Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
18.30 - 19.00 Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 21.00 Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
15 martie 2011
15 martie – start pentru cumpărarea abonamentelor la Festivalul Enescu
Abonamentele pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" vor fi puse în vânzare, începând de astăzi. Persoanele din ţară și din străinătate care doresc să obţină abonamente au la dispoziţie siteul www.eventim.ro, magazinele din reţeaua națională Eventim și siteurile Eventim din străinătate. Managerii rețelei care vând bilete și abonamente la Festivalul Internațional George Enescu susțin că își doresc să evite cozile interminabile din anii trecuți, motiv pentru care au apelat la maniera online de achiziționare a tichetelor, care oferă inclusiv posibilitatea de alegere a locului dorit în sala de spectacol. Mai multe informații legate de vânzarea biletelor și abonamentelor pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" pot fi găsite pe siteul www.eventim.ro
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", în premieră la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", după Gogol, în regia lui Daniel Plier, va fi prezentat, diseară, în premieră, de Secţia Germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. În Jurnalul unui nebun, Wolfgang Kandler reuşeşte performanţa unui one-man show realizat ca un tur de forţă. Actorul austriac joacă scene monologate în care tensiunea creşte de la un episod la altul, reuşind să pună în registru o gamă largă de emoţii care trec de la deznădejde şi furie la speranţă şi dragoste. Adaptarea scenariului şi regia spectacolului sunt realizate de Daniel Plier, actor al Secţiei Germane. Muzica se constituie ca un fundal ambiental care punctează, alături de proiecţiile video, caracterul frenetic al poveştii ce aduce în faţa publicului ideea unei existenţe zguduitoare în contextul golului creat între ceea ce suntem şi ceea ce dorim să fim. "Jurnalul unui nebun" este cea de-a patra premieră din această stagiune la Secţia Germană a teatrului sibian. Spectacolul va fi prezentat în limba germană cu traducere simultană în limba română.
Lansare de carte si sesiune de autografe - "Si asa mai departe?" de Dan C. Mihailescu
Librăria Humanitas Kretzulescu din București găzduiește, astăzi, de la ora 18, lansarea volumului Şi aşa mai departe?, de Dan C. Mihăilescu, eveniment urmat de o sesiune de autografe. La lansare, alaturi de autor, va vorbi Gabriel Liiceanu. Dan C. Mihailescu este critic si istoric literar. A debutat editorial în 1982, cu volumul Perspective eminesciene, pentru care a și primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Literatura memorialistica si epistolara este una dintre preocuparile sale constante. Cel mai recent volum pe care l-a coordonat Dan Mihăilescu, respectiv Cartile care ne-au facut oameni, reuneste 19 contributii prestigioase intr-o pledoarie pentru lectura formatoare.
Poveşti cu români de elită
Liga Studenţilor Români din Străinătate lansează proiectul "La poveşti cu români de elită", în cadrul căruia tinerii vor avea ocazia să interacţioneze cu adevăratele modele ale societăţii româneşti de astăzi. Pe parcursul a 10 sesiuni de dialog deschis, tinerii elevi şi studenţi români vor avea ocazia să înveţe din experienţele de viaţă ale oamenilor care au reuşit în România sau peste hotare. Prima etapă a proiectului are loc, astăzi, de la ora 18.30, când Sandra Pralong şi Alexandru Bălăşescu îşi vor împărtăşi experienţele de viaţă. Evenimentul se va consuma la Jukebox Venue din București şi va fi urmat de un concert folk susţinut de artistul Alex Porro. "La poveşti cu români de elită" a luat naştere ca urmare a ecourilor pe care Liga Studenţilor Români din Străinătate le-a primit după lansarea proiectului "Români de elită – români ca tine", care reprezintă o serie de interviuri cu studenţi şi absolvenţi români ai unor universităţi străine de top.
Nigel Kennedy şi Damian Drăghici, în premieră la Bucureşti, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei
Nigel Kennedy şi Damian Drăghici vor cânta împreună, în premieră, pe 8 mai, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz". Concertul aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. La 10 ani de la spectacolul "Damian s Fire", care în 2001 a strâns circa 70.000 de oameni în faţa Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica de jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai importanţi ai lumii. Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, printre momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger. "Classical Meets Jazz" are loc cu ocazia Zilei Europei, la jumătate de an după spectacolul "Jazz in the City", prin care Damian Drăghici, alături de artişti de talie mondială precum Diane Schuur şi Eddie Daniels, a prezentat publicului român naiul în muzica de jazz, în cadrul unui show pe scena Sălii Palatului, şi la doi ani de la închiderea proiectului "Damian & Brothers".
