DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.50 - 23.00
Poezie românească • D.Ollănescu-Ascanio. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Ambient • Realizator Mirela Stoenescu-Tollea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Poeţi din Australia. David Campbell (1915-1979), James MacAuley (1917-1976), David Malouf (n.1934). Traduceri de Florina Jianu. Versuri în lectura actriţei Mariana Buruiană. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

17 martie 2011

Prima Conferinţă Naţională "Comunismul Românesc",
Prima ediţie a Conferinţei Naţionale "Comunismul Românesc", un proiect iniţiat anul trecut de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", va avea loc astăzi și mâine în Capitală. La prima ediţie a evenimentului participă deţinători de arhive ale comunismului românesc, instituţii de învăţământ superior, institute de cercetare şi organizaţii neguvernamentale din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Sibiu. Lucrările vor avea loc în sala de conferinţe a Institutului de Istorie "Nicolae Iorga", iar intrarea publicului este liberă. Cu același prilej, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va fi inaugurată expoziția "Anii '70 - '80. Tinereţea noastră".

Muzicianul Ton Koopman concertează, în septembrie, la Festivalul Enescu
Ton Koopman, cunoscutul dirijor, organist şi clavecinist olandez al muzicii vechi, va concerta, în luna septembrie, la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". Pentru publicul din întreaga lume, Ton Koopman este muzicianul care, de decenii, "modelează frazele aşa cum un magician scoate batiste din joben", potrivit San Francisco Classical Voice. Compozitori precum Biber, Charpentier, Händel, Mozart, Purcell şi Vivaldi au fost constant incluşi în programul concertelor şi înregistrărilor sale alături de Orchestra Barocă din Amsterdam. Abonamentele pentru accesul la spectacolele Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" 2011 au fost deja puse în vânzare, în timp ce biletele individuale vor putea fi achiziţionate din 15 mai.

NELLY MIRICIOIU va cânta în "Manon Lescaut", pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Un titlu foarte cunoscut al repertoriului liric – "Manon Lescaut", un compozitor îndrăgit de publicul larg – Giacomo Puccini şi prezenţa extraordinară a sopranei NELLY MIRICIOIU pe scena Operei Naţionale Bucureşti sunt elementele care vor caracteriza evenimentul programat sâmbătă, 19 martie. Alături de Nelly Miricioiu, un alt invitat special - în rolul lui Des Grieux - va fi tenorul DANIEL MAGDAL. Povestea frumoasei, dar uşuraticei Manon, imaginată după celebrul roman din literatura franceză, semnat de Abatele Prévost, va prinde din nou viaţă graţie soliştilor Operei Naționale București - Iordache Basalic, Horia Sandu, Liviu Indricău, Eugen Voicu, Lucian Corchiş, Sidonia Nica, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu şi a prim-balerinilor Corina Dumitrescu şi Gigel Ungureanu. Orchestra, corul, soliştii vocali şi balerinii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Conferinţele "Mircea Vulcănescu" - Horia Bernea - Artistul în Biserică
Conferinţele "Mircea Vulcănescu" continuă, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului. Părintele profesor Constantin Coman, pictorul Mihai Sârbulescu şi teologul Costion Nicolescu vor conferenţia pe tema Horia Bernea - Artistul în Biserică. Constantin Coman este conferenţiar la Catedra de Teologie Biblică din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, doctor al Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală și doctor al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Atena. Mihai Sârbulescu este cofondator al Grupului "Prolog", doctor al Universităţii de Arte din Bucureşti cu teza "Dosar Prolog". Costion Nicolescu, până de curând cercetător la Muzeul Ţăranului Român, este doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris. Moderatorul conferinței este Mihai Gheorghiu, cercetător la Muzeul Țăranului Român.

