DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 martie 2011

Publicul cere, Teatrul oferă
Spectacolul "Femeia ţintă şi cei zece amanţi", după Matei Vişniec, va fi prezentat, astăzi, la peste un an de la ultima reprezentaţie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa va fi reluată la cererea publicului. Coproducţie a Teatrului Naţional din Sibiu şi Théâtre de la Licorne, piesa "Femeia ţintă şi cei zece amanţi" a avut premiera în 29 mai 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a fost prezentată, ulterior, în cadrul Bienalei "Lille 3000" din Franţa. Spectacolul regizat de Claire Dancoisne, directorul Teatrului de la Licrone, prezintă un univers fascinant şi plin de originalitate. Multitudinea formelor alese poartă spectatorul într-o lume unde teatrul clasic, commedia dell’arte şi elementele de circ se îmbină perfect. Spectacolul propune un teatru în care actorii, artiştii plastici şi muzicienii sondează limitele imaginaţiei, iar unicitatea elementelor vizuale şi bizareria măştilor reprezintă o manieră de exploatare a limbajului teatral clasic al trupului, al hârtiei, metalului, culorilor sau sunetului. Cei trei actori ai teatrului - Diana Fufezan, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea - "execută roluri multiple, dificile, dar în acelaşi timp impresionante prin precizie şi prin originalitatea formulei". Scenografia Liei Manţoc şi muzica lui Vasile Şirli argumentează accentele grave ale acestei "parodii cu umor negru".

Retrospectiva Wim Wenders la Noul Cinematograf al Regizorului Român
Institutul Goethe din Bucureşti va prezenta, începând de astăzi, timp de 10 luni, filme ale celebrului Wim Wenders. La fiecare proiecţie va fi invitată o personalitate din lumea filmului românesc sau german pentru a oferi publicului o introducere şi pentru a susţine o dezbatere. Primul eveniment al acestei serii va avea loc, diseară, când va putea fi vizionat filmul din 1987 "Himmel über Berlin" (Cerul deasupra Berlinului), invitat fiind criticul Andrei Gorzo. În această peliculă, Berlin-ul este răvăşit de război, plin de îngeri ocrotitori, care ascultă răbdători chinuitele gânduri ale muritorilor, încercând apoi să le aline durerea. Unul dintre îngeri, Damiel, se îndrăgosteşte şi este gata să renunţe la nemurire pentru cîteve clipe de fericire alături de cea pe care o iubeşte. Filmul a obţinut numeroase premii, printre care şi cel pentru regie la Festivalul de la Cannes, în 1987. Toate proiecţiile vor avea subtitrare în limba română.

Premiera filmului 'Bună! Ce faci?', regizat de Alexandru Maftei
Comedia romantică 'Bună! Ce faci?', lungmetrajul de debut al lui Alexandru Maftei, va fi prezentat în premieră, pe 3 martie, la Cinematograful Patria din Capitală. Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică 'Bună! Ce faci?' este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nicio atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe Internet. Scenariul filmului îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, în timp ce imaginea poartă semnătura lui Radu Aldea. Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu. Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Alexandru Maftei a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, 'În fiecare zi e noapte'.

„Alice în Ţara Minciunilor”, la Opera Naţională din Bucureşti
Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Teatru din cadrul UNATC, continuă proiectul dedicat tinerilor coregrafi, cu o nouă reprezentaţie. Miercuri, 2 martie, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei, va avea loc spectacolul „Alice în Ţara Minciunilor” creat de Simona Deaconescu, studentă la Master în coregrafie. Simona Deaconescu se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician. Opera Naţională Bucureşti anunţă din nou publicul, cu acest prilej, că, începând de mâine, toate spectacolele Studioului Experimental de Operă şi Balet programate seara vor incepe de la ora 19:00.

Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti
Istoricul Adrian Majuru susţine, pe 2 martie, în centrul vechi al Capitalei, o nouă conferinţă intitulată Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti, eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei, în cadrul căruia publicul va putea asculta poveştile vechilor localuri de divertisment bucureştene, în incinta Teatrului de pe Lipscani. Conferinţa va pleca de la ideea că divertismentul nocturn, ca prelungire şi variaţie a diurnului, mai riguros cu moravurile şi mai intolerant cu deviaţiile ludicului, a explodat după primul război mondial. Cabaretele bucureştene deveniseră cuiburi de spionaj internaţional şi mijloc de racolare a fetelor frumoase. Istoricul Adrian Majuru susţine că, dincolo de aceste aspecte, divertismentul a însemnat şi cultură veritabilă, unul dintre exemple fiind compania teatrului «Cărăbuş», înfiinţat de Constantin Tănase.

