DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
21.30 - 22.00
Jazz lexicon • Emisiune de Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.00 - 22.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.10 - 22.50
Credinta si cunoastere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

31 mai 2011

Radio România Cultural s-a mutat la Sibiu
Până pe 5 iunie, Radio România Cultural s-a mutat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul înseamnă 350 de evenimente, 70 de ţări participante, circa 60.000 de spectatori pe zi în 60 de spaţii diferite unde au loc spectacole de teatru, dans, păpuşi, concerte, conferinte, expoziţii, ateliere de teatru şi scenografie, o bursă de spectacole şi multe altele. Societatea Română de Radiodifuziune este coproducător şi partener de tradiţie al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Radio România Cultural este prezent, ca întotdeauna, în miezul evenimentelor: în sălile de teatru, pe străzile oraşului, în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, în tramvai, adică oriunde are loc întâlnirea cu teatrul şi vă propune 10 zile de teatru în cele mai variate formate. Pe lângă ştirile, relatările şi reportajele din emisiunile noastre de actualitate culturală, emisiunile Vorba de cultură, Scena şi ecranul şi Călător pe mapamond vă propun ediţii speciale realizate în direct de la Sibiu.

Gala Societății Civile
Gala Societăţii Civile, cel mai amplu eveniment care promovează activitatea sectorului non-profit din România, îşi decernează premiile, în data de 9 iunie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, începând cu ora 20:00. La fel ca în ediţiile anterioare, conceptul de anul acesta al Galei Societăţii Civile, „Când nu recunoşti binele, faci rău!”, continuă să promoveze spiritul civic, iar primul pas în acest sens este recunoaşterea oamenilor buni şi a structurilor care duc România mai departe. În cadrul celei de-a IX-a ediţii vor fi premiate cele mai bune proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, grupurilor de iniţiativă şi persoanelor fizice din cele 193 înscrise anul acesta. Schimbările care au avut loc de-a lungul anilor în sectorul non-profit se reflectă în numărul de proiecte care este în continuă creştere de la an la an. Dacă în anul 2008 în competiţie s-au înscris 115 proiecte, anul acesta au concurat 193 de proiecte implementate de organizaţii neguvernamentale, grupuri de iniţiativă şi persoane fizice.

Trei scriitori români în turneu în Spania: Varujan Vosganian, Petru Cimpoeşu şi Mircea Cărtărescu
Trei scriitori români - Varujan Vosganian, Petru Cimpoeşu şi Mircea Cărtărescu - se află în Spania, până pe 5 iunie, pentru a-şi promova lucrările şi pentru a se întâlni cu cititorii din această ţară, anunţă Institutul Cultural Român din Madrid. Varujan Vosganian este, în acest moment, cel mai comentat scriitor român în Spania, după ce volumul său 'Cartea şoaptelor' a avut cronici elogioase în cele mai importante ziare, reviste şi pe bloguri. Alături de traducătorul său, Joaquín Garrigos, el va călători în Granada, Sevilia, Zaragoza, Barcelona şi Madrid. Cel de-al doilea scriitor român care vizitează Spania în această perioadă este Petru Cimpoeşu, căruia i s-au tradus două cărţi în Spania. El va fi alături de Varujan Vosganian la târgul de carte de la Zaragoza şi va avea două sesiuni de semnare de autografe la târgul de carte din parcul Retiro. Mircea Cărtărescu, autor cu mai multe titluri traduse în spaniolă, va fi şi el prezent la târgul de carte de la Madrid. În plus, Cărtărescu va vorbi cu cititorii spanioli într-una din librăriile cele mai frecventate în acest moment din Madrid, Tipos Infames, o librărie-cafenea celebră pentru întâlnirile cu mari scriitori ai momentului.

Primăria Craiova susţine proiectul 'România pe urmele lui Brâncuşi'
Primăria Craiova a anunţat că susţine proiectul 'România pe urmele lui Brâncuşi', proiect iniţiat de scriitorul Laurian Stănchescu care a plecat pe jos din Hobiţa, localitatea natală a marelui sculptor, către Paris, locul în care este înmormântat acesta, pentru a-i aduce osemintele în ţară. Prin acest marş cultural, Laurian Stănchescu vrea să refacă întocmai drumul pe care Brâncuşi l-a făcut în 1903 -1904 şi să împlinească dorinţa acestuia de a-şi trăi veşnicia în cimitirul din Hobiţa. Traseul marşului este Hobiţa - de unde Laurian Stănchescu a plecat pe 21 mai – Craiova, Timişoara - Szeged - Budapesta - Viena - Munchen - Zurich - Basel - Paris. Români din întreaga ţară sunt aşteptaţi, astăzi, la Craiova, pentru a se alătura poetului Laurian Stănchescu în marşul spre mormântul marelui artist din cimitirul Montparnasse din Paris.

