Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
24 martie 2011
Cineastul Radu Gabrea va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011. Evenimentul va avea loc între 11 şi 17 aprilie. Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente nou apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, Bucharest International Film Festival îşi respectă şi în acest an tradiţia, organizând o competiţie de lungmetraje în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, premiul pentru cea mai bună imagine, premiul criticii şi premiul publicului. Pe lângă deja consacratul juriu oficial, al cărui preşedinte este regizorul român Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima dată în cei şapte ani de la lansare, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, membre FIPRESCI.
Dan Grigore revine pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jin Wang, mâine seară, de la ora 19.00, când va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră semnat de Paul Constantinescu. În partea a doua a serii, publicul va putea audia Simfonia a II-a în fa major, op. 90 de Johannes Brahms. Dan Grigore a urmat studiile Conservatorului Rimski-Korsakov din Sankt-Petersburg şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Ulterior, la recomandarea academicianului Mihail Jora, a obţinut bursa Herder la Academia de Muzică din Viena. De-a lungul carierei sale, a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai mari săli de concerte ale lumii.
Expoziţia de pictură, fotografie şi fotoreportaj "Între timp - flori şi florărese în Bucureşti" va fi vernisată în această seară, de la ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Pictoriţa Mirela Trăistaru şi fotografii Lucian Muntean şi Justinian Scărlătescu sunt realizatorii acestei expoziţii, ce propune o paralelă între trecut şi prezent, între Bucureştiul interbelic şi cel contemporan, între florăresele de altădată şi cele de acum, între atmosfera pieţei de flori din Bucureştii vechi şi ceea ce se întâmplă în prezent. Florăresele practică această meserie din generaţie în generaţie. Expoziţia, al cărei curator este criticul de artă Pavel Şuşară, propune o călătorie în timp, prin intermediul imaginilor, începând cu cele de arhivă din anii '20 până la cele din zilele noastre.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a anulat reprezentaţia de astăzi a spectacolului "Don Juan vine din război", în regia Ancăi Bradu. Și asta din cauza unei defecţiuni tehnice la instalaţia electrică a halei industriale unde urma să fie jucată piesa. Spectacolul "Don Juan vine din război" este unul despre iubire şi moarte, un spectacol care reia mitul lui Don Juan, dar al unui Don Juan atipic, "un mit întors în conştiinţă". Din distribuţie fac parte actorii Adrian Matioc, Mariana Mihu, Dana Taloş, Raluca Iani. Potrivit reprezentanţilor teatrului sibian, posesorii de bilete pentru reprezentaţia de astăzi pot cere rambursarea banilor sau pot opta pentru alte spectacole ale teatrului, în limita locurilor disponibile.
Programul 'Euro 200' privind acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare se va derula şi în anul 2011, potrivit unei note a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat cu vârsta de până la 26 de ani care provin din familii cu venituri brute lunare de până la 150 de lei pe membru de familie, exclusiv beneficiarii unui calculator de tip desktop. Potrivit Ministerului, stabilirea numărului de beneficiari se va face în limita sumei alocate acestui program cuprinsă în bugetul ministerului pentru anul 2011. Depunerea cererilor privind ajutorul financiar se va face în perioada 1-21 aprilie, efectuarea anchetelor sociale între 19 aprilie şi 19 mai, iar afişarea listelor aprobate prin ordin de ministru se va face pe 1 iunie.
