Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
17 mai 2011
Muzeul Satului sărbătoreşte 75 de ani printr-o expoziţie, concerte şi inaugurarea noii zone
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală sărbătoreşte, de astăzi și până pe 22 mai, 75 de ani de la înfiinţare, printr-o expoziţie cu cele mai frumoase obiecte din muzeu, concerte cu Harry Tavitian şi Marius Mihalache şi prin inaugurarea unei noi părţi din muzeu, incluzând Aleea minorităţilor. Programul aniversar va aminti ce au însemnat Şcoala Sociologică de la Bucureşti şi Dimitrie Gusti. În cadrul unei sesiuni ştiinţifice, mari personalităţi ale domeniului vor vorbi despre "Timpul muzeelor". Astăzi, de la ora 12.30, va avea loc deschiderea pentru public a Satului Nou, care include biserica Turea şi Aleea minorităţilor. De la ora 16.00, va fi deschisă expoziţia "La 75 de ani după Dimitrie Gusti", unde vor fi expuse cele mai frumoase obiecte din colecţiile muzeului. Vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, dar şi să asculte cele mai renumite voci ale prietenilor muzeului. În ziua de 21 mai, de la ora 18.00, cunoscutul artist Marius Mihalache va susţine un recital alături de fiul său, Lorin Mihalache. Harry Tavitian îşi aşteaptă admiratorii în cadrul unui concert de jazz, în data de 22 mai, la ora 17.00.
Festival de muzică barocă, la Cluj
Mai multe lucrări vor fi interpretate, în primă audiţie mondială, la a doua ediţie a Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza". Manifestarea va avea loc, începând de astăzi şi până pe 23 mai, la Cluj-Napoca. Unul dintre directorii Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza", Maria Abrudan, a declarat că evenimentul doreşte să promoveze interpretarea autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau cópii ale acestora. Prima ediţie a avut loc în 2009 şi s-a bucurat de succes, justificându-se reeditarea festivalului după doi ani. În cadrul evenimentului mai multe lucrări vor fi interpretate în primă audiţie mondială. Directorul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca, Bernard Houliat, a declarat că instituția pe care o conduce organizează concertul "Ausonia" în premieră mondială, continuând astfel promovarea muzicii baroce.
„Tragedia lui Carmen”, pentru ultima dată pe scena TNB
Pe scena mare a Teatrului Naţional din București va avea loc, joi, 19 mai, de la ora 20.00, ultima reprezentaţie a spectacolului „Tragedia lui Carmen”. Inedită întâlnire între operă şi teatru, spectacolul realizat de Ion Caramitru pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - s-a jucat cu succes pe scena mare a naționalului vreme de o stagiune, aducând în faţa publicului tragica poveste a unei femei care nu poate să ofere decât suferinţă şi durere în viaţa bărbaţilor vrăjiţi de ea. Beneficiind de trei variante de distribuţie, în care s-au regăsit nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi, spectacolul « Tragedia lui Carmen » a fost anunţat încă de la premieră ca un proiect experimental, conceput pentru un număr limitat de reprezentaţii. Data la care expiră drepturile de autor este şi data ultimei reprezentaţii la București. Spectacolul de joi, 19 mai, beneficiază de interpretarea excepţională a Orchestrei Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare.
Al patrulea CD al Colecţiei 'Mari Actori Români' este dedicat lui Horaţiu Mălăele
Cel de-al patrulea CD al Colecţiei 'Mari Actori Români' îi va fi dedicat lui Horaţiu Mălăele, acesta urmând să fie lansat pe 22 mai, la Palatul Copiilor din București. Evenimentul va fi urmat de un recital extraordinar - 'Horaţiu Mălăele - Sunt un orb'. Recitalul este transpus pe CD-ul colecţiei iar spectatorii prezenţi la premieră vor primi drept cadou din partea organizatorilor câte un exemplar. Spectacolul 'Sunt un orb' s-a născut din nevoia artistului Horaţiu Mălăele de a împărtăşi publicului poeziile pe care le-a îndrăgit din copilărie până la vârsta maturităţii, oferindu-le noi valenţe prin interpretarea sa originală. Costul biletelor este de 70 de lei şi include CD-ul cu acelaşi nume din Colecţia 'Mari Actori Români'. Recitalul va fi reluat şi pe data de 7 iunie, în acelaşi loc. În Colecţia 'Mari Actori Români' au fost lansate până în prezent CD-urile de autor 'Fluture în lesă de aur', cu Mircea Albulescu, 'Miscellanea', cu Radu Beligan, şi 'Taclale', cu Ion Lucian.
