Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
25 martie 2011
Teatrul de pe Lipscani prezintă mâine seară, de la ora 19, spectacolul "România - închis pentru inventar". Acesta va avea loc în sala Rapsodia şi îi are în distribuţie pe Dragoş Huluba, Eduard Adam şi Violeta Huluba. O poveste dulce-amară despre o lume dispărută sau nu în '89. O călătorie în timp, o rememorare a trecutului acestui popor. Un spectacol vintage în regia lui Dragoş Huluba."O înlânţuire de perle negre, pline de amar sufletesc adunate din adâncul sensibil al unor conştiinţe de artişti, ce n-a vrut să moară pe fundul mării. Răspunsul tandru, simplu, inteligent al sensibilităţii româneşti pusă la încercare de seismul unei lumi malefice venite din afară – comunismul. Unda de şoc târzie, dar nu întâziată a dăinuirii noastre. În esenţă, imaginea zâmbetului românesc străbătut pururea de un suspin. Acesta e spectacolul "România. Închis pentru inventar", crescut ca o floare de colţ pe terenul arid al României de azi", afirmă Dan Puric.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a pregătit o nouă premieră, care va avea loc în această seară, cu spectacolul ''Sunetul muzicii'', care este unul dintre cele mai populare musical-uri jucate pe Broadway. Opera din Cluj a cumpărat drepturile de autor, iar spectacolul este pus în scenă de regizoarea Mihaela Bogdan, în forma sa originală, aşa cum a fost compus de Richard Rodgers (muzica) şi Oscar Hammerstein (versurile). Musical-ul se joacă, din anii '60, peste tot în lume, iar în 1965 a fost transpus şi pe peliculă, de regizorul Robert Wise. Filmul, în care au jucat Julie Andrews şi Christopher Plummer, a câştigat cinci premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun sunet şi două Globuri de Aur. Julie Andrews a fost pe punctul de a refuza acest rol, motivând că seamănă prea mult cu cel pe care îl jucase în Marry Poppins.
Compania Passe Partout Dan Puric va susţine în capitala Spaniei, mâine, spectacolul 'Fantasmagorie'. Primăria Comunităţii oraşului Madrid organizează 'Noaptea Teatrelor', proiect dedicat teatrului, dansului şi muzicii. În această zi au loc concerte, spectacole de teatru şi dans, conferinţe în peste 80 de spaţii alternative, 20 de săli de concerte şi spaţii dedicate spectacolelor de teatru. Cu această ocazie, la Centro Cultural Eduardo Úrculo are loc spectacolul de pantomimă 'Fantasmagorie', prezentat de Compania Passe Partout Dan Puric. Este cel de-al treilea an consecutiv al 'Noapţii Teatrelor' la care ICR Madrid participă cu o reprezentație românească de calitate. 'Fantasmagorie' este un spectacol-reverie, în timpul căruia cei patru actori te fac să crezi că ai ajuns în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm în care Ileana Cosânzeana este stăpâna aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol. O poveste care seamănă cu un film rusesc, cu nostalgii şi troiene, ingenios îndulcită cu năzdrăvănii româneşti.
Pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va efectua un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorul maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orașe în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian călător. Primele 7 concerte ale turneului vor anunţa cea de a doua parte a proiectului, cea a pianului itinerant. Pianul va călători alături de pianistul Horia Mihail în oraşe care nu dispun la această dată de un instrument performant pentru concerte: Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni şi Mediaş. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţia finală va avea loc în capitală, la Sala Radio pe 15 aprilie. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.
Actorul Ion Caramitru, preşedintele UNITER, va primi luni un premiu de excelenţă din partea Uniunii Teatrale din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. La sfârșitul acestei săptămâni, actorul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I. L.Caragiale" din Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România, se va afla la Sofia, la invitaţia Uniunii Actorilor Bulgari, pentru a participa la o masă rotundă pe tema Legii artelor spectacolului în Bulgaria şi în alte ţări est-europene, precum şi ca invitat special la decernarea premiilor IKAR, care va avea loc în cadrul unei ceremonii menite să marcheze Ziua Internaţională a Teatrului, pe 27 martie. Evenimentul are loc în cadrul festivalului anual de teatru iniţiat de Uniunea Actorilor Bulgari în colaborare cu municipalitatea oraşului Sofia - Sofia Theatre Festival, care are loc între 18 şi 27 martie. Asemenea galei UNITER, în cadrul ceremoniei IKAR sunt premiate cele mai bune spectacole bulgare de teatru şi de teatru de păpuşi ale anului precedent.
