DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 mai 2011

Festivalul Filmului European – conferința de presă
La Institutul Cultural Român va avea loc, astăzi, de la ora 11.00, o conferință de presă dedicată Festivalului Filmului European, organizat de ICR în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor, Arhiva Naţională de Filme şi Clorofilm, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediție, Festivalul Filmului European se va desfăşura în perioada 5-29 mai în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Tîrgu-Mureş şi Timişoara. Printre elementele noi ale acestei ediţii, alături de numărul record de filme proiectate, amintim participarea Republicii Moldova și contribuția Arhivei Naţionale de Filme. Programul mai include premiera filmului românesc Metrobranding, un documentar semnat de Ana Vlad şi Adi Voicu, produs de Mandragora.

Începe Kilipirim, cel mai mare targ de carte cu discount
La Galeria Dalles din București va avea loc, de mâine și până pe 8 mai, o nouă ediție a Târgului Kilipirim. Organizatorii susțin că, în această perioadă, toti iubitorii de lectura vor avea ocazia sa cumpere mii de carti cu un discount cuprins intre 10 si 70% si sa aleaga, de asemenea, dintre cateva sute de titluri cu preturi speciale de 5, 7 sau 10 lei. La Târgul Kilipirim vor putea fi găsite titluri ale editurilor romanesti si straine, noi sau lansate in sezonul trecut, editii de colectie, carti specializate sau best-sellers in Europa, intr-o oferta generala care acopera toate domeniile de interes: beletristica, hobby, stiinta, carte pentru copii, arta, arhitectura si design. La cea de a XII-a editie, Kilipirim va gazdui și o serie de evenimente speciale dedicate publicului pasionat de carte. Atelierele de creatie sunt destinate adultilor - care pot participa la un workshop de scriere creativa – dar si copiilor, care sunt invitati sa ia parte la atelierul de inventat povesti. Kilipirim va fi deschis intre orele 10.00 si 20.00, intrarea publicului fiind liberă.

"Zamolxe" de Lucian Blaga, premieră la Radio România Cultural
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Lucian Blaga, comemorare trecută şi în calendarul UNESCO, Teatrul Naţional Radiofonic invită publicul la audiţia, în premieră, a spectacolului "Zamolxe" de Lucian Blaga, restituire integrală a marelui poem dramatic, într-o remarcabilă variantă spectaculară. "Zamolxe" se va difuza, în premieră, joi, 5 mai, la ora 19.00, la Radio România Cultural, partea a doua urmând să fie transmisă, duminicã, 8 mai, de la aceeași oră, 19,00. Spectacolul radiofonic întruchipează perfect dimensiunea mitologică a piesei lui Blaga, topirea divinului în natură, setea de cosmos, dar şi de teluric și comunicarea omului cu tainele universului. Montarea se distinge prin profunzime iar în distrubuție se află Vlad Zamfirescu, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Constantin Cojocaru, Ioana Flora, Ionuţ Kivu, Ştefan Velniciuc, Nicolae Călugăriţa, Eusebiu Ştefănescu, Dan Aştilean și mulți alții. Spectacolul beneficiază de participarea sopranei Veronica Anuşca şi a unor membri din Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu.

Un centru cultural rus va fi inaugurat, în luna octombrie a acestui an, în cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Instituția de învățământ, reprezentată de rectorul Andrei Marga, a semnat acordul-cadru de colaborare cu Fundaţia Lumea Rusă din Moscova, mandatată de autorităţile Rusiei, cu scopul înfiinţării Centrului Cultural în cadrul universității clujene. Printre obiectivele centrului se numără popularizarea limbii, literaturii şi artei ruse, sprijinirea profesorilor, doctoranzilor, studenţilor şi a celor interesaţi de învăţarea limbii ruse, lărgirea contactelor culturale, educaţionale şi ştiinţifice, precum şi a schimburilor intrauniversitare. Inaugurarea Centrului Cultural Rus va avea loc la începutul lunii octombrie, după sosirea echipamentelor şi a materialelor alocate de partea rusă.

Vechiturile lui Andrieș
Alexandru Andrieș va da, sambata 7 mai, între orele 14 și 16, o sesiune de autografe pe cel mai nou album al sau, Vec-hit-uri, dar și pe alte discuri care continua sa incite publicul de peste 25 de ani. Vec-hit-uri cuprinde o selectie de piese remasterizate de pe 6 albume aparute intr-un tiraj foarte mic si care nu au ajuns la public. Acestea sunt - Cantece pentru printesa, Singur singur, Culori secrete, Bingoromania,Tacerile din piept și Ultima repetitie. Albumul cuprinde 18 piese care sunt mai degraba un soi de schite care demonstreaza cum ar fi trebuit sa arate ele daca ar fi fost inregistrate in conditii de studio. Alexandru Andries a cantat la toate instrumentele si a sudat bucatile muzicale intre ele pentru a crea aceste piese.

