu titlul "Relazioni morbose". Volumul va fi lansat la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, astăzi, începând cu ora 13.30, în Sala Rossa. Participă, alături de autoare: Anita Bernacchia, Maria Luisa Lombardo, Sabina Trzan.
Romanul "Legături bolnăvicioase" a mai fost tradus în franceză, bulgară şi polonă şi a fost ecranizat, în regia lui Tudor Giurgiu, după un scenariu semnat de autoare. Ecranizarea a fost selecţionată în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Berlin.
Baritonul rus Boris Statsenko va evolua mâine, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în rolul titular din opera 'Rigoletto' de Giuseppe Verdi. Alături de invitatul special, îşi vor da concursul artiştii ONB: Marius Manea, Irina Iordăchescu, Horia Sandu, Sidonia Nica, Adriana Alexandru, Mihnea Lamatic, Daniel Filipescu, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Valentina Tudose, Adrian Ionescu, Ruxandra Ispas. Vor evolua, de asemenea, orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu, iar conducera muzicală a spectacolului îi va aparţine dirijorului Cornel Trăilescu. Baritonul rus Boris Statsenko a urmat studiile de canto la Conservatorul de Stat din Moscova şi este laureat a numeroase competiţii lirice. A cântat pe multe dintre scenele importante ale lumii, la Hamburg, Dresda, Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Oslo, Amsterdam, Toulouse, Marsilia.
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care suplimentează cu 2,55 milioane de lei bugetele Ministerului Culturii, Academiei Române şi Consiliului Judeţean Mureş, pentru susţinerea editării unor publicaţii culturale. Finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul de Resort şi uniunile de creatori beneficiare sau, după caz, pe bază de contracte încheiate între minister şi beneficiari, cu încadrarea în cuantumul prevăzut de hotărâre. În cadrul acestui program, pe anul 2011 vor fi finanţate publicaţii precum: Romania literară, Luceafărul, Ramuri, Orizont, Apostrof, Helikon, Convorbiri literare, Muzica şi Actualitatea Muzicală şi Teatrul Azi. De asemenea, se propune finanţarea unor publicaţii culturale cu tradiţie: Contemporanul - Ideea Europeană, Mişcarea Literară, Conta, Familia, Hyperion. Totodată, se are în vedere suplimentarea bugetului Consiliului Judeţean Mureş din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011, cu suma de 200.000 de lei, pentru finanţarea editării revistelor culturale Vatra şi Lato.
Cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură "Eusebiu Camilar-Magda Isanos" se desfăşoară, la sfârșitul acestei săptămâni, la Suceava şi Udeşti, în program fiind incluse lansări de carte şi de reviste literare, şezători literare şi decernarea premiilor pentru poezie, proză scurtă şi reportaj. La eveniment vor participa 80 de creatori literari din România şi din Republica Moldova. Festivalul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor autori de poezie, proză scurtă şi reportaj literar de pretutindeni.
Juriul Festivalului Naţional de Literatură "Eusebiu Camilar- Magda Isanos" este format din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Premiile sunt acordate de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, secţia Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, dar şi de 14 reviste literare din ţară.
Turneul naţional 'ICon Arts Percussion Group', care va avea loc în perioada 21-25 mai, este primul de acest gen al unei formaţii de percuţie. Compus din şapte muzicieni, grupul condus de Mircea Ardeleanu, artist recunoscut pe plan internaţional, a fost înfiinţat la Sibiu în 2008 din cursanţi ai clasei de percuţie din cadrul Academiei de vară 'ICon Arts'. Evenimentul este organizat de Exces Music şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul Naţional 'Oportunităţi la tine acasă'. 'ICon Arts Percussion Group' va concerta la Castelul Peleş - 21 mai, de la ora 12,00, Studioul 3 al Radio Târgu Mureş - 23 mai, de la ora 19,00 şi Casa Universitarilor din Bucureşti - 25 mai, de la ora 19,00.