Ion Vianu, Irina Iordăchescu şi George Banu vor fi distinşi la Gala Premiilor Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate, luni, 21 martie, de la ora 19.00, la a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi care va fi transmisă în direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru vor fi acordate premii la douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi. Premiul de Excelență îi va fi decernat lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă. Premiul in memoriam Iosif Sava se va acorda sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucita serie de debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic. Premiul Lux Mundi îi revine prof. dr. George Banu, teatrolog de internaţională recunoaştere, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.
Premiera nationala cu opera Rita de Gaetano Donizetti, la Opera bucureșteană
Opera Rita, creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti, va fi interpretată în premieră națională, mâine, de la ora 19:00, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" şi face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Regia spectacolului îi aparţine lui Catalin Voineag, iar scenografia este semnată de Dragoş Abagiu. Beneficiind de pregătirea muzicală a maestrului acompaniator Lidia Butnariu, opera Rita va putea fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Rodica Vică, Ovidiu Ciucuriţă și Vasile Chişiu.
Proiectul "Odessa" de Florin Iepan şi "Videocracy" de Erik Gandini, prezentate la One World 2011
Cel mai nou proiect al lui Florin Iepan, "Odessa", dar şi controversatul film "Videocracy", de Erik Gandini, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film One World, care se va desfăşura la Bucureşti, începând de astăzi și până pe 21 martie.Directorul festivalului, regizorul Alexandru Solomon, a declarat că, anul acesta, personalităţilor care patronează evenimentul, precum fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, li s-a alăturat şi fostul disident anticomunist, Radu Filipescu. El a mai anunțat că, pe 21 martie, va avea loc la Muzeul Ţăranului Român o dezbatere despre condiţia cinematografiei române, precedată de proiecţia filmului sârbesc "Center for Washing Films". Filmele sunt împărţite în şase secţiuni tematice şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului - Eforie, Union, Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.Festivalul de film documentar One World a început în 1999, la Praga, şi s-a extins ulterior în multe oraşe din întreaga lume.
NexT Kids, un program dedicat copiilor, pe 9 aprilie, la cinematograful Scala din Capitală
NexT Kids, un program dedicat copiilor, va avea loc în cadrul Festivaului Internaţional de Film NexT, pe 9 aprilie, de la ora 11.00, la cinematograful Scala din Bucureşti. Programul NexT Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, cuprinde o serie de filme scurte, majoritatea animaţii, din Marea Britanie, Germania, Elveţia şi România, care vorbesc în mod emoţionant, surprinzător, amuzant, înduioşător despre timp, magie, prietenie, onoare, sălbăticie, curaj, sacrificiu şi consolare. Proiecţia de o oră va fi urmată, în holul cinematografului Scala, de două ore de activităţi menite să-i distreze pe micuţii spectatori, care vor fi invitaţi să voteze şi să comenteze în mod inedit filmul şi personajul preferat, să recreeze mascotele NexT sau obiectele din filme şi să exploreze spaţiul cinematografului amenajat special pentru proiecţia NexT Kids. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 6-10 aprilie, în Bucureşti, la cinema Scala, Cinema "Elvira Popescu" şi Mansarda Cărtureşti.
Violoncelistul Mario Brunello, în concert la Bucureşti, pe 17 septembrie, la Festivalul Enescu
Violoncelistul italian Mario Brunello va concerta la Bucureşti pe 17 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, în cadrul seriei "World Music" a Festivalului Internaţional "George Enescu". Pe 2 martie, Mario Brunello a concertat la Barbican, sub bagheta dirijorului Valery Gergiev, împreună cu London Symphony Orchestra. Cu această ocazie, criticul muzical Michael Church de la The Independent a scris despre interpretarea lui Brunello a Concertului pentru violoncel nr. 2 de Dmitri Shostakovich că a fost "revelatoare". Programul complet al seriei de concerte "World Music" şi al celorlalte secţiuni ale Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia a XX-a, care va avea loc între 1 şi 25 septembrie, poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului www.festivalenescu.ro.
