DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 mai 2011

Spectacolul "Însemnările unui necunoscut", montat de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, va avea premiera oficială, astăzi, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra din Capitală. Din distribuţie fac parte Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu şi Tamara Buciuceanu-Botez, alături de Alexandru Potocean, Ana Ioana Macaria, Manuela Ciucur, Marian Râlea, Ion Besoiu, Gheorghe Ifrim, Petre Lupu, Mirela Gorea, Andrei Runcanu, Bogdana Darie, Ilinca Manolache, Lucian Ifrim, Antoaneta Cojocaru şi Matei Constantin. La baza spectacolului stă o dramatizare de Ion Cojar după romanul "Stepancikovo şi locuitorii săi" de Feodor Dostoievski. Spectacolul îi este dedicat, ca un omagiu, lui Ion Cojar.

Filmul "Pina", primul lungmetraj 3D semnat Wim Wenders, va fi proiectat la TIFF 2011. Pelicula va fi prezentată la Cinema "Florin Piersic" din Cluj-Napoca. "Pina" este una din peliculele care au făcut senzaţie la ediţia 2011 a Festivalului de Film de la Berlin, unde a rulat în selecţia oficială, în afara competiţiei. Potrivit regizorului care a primit premiul pentru întreaga activitate oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la TIFF 2010, "Pina" este un film pentru Pina Bausch, una dintre cele mai importante coregrafe ale ultimelor decenii şi prietenă bună a lui Wim Wenders. Pelicula va avea premiera în această toamnă în cinematografele din România fiind distribuită de Parada Film.

Pianistul Lucian Ban, care în urmă cu mai mult de o decadă a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo intitulat "American Landscapes", care va avea loc miercuri, la Teatrul Act. "American Landscapes" este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, "Suita de jazz româno-americană", după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, "Enesco Re-Imagined", Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul "American Landscapes". Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la american songbook la blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane, precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Ovidiu Lipan Ţăndărică, Stelu Enache şi Fanfara Zece Prăjini vor concerta, la începutul lunii iunie, la Pogradec (Albania) şi Bitola (Macedonia). Turneul este organizat de ICR, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Ambasada României la Tirana şi Biserica Ortodoxă Sf. Constantin şi Elena din Bitola. Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 4 iunie, ora 19,00, la Amfiteatrul în aer liber din Pogradec şi duminică, 5 iunie, ora 19,30, la Casa de Cultură din Bitola. Concertele vor include piese de pe albumul 'Bachiţa', creaţii colective sau culte, pe teme din muzica aromânilor, interpretate în dialectul aromân. Orchestraţiile îi aparţin lui Ovidiu Lipan Ţăndărică. Artistul a colaborat pentru realizarea acestui program cu Stelu Enache, apreciat solist aromân. În deschidere va concerta ansamblul 'Muşata Armână', din localitatea Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Institutul Cultural Român din Viena şi Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena organizează marţi 7 iunie, o conferinţă cu titlul 'E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale', susţinută de Ioana Pârvulescu.
Cele două instituţii îşi propun să continue şi să dezvolte parteneriatul vechi de 6 ani prin inaugurarea unui ciclu de conferinţe semestriale dedicate comunităţii de româneşti din Viena. Conferenţiarul invitat în semestrul de vară 2011 este unul dintre cei mai avizaţi cunoscători şi actori ai peisajului editorial şi al revistelor culturale din România de azi.

Radio România Cultural s-a mutat la Sibiu
Până pe 5 iunie, Radio România Cultural s-a mutat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul înseamnă 350 de evenimente, 70 de ţări participante, circa 60.000 de spectatori pe zi în 60 de spaţii diferite unde au loc spectacole de teatru, dans, păpuşi, concerte, conferinte, expoziţii, ateliere de teatru şi scenografie, o bursă de spectacole şi multe altele. Societatea Română de Radiodifuziune este coproducător şi partener de tradiţie al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Radio România Cultural este prezent, ca întotdeauna, în miezul evenimentelor: în sălile de teatru, pe străzile oraşului, în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, în tramvai, adică oriunde are loc întâlnirea cu teatrul şi vă propune 10 zile de teatru în cele mai variate formate. Pe lângă ştirile, relatările şi reportajele din emisiunile noastre de actualitate culturală, emisiunile Vorba de cultură, Scena şi ecranul şi Călător pe mapamond vă propun ediţii speciale realizate în direct de la Sibiu.