Conferinţele "Mircea Vulcănescu"- Experienţa convertirii. Experienţa libertăţii: cazul N. Steinhardt
O nouă ediție a Conferinţelor "Mircea Vulcănescu" are loc, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului din București. Invitatul acestei întâlniri este dr. George Ardeleanu, care va vorbi pe tema Experienţa convertirii. Experienţa libertăţii: cazul N. Steinhardt. George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii române de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ţine cursuri de literatură română, strategii interpretative şi principii de editare. A colaborat, în 2007, la stabilirea ediţiei spaniole a Jurnalului fericirii. George Ardeleanu este vicepreşedinte al Fundaţiei "N. Steinhardt", Rohia, judeţul Maramureş, şi membru în colectivul de editare a integralei Steinhardt, proiectată în 21-22 de volume. Conferinţele "Mircea Vulcănescu" au menirea să constituie la Muzeul Ţăranaului un spaţiu al dialogului intelectual, centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane.

Opera Naţională Bucureşti îşi deschide porţile pentru Zilele Europene ale Operei
Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite, anul acesta, de toate teatrele lirice importante ale continentului, pe 7 şi 8 mai. Tema aleasă pentru ediţia 2011 este "Urechi tinere", cu referiré atât la publicul tânăr, care trebuie să beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric, dar şi la persoane care nu au fost niciodată sau foarte puţin la operă, dar care constituie un public potenţial. Opera Naţională Bucureşti va participa la această sărbătoare cu o serie de evenimente speciale. Sâmbătă, 7 mai, micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess": "Harap-Alb". Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii, în regia şi coregrafia Mariei Popa. Sâmbătă seara, la ora 19.00, iubitorii de operă sunt aşteptaţi la "Alcina", spectacol realizat în coproducţie de Universitatea Naţională de Muzică şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Duminică, 8 mai, la ora 11.00, în Foaierul Galben al Operei, va avea loc o prezentare interactivă pe tema "De ce iubim opera?", activitate adresată copiilor de gimnaziu. În paralel, se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici, în cadrul căruia copiii vor lucra în jurul temei "Pe scena Operei". Dumincă seară, la ora 19.00, evenimentul care va încheia Zilele Europene ale Operei este concertul intitulat "Omagiu Maria Callas", realizat în prezenţa dnei Giovanna Lomazzi, asistentă a divei.

Concert the Amsterdams, în deschiderea Festivalului Filmului European
Grădina Verona din București găzduiește, mâine, de la ora 20.00, un concert unplugged susţinut de trupa The Amsterdams. Evenimentul are loc în cadrul celei de a XV-a ediţii a Festivalului Filmului European şi este oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Trupa The Amsterdams a fost înfiinţată în 2006, când doi dintre membrii actuali, Andrei Haţegan şi Andrei Ungureanu, s-au intâlnit la Bucureşti. Proiectul şi-a schimbat componenţa de-a lungul timpului, evoluând până la formula actuală. Cel mai recent album al grupului, Electromagnetica, a fost lansat la finalul lunii martie. Trupa a concertat în Olanda – la Amsterdam şi Utrecht – dar şi la Budapesta, Praga, Salzburg, Bologna şi Torino, ultimul album fiind promovat printr-o serie de concerte în Scoţia şi Anglia. În 2010, formaţia The Amsterdams a cântat în deschiderea concertului The Cranberries la Bucureşti. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Regizorul documentarului "Inside Job", premiat cu Oscar, va regiza un film despre WikiLeaks
Regizorul documentarului "Inside Job", premiat anul acesta cu Oscar, Charles Ferguson, va regiza un film despre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pentru HBO Films, relatează Reuters. Producţia va reprezenta debutul lui Ferguson în filmul de ficţiune. La începutul acestui an, Charles Ferguson a fost premiat de Academia americană pentru documentarul "Inside Job", o analiză a crizei financiare mondiale. El a semnat şi documentarul nominalizat la Oscar, "No End in Sight", care are ca subiect ocuparea Irakului de forţele americane sub administraţia lui George W. Bush. În 2010, Julian Assange a ţinut prima pagină a presei internaţionale, după ce a publicat pe internet o serie de informaţii confidenţiale provenind de la diverse surse diplomatice, dar şi o serie de documente ultrasecrete referitoare la războaiele din Irak şi Afganistan.

