Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 mai 2011
Orchestra de Cameră Radio îl aduce pe Mozart, la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la o scriitură violonistică de virtuozitate, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta maestrului dirijor Amaury du Closel şi în interpretarea remarcabilă a violonistului Horia Văcărescu. Din programul serii mai fac parte şi Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri şi Simfonia pentru pian şi orchestră de cameră de Ernst Toch, solistă Jenny Zaharieva. Cunoscut publicului românesc din frecventele sale apariţii la pupitrul mai multor orchestre de la noi, cu programe de factură aleasă, Amaury du Closel a studiat compoziţia cu Max Deutsch şi dirijatul de orchestră cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons, Belgia. Director muzical al orchestrei "Camerata de Versailles" şi al "Operei de Cameră" din Paris, Amaury du Closel a creat, în 1988, ansamblul Sinfonietta de Chambord. Afirmat de timpuriu în viaţa muzicală din România, violonistul Horia Văcărescu şi-a dobândit un loc de frunte în cadrul generaţiei sale. Stabilit la Londra, el a reuşit să capteze atenţia publicului britanic şi mai ales a criticii de specialitate care i-a remarcat "virtuozitatea extremă", "prestatia încântătoare" şi "marele talent". Pianista Jenny Zaharieva este o prezenţă activă prin recitaluri şi concerte pe scenele din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Asia şi Africa.
"Maratonul de Poezie şi Jazz" - în noaptea de 20 spre 21 mai, la Teatrul Naţional de Operetă
Ediţia a treia a evenimentului multiart "Maratonul de Poezie şi Jazz" se va desfăşura, în noaptea de 20 spre 21 mai, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Maratonul este un eveniment care îşi propune să prezinte publicului, timp de şapte ore neîntrerupte, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane, în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi internaţional. În cadrul evenimentului, 40 de scriitori contemporani din România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria vor susţine lecturi, acompaniaţi de reprezentanţi de marcă ai jazzului, începând de vineri, 20 mai, de la ora 22:00, până sâmbătă, 21 mai, la ora 05:00. "Maratonul de Poezie şi Jazz" va fi transmis în direct de coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural. Antologia acestei ediţii a "Maratonului de Poezie şi Jazz", apărută la editura Tracus Arte, va fi lansată, cu această ocazie, ca o mărturie scrisă a unui eveniment care îşi propune să devină un reper anual al întâlnirii dintre artele poetice şi cele ale jazzului.
Opera Naţională Bucureşti participă la cea de-a 21-a ediţie a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi
La Bucureşti, începe, pe 21 mai, cea de-a 21 ediţie a Festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, eveniment la care va participa și Opera Naţională din Capitală. Instituția va găzdui două reprezentaţii importante în cadrul acestei manifestări: deschiderea festivalului cu "Veniţi să auziţi ce nu aţi mai vazut!", pe 21 mai, de la ora 19,00, şi, pe 23 mai, de la ora 20.00, spectacolul "White Lady's Power Places", de Mihaela Vosganian. Spectacolul "Veniţi să auziţi ce nu aţi mai vazut!" cuprinde trei momente. Primul este spectacolul "Vânzătorii de vise", feerie şi cabaret, de Irinel Anghel, care se va desfăşura pe esplanada Operei. Cel de-al doilea moment se numeşte "Dizzy Waltz. Round around time and space", SONeerie pentru chitară, voce, live electronics şi ansamblu de pahare pe un platou rotativ, aşa cum au caracterizat evenimentul cei doi compozitori - Irinel Anghel şi Sorin Romanescu. Momentul va avea loc în foaierul Operei. Al treilea eveniment din deschiderea festivalului va fi cantata "Moşii", de Adrian Iorgulescu, în sala mare a instituției, începând cu ora 20.00. Luni, 23 mai, tot de la ora 20.00, va avea loc cel de-al doilea eveniment din cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi. Spectacolul "White Lady's Power Places", de Mihaela Vosganian, se va bucura de participarea trombonistului Barrie Webb, alături de grupul Inter-Art.
