Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
23.50 - 24.00 Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.00 - 00.30 Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
22 martie 2011
Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii au fost recunoscute și celebrate aseară la Teatrul Odeon, la a XI-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. În cadrul galei prezentate de Florin Iaru au fost acordate douăsprezece premii precum și trei distincții speciale. La categoria "Poezie" premiul a fost adjudecat de Ion Mureșan pentru volumul "Alcool" apărut la editura Charmides din Bistrița. Premiul pentru "Proză" i-a revenit Ioanei Pârvulescu pentru "Cartea întrebărilor". "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu", filmul lui Andrei Ujică a fost premiat pentru originalitate şi pentru curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă; pentru montura poetică vibrantă în care regizorul aşază secvenţele non-ficţionale, conferindu-le o semantică surprinzătoare şi o încărcătură emoţională incredibilă. La categoria "Teatru" premiul a fost câștigat de Emil Boroghina pentru ediția din 2010 a Festivalului Internațional "Shakespeare", centrată tematic, în mod temerar și exemplar, pe capodopera Hamlet, împlinită prin montări memorabile cu renumite și valoroase trupe. Dirijorul Cristian Mandeal a fost premiat pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor după plecarea sa de la pupitrul şi de la conducerea Filarmonicii "George Enescu", orchestra de care şi-a legat destinul aproape 20 de ani.
Cinefilii gălăţeni au posibilitatea să vizioneze, timp de zece zile, 16 filme artistice cuprinse în programul Festivalului de Film Rus, care a început la Galaţi, la Teatrul Muzical ''Nae Leonard'', municipiul reşedinţă de judeţ neavând nicio sală de cinematograf funcţională. Festivalul s-a deschis cu filmul ''Preotul'', producţie din 2009, a regizorului Vladimir Hotinenko. Pe parcursul celor zece zile de festival se vor difuza, printre altele, celebrele filme ruseşti ''Moscova nu crede în lacrimi'', ''Soarele alb al deşertului'' sau ''Fiara mea dulce şi blândă'', o ecranizare după ''Dramă la vânătoare'' a lui Cehov, regizată de cunoscutul şi talentatul Emil Loteanu. Vor fi însă difuzate şi producţii noi, premiate, precum filmul ''Cum am petrecut în vara asta'', peliculă care a obţinut anul trecut ''Ursul de argint'' la Festivalul de la Berlin. În municipiul Galaţi există, în prezent, patru săli de cinematograf şi Grădina de vară, toate închise, unicul cinematograf din oraş, privat, funcţionând şi pe post de discotecă.
Biletele la concertul 'The Animals & Friends', care va avea loc pe 2 aprilie, în Jukebox Club, au fost puse în vânzare. Preţul unui tichet este de 65 de lei până pe 1 aprilie inclusiv şi 80 de lei în ziua concertului. Organizatorii atenţionează publicul că achiziţionarea unui bilet nu garantează loc la masă, doritorii fiind rugaţi să contacteze direct clubul pentru acest lucru. Din categoria trupelor de aur, 'The Animals' a intrat în istoria rock-ului cu hit-uri fredonate de generaţii, rulate oricând pe posturile de radio. 'The House of The Rising Sun', 'We Gota Get Out of This Place' sau 'Don't Le Me Be Misunderstood' sunt doar câteva dintre ele. Înfiinţată în Marea Britanie, la începutul anilor 1960, trupa a trecut prin numeroase avataruri, având o biografie tumultoasă, cu mutări de pe un continent pe altul, cu schimbări de componenţă. Muzicienii au devenit cunoscuţi în SUA ca parte din 'invazia britanică' şi au ajuns cu zece piese pe poziţiile fruntaşe din UK Singles Chart şi US Billboard Hot 100. Membrii 'The Animals' au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1994.
Picturi semnificative pentru evoluţia istoriei artei româneşti şi europene sunt expuse la Muzeul de Artă, în cadrul expoziţiei intitulate 'Centrul artistic de la Baia Mare: tradiţia, avangarda şi 'noul clasicism''. Lucrările aparţin patrimoniului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca şi prezintă stilul de lucru al artiştilor care au constituit Centrul artistic de la Baia Mare, în special în noul context istoric, înfăptuit prin Marea Unire din 1918. Fondul lucrărilor selectate pentru a fi prezentate publicului susţine dialectica dintre 'noul clasicism' şi avangardă.