Scriitorul Laurian Stănchescu va merge pe jos de la Hobiţa la Paris, în memoria lui Brâncuşi
Scriitorul Laurian Stănchescu va merge pe jos de la Hobiţa la Paris, în memoria lui Constantin Brâncuşi, călătoria sa urmând să înceapă în 21 mai, la ora 10.00. Acest demers cultural reface drumul artistului român din anii 1903-1904, când a plecat din țara natală. În februarie, Laurian Stănchescu a chemat personalităţi din cultură şi politică să îl celebreze pe Constantin Brâncuşi în faţa Ateneului Român. Atunci, aproximativ 40 de persoane au format un cerc uman simbolic în memoria lui Constantin Brâncuşi, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea celebrului sculptor. Totodată, Google şi-a modificat logoul pentru a celebra 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, noul logo fiind alcătuit atunci din şapte lucrări realizate de celebrul sculptor. Luna aceasta, Ministerul Culturii a anunţat că va începe procedurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, care curpinde operele lui Constantin Brâncuşi "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Coloana Infinitului", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
"Maratonul de Poezie şi Jazz" - în noaptea de 20 spre 21 mai, la Teatrul Naţional de Operetă
Ediţia a treia a evenimentului multiart "Maratonul de Poezie şi Jazz" se va desfăşura, în noaptea de 20 spre 21 mai, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Maratonul este un eveniment care îşi propune să prezinte publicului, timp de şapte ore neîntrerupte, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane, în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi internaţional. În cadrul evenimentului, 40 de scriitori contemporani din România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria vor susţine lecturi, acompaniaţi de reprezentanţi de marcă ai jazzului, începând de vineri, 20 mai, de la ora 22:00, până sâmbătă, 21 mai, la ora 05:00. "Maratonul de Poezie şi Jazz" va fi transmis în direct de coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural. Antologia acestei ediţii a "Maratonului de Poezie şi Jazz", apărută la editura Tracus Arte, va fi lansată, cu această ocazie, ca o mărturie scrisă a unui eveniment care îşi propune să devină un reper anual al întâlnirii dintre artele poetice şi cele ale jazzului.
Cluj: Lucrări interpretate în premieră mondială la Festivalul de Muzică Barocă 'La Stravaganza'
Valoroase piese muzicale în stil baroc, aparţinând unor compozitori transilvăneni din secolul al XVII-lea şi descoperite în fondurile Filialei Sibiu a Arhivelor Statului, vor fi interpretate în premieră mondială de Ansamblul 'Ausonia' la Festivalul de Muzică Barocă 'La Stravaganza', care începe, astăzi, la Cluj-Napoca. Festivalul, ajuns la cea de-a doua ediţie, este organizat de Academia de Muzică 'Gheorghe Dima', în parteneriat cu Centrele Culturale Francez şi German din Cluj-Napoca şi doreşte să promoveze interpretarea muzicii baroce cu instrumente de epocă autentice sau cu reproduceri de calitate ale acestora şi în tehnici bazate pe studiul vechilor tratate de muzică. Manifestarea include concerte, un concurs de muzică barocă pentru formaţii camerale dotat cu premii, un simpozion de muzicologie şi cursuri de măiestrie susţinute de soprana Monika Mauch din Germania şi de profesorul de vioară Mihai Ghiga de la Universitatea Muzică din Bucureşti, care a ales ca temă 'Mecanica şi tehnica arcuşului baroc'. Publicul clujean va putea audia lucrări celebre de Mozart, Handel, Scarlatti, Uccelini, Kayser şi Lolli în concertele susţinute de prestigioşi interpreţi din ţară şi din străinătate, la Biserica 'Sfântul Mihail' şi la Biserica Evanghelică.
Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici
Festivalul de la Cannes este "singura scenă care le permite regizorilor din ţările mici să intre în cinematografia mondială", a declarat cineastul sârb, Emir Kusturica, după ce a primit Legiunea de onoare din partea ministrului francez al Culturii, Frédéric Mitterrand. În opinia oficialului francez, "Emir Kusturica a creat o nuanţă unică şi contrastantă, o cinematografie care se doreşte o interpretare sintetică a vieţii, în care oniricul se întâlneşte cu brutalitatea realului, în care fanfara lumii traversează marele suflu al istoriei". Emir Kusturica a fost desemnat, în acest an, preşedintele juriului secţiunii Un Certain Regard de la Cannes. El a primit prestigiosul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu", în 1985, şi "Underground", zece ani mai târziu, dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor", în 1988. Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu Diego Maradona, supranumit "Dumnezeul fotbalului".
Un portret al actriţei Elizabeth Taylor realizat de Andy Warhol, vândut cu 26,9 milioane de dolari
Un portret al actriţei Elizabeth Taylor, realizat în anul 1963 de Andy Warhol, a fost achiziţionat pentru suma de 26,9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate la New York. Tabloul face parte dintr-o serie de 12 portrete pe care Andy Warhol le-a făcut în anul 1963, ca omagiu adus celebrei dive de la Hollywood. Preţul cu care s-a vândut acest tablou a depăşit precedentul record deţinut tot de un portret al actriţei Elizabeth Taylor, realizat de Andy Warhol, care a fost vândut în 2007 pentru 23 de milioane de dolari. Elizabeth Taylor a murit în luna martie, la vârsta de 79 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace. Andy Warhol, considerat "părintele curentului pop-art", a murit în 1987.
Orchestra de Cameră Radio îl aduce pe Mozart, la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio, la o scriitură violonistică de virtuozitate, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta maestrului dirijor Amaury du Closel şi în interpretarea remarcabilă a violonistului Horia Văcărescu. Din programul serii mai fac parte şi Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri şi Simfonia pentru pian şi orchestră de cameră de Ernst Toch, solistă Jenny Zaharieva. Cunoscut publicului românesc din frecventele sale apariţii la pupitrul mai multor orchestre de la noi, cu programe de factură aleasă, Amaury du Closel a studiat compoziţia cu Max Deutsch şi dirijatul de orchestră cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons, Belgia. Director muzical al orchestrei „Camerata de Versailles” şi al „Operei de Cameră” din Paris, Amaury du Closel a creat, în 1988, ansamblul Sinfonietta de Chambord. Afirmat de timpuriu în viaţa muzicală din România, violonistul Horia Văcărescu şi-a dobândit un loc de frunte în cadrul generaţiei sale. Stabilit la Londra, el a reuşit să capteze atenţia publicului britanic şi mai ales a criticii de specialitate care i-a remarcat „virtuozitatea extremă”, „prestatia încântătoare” şi „marele talent”. Pianista Jenny Zaharieva este o prezenţă activă prin recitaluri şi concerte pe scenele din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Asia şi Africa.
Muzeul Satului sărbătoreşte 75 de ani printr-o expoziţie, concerte şi inaugurarea noii zone
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală sărbătoreşte, de astăzi și până pe 22 mai, 75 de ani de la înfiinţare, printr-o expoziţie cu cele mai frumoase obiecte din muzeu, concerte cu Harry Tavitian şi Marius Mihalache şi prin inaugurarea unei noi părţi din muzeu, incluzând Aleea minorităţilor. Programul aniversar va aminti ce au însemnat Şcoala Sociologică de la Bucureşti şi Dimitrie Gusti. În cadrul unei sesiuni ştiinţifice, mari personalităţi ale domeniului vor vorbi despre "Timpul muzeelor". Peste doar câteva minute, va avea loc deschiderea pentru public a Satului Nou, care include biserica Turea şi Aleea minorităţilor. De la ora 16.00, va fi deschisă expoziţia "La 75 de ani după Dimitrie Gusti", unde vor fi expuse cele mai frumoase obiecte din colecţiile muzeului. Vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, dar şi să asculte cele mai renumite voci ale prietenilor muzeului. În ziua de 21 mai, de la ora 18.00, cunoscutul artist Marius Mihalache va susţine un recital alături de fiul său, Lorin Mihalache. Harry Tavitian îşi aşteaptă admiratorii în cadrul unui concert de jazz, în data de 22 mai, la ora 17.00.