O universitate israeliană i-a premiat pe fraţii Coen cu 1 milion de dolari
Universitatea din Tel Aviv a înmânat fraţilor Joel şi Ethan Coen un premiu în valoare de 1 milion de dolari, cu ocazia primei vizite pe care cei doi cineaşti americani au făcut-o în Israel. Cu puţin timp înainte de a urca pe scenă pentru a primi Dan David Prize, o distincţie anuală decernată de Universitatea din Tel Aviv oamenilor de ştiinţă şi artiştilor cu merite deosebite, Joel Coen a declarat că mama sa a locuit pentru o perioadă în Mandatul britanic pentru Palestina, înainte de înfiinţarea statului Israel, în anul 1948. Întrebaţi de jurnalişti dacă vor filma următorul lor proiect cinematografic în Israel, fraţii Coen au infirmat această speculaţie, declarând că inspiraţia şi creativitatea lor se dezvoltă cel mai bine pe un teritoriu familiar din punct de vedere cultural. Cei doi fraţi au respins apelul la boicotarea statului Israel iniţiat de o serie de artişti de seamă, care doreau să protesteze faţă de implantările evreieşti pe teritoriul în care Palestina doreşte să se înfiinţeze ca stat. Fraţii Coen sunt regizorii, scenariştii şi producătorii filmului "Nu există ţară pentru bătrâni", recompensat cu 4 premii Oscar.
Alexandru Tomescu – recital cu casa închisă la Sala Radio
Recitalul de mâine de la Sala Radio, din cadrul Turneului Stradivarius, se va derula cu casa închisă, biletele pentru acesta fiind epuizate încă de la începutul lunii. Evenimentul va putea fi ascultat în direct pe frecvenţele Radio România Cultural, Radio România Muzical şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Spectacolul va fi înregistrat de TVR Cultural şi transmis la o dată ulterioară. Sub titlul "Paganini – înger sau demon?", Alexandru Tomescu propune melomanilor un program inedit – Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Cele 24 de capricii vor fi însoţite de proiecţii video care completează atmosfera şi încearcă să redea bolile teribile care l-au chinuit pe compozitor în acea perioadă. Turneul Stradivarius 2011 are loc în perioada 5 – 29 mai, în 14 oraşe din ţară. După concertul de la Sala Radio, Alexandru Tomescu si Stradivariusul vor pleca mai departe spre Cluj Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare.
Regizorul ceh, Jiri Menzel, primeşte, la Bucureşti, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor
Regizorul ceh, Jiri Menzel, aflat în vizită la Bucureşti, va primi, astăzi, la ora 11,00, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, chiar din partea ministrului Kelemen Hunor. În decretul semnat de preşedintele României şi de ministrul Culturii se evidenţiază că distincţia îi este conferită lui Jiri Menzel "în semn de înaltă apreciere a activităţii sale regizorale, precum şi pentru contribuţia deosebită avută la promovarea culturii universale prin arta cinematografică". Cineastul ceh a venit la Bucureşti pentru a-şi prezenta filmele în timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh în perioada 16 - 19 mai, la Cinema Studio. Jiri Menzel este membru al Academy of Motion Picture Arts and Sciences, din Statele Unite, al Academiei Europene de Film şi a nou înfiinţatei Academii cehe de film si televiziune.
Muzeul Ţăranului Român organizează vizite gratuite ghidate de voluntarii săi, de Ziua Muzeelor
Muzeul Ţăranului Român din Capitală îşi invită publicul, astăzi, de Ziua Internaţională a Muzeelor, să viziteze gratuit expoziţiile şi să asculte poveştile voluntarilor săi. Încă din 2007, zeci de voluntari - studenţi, sociologi, etnologi, artişti, comunicatori şi arhitecţi - se implică în proiecte de educaţie muzeală, îi ajută pe angajaţii muzeului la montarea şi promovarea expoziţiilor, participă la târguri, luând interviuri meşterilor sau aplicând chestionare publicului, fac cercetări pe teren împreună cu specialiştii muzeului, strângând materiale şi mărturii. Voluntarii vor povesti, astăzi, vizitatorilor propriile lor istorii despre obiectele din muzeu şi îi vor îndemna să le spună şi pe ale lor. Intrarea la toate expoziţiile va fi gratuită.