Printre operele expuse se numără creaţii semnate de marii artişti Arthur Verona, Marius Bunescu, Petre Abrudan, cărora li se alătură alte nume importante ale grupării artistice băimărene. Expoziţia poate fi vizitată până în 10 aprilie.
Green Day va lansa astăzi un album live. Acest material a fost înregistrat în timpul turneului mondial "21st Century Breakdown", susţinut de trupa americană în perioada 2009 - 2010. Filmările pentru DVD au fost realizate cu ocazia concertelor susţinute de Green Day în Japonia în ianuarie 2010. Green Day a anunţat prima oară că lucrează la un nou album în august 2010, cu ocazia unui concert în oraşul american Denver. Cel mai recent album al trupei Green Day, intitulat "21st Century Breakdown", a fost lansat pe piaţă în 2009 şi s-a vândut în peste 1 milion de copii, potrivit datelor furnizate de Nielsen SoundScan. Precedentul disc, "American Idiot", s-a vândut în 6 milioane de copii şi a stat la baza unui spectacol pe Broadway.
Alexandru Tocilescu va susţine conferinţa "Despre teatru şi ale lui", duminică, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. Regizorul nu se dezice de preocuparea lui constantă pentru investigarea istoriei recente. După ce a montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", cunoscutul regizor susţine la Conferinţele TNB o prelegere intitulată "Despre teatru şi ale lui", pe tema mereu actuală a rezistenţei prin cultură.
"Subiectul conferinţei ar fi o încercare de a limpezi aspecte ale rezistenţei prin cultură în sfera teatrului: cum şi dacă acest lucru a existat!'', declară regizorul, care a montat în plină cenzură un extraordinar "Hamlet" în cheie anticomunistă.
Conferinţa unuia dintre cei mai buni regizori contemporani de teatru va avea loc, de altfel, de Ziua Mondială a Teatrului.
Festivalul Internaţional de Chitară se încheie mâine cu un concert de excepţie al Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta maestrului Dan Raţiu, care beneficiază de interpretarea unică a celebrei soliste croate Ana Vidovic. Din program fac parte Impresii pentru ansamblu de cameră de A. Raţiu, Concertul din Aranjuez pentru chitară şi orchestră de Joaquin Rodrigo şi Simfonia a II-a în re major, D.200 de Franz Schubert. Născută în Karlovac, Croaţia, Ana Vidovic a devenit, la doar 13 ani cea mai tânără studentă a prestigioasei Academii Naţionale de Muzică din Zagreb, unde a studiat sub îndrumarea profesorului Istvan Romer. Reputaţia europeană a dus la invitaţia de a studia la Conservatorul Peabody din Baltimore, Statele Unite, cu Manuel Barrueco. A susţinut mai mult de o mie de apariţii publice de la debutul său, în 1988. Între acestea, marcante au fost recitalurile de la New York, Londra, Paris, Viena, Salzburg, Roma, Budapesta, Varşovia, Tel Aviv, Oslo, Copenhaga, Toronto, San Francisco.
Teo Herghelegiu, una din figurile emblematice ale teatrului alternativ din România, este invitata emisiunii "Vorba de cultură" de la Radio România Cultural, săptămâna aceasta. Dramaturg, actriță, dar mai ales regizoare, Teo Herghelegiu a absolvit Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, și Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București, Facultatea de Regie teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu. Ulterior, a urmat cursurile unui master de Comunicare audio-vizuală în cadrul Facultății de Film din aceeași Universitate. Emisiunea "Vorba de cultură" este difuzată de luni până vineri, intre orele 12.00 si 13.00, la Radio România Cultural. Realizatori Ema Stere și Attila Vizauer.
Romanul "Degete mici" de Filip Florian a fost tradus în limba spaniolă. După publicarea primei ediţii, în anul 2005, volumul a primit premiul pentru cel mai bun debut acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul şi premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cel mai bun debut în proză. De asemenea, autorului i-a fost acordat premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român. Romanul "Degete mici" prezintă o poveste despre război, moarte, alienare, politică şi miracole. În timpul construcţiei unei biserici, într-un mic oraş din România, este descoperită o groapă comună plină cu fragmente de schelete umane. Poliţia locală speră să se facă remarcată decretând că grămezile de oase sunt dovada unui genocid comis în timpul fostului regim.