După debutul programului 'Poeţi români contemporani' cu distinsa autoare Denisa Comănescu, Institutul Cultural Român din Londra, în colaborare cu prestigioasa organizaţie britanică Poet in the City, îl prezintă astăzi pe Claudiu Komartin, câştigător al Premiului pentru Poezie al Academiei Române. Programul de lecturi aduce, în premieră la Londra, şase dintre cei mai talentaţi poeţi ai momentului, promovând excelenţa genului liric românesc în rândul audienţei britanice. Alături de Denisa Comănescu şi Claudiu Komartin, vor susţine lecturi la sediul ICR din 1 Belgrave Square, poeţii Bogdan Ghiu, Miruna Vlada, Andrei Bodiu şi Vasile Gârneţ. Seara de lectură cu Claudiu Komartin o are ca invitat special pe poeta britanică Aoife Mannix, ale cărei poezii sunt frecvent prezentate la BBC Radio 3, BBC Radio 4, London Live şi BBC World Service, precum şi în diverse anotologii şi reviste de specialitate. Poeta a publicat mai multe volume de poezie şi proză, printre care The Elephant In The Corner şi Heritage of Secrets.
Primul autoportret realizat de Andy Warhol a fost vândut pentru suma de 38,4 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii care a fost organizată săptămâna aceasta, de casa Christie's, la New York, Tabloul. realizat între anii 1963 şi 1964, care îl prezintă pe Warhol purtând ochelari de soare, în patru panouri diferite, a stabilit astfel un nou record pentru autoportretele artistului american. Opera era estimată la un preţ cuprins în intervalul 20 milioane și 30 milioane de dolari. Andy Warhol, considerat "părintele" curentului pop-art, este cunoscut pentru portretele realizate unor vedete precum Marilyn Monroe, Mick Jagger şi Elvis Presley. Andy Warhol a murit în 1987, la vârsta de 59 de ani.
Spectacolul "Faust" montat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va avea reprezentaţii la Bruxelles, între 12 şi 15 octombrie, în cadrul unui schimb cultural între teatre europene. Instituția sibiană este parteneră într-un proiect cultural european în valoare de peste 4,5 milioane de euro, care se va desfăşura în următorii cinci ani şi are ca scop realizarea unui schimb de idei şi de creatori între cele mai importante teatre din Europa. "Cities on Stage" este un ansamblu de proiecte culturale ce îşi propune realizarea unui schimb de idei şi creatori între cele mai importante teatre din Europa, prin conectarea creaţiei teatrale la actualitatea din mediul urban cotidian. Proiectul va promova mobilitatea artiştilor, contribuind în acelaşi timp la o mai bună difuzare a producţiilor de teatru pe plan european, precum şi la diversificarea publicului în general.
Cel de-al treilea tablou furat din Casa memorială "Dr. Petru Groza" din Deva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, operă care aparţine patrimoniului cultural naţional şi care este dată în urmărire naţională şi internaţională, a fost evaluat de experţi la 175.000 de euro, valoarea fiind în creştere. Experţii susţin că există mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat în colecţia Casei "Dr. Petru Groza" din Deva. Două tablouri evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului cultural naţional, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti în luna martie. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Hunedoara, furtul a fost sesizat, în noiembrie anul trecut, după cinci ani, de către un descendent al lui Petru Groza. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, spunea, la momentul recuperării primelor două tablouri, că în urma cercetărilor au fost identificaţi prezumtivii autori ai faptelor, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Trupa Dark Tranquillity va reveni în România pentru a susţine, joi, un concert în clubul Silver Church. Cu 14 albume până în prezent, pionierii metalului de Gothenburg oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave.Suedezii propun o muzică elevată în stilul lor personal, rafinat până la forma actuală în peste 20 de ani de carieră. În 1989, Mikael Stanne (voce şi chitară) şi Niklas Sundin (chitară) au format trupa Septic Broiler. La scurt timp după aceea, li s-au alăturat Anders Fridén, Anders Jivarp şi Martin Henriksson, iar în 1990, după înregistrarea primului demo, trupa şi-a schimbat denumirea în Dark Tranquillity. Membrii In Flames şi Dark Tranquillity sunt pionierii unui stil deosebit, care combină melodicitatea noului val de heavy metal britanic cu intensitatea death metalului, numit Gothenburg Metal.