Cluj: Peste 40 de expoziţii, concursuri şi tururi foto cu ghid, la Festivalul de Artă Fotografică
Peste 40 de expoziţii, concursuri şi tururi fotografice cu ghid au loc în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Fotografică FotoRomania 2011, care se desfășoară, până pe 3 iunie, la Cluj-Napoca. În timpul festivalului, sunt organizate tururi prin oraş, care includ clădiri istorice şi spaţii care nu sunt deschise de obicei, turnuri de biserici sau de alte clădiri. Un ghid îi însoțește pe fotografi şi le vorbește despre istoria şi arhitectura locurilor vizitate. Zilnic, este organizat cel puţin un workshop de fotografie, pe teme precum fotografia pentru începători, fotografia de nuntă, iluminarea de studio, fotografia de stock sau fotografia sport.

Ofensiva" filmului românesc în Polonia
Cel mai nou program al ICR-Varşovia de promovare a filmului românesc se desfăşoară, în perioada 27 mai – 22 iunie, în patru importante oraşe poloneze: Varşovia, Poznań, Cracovia şi Wrocław. Timp de o săptămână, în fiecare oraş, vor fi proiectate nouă dintre cele mai recente producţii cinematografice româneşti. Evenimentul include o selecţie a celor mai recente creaţii ale cineaştilor români, premiate la festivaluri internaţionale. Pornind de la cel mai nou film al lui Cristi Puiu, Aurora, în care regizorul a ales să întrupeze personajul principal, după o căutare îndelungată a actorului potrivit, periplul cinematografic va continua cu Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, realizat în totalitate din imagini de arhivă, film care depăşeşte statutul de documentar datorită talentului regizoral. Selecţia include şi tulburătorul Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban, câştigătorul de anul trecut al "Ursului de Argint" la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, un excelent exemplu al minimalismului cinematografic românesc actual.

Scriitorul Mircea Cărtărescu va primi premiul Festivalului Literar de la Vilenica, Slovenia
Scriitorul Mircea Cărtărescu va primi premiul Festivalului Internaţional Literar de la Vilenica, Slovenia, ajuns la cea de-a 26-a ediţie, care se va desfăşura între 7 şi 11 septembrie. Evenimentul va avea loc în peştera cu acelaşi nume, cunoscută ca fiind cea mai veche peşteră turistică din Europa, aflată în apropierea oraşului Seľana, precum şi în alte sate şi oraşe din împrejurimi. Încă de la prima ediţie, din 1986, punctul culminant al festivalului l-a reprezentat acordarea Premiului Literar Vilenica unui scriitor din Europa Centrală, pentru realizări excepţionale în literatură. Printre laureaţii Premiului Vilenica se numără şi Ana Blandiana, alături de Milan Kundera şi Peter Eszterházy.

Romancierul irlandez John Banville a câştigat Premiul Franz Kafka
Romancierul irlandez, John Banville, a câştigat prestigiosul Premiu Franz Kafka. Din juriul internaţional care a ales câştigătorul acestui premiu anual în valoare de 10.000 de dolari au făcut parte cunoscutul critic literar german Marcel Reich-Ranicki şi editorul britanic John Calder. Premiul este acordat de Societatea Franz Kafka, cu sediul la Praga, autorilor ale căror scrieri 'atrag cititorii indiferent de origine, cetăţenie sau cultură'. Reprezentanţii Societăţii Franz Kafka au anunţat că Banville a fost de acord să se deplaseze la Praga, în octombrie, pentru ceremonia de acordare a premiului. John Banville a câştigat, în 2005, și premiul Man Booker, cea mai prestigioasă distincţie literară din Marea Britanie, pentru romanul 'The Sea'.

Spectacolul "Însemnările unui necunoscut", după Dostoievski, în premieră, la Bulandra
Spectacolul "Însemnările unui necunoscut", montat de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, va avea premiera oficială, astăzi, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra din Capitală. Din distribuţie fac parte Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu şi Tamara Buciuceanu-Botez, alături de Alexandru Potocean, Ana Ioana Macaria, Manuela Ciucur, Marian Râlea, Ion Besoiu, Gheorghe Ifrim, Petre Lupu, Mirela Gorea, Andrei Runcanu, Bogdana Darie, Ilinca Manolache, Lucian Ifrim, Antoaneta Cojocaru şi Matei Constantin. La baza spectacolului stă o dramatizare de Ion Cojar după romanul "Stepancikovo şi locuitorii săi" de Feodor Dostoievski. De altfel, spectacolul îi este dedicat, ca un omagiu, lui Ion Cojar. "Însemnările unui necunoscut" reprezintă o explorare comică a lumii din jurul micului tiran, o frescă a absurdităţii vieţii care rivalizează cu Gogol şi care oferă un spectacol de suflet cu o construcţie simfonică pe o muzică de excepţie - totul îndreptându-se într-un crescendo nebunesc spre un final simbolic.