"Va fi speranţă" - expozitia artistilor Mona Vătămanu şi Florin Tudor, la Bruxelles
Institutul Cultural Român anunţă deschiderea expoziţiei Va fi speranţă a artiştilor Mona Vătămanu şi Florin Tudor, la Bruxelles. Expoziţia este organizată de galeria D & T Project şi este prima deschisă de cei doi artiști în Belgia. Vernisajul va avea loc astăzi, expoziţia fiind deschisă publicului până pe 7 mai. Martori ai trecerii de la comunism la capitalism, cei doi artisti pledează, prin operele lor, pentru speranţă în ciuda deziluziilor şi framântarilor inerente tranziţiei. Mona Vătămanu şi Florin Tudor accentuează în primul rând impactul istoriei asupra individului. Operele lor reflectă, într-o manieră subtilă şi atentă la context, lumea post-comunistă. Dincolo de propriile referinţe şi valori personale, arta lor pune în valoare rezistenţa societăţii împotriva autoritarismului.

Maraton de teatru francofon la Radio România Cultural
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Radio România Cultural difuzează în premieră, duminică, 20 martie, 24 de ore non-stop de teatru francofon. În fiecare an, pe 20 martie, România celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei, iar în 2011 Radio România Cultural se alătură acestui proiect nu doar prin emisiuni, interviuri sau reportaje dedicate evenimentului, ci şi printr-un maraton de teatru francofon. La Radio România Cultural vor putea fi ascultate montări ale Teatrului Naţional Radiofonic pe texte din dramaturgia de expresie francofonă: de la Molière, Corneille, Marivaux ori Victor Hugo la Jean Anouilh, Jean Cocteau, Eugène Labiche şi până la Jean Claude Carrière, Louise Doutreligne, Yasmine Reza şi Jean Pierre Dopagne. De la ora 00.00 şi până la ora 24.00 a zilei de duminică, Radio România Cultural propune ascultătorilor săi un maraton cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: de la Avarul ori Tartuffe la Jocul dragostei şi-al întâmplării, de la Maşina de scris şi Familia Perrichon la Mamouret, interpretate de Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Dina Cocea, Alexandru Giugaru, Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu, Constantin Codrescu, Radu Beligan, Ion Lucian, Tamara Buciuceanu Botez, Carmen Stănescu, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Virgil Ogăşanu, Rodica Mandache sau Marian Râlea.

'70/'80. Tinereţea noastră
Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul expoziţiei-eveniment '70/'80, care va avea loc, astăzi, de la ora 11,00. Expoziţia '70/'80. Tinereţea noastră, realizată în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, face parte dintr-un proiect mai amplu, iniţiat în anul 2009 de către CNSAS şi intitulat Tinereţea mea în comunism – între libertate şi constrângere! Prin intermediul acestui demers, organizatorii şi-au propus să supună atenţiei o altă perspectivă de prezentare a vieţii tinerilor într-una dintre cele mai dure perioade ale istoriei recente. Structurată pe trei mari capitole, expoziţia urmăreşte viaţa tinerilor pe câteva coordonate principale: palierul ideologic, prezenţa Securităţii şi viaţa cotidiană. De asemenea, în cadrul expoziţiei vor rula filme documentare având ca subiect tinerii şi preocupările lor din acele vremuri. Expoziţia '70/'80. Tinereţea noastră va fi deschisă până pe 19 iunie.

Lucrarea 'Stradă în vechiul Bucureşti', de Jean Cheller, cotată la peste 50.000 de lei în licitaţia GoldArt
Tabloul 'Stradă în vechiul Bucureşti', semnat de Jean Cheller, este cel mai bine cotat la licitaţia de artă organizată, diseară, de Casa GoldArt, fiind estimat la 50.000-60.000 de lei. În catalogul sesiunii mai figurează şi alte lucrări valoroase, printre care 'Copac înflorit la Balcic' de Samuel Mutzner, 'La oglindă' de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, 'Orient' de Magdalena Rădulescu, 'Flori pe terasă' şi 'Grădină înflorită' de Arthur Verona. Secţiunea de artă plastică a licitaţiei cuprinde peste 100 de loturi. Lucrările scoase la vânzare au fost deja expuse la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, unde va avea loc şi licitaţia.