Spectacolul "Richard III" al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va fi jucat, luna aceasta, în mai multe oraşe din Coreea de Sud, în cadrul unui turneu al instituţiei teatrale. Piesa va fi prezentată, săptămâna viitoare, în 21 şi 22 mai, la Daejeon, iar în 26 şi 27 mai, în Seoul. La Daejeon, spectacolul va fi jucat la Centrul de Cultură şi Artă, care funcţionează de opt ani şi a găzduit evenimente de talie internaţională, precum concertul Filarmonicii din New York. În Seoul, spectacolul va avea loc la Centrul LG Arts, în cadrul stagiunii CoMPASS 11, o stagiune de muzică şi artele spectacolului contemporan organizată între 13 martie şi 27 noiembrie. Repertoriul include atât muzică clasică, jazz şi world music, cât şi teatru şi producţii de dans. În acest an, alături de spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, se vor prezenta artişti precum Gilberto Gil, Carolyn Carlson, Baletul Naţional Spaniol, Il Gardellino, Compania Akram Khan.
Câteva manuscrise care i-au aparţinut lui Maximilien Robespierre, scrise de acest lider al clubului jacobinilor în plin Regim al Terorii şi rămase necunoscute până în zilele noastre, estimate la o sumă cuprinsă în intervalul 200.000 - 300.000 de euro, vor fi scoase la licitaţie miercuri, la Paris. Cele 113 pagini pline de ştersături, corecturi, tăieturi şi cuvinte subliniate, ce conţin scrisul uşor de recunoscut al lui Robespierre, au fost redactate în intervalul ianuarie 1792 - iulie 1794, se afirmă într-un comunicat emis de casa de licitaţii Sotheby's. Documentele scrise de Maximilien Robespierre, născut în 1758, în Arras, şi ghilotinat în iulie 1794, la Paris, au fost păstrate timp de peste două secole de către descendenţii bunului său prieten Le Bas. Manuscrisele prezintă ideile unuia dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze şi cuprind schiţele unor discursuri celebre rostite de Robespierre, precum "Discours des Jacobins sur la Guerre", susţinut pe 25 ianuarie 1792, şi cel pronunţat în ajunul morţii sale - "Discours du 8 Thermidor", datat 26 iulie 1794. Colecţia cuprinde fragmentele a cinci discursuri şi patru articole, câteva note disparate şi o scrisoare către un destinatar necunoscut în care autorul abordează fondul filosofiei sale - raportul dificil dintre fericire şi libertate.
Biletele individuale pentru Festivalul Internaţional "George Enescu" 2011, ce va avea loc în perioada 1 - 25 septembrie, vor fi puse în vânzare începând de duminică. Acestea vor putea fi procurate din cadrul reţelei Eventim. Pentru ediţia de anul acesta s-a renunţat la faza de rezervare a biletelor şi abonamentelor prin formulare, în favoarea unui sistem de vânzare directă. Aşadar, persoanele din ţară sau din străinătate care doresc să cumpere bilete sau abonamente au la dispoziţie trei metode de informare şi cumpărare: pe site-ul eventim.ro, care pune la dispoziţie multiple metode de plată şi livrare, precum şi posibilitatea de a alege direct locurile pe planul de sală, în magazinele din reţeaua Eventim în toată ţara şi în reţelele Eventim internaţionale. Festivalul "George Enescu", ajuns la cea de-a 20-a ediţie, este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender, care, din 1992 şi până în vara acestui an, a condus Opera din Viena. La organizarea festivalului vor contribui Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.