Festivalul Internaţional de Chitară debutează pe temele formaţiei Beatles Festivalul Internaţional de Chitară, care se va desfăşura, începând de mâine și până pe 23 martie la Sala Radio din Bucureşti, va debuta pe temele formaţiei Beatles, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta lui Gian Luigi Zampieri şi cu participarea chitaristului spaniol Ricardo Gallén. Concertul care va avea loc mâine seară, de la ora 19,00, are în program "Introducere şi fuga pe teme de Beatles" de G. Panella, "3 Preludii simfonice pentru Regele Oedip" de I. Pizzetti, "Concert în re major pentru chitară şi orchestră op.99" de M.Castelnuovo Tedesco şi "Simfonia a doua în la minor op.55" de C. Saint Saens. Vineri, 18 martie, de la ora 19.00, este programat cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului. Cu această ocazie, pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, vor urca chitaristul de talie internaţională Goran Krivokapic şi dirijorul german Ralf Sochaczewsky. A treia seară a festivalului va oferi publicului ocazia să asculte "Uvertura operei Freischutz" de C.M.Weber, "Concertul pentru chitară şi orchestră" de H.Villa Lobos şi "Simfonia a doua în re major, op. 73" de J. Brahms.
Concert de jazz la Universitatea din Bucureşti
Un concert de jazz din seria 'Prietenii Muzicii', organizat de Universitatea din Bucureşti, va avea loc, mâine, la Sala de Concerte a Casei Universitarilor. Interpreţii, Aylin Cadîr - voce, Toma Dimitriu – la pian şi Michael Acker – la contrabas, vor surprinde audienţa printr-un repertoriu divers de jazz.
Concertul face parte din programul 'Oportunităţi la tine acasă', finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi Exces Music.
Programul a debutat în septembrie 2009 ca eveniment anual dedicat susţinerii financiare şi profesionale a tinerilor din domeniul muzicii culte. Acesta urmăreşte să ofere interpreţilor talentaţi şansa de a acumula experienţa necesară unei cariere de succes, ajutându-i, în acelaşi timp, să obţină un venit periodic din prestaţiile artistice.
15 martie – start pentru cumpărarea abonamentelor la Festivalul Enescu
Abonamentele pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" vor fi puse în vânzare, începând de astăzi. Persoanele din ţară și din străinătate care doresc să obţină abonamente au la dispoziţie siteul www.eventim.ro, magazinele din reţeaua națională Eventim și siteurile Eventim din străinătate. Managerii rețelei care vând bilete și abonamente la Festivalul Internațional George Enescu susțin că își doresc să evite cozile interminabile din anii trecuți, motiv pentru care au apelat la maniera online de achiziționare a tichetelor, care oferă inclusiv posibilitatea de alegere a locului dorit în sala de spectacol. Mai multe informații legate de vânzarea biletelor și abonamentelor pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" pot fi găsite pe siteul www.eventim.ro
O seară cu Matei Vişniec
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj organizează, mâine, în Noua Sală Studio, o întâlnire cu dramaturgul Matei Vişniec. Considerat inovatorul absurdului de după Ionesco, Matei Vişniec este unul dintre cele mai intriganţi autori ai literaturii europene contemporane. Piesele lui de teatru sunt montante în ateliere bine-cunsocute ale teatrului universal, dar a atins succese imporante şi ca poet sau scriitor de romane. După prezentarea, în cadrul unui spectacol-lectură, a piesei Richard al III-lea se interzice, o dramă care evocă era stalinistă, spectatorii clujeni vor avea ocazia să participe la un dialog deschis cu autorul care trăieşte la Paris.
"Nuntă în Basarabia", proiectat la Parlamentul European şi la Luxemburg
Filmul "Nuntă în Basarabia", în regia lui Nap Toader, va avea două proiecţii – maine, la Parlamentul European de la Bruxelles, şi joi, la Cinemateca din Luxemburg, în prezenţa regizorului şi a actorilor din rolurile principale. Regizorul Nap Toader şi protagoniştii Victoria Bobu, Vlad Logigan şi Constantin Florescu vor răspunde întrebărilor publicului şi vor dezvălui o parte din istoria şi poveştile din culisele acestei coproducţii româno-moldavo-luxemburgheze. "Nuntă în Basarabia" este povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă. Pelicula a mai fost prezentată în Belgia, în luna februarie, la Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons.
Teatru HD, în direct de la Londra
The Light Cinema Liberty Center din București va prelua, în direct, de la Teatrul National din Londra, piesa de teatru FRANKENSTEIN, regizată de Danny Boyle, o adaptare dupa romanul lui Mary Shelley. Cele două reprezentații, transmise în format HD, vor avea loc, joi, 17 martie, și joi, 24 martie, ambele de la ora 21,00. Spectacolul va avea loc in sala Olivier a Teatrului National din Londra si va fi transmis LIVE HD in cinematografe din intreaga lume. Benedict Cumberbatch si Jonny Lee Miller vor juca alternativ rolul lui Victor Frankenstein si al Creaturii, iar distribuita ii mai include pe Mark Armstrong, Naomie Harris, Karl Johnson, Daniel Millar, John Stahl și Lizzie Winkler. Actrita de origine romana, Andreea Pădurariu, interpreteaza intr-o maniera eleganta si convingatoare creatura feminina. Danny Boyle revine in teatru dupa castigarea premiului Oscar pentru cea mai buna regie a filmului Slumdog Millionaire. Printre filmele sale se mai numără 127 Hours, Trainspotting si Shallow Grave.