Radio România Cultural şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" netezesc tinerilor artişti "Drumul spre celebritate"
Finala Concursului "Drumul spre celebritate" va avea loc, sâmbătă 7 mai, la Palatul Mogoșoaia. De la ora 11, vor evolua în faţa spectatorilor şi a juriului de specialitate, prezidat de Oltea Şerban Pârâu - redactor şef al Radio Romania Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, câştigătorii celor 10 etape desfășurate până în prezent. Proiectul, organizat de Radio România Cultural şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti", își propune să descopere tineri muzicieni talentaţi și să netezească drumul spre celebritate.

Spectacolul "Răscrucea", în coregrafia lui Ioan Tugearu, mâine, la Opera Naţională Bucureşti
Spectacolul "Răscrucea", în coregrafia lui Ioan Tugearu, va fi prezentat, mâine, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Evenimentul va începe la ora 19.00 şi se va desfăşura într-o formulă mai puţin convenţională, publicul fiind aşezat chiar în spaţiul scenic, unde vor fi amplasate gradene. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile. Creaţia semnată de Ioan Tugearu este rezultatul studiilor de specializare, de masterat, în cadrul secţiei de coregrafie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti. Coregrafia spectacolului a fost concepută pe fragmente din simfoniile lui Gustav Mahler. Artist cu o vastă experienţă coregrafică în ţară şi străinătate, Ioan Tugearu, născut în 1937, a fost prim balerin al Operei Naţionale Bucureşti, unde, din 1977, montează spectacole de balet.

'Maşina timpului' - expoziţie de fotografie la Festivalul Filmului European
Expoziţia de fotografie 'Maşina timpului', cu instantanee realizate de regizorul Adi Voicu în timpul filmărilor la documentarul 'Metrobranding', va fi vernisată, astăzi, la Institutul Cultural Român, cu ocazia desfăşurării celei de a XV-a ediţii a Festivalului Filmului European. Fotografiile lui Adi Voicu au fost făcute în timpul realizării filmelor documentare 'Metrobranding' şi 'Victoria', în oraşele Mizil, Drăgăşani, Zărneşti, Fieni, Cugir şi Victoria, iar expoziţia ar trebui să ducă spectatorul, exact ca o maşină a timpului, în trecut'. Documentarul 'Metrobranding' va avea premiera la Festivalul Filmului European, pe 6 mai, la Cinema Studio. Filmul, în timpul căruia au fost realizate fotografiile, spune povestea a cinci branduri, cândva 'staruri' ale Epocii de Aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana.

Cluj: Ediţia 2011 a Festivalului "Lucian Blaga" este una româno-maghiară
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional "Lucian Blaga - 50 de ani de posteritate blagiană" va fi organizată, în perioada 12-14 mai, la Cluj-Napoca, de Societatea Culturală "Lucian Blaga", şi va fi una româno-maghiară. La manifestare vor fi prezenţi poeţi din România, care vor participa la un recital de poezie alături de poeţii ungari. Deschiderea festivă a manifestării şi a ciclului de conferinţe dedicate operei lui Lucian Blaga va fi precedată de vernisajul expoziţiei de fotografie Ştefan Socaciu "Oamenii Clujului". În cadrul manifestării vor fi acordate premiile Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", dar şi premiile concursului "Recitindu-l pe Lucian Blaga". Festivalul se va desfăşura la Biblioteca Centrală Universitară, la sediul Uniunii Scriitorilor şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Filmul "Les Biens-aimés", de Christophe Honoré, va închide Festivalul de la Cannes 2011
Lungmetrajul "Les Biens-aimés", de Christophe Honoré, va fi proiectat în afara competiţiei şi va închide cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, pe 22 mai, după ceremonia de decernare a premiilor. Christophe Honoré, în vârstă de 40 de ani, selecţionat la Cannes în 2007 cu "Les Chansons d'amour", revine cu actorii săi preferaţi - Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, regizorul ceh Milos Forman, Louis Garrel, cântăreţul Michel Delpech şi Paul Schneider. Aceştia interpretează "personaje care ne introduc în atmosfera din Praga anilor '60, Londra anilor '80, 11 septembrie 2001 şi Parisul de astăzi", se spune în comunicatul oficial al organizatorilor festivalului, care au descris acest film ca pe "o operă singulară, melancolică şi romanescă". Cu puţin timp înainte de proiecţia filmului, preşedintele juriului - actorul american Robert De Niro - va decerna trofeul Palme d'Or. Tot în afara competiţiei, vor fi proiectate filmele "Midnight in Paris", de Woody Allen, "The Beaver" de Jodie Foster, "The Artist" de Michel Azanavicius, "La conquete" de Xavier Durringer şi "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" de Rob Marshall.