Muzeul Labirint, în care vizitatorii se vor putea pierde printre exponate de la Muzeul Ţăranului şi Muzeul Antipa, asculta concerte şi merge la ateliere pentru copii, va fi amplasat începând de mâine de la ora 18.00 până duminică la ora 17.00, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în Piaţa "George Enescu" din Capitală. Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, "cei doi vecini de la Şosea", se mută în Piaţa "George Enescu", lângă Ateneul Român, pentru o noapte şi o zi. Cei care parcurg Muzeul Labirint - un traseu muzeal stradal, unic în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor - vor avea ocazia să afle despre obiceiurile şi sărbătorile satului tradiţional, să cunoască mai multe despre speciile de vieţuitoare ale acestei planete sau să descopere care au fost personalităţile care au schimbat destinele celor două muzee. Labirintul va fi prevăzut cu un sistem de semnalistică şi hărţi pentru orientare, se vor semnaliza expoziţia permanentă (dialogul celor două muzee), spaţiile adiţionale (zonă multimedia, zonă de expoziţie temporară, zonă de activităţi cu copiii, zonă de relaxare, zonă info) şi ieşirea. Nu vor lipsi nici concertele sau activităţile speciale pentru copii. Astfel, mâine, de la ora 18.00, la deschiderea Muzeului Labirint, va concerta cvartetul Resonance, iar de la ora 21.30 - Bourbon Jazz Unit. Muzeul Labirint va fi închis duminică la ora 4.00 şi redeschis între orele 10.00 - 17.00. În această zi, vor fi organizate ateliere pentru copii.
După succesul repurtat în turneul naţional care a cuprins 12 oraşe din România, proiectul „Pianul călător” îşi face debutul internaţional cu un prim recital pe care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, îl va susţine, în Noaptea Muzeelor, mâine, de la ora 20,00, la Paris în organizarea ICR Paris. Evenimentul va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague – sediul Ambasadei României din capitala Franţei - şi va fi precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul călător” şi a relaţiilor între Franz Liszt şi România. Programul ICR Paris dedicat Nopţii Muzeelor mai cuprinde expoziţia «L’Inconvénient d’être né? », care propune o explorare fotografică a gândirii lui Cioran, inclusă în cadrul manifestărilor dedicate centenarului acestuia. Concertul de la Paris al lui Horia Mihail este primul dintr-o serie de recitaluri pe care pianistul le va susţine pe parcursul anului 2011 în mai multe oraşe europene, aşa cum făcea, în urmă cu un secol şi jumătate, compozitorul şi pianistul Franz Liszt. Recitalul de mâine, din capitala Franţei, se va intitula „Franz Liszt şi România” şi este o versiune a periplului naţional de mare succes „Pianul călător”, desfăşurat în perioada 1-21 aprilie.
Cafeaua, sexul şi suflatul nasului se numără printre factorii care sporesc riscul de declanşare a atacurilor cerebrale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii din Olanda. Cercetarea, realizată pe un eşantion de 250 de pacienţi, a identificat opt factori de risc asociaţi cu declanşarea hemoragiilor de la nivelul creierului. Toţi aceşti factori cresc tensiunea arterială, principala cauză care provoacă spargerea capilarelor cerebrale, potrivit acestui studiu publicat în revista medicală Stroke. Peste 150.000 de persoane suferă un atac cerebral în Marea Britanie în fiecare an. Hemoragiile cerebrale se produc atunci când un vas de sânge slăbit, cunoscut sub numele de "anevrism cerebral", se sparge. Acest fapt poate avea ca rezultat deteriorarea funcţiilor creierului sau chiar moartea. Potrivit acestui studiu, cafeaua se face vinovată de producerea a 10,6% din totalul cazurilor de spargere a anevrismelor. Pe locul al doilea se află practicarea exerciţiilor fizice de intensitate viguroasă (7,9%), iar suflatul nasului ocupă locul al treilea cu 5,4%. Autorii acestui studiu afirmă că o persoană din 50 prezintă anevrisme cerebrale, însă foarte puţine dintre acestea se sparg.