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, mâine, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

“Secunda umană”, la Clubul Ţăranului din Bucureşti
La Clubul Ţăranului din Bucureşti va avea loc, astăzi, de la ora 18.30, vernisajul expoziţiei de fotografie “Secunda umană”, sub semnătura lui Nicuşor Ţigănilă. Cu acest prilej va fi lansat albumul de foto – poeme cu acelaşi titlu, un produs editorial inedit rezultat din colabolararea fotografului cu poetul Sabin Mircea Rus. Evenimentul face parte dintr-un proiect comun al Clubului Ţăranului şi Societăţii Culturale Filarmonia, care îşi propune să promoveze câţiva reprezentanţi ai mişcării plastice clujene. Vizitatorii vor găsi în cadrul acestei expoziţii peisaje şi reflexii ale unor locuri cu mare încărcătură emoţională din arealul transilvan şi naţional dar şi creaţii extrem de moderne.

„Alice în Ţara Minciunilor”, la Opera Naţională din Bucureşti
Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Teatru din cadrul UNATC, continuă proiectul dedicat tinerilor coregrafi, cu o nouă reprezentaţie. Mâine, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei, va avea loc spectacolul „Alice în Ţara Minciunilor” creat de Simona Deaconescu, studentă la Master în coregrafie. Simona Deaconescu se apropie foarte mult de teatru-dans, cu mari influenţe din "physical theatre" şi "teatru instrumental", lucrând de-a lungul anilor de facultate cu o echipă de interpreţi de la care a dorit să obţină o triplă specializare, fiecare dintre ei fiind în acelaşi timp dansator, actor şi muzician. Opera Naţională Bucureşti anunţă din nou publicul, cu acest prilej, că, începând de mâine, toate spectacolele Studioului Experimental de Operă şi Balet programate seara vor incepe de la ora 19:00.

Festivalul NexT prezintă trei programe de excepție
Începând cu cea de-a cincea ediție, care va avea loc în perioada 6-10 aprilie, Festivalul Internațional de Film NexT adaugă pe lista partenerilor prestigiosi numele celui mai important festival de scurtmetraj din lume: Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Cu o tradiție de peste 30 de ani, acesta este cel mai mare eveniment de gen și al doilea festival din lume ca număr de spectatori, după cel de la Cannes. Anul acesta, NexT aduce la București filmele câștigătoare ale celei mai recente ediții a Festivalului de la Clermont-Ferrand, încheiate la sfârșitul lunii februarie, dar și titluri din palmaresul de anul trecut. Printre filmele care vor fi prezentate se numără atât scurtmetrajul câștigator al Marelei Premiu în 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cât și filmul câștigător al Marelui Premiu de anul acesta: Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz. Partenerul de tradiție al festivalului NexT, prestigioasa secțiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la București scurtmetraje din cea mai recentă competiție a sa, printre care și premiatul film Berik, în regia lui Daniel Joseph Borgman, o poveste despre înțelegere și prietenie, plasată într-un orășel din Kazahstan.

"Povestea jucăriilor 3" - filmul de animaţie cel mai profitabil din toate timpurile
"Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3", ultima bijuterie a studiourilor Pixar premiată cu Oscar, duminică, este filmul de animaţie cel mai profitabil din istoria cinematografiei şi primul care a depăşit pragul de un miliard de dolari în încasările globale. "Pixar este cel mai frumos loc de pe pământ pentru a face un film", a declarat Lee Unkrich, regizorul celei de-a treia animaţii "Toy Story", la primirea statuetei din partea Academiei americane. Preţiosul trofeu încununează succesul extraordinar al filmului, care a obţinut, de la lansare, peste un miliard de dolari în întreaga lume. Aceste cifre fac din "Povestea jucăriilor 3" campionul box office-ului american pe 2010, dar şi filmul de animaţie cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei, devansând producţia "Shrek 2" a studiourilor DreamWorks, care a deţinut anterior acest titlu. Al treilea film din franciza "Toy Story" a fost lansat la 11 ani după cel precedent, abia după ce Disney a cumpărat studiourile concurente Pixar.