Charlotte Leatherbarrow, o tânără balerină în vârstă de 12 ani care făcea parte din distribuţia musicalului "Billy Elliot", a murit într-un accident de autobuz, în apropiere de locuinţa ei din Londra. Potrivit declaraţiilor făcute de câţiva membri ai familiei victimei, Charlotte Leatherbarrow "îşi trăia visul" şi era extrem de încântată de faptul că făcea parte din distribuţia unui show care se bucură de un imens succes în West End. Tânăra balerină a fost lovită de un autobuz etajat în timp ce traversa o stradă din apropiere de locuinţa ei din Londra. Musicalul "Billy Elliot", inspirat din filmul cu acelaşi titlu realizat în 2000 de regizorul Stephen Daldry - nominalizat la premiile Oscar -, prezintă povestea unui tânăr care îşi descoperă pasiunea pentru balet, într-un orăşel de mineri din nordul Marii Britanii. Cântăreţul Elton John, cel care le-a sugerat producătorilor ca filmul să fie adaptat pentru scenă, a compus coloana sonoră a acestei producţii. Spectacolul "Billy Elliot: The Musical" a fost marele câştigător al galei Tony Awards, impunându-se la 10 categorii de premii.
'Des Cases et des Hommes. Banda desenată şi Francofonia'- o expoziţie de bandă desenată rămâne deschisă până pe 17 aprilie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Manifestarea este formată dintr-o selecţie generoasă de imagini reproduse din albumele de bandă desenată ale autorilor din ţările membre ale Francofoniei şi reprezintă o invitaţie adresată de către Valonia-Bruxelles şi Centrul belgian de bandă desenată de a descoperi cu umor diversitatea şi bogăţia spaţiului francofon. În cadrul expoziţiei vor fi organizate ateliere de creaţie de benzi desenate pentru copii şi tineri.
Ton Koopman, cunoscutul dirijor, organist şi clavecinist olandez al muzicii vechi, va concerta în luna septembrie, la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". Pentru aşa-zişii barochişti, Ton Koopman este binecunoscutul dirijor, organist, clavecinist olandez al muzicii vechi. În schimb, pentru publicul din întreaga lume, el este muzicianul care, de decenii, "modelează frazele aşa cum un magician scoate batiste din joben", potrivit San Francisco Classical Voice.
Compozitori precum Biber, Charpentier, Händel, Mozart, Purcell şi Vivaldi au fost constant incluşi în programul concertelor şi înregistrărilor sale alături de Orchestra Barocă din Amsterdam. A dirijat, de asemenea, foarte multe lucrări de Bach. Iar în slalomul permanent pe care îl face între Europa şi SUA, Ton Koopman va fi, de asemenea, invitatul Festivalului "George Enescu" şi al sălilor de concert din Bucureşti, Sibiu şi Timişoara. Astfel, "porţii" zdravene de muzică de Mozart şi Haydn, alături de ansamblul Virtuozii din Bucureşti sau de Orchestra Barocă din Amsterdam, sunt ceea ce îi aşteaptă pe cei care vor merge la concertele din 15, 22, 23 şi 24 septembrie.
Trupa Dark Tranquillity va reveni în România pentru a susţine, în 19 mai, un concert în clubul Silver Church. Cu 14 albume până în prezent, pionierii metalului de Gothenburg oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave.Suedezii propun o muzică elevată în stilul lor personal, rafinat până la forma actuală în peste 20 de ani de carieră. În 1989, Mikael Stanne (voce şi chitară) şi Niklas Sundin (chitară) au format trupa Septic Broiler. La scurt timp după aceea, li s-au alăturat Anders Fridén, Anders Jivarp şi Martin Henriksson, iar în 1990, după înregistrarea primului demo, trupa şi-a schimbat denumirea în Dark Tranquillity. Membrii In Flames şi Dark Tranquillity sunt pionierii unui stil deosebit, care combină melodicitatea noului val de heavy metal britanic cu intensitatea death metalului, numit Gothenburg Metal.
La București va avea loc mâine simpozionul "Regards croisés sur la littérature francophone". Evenimentul se va desfășura de la ora 9.30, la Biblioteca Centrală Universitară. Masa rotundă cu acest titlu va fi moderată de redactorul-şef RFI Luca Niculescu, printre invitaţi numărându-se dramaturgul Matei Vişniec, scriitorul belgian Marc Quaghebeur, directorul Arhivelor şi Muzeului Literaturii de la Bruxelles, jurnalistul francez Bernard Magnier şi Thibault Martin, profesor la Universitatea Québec din Outaouais. Simpozionul face parte din seria de evenimente dedicate lunii francofoniei. Manifestările sunt organizate în România de Ambasada Franţei, Institutul Francez, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Canadei, Wallonie-Bruxelles, Confederaţia Elveţiană, cu sprijinul Ministerului de Afaceri Externe şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei.