Lucrările "La marginea pădurii" şi "Cârciumă la Rucăr" de Nicolae Grigorescu au fost vândute pentru 200.000, respectiv 230.000 de euro, la Licitaţia de Primăvară Artmark, fiecare reprezentând un nou record pentru autor, ca şi pentru piaţa de artă românească. "Cârciumă la Rucăr" devine astfel cea mai scumpă lucrare tranzacţionată pe piaţa de artă din România. Recordul anterior era deţinut tot de Nicolae Grigorescu, cu lucrarea "Păstoriţă", adjudecată cu 175.000 de euro la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark din decembrie 2010. Tot anul trecut, în septembrie, celebrul "Car cu boi" al lui Nicolae Grigorescu a fost vândut pentru 155.000 de euro. Pictura "Cârciumă din Rucăr" intră în acea categorie bine definită a peisajelor de pelerinaj muntenesc, pe care Grigorescu le-a simţit încă de tânăr.
În căutarea capodoperei se intitulează medalionul dedicat criticului literar şi muzical Costin Tuchilă, care va avea loc luni, de la ora 17,00, în sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Manifestarea este programată în cadrul Stagiunii Camerale a Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, Luni la ora 5 – După-amiaza unui interpret, realizată în colaborare cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Invitaţi: dr. Ilinca Dumitrescu, dr. Marina Roman, dr. Ioan Adam, dr. Florin Rotaru. Prezintă: dr. Mirela Zafiri.
Proiectul muzical "Când Bizanţul eram noi" va fi inaugurat pe 31 martie, în Capitală, cu întâlnirea "Călătorie sonoră la Porţile Răsăritului", cu formaţia Anton Pann, la Institutul Cultural Român. În plus, Constantin Răileanu, dirijorul ansamblului şi amfitrionul serilor muzicale din această serie, va discuta teme precum relaţiile culturale ale Ţărilor Române cu lumea orientală, spaţiul mioritic între doină şi manea, "folclorul de partid", recuperarea valorilor culturale muzicale de sorginte orientală. Organizată de ICR în perioada martie - decembrie 2011, seria de întâlniri muzicale "Când Bizanţul eram noi" cuprinde recitaluri ale unor ansambluri din ţară şi din străinătate care interpretează muzica lui Dimitrie Cantemir, dar şi a altor compozitori care au creat înainte şi după formarea statului român modern. Muzica va fi însoţită, la fiecare întâlnire, de comentarii şi explicaţii care vor situa lucrările în contextul epocii. Accesul publicului la întâlnirile de la sediul ICR este liber, în limita locurilor disponibile.
'Periferic', în regia lui Bogdan George Apetri, unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, va fi lansat, în premieră în industria românească de cinema, simultan în cinematografe şi pe internet. Lungmetrajul de debut al lui Bogdan George Apetri va avea premiera de gală pe 31 martie, la Cinema Studio din Capitală, în prezenţa actorilor şi a echipei. Scenariul peliculei 'Periferic', a cărei protagonistă este actriţa Ana Ularu, este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Distribuţia e întregită de Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu, iar imaginea este semnată de Marius Panduru.
În această seară, începând cu ora 20.00, în Sala Maffeiana a Teatrului Filarmonic din Verona va avea loc cel de-al doilea concert din cadrul turneului "George Enescu în Italia" dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea marelui violonist, compozitor și dirijor George Enescu. Tot astăzi, în foaierul teatrului va fi inaugurată expoziția "Omagiu lui George Enescu – 130", organizată de Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti. Soliștii concertului vor fi violonistul Gabriel Croitoru, câștigătorul dreptului de folosință a viorii Guarnieri ce a aparținut lui George Enescu și pianistul Karim Said, câștigătorul primei burse oferite de Societatea Enescu și Institutul Cultural Român de la Londra în parteneriat cu Royal Academy of Music. Concertul de la Verona se bucură de înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, al Ministerului pentru Bunuri și Activități Culturale al Republicii Italiene, al Regiunii Veneto, al Provinciei Verona și al Primăriei oraşului Verona.
Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti va organiza, la sfârşitul acestei săptămâni, cu prilejul împlinirii a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului 'Zilele Basarabiei la Bucureşti'. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutul Cultural Român, al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, al Bibliotecii Centrale Universitare, al Universităţii din Bucureşti, al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, al ArCuB, al Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Deschiderea va avea loc astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară, şi va fi urmată de expoziţia de afişe 'Utopia Podului de flori' semnată Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor, un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu 'Vatra Neamului'. Mâine, festivalul va continua la sediul ICR, cu 'Libertatea în imagini', o expoziţie cu fotografii de la 7 aprilie 2009 apoi va fi organizată la Universitatea din Bucureşti o dezbatere.
"Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban şi "Stopover" de Ioana Uricaru se numără printre peliculele ce vor fi prezentate la Festivalul de Film Românesc de la Universitatea Stanford, California. Evenimentul se va desfășura între 1 şi 6 aprilie. Acestor filme li se alătură lungmetrajele "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniczki, "Tertium Non Datur", de Lucian Pintilie, mediumetrajul "Captivi de Crăciun" de Iulia Rugină, documentarele "Apocalipsa după şoferi, de Alexandru Solomon şi "Cronica de la Zurich", de Alexandru Solomon şi Radu Igazsag, şi scurtmetrajele "Strung Love" de Victor Dragomir, "Alexandra" de Radu Jude, "Acasă", de Paul Negoescu, şi "Între prieteni" de Ozana Nicolau. Printre invitaţii evenimentului se numără Florin Şerban, recompensat, în 2010, la Festivalul de Film de la Berlin, cu Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului şi Premiul "Alfred Bauer" pentru lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr., care are la activ două colaborări prestigioase cu regizorul Francis Ford Coppola - "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth" şi "Tetro", dar şi Ioana Uricaru, devenită cunoscută publicului autohton datorită "Amintirilor din Epoca de Aur".
Instituţiile de învăţământ superior româneşti pot participa, la Berlin, în zilele de 20 şi 21 mai, la cea de-a şasea ediţie a Târgului Internaţional pentru Învăţământ Superior şi Formare Continuă 'Study World'. Evenimentul va fi organizat de Ministerul Federal al Educaţiei şi Cercetării din Germania şi Serviciul German de Schimburi Academice. La târg sunt aşteptaţi să le prezinte oferta educaţională celor peste 9.000 de potenţiali studenţi din Germania un număr de 180 de expozanţi din peste 25 de state.
Legendara trupă 'The Animals & Friends' va concerta săptămâna viitoare, pe 2 aprilie, la Bucureşti. Din categoria trupelor de aur, 'The Animals' a intrat în istoria rock-ului cu hit-uri precum 'The House of The Rising Sun', 'We Gota Get Out of This Place' sau 'Don't Le Me Be Misunderstood' fredonate de generaţii de iubitori ai muzicii. Înfiinţată în Marea Britanie la începutul anilor '60, trupa a avut suişuri şi coborâri, cu mutări de pe un continent pe altul, cu schimbări de componenţă. Au devenit cunoscuţi în SUA ca parte din 'invazia britanică' şi zece dintre piese lor au urcat pe poziţiile fruntaşe din UK Singles Chart şi US Billboard Hot 100. 'The Animals' au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1994. Biletele pentru spectacolul care va avea loc în Jukebox Club au fost puse în vânzare și pot fi achiziţionate exclusiv prin reţeaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online prin eventim.ro.
Regizorul Cristi Puiu şi fotograful Alex Gâlmeanu sunt invitaţi la ediţia ShortsUP ce va avea loc mâine, sub titlul "Metamorfoze", la Opera Naţională din Bucureşti.
În urmă cu un an, la sfârşitul lunii martie, ShortsUP a proiectat pentru prima oară o selecţie de filme scurte premiate pe una dintre cele mai prestigioase scene româneşti. Organizatorii au decis să revină la Opera Naţională din Bucureşti mâine, la 22.00, cu evenimentul "Metamorfoze". Filmele scurte despre transformări spectaculoase sunt însoţite de lansarea numărului al cincilea al trimestrialului Decât o Revistă, o publicaţie de terapie creativă a cărei "nişă editorială" este profunzimea. Printre momentele inedite ale serii vor fi o reinterpretare a coloanei sonore a artistului Norzeatic pe filmul "Le Miroir" (regia: Laurent Fauchere şi Antoine Tinguely). Scurtmetrajul prezintă viaţa unui om, din copilărie până la bătrâneţe, care se derulează în oglindă în şase minute. Fotograful Alex Gâlmeanu, care semnează coperta cu Ana Ularu a revistei, a creat şi un foto-documentar scurt despre experimentul ce a dus la naşterea copertei, care va fi proiectat la ShortsUP. Va fi prezentat şi un film de şcoală regizat de Cristi Puiu, "Avant le Petit Déjeuner", inspirat de piesa de teatru a lui Eugene O'Neill "Before breakfast".