Concert inedit al trupei Cuantune, la Godot Cafe
Godot Cafe-Teatru, care i-a obişnuit pe bucureşteni cu piese de teatru, concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiecţii de film sau expoziţii de fotografie, este locul unde, astăzi, va avea loc un concert inedit al trupei de nu-jazz Cuantune, care îl va avea ca invitat special pe Harvis Cuni, la trompetă, componentul HB Orchestra. Cuantune este o prezenţă relativ nouă pe scena muzicală autohtonă, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe membrii trupei să câştige un număr impresionant de admiratori într-un timp scurt şi să umple sălile de spectacole. La sfârşitul anului trecut, ei s-au bucurat de aplauzele a aproximativ 3.000 de spectatori în deschiderea concertului Nouvelle Vague de la Sala Palatului din București.

Statutul cinematografelor RADEF, reglementat prin Ordonanță de Urgență
Statutul cinematografelor de stat, administrate de RADEF, dintre care jumătate au fost predate consiliilor locale în ultimii ani, a fost reglementat printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Potrivit acesteia, 33 de săli trec în proprietatea publică a statului, urmând să fie digitalizate. Din cauza statutului juridic neclar, RADEF nu putea candida pentru fonduri europene pentru modernizarea şi digitalizarea acestor cinematografe pe care le administrează în continuare, a declarat directorul regiei, Marius Iuraşcu, precizând că are deja mai multe dosare pregătite pentru programul de finanţare Media al Comisiei Europene. Ordonanța guvernamentală prevede încetarea predărilor către autorităţile locale, dat fiind că "majoritatea" acestora "nu au întreprins măsurile legale şi procedurale pentru preluarea cinematografelor". În ceea ce priveşte cele 33 de săli aflate în proprietatea publică a statului, conducerea RADEF intenţionează să le digitalizeze. Aceste săli vor constitui un lanţ de cinematografe pentru a asigura difuzarea de film românesc.

Grigore Arsene, la finalul Salonului de carte 'Bookfest': S-a cumpărat mai puţin şi mai ieftin
Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, organizatorul Salonului internaţional de carte 'Bookfest', a declarat, pentru AGERPRES, că, anul acesta, publicul a cumpărat cărţi mai puţine şi mai ieftine. În opinia sa, acest fapt are mai multe cauze, una fiind obiectivă, reprezentată de scăderea veniturilor, direct sau indirect, prin scăderea salariilor, prin creşterea TVA-ului, dar şi un motiv subiectiv, foarte îngrijorător, acela al scăderii continue a nivelului de educare a populaţiei şi, prin consecinţă, a numărului de cititori. Referindu-se la condiţiile create participanţilor la eveniment de către organizatori, el s-a declarat mulţumit. 'Trebuie să înţelegem ce vrea publicul, de ce unele cărţi au mers, altele nu, ce trebuie să facem în continuare şi care sunt tendinţele pe piaţa de carte', a mai declarat Grigore Arsene.

Manuscrisele lui Emil Cioran, donate de George Brăiloiu, au intrat în posesia Academiei Române
Manuscrisele lui Emil Cioran, cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu la o licitaţie la Paris şi donate Bibliotecii Academiei Române, au intrat în posesia instituţiei de la Bucureşti, a declarat academicianul Eugen Simion. O conferinţă de presă privind manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran donate Bibliotecii Academiei Române va fi organizată, mâine, de la ora 12.00. Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - respectiv 406.000 de euro. Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. De altfel, în aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for. Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Audiţii pentru Academia Itinerantă „Andrei Şerban“ 2011
Institutul Cultural Român, prin ICR New York, în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ al Teatrului Naţional din Bucureşti şi Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“, invită tinerii actori la o nouă serie de ateliere organizate în cadrul Academiei Itinerante „Andrei Şerban“, care vor avea loc la Memorialul Ipoteşti în perioada 10-16 iulie, respectiv 18-24 iulie 2011. Academia Itinerantă „Andrei Şerban“, program-cadru al Institutului Cultural Român, iniţiat de Corina Şuteu şi coordonat de ICR New York, este concepută ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind actori, scriitori sau artişti vizuali. Audiţiile se vor desfăşura în perioada 17-19 iunie la Teatrul Naţional din Bucureşti. Organizatorii Academiei Itinerante vor acoperi costurile legate de desfăşurarea şi susţinerea atelierului, cazarea participanţilor şi transportul acestora pe ruta Bucureşti-Ipoteşti şi retur şi vor asigura, contra cost, mesele zilnice.

