DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 mai 2011

Ungaria, la cea de-a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte 'Bookfest 2011'
Cea de-a şasea ediţie a Salonului internaţional de carte 'Bookfest' va avea loc în perioada 25 - 29 mai, la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, în organizarea Asociaţiei Editorilor din România, Ungaria participând în calitate de invitat. Cei mai importanţi scriitori maghiari vor fi prezenţi anul acesta la Salonul de carte 'Bookfest'. De asemenea, se vor afla la Bucureşti redactori de carte sau ai unor reviste literare, dornici să publice pe piaţa ungară scriitori români. În ziua deschiderii salonului, va fi organizat 'Forumul Dunării', iar în cea de-a doua zi a târgului Mircea Cărtărescu va participa la lansarea cărţii sale, 'Enciclopedia zmeilor', tradusă în limba maghiară. La eveniment vor susţine concerte Mircea Tiberian, Mike Godoroja & the Blue Spirits şi trupa Taxi, iar oaspeţii din Ungaria vor oferi două spectacole. Vizitatorii vor avea intrare liberă la 'Bookfest', în fiecare dintre cele cinci zile, de la ora 10,00 la 22,00.

"Canta che ti passa. Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu"
În foaierul Operei Nationale Bucuresti, va avea loc, mâine, la ora 18.00, o intalnire cu soprana Virginia Zeani, cu prilejul lansarii volumului "Canta che ti passa. Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu", carte publicată de editura Galaxia Gutenberg. Evenimentul vine in continuarea spectacolului dedicat de Opera Naţională Virginiei Zeani în data de 13 mai si se alatura seriei de manifestari inchinate artistei cu prilejul vizitei pe care aceasta o efectueaza in Romania. Volumul, care insumeaza aproape 300 de pagini, va fi lansat in prezenta artistei, alaturi de care vor lua cuvantul autorul Server Voinescu, Silviu Hodis – directorul editurii Galaxia Gutenberg, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care a semnat prefata cărţii, si muzicologul Viorel Cosma.

Sibiu: Au fost suplimentate biletele pentru Festivalul Internaţional de Teatru
Teatrul Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu a anunţat suplimentarea biletelor pentru spectacolele indoor din cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru, care se va desfăşura în perioada 27 mai - 5 iunie. Au fost puse în vânzare alte 5.000 de bilete care se adaugă celor 10.000 oferite la începutul acestei luni. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu, de luni până vineri, între orele 11,00 şi 18,00, iar sâmbăta, între orele 11,00 şi 15,00, dar şi online, pe www.sibfest.ro. Preţul unui bilet variază în funcţie de spectacol, între 10 şi 40 de lei. Decizia suplimentării biletelor a venit în urma numărului mare de cereri înregistrat în ultimele zile şi a epuizării locurilor pentru zece spectacole.

Pianistul norvegian Bugge Wesseltoft va concerta pentru prima dată în România
Celebrul pianist norvegian, Bugge Wesseltoft, va susţine un recital la Bucureşti, pe 11 iunie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, în seria de concerte 'Modern Solo Piano', care are loc în cadrul programului 'TNB Parateatral-Muzică'. Pianistul norvegian este una dintre cele mai importante figuri ale scenei contemporane de jazz din Europa şi va cânta pentru prima oară în România. Bugge Wesseltoft provine din cea mai importantă şcoală de jazz europeană actuală, cea care, la începutul anilor '70, a dat câteva legende vii ale genului, precum Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal şi Jon Christensen. Toate albumele sale, apărute în formula New Conception of Jazz, sunt aclamate de critică. Albumul său de solo piano, 'It's snowing on my piano', editat în 1998 la Act Music în peste 100.000 de exemplare, devine cel mai vândut album din istoria cunoscutei case de discuri germane.