Teatrul de pe Lipscani prezintă sâmbătă, 26 Martie, de la ora 19, spectacolul "România - închis pentru inventar". Acesta va avea loc în sala Rapsodia şi îi are în distribuţie pe Dragoş Huluba, Eduard Adam şi Violeta Huluba. O poveste dulce-amară despre o lume dispărută sau nu în '89. O călătorie în timp, o rememorare a trecutului acestui popor. Un spectacol vintage în regia lui Dragoş Huluba.“O înlânţuire de perle negre, pline de amar sufletesc adunate din adâncul sensibil al unor conştiinţe de artişti, ce n-a vrut să moară pe fundul mării. Răspunsul tandru, simplu, inteligent al sensibilităţii româneşti pusă la încercare de seismul unei lumi malefice venite din afară – comunismul. Unda de şoc târzie, dar nu întâziată a dăinuirii noastre. În esenţă, imaginea zâmbetului românesc străbătut pururea de un suspin. Acesta e spectacolul "România. Închis pentru inventar", crescut ca o floare de colţ pe terenul arid al României de azi", afirmă Dan Puric.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a pregătit o nouă premieră, care va avea loc mâine seară, cu spectacolul ''Sunetul muzicii'', care este unul dintre cele mai populare musical-uri jucate pe Broadway. Opera din Cluj a cumpărat drepturile de autor, iar spectacolul este pus în scenă de regizoarea Mihaela Bogdan, în forma sa originală, aşa cum a fost compus de Richard Rodgers (muzica) şi Oscar Hammerstein (versurile). Musical-ul se joacă, din anii '60, peste tot în lume, iar în 1965 a fost transpus şi pe peliculă, de regizorul Robert Wise. Filmul, în care au jucat Julie Andrews şi Christopher Plummer, a câştigat cinci premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun sunet şi două Globuri de Aur. Julie Andrews a fost pe punctul de a refuza acest rol, motivând că seamănă prea mult cu cel pe care îl jucase în Marry Poppins.
Burn Baby Burn Tour aduce la Bucureşti astăzi la Sala Dalles, un spectacol de excepţie în care vor putea fi ascultaţi 'vocea din Twin Peaks' - Julee Cruise, Khan, Kid Congo Powers şi Hitman's Heel, un super-grup compus din Alexander Hacke, Danielle de Picciotto şi Chris Hughes. Evenimentul este un prilej pentru aceşti artişti ajunşi la rang de cult să îşi prezinte noile albume într-un show exploziv, în care ritmurile electrizante şi melodiile eterice sunt completate de vizualuri fascinante, muzicienii interpretând pe lângă piesele proprii şi colaborări alese special pentru acest proiect. Cântăreaţa americană Julee Cruise a devenit cunoscută în urma colaborării cu Angelo Badalamenti pe coloana sonoră a filmului Blue Velvet al lui David Lynch.
35 de bibliotecari băcăuani participă, începând de ieri, la cursurile de limba engleză ţinute de profesorii americani Amanda Tulin şi Brad Ludlow. Lecţiile, ce vor dura până în luna iunie, se desfăşoară pe două grupe, în cadrul unor proiecte de voluntariat iniţiate de filiala Bacău a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor Publici din România, în parteneriat cu două unităţi de învăţământ din municipiu şi cu sprijinul Corpului Păcii România. Cursurile 'le vor permite bibliotecarilor să realizeze şi să pună la dispoziţia publicului materiale informativ-documentare referitoare la noutăţile din literatură, publicistică şi ştiinţa mondială de limbă engleză'.
Elizabeth Taylor, una dintre ultimele legende ale vârstei de aur a cinematografiei hollywoodiene, a murit în urma unui infarct la vârsta de 79 de ani. Liz Taylor a devenit celebră încă din copilărie şi a apărut în peste 50 de filme. A câştigat premii Oscar pentru rolurile din 'Butterfield 8' şi 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'. Ea a devenit faimoasă şi pentru frumuseţea ei extraordinară şi viaţa personală furtunoasă, marcată de opt căsătorii şi anumite suferinţe fizice, notează Associated Press. În ultimii ani, Elizabeth Taylor a fost o militantă pentru numeroase cauze umanitare, printre care şi cercetarea în domeniul SIDA. Pentru această activitate a obţinut un premiu Oscar special în 1993.
Actorul Ion Caramitru, preşedintele UNITER, va primi luni un premiu de excelenţă din partea Uniunii Teatrale din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. La sfârșitul acestei săptămâni, actorul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I. L.Caragiale" din Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România, se va afla la Sofia, la invitaţia Uniunii Actorilor Bulgari, pentru a participa la o masă rotundă pe tema Legii artelor spectacolului în Bulgaria şi în alte ţări est-europene, precum şi ca invitat special la decernarea premiilor IKAR, care va avea loc în cadrul unei ceremonii menite să marcheze Ziua Internaţională a Teatrului, pe 27 martie. Evenimentul are loc în cadrul festivalului anual de teatru iniţiat de Uniunea Actorilor Bulgari în colaborare cu municipalitatea oraşului Sofia - Sofia Theatre Festival, care are loc între 18 şi 27 martie. Asemenea galei UNITER, în cadrul ceremoniei IKAR sunt premiate cele mai bune spectacole bulgare de teatru şi de teatru de păpuşi ale anului precedent.