Regizorul Paul Negoescu - nominalizat pentru a doua oară consecutiv la Oscarul european
Scurtmetrajul "Derby", în regia lui Paul Negoescu, a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene din 2011 - echivalentul european al Oscarurilor -, ceremonie care va avea loc pe 3 decembrie, în sala Tempodrom din Berlin. Scurtmetrajul "Derby" spune povestea unui tată care simte că pierde controlul asupra vieţii fiicei lui, în momentul în care îşi pune problema că, la vârsta de 15 ani, fata ar putea întreţine relaţii sexuale cu prietenul ei. Succesul este cu atât mai mare cu cât filmul a fost realizat din fonduri proprii. Pelicula a avut premiera mondială la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi a mai fost selectat în peste 40 de festivaluri. Paul Negoescu a mai fost nominalizat în 2009 la premiile EFA, cu scurtmetrajul "Renovare".

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, mâine, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti
Istoricul Adrian Majuru susţine, mâine, în centrul vechi al Capitalei, o nouă conferinţă intitulată Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti, eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei, în cadrul căruia publicul va putea asculta poveştile vechilor localuri de divertisment bucureştene, în incinta Teatrului de pe Lipscani. Conferinţa va pleca de la ideea că divertismentul nocturn, ca prelungire şi variaţie a diurnului, mai riguros cu moravurile şi mai intolerant cu deviaţiile ludicului, a explodat după primul război mondial. Cabaretele bucureştene deveniseră cuiburi de spionaj internaţional şi mijloc de racolare a fetelor frumoase. Istoricul Adrian Majuru susţine că, dincolo de aceste aspecte, divertismentul a însemnat şi cultură veritabilă, unul dintre exemple fiind compania teatrului «Cărăbuş», înfiinţat de Constantin Tănase.

Lansări la Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, de mâine şi până pe 6 martie, cea de-a XVI-a ediţie a Salonului de Carte, Presă şi Muzică. În cadrul acestui eveniment, Muzeul Naţional de Istorie a României va lansa, pe 3 martie, volumul Studii de Preistorie vol.7, care reuneşte articole dedicate arheologiei preistorice, din mezolitic până la epoca bronzului, ale autorilor români şi ale unor specialişti din străinătate. Vineri, 4 martie, va fi lansat volumul XXII al publicaţiei MUZEUL NAŢIONAL. Cartea cuprinde studii şi articole de istorie ale specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României dar şi din institute de cercetare sau facultăţi.

Oamenii fericiţi în copilărie sunt mai predispuşi la a divorţa la vârsta adultă – studiu
Oamenii care au avut o copilărie idilică sunt mai predispuşi la a divorţa la vârsta adultă, pentru că sunt mai încrezători în forţele proprii şi mai pregătiţi să renunţe la o relaţie care nu funcţionează cum trebuie, potrivit unui studiu publicat de dailymail. La acest studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, au participat mai multe mii de voluntari britanici, născuţi pe parcursul unei singure săptămâni în 1946. În adolescenţă, profesorii acestora le-au dat calificative în funcţie de nivelul lor de fericire. Au fost luate în calcul şi probleme precum agitaţia, angoasele sau nerespectatea autorităţii. Câteva zeci de ani mai târziu, cercetătorii au colectat noi informaţii despre viaţa acestora şi le-au analizat. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au fost fericite în adolescenţă au fost mai mulţumite de slujba obţinută, au avut mai multe pasiuni şi o viaţă socială mai activă. Totodată, aceşti oameni au prezentat mai puţine riscuri de a suferi de tulburări psihice în perioada ulterioară adolescenţei.

Publicul cere, Teatrul oferă
Spectacolul "Femeia ţintă şi cei zece amanţi", după Matei Vişniec, va fi prezentat, astăzi, la peste un an de la ultima reprezentaţie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa va fi reluată la cererea publicului. Coproducţie a Teatrului Naţional din Sibiu şi Théâtre de la Licorne, piesa "Femeia ţintă şi cei zece amanţi" a avut premiera în 29 mai 2009, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a fost prezentată, ulterior, în cadrul Bienalei "Lille 3000" din Franţa. Spectacolul regizat de Claire Dancoisne, directorul Teatrului de la Licrone, prezintă un univers fascinant şi plin de originalitate. Multitudinea formelor alese poartă spectatorul într-o lume unde teatrul clasic, commedia dell’arte şi elementele de circ se îmbină perfect. Spectacolul propune un teatru în care actorii, artiştii plastici şi muzicienii sondează limitele imaginaţiei, iar unicitatea elementelor vizuale şi bizareria măştilor reprezintă o manieră de exploatare a limbajului teatral clasic al trupului, al hârtiei, metalului, culorilor sau sunetului. Cei trei actori ai teatrului - Diana Fufezan, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea - "execută roluri multiple, dificile, dar în acelaşi timp impresionante prin precizie şi prin originalitatea formulei". Scenografia Liei Manţoc şi muzica lui Vasile Şirli argumentează accentele grave ale acestei "parodii cu umor negru".