"Pentru cine, cartea de ştiinţă?"
Radio România Cultural şi Dalles Revolution invită publicul, vineri, 6 mai, la o dezbatere cu titlul "Pentru cine, cartea de ştiinţă?", eveniment care va avea loc în cadrul Târgului Kilipirim de la galeria Dalles din Bucureşti. Editori de carte de ştiinţă prezenţi la Kilipirim vor discuta despre piaţa de carte de ştiinţă din România, despre evoluţia şi dificultăţile acesteia dar şi despre nevoia de carte de ştiinţă. Dezbaterea, moderată de Corina Negrea, va fi transmisă pe Postul Radio România Cultural între orele 10 și 5 minute și 11,00, în cadrul emisiunii "Texte şi pretexte", realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.

Opera Naţională Bucureşti îşi deschide porţile pentru Zilele Europene ale Operei
Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite, anul acesta, de toate teatrele lirice importante ale continentului, pe 7 şi 8 mai. Tema aleasă pentru ediţia 2011 este "Urechi tinere", cu referiré atât la publicul tânăr, care trebuie să beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric, dar şi la persoane care nu au fost niciodată sau foarte puţin la operă, dar care constituie un public potenţial. Opera Naţională Bucureşti va participa la această sărbătoare cu o serie de evenimente speciale. Sâmbătă, 7 mai, micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess": "Harap-Alb". Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii, în regia şi coregrafia Mariei Popa. Sâmbătă seara, la ora 19.00, iubitorii de operă sunt aşteptaţi la "Alcina", spectacol realizat în coproducţie de Universitatea Naţională de Muzică şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Duminică, 8 mai, la ora 11.00, în Foaierul Galben al Operei, va avea loc o prezentare interactivă pe tema "De ce iubim opera?", activitate adresată copiilor de gimnaziu. În paralel, se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici, în cadrul căruia copiii vor lucra în jurul temei "Pe scena Operei". Dumincă seară, la ora 19.00, evenimentul care va încheia Zilele Europene ale Operei este concertul intitulat "Omagiu Maria Callas", realizat în prezenţa dnei Giovanna Lomazzi, asistentă a divei.

A şasea ediţie a Festivalului Orchestrelor Simfonice ale Lumii va avea loc la Moscova, între 3 şi 12 iunie
Festivalul Orchestrelor Simfonice ale Lumii va avea loc, între 3 și 12 iunie, la Moscova. În acest an, vor lua parte la eveniment maeştrii Horia Andreescu, Pinchas Steinberg, Yuri Kochnev, Kristof Penderecki şi Vladimir Spivakov. Programul fiecărei orchestre va fi compus din piese clasice, naţionale sau internaţionale. Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti va cînta Simfonia Nr. 2 de George Enescu. O particularitate nouă a festivalului o constituie colaborarea cu Fondul Caritabil Internaţional. Astfel, muzicienii tineri vor avea şansa să cînte alături de cei renumiţi pe scenele mondiale, în timp ce muzicienii străini se vor familiariza cu ultimele reuşite şi performanţe din domeniul muzicii ruseşti. Deşi prima ediţie a avut loc în 2006, festivalul şi-a cîştigat rapid reputaţia de eveniment cheie pe scena culturală rusească.

Globurile de Aur din 2012 vor fi decernate pe 15 ianuarie
Cea de-a 69-a ediţie a Globurilor de Aur va avea loc pe 15 ianuarie 2012, la Los Angeles, iar nominalizările pentru aceste premii vor fi anunţate cu o lună mai devreme, pe 15 decembrie 2011, au anunţat organizatorii, citaţi de ediţia online a revistei Variety. Termenul limită pentru depunerea propunerilor de nominalizare este 4 noiembrie 2011. Buletinele de vot finale vor fi expediate membrilor Asociaţiei presei străine de la Hollywood. Filmul "Reţeaua de Socializare", regizat de David Fincher, a fost marele câştigător la gala Globurilor de Aur din 2011, impunându-se la patru categorii de premii, inclusiv "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor". Premiile Globul de Aur nu anticipează neapărat câştigătorii galei premiilor Oscar, dar pot, totuşi, să fixeze anumite jaloane pe drumul către râvnitele distincţii acordate de Academia de film americană.