Alexandru Tocilescu va susţine conferinţa "Despre teatru şi ale lui", duminică, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. Regizorul nu se dezice de preocuparea lui constantă pentru investigarea istoriei recente. După ce a montat cu succes piese ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", cunoscutul regizor susţine la Conferinţele TNB o prelegere intitulată "Despre teatru şi ale lui", pe tema mereu actuală a rezistenţei prin cultură. "Subiectul conferinţei ar fi o încercare de a limpezi aspecte ale rezistenţei prin cultură în sfera teatrului: cum şi dacă acest lucru a existat!'', declară regizorul, care a montat în plină cenzură un extraordinar "Hamlet" în cheie anticomunistă. Conferinţa unuia dintre cei mai buni regizori contemporani de teatru va avea loc, de altfel, de Ziua Mondială a Teatrului.
Radu Beligan va fi al treilea actor care primește o stea pe Walk of Fame-ul românesc, în cadrul unei ceremonii programate duminică, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, în Piața Timpului din Capitală. În vârstă de 92 de ani, Beligan este unul dintre cele mai respectate nume ale scenei românești. A facut zeci de roluri antologice, iar între 1969 și 1990 a fost director al Teatrului Național București. S-a remarcat și în producții cinematografice, printre care mai multe ecranizări dupa Caragiale și filme ca "Directorul nostru", "Explozia", "Singurătatea florilor" sau "După-amiaza unui torționar". Primele două stele pe aleea celebrităților autohtone le-au primit Florin Piersic și Victor Rebengiuc.
Primul târg de carte SF şi Fantasy "Final Frontier" va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Pe lângă volume în limbile română şi engleză, vizitatorii vor găsi la faţa locului şi e-Readere încărcate cu cele mai îndrăgite titluri ale genului, în format digital. Astfel, le vor putea testa şi vor decide singuri dacă avantajele acestor dispozitive electronice destinate lecturii se pot compara cu bucuria de a ţine în mână o carte şi de a o răsfoi. Evenimentul nu se limitează la a fi un simplu loc unde vizitatorii pot să cumpere cărţile dorite. "Final Frontier" va fi şi un prilej de socializare, de a afla informaţii şi de a învăţa lucruri noi. În spaţiul special amenajat pentru prezentări, editurile vor vorbi despre cele mai noi titluri din colecţiile SF şi Fantasy, iar invitaţii speciali - cunoscuţi autori ai genului - vor purta un dialog pe teme SF & Fantasy cu cei prezenţi.
Volumul "Consemnări coregrafice. Baletul Operei Naţionale Bucureşti", ajuns la cea de-a doua ediţie, va fi lansat mâine la Opera din Capitală. Evenimentul va avea loc în pauza spectacolului "Seară Balanchine" programat în seara respectivă. Lucrarea este semnată de Cătălin Caracaş - solist al companiei de balet a ONB şi asistent coregraf - şi de Vivia Săndulescu - autoare cu o vastă experienţă de critică şi istorie a dansului şi care a ocupat funcţia de consultant artistic în cadrul ONB. Publicat iniţial la Editura Arco din Milano în primăvara anului 2010, volumul se află acum la cea de-a doua ediţie, tipărită de editura Rao, actuala versiune fiind adăugită, actualizată şi cu o prezentare grafică îmbunătăţită. Cartea reprezintă prima lucrare documentară dedicată exclusiv celei mai importante companii de balet a ţării şi reuneşte un dicţionar al prim-balerinilor şi soliştilor, coregrafilor şi creaţiilor acestora (de la instituţionalizarea Operei bucureştene şi până în prezent), un calendar al premierelor din repertoriu, un indice cronologic de titluri, date despre soliştii invitaţi şi companiile de peste hotare care au evoluat pe scena Operei, turneele externe efectuate.