Ion Caramitru conferențiază la Londra
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie anunţă organizarea, la Londra, a conferinţei LIMITELE AȘTEPTĂRII, susţinută de Ion Caramitru, în cadrul programului Culture Power. Întâlnirea va avea loc, mâine, şi va fi găzduită de Dr. Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic. Conferinţa va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Ion Caramitru, distins şi el cu Ordinul Imperiului Britanic, este actor, director general al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Uniunii Teatrale din România, fost vicepreşedinte al României post-revoluţionare, fost director al Teatrului Bulandra şi Ministru al Culturii în perioada 1996-2000. Apreciat actor de teatru şi film, Ion Caramitru a jucat o paletă largă de roluri, de la Hamlet și Edward al III-lea, până la roluri principale şi secundare în filme româneşti, britanice şi hollywoodiene.
Concurs de eseuri în spaniolă pornind de la un citat din Cioran
ICR Madrid continuă seria evenimentelor din cadrul Anului Literaturii Române în Spania și Centenarului Cioran, cu o propunere inedită: un concurs literar adresat scriitorilor de limbă spaniolă, indiferent de naționalitate. Aceștia vor trebui să trimită la sediul ICR Madrid, până la sfârșitul lunii iulie, un eseu în limba spaniolă, pornind de la un citat din opera lui Cioran. Premiul, în bani, va fi acordat în timpul Tîrgului de Carte Liber din perioada 5-7 octombrie 2011, când România este pentru prima dată țară invitată. Juriul, alcătuit din personalități ale culturii spaniole actuale, profesori, traducători, scriitori, va acorda un premiu unic. ICR Madrid dorește ca prin această propunere, inedită în seria evenimentelor culturale românești în străinătate, să se înscrie într-un obicei spaniol deja încetățenit, cel al concursurilor literare, și, în același timp, să reamintească publicului spaniol că 2011 este Anul Literaturii Române în Spania și că se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui filosof Emil Cioran.
Scriitorul Mircea Horia Simionescu, unul dintre scri¬itorii reprezen¬tativi ai literaturii române contem¬po¬rane, s-a stins din viaţă în această dimineaţă la vârsta de 83 de ani. Alături de Radu Petrescu şi Costache Olăreanu, Mircea Horia Simionescu a făcut parte din aşa-numita "Şcoală de la Tîrgovişte", care a deschis drumul postmodernismului românesc. Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928, la Târgovişte. Datorită scrierilor sale de-o pregnantă originalitate - apropiate spiritual de Ion Luca Caragiale, Franz Kafka, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Urmuz -, este considerat de Mircea Zaciu un trouble-fete al literaturii postbelice, iar de Adrian Marino, autorul "celei mai bune şi mai bine organizate parodii antiliterare din întreaga noastră literatură". Însemnările laboratorului epic al lui Mircea Horia Simionescu s-au structurat în ciclul de patru volume "Ingeniosul bine temperat", epopee a erorilor secolului, o glumă enormă a anotimpurilor în derivă. Opera sa reuneşte şi volumele: "Nesfârşitele primejdii", "Învăţături pentru Delfin", "Licitaţia", "Paltonul de vară", "Cum se face".Ultima sa carte antumă este masiva culegere de poeme "Versete de unică folosinţă". În 1998, el a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România.