Dancing Dreams – un film cu Pina Bausch - ajunge pe marile ecrane din România
Parada Film va lansa, vineri, 27 mai, în cinematografe filmul documentar Dancing Dreams, regizat de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann. Producţia germană redă experienţa inedită a unor tineri care repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof, al faimoasei coregrafe Pina Bausch. Filmul Dancing Dreams redă repetiţiile elevilor care culminează cu seara premierei spectacolului. Adolescenţii sunt surprinşi făcând primele lor încercări stângace de a transforma ideile şi elementele dansului în mişcare şi de a dezvolta o expresie proprie a corpului. În decursul unui an, tinerii se descoperă iar procesul prin care trec îi ajută să se maturizeze. Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită şi "coregrafă a sufletelor", a murit în vara anului 2009. Considerată una din figurile cheie ale dansului modern şi recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. Filmul Dancing Dreams a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special şi a primit menţiunea specială a Juriului la Dance on Camera Festival din New York.

Filmul "The Tree of Life" în regia lui Terrence Malick a primit aseară premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, aflat la a 64-a ediție. Actriţa Kirsten Dunst a câştigat premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Melancholia" de Lars Von Trier. Pe scenă, actriţa i-a mulţumit lui Lars Von Trier pentru că i-a dat posibilitatea să fie "liberă" în acest film. De altfel, lui Lars Von Trier, un răsfăţat al Cannes-ului, i-a fost interzisă prezenţa la festival, după ce, în cadrul evenimentului, a făcut afirmaţii referitoare la nazism şi Adolf Hitler, la conferinţa de presă pentru prezentarea celui mai recent film al său, "Melancholia". Cineastul de origine daneză Nicolas Winding Refn a primit premiul pentru regie, pe Croazetă, pentru filmul "Drive". Pelicula îi are în distribuţie pe Ryan Gosling şi Carey Mulligan.
Jean Dujardin a primit premiul pentru interpretare masculină pentru prestaţia sa în filmul "The Artist". Actorul francez a obţinut trofeul pentru interpretare masculină pentru rolul din pelicula franceză "The Artiste/ L'artiste", în regia lui Michel Hazanavicius, un film alb-negru mut.

Congresul internaţional de limbi moderne aplicate este organizat în acest an pentru prima dată în afara graniţelor Franţei şi va fi găzduit de Universitatea Babeş-Bolyai, între 3 şi 5 iunie. Directorul Centrului pentru Industriile Limbii din cadrul instituţiei, prof. univ. dr. Mihaela Toader, a declarat că evenimentul 'va stimula dialogul internaţional, fiind, totodată, un prilej pentru a reflecta asupra experienţelor şi bunelor practici ale departamentelor de Limbi Moderne Aplicate din mai multe ţări'.'Congresul se va desfăşura sub egida comună a Association Nationale de la filiere Langues Etrangeres Appliquees din Franţa şi a Rectoratului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi va fi o ocazie excelentă pentru schimburi reciproc avantajoase. Evenimentul este dedicat comunităţii academice internaţionale a departamentelor de Limbi Moderne Aplicate. Lucrările congresului se vor deschide vineri, 3 iunie, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai.

Cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Hemoficţiune se va desfăşura între 24 şi 30 mai, la Bucureşti. La eveniment vor participa şi Juan Trigos şi Lorenzo Mijares, fondatori ai curentului de "hemoficţiune" - o literatură de avangardă, care uneşte grotescul cu umorul. Pentru prima dată, Teatrul de Hemoficţiune din Barcelona oferă spectacole şi în România, în cadrul celei de a patra ediţii a Festivalului, care se desfăşoară la nivel internaţional şi cuprinde spectacole şi în Spania, Statele Unite, Italia, Mexic şi Germania. Reprezentaţiile din România sunt organizate de reprezentantul Teatrului de Hemoficţiune în România, Horia Barna, fostul director al Institutului Cultural Romând din Madrid.
La Bucureţti, spectacolele vor avea loc pe 24 mai (Teatrul Green Hours), 27 mai (Romexpo) şi 30 mai (Teatrul Green Hours). La Romexpo va avea loc, pe data de 27 mai, o conferinţă cu echipa Teatrului şi cu participarea dramaturgului Juan Trigos.