Autori români la Târgul de carte de la Leipzig
Scriitorii Radu Aldulescu şi Gabriela Adameşteanu vor participa, de mâine şi până pe 21 martie, la invitaţia Institutului Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin, la Târgul de Carte de la Leipzig. Cei doi autori vor avea două lecturi publice organizate în cadrul forumului "Limbi mici, literaturi mari", un proiect comun al institutelor culturale şi ambasadelor din Berlin. Radu Aldulescu va citi, mâine, din romanul său Profeţii Ierusalimului, în cadrul unei lecturi în tandem, alături de scriitorul Akos Doma din Ungaria. Sâmbătă, Gabriela Adameşteanu va citi, în cadrul aceluiaşi forum, din romanul său Întâlnirea, tot în cadrul unei lecturi în tandem, de data aceasta alături de scriitorul Roland Harsch, din Luxemburg. Forumul "Limbi mici, literaturi mari" este un proiect comun susţinut de institutele culturale şi departamentele culturale ale unor ambasade europene din Berlin şi a fost iniţiat în anul 2003, în intenţia de a spori interesul pentru literatura scrisă în limbi de circulaţie restrânsă.

Manuscrisele lui Cioran: final fericit pentru posesoarea lor
Curtea de Apel din Paris a decis că Simone Baulez, o femeie care face comerţ cu obiecte vechi, este proprietara celor 37 de manuscrise ale filosofului român, Emil Cioran, descoperite din întâmplare în pivniţa casei din Paris a scriitorului. Înainte de a muri, Simone Boué a anunţat printr-o scrisoare că va dona manuscrisele celebrului ei partener de viaţă Cancelariei Universităţii din Paris. În decembrie 2005, Simone Baulez a încercat să vândă textele prin intermediul casei de licitaţie Drouot, moment în care reprezentanţii bibliotecii Doucet au aflat de existenţa lor şi au deschis un proces în care cereau restituirea manuscriselor. Reprezentanţii Ministerului Public de la Paris sunt de părere că manuscrisele lui Cioran sunt proprietate publică şi, prin urmare, au devenit inalienabile. Justiţia a decis însă că proprietara de drept a caietelor este Simone Baulez. În ultimii cinci ani, celebrele manuscrise au fost depozitate în seifurile comisarilor de licitaţii. De la blocarea vânzării casei Drouot, valoarea lor a crescut până la o sumă care depăşeşte un milion de euro.

Premiile Radio România Cultural
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon şi care va fi transmisă în direct de Radio România Cultural şi înregistrată de TVR Cultural și TVR 1. În cadrul galei, vor fi acordate premii pentru douăsprezece secţiuni și 3 distincții speciale, pe care le vor primi Ion Vianu, Irina Iordăchescu şi George Banu. Întreaga listă a nominalizaţilor la distincţiile oferite de Radio România Cultural poate fi găsită pe siteurile www.radioromaniacultural.ro si www.radiocultura.ro

Corul Madrigal trece din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Ministerului Culturii
Corul Naţional de Cameră "Madrigal" trece din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial. Corul Naţional de Cameră "Madrigal", fondat pe 11 aprilie 1963, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris. Fondatorul corului Madrigal, Marin Constantin, a murit pe 1 ianuarie 2011.

"Maeştrii artei lirice" - ediţia a treia
Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Maeştrii artei lirice", eveniment organizat de Opera Naţională Bucureşti, se va derula între 21 şi 27 martie. Dacă prima ediţie a fost dedicată sopranei Magda Ianculescu, iar cea de-a doua a purtat numele celebrei Arta Florescu, în acest an competiţia va fi închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist liric aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi din străinătate. De asemenea, Petre Ştefănescu-Goangă a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare. Competiţia are ca obiectiv descoperirea şi lansarea celor mai valoroase voci lirice ale tinerei generaţii. Se pot înscrie la concurs voci din toate categoriile, cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate. Sunt admişi concurenţii cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, pentru voci feminine, şi între 20 şi 34 de ani, pentru voci masculine.