Circulaţia va fi restricţionată în zona Piaţa Constituţiei pentru concertul Shakirei
Circulaţia va fi restricţionată în zona Piaţa Constituţiei din Capitală, începând de mâine, pentru concertul pe care Shakira îl va susţine, sâmbătă, în București. Concertul Shakirei este primul spectacol în aer liber pe care artista îl va susţine anul acesta în cadrul turneului "The Sun Comes Out". Parte din Emagic Summer Fest, evenimentul va avea loc, în Piata Constituţiei, show-urile din deschidere fiind asigurate de Smiley şi Bosquito. Shakira se va afla săptămâna aceasta pentru a doua oară în România şi pentru prima dată în Capitală. Artista promite publicului un concert fascinant din care nu vor lipsi cele mai cunoscute piese din cariera sa.

Conferinţele "Mircea Vulcănescu"- Experienţa convertirii. Experienţa libertăţii: cazul N. Steinhardt
O nouă ediție a Conferinţelor "Mircea Vulcănescu" are loc, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului din București. Invitatul acestei întâlniri este dr. George Ardeleanu, care va vorbi pe tema Experienţa convertirii. Experienţa libertăţii: cazul N. Steinhardt. George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii române de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ţine cursuri de literatură română, strategii interpretative şi principii de editare. A colaborat, în 2007, la stabilirea ediţiei spaniole a Jurnalului fericirii. George Ardeleanu este vicepreşedinte al Fundaţiei "N. Steinhardt", Rohia, judeţul Maramureş, şi membru în colectivul de editare a integralei Steinhardt, proiectată în 21-22 de volume. Conferinţele "Mircea Vulcănescu" au menirea să constituie la Muzeul Ţăranaului un spaţiu al dialogului intelectual, centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane.

"Pentru cine, cartea de ştiinţă?"
Radio România Cultural şi Dalles Revolution invită publicul, vineri, 6 mai, la o dezbatere cu titlul "Pentru cine, cartea de ştiinţă?", eveniment care va avea loc în cadrul Târgului Kilipirim de la galeria Dalles din Bucureşti. Editori de carte de ştiinţă prezenţi la Kilipirim vor discuta despre piaţa de carte de ştiinţă din România, despre evoluţia şi dificultăţile acesteia dar şi despre nevoia de carte de ştiinţă. Dezbaterea, moderată de Corina Negrea, va fi transmisă pe Postul Radio România Cultural între orele 10 și 5 minute și 11,00, în cadrul emisiunii "Texte şi pretexte", realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu.

Sibiu: Primul festival dedicat unei pieţe istorice a oraşului, Piaţa Huet
Una dintre pieţele istorice ale Sibiului, Piaţa Huet, se va transforma, timp de două zile, pe 7 şi 8 mai, în centrul cultural al oraşului, unde va avea loc prima ediţie a Festivalului Huet. Urban. Manifestarea le propune sibienilor un program de două zile dedicat întregii familii, cu ateliere meşteşugăreşti pentru copii, degustări de mâncăruri tradiţionale, proiecţii de film documentar şi concerte. De asemenea, campania 'Reabilitarea centrului istoric - Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului', desfăşurată de Fundaţia Heritas împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, le oferă premii în valoare totală de 7.500 de euro sibienilor care au ţinut cont de frumuseţea şi istoria acestui oraş în momentul în care au decis să îşi renoveze casele aflate în centrul istoric al oraşului. Localnicii interesaţi de participarea la acest concurs se pot înscrie la sediul fundaţiei Heritas, în Piaţa Huet. Tot în cadrul evenimentului, elevii din toate ciclurile de învăţământ vor fi premiaţi cu premii în valoare totală de 1.500 de euro pentru desene sau machete legate de patrimoniu şi de reabilitarea lui.

Concert the Amsterdams, în deschiderea Festivalului Filmului European
Grădina Verona din București găzduiește, mâine, de la ora 20.00, un concert unplugged susţinut de trupa The Amsterdams. Evenimentul are loc în cadrul celei de a XV-a ediţii a Festivalului Filmului European şi este oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Trupa The Amsterdams a fost înfiinţată în 2006, când doi dintre membrii actuali, Andrei Haţegan şi Andrei Ungureanu, s-au intâlnit la Bucureşti. Proiectul şi-a schimbat componenţa de-a lungul timpului, evoluând până la formula actuală. Cel mai recent album al grupului, Electromagnetica, a fost lansat la finalul lunii martie. Trupa a concertat în Olanda – la Amsterdam şi Utrecht – dar şi la Budapesta, Praga, Salzburg, Bologna şi Torino, ultimul album fiind promovat printr-o serie de concerte în Scoţia şi Anglia. În 2010, formaţia The Amsterdams a cântat în deschiderea concertului The Cranberries la Bucureşti. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!