Gala Societății Civile
Gala Societăţii Civile, cel mai amplu eveniment care promovează activitatea sectorului non-profit din România, îşi decernează premiile, în data de 9 iunie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, începând cu ora 20:00. La fel ca în ediţiile anterioare, conceptul de anul acesta al Galei Societăţii Civile, "Când nu recunoşti binele, faci rău!", continuă să promoveze spiritul civic, iar primul pas în acest sens este recunoaşterea oamenilor buni şi a structurilor care duc România mai departe. În cadrul celei de-a IX-a ediţii vor fi premiate cele mai bune proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, grupurilor de iniţiativă şi persoanelor fizice din cele 193 înscrise anul acesta. Schimbările care au avut loc de-a lungul anilor în sectorul non-profit se reflectă în numărul de proiecte care este în continuă creştere de la an la an. Dacă în anul 2008 în competiţie s-au înscris 115 proiecte, anul acesta au concurat 193 de proiecte implementate de organizaţii neguvernamentale, grupuri de iniţiativă şi persoane fizice.

Expozitie de scenografie, la Sibiu
Fundaţia Löwendal şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu invită publicul care participă la Festivalul Internațional de Teatru la vernisajul expoziţiei de scenografie George Löwendal – un aristocrat în luminile rampei. Evenimentul va avea loc, astăzi, de la ora 12,30, la Palatul Brukenthal din Sibiu, în cabinetul de cartografie, şi este prezentat de George Banu, critic de teatru şi Preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Vă reamintim că Radio România Cultural este prezent, ca întotdeauna, în miezul evenimentelor Festivalului de la Sibiu: în sălile de teatru, pe străzile oraşului, în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, în tramvai, adică oriunde are loc întâlnirea cu teatrul şi vă propune 10 zile de teatru în cele mai variate formate. Pe lângă ştirile, relatările şi reportajele din emisiunile noastre de actualitate culturală, emisiunile Vorba de cultură, Scena şi ecranul şi Călător pe mapamond vă propun ediţii speciale realizate în direct de la Sibiu.

Concert inedit al trupei Cuantune, la Godot Café
Godot Cafe-Teatru, care i-a obişnuit pe bucureşteni cu piese de teatru, concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiecţii de film sau expoziţii de fotografie, este locul unde, mâine, va avea loc un concert inedit al trupei de nu-jazz Cuantune, care îl va avea ca invitat special pe Harvis Cuni, la trompetă, componentul HB Orchestra. Cuantune este o prezenţă relativ nouă pe scena muzicală autohtonă, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe membrii trupei să câştige un număr impresionant de admiratori într-un timp scurt şi să umple sălile de spectacole. La sfârşitul anului trecut, ei s-au bucurat de aplauzele a aproximativ 3.000 de spectatori în deschiderea concertului Nouvelle Vague de la Sala Palatului din București.

Presa din vremea lui Caragiale, tema unei conferinţe la ICR Viena
Institutul Cultural Român din Viena şi Institutul de Romanistică al Universităţii din capitala austriacă organizează, marţi, 7 iunie, o conferinţă cu titlul 'E foarte greu să scrii româneşte... Presa din vremea lui Caragiale', susţinută de Ioana Pârvulescu. Cele două instituţii îşi propun să continue şi să dezvolte parteneriatul vechi de 6 ani prin inaugurarea unui ciclu de conferinţe semestriale dedicate comunităţii de româneşti din Viena. Conferenţiarul invitat în semestrul de vară 2011 este unul dintre cei mai avizaţi cunoscători şi actori ai peisajului editorial şi al revistelor culturale din România de azi. Ioana Pârvulescu este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a publicat mai multe cărţi şi traduceri din limbile franceză şi germană şi a iniţiat şi coordonat colecţia 'Cartea de pe noptieră' a Editurii Humanitas. Lui Caragiale i-a dedicat un volum de eseuri, 'În ţara Miticilor. De 7 ori Caragiale', şi o scrisoare dedicată 'caragialofililor şi caragialofobilor', în 'Cartea întrebărilor'. Evenimentul din 7 iunie se va desfăşura în sala de conferinţe a Institutul de Romanistică şi va fi deschis publicului larg.

