LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Zona independenta • Realizator Robert Balan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
30 martie 2011
Veronica Anuşca, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice'
Soprana româncă, Veronica Anuşca, este câştigătoarea Premiului I, care constă în 3.000 euro şi două roluri principale în spectacolele Operei Naționale București, premiu acordat în cadrul Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice', desfăşurat în perioada 22-27 martie. Premiul al II-lea, ex aequo, a revenit baritonului canadian, Jean Kristof Bouton, şi bas baritonului Iurie Maimescu din Republica Moldova, fiecare dintre cei doi artişti primind câte 1.000 euro şi un rol principal într-un spectacol al Operei bucureștene. În cadrul aceluiaşi concurs, mezzosoprana Emanuela Pascu şi baritonul Alexandru Aghenie, ambii din România, au obţinut menţiuni, constând în câte un rol într-un spectacol al Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess'. Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice' a fost închinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi străinătate, care a marcat lumea lirică românească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub îndrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare.
Au început înscrierile pentru atelierul de film "Let s Go Digital! ", organizat în cadrul TIFF 2011
Tinerii care vor să înveţe să facă film se pot înscrie, până pe 13 mai, la atelierul "Let s Go Digital!", care va avea loc în cadrul TIFF 2011, cel mai bun film realizat de cursanţi urmând să fie premiat şi proiectat în cadrul Galei de Închidere a festivalului. Devenit o tradiţie de succes a TIFF, care îl găzduieşte din iunie 2005, şi susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, "Let s Go Digital!" se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din toata ţara, pasionaţi de film, fotografie şi editare video. Timp de zece zile, participanţii la proiect vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare și editare. Ei vor avea acces la aparatură profesională, fiind îndrumaţi de profesionişti din cinematografia română.
O după-amiază cu Nichita
Fundaţia Teatrul ACT organizează, mâine, de la ora 18, la ceainăria Sala de Lectură, un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de fotografie "O după-amiază cu Nichita" şi lansarea audiobook-ului "Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură", apărut la Editura Casa Radio. Din dorinţa de a dezvălui dimensiunea personalităţii lui Nichita Stănescu în viaţa culturii române, atât pentru contemporanii săi dar şi pentru cei mai tineri, Editura Casa Radio aniversează 78 de ani de la naşterea poetului printr-o expoziţie de fotografii realizate acasă la Nichita, într-o după-amiază din primăvara lui '82, prin rostirea poemelor sale şi discuţii cu cei care l-au cunoscut. Mărturiilor fotografice expuse li se va alătura şi vocea poetului sărbătorit, restituită de abumul intitulat "Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre literatură şi scriitori", care conţine înregistrări din arhivele Radio România, realizate între 1969-1983.
Râul de sticlă va fi lansat în prezența autorului bulgar
Scriitorul bulgar Emil Andreev îşi lansează romanul Râul de sticlă la Libraria Humanitas Kretzulescu din București. Evenimentul va avea loc, astăzi, de la ora 18,00, în prezența autorului, care îi va avea invitați pe Mircea Cărtărescu, Mariana Mangiulea și Ivan Stankov. Volumul Râul de sticlă, apărut de curând la Editura Humanitas, în colecţia "Cartea de pe noptieră", în traducerea Marianei Mangiulea, a obţinut în 2005 Premiul Vick pentru cel mai bun roman bulgar, precum şi Premiul cititorilor. Tradus în engleză, germană, polonă, rusă, sârbă şi slovacă, romanul a fost ecranizat în 2010 de regizorul Stanimir Trifonov.
Norman Manea, în programul de dialoguri literare organizate de Royal Society of Literature şi ICR Londra
Celebrul scriitor Norman Manea vine la Londra pentru o conversaţie în premieră despre viaţa şi opera sa, cu autorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey. Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu prestigioasa Royal Society of Literature, evenimentul va avea loc, astăzi, la sediul ICR din 1 Belgrave Square. Moderatorul discuţiei este Elaine Fenstein, binecunoscută scriitoare, poetă şi jurnalistă britanică. Acesta este al doilea proiect din programul de lecturi şi conferinţe susţinute în colaborare cu organizaţia britanică Royal Society of Literature, prin care ICR urmăreşte să pună în evidenţă excelenţa literaturii române contemporane, în rândul unui public puţin familiar cu autorii noştri. Norman Manea a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură de diverse personalităţi ale lumii literare şi academice, din SUA, Suedia, România, Italia şi Franţa.