Simpozion dedicat literaturii francofone şi expoziţie de benzi desenate, în Luna Francofoniei
Un simpozion dedicat literaturii francofone şi o expoziţie de benzi desenate sunt doar două dintre evenimentele care vor avea loc în Capitală în Luna Francofoniei. Simpozionul "Regards croisés sur la littérature francophone" va avea loc pe 23 martie, de la ora 9.30, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti. Masa rotundă cu acest titlu va fi moderată de redactorul-şef al RFI România, Luca Niculescu, printre invitaţi numărându-se dramaturgul Matei Vişniec, scriitorul belgian Marc Quaghebeur, directorul Arhivelor şi Muzeului Literaturii de la Bruxelles, jurnalistul francez Bernard Magnier şi Thibault Martin, profesor la Universitatea Québec din Outaouais. Expoziţia de benzi desenate "Des cases et des hommes" va fi vernisată, astăzi, la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, unde va putea fi vizitată timp de o lună. În afara evenimentelor din Capitală, manifestări dedicate francofoniei au loc şi la Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi şi Piteşti.

ROMÂNIA. ISTORII RECENTE
ICR Madrid şi Filmoteca Spaniolă prezintă, începând de mâine şi până pe 31 martie, în cunoscutul cinematograf Cine Doré din Madrid, ciclul de film documentar "România. Istorii recente". Aceasta este prima colaborare dintre ICR Madrid și prestigioasa Filmotecă Spaniolă, una dintre cele mai respectate instituții spaniole de cultură, cu o activitate de peste jumătate de secol în domeniul arhivei, cercetării și prezentării filmului de calitate. Evenimentul organizat de ICR Madrid urmăreşte să comunice, prin intermediul documentarelor selectate, evenimente care au marcat istoria recentă a României. Cele şase programe ale ciclului includ treisprezece filme şi combină producţii anterioare anului 1989 sau filme realizate imediat după această dată, cu documentare produse în ultimii ani. Cea mai veche peliculă prezentată este documentarul Stuf de Titus Mesaroș, din 1966, iar cea mai nouă, Kapitalism, rețeta noastră secretă, filmul lui Alexandru Solomon din 2010.

Maraton de teatru francofon la Radio România Cultural
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Radio România Cultural difuzează în premieră, duminică, 20 martie, 24 de ore non-stop de teatru francofon. În fiecare an, pe 20 martie, România celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei, iar în 2011 Radio România Cultural se alătură acestui proiect nu doar prin emisiuni, interviuri sau reportaje dedicate evenimentului, ci şi printr-un maraton de teatru francofon. La Radio România Cultural vor putea fi ascultate montări ale Teatrului Naţional Radiofonic pe texte din dramaturgia de expresie francofonă: de la Molière, Corneille, Marivaux ori Victor Hugo la Jean Anouilh, Jean Cocteau, Eugène Labiche şi până la Jean Claude Carrière, Louise Doutreligne, Yasmine Reza şi Jean Pierre Dopagne. De la ora 00.00 şi până la ora 24.00 a zilei de duminică, Radio România Cultural propune ascultătorilor săi un maraton cu spectacole memorabile în interpretări remarcabile: de la Avarul ori Tartuffe la Jocul dragostei şi-al întâmplării, de la Maşina de scris şi Familia Perrichon la Mamouret, interpretate de Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Dina Cocea, Alexandru Giugaru, Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu, Constantin Codrescu, Radu Beligan, Ion Lucian, Tamara Buciuceanu Botez, Carmen Stănescu, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Virgil Ogăşanu, Rodica Mandache sau Marian Râlea.