Trei scriitori români în turneu în Spania: Varujan Vosganian, Petru Cimpoeşu şi Mircea Cărtărescu
Trei scriitori români - Varujan Vosganian, Petru Cimpoeşu şi Mircea Cărtărescu - se află în Spania, până pe 5 iunie, pentru a-şi promova lucrările şi pentru a se întâlni cu cititorii din această ţară, anunţă Institutul Cultural Român din Madrid. Varujan Vosganian este, în acest moment, cel mai comentat scriitor român în Spania, după ce volumul său 'Cartea şoaptelor' a avut cronici elogioase în cele mai importante ziare, reviste şi pe bloguri. Alături de traducătorul său, Joaquín Garrigos, el va călători în Granada, Sevilia, Zaragoza, Barcelona şi Madrid. Cel de-al doilea scriitor român care vizitează Spania în această perioadă este Petru Cimpoeşu, căruia i s-au tradus două cărţi în Spania. El va fi alături de Varujan Vosganian la târgul de carte de la Zaragoza şi va avea două sesiuni de semnare de autografe la târgul de carte din parcul Retiro. Mircea Cărtărescu, autor cu mai multe titluri traduse în spaniolă, va fi şi el prezent la târgul de carte de la Madrid. În plus, Cărtărescu va vorbi cu cititorii spanioli într-una din librăriile cele mai frecventate în acest moment din Madrid, Tipos Infames, o librărie-cafenea celebră pentru întâlnirile cu mari scriitori ai momentului.

Lucian Ban revine in Romania
Pianistul Lucian Ban, care în urmă cu mai mult de o decadă a părăsit România pentru o carieră în muzica de jazz la New York, revine la Bucureşti cu un proiect special, un recital de pian solo intitulat "American Landscapes", care va avea loc miercuri, la Teatrul Act. "American Landscapes" este un proiect pentru solo piano dezvoltat de-a lungul unei decade petrecute în America. După ce a abordat muzica românească populară pentru un proiect realizat împreună cu saxofonistul american Sam Newsome, "Suita de jazz româno-americană", după ce a semnat un complex proiect de reinterpretare a muzicii lui George Enescu pentru jazz, "Enesco Re-Imagined", Lucian Ban prezintă acum publicului din România o versiune personală a Americii, filtrată prin muzică, în proiectul "American Landscapes". Pianistul se inspiră pentru acest proiect din peisajul muzical larg al Americii, de la american songbook la blues şi cântece tradiţionale, de la avangarda clasică a lui Charles Ives la inovaţiile lui Duke Ellington, de la extraordinara muzică a marilor centre urbane, precum New York, Chicago şi New Orleans, la muzica populară din mijlocul Americii.

Primăria Craiova susţine proiectul 'România pe urmele lui Brâncuşi'
Primăria Craiova a anunţat că susţine proiectul 'România pe urmele lui Brâncuşi', proiect iniţiat de scriitorul Laurian Stănchescu care a plecat pe jos din Hobiţa, localitatea natală a marelui sculptor, către Paris, locul în care este înmormântat acesta, pentru a-i aduce osemintele în ţară. Prin acest marş cultural, Laurian Stănchescu vrea să refacă întocmai drumul pe care Brâncuşi l-a făcut în 1903 -1904 şi să împlinească dorinţa acestuia de a-şi trăi veşnicia în cimitirul din Hobiţa. Traseul marşului este Hobiţa - de unde Laurian Stănchescu a plecat pe 21 mai – Craiova, Timişoara - Szeged - Budapesta - Viena - Munchen - Zurich - Basel - Paris. Români din întreaga ţară sunt aşteptaţi, mâine, la Craiova, pentru a se alătura poetului Laurian Stănchescu în marşul spre mormântul marelui artist din cimitirul Montparnasse din Paris.

Un tablou de Laurence Stephen Lowry, vândut la licitaţie pentru 9,2 milioane de dolari
Tabloul "The Football Match", pictat în 1949 de Laurence Stephen Lowry, a fost vândut la o licitaţie pentru 5,6 milioane de lire sterline, stabilind un nou record de preţ pentru operele pictorului britanic, au anunţat reprezentanţii casei Christie's din Londra. Potrivit Reuters, precedentul record de preţ pentru operele acestui artist, renumit pentru vastitatea peisajelor urbane şi industriale pe care le-a pictat, în care siluetele umane erau foarte mici, era de 3,8 milioane de lire sterline, record stabilit de pictura "Good Friday, Daisy Nook" realizată în 1946, care a fost vândută în anul 2007. Potrivit reprezentanţilor Christie's, Laurence Stephen Lawry, care a murit în anul 1976, a pictat doar în timpul liber, dar operele sale au avut un succes extraordinar. Lowry a fost desemnat artistul oficial la încoronarea reginei Elizabeth a II-a în 1953 şi a refuzat de-a lungul anilor mai multe premii şi distincţii importante, inclusiv aceea de cavaler.