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", în premieră la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu
Spectacolul "Jurnalul unui nebun", după Gogol, în regia lui Daniel Plier, va fi prezentat, diseară, în premieră, de Secţia Germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. În Jurnalul unui nebun, Wolfgang Kandler reuşeşte performanţa unui one-man show realizat ca un tur de forţă. Actorul austriac joacă scene monologate în care tensiunea creşte de la un episod la altul, reuşind să pună în registru o gamă largă de emoţii care trec de la deznădejde şi furie la speranţă şi dragoste. Adaptarea scenariului şi regia spectacolului sunt realizate de Daniel Plier, actor al Secţiei Germane. Muzica se constituie ca un fundal ambiental care punctează, alături de proiecţiile video, caracterul frenetic al poveştii ce aduce în faţa publicului ideea unei existenţe zguduitoare în contextul golului creat între ceea ce suntem şi ceea ce dorim să fim. "Jurnalul unui nebun" este cea de-a patra premieră din această stagiune la Secţia Germană a teatrului sibian. Spectacolul va fi prezentat în limba germană cu traducere simultană în limba română.
Documentarul "Şi s-au dus ca vântul..." de Radu Gabrea, prezentat la Teatrul Evreiesc de Stat
Documentarul "Şi s-au dus ca vântul...", realizat de Radu Gabrea şi Costel Safirman, va fi prezentat în avanpremieră, astăzi, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Evenimentul va avea loc, de la ora 19.00, fiind dedicat aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum, strămoşul actualului Teatru Evreiesc de Stat, şi a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Filmul documentar "Şi s-au dus ca vântul..." rememorează istoria Teatrului Baraşeum, un teatru celebru în Bucureştii anilor '40 şi un fenomen unic în istoria teatrală internaţională. Premiera israeliană a documentarului "Şi s-au dus ca vântul..." a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim. Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Radu Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. În luna februarie, Radu Gabrea a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania.
Bryan Ferry concertează pentru prima dată în România, pe 1 mai, la Sala Palatului
Celebrul muzician Bryan Ferry, membru fondator al trupei Roxy Music şi supranumit "Mr. Cool", va concerta pentru prima dată în România, pe 1 mai, la Sala Palatului din Bucureşti. Bryan Ferry este un renumit muzician, textier şi compozitor britanic, membru fondator al legendarei trupe Roxy Music şi autor al unor hituri precum "Slave To Love", "Don t Stop The Dance", "More Than This", "Shameless", "One Night" sau "Avalon". Concertul de la Bucureşti promovează noul material discografic al artistului, lansat în toamna anului trecut. Intitulat "Olympia", albumul conţine atât piese înregistrate alături de foştii colegi din Roxy Music, cât şi colaborări cu artişti renumiţi. Intrat direct în Top 20, discul a fost foarte bine primit de presa de specialitate şi de public, fiind considerat cel mai bun material al artistului din ultimii 20 de ani.
Cluj: Concert coral şi cameral în memoria ÎPS Bartolomeu Anania
Fundaţia 'Mitropolitul Bartolomeu' invită publicul clujean, duminică, la un concert dedicat ÎPS Bartolomeu Anania - fondatorul acestei asociaţii creştine de binefacere - care ar fi împlinit, pe 18 martie, vârsta de 90 de ani. Concertul va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai şi va fi susţinut de prestigioasa formaţie corală 'Psalmodia Transylvanica' şi de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat 'Transilvania' din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, teologul Radu Preda va evoca personalitatea arhiepiscopului şi mitropolitului Bartolomeu Anania.
Ion Vianu, Irina Iordăchescu şi George Banu vor fi distinşi la Gala Premiilor Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate, luni, 21 martie, de la ora 19.00, la a XI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi care va fi transmisă în direct de Radio România Cultural, versiunea televizată putând fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural, iar ulterior la TVR 1. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru vor fi acordate premii la douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi. Premiul de Excelență îi va fi decernat lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în chip convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă. Premiul in memoriam Iosif Sava se va acorda sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucita serie de debuturi pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic. Premiul Lux Mundi îi revine prof. dr. George Banu, teatrolog de internaţională recunoaştere, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.
