LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 mai 2011
Alexandru Tomescu – recital cu casa închisă la Sala Radio
Recitalul de astăzi de la Sala Radio, din cadrul Turneului Stradivarius, se va derula cu casa închisă, biletele pentru acesta fiind epuizate încă de la începutul lunii. Evenimentul va putea fi ascultat în direct pe frecvenţele Radio România Cultural, Radio România Muzical şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Spectacolul va fi înregistrat de TVR Cultural şi transmis la o dată ulterioară. Sub titlul „Paganini – înger sau demon?”, Alexandru Tomescu propune melomanilor un program inedit – Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Cele 24 de capricii vor fi însoţite de proiecţii video care completează atmosfera şi încearcă să redea bolile teribile care l-au chinuit pe compozitor în acea perioadă. Turneul Stradivarius 2011 are loc în perioada 5 – 29 mai, în 14 oraşe din ţară. După concertul de la Sala Radio, Alexandru Tomescu si Stradivariusul vor pleca mai departe spre Cluj Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare.
Saptamana Internationala a Muzicii Noi – conferința de presă
La Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania va avea loc, astăzi, de la ora 13,00, conferinta de presă a Festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi, ajuns la editia a 21-a. Despre evenimentele si artistii din festival vor vorbi preşedintele Uniunii Compozitorilor, Adrian Iorgulescu, compozitorul Irinel Anghel, Oltea Serban-Parau - director al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi Redactor Şef al Radio România Cultural, Barrie Webb - artist invitat al festivalului, din Marea Britanie, şi Alis Vasile - Arts Projects Manager la British Council. Ediţia a 21-a a Festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi propune artiştilor şi publicului o temă nouă, cea a spectacolului muzical.
Cluj: TIFF va conferi Premiul pentru întreaga carieră actorului George Motoi
Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de teatru şi film din ultima jumătate de secol, George Motoi, va fi omagiat, la ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia autohtonă. Pe lângă acest premiu, George Motoi va fi omagiat la TIFF 2011 şi prin proiecţia specială a filmului 'Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu', programată pentru sâmbătă, 11 iunie, la Cinema Arta. George Motoi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, cu o carieră care se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp în care a jucat în nenumărate piese de teatru, filme şi producţii TV. De asemenea, George Motoi s-a remarcat, de-a lungul timpului, şi ca regizor de teatru. Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu filmul 'Lupeni '29', în regia lui Mircea Drăgan. În 1985, realizează un rol de excepţie în producţia lui Mircea Veroiu, 'Adela', pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.
„Tragedia lui Carmen”, pentru ultima dată pe scena TNB
Pe scena mare a Teatrului Naţional din București va avea loc, astăzi, de la ora 20.00, ultima reprezentaţie a spectacolului „Tragedia lui Carmen”. Inedită întâlnire între operă şi teatru, spectacolul realizat de Ion Caramitru pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - s-a jucat cu succes pe scena mare a naționalului vreme de o stagiune, aducând în faţa publicului tragica poveste a unei femei care nu poate să ofere decât suferinţă şi durere în viaţa bărbaţilor vrăjiţi de ea. Beneficiind de trei variante de distribuţie, în care s-au regăsit nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi, spectacolul « Tragedia lui Carmen » a fost anunţat încă de la premieră ca un proiect experimental, conceput pentru un număr limitat de reprezentaţii. Data la care expiră drepturile de autor este şi data ultimei reprezentaţii la București. Spectacolul de diseară beneficiază de interpretarea excepţională a Orchestrei Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare.
Ion Caramitru conferențiază la Londra
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie anunţă organizarea, la Londra, a conferinţei LIMITELE AȘTEPTĂRII, susţinută de Ion Caramitru, în cadrul programului Culture Power. Întâlnirea va avea loc astăzi şi va fi găzduită de Dr. Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic. Conferinţa va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Ion Caramitru, distins şi el cu Ordinul Imperiului Britanic, este actor, director general al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Uniunii Teatrale din România, fost vicepreşedinte al României post-revoluţionare, fost director al Teatrului Bulandra şi Ministru al Culturii în perioada 1996-2000. Apreciat actor de teatru şi film, Ion Caramitru a jucat o paletă largă de roluri, de la Hamlet și Edward al III-lea, până la roluri principale şi secundare în filme româneşti, britanice şi hollywoodiene.