Filmul "Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi" a avut premiera la Cannes
Cel de-al patrulea film din franciza "Piraţii din Caraibe", care cu siguranţă nu va fi ultimul din serie, potrivit declaraţiilor actorului Johnny Depp, a avut premiera mondială la Cannes, în afara competiţiei oficiale a celei de-a 64-a ediţii a festivalului. Plecat în căutarea Fântânii Tinereţii, căpitanul Jack Sparrow, un pirat care nu crede în nimic şi care nu respectă nicio lege, îşi întâlneşte echivalentul feminin, Angelica, o mai veche cunoştinţă, întruchipată de personajul interpretat de Penelope Cruz. Jack Sparrow se întâlneşte din nou în această călătorie şi cu tatăl său, jucat de Keith Richards, chitaristul legendarei trupe The Rolling Stones, al cărui chip ridat dovedeşte că nu a descoperit preţioasa licoare capabilă să îi ofere tinereţea veşnică. Pentru producătorii filmului, care au încasat deja 1,8 miliarde de euro din precedentele trei pelicule din această franciză, pare destul de greu să îşi imagineze un sfârşit pentru seria "Piraţii din Caraibe".
AC/DC: Nu le vom permite niciodată fanilor să ne descarce muzica de pe Internet
Rockerii australieni din trupa AC/DC au declarat, într-un interviu recent, că nu vor accepta niciodată ca muzica lor să fie descărcată în format digital de pe Internet. Membrii grupului australian, care a lansat un nou DVD live pe 9 mai, intitulat "AC/DC: Live At River Plate", au declarat pentru Sky News că doresc ca piesele lor să poată fi cumpărate doar atunci când fac parte dintr-un album. Solistul Brian Johnson consideră că motivul pentru care trupa AC/DC a rezistat atât de mult timp în industria muzicală se datorează faptului că membrii ei "au rămas fideli formulei originale şi rock n' roll-ului". "Nu încercăm să ne schimbăm şi acest lucru atinge o coardă sensibilă. Am supravieţuit mai multor tendinţe şi mode din industria muzicală. Cântăm în continuare ceea ce am cântat dintotdeauna - bătrânul şi bunul rock and roll", a adăugat Brian Johnson. Trupa AC/DC a susţinut, pe 16 mai 2010, un concert la Bucureşti, unde au participat aproximativ 60.000 de spectatori.
"Maratonul de Poezie şi Jazz" - în noaptea de 20 spre 21 mai, la Teatrul Naţional de Operetă
Ediţia a treia a evenimentului multiart "Maratonul de Poezie şi Jazz" se va desfăşura, în noaptea de 20 spre 21 mai, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Maratonul este un eveniment care îşi propune să prezinte publicului, timp de şapte ore neîntrerupte, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane, în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi internaţional. În cadrul evenimentului, 40 de scriitori contemporani din România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria vor susţine lecturi, acompaniaţi de reprezentanţi de marcă ai jazzului, începând de vineri, 20 mai, de la ora 22:00, până sâmbătă, 21 mai, la ora 05:00. "Maratonul de Poezie şi Jazz" va fi transmis în direct de coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural. Antologia acestei ediţii a "Maratonului de Poezie şi Jazz", apărută la editura Tracus Arte, va fi lansată, cu această ocazie, ca o mărturie scrisă a unui eveniment care îşi propune să devină un reper anual al întâlnirii dintre artele poetice şi cele ale jazzului.