Scriitorul Santiago Roncagliolo a primit Independent Foreign Fiction Prize pe 2011
Scriitorul peruan Santiago Roncagliolo a primit Independent Foreign Fiction Prize pe 2011, învingându-l pe Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură. La 36 de ani, Santiago Roncagliolo devine cel mai tânăr laureat al acestui premiu, care are o valoare de 10.000 de lire sterline şi este acordat unui scriitor în viaţă a cărui carte a fost tradusă în limba engleză şi publicată în Marea Britanie. Santiago Roncagliolo a câştigat premiul pentru cel de-al treilea lui roman, un thriller politic intitulat "Red April", tradus din limba spaniolă, care prezintă povestea unui procuror peruan însărcinat cu anchetarea unei crime. Premiul este împărţit între autor şi traducătorul cărţii, americanca Edith Grossman. Pentru acelaşi premiu au mai concurat turcul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură, norvegianul Per Petterson şi argentinianul Marcelo Figueras.

Bookfest – ediţie de criză
Opiniile editurilor în legătură cu vânzările de anul acesta de la Bookfest au fost împărţite. Humanitas, Polirom şi Corint s-au declarat mulţumite de rezultatele prezenţei la salonul internaţional de carte, apreciind că vânzările au fost similare cu cele de anul trecut, în timp ce Nemira, RAO, Paralela 45 sau SemnE - Artemis au raportat rezultate mai salbe sau chiar pierderi. 'A fost un târg bun, în care Humanitas a prezentat aproape 80 de titluri noi şi care credem că au adus bucurie cititorilor', a declarat Gabriela Maaz, director de promovare Humanitas, care a precizat că editura pe care o reprezintă a înregistrat vânzări de 300.000 de lei. La rândul său, Ioana Boca, reprezentanta Polirom, a afirmat că 'este o ediţie peste Bookfest-ul de anul trecut', în timp ce reprezentantul Nemira a declarat vânzări cu 7% mai slabe decât în 2010. 'RAO a înregistrat vânzări mai slabe cu 20% - 30%', a declarat, pentru AGERPRES, Ileana Iorga, coordonator de vânzări al editurii, rezultate mai slabe raportând şi editura Paralela 45, în timp ce SmnE - Artemis, prin vocea directorului său, Ştefan Dulu, a declarat că a înregistrat o pierdere de 20%, faţă de ediţia precedentă a târgului.

Filmul românesc 'S-a furat o bombă' va deschide minifestivalul de film 'The Celluloid Curtain'
Filmul românesc 'S-a furat o bombă', din 1961, de Ion Popescu-Gopo, va deschide, mâine, minifestivalul de film 'The Celluloid Curtain', organizat pentru a marca 50 de de ani de la construcţia zidului în Berlin, cu scopul de a readuce în memorie această perioadă marcantă din istoria europeană, informează ICR Berlin. 'The Celluloid Curtain' devine astfel un minifestival de filme care, ca nici un alt mediu, conferă trecutului o viziune clară şi care exercită, prin forţa imaginilor fascinante ale epocii spioniilor, o permanentă atracţie. Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' a susţinut proiectul alături de organizatorii EUNIC, care au selecţionat filme din 12 ţări, punând la loc de cinste prezenţa românească, având în vedere deschiderea festivalului cu un film românesc. Ion Popescu-Gopo, regizorul acestei comedii science fiction fără dialoguri, a câştigat, în 1957, premiul Palme d'Or la Cannes, pentru scurtmetrajul său - 'Scurtă istorie'.