Horváth József şi Dana Borşan în concert la Sala Radio
Armonii caleidoscopice, sonorităţi mistice şi efecte teatrale – aceasta este oferta Orchestrei Naţionale Radio pentru concertul de mâine, 20 mai. Organizat la Sala Radio de la ora 19.00, programul include Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt, Uvertura Carnavalul Roman, op. 9 de Hector Berlioz şi Uvertura operei Tannhäuser de Richard Wagner. Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt vor beneficia de interpretarea cunoscutei pianiste Dana Borşan, sub bagheta dirijorală a lui Horváth József. De-a lungul carierei sale, Dana Borșan a susţinut peste 850 de concerte şi recitaluri în 17 ţări, propunând, de fiecare dată, programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. Solistă concertistă a formaţiilor muzicale radio, Dana Borşan a realizat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri apărute la Editura Casa Radio. Horváth József este invitat ca dirijor oaspete al pricipalelor filarmonici din ţară, precum şi al Orchestrei de Cameră Radio sau al Operelor Naţionale din Bucureşti şi Timişoara.
Lansare Bookcrossing, la Maratonul de poezie şi jazz
O nouă lansare Bookcrossing va avea loc, mâine, la ora 22,00 şi 7 minute, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Este vorba de antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediţia a III-a, care va fi pusă în circulaţie, iubitorii Bookcrossing având şansa de a fi printre primii cititori ai acesteia. Lansarea va deschide cea de-a III-a ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, eveniment transmis, în direct, timp de 7 ore non-stop, de Radio România Cultural. Pentru că noaptea de 20 spre 21 mai va fi una de sărbătoare a poeziei, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, cunoscut deja ca o crossing zone, vor fi lansate cărţi ale celor mai îndrăgiţi poeţi contemporani, puse la dispoziţie de Editura Tracus Arte. Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise, cu sprijinul RATB şi Metrorex, primele zone de tranzit. Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro. Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să spună părerile lor despre proiect.
New York Times: Cu filmul "La Source des Femmes", Radu Mihăileanu explorează lupta dintre sexe
Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, "La Source des Femmes", care rulează în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, explorează lupta dintre femei şi bărbaţi, scrie The New York Times. "Mereu am avut o pasiune pentru călătorii şi fiecare film pe care l-am făcut mi-a dat şansa să descopăr o altă limbă şi o altă cultură", a declarat Radu Mihăileanu pentru celebrul cotidian american. Regizorul a subliniat că lansarea filmului coincide cu revoluţiile din ţările arabe. "Revoluţie nu înseamnă doar mişcări pe temă politică, pe străzi", a spus el, "ci şi modul în care lucrurile se desfăşoară în căminul tău. Pentru a avea o egalitate socială reală, democraţia trebuie să se nască în propriul cămin. Acolo începe totul şi de aceea mi-a plăcut să realizez filmul acesta, care intră într-o lume diferită", a mai spus Mihăileanu. Acţiunea peliculei "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.
CD-ul surorilor Katia si Marielle Labèque, numit “CD of the Week” de NDR Kultur
CD-ul surorilor Katia si Marielle Labèque a fost numit “CD of the Week” de catre prestigiosul radio german NDR Kultur. Cel mai nou material discografic al pianistelor, “Rhapsody in Blue / West Side Story”, a fost lansat in aprilie 2011. Cele doua pianiste vor concerta, in cadrul Festivalului International George Enescu, in data de 17 septembrie, de la ora 22:30, la Ateneul Roman, împreună cu Kamerata Salzburg, dirijată de Cristian Mandeal. Din programul concertului fac parte operele lui Mendelssohn - Uvertura “Hebridele” op. 26, Concertul pentru 2 piane în Mi Major şi Simfonia nr. 3 în la minor op. 56 “Scoţiana”. Pianistele de origine franceză Katia şi Marielle Labeque formeaza un duo cunoscut pe plan international, cu un repertoriu spectaculos de piese cantate la doua piane si un palmares impresionant de premii si distinctii. Va reamintim ca a XX-a editie a Festivalului Internaţional George Enescu va avea loc, între 1şi 25 septembrie 2011, în Bucureşti dar şi la Cluj-Napoca, Sibiu, Targu Mures, Craiova, Iasi, Arad şi Timişoara.