Cluj: Lucrări interpretate în premieră mondială la Festivalul de Muzică Barocă 'La Stravaganza'
Valoroase piese muzicale în stil baroc, aparţinând unor compozitori transilvăneni din secolul al XVII-lea şi descoperite în fondurile Filialei Sibiu a Arhivelor Statului, vor fi interpretate în premieră mondială de Ansamblul 'Ausonia' la Festivalul de Muzică Barocă 'La Stravaganza', care începe, astăzi, la Cluj-Napoca. Festivalul, ajuns la cea de-a doua ediţie, este organizat de Academia de Muzică 'Gheorghe Dima', în parteneriat cu Centrele Culturale Francez şi German din Cluj-Napoca şi doreşte să promoveze interpretarea muzicii baroce cu instrumente de epocă autentice sau cu reproduceri de calitate ale acestora şi în tehnici bazate pe studiul vechilor tratate de muzică. Manifestarea include concerte, un concurs de muzică barocă pentru formaţii camerale dotat cu premii, un simpozion de muzicologie şi cursuri de măiestrie susţinute de soprana Monika Mauch din Germania şi de profesorul de vioară Mihai Ghiga de la Universitatea Muzică din Bucureşti, care a ales ca temă 'Mecanica şi tehnica arcuşului baroc'. Publicul clujean va putea audia lucrări celebre de Mozart, Handel, Scarlatti, Uccelini, Kayser şi Lolli în concertele susţinute de prestigioşi interpreţi din ţară şi din străinătate, la Biserica 'Sfântul Mihail' şi la Biserica Evanghelică.
"Sărbătoarea Marionetelor", între 16 - 24 mai, la Teatrul de Marionete Arad
"Sărbătoarea Marionetelor" se desfăşoară, până pe 24 mai, la Teatrul de Marionete din Arad, manifestarea fiind prilejuită de aniversarea a 60 de ani de la primul spectacol cu marionete realizat în această localitate, în 1951. Cu această ocazie, vor avea loc o serie de spectacole susţinute de teatre de animaţie din ţară şi din străinătate şi se va desfăşura o nouă etapă a proiectului cu finanţare europeană "Vagabondaj", proiect în care sunt implicate, pe lângă Teatrul de Marionete din Arad, Compania Karromato din Praga şi Teatrul de Păpuşi din Belfort, Franţa. De asemenea, în cadrul manifestării vor mai susţine spectacole Teatrul "Ion Creangă" din Bucureşti, Teatrul de Păpuşi Puk din Cluj - Napoca, Trupa "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional din Târgu Mureş şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri din Craiova. Teatrul de Marionete Arad este, alături de Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, singura instituţie din ţară unde se mai foloseşte în mod curent tehnica mânuirii marionetei.
Robert De Niro va produce pentru HBO un lungmetraj despre magnatul Bernie Madoff
Robert De Niro va produce pentru postul HBO un lungmetraj de televiziune, în care actorul american va fi şi protagonist, filmul fiind inspirat din viaţa lui Bernie Madoff, celebrul magnat din lumea finanţelor, condamnat la 150 de ani de închisoare pentru fraudă. Jane Rosethal, partenera lui De Niro în compania care organizează Festivalul Tribeca, va fi coproducătoarea acestui proiect. Postul HBO a achiziţionat drepturile de ecranizare a romanului "The Wizard of Lies: Bernie Madoff and the Death of Trust" de Diane Henrique, lansat în luna aprilie, în care scriitoarea americană explică maniera în care expertul în operaţiuni la bursă Bernie Madoff a reuşit să delapideze, de-a lungul anilor, 65 de miliarde de dolari de la o serie de investitori naivi, înfiinţând o schemă piramidală care s-a dovedit a fi cea mai mare escrocherie realizată vreodată la bursa din Wall Street.