Spectacolul "Autobahn", o piesă de teatru de tip roadmovie care va fi jucată în mai multe maşini ce vor circula prin municipiul Cluj-Napoca şi va putea fi vizionată de publicul aflat în aceleaşi autoturisme, va fi prezentată, în perioada 6-10 iunie, în cadrul TIFF. "Actriţa şi regizoarea Mihaela Sîrbu te provoacă, prin "Autobahn", la un alt tip de experienţă teatrală. O piesă într-o maşină, un adevărat roadmovie teatral. Mai mult decât montarea unei piese, un experiment artistic şi socio-cultural. O călătorie amuzant-voyeuristică cu maşina, accelerată de drame tulburătoare şi momente de comedie neagră. O ieşire din obişnuita convenţie dramatică pe care o presupune orice spectacol de teatru. Astfel, începând din 6 iunie, timp de cinci seri la rând, şase maşini în care se joacă piesa într-un act, semnată de Neil LaBute, vor porni, la ora 20.30, din parcarea din faţa Teatrului Maghiar spre diverse locuri din Cluj. Fiecare maşină va găzdui trei spectatori, martori ai poveştii celor doi protagonişti de pe locurile din faţă ale maşinii. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca.

Necesitatea de a avea un miros mai dezvoltat pentru a supravieţui reprezintă principalul motiv care a condus la mărirea creierului mamiferelor, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii. În afara mirosului, dezvoltarea simţului tactil pare să fi jucat de asemenea un rol important în evoluţia creierului acestor animale, au declarat autorii studiului apărut în revista americană Science.
Paleontologii americani au făcut această descoperire analizând fosilele craniilor a două exemplare din cele mai vechi specii de mamifere, morganucodon şi hadrocodium, mici mamifere insectivore care au trăit în urmă cu 190 de milioane de ani. Cercetătorii au folosit scanere 3D pentru a reconstitui forma creierului acestor mamifere ancestrale, pornind de la amprentele lăsate în interiorul cutiilor lor craniene fosilizate. Savanţii au descoperit că aceste mamifere "miniaturale" aveau creierul mult mai mare decât se credea până în prezent pentru aceste animale care au trăit în jurasic.

Înscrierile pentru prima sesiune de bacalaureat încep astăzi şi se vor încheia pe 27 mai, urmând ca proba A, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, sa fie susţinută în perioada 6-8 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului. Absolvenţii clasei a XII-a care vor susţine examenul de bacalaureat în prima sesiune de anul acesta trebuie să depună la secretariatele liceelor pe care le-au absolvit o fişă tip informatizată de înscriere. La Bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu au promovat examenul. Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului, candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile anterioare organizate începând cu 2003 pot solicita recunoaşterea unor probe promovate în aceste sesiuni. Pentru aceasta, ei trebuie să prezinte la înscriere o adeverinţă, eliberată de unitatea de învăţământ absolvită, din care sa reiasă rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat în sesiunile menţionate.

O expoziţie care reuneşte în jur de 40 de opere semnate de Constantin Brâncuşi, precum şi zece sculpturi, la care se adaugă o serie de lucrări realizate din carton şi hârtie ale sculptorului american Richard Serra, va fi deschisă publicului până pe 21 august, la Riehen, Basel. Evenimentul, organizat de Fundaţia Beyeler, îşi propune să prezinte o retrospectivă concentrată a creaţiei fiecăruia dintre cei doi artişti şi un dialog între operele acestora, pornind de la faptul recunoscut de sculptorul american că orientarea sa artistică a fost determinată de întâlnirea cu opera lui Brâncuşi. Fundaţia organizează anual trei mari expoziţii temporare, expoziţia Constantin Brâncuşi&Richard Serra fiind una dintre acestea în 2011. Înfiinţată în 1997, de soţii Hildy şi Ernst Beyeler, fundaţia este una dintre cele mai cunoscute din Elveţia şi din lume şi se bucură de o mare popularitate, fiind vizitată anual de circa 300.000 de persoane. Este pentru prima dată când o retrospectivă a sculpturilor lui Brâncuşi este prezentată în Elveţia.