Tatiana Niculescu Bran, autoarea romanelor de mare succes "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea Judecătorilor", revine cu un nou roman, "Nopţile Patriarhului".
Volumele "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea Judecătorilor", în dramatizarea autoarei, au devenit piese de teatru. Piesa "Spovedanie la Tanacu" a avut premiera la Teatrul La MaMa din New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban."Nopţile Patriarhului" este cel mai recent titlu din colecţia "Ego. Proză" a editurii Polirom.
Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru "Brâncuşi contra SUA", o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.
O expoziţie cu tema 'Theodor Aman, pictor şi gravor', prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea şi, respectiv, a 120 de ani de la moartea marelui artist român, se va deschide în această seară, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni. În expoziţie sunt prezentate peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precum şi un set de obiecte personale care i-au aparţinut artistului - sigiliu cu iscălitura pictorului, cutie cu pensule, paletă şi lauri oferită de elevii artistului cu dedicaţia acestora. Vernisajul va fi urmat de un concert susţinut de Viniciu Moroianu - pian, Simina Croitoru - vioară, Clementina Ristea - pian, Ştefan Popov - bariton, Simona Neagu - soprană, Adina Cocargeanu - pian.
Programul oferit de Muzeul Naţional Cotroceni cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori.
Institutul Cultural Român organizează, în perioada martie - decembrie, o serie de întâlniri muzicale sub genericul 'Când Bizanţul eram noi', în cadrul cărora ansambluri din ţară şi din străinătate vor interpreta muzica lui Dimitrie Cantemir, dar şi a altor compozitori care au creat înainte şi după formarea statului român modern. Conceput după modelul 'Young People's Concerts', realizat de Leonard Bernstein cu Orchestra Simfonică din New York, la fiecare întâlnire, muzica va fi însoţită de comentarii şi explicaţii care vor situa lucrările în contextul epocii.
Amfitrionul serilor muzicale desfăşurate de ICR este Constantin Răileanu, doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică - secţia Cercetare Doctorat Ştiinţific şi dirijorul formaţiei vocal-instrumentale 'Anton Pann'.
Premiul Abel pentru matematică pe anul 2011 a fost atribuit, ieri, americanului John Milnor "pentru descoperirile lui inovatoare din topologie, geometrie şi algebră". Anunțul a fost făcut de Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere. În vârstă de 80 de ani, laureatul este un specialist renumit în topologie diferenţială, o ramură a matematicii care i-a adus de-a lungul anilor şi alte distincţii importante, inclusiv prestigioasa medalie Fields din 1962. Premiul, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene, echivalentul distincţiei Nobel în matematică, îi va fi înmânat pe 24 mai, de către regele Harald al Norvegiei. Premiul Abel a fost instituit în 2003, pentru a marca realizările ştiinţifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vârsta de 26 de ani. Deşi stins din viaţă la o vârstă foarte fragedă, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii în domeniul matematicii.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Asociaţia Kinofest organizează la Bucureşti, de astăzi și până sămbătă, cu ocazia Zilelor Francofoniei, 'Festivalul Filmului Digital Francofon' - ediţia 1. În cadrul evenimentului vor fi prezentate filme care s-au bucurat de un deosebit succes şi au fost premiate pe plan internaţional la Oscar, Cannes, Veneţia, Sigraph, Annecy, Clermont-Ferrand, Bit Film, Pictoplasma. Pe parcursul evenimentului vor fi proiectate scurtmetraje digitale recent realizate în Canada, Franţa, Elveţia, România, Bulgaria, Grecia, Polonia, ţări din spaţiul cultural al francofoniei. Timp de trei zile cât durează festivalul, organizatorii vor oferi publicului filme de ficţiune, de animaţie, filme experimentale şi micromovies, realizate în diverse tehnici. Proiecţiile vor avea loc la sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi la Eurocinema Tinerimea Română. Intrarea spectatorilor este liberă.