ICR New York colaborează cu TIFF pentru Zilele Filmului Românesc
Institutul Cultural Român din New York continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2011, ediţia a X-a, care se va desfăşura în perioada 3-12 iunie, fiind susţinător principal al secţiunii “Zilele Filmului Românesc” din festival. Păstrându-şi calitatea de mediator între profesioniştii filmului din Statele Unite şi România, ICR New York va susţine şi în acest an prezenţa unei delegaţii de invitaţi americani, căreia i se va alătura un grup de critici, producători și distribuitori din cinematografia europeană. Corina Şuteu, directorul ICR New York, va fi moderatorul dezbaterii “10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”, programată pentru 9 iunie. ICR New York contribuie, de asemenea, la producerea publicaţiei speciale în limba engleză “aperiTIFF – Romanian Cinema 2011”, realizată, ca şi anul trecut, sub îngrijirea lui Mihai Chirilov şi dedicată împlinirii a 10 ani de la apariţia Noului Val.

Expoziţia „Glorii”, de Marian şi Victoria Zidaru, la Veneţia
În perioada 1 iunie – 15 iulie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, la sediul Ateneo Veneto, expoziţia „Glorii” a artiştilor Marian şi Victoria Zidaru. Venisajul va avea loc, mâine, începând cu ora 18.00, în prezenţa autorilor şi a istoricului şi criticului de artă Erwin Kessler, curatorul expoziţiei. Aceasta a fost concepută ca un omagiu adus Veneţiei, oraşul care a determinat decisiv orientarea artistică a operei soţilor Zidaru. Marian şi Victoria Zidaru sunt liderii unei tendinţe artistice afirmate în ultimii ani de comunism ca alternativă, refugiu şi protest împotriva represaliilor regimului totalitar, tendinţă îndeobşte cunoscută sub denumirea de „neo-ortodoxă”. Având dimensiuni impresionante, sculptura lui Marian Zidaru – care va fi amplasată în centrul Aulei Mari a prestigioasei instituţii veneţiene - poartă denumirea „Viziunea lui Ezekiel”, reprezentând un fragment din simbolul iconografic bizantin intitulat „Glorii”. Obiectul textil realizat de Victoria Zidaru reprezintă o pânză de casă brodată cu imnuri bizantine, care va fi aşezată pe jos, simbolizând o cărare sub suprafaţa sculpturii.

Un aparat foto Leica din 1923, vândut la preţul record de 1,32 milioane de euro
Un aparat de fotografiat Leica din 1923 a fost vândut la preţul record de 1,32 milioane de euro la o licitaţie care a avut loc la Viena, devenind astfel cea mai scumpă cameră foto din lume. Aparatul fusese estimat de specialişti la o sumă cuprinsă între 350.000 şi 450.000 de euro. Cumpărătorul este un colecţionar de origine asiatică ce a dorit să rămână anonim, a precizat galeria vieneză Westlicht, care a organizat licitaţia. Aparatul Leica face parte dintr-o serie de 25 de prototipuri fabricate în 1923, cu doi ani înainte de scoaterea pe piaţă a celebrei mărci germane. Trimis la New York pentru a fi brevetat, el a fost primul aparat Leica exportat. Precedentul record de preţ pentru un aparat de fotografiat a fost stabilit anul trecut, de un strămoş al acestuia, un dagherotip datând din 1839 şi purtând semnătura inventatorului său, francezul Jacques Daguerre. Aparatul a fost adjudecat pentru 732.000 de euro.

Întâlnire marca Observatorului Cultural
Revista Observator Cultural invită publicul, mâine, de la ora 18,00, la o întîlnire cu trei personalităţi din lumea culturală românească. „Formula 3“ îi are ca invitaţi pe prozatorii Constantin Stan şi Bogdan Coşa şi pe fotograful Mircea Struţeanu. Evenimentul va fi găzduit de Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român. Constantin STAN a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti şi a frecventat Cenaclul „Junimea“ condus de Ovid S. Crohmălniceanu. Mircea STRUŢEANU este fotograf freelancer. Este pasionat de natură şi de călătorii, străbătînd mai mult de zece ţări din Asia. Ultimul său proiect fotografic a fost dedicat portretizării, în alb-negru, a 55 de scriitori români contemporani, expoziţia fiind vernisată la ICR, în perioada 3-17 martie 2011. Bogdan COŞA este masterand al Facultăţii de Litere a Universității Bucureşti. Romanul său, Poker, a cîştigat Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, în 2011, lansarea avînd loc în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei
Volumul IV al cărţii 'Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei. De la 'A noastră-i libertatea' la 'Pe aripile vîntului' (1931-1939), semnat de Tudor Caranfil, a fost lansat în cadrul Salonului internaţional de carte 'Bookfest'. Criticul de film Irina Margareta Nistor a caracterizat cartea drept una pentru toate vârstele, scrisă de un jurnalist de investigaţie cinematografică, în timp ce gazetarul Cristian Tudor Popescu a afirmat că lucrarea este o carte în sine, scrisă fără să trădeze cinematograful, un document livresc. Publicistul şi criticul de film Igor Mocanu a spus că 'autorul alternează detaliile biografice, pitorescul, picantul cu momentele de teorie pură, dar niciodată aridă, cărţile sale fiind totodată şi o descriere a felului în care s-a construit de-a lungul secolului XX cultura vizuală europeană'.