Salonul de Fotografie Bucureşti, între 19 şi 22 mai, la Muzeul Ţăranului Român
Cea de-a doua ediţie a Salonului de Fotografie Bucureşti va avea loc, anul acesta, începând de astăzi şi până pe 22 mai, la Muzeul Ţăranului Român. Salonul aduce în atenţia publicului noutăţile în materie de mărci mondiale ale fotografiei. Loc de întâlnire a schimburilor de idei, pasiunilor şi informaţiilor, salonul va propune, timp de patru zile, un program deosebit de ateliere, dezbateri şi sesiuni foto. La salon vor participa actori importanţi ai pieţei de fotografie şi editori specializaţi, evenimentul bucurându-se de participarea celor mai importante şcoli de fotografie. Nu lipsesc concursurile şi expoziţiile de fotografie sau surprizele amuzante care fac deliciul publicului larg. Personalităţi din zona fotografiei, asociaţii fotografice, şcoli de fotografie şi echipe de tineri dedicaţi fotografiei vor pregăti pentru publicul interesat discuţii, cursuri practice, mese rotunde, lansări de echipamente de profil. Expoziţia Foto4ALL cuprinde 140 de lucrări provenind de la 50 de fotografi care au participat la un concurs cu acelaşi titlu. Vernisajul şi festivitatea de premiere se vor desfăşura, diseară, de la ora 19.00.
Soprana Virginia Zeani, aşteptată la Gala de operă din Oradea
O gală de operă dedicată sopranei italiene de origine română Virginia Zeani va avea loc, astăzi, la Filarmonica de stat din Oradea, în prezenţa artistei. Cu această ocazie, se va lansa cartea ''Canta che ti passa'', care cuprinde interviuri ale Virginiei Zeani luate de Sever Voinescu, volumul fiind însoţit şi de CD-uri din seria ''Virginia Zeani - L'Assoluta'', serie editată la Oradea. Acest prim volum a ieşit de sub tipar chiar în data de 16 mai 2011, la exact 63 de ani de la debutul sopranei pe scena din Bologna, în rolul Valery din Traviata. Gala de diseară va cuprinde arii şi duete celebre interpretate de Virginia Zeani din opere aparţinând lui Gaetano Donizetti, Verdi, Puccini şi Bizet. La dorinţa sopranei, interpreţi vor fi tineri cântăreţi ardeleni, de la Opera Română, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi de la Filarmonica orădeană, dar şi oaspeţi ai artistei.
Saint Petersburg State Ballet on Ice revine la Bucureşti, cu spectacolul "Spărgătorul de nuci"
Trupa de dansatori pe gheaţă de la Saint Petersburg State Ballet on Ice revine la Bucureşti, anul viitor, pe 19 ianuarie, cu spectacolul "Spărgătorul de nuci", care va fi prezentat pe scena Sălii Palatului. Baletul "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski, a mai fost prezentat la Bucureşti, pe 21 ianuarie, anul acesta. Compania a mai fost, de altfel, pe scena Sălii Palatului şi cu spectacolul "Lacul lebedelor", în aprilie 2010. Prima punere în scenă a acestei poveşti s-a produs în 1892, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Compania Saint Petersburg State Ballet on Ice, pioniera ideii de balet pe gheaţă, a susţinut peste 7.000 de spectacole la nivel internaţional. Biletele pentru spectacolul "Spărgătorul de nuci" de anul viitor au fost deja puse în vânzare. Preţurile sunt cuprinse între 50 şi 300 de lei.
Daniel Knorr participă la o expoziţie internaţională pe lacul Parcului Central din Budapesta
Artistul de origine română, Daniel Knorr, participă, alături de alţi 25 de creatori, la expoziţia internaţională "Art on Lake", care va fi amplasată în mod inedit pe lacul Parcului Central Városliget din Budapesta, de pe 24 mai şi până pe 4 septembrie, informează Institutul Cultural Român. Expoziţia "Art on Lake" - una dintre cele mai spectaculoase manifestări din programul cultural al Ungariei la preşedinţia Uniunii Europene - este organizată de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Expoziţia cuprinde lucrările a 26 de artişti plastici contemporani din 14 ţări ale Uniunii Europene. România va fi reprezentată de lucrarea "Bonhomme" a lui Daniel Knorr, artist plastic născut la Bucureşti, cu domiciliul la Berlin. Lucrarea înfăţişează un om de zăpadă, realizat în mare parte din beton, fier şi piatră, emanând un accentuat mesaj ecologist.