Compania Passe Partout Dan Puric va susţine în capitala Spaniei, sâmbătă, spectacolul 'Fantasmagorie'. Primăria Comunităţii oraşului Madrid organizează 'Noaptea Teatrelor', proiect dedicat teatrului, dansului şi muzicii. În această zi au loc concerte, spectacole de teatru şi dans, conferinţe în peste 80 de spaţii alternative, 20 de săli de concerte şi spaţii dedicate spectacolelor de teatru. Cu această ocazie, la Centro Cultural Eduardo Úrculo are loc spectacolul de pantomimă 'Fantasmagorie', prezentat de Compania Passe Partout Dan Puric. Este cel de-al treilea an consecutiv al 'Noapţii Teatrelor' la care ICR Madrid participă cu o reprezentație românească de calitate. 'Fantasmagorie' este un spectacol-reverie, în timpul căruia cei patru actori te fac să crezi că ai ajuns în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm în care Ileana Cosânzeana este stăpâna aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol. O poveste care seamănă cu un film rusesc, cu nostalgii şi troiene, ingenios îndulcită cu năzdrăvănii româneşti.
Pianistul grec Vassilis Tsabropoulos va susţine un recital la pian-eveniment în cadrul programului Modern Solo Piano 2, sâmbătă seara, de la ora 19,00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti. Programul cuprinde piese de pe ultimul disc al pianistului grec, 'The Promise'. Albumul oferă 11 miniaturi muzicale originale de o profundă sensibilitate şi pline de poezie. În deschiderea concertului invitatului grec va avea loc minirecitalul unei promiţătoare pianiste românce de numai 13 ani, Daria Ioana Tudor. Prin această iniţiativă lansată în premieră, Teatrul Naţional doreşte să ofere tinerelor talente din România o şansă în plus pentru a fi cunoscute de publicul românesc. Biletele se pot achiziţiona la preţul de 50 de lei de la agenţia de bilete a TNB.
Centrul Cultural “George Mihail Zamfirescu” organizează în această săptămână două evenimente muzicale de marcă. Astfel, astăzi, începând cu orele 18.00, toţi entuziaştii şi iubitorii de percuţionism sunt aşteptaţi la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din municipiu la un spectacol marca Cserey Csaba. În concertul “Zgomotul ritmurilor” sunt angrenaţi peste 60 de percuţionişti cu vârste cuprinse între şase şi 60 de ani. Intrarea este liberă. Seria de evenimente continuă mai apoi cu un concert de jazz pus în scenă de formaţia “Mario&The Teachers”. Recitalul are loc în seara zilei de sâmbătă la ora 20.00, iar biletul costă zece lei.
Regizorul andrei Ujică este membru în juriul care va stabili câştigătorul selecţiei oficiale argentiniene la Festivalul Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires. Evenimentul se desfăşoară între 6 şi 17 aprilie. Totodată, documentarele "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică şi "Lumea văzută de Ion B." de Alexander Nanau vor rula în cadrul festivalului. Cu o pregătire filologică, după ce scrie împreună cu Şerban Foarţă versuri memorabile pentru grupul rock Phoenix şi după publicarea unor nuvele şi eseuri, timişoreanul Andrei Ujică se dedică, din 1990, cinematografiei. Realizează în 1992 "Videogramele unei revoluţii", iar în 1995, "Out of the Present", comparat adeseori cu "Odiseea spaţială" sau "Solaris" şi considerat cel mai important film nonficţional din anii '90. Datorită convergenţei dintre viziunea cinematografică şi scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziţii de renume, cum ar fi "Unknown Quantity", de la Fundaţia Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalaţie bazată pe dialogul dintre Paul Virilio şi Svetlana Alexievitch, în care tradiţiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca "maşinărie vizionară". Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În prezent, el este profesor la Universitatea din Karlsruhe, unde predă literatură, teoria mass-media şi arta filmului.
Pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va efectua un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orașe în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian călător. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant. Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.