Ediţia a 18-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 27 mai - 5 iunie, aduce cele mai importante spectacole de dans prezentate în acest an în România. Sezonul de dans de la Sibiu conectează publicul român la unele dintre cele mai importante creaţii ale lumii printr-un program ce îşi propune să promoveze excelenţa şi inovaţia în dans. Prezenţa lucrărilor coregrafice în programul evenimentului reprezintă deja o tradiţie şi confirmă amploarea acestui festival al artelor spectacolului. Selecţia din acest an cuprinde o gamă largă de abordări coregrafice şi aduce pe scena din Sibiu zece spectacole din şase ţări - Canada, Japonia, Marea Britanie, Ungaria, Franţa, Israel.

'Der Brief' (Scrisoarea), film al regizoarei germane Doroteya Drumeva care vorbeşte despre maternitate, a câştigat premiul întâi al secţiunii Cinefondation, instituite la Festivalul de la Cannes pentru a încuraja creaţia. Creată în 1998 de Gilles Jacob, preşedintele evenimentului, Cinefondation îşi propune să 'pregătească ştafeta noii generaţii de cineaşti'. În acest an au fost selecţionate 16 filme ale unor studenţi la cinematografie din Asia, America şi Europa, dintre 1.600 de pelicule candidate. Prezidat de cineastul francez Michel Gondry, juriul a fost alcătuit din actriţa Julie Gayet şi regizorii Jessica Hausner, Corneliu Porumboiu şi Joao Pedro Rodrigues. Premiul al doilea a fost acordat unui film francez, 'Drari', cronica unei prietenii între doi tineri proveniţi din medii sociale opuse, regizat de Kamal Lazraq.

Filmul german "Halt auf Freier Strecke", regizat de Andreas Dresen, şi pelicula sud-coreeană "Arirang", a cineastului Kim Ki-Duk, au câştigat ex aequo premiul Un Certain Regard 2011 al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.
La aceeaşi secţiune, premiul pentru regie i-a fost acordat cineastului iranian Mohammad Rasoulof, al cărui film, intitulat "Be Omid E Dirar", a fost înscris la festival pe ultima sută de metri, la fel ca pelicula compatriotului său Jafar Panahi. Cei doi sunt condamnaţi la câte şase ani de închisoare în ţara lor, primind totodată interdicţia de a mai face filme timp de două decenii. Pedepsele, dictate pentru conspiraţie şi propaganda contra regimului de la Teheran, nu i-au împiedicat însă pe cineaşti să trimită la Cannes peliculele despre care ei spun că sunt inspirate de realitatea din ţara lor. Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard a fost acordat filmului "Elena", realizat de rusul Andrei Zvyagintsev. Juriul sectiunii a fost prezidat de cineastul sârb Emir Kusturica. La Un Certain Regard a concurat anul acesta şi lungmetrajul românesc "Loberboy", regizat de Catalin Mitulescu.

Orchestrele şi Corurile Radio participă, şi anul acesta, la cel mai important festival dedicat muzicii contemporane. Sala Radio va găzdui, în perioada 25 – 27 mai 2011, trei dintre concertele incluse în Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, susţinute de Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio. Muzica nouă le dă întâlnire artiştilor şi publicului din nou în luna mai a anului 2011. Scenele bucureştene fac loc la sfârşitul lunii mai muzicii noi, artiştilor români dedicaţi fenomenului creator actual, artiştilor străini invitaţi care vin să-şi prezinte ideile, realizările, pe parcursul unei săptămâni ce sărbătoreşte muzica, arta, neliniştile sau liniştile creatoare, provocările intelectuale, împărtăşirea ideilor şi emoţiilor artistice. Miercuri, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului George Balint, prezintă cele "4 Anotimpuri" în versiunea a "4 Poeţi / Compozitori". Soliştii Ana Mirescu, Adriana Alexandru, Nicolae Lupu, Ores Pâslariu Ranghilof şi Corul Acoustic dau glas cuvintelor lui Nichita Stănescu, Sf. Efrem Sirul, George Bacovia şi Ion Stratan. Joi, de la ora 19.00, Corul Academic Radio susţine concertul "Simfonişti în muzica corală românească". Dirijor: Dan Mihai Goia. Ultimul concert din cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi de la Sala Radio este cel având în centru Orchestra Naţională Radio, cu participarea Corului Academic Radio, vineri, 27 mai, de la ora 19.00.