Alexandru Tomescu şi cele două concerte de Prokofiev
Alexandru Tomescu se va confrunta vineri, 1 aprilie, la Sala Radio, cu o adevărată provocare repertorială. Abordarea în aceeaşi seară a celor două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii este un autentic tur de forţă, iar satisfacţia estetică a publicului prezent va fi pe măsură. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla din nou dirijorul Jin Wang, un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute alături de orchestre europene cunoscute precum cele din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini, Orchestra Simfonică din Praga, filarmonicile din Helsinki, Bergen, Taiwan, China, Singapore, Coreea sau Japonia. Biletele pentru concertul de vineri se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și în rețeaua Eventim.
Programul CANTEMIR – nouă sesiune
Institutul Cultural Român anunță deschiderea unei noi sesiuni de primire a dosarelor în cadrul Programului CANTEMIR – secţiunea Festival/Culture by Request. Termenul limită pentru primirea dosarelor este 29 aprilie, pentru participări la festivaluri care au loc începând cu 27 iunie, dar nu mai târziu de 31 decembrie. Secţiunea Festival a Programului Cantemir se adresează organizaţiilor culturale, grupurilor artistice şi artiştilor din România care au fost selectaţi sau ale căror creaţii au fost selectate la festivaluri internaţionale sau manifestări culturale similare importante din străinătate. Valoarea maximă a finanţării care se poate acorda unui proiect este de 21.500 de lei. Dosarul de aplicaţie poate fi depus la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti sau poate fi transmis prin poştă ori curier.
Demonstraţie de gătit cu Mircea Dinescu şi concert Teodora Enache, la Târgul de Carte de la Londra
O demonstraţie de gătit cu Mircea Dinescu, o expoziţie cu volume ilustrate de artişti de la Geta Brătescu şi Ştefan Câlţia la Dan Perjovschi şi Daniel Knorr şi un concert susţinut de Teodora Enache se numără printre evenimentele Institutului Cultural Român pentru Târgul de Carte de la Londra. ICR organizează pentru al patrulea an la rând standul României la Târgul de Carte de la Londra, unde vor fi reprezentate principalele edituri româneşti. Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc între 11 şi 13 aprilie, la Earls Court. Editura University of Plymouth Press, care se ocupă în prezent de publicarea unei serii de volume semnate de 20 de autori români, va fi invitatul de onoare la standul românesc.
Andrei Koncealovski, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti
Andrei Koncealovski și-a reconfirmat prezenţa la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti - Bucharest IFF, care va avea loc între 11 şi 17 aprilie. Marele regizor rus a acceptat încă de anul trecut invitaţia, când a renunţat la un alt eveniment pentru a fi prezent la Bucureşti, însă norul de cenuşă care a perturbat traficul aerian în Europa l-a ţinut departe de România. Cele trei zile ale vizitei sale la Bucureşti vor fi dedicate studenţilor, cinefililor şi mass-media. Pe 16 aprilie, în incinta Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", Andrei Koncealovski va susţine o conferintă de presă, urmată de masterclassul "Life and Its Reflections". În aceeaşi zi, reprezentanţii UNATC îi vor decerna titlul de Doctor Honoris Causa. Masterclassul se adresează tuturor iubitorilor de film, intrarea fiind gratuită, prin înscriere, până la data de 10 aprilie.
Festivalul de Film Românesc de la Universitatea Stanford – ediţia a II-a
În perioada 1-6 aprilie, se desfăşoară în Statele Unite cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Universitatea Stanford, California, organizat de Institutul Cultural Român. Tema acestei ediţii este „Capitalism şi Adaptare“. Spectatorii sunt invitați la o reflecţie asupra multiplelor aspecte ale tranziţiei de la comunism la capitalism, noţiunile de „capitalism“ şi „adaptare“ dobândind valenţe diferite în relaţie cu practica cineaştilor români. Vor fi proiectate lungmetrajul Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban, mediumetrajul Tertium non datur, regizat de Lucian