Lucrarea "Missa Solemnis", de Ludwig van Beethoven, va fi interpretată, astăzi, de Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului olandez Jan Stulen, în cadrul unui concert vocal-simfonic. Invitat de peste zece ani al filarmonicii clujene, dirijorul olandez Jan Stulen conduce catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht. Repertoriul său cuprinde o arie stilistică largă, de la Bach la lucrări de avangardă sau jazz. De asemenea, Jan Stulen a dirijat numeroase concerte pentru tineret, difuzate la televizor. Prestanţa dirijorală a lui Jan Stulen s-a extins şi în domeniul operei, unde a acoperit repertoriul de la Gluck până la Britten. Concertul va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
Cea de a VIII-a ediţie a festivalului 'VEDETEATRU', organizat anual de Teatrul 'George Ciprian' din Buzău cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi UNITER, va fi dedicată comediei, în cele opt zile ale manifestării urmând a fi prezentate 12 spectacole. Evenimentul va avea cinci secţiuni. Secţiunea oficială se va deschide mâine cu spectacolul Teatrului Odeon - 'Natură moartă cu nepot obez' de Ion Sapdaru, în regia lui Eugen Făt - şi se va încheia pe 21 mai, cu festivitatea de premiere. O altă secţiune - Vedeta de mâine - se va desfăşura la Cafeneaua Artiştilor în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I. L. Caragiale', iar secţiunea 'Bucuria ochiului din ureche' în parteneriat cu Teatrul Naţional Radiofonic, la Biblioteca 'V. Voiculescu', alte două secţiuni fiind dedicate teatrului pentru elevi şi cărţii de teatru.
Spectacolul 'Comedie pe întuneric' de Peter Schaffer, în regia lui Cristian Dumitru, va fi prezentat duminică, de la ora 20,00, la Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB. Din distribuţie fac parte actorii Anda Caropol, Cornel Ciupercescu, Viorel Comanici, Tiberiu Păun, Vlad Jipa, Viorica Bantaş şi Cristina Florea, în timp ce scenografia este semnată de Raluca Ştefan, iar traducerea este realizată de Dorin Dron. Peter Shaffer este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi britanici ai secolul al XX-lea. Mai multe dintre creaţiile sale au fost ecranizate, cel mai mare succes fiind înregistrat cu Equus şi Amadeus, cu care a câştigat opt premii Oscar. Piesa pusă în scenă la ArCuB este o savuroasă comedie de situaţie, care reaminteşte cu originalitate că oamenii sunt supuşi mereu neprevăzutului. O simplă pană de curent generează un lanţ de surprize amuzante, ce amplifică umorul englezesc, conturând o farsă modernă.
Producătoarea Ada Solomon a fost selectată în programul Producers on the Move, ce va avea loc începând de mâine şi până pe 17 mai, în timpul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. În total, la acest program, destinat perfecţionării profesionale a producătorilor, vor participa 25 de specialişti, cel mai mare număr de participanţi în cei 12 ani de existenţă a Producers on the Move. Ada Solomon va reprezenta România şi este prezentă în acest progam alături de producători din ţări precum Albania, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Franţa. În ultimii doi ani, România a fost reprezentată de Dan Burlac, respectiv Daniel Mitulescu. Ada Solomon este unul dintre cei mai cunoscuţi producători din România, participând la filme precum "Medalia de onoare", de Călin Netzer, "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, şi "Marilena de la P7", de Cristian Nemescu. De asemenea, aceasta este directoarea Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT din Bucureşti.
Filmele europene domină selecţia oficială a celei de-a 43-a ediţii a secţiunii Quinzaine des Réalisateurs din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţie 16 fiind regizate de cineaşti europeni. Programul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs este deosebit de bogat în noutăţi în acest an, deoarece din cele 25 de lungmetraje incluse în competiţia oficială 23 reprezintă premiere mondiale şi 8 sunt filme de debut. Lungmetrajul european este deosebit de bine reprezentat în acest an, prin 16 titluri (semnate de regizori francezi, belgieni, bulgari, olandezi, irlandezi, suedezi, austrieci şi islandezi) şi patru coproducţii, selecţionate de Frédéric Boyer, delegatul general al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.