Înscrierile în competiţia pentru premiul Henkel pentru Artă, în valoare de 7.000 de euro, aflat la a zecea ediţie, au început. Artişti din 23 de ţări sunt invitaţi să îşi trimită lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie până pe 10 iunie. Este vorba despre o competiţie de promovare a diversităţii culturale dedicată artiştilor din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Lucrările câştigătorului premiului Henkel pentru Artă 2011 vor fi expuse atât în ţara natală a acestuia, cât şi în cadrul unei expoziţii individuale organizate la Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig, Viena, în anul următor, la care se adaugă publicarea unui catalog al expoziţiei. Totodată, Henkel acordă şi la această ediţie două premii în valoare de 2.000 de euro fiecare: premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, acordat de asociaţia culturală KulturKontakt Austria în cadrul programului Artists-in-Residence sub forma unei burse, şi premiul pentru Tineri Artişti Austrieci. Ca şi în anii trecuţi, nu există o temă prestabilită pentru competiţie, fiind recompensate operele excepţionale şi inovatoare din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie.
Scriitorii Gabriela Adameşteanu şi Mircea Cărtărescu sunt nominalizaţi la ediţia din 2011 a premiilor Observator Cultural, la categoriile Proză, respectiv Poezie.
Gala premiilor Observatorul Cultural va avea loc luni, la teatrul Odeon din Capitală. Astfel, la categoria Proză au fost nominalizaţi Gabriela Adameşteanu, (pentru volumul "Provizorat",), Nichita Danilov ("Ambasadorul invizibil"), Ioan Groşan ("Un om din Est"), Marin Mălaicu-Hondrari ("Apropierea"), Radu Mareş ("Când ne vom întoarce"), Ovidiu Nimigean ("Rădăcina de bucsau") Constantin Stan ("G de Buharest"). La categoria Poezie au fost nominalizaţi: Mircea Cărtărescu ( "nimic. Poeme "(1988-1992)), Teodor Dună ("de-a viul"), Ion Mureşan ("Alcool"), Liviu Ioan Stoiciu ("Pe prag (Vale-Deal)"), Radu Vancu ("Sebastian în vis"). Totodată, la premiul pentru Debut au fost nominalizaţi Val Chimic ("Umilirea animalelor"), Raluca Dună ("Eu Autorul. Reprezentări auctoriale în literatură şi pictură. Din Antichitate până în Renaştere"), M. Duţescu, ("Şi toată bucuria acelor ani trişti"), Maria-Paula Erizanu ("Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o"), Anca Haţiegan ("Cărţile omului dublu. Teatralitate şi roman în regimul comunist"). În cadrul galei vor mai fi acordate alte două trofee: premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia şi premiul cititorilor, acordat pe baza voturilor exprimate de cititori pe site-ul revistei. Juriul de anul acesta este alcătuit din criticii Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici, Carmen Muşat (preşedinte).
Expoziţia "Theodor Aman, pictor şi gravor" va fi vernisată în această seară, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea, respectiv 120 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician român. Vernisajul, care va începe de la ora 18.00, va fi urmat de un concert susţinut de soprana Simona Neagu şi baritonul Ştefan Popov, alături de Viniciu Moroianu - pian, Simina Croitoru - vioară, Clementina Ristea - pian şi Adina Cocargeanu - pian. Programul cuprinde fragmente din repertoriul concertului dat în casa lui Theodor Aman la 28 februarie 1879, cu prilejul uneia dintre seratele muzicale pe care acesta le găzduia deseori (fiind un pasionat violoncelist şi organizator de concerte de înaltă ţinută în atelier), şi anume lucrări de Giuseppe Verdi - arie din opera "Traviata", Wolfgang Amadeus Mozart - arii din operele "Nunta lui Figaro" şi "Don Giovanni", Henri Vieuxtemps - Fantezie capriciu pentru vioară, Johann Sebastian Bach - Preludiu şi Fuga în la minor, Frédéric Chopin - Studiu în do minor, Robert Schumann - "Pasărea - profet" din "Scene de pădure", op. 82. Expoziţia, care beneficiază de un catalog, va fi deschisă publicului în perioada 24 martie - 29 mai.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.