Dirijorul Misha Katz, din nou la pupitrul dirijoral al Filarmonicii arădene Arad
Dirijorul francez de origine rusă, Misha Katz, revine, astăzi, pe scena Palatului Cultural din Arad, la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii. Sub bagheta sa, orchestra arădeană va interpreta Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian op. 73 'Imperialul' de Ludwig van Beethoven şi 'Carnaval' op.9 de Robert Schumann, solist al concertului fiind pianistul Sorin Dogariu. Misha Katz, despre care cunoscutul muzician Leonard Bernstein spunea că 'o asemenea înţelegere a muzicii poate fi explicată doar prin darul divin', a fost numit, în anul 2003, director artistic al Festivalului Internaţional 'Solomon Mikhoels', desfăşurat sub patronajul Preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, iar, în 2005, a devenit directorul 'Festivalului Internaţional al Păcii', organizat sub auspiciile preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Conferinţele "Mircea Vulcănescu" - Horia Bernea - Artistul în Biserică
Conferinţele "Mircea Vulcănescu" continuă, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului. Părintele profesor Constantin Coman, pictorul Mihai Sârbulescu şi teologul Costion Nicolescu vor conferenţia pe tema Horia Bernea - Artistul în Biserică. Constantin Coman este conferenţiar la Catedra de Teologie Biblică din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, doctor al Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală și doctor al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Atena. Mihai Sârbulescu este cofondator al Grupului "Prolog", doctor al Universităţii de Arte din Bucureşti cu teza "Dosar Prolog". Costion Nicolescu, până de curând cercetător la Muzeul Ţăranului Român, este doctor în teologie la Institutul de Teologie Ortodoxa "Saint Serge" din Paris. Moderatorul conferinței este Mihai Gheorghiu, cercetător la Muzeul Țăranului Român.

'Două poveşti de amor' la ArCuB Bucureşti
Comedia 'Două poveşti de amor', un spectacol compus din două piese scurte scrise de A.P. Cehov, 'Ursul' şi 'Cerere în căsătorie', va fi prezentată, pe 20 şi 27 martie, la Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti. Spectacolul, în regia lui Mircea Cornişteanu, dezvăluie complet şi abrupt spiritul slav, unde extremele fac casă bună, toate într-o succesiune care trece rapid de la ură la iubire, de la prietenie la duşmănie sau de la înţelegere la ceartă. Protagoniştii piesei sunt Cerasela Iosifescu, Silviu Biriş şi Ion Arcudeanu. Scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru.

Twitter celebrează cinci ani de la lansare şi are ambiţia de a schimba internetul
Site-ul de socializare Twitter, o platformă pe care utilizatorii schimbă între ei mesaje, sărbătoreşte cinci ani de existenţă, în această săptămână, cu ambiţia declarată de a-şi continua evoluţia ascendentă şi de a revoluţiona felul în care este folosit internetul. Jack Dorsey, preşedintele consiliului de administraţie al companiei californiene, a povestit, chiar pe Twitter, felul în care s-a născut această societate. Jack Dorsey a avut ideea de a lansa acest serviciu de expediere de mesaje de maximum 140 de caractere, conceput la început pentru telefoanele mobile. De atunci, Twitter nu a încetat să crească, ajungând în prezent la peste 200 de milioane de utilizatori. În prezent, Twitter este considerat un mijloc de comunicare inconturnabil, atât în cazul unor catastrofe naturale, cât şi al unor mişcări de masă precum cele care au făcut să se clatine regimul de la Teheran şi au condus la înlăturarea preşedintelui tunisian Zine el Abidine ben Ali şi a celui egiptean Hosni Mubarak.

Recitaluri pline de pasiune la Festivalul Internaţional de Chitară
De la Asturia la Buenos Aires sau de la Castilia la Cordoba, pe ritmuri de rumba sau tango, recitalurile Festivalului Internațional de Chitară de la Sala Radio își poartă publicul pe tărâmuri însorite. Sâmbătă, 19 martie, de la ora 19.00, este rândul chitariştilor Stan Zamfirescu şi Costin Soare să poarte spectatorii într-o călătorie muzicală din Balcani până în Scoţia, pe ritmurile valsului şi al mazurcii lui Chopin, dar şi al tango-ului argentinian. Cei doi solişti, acompaniați de Ion Bogdan Ştefănescu la flaut, propun publicului un program variat care cuprinde, printre altele, Dor de casă şi Un vis în pădure de A.B. Mangore, Şase miniaturi balcanice de D. Bogdanovic, Carnaval la Veneţia de F. Tarrega, Sonata în la major, KV 331 de W.A.Mozart şi Istoria Tango-ului de A.Piazzolla. Programul complet al Festivalului Internaţional de Chitară poate fi găsit pe site-ul orchestre.srr.ro.