Premieră la Opera Naţională Bucureşti
Joi, 3 martie, Kokoro Umemoto, solistă a Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, va interpreta, pentru prima oară, rolul titular din baletul „Giselle”, pe muzica lui Adolphe Adam. Partenerul lui Kokoro Umemoto va fi prim-solistul Valentin Stoica. Povestea fetei simple care se îndrăgosteşte de un prinţ fără a-i cunoaşte adevărata identitate va prinde viaţă graţie unei distribuţii din care vor face parte balerinii Virgil Ciocoiu, Laura Blică-Toader, Andra Ionete, Bogdan Cănilă, Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Cătălin Caracaş, Antonel Oprescu, Beatrice Şerbănescu şi Rodica Fiastru. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Ciprian Teodoraşcu. Kokoro Umemoto se bucură deja de o carieră strălucită în străinătate, ea colaborând de-a lungul timpului cu Baletul Operei de Stat din Praga, cu Atlantic Ballet Theatre of Canada şi cu Baletul din Tokyo. Este absolventă a prestigioasei Şcoli Regale de Balet din Londra, urmând însă anterior studii la Academia „Vaganova” din Sankt Petersburg şi la Şcoala Naţională de Balet din Shanghai.

'Domnişoara Pogany' a lui Brâncuşi, evaluată la două milioane euro, este revendicată în instanţă
Sculptura 'Domnişoara Pogany' a lui Constantin Brâncuşi, aflată în prezent la Muzeul de Artă din Craiova este revendicată în instanţă de o persoană particulară din Bucureşti, care pretinde că lucrarea i-a aparţinut tatălui său.
Autorităţile locale din Dolj susţin că lucrarea este una dintre cele două replici ale celebrei sculpturi a lui Brâncuşi iar persoana care o revendică ar fi evaluat-o la două milioane de euro. Consiliul Judeţean intenţionează să angajeze o casă de avocatură pentru a rămâne în posesia sculpturii. Directorul Muzeului de Artă din Craiova, Florin Rogneanu, a declarat că a doua replică a Domnişoarei Pogany a fost vândută şi nu se mai ştie nimic de ea.

Iaşi: Casa Creangă, redeschisă circuitului turistic
Casa Creangă, aflată în incinta mănăstirii Golia din Iaşi, este redeschisă circuitului turistic, astăzi, chiar în ziua de naştere a scriitorului. Timp de o lună, în Turnul Goliei va putea fi vizitată expoziţia 'Pe urmele lui Ion Creangă în Iaşi', care cuprinde marionete din piesele lui Creangă care au jucat pe scena Teatrului Luceafărul şi fotocopii după documente importante din viaţa autorului. Centrul de Promovare Turistică propune publicului şi un traseu cu toate clădirile din Iaşi pe unde a trecut Ion Creangă. Programul de vizitare a Casei Creangă şi a Turnului Goliei, în perioada 1 martie - 1 aprilie, este, de luni până vineri, între orele 11,00 şi 17,00 şi sâmbăta între 10,00 şi 14,00.

Bihor: Bucătărie medievală, descoperită în Cetatea Oradea
În Cetatea Oradea, aflată în ample lucrări de reabilitare, a fost descoperită o bucătărie medievală, aproape neatinsă, care ar fi a patra din Europa, ce urmează să fie păstrată şi restaurată in situ pentru vizitare. 'Înaintaşii noştri au folosit chiar şi chiuvetă pentru a spăla vase', a declarat vicepreşedintele Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Sarkozi Zoltan. Această încăpere a fost descoperită la primul etaj al Palatului Cetăţii. Încăperile bucătăriei au supravieţuit câteva sute de ani, fiind zidite şi nefolosite, se pare, de pe vremea turcilor, fapt care a contribuit la conservarea lor peste ani. Cetatea medievală Oradea este în şantier de reabilitare din iunie 2009 până în iunie 2015, printr-un proiect cu finanţare europeană de peste 36 de milioane de euro. Proiectul are ca scop introducerea în circuitul turistic naţional, regional şi internaţional a Cetăţii Oradea - centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism.