Gala Societății Civile
Gala Societăţii Civile, cel mai amplu eveniment care promovează activitatea sectorului non-profit din România, îşi decernează premiile, în data de 9 iunie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, începând cu ora 20:00. La fel ca în ediţiile anterioare, conceptul de anul acesta al Galei Societăţii Civile, „Când nu recunoşti binele, faci rău!”, continuă să promoveze spiritul civic, iar primul pas în acest sens este recunoaşterea oamenilor buni şi a structurilor care duc România mai departe. În cadrul celei de-a IX-a ediţii vor fi premiate cele mai bune proiecte ale organizaţiilor neguvernamentale, grupurilor de iniţiativă şi persoanelor fizice din cele 193 înscrise anul acesta. Schimbările care au avut loc de-a lungul anilor în sectorul non-profit se reflectă în numărul de proiecte care este în continuă creştere de la an la an. Dacă în anul 2008 în competiţie s-au înscris 115 proiecte, anul acesta au concurat 193 de proiecte implementate de organizaţii neguvernamentale, grupuri de iniţiativă şi persoane fizice.

Bastionul Postăvarilor din Braşov, monument istoric din secolul al XV-lea, redeschis
Bastionul Postăvarilor, un monument istoric din secolul al XV-lea, a fost redeschis pentru public, după trei ani de lucrări de reabilitare şi reconversie a incintei fortificate a Cetăţii Braşovului. Consiliul Judeţean a demarat programul de restaurare a Bastionului Postăvarilor în anul 2008 cu fonduri proprii. Situat în colţul de est al Cetăţii, Bastionul a fost construit în 1540 şi a fost unul dintre cele mai puternice puncte de apărare ale oraşului medieval. Obiectivul a fost construit de breasla aurarilor, iar din 1640 a fost preluat de postăvari. Bastionul va găzdui, în curând, şi un muzeu virtual, care va fi dotat cu ecrane de tip touch-screen amenajate sub forma unor şevaleturi, şi mese multitouch, pe care vor rula informaţii despre istoria Bastionului, filme documentare şi aplicaţii multi-media.

Kremlinul se opune înfiinţării unui consiliu de supraveghere a presei
Administraţia prezidenţială rusă şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu iniţiativa unor personalităţi culturale de a înfiinţa un consiliu de supraveghere şi control al modului în care jurnaliştii respectă etica. Mai mulţi oameni de cultură din Rusia, între care şi cunoscutul regizor Nikita Mihalkov, le-au propus preşedintelui şi premierului să înfiinţeze un consiliu care să verifice respectarea normelor de etică formate în timp de către mass-media. 'Ideea introducerii cenzurii - iar aceasta nu este altceva decât cenzură - contravine Constituţiei şi nu corespunde liniei de dezvoltare a ţării noastre. Misiunea personalităţilor culturale constă tocmai în ridicarea nivelului cultural prin activităţile desfăşurate', afirmă o sursă citată de RIA Novosti. Jurnaliştii ruşi au reacţionat negativ la propunerea artiştilor. Pavel Gusev, redactorul şef al cotidianului 'Moskovski Komsomoleţ', consideră iniţiativa 'o idee lipsită de har', care contravine legii mass-media.