"Maeştrii artei lirice" - ediţia a treia
Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto "Maeştrii artei lirice", eveniment organizat de Opera Naţională Bucureşti, se va derula între 21 şi 27 martie. Dacă prima ediţie a fost dedicată sopranei Magda Ianculescu, iar cea de-a doua a purtat numele celebrei Arta Florescu, în acest an competiţia va fi închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist liric aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi din străinătate. De asemenea, Petre Ştefănescu-Goangă a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare. Competiţia are ca obiectiv descoperirea şi lansarea celor mai valoroase voci lirice ale tinerei generaţii. Se pot înscrie la concurs voci din toate categoriile, cântăreţi, solişti sau corişti din instituţiile muzicale, studenţi ai institutelor superioare de muzica, tinere talente cu pregătire profesională din România şi din străinătate. Sunt admişi concurenţii cu vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, pentru voci feminine, şi între 20 şi 34 de ani, pentru voci masculine.

Vâlcea: Un amfiteatru roman ar putea fi scos la suprafaţă de arheologi
Un amfiteatru roman de dimensiuni considerabile ar putea exista în zona de sud a municipiului Râmnicu Vâlcea, a anunţat directorul Muzeului de Istorie, Claudiu Tulugea. Este vorba de Buridava romană, loc în care, după cucerirea Daciei, a existat un oraş înfloritor cu case, terme şi cu o populaţie mai mare decât avea Râmnicul la 1900. Potrivit ipotezelor înaintate de arheologi, acolo ar putea exista un amfiteatru roman de proporţii cu o rază de 60-70 de metri, singurul de pe teritoriul judeţului. Această zonă este, însă, dificil de cercetat deoarece terenul aparţine unor proprietari privaţi care nu şi-au dat acordul pentru începerea lucrărilor arheologice.

Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi făcută de un consorţiu de firme, cu 32 milioane de lei
Un consorţiu de firme a câştigat licitaţia de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei adiacente acesteia, valoarea proiectului fiind de peste 32 de milioane de lei, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional. Banii vor fi investiţi în restaurări, amenajări pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces şi construirea unui punct de informare. Consiliul Judeţean Suceava a cerut, în luna ianuarie, Ministerului Culturii începerea procedurilor de înscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea de Scaun face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391). Cercetările arheologice au stabilit că, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, au fost făcute cele mai ample lucrări de lărgire a cetăţii.

Spectacolul "Ruins True", al Teatrului Maghiar din Cluj, prezentat la festivalul Avignon Off 2011
Spectacolul "Ruins True", al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care are în distribuţie dansatori de renume mondial, printre care se numără Liam Clancy, Jess Humphrey şi Yolande Snaith, va participa la festivalul Avignon Off din Franţa, care va avea loc în perioada 8 - 31 iulie. Spectacolul "Ruins True" este o creaţie colectivă de dans, în spiritul operei lui Samuel Beckett, regizată de Tompa Gábor, şi s-a născut ca o coproducţie dintre Sushi Center for the Urban Arts din San Diego şi Teatrul Maghiar din Cluj. "Ruins True" explorează limitele artelor spectacolului, ale teatrului, dansului, poeziei şi mijloacelor de expresie multimedia, plasând în centrul atenţiei depersonalizarea relaţiilor umane, dorinţa omului pentru o moarte demnă şi memoria ca valoare ultimă, inalienabilă a persoanei. Festivalul internaţional de teatru Avignon Off prezintă sute de spectacole de mai multe genuri, de la teatru tradiţional la teatru-dans, musical, theatre-cafe, circ şi mimă. Avignon Off a fost creat în 1963, în jurul prestigiosului Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, ca festival alternativ, fiind unul dintre cele mai mari evenimente de gen pentru companii independente din lume.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!