Lansare Bookcrossing, la Maratonul de poezie şi jazz
O nouă lansare Bookcrossing va avea loc, mâine, la ora 22,00 şi 7 minute, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Este vorba de antologia „Maratonul de Poezie şi Jazz”, ediţia a III-a, care va fi pusă în circulaţie, iubitorii Bookcrossing având şansa de a fi printre primii cititori ai acesteia. Lansarea va deschide cea de-a III-a ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, eveniment transmis, în direct, timp de 7 ore non-stop, de Radio România Cultural. Pentru că noaptea de 20 spre 21 mai va fi una de sărbătoare a poeziei, în foyerul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, cunoscut deja ca o crossing zone, vor fi lansate cărţi ale celor mai îndrăgiţi poeţi contemporani, puse la dispoziţie de Editura Tracus Arte. Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise, cu sprijinul RATB şi Metrorex, primele zone de tranzit. Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro. Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să spună părerile lor despre proiect.
Horváth József şi Dana Borşan în concert la Sala Radio
Armonii caleidoscopice, sonorităţi mistice şi efecte teatrale – aceasta este oferta Orchestrei Naţionale Radio pentru concertul de mâine, 20 mai. Organizat la Sala Radio de la ora 19.00, programul include Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt, Uvertura Carnavalul Roman, op. 9 de Hector Berlioz şi Uvertura operei Tannhäuser de Richard Wagner. Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Dans Macabru de Franz Liszt vor beneficia de interpretarea cunoscutei pianiste Dana Borşan, sub bagheta dirijorală a lui Horváth József. De-a lungul carierei sale, Dana Borșan a susţinut peste 850 de concerte şi recitaluri în 17 ţări, propunând, de fiecare dată, programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist. Solistă concertistă a formaţiilor muzicale radio, Dana Borşan a realizat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de CD-uri apărute la Editura Casa Radio. Horváth József este invitat ca dirijor oaspete al pricipalelor filarmonici din ţară, precum şi al Orchestrei de Cameră Radio sau al Operelor Naţionale din Bucureşti şi Timişoara.
Discuţie despre Patru bărbaţi plus Aurelius, de Doina Ruşti, în Club Control din Bucureşti
În Clubul Control din București va avea loc, astăzi, de la ora 19.30, o discuţie despre romanul Patru bărbaţi plus Aurelius, de Doina Ruşti, apărut recent la editura Polirom. Invitaţii acestui eveniment sunt Dan Silviu Boerescu, Daniel Bănulescu, Bogdan Alexandru-Stănescu și Bogdan Odăgescu. Romanul Patru bărbaţi plus Aurelius povesteşte ceea ce se întîmplă înainte de instalarea unei psihoze. Doina Ruşti este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Romanul Fantoma din moară, apărut în 2008 la Polirom, a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sînt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană şi maghiară.
Ion Caramitru conferențiază la Londra
Fundaţia Raţiu din Marea Britanie anunţă organizarea, la Londra, a conferinţei LIMITELE AȘTEPTĂRII, susţinută de Ion Caramitru, în cadrul programului Culture Power. Întâlnirea va avea loc astăzi şi va fi găzduită de Dr. Mike Phillips, romancier, istoric şi curator, consultant pentru diverse organizaţii culturale europene, distins cu Ordinul Imperiului Britanic. Conferinţa va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Ion Caramitru, distins şi el cu Ordinul Imperiului Britanic, este actor, director general al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Uniunii Teatrale din România, fost vicepreşedinte al României post-revoluţionare, fost director al Teatrului Bulandra şi Ministru al Culturii în perioada 1996-2000. Apreciat actor de teatru şi film, Ion Caramitru a jucat o paletă largă de roluri, de la Hamlet și Edward al III-lea, până la roluri principale şi secundare în filme româneşti, britanice şi hollywoodiene.
Alexandru Tomescu – recital cu casa închisă la Sala Radio
Recitalul de astăzi de la Sala Radio, din cadrul Turneului Stradivarius, se va derula cu casa închisă, biletele pentru acesta fiind epuizate încă de la începutul lunii. Evenimentul va putea fi ascultat în direct pe frecvenţele Radio România Cultural, Radio România Muzical şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Spectacolul va fi înregistrat de TVR Cultural şi transmis la o dată ulterioară. Sub titlul „Paganini – înger sau demon?”, Alexandru Tomescu propune melomanilor un program inedit – Integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Cele 24 de capricii vor fi însoţite de proiecţii video care completează atmosfera şi încearcă să redea bolile teribile care l-au chinuit pe compozitor în acea perioadă. Turneul Stradivarius 2011 are loc în perioada 5 – 29 mai, în 14 oraşe din ţară. După concertul de la Sala Radio, Alexandru Tomescu si Stradivariusul vor pleca mai departe spre Cluj Napoca, Sibiu, Mediaş, Dumbrăveni, Târgu Mureş şi Baia Mare.