Institutul Cultural Român din New York şi Bard College vor organiza o serie de evenimente, pe 27 şi 28 iunie, cu ocazia zilei de naştere a scriitorului Norman Manea, care împlineşte 75 de ani pe 19 iulie. Seria de manifestări include mese rotunde şi proiecţia unui film documentar care prezintă traiectoria vieţii scriitorului român, explorând dimensiunile estetice şi etice ale operei acestuia. La evenimente vor participa colegi, studenţi, editori şi prieteni ai scriitorului, precum decanul de la Bard College, unde Norman Manea este writer in residence, Leon Botstein, directorul editurii Polirom, Silviu Lupescu, criticii literari Carmen Muşat şi Paul Cernat şi scriitorul Edward Kanterian. De la debutul, în 1966, în "Povestea vorbii" a lui Miron Radu Paraschivescu şi până în 1986, cînd a plecat din ţară, Norman Manea a publicat 10 volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două volume de eseuri). Scriitorul a fost distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, în străinătate fiind, întâi în Germania (1987), apoi stabilit în Statele Unite, la New York, Norman Manea a fost tradus în 20 de limbi străine, cărţile sale fiind elogios recenzate în principalele ziare ale ţărilor respective.

Nomad Theatrical Co. din New York prezintă spectacolul "Polanski Polanski", de Saviana Stănescu, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti. Regia spectacolului "Polanski Polanski", în care joacă Grant Neale, este semnată de Tamilla Woodard. Grant Neale a jucat prima oară la 15 ani într-o piesă scrisă şi regizată de fratele său mai mare Randy. De atunci a jucat în mai mult de 200 de spectacole, filme şi opere. Este director artistic la Nomad Theatrical Company din 1994 şi joacă şi regizează pe scena teatrală new yorkeză din 1987. A făcut parte din trupele "Jean Cocteau Repertory" şi "Ridiculous Theatrical Co." şi a jucat pe scenele teatrelor "The Ohio Theater", "The Ontological Hysterica", "La Mama", "The Mint Theater". Compania Teatrală Nomad a luat fiinţă în 1994 la New York şi de atunci îşi desăvârşeşte misiunea artistică de a crea spectacole dominate de un vocabular fizic şi folosirea de elemente scenice care se metamorfozează în mâinile actorilor. Saviana Stănescu este un dramaturg de origine română, care trăieşte la New York. Piesele sale au fost prezentate de multe ori atât în mediul internaţional, cât şi în SUA.

Aurelia Mihai participă la Festivalul Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid din capitala Spaniei cu documentarul experimental 'City of Bucur'. Filmul va fi proiectat vineri, de la ora 12:30, la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Festivalul se desfăşoară în perioada 23-29 mai la Madrid, cu proiecţii în diverse locaţii, cum sunt Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Filmoteca spaniolă ori Sala mare a Ministerului Culturii.

Lungmetrajul "La source des femmes", cu care Radu Mihăileanu a intrat, anul acesta, în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes nu este lipsit de clişeele despre Orient, dar are un farmec aparte, care însă nu îi va aduce succes la public, apreciază Variety. Potrivit publicaţiei specializate, filmul "amestecă melodrama, comedia şi exotizează Orientul Mijlociu", lucru care face pelicula "destul de greu de digerat". Totuşi, mai scrie Variety, farmecul filmului lui Mihăileanu stă în puterea de seducţie a felului în care povestea despre revoluţiile din Africa de Nord este spusă. Cu toate acestea, "La source des femmes" nu va avea, cel mai probabil, un mare succes la publicul din afara ţărilor coproducătoare. Variety apreciază, în schimb, rolul imaginii "epice", dar şi a muzicii semnate de Armand Amar, care dă peliculei un aer din "1001 de nopţi".