Filmul românesc 'S-a furat o bombă' va deschide minifestivalul de film 'The Celluloid Curtain'
Filmul românesc 'S-a furat o bombă', din 1961, de Ion Popescu-Gopo, va deschide, mâine, minifestivalul de film 'The Celluloid Curtain', organizat pentru a marca 50 de de ani de la construcţia zidului în Berlin, cu scopul de a readuce în memorie această perioadă marcantă din istoria europeană, informează ICR Berlin. 'The Celluloid Curtain' devine astfel un minifestival de filme care, ca nici un alt mediu, conferă trecutului o viziune clară şi care exercită, prin forţa imaginilor fascinante ale epocii spioniilor, o permanentă atracţie. Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' a susţinut proiectul alături de organizatorii EUNIC, care au selecţionat filme din 12 ţări, punând la loc de cinste prezenţa românească, având în vedere deschiderea festivalului cu un film românesc. Ion Popescu-Gopo, regizorul acestei comedii science fiction fără dialoguri, a câştigat, în 1957, premiul Palme d'Or la Cannes, pentru scurtmetrajul său - 'Scurtă istorie'.

Volumul "Zen. Jurnal 2004-2010", de Mircea Cărtărescu, a fost lansat la Bookfest
Volumul "Zen. Jurnal 2004-2010", de Mircea Cărtărescu, a fost lansat de editura Humanitas, la Târgul de Carte Bookfest 2011, în prezenţa autorului. La eveniment a participat şi Gabriel Liiceanu, director al editurii Humanitas, care a precizat că aceasta este "cea mai grea lansare" pe care a făcut-o vreodată. Liiceanu a mai spus că jurnalul lui Mircea Cărtărescu nu este unul clasic, adică "o punere în scenă a eului cu toate particularităţile sale", care generează "un universal, în care scriitorul se întâlneşte cu cititorul". La rândul său, Mircea Cărtărescu a apreciat că "Zen. Jurnal 2004-2010" este o carte prea mare, dar că, în definitiv, cuprinde doar paragrafe din jurnalul său început în septembrie 1973. El a mai specificat că nu-şi foloseşte jurnalul doar pentru a se plânge de momentele în care nu scrie, ci îl foloseşte şi pentru "a-şi încerca peniţa", dar şi pentru a comenta cărţile pe care le citeşte. În cadrul aceluiaşi eveniment, a mai fost lansată aplicaţia pentru iPad a cărţii "Enciclopedia zmeilor", semnată tot de Mircea Cărtărescu.

Manuscrisele lui Emil Cioran, donate de George Brăiloiu, au intrat în posesia Academiei Române
Manuscrisele lui Emil Cioran, cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu la o licitaţie la Paris şi donate Bibliotecii Academiei Române, au intrat în posesia instituţiei de la Bucureşti, a declarat academicianul Eugen Simion. O conferinţă de presă privind manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran donate Bibliotecii Academiei Române va fi organizată, mâine, de la ora 12.00. Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - respectiv 406.000 de euro. Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. De altfel, în aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for. Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Concert inedit al trupei Cuantune, la Godot Cafe
Godot Cafe-Teatru, care i-a obişnuit pe bucureşteni cu piese de teatru, concerte, spectacole de stand-up comedy, impro-show-uri, proiecţii de film sau expoziţii de fotografie, este locul unde, astăzi, va avea loc un concert inedit al trupei de nu-jazz Cuantune, care îl va avea ca invitat special pe Harvis Cuni, la trompetă, componentul HB Orchestra. Cuantune este o prezenţă relativ nouă pe scena muzicală autohtonă, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe membrii trupei să câştige un număr impresionant de admiratori într-un timp scurt şi să umple sălile de spectacole. La sfârşitul anului trecut, ei s-au bucurat de aplauzele a aproximativ 3.000 de spectatori în deschiderea concertului Nouvelle Vague de la Sala Palatului din București.

Uri Lifshitz, unul dintre marii maeştri ai picturii israeliene, a murit
Uri Lifshitz, unul dintre marii maeştri ai picturii şi sculpturii israeliene, a murit, la Tel Aviv, la vârsta de 75 de ani. Născut în 1936, Uri Lifshitz, un autodidact, a fost unul dintre artiştii cei mai importanţi ai şcolii abstracţilor lirici "Orizonturi noi", alături de Ygal Tumarkin şi Rafie Lavie. Animator al grupului boemei intelectuale numite "Kassit", în anii 1960 şi 1970, şi cunoscut pentru gustul său pentru provocare, Uri Lifshitz, un portretist de geniu, a pictat, de-a lungul deceniilor, diverse personalităţi din Israel - cântăreţi, poeţi, politicieni, judecători şi profesori. A primit diverse premii importante, printre care se numără cel acordat de Muzeul din Tel-Aviv şi premiul Dizengoff.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!