Spectacolul "Natură moartă cu nepot obez", în regia lui Eugen Făt, după textul omonim al lui Ion Sapdaru, va avea premiera miercuri, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Din distribuţie fac parte Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu şi Nicoleta Lefter. Ion Sapdaru este actor, regizor, profesor de teatru şi dramaturg. A studiat la Institutul de Teatru din Chişinău şi Institutul de Cinematografie din Moscova. A fost angajat ca actor la Teatrul "Luceafărul" din Chişinău şi ca regizor la Teatrul "Iosif Vulcan" din Oradea. În prezent, el este actor şi regizor la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi şi regizor la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani. În ultimii ani a jucat în mai multe filme de succes din "noul val", printre care "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, "California Dreamin'", de Cristian Nemescu, şi "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean. În 2010, piesa "Natură moartă cu nepot obez" a fost montată de Ion Sapdaru la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, iar Eugen Făt a regizat spectacolul de teatru radiofonic de la Radio România Cultural.
Dan Grigore revine pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jin Wang, în această, de la ora 19.00, când va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră semnat de Paul Constantinescu. În partea a doua a serii, publicul va putea audia Simfonia a II-a în fa major, op. 90 de Johannes Brahms. Dan Grigore a urmat studiile Conservatorului Rimski-Korsakov din Sankt-Petersburg şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Ulterior, la recomandarea academicianului Mihail Jora, a obţinut bursa Herder la Academia de Muzică din Viena. De-a lungul carierei sale, a susţinut concerte şi recitaluri în cele mai mari săli de concerte ale lumii.
Concerte, teatru, film şi expoziţii de fotografie şi afişe vor avea loc la Bucureşti cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Zilelor Basarabiei, ce marchează, la sfârșitul acestei săptămâni, împlinirea a 93 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Festivalul Zilele Basarabiei la Bucureşti este organizat pentru al patrulea an de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. Marea deschidere va avea loc astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară. Va urma o călătorie virtuală în trecut cu expoziţia de afişe "Utopia podului de flori", semnată de Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor, iar apoi un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu Vatra Neamului. Mâine, festivalul continuă la Institutul Cultural Român, cu "Libertatea în imagini", o expoziţie cutremurătoare cu fotografii de la 7 aprilie 2009 - "ziua care a schimbat cursul Republicii Moldova". Va urma o dezbatere la Universitatea din Bucureşti privind "Unitatea românilor de pretutindeni" şi actualitatea acesteia. Programul va continua cu un spectacol de teatru în sala mare a ArCub, centrul de proiecte culturale al Primăriei Capitalei, iar seara va culmina cu un concert în Club Jukebox cu Snails, Alexandrina Hristov, Paralela 47 şi Gândul Mâţei.
Expoziţia "Marianne, muză a creatorilor", ce are în centru figura alegorică a valorilor statului francez, va fi vernisată în această seară, de la ora 18.30, la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie. Manifestarea ilustrează câteva dintre modurile în care personajul alegoric Marianne - simbolul Republicii Franceze şi întruchipare a idealurilor revoluţionare de libertate, egalitate, fraternitate - a inspirat şi continuă să inspire numeroşi creatori din lumea modei, a cinematografiei şi a artelor spectacolului. Sunt expuse 26 de schiţe în guaşă, realizate de creatorii de costume Alfred Choubrac şi Minon la începutul secolului trecut pentru studiourile de film Pathé şi Gaumont, care ilustrează o Marianne diferită de reprezentările tradiţionale. Expoziţia "Marianne, muză a creatorilor" va putea fi vizitată la MNAR până pe 29 mai.
Spectacolul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu "Eu sunt cel ce sunt", un one-man show cu actorul Bogdan Sărătean, va fi prezentat, astăzi, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Piesa reprezintă reluarea în limba română a spectacolului "Kaspar", care a avut premiera, în 2006, la Secţia Germană a teatrului. Montarea spectacolului de la Sibiu îl aduce pe scenă pe actorul Bogdan Sărătean într-un studiu experimental despre natura umană în relaţie cu forţa şi limitările limbajului. "Eu sunt cel ce sunt" e un one-man show care se constituie din momente puternice care leagă intelectualul de emoţional pentru a atrage atenţia asupra presiunii sociale şi asupra efectelor acesteia. Spectacolul este o adaptare după piesa "Kaspar" a dramaturgului austriac Peter Handke, care are la bază un caz real, consemnat în 1830. Kaspar Hauser, un tânăr de origine necunoscută, apare în centrul oraşului Nürnberg, stârnind curiozitate printr-un comportament neobişnuit, nefiind capabil să se exprime verbal. Spectacolul va fi prezentat în această seară, de la ora 19.00, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.
Ion Besoiu, unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, va fi recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo. Evenimentul va avea loc luni seară, la Bucureşti. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin. Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV, precum şi în piese de teatru.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.