Festivalul Internaţional de Chitară debutează pe temele formaţiei Beatles Festivalul Internaţional de Chitară, care se va desfăşura, începând de mâine și până pe 23 martie la Sala Radio din Bucureşti, va debuta pe temele formaţiei Beatles, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta lui Gian Luigi Zampieri şi cu participarea chitaristului spaniol Ricardo Gallén. Concertul care va avea loc mâine seară, de la ora 19,00, are în program "Introducere şi fuga pe teme de Beatles" de G. Panella, "3 Preludii simfonice pentru Regele Oedip" de I. Pizzetti, "Concert în re major pentru chitară şi orchestră op.99" de M.Castelnuovo Tedesco şi "Simfonia a doua în la minor op.55" de C. Saint Saens. Vineri, 18 martie, de la ora 19.00, este programat cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului. Cu această ocazie, pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, vor urca chitaristul de talie internaţională Goran Krivokapic şi dirijorul german Ralf Sochaczewsky. A treia seară a festivalului va oferi publicului ocazia să asculte "Uvertura operei Freischutz" de C.M.Weber, "Concertul pentru chitară şi orchestră" de H.Villa Lobos şi "Simfonia a doua în re major, op. 73" de J. Brahms.
Pianista Mădălina Paşol, în recital la Filarmonica "George Enescu"
Pianista Mădălina Paşol va susţine, astăzi, de la ora 19.00, un recital la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti. Evenimentul face parte din seria concertelor camerale cuprinse în "Stagiunea de marţi seara". Pianista Mădălina Paşol propune melomanilor un program alcătuit din lucrări de bază ale repertoriului internaţional: "Kreisleriana op. 16" de Schumann, "Balada nr. 1" de Chopin şi câteva "Preludii" de Rahmaninov. Mădălina Paşol s-a născut în Bucureşti, unde a urmat cursurile Liceului de Artă George Enescu. În anul 1994 pianista obţine o bursă la Universitatea de Arte din Berlin. Din 2010 este doctorandă şi cadru didactic al Univesităţii de Muzică din Bucureşti. Mădălina Paşol a obţinut numeroase burse, premii şi diplome la concursuri naţionale şi internaţionale și fost aplaudată în turnee de concert sau recital în Germania, Suedia, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Estonia și Japonia. Mădălina Paşol este fondatoarea şi directorul artistic al Salonului de Artă şi Muzică Clasică din Berlin.
Poveşti cu români de elită
Liga Studenţilor Români din Străinătate lansează proiectul "La poveşti cu români de elită", în cadrul căruia tinerii vor avea ocazia să interacţioneze cu adevăratele modele ale societăţii româneşti de astăzi. Pe parcursul a 10 sesiuni de dialog deschis, tinerii elevi şi studenţi români vor avea ocazia să înveţe din experienţele de viaţă ale oamenilor care au reuşit în România sau peste hotare. Prima etapă a proiectului are loc, astăzi, de la ora 18.30, când Sandra Pralong şi Alexandru Bălăşescu îşi vor împărtăşi experienţele de viaţă. Evenimentul se va consuma la Jukebox Venue din București şi va fi urmat de un concert folk susţinut de artistul Alex Porro. "La poveşti cu români de elită" a luat naştere ca urmare a ecourilor pe care Liga Studenţilor Români din Străinătate le-a primit după lansarea proiectului "Români de elită – români ca tine", care reprezintă o serie de interviuri cu studenţi şi absolvenţi români ai unor universităţi străine de top.
Zilele Basarabiei, pe ambele maluri ale Prutului
O serie de manifestări culturale, menite să marcheze 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, vor avea loc sub genericul Festivalul Zilele Basarabiei, în perioada 24-29 martie, pe cele două maluri ale Prutului, informează Institutul Cultural Român. Programul cuprinde dezbateri şi conferinţe, concursuri de eseuri, poezie şi pictură, expoziţii de fotografie, concerte, proiecţii de filme, reprezentaţii teatrale, depuneri de flori şi slujbe de comemorare pentru membrii Sfatului Ţării, artizanii Unirii. Cu aceeaşi ocazie, ICR, în parteneriat cu Forul Democrat al Românilor din Moldova, organizează, în data de 26 martie, la 'Ginta Latină', centru de cultură, artă şi teatru din Chişinău, un concert extraordinar intitulat 'Cântece care ne-au însoţit istoria', susţinut de Grigore Leşe şi Grupul Iza din Maramureş. De asemenea, pe 29 martie, la Chişinău, are loc spectacolul de poezie 'Dor de Eminescu', susţinut de Ion Caramitru, cu acompaniamentul clarinetistului Aurelian-Octav Popa, eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea 'Alecu Russo' din Bălţi.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.