„Tragedia lui Carmen”, pentru ultima dată pe scena TNB
Pe scena mare a Teatrului Naţional din București va avea loc, astăzi, de la ora 20.00, ultima reprezentaţie a spectacolului „Tragedia lui Carmen”. Inedită întâlnire între operă şi teatru, spectacolul realizat de Ion Caramitru pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - s-a jucat cu succes pe scena mare a naționalului vreme de o stagiune, aducând în faţa publicului tragica poveste a unei femei care nu poate să ofere decât suferinţă şi durere în viaţa bărbaţilor vrăjiţi de ea. Beneficiind de trei variante de distribuţie, în care s-au regăsit nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi, spectacolul « Tragedia lui Carmen » a fost anunţat încă de la premieră ca un proiect experimental, conceput pentru un număr limitat de reprezentaţii. Data la care expiră drepturile de autor este şi data ultimei reprezentaţii la București. Spectacolul de diseară beneficiază de interpretarea excepţională a Orchestrei Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare.
Eco-atitudini, eco-cultură şi eco-arhitectură la întâlnirea Zeppelin
La Muzeul Ţăranului Român, va avea loc, astăzi, de la ora 18,00, Conferinţa Zeppelin despre eco-atitudini, eco-cultură şi eco-arhitectură. Evenimentul se va bucura de participarea a doi invitaţi speciali: arhitectul german Eike Roswag şi arhitectul Şerban Sturdza. Această ediţie zeppelin îşi propune să arate specialiştilor că se poate face arhitectură sustenabilă chiar şi cu mijloace materiale foarte reduse. Zeppelin este o platformă de întâlniri şi dezbateri culturale despre oraş şi arhitectură, despre artă, societate şi noi tehnologii. Acest proiect artistic de comunicare şi educaţie, iniţiat de Revista Zeppelin şi asociaţia cu acelaşi nume, se produce aproape lunar, de obicei într-o zi de joi.
Cei 10 artişti români nominalizaţi la Essl Art Award 2011 expun în Capitală, de la 1 iunie
Cei 10 artişti români nominalizaţi la Essl Art Award 2011, distincţie acordată de Muzeul Essl din Viena studenţilor la arte din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, expun la Galeria Victoria Art din Capitală, de la 1 iunie, când vor fi anunţaţi şi cei doi câştigători din România. În perioada noiembrie - decembrie a anului trecut, juriul internaţional, din care face parte şi artistul român Romelo Pervolovici, a selectat dintre cei 400 de studenţi la arte din cele şapte ţări participante - Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi România - care s-au înscris la concurs câte 10 nominalizaţi pentru fiecare ţară. Dintre aceştia, câte doi din fiecare ţară vor primi premiile în valoare de 3.500 de euro. Totodată, câştigătorii participă cu lucrările din concurs la o expoziţie de grup la Muzeul Essl din Viena, în toamna acestui an, iar unul dintre cei doi premianţi din fiecare ţară este invitat să expună o lucrare nouă la Ringturm, în capitala austriacă, în mai 2012, beneficiind de o sponsorizare de 1.000 de euro.
Cineastul american Abel Ferrara, recompensat pentru întreaga carieră la Locarno
Cineastul american, Abel Ferrara, va primi din partea organizatorilor Festivalului Internaţional de Film de la Locarno trofeul Leopardul de Onoare, care îi va fi decernat pentru întreaga carieră. Regizorul newyorkez va primi acest trofeu în cadrul unei gale speciale care va fi organizată pe 5 august. Printre personalităţile recompensate în anii precedenţi cu Leopardul de Onoare se numără Manoel de Oliveira, Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Abbas Kiarostami şi Wim Wenders. În cadrul galei de premiere, Abel Ferrara, care va împlini vârsta de 60 de ani pe 19 iulie, va prezenta câteva imagini exclusive din cel mai recent film al său, intitulat "4:44 Last Day on Earth", cu Willem Dafoe şi Shanyn Leigh. Spectatorii prezenţi la festival vor putea, totodată, să descopere unele dintre capodoperele regizorului american. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno va avea loc în perioada 3 - 13 august.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.