Ion Besoiu, unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, va fi recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo. Evenimentul va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin. Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV, precum şi în piese de teatru.
Radu Beligan va fi al treilea actor care primește o stea pe Walk of Fame-ul românesc, în cadrul unei ceremonii programate la 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, în Piața Timpului din Capitală. În vârstă de 92 de ani, Beligan este unul dintre cele mai respectate nume ale scenei românești. A facut zeci de roluri antologice, iar între 1969 și 1990 a fost director al Teatrului Național București. S-a remarcat și în producții cinematografice, printre care mai multe ecranizări dupa Caragiale și filme ca "Directorul nostru", "Explozia", "Singurătatea florilor" sau "După-amiaza unui torționar". Primele două stele pe aleea celebrităților autohtone le-au primit Florin Piersic și Victor Rebengiuc.
Centrul Cultural "George Mihail Zamfirescu" organizează în această săptămână două evenimente muzicale de marcă. Astfel, joi, începând cu orele 18.00, toţi entuziaştii şi iubitorii de percuţionism sunt aşteptaţi la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din municipiu la un spectacol marca Cserey Csaba. În concertul "Zgomotul ritmurilor" sunt angrenaţi peste 60 de percuţionişti cu vârste cuprinse între şase şi 60 de ani. Intrarea este liberă. Seria de evenimente continuă mai apoi cu un concert de jazz pus în scenă de formaţia "Mario&The Teachers". Recitalul are loc în seara zilei de sâmbătă la ora 20.00, iar biletul costă zece lei.
Cineaştii europeni au putut să îşi asume riscuri graţie programului Media iniţiat de Uniunea Europeană, a declarat Cristian Mungiu în cadrul unor discuţii publice referitoare la programele Media şi Media Mundus, ce au avut loc la Bruxelles. Regizorul român a spus că sprijinul acordat de programul MEDIA s-a dovedit a fi vital pentru acele etape care comportă riscuri în cadrul procesului de concepere şi de lansare a unui film. "Dacă vrem să încurajăm creativitatea, suntem nevoiţi să ne asumăm riscuri", a declarat regizorul român, reamintind faptul că a organizat o "caravană cinematografică" pe teritoriul României pentru a-şi prezenta în propria ţară filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", laureat cu Palme d'Or la Cannes în anul 2007. Cristian Mungiu a spus că, deşi filmul său a primit Palme d'Or, el nu ar fi putut să fie proiectat în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul programului MEDIA.
NexT Kids, un program dedicat copiilor, va avea loc în cadrul Festivaului Internaţional de Film NexT, pe 9 aprilie, de la ora 11.00, la cinematograful Scala din Bucureşti. Cea de-a doua ediţie a evenimentului pregăteşte pentru copii, părinţi şi bunici un program cu filme fascinante, cu jocuri distractive şi alte surprize pentru cei mici. Programul NexT Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, cuprinde o serie de filme scurte, majoritatea animaţii, din Marea Britanie, Germania, Elveţia şi România, care vorbesc în mod emoţionant, surprinzător, amuzant, înduioşător despre timp, magie, prietenie, onoare, sălbăticie, curaj, sacrificiu şi consolare. Proiecţia de o oră va fi urmată, în holul cinematografului Scala, de două ore de activităţi menite să-i distreze pe micuţii spectatori, care vor fi invitaţi să voteze şi să comenteze în mod inedit filmul şi personajul preferat, să recreeze mascotele NexT sau obiectele din filme şi să exploreze spaţiul cinematografului amenajat special pentru proiecţia NexT Kids.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Asociaţia Kinofest organizează la Bucureşti, în perioada 24 - 26 martie, cu ocazia Zilelor Francofoniei, 'Festivalul Filmului Digital Francofon' - ediţia 1. În cadrul evenimentului vor fi prezentate filme care s-au bucurat de un deosebit succes şi au fost premiate pe plan internaţional la Oscar, Cannes, Veneţia, Sigraph, Annecy, Clermont-Ferrand, Bit Film, Pictoplasma. Pe parcursul evenimentului vor fi proiectate scurtmetraje digitale recent realizate în Canada, Franţa, Elveţia, România, Bulgaria, Grecia, Polonia, ţări din spaţiul cultural al francofoniei. Timp de trei zile cât durează festivalul, organizatorii vor oferi publicului filme de ficţiune, de animaţie, filme experimentale şi micromovies, realizate în diverse tehnici. Proiecţiile vor avea loc la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi la Eurocinema Tinerimea Română. Intrarea spectatorilor este liberă.