Orchestra de Cameră Radio îl aduce pe Mozart, la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, mâine, de la ora 19.00, la Sala Radio, la o scriitură violonistică de virtuozitate, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta maestrului dirijor Amaury du Closel şi în interpretarea remarcabilă a violonistului Horia Văcărescu. Din programul serii mai fac parte şi Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri şi Simfonia pentru pian şi orchestră de cameră de Ernst Toch, solistă Jenny Zaharieva. Cunoscut publicului românesc din frecventele sale apariţii la pupitrul mai multor orchestre de la noi, cu programe de factură aleasă, Amaury du Closel a studiat compoziţia cu Max Deutsch şi dirijatul de orchestră cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons, Belgia. Director muzical al orchestrei „Camerata de Versailles” şi al „Operei de Cameră” din Paris, Amaury du Closel a creat, în 1988, ansamblul Sinfonietta de Chambord. Afirmat de timpuriu în viaţa muzicală din România, violonistul Horia Văcărescu şi-a dobândit un loc de frunte în cadrul generaţiei sale. Stabilit la Londra, el a reuşit să capteze atenţia publicului britanic şi mai ales a criticii de specialitate care i-a remarcat „virtuozitatea extremă”, „prestatia încântătoare” şi „marele talent”. Pianista Jenny Zaharieva este o prezenţă activă prin recitaluri şi concerte pe scenele din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Asia şi Africa.
„Portrete ale puterii”, la Bienala de artă contemporană de la Praga
Institutul Cultural Român din Praga susţine reprezentarea României la cea de-a V-a ediţie a Bienalei de artă contemporană, care va avea loc în perioada 19 mai-11 septembrie, în cadrul proiectului de grup „Portrete ale puterii”, propus de curatoarea britanică Jane Neal. Artiştii Zsolt Bodoni, Robert Fekete, Alexandr Tinei, Peter Sudar şi Attila Szucs, reprezentând România, Republica Moldova şi Ungaria, sunt legaţi prin etnie, locul naşterii sau prin spaţiul de viaţă şi de creaţie. Istoria locurilor în care au crescut sau în care s-au format artistic şi trecutul imperialist-comunist le-au lăsat urme semnificative, influenţându-i în modul în care reprezintă sau în deciziile de stil, de multe ori lăsându-se conştient influenţaţi de tendinţele socialism-realismului. Curatoarea britanică, Jane Neal, reuneşte în această expoziţie de grup diferite reprezentări, „portrete” ale puterii, umane sau obiectuale, portrete alegorice sau semnificanţi ai puterii, ai statutului, ai autorităţii sau chiar ai statului. Bienala de artă contemporană de la Praga este găzduită de o fabrică de instrumente de zbor.
A 18-a gală a premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani va avea loc pe 29 ianuarie 2012
Cea de-a 18-a gală a premiilor decernate de Sindicatul actorilor americani va avea loc pe 29 ianuarie 2012, la Los Angeles, informează hollywoodreporter.com. Nominalizările vor fi anunţate pe 14 decembrie, cu o zi mai devreme decât comunicaseră anterior producătorii galei. Astfel, membrii sindicatului vor avea la dispoziţie o zi suplimentară pentru a analiza evoluţiile colegilor lor de breaslă şi pentru a decide asupra viitorilor câştigători. Filmul "Discursul regelui" a fost marele câştigător al galei Sindicatului actorilor americani din 2011, obţinând premiile pentru cea mai bună distribuţie şi cel mai bun actor în rolul principal. Premiul pentru cea mai bună distribuţie acordat de Sindicatul actorilor americani este echivalentul premiului Oscar pentru cel mai bun film acordat de Academia de film americană. Sindicatul actorilor americani este format din aproximativ 120.000 de artişti de film şi televiziune.
Berlinul va restitui Turciei o statuie antică a Sfinxului
Berlinul va restitui Turciei, până pe 28 noiembrie, o statuie antică a Sfinxului, revendicată ani la rând de autoritățile de la Ankara. Statuia Sfinxului, care datează din epoca bronzului, a fost descoperită de arheologii germani la est de Capitala Turciei şi este expusă din 1915 la Muzeul Pergamon din Berlin. Ministerul German al Culturii a anunțat că decizia de restituire a obiectului a fost luată după îndelungi dezbateri și în semn de bunăvoinţă faţă de prietenia germano-turcă. Acest gest va atrage după sine o serie de măsuri care vizează intensificarea colaborării dintre cele două state în domeniul arheologiei şi culturii. Germania refuză în general restituirea obiectelor antice dacă acestea au fost dobândite pe cale legală. Guvernul de la Berlin a respins recent solicitările Egiptului de a-i restitui un bust al reginei Nefertiti, susţinând că revendicarea nu are un temei legal.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.