Orchestra de Cameră Radio îl aduce pe Mozart, la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la o scriitură violonistică de virtuozitate, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta maestrului dirijor Amaury du Closel şi în interpretarea remarcabilă a violonistului Horia Văcărescu. Din programul serii mai fac parte şi Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri şi Simfonia pentru pian şi orchestră de cameră de Ernst Toch, solistă Jenny Zaharieva. Cunoscut publicului românesc din frecventele sale apariţii la pupitrul mai multor orchestre de la noi, cu programe de factură aleasă, Amaury du Closel a studiat compoziţia cu Max Deutsch şi dirijatul de orchestră cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons, Belgia. Director muzical al orchestrei "Camerata de Versailles" şi al "Operei de Cameră" din Paris, Amaury du Closel a creat, în 1988, ansamblul Sinfonietta de Chambord. Afirmat de timpuriu în viaţa muzicală din România, violonistul Horia Văcărescu şi-a dobândit un loc de frunte în cadrul generaţiei sale. Stabilit la Londra, el a reuşit să capteze atenţia publicului britanic şi mai ales a criticii de specialitate care i-a remarcat "virtuozitatea extremă", "prestatia încântătoare" şi "marele talent". Pianista Jenny Zaharieva este o prezenţă activă prin recitaluri şi concerte pe scenele din întreaga Europă, Statele Unite ale Americii, Asia şi Africa.
Lansare de carte - "Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare", de Pablo Neruda
Volumul "Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare", de Pablo Neruda, va fi lansat oficial, astăzi, la Bucureşti, anunţă Editura Vellant. La evenimentul care va avea loc la Cafe Verona vor participa traducătorul poemelor, Dan Munteanu Colán, directorul editorial Vellant, Simona Răuţă, traducătoarea memoriilor lui Pablo Neruda, Luminiţa Voina-Răuţ, şi ilustratoarea cărţii, Nura El-Sayed. Publicat în 1924, când poetul avea 19 ani, volumul "Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare" rămâne cea mai cunoscută şi mai citită scriere a lui Pablo Neruda. Un amestec dulce-amar de exuberanţă, pasiune, senzualitate şi dezolare, cartea i-a adus poetului chilian recunoaşterea internaţională, situându-l printre cei mai apreciaţi scriitori ai continentului sud-american. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viaţa socială a ţării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică. Recunoaşterea internaţională a poetului Neruda a culminat în 1971 prin acordarea premiului Nobel pentru literatură.
Despre poezia de astăzi, la Cafeneaua Critică
Ediţia de săptămîna aceasta a Cafenelei Critice se va desfăşura, vineri, în cadrul Tîrgului Naţional al Cărţii de Poezie, care are loc în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române. Tema dezbaterii este "Cărţi de poezie 2010-2011. Bilanţ de etapă". Vor lua cuvântul, în calitate de invitaţi, poeţii Traian T. Coşovei, Ion Mureşan, Radu Vancu, Daniel D. Marin şi alţi autori de cărţi, precum şi poeta Magda Cârneci şi criticul Cosmin Ciotloş. Amfitrionul întâlnirii este Ion Bogdan Lefter. Ediţia a II-a a Tîrgului Naţional al Cărţii de Poezie se desfăşoară, de astăzi şi până duminică, la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi în alte locaţii complementare. Cafeneaua Critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 90, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria actuală a fost inaugurată în martie 2010, la Clubul Control din Capitală.
Expoziţie Vasile Gorduz - Silvia Radu, la Chişinău
Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chişinău anunţă deschiderea, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, a expoziţiei Vasile Gorduz - Silvia Radu. La vernisajul de astăzi al expoziţiei, organizată în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, va fi prezentă artista Silvia Radu. Ea a absolvit, în 1960, Institutul de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu' din Bucureşti, iar din 1961 este prezentă în majoritatea expoziţiilor importante din ţară. Artista a realizat câteva remarcabile monumente de for public, printre care Sf. Gheorghe din Timişoara, o adevărată capodoperă a statuarului românesc. Vasile Gorduz este, aşa cum afirma istoricul de artă Dan Hăulică, un 'artist de o severă forţă interioară, aliind densitatea poeziei şi observaţia acută', care 'atinge nivelul exemplar al unei exigenţe care va marca benefic zestrea noastră morală'.