Divertimento à Six Bagatelles la Sala Radio
Sala Radio găzduieşte, mâine, de la ora 19.00, concertul Cvintetului Five. Spectatorii sunt aşteptaţi cu un program plin de energie care cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Danzi, V. Jianu, György Ligeti, Jacques Ibert şi Eugène Bozza. Ansamblul este alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghita (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Vlad Buzdugan (corn) – membrii ai Orchestrei Naţionale Radio, alături de care desfăşoară o intensă activitate artistică, şi Gabriel Sava (fagot), membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu". Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio şi în reţeaua Eventim.

Premiera filmului 'Bună! Ce faci?', regizat de Alexandru Maftei
Comedia romantică 'Bună! Ce faci?', lungmetrajul de debut al lui Alexandru Maftei, va fi prezentat în premieră, pe 3 martie, la Cinematograful Patria din Capitală. Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică 'Bună! Ce faci?' este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nicio atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe Internet. Scenariul filmului îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, în timp ce imaginea poartă semnătura lui Radu Aldea. Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu şi Paul Diaconescu. Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Alexandru Maftei a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, 'În fiecare zi e noapte'.

Mărţişor şi triada vieneză
Litere, muzică şi artă sunt cele trei mari direcţii pe care Institutul Cultural Român de la Viena le propune, în luna martie, publicului vizitator. La Haus der Musik va avea loc, pe 4 martie, un concert dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu. Recitalul de pian va fi susţinut de tânăra artistă de origine română Raluca Ştirbăţ, iar cu această ocazie va fi lansat şi un CD de interpret, care cuprinde în principal compoziţii de George Enescu, Constantin Silvestri şi Paul Constantinescu. De asemenea, Dan Macovei expune, între 9 şi 26 martie, tot la Viena, o instalaţie originală din sute de ţevi de cupru sudate. Evenimentul este posibil datorită unei colaborări între ICR şi un celebru birou artistic din Austria care desfăşoară un program anual de mobilitate intergalerii pentru curatori tineri şi artişti plastici emergenţi din Austria şi România. ICR mai anunţă că Florin Lăzărescu va susţine, pe 3 martie, o lectură publică în Raum D din MuseumsQuartier Viena, unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume. Lectura versiunii germane a fragmentelor din volumul Lampa cu căciulă este asigurată de actorul Daniel Keberle. În aceeaşi seară, va fi proiectat şi scurt-metrajul Lampa cu căciulă, de Radu Jude, unul dintre cele mai premiate scurt-metraje româneşti ale ultimilor ani.

Cluj: Cursuri de limbă, caligrafie, pictură chineză şi de Taichi la Institutul Confucius
Institutul Confucius al Universităţii Babeş-Bolyai organizează, în semestrul al II-lea al anului de învăţământ 2010-2011, cursuri de limbă, caligrafie şi pictură chineză şi de Taichi. Cursul de Taichi explorează stilul chinezesc tradiţional Tai Chi Quan, artă marţială recunoscută şi pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii şi longevităţii practicanţilor. Tai Chi Quan este, în acelaşi timp, o meditaţie în mişcare, practicantul încercând să realizeze o echilibrare energetică a întregului său organism. Inaugurat în 2009, Institutul Confucius oferă tinerilor şansa de a cunoaşte cultura şi civilizaţia chineză. Demersurile pentru înfiinţarea Institutului au fost făcute de Universitatea Babeş-Bolyai în 2008, iar sediul a devenit funcţional cu ajutorul Fundaţiei Hanban şi al Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologie Zhejiang din China.

CNAB a inaugurat expoziţia 'Rădăcini de ceramică'
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a inaugurat expoziţia 'Rădăcini de ceramică', semnată de artistul Ion Mitroi, care reface legătura cu străvechea artă de Cucuteni, sursă de inspiraţie pentru vasele de ceramică ale plasticianului. Evenimentul face parte din programul prin care Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti îşi doreşte să fie mai aproape de pasageri, construind, în spaţiul Aeroportului Internaţional Henri Coandă din Bucureşti, un colţ de cultură şi istorie românească. Expoziţia 'Rădăcini de ceramică' va fi deschisă până la data de 28 mai şi reprezintă o continuare a proiectului început în decembrie 2010 prin expoziţia 'Un zbor de 100 de ani' - care a celebrat doi iluştri pionieri ai aviaţiei româneşti şi mondiale - Aurel Vlaicu şi Henri Coandă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!