Filmul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon va fi proiectat în această seară la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Londra. Producţia va prezentată în premieră în Marea Britanie în prezenţa regizorului. Festivalul Internaţional de Film Documentar are loc la Londra în perioada 13 - 28 mai şi include în acest an un număr record de filme - peste 130 de documentare din 45 de ţări -, proiectate în majoritatea cinematografelor sau centrelor de artă importante londoneze. Până în prezent, documentarul lui Alexandru Solomon a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, Festivalul Internaţional Cine Pecs, iar în octombrie 2010 a fost nominalizat la Prix Europa, la secţiunea "cel mai bun documentar de televiziune".

Versuri de Paul Celan, Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin sunt incluse în volumul "De la o terasă din Praga. Antologie de poezie pragheză", ce reuneşte opere ale scriitorilor cehi şi internaţionali care au trecut prin Praga şi care şi-au notat impresiile în poeme dedicate acestui oraş. Antologia de peste 300 de pagini a apărut la editura Litteraria Pragensia, a Universităţii Caroline din Praga, editor fiind Stephan Delbos. Astfel, alături de poemele lui Răzvan Ţupa şi ale lui Claudiu Komartin, scrise cu ocazia participării lor în 2008 la Târgul Internaţional de Carte "Lumea Cărţii", la invitaţia ICR Praga, se regăseşte şi un poem semnat de Paul Celan, unul din marii poeţi moderni, de origine română, traducătorul în limba română a operei lui Franz Kafka. Volumul antologic este structurat în şase capitole, pe criteriul perioadelor cronologice corelate cu evenimentele istorice.

Teatrul Nottara, cu spectacolul ''Metoda'', a obţinut la sfârşitul săptămânii trecute marele premiu la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului ''Vedeteatru''. Evenimentul a fost organizat de Teatrul 'George Ciprian' din Buzău, cu sprijinul Ministerului Culturii şi UNITER. Juriul a acordat Marele premiu al festivalului Teatrului Nottara, pentru spectacolul ''Metoda'', în regia lui Theodor Cristian Popescu, premiul pentru cea mai bună actriţă a revenit Ralucăi Vermeşan, Teatrul ''George Ciprian'', iar premiul pentru cel mai bun actor a fost adjudecat de Marius Florea Vizante, Teatrul de Comedie. Au mai fost acordate două premii la secţiunea ''Vedeta de mâine'' tinerilor actori Ioana Manciu şi Eugeniu Cozma.
La cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului ''Vedeteatru'' au participat şapte teatre de prestigiu din Capitală şi din oraşul gazdă - Teatrul 'George Ciprian', dar şi elevi de la Liceul de artă din Buzău şi studenţi de la UNATC Bucureşti.

Cineastul finlandez Aki Kaurismaki a primit premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, pentru "Le Havre", în timp ce italianul Paolo Sorrentino a primit premiul juriului ecumenic, pentru "This Must Be the Place", la Festivalul de Film de la Cannes. Lui Pierre Schoeller i-a fost acordat premiul FIPRESCI pentru filmul "L'exercice de l'etat", din secţiunea Un Certain Regard. FIPRESCI a mai acordat premiul pentru un film din secţiunile paralele de la Cannes, peliculei americane independente "Take Shelter" de Jeff Nichols, recompensată de altfel cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique. Sorrentino a primit marele premiu al juriului ecumenic pentru "This Must Be the Place", film ce îl are în rol principal pe Sean Penn. Juriul ecumenic a mai acordat două menţiuni: pentru "Le Havre" de Aki Kaurismaki şi respectiv "Et maitenant on va ou?"de Nadine Labaki, din secţiunea Un Certain Regard.

Pelicula sud-africană "Skoonheid" de Oliver Hermanus, realizat în limba afrikaans, a câştigat, la sfârșitul săptămânii trecute, Queer Palm - premiul pentru cel mai bun film ce tratează teme legate de homosexuali, bisexuali sau transsexuali, la Festivalul de la Cannes. Producția, al cărui titlu înseamnă "frumuseţe", în afrikaans a rulat în secţiunea Un Certain Regard a festivalului de la Cannes. Pelicula spune povestea unui bărbat care trăieşte o viaţă liniştită şi banală, până când descoperă şi apoi încearcă să ascundă atracţia sa faţă de un alt bărbat. Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat aseară.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!