Alexandru Tomescu – recital cu casa închisă la Sala Radio
Recitalul de mâine de la Sala Radio, din cadrul Turneului Stradivarius, se va derula cu casa închisă, biletele pentru acesta fiind epuizate încă de la începutul lunii. Evenimentul va putea fi ascultat în direct pe frecvenţele Radio România Cultural, Radio România Muzical şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Spectacolul va fi înregistrat de TVR Cultural şi transmis la o dată ulterioară. Sub titlul "Paganini – înger sau demon?", Alexandru Tomescu propune melomanilor un program inedit – Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Cele 24 de capricii vor fi însoţite de proiecţii video care completează atmosfera şi încearcă să redea bolile teribile care l-au chinuit pe compozitor în acea perioadă. Turneul Stradivarius 2011 are loc în perioada 5 – 29 mai, în 14 oraşe din ţară. După concertul de la Sala Radio, Alexandru Tomescu si Stradivariusul vor pleca mai departe spre Cluj Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare.
Opera Naţională Bucureşti participă la cea de-a 21-a ediţie a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi
La Bucureşti, începe, pe 21 mai, cea de-a 21 ediţie a Festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, eveniment la care va participa și Opera Naţională din Capitală. Instituția va găzdui două reprezentaţii importante în cadrul acestei manifestări: deschiderea festivalului cu "Veniţi să auziţi ce nu aţi mai vazut!", pe 21 mai, de la ora 19,00, şi, pe 23 mai, de la ora 20.00, spectacolul "White Lady's Power Places", de Mihaela Vosganian. Spectacolul "Veniţi să auziţi ce nu aţi mai vazut!" cuprinde trei momente. Primul este spectacolul "Vânzătorii de vise", feerie şi cabaret, de Irinel Anghel, care se va desfăşura pe esplanada Operei. Cel de-al doilea moment se numeşte "Dizzy Waltz. Round around time and space", SONeerie pentru chitară, voce, live electronics şi ansamblu de pahare pe un platou rotativ, aşa cum au caracterizat evenimentul cei doi compozitori - Irinel Anghel şi Sorin Romanescu. Momentul va avea loc în foaierul Operei. Al treilea eveniment din deschiderea festivalului va fi cantata "Moşii", de Adrian Iorgulescu, în sala mare a instituției, începând cu ora 20.00. Luni, 23 mai, tot de la ora 20.00, va avea loc cel de-al doilea eveniment din cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi. Spectacolul "White Lady's Power Places", de Mihaela Vosganian, se va bucura de participarea trombonistului Barrie Webb, alături de grupul Inter-Art.
Volumul "N-am venit să ţin un discurs", de Gabriel Garcia Marquez, în librării
Volumul "N-am venit să ţin un discurs", de Gabriel Garcia Marquez, poate fi găsit, începând de astăzi, în librăriile din România, anunţă Editura Rao. Volumul reuneşte 22 de texte, majoritatea inedite, dar şi unele rătăcite sau uitate, destinate a fi citite în public, pe care autorul - în prezent în vârstă de 83 de ani - le-a scris de-a lungul prodigioasei sale cariere. Specialiştii susţin că, prin tălmăcirea acestei valoroase cărţi în limba română, publicul are ocazia să facă o incursiune, dintr-un alt unghi şi sub o altă lumină, în fascinantul univers al creatorului "realismului magic". "Citind aceste discursuri" - mărturiseşte Gabriel García Márquez - "redescopăr cum m-am schimbat şi am evoluat ca scriitor". Gabriel Garcia Marquez, născut în Columbia, este una dintre personalităţile cele mai importante şi influente ale literaturii universale. Distins cu premiul Nobel pentru literatură în 1982, romancierul este şi povestitor, eseist, critic de cinema, autor de scenarii şi, mai cu seamă, un intelectual implicat în viaţa socială a Americii Latine.
Acces gratuit la Muzeul Judeţean Olt, timp de 10 zile
De astăzi şi până pe 27 mai, accesul în Muzeul Judeţean Olt va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori. În acest fel, instituţia marchează Ziua Internaţională a Muzeelor. Timp de zece zile, vor avea loc vernisaje ale unor expoziţii de sculptură şi numismatică, mese rotunde, concerte, proiecţii de filme documentare, dar şi ateliere de creaţie. Începând de astăzi, când programul va fi prelungit până seara la ora 20,00, vor putea fi vizitate gratuit toate expoziţiile de bază ale muzeului.