Peste 300 de proiecte au fost înscrise la cea de-a 11-a ediţie a Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Dintre acestea 106 s-au înscris la categoria lungmetraj, 195 la categoria scurtmetraj şi 15 la secţiunea documentar. Juriul Concursului Naţional de Scenarii pentru secţiunea documentar este următorul: Cristina Corciovescu, Andrei Creţulescu, Mihai Chirilov, Claudiu Mitcu şi Ana Maria Sandu. Premiile oferite în cadrul Concursului Naţional de Scenarii sunt următoarele: premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj - 3.000 de dolari, premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj - 1.500 de dolari, premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar - 2.000 de dolari. Anunţarea câştigătorilor celor trei secţiuni se va face în cadrul galei de decernare a premiilor celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 12 iunie.
Actori şi companii de teatru din 70 de ţări vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 27 mai-5 iunie. În cadrul manifestării vor fi prezentate publicului peste 300 de evenimente culturale. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi deschis prin două reprezentaţii de excepţie: "Idiotul", după Dostoievski, al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company, şi "Transition" al companiei Aktion Theater Pan.Optikum. Spectacolul "Idiotul" este cea mai nouă producţie semnată de Nekroąius, care urmează să fi prezentată pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în prima zi a festivalului, începând cu ora 17.00. Regizorul lituanian a fost premiat, anul trecut, pentru acest spectacol în cadrul Galei "Golden Stage Cross" cu titlul de cel mai bun regizor. Piesa are o durată de cinci ore cu trei pauze de 15 minute fiecare. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din Europa.
Documentarul "Apocalipsa după Cioran" va fi proiectat la Institutul Cultural Român de la Stockholm, pe 5 şi 7 aprilie. Evenimentul are loc cu ocazia centenarului naşterii scriitorului. Documentarul "Apocalipsa după Cioran" are la bază cel mai lung interviu acordat vreodată de Cioran, după o viaţă întreagă în care acesta a refuzat atenţia presei, avându-l ca interlocutor pe Gabriel Liiceanu. Filmările s-au realizat la Paris, între 18 şi 20 iunie 1990, filmul fiind semnat de Sorin Ilieşiu. Dialogul dintre Emil Cioran şi Gabriel Liiceanu a fost ulterior publicat în volum, fiind tradus şi în suedeză. Filmul va fi proiectat la sediul ICR Stockholm pe 5 şi 7 aprilie şi va fi prefaţat de o scurtă prezentare susţinută de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm. Programul din 5 aprilie va mai cuprinde lecturi din opera lui Cioran în interpretarea actorului Christian Fex şi o discuţie între trei personalităţi ale culturii suedeze: Ann Heberlein, romancier, teolog şi filosof, Aris Fioretos, scriitor şi traducător, şi Lasse Söderberg, scriitor, eseist şi primul traducător al lui Emil Cioran în limba suedeză.
Invitatul următorului concert al Filarmonicii de Stat Transilvania, care va avea loc vineri, de la ora 19, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, va fi Gottfried Rabl, din Austria. Programul evenimentului cuprinde lucrările:
,,...and the mountains rising nowhere", pentru ansamblu de suflători, percuţie şi contrabaşi - Joseph Schwantner ,"A Haunted Landscape", pentru orchestră - George Crumb. "Simfonia Alpilor" - Richard Strauss. Preţul biletelor este de 20 de lei, cu preţ întreg, 10 lei, cu preţ redus, pentru elevi, studenţi şi pensionari şi 5 lei, pentru elevii de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", respectiv studenţii de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima".
8 cărţi ale unor scriitori sălăjeni, dintre care cinci apărute cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, vor fi lansate, vineri şi sâmbătă, cu ocazia celei de-a patra ediţii a Zilelor revistei 'Caiete Silvane'. Printre autorii care îşi vor lansa volumele la evenimentul menţionat se numără Viorel Mureşan, Viorel Tăutan, Dina Horvath şi Szabo Vilmos. Zilele revistei 'Caiete Silvane' se vor desfăşura vineri şi sâmbătă, la Zalău şi Jibou, bugetul evenimentului fiind de 10.000 de lei.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.