Radio România Cultural s-a mutat la Sibiu
Până pe 5 iunie, Radio România Cultural s-a mutat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul înseamnă 350 de evenimente, 70 de ţări participante, circa 60.000 de spectatori pe zi în 60 de spaţii diferite unde au loc spectacole de teatru, dans, păpuşi, concerte, conferinte, expoziţii, ateliere de teatru şi scenografie, o bursă de spectacole şi multe altele. Societatea Română de Radiodifuziune este coproducător şi partener de tradiţie al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Radio România Cultural este prezent, ca întotdeauna, în miezul evenimentelor: în sălile de teatru, pe străzile oraşului, în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, în tramvai, adică oriunde are loc întâlnirea cu teatrul şi vă propune 10 zile de teatru în cele mai variate formate. Pe lângă ştirile, relatările şi reportajele din emisiunile noastre de actualitate culturală, emisiunile Vorba de cultură, Scena şi ecranul şi Călător pe mapamond vă propun ediţii speciale realizate în direct de la Sibiu.

Spectacolul "Însemnările unui necunoscut", după Dostoievski, în premieră, la Bulandra
Spectacolul "Însemnările unui necunoscut", montat de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, va avea premiera oficială, astăzi, la Sala "Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra din Capitală. Din distribuţie fac parte Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu şi Tamara Buciuceanu-Botez, alături de Alexandru Potocean, Ana Ioana Macaria, Manuela Ciucur, Marian Râlea, Ion Besoiu, Gheorghe Ifrim, Petre Lupu, Mirela Gorea, Andrei Runcanu, Bogdana Darie, Ilinca Manolache, Lucian Ifrim, Antoaneta Cojocaru şi Matei Constantin. La baza spectacolului stă o dramatizare de Ion Cojar după romanul "Stepancikovo şi locuitorii săi" de Feodor Dostoievski. De altfel, spectacolul îi este dedicat, ca un omagiu, lui Ion Cojar. "Însemnările unui necunoscut" reprezintă o explorare comică a lumii din jurul micului tiran, o frescă a absurdităţii vieţii care rivalizează cu Gogol şi care oferă un spectacol de suflet cu o construcţie simfonică pe o muzică de excepţie - totul îndreptându-se într-un crescendo nebunesc spre un final simbolic.

Poveşti despre români la festivalul cinematografiei italiene din Venezuela
Festivalul cinematografiei italiene, programat în perioada 3 - 16 iunie, organizat de Institutul Italian de Cultură în colaborare cu Ambasada şi Consulatul Italiei din Venezuela va prezenta, la Caracas, actualitatea socială a Peninsulei prin filme despre imigraţie, homosexualitate, prejudecăţi şi accidentele la locul de muncă. În ediţia din acest an a festivalului pentru italienii din Venezuela se regăsesc şi poveşti ale românilor din Italia, în viziunea regizorilor autohtoni. Programul oferă 12 proiecţii despre viaţa din Italia, care ating teme ca legile rasiale, imigraţia modernă, deschiderea spitalelor de boli mintale, adolescenţa şi accidentele pe şantiere. Filmul 'Cover Boy. Ultima revoluţie', regizat de Carmine Amoroso, prezintă povestea unor imigranţi români nevoiţi să locuiască în acelaşi lanţ de barăci ilegale cu italienii care nu au posibilităţi economice. Mesajul filmului este întâlnirea dintre două lumi, cea post – comunistă, cu sacrificiile ei, şi criza economică din Occident.

"Carte Blanche", cel mai recent roman din seria "James Bond", a fost lansat la Londra
Volumul "Carte Blanche", cel mai recent roman din seria "James Bond", a fost lansat, la Londra, în cadrul unui eveniment de la care nu au lipsit o Bond Girl în costum de piele, o maşină sport şi militari în uniforme de comando care au coborât pe frânghii de la mare înălţime. Americanul Jeffery Deaver, cel care a scris romanul "Carte Blanche", a sosit în faţa barului Champagne Bar din gara internaţională Saint-Pancras, punctul londonez de plecare pentru trenurile care traversează Canalul Mânecii, la volanul unui automobil Bentley Continental de culoare roşie, un bolid de 12 cilindri, care poate atinge o viteză de peste 300 kilometri/ oră. Cartea a sosit pe calea aerului, fiind adusă de o echipă de comando a trupelor Royal Marines, militarii britanici coborând pe frânghii de pe acoperişul acestei gări londoneze cu o arhitectură în stil gotic. După moartea scriitorului Ian Fleming, creatorul seriei "James Bond", în 1964, Sebastian Faulks şi John Gardner au fost principalii scriitori care au continuat franciza începută de legendarul autor britanic.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!