Cluj: TIFF va conferi Premiul pentru întreaga carieră actorului George Motoi
Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de teatru şi film din ultima jumătate de secol, George Motoi, va fi omagiat, la ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia autohtonă. Pe lângă acest premiu, George Motoi va fi omagiat la TIFF 2011 şi prin proiecţia specială a filmului 'Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu', programată pentru sâmbătă, 11 iunie, la Cinema Arta. George Motoi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cu o carieră care se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp în care a jucat în nenumărate piese de teatru, filme şi producţii TV. De asemenea, George Motoi s-a remarcat, de-a lungul timpului, şi ca regizor de teatru. Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu filmul 'Lupeni '29', în regia lui Mircea Drăgan. În 1985, realizează un rol de excepţie în producţia lui Mircea Veroiu, 'Adela', pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.
Saptamana Internationala a Muzicii Noi – conferința de presă
La Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania va avea loc, mâine, de la ora 13,00, conferinta de presă a Festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi, ajuns la editia a 21-a. Despre evenimentele si artistii din festival vor vorbi preşedintele Uniunii Compozitorilor, Adrian Iorgulescu, compozitorul Irinel Anghel, Oltea Serban-Parau - director al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi Redactor Şef al Radio România Cultural, Barrie Webb - artist invitat al festivalului, din Marea Britanie, şi Alis Vasile - Arts Projects Manager la British Council. Ediţia a 21-a a Festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi propune artiştilor şi publicului o temă nouă, cea a spectacolului muzical.
Festivalul Culturii Române aduce muzica românească la Cracovia
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Culturii Române de la Cracovia aduce în prim-plan muzica românească, prin prezentarea unor spectacole şi concerte cu Ada Milea şi Alexander Bălănescu, Matze, DJ Rolf şi VJ Tom, Zdob şi Zdub, Maria Răducanu sau Maxim Belciug. Festivalul Culturii Române, organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia, începe astăzi, la Teatrul Groteska, cu spectacolul "Insula", născut din colaborarea Adei Milea cu celebrul violonist şi compozitor Alexander Bălănescu. Spectacolul este o adaptare a piesei omonime a lui Gellu Naum, având la bază povestea lui Robinson Crusoe reinterpretată ca metaforă a iluziei independenţei şi libertăţii, a nelegării de oameni şi lucruri. Mâine, clubul Alchemia din cartierul evreiesc Kazimierz, unul din locurile de referinţă pentru festivalurile organizate de ICR Varşovia în ultimii ani, găzduieşte proiectul "Pericol", un colaj video şi muzical marca Matze, DJ Rolf şi VJ Tom. Proiectul îmbină fragmente audio şi video din filme poloneze şi internaţionale, mixate cu material în limba română.
Brăila: Marius Ţeicu, preşedinte al juriului Concursului Internaţional 'George Grigoriu'
Compozitorul Marius Ţeicu va fi preşedintele juriului Concursului Internaţional de muzică uşoară 'George Grigoriu' de la Brăila, unde se vor întrece 24 de tineri din 13 ţări. Festivalul, care atrage an de an la Brăila tineri pasionaţi de muzică uşoară, este programat, anul acesta, în perioada 20-22 mai. Evenimentul îşi propune promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii uşoare româneşti şi internaţionale. Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani şi se desfăşoară cu acompaniament orchestral live. Fiecare concurent va interpreta o piesă din repertoriul propriu şi o melodie compusă de George Grigoriu.
Orchestra de Cameră Radio îl aduce pe Mozart, la Sala Radio
La final, vă reamintim că Orchestra de Cameră Radio invită publicul, astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, la o scriitură violonistică de virtuozitate, Concertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră, al lui Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta maestrului dirijor Amaury du Closel şi în interpretarea remarcabilă a violonistului Horia Văcărescu. Din programul serii mai fac parte şi Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri şi Simfonia pentru pian şi orchestră de cameră de Ernst Toch, solistă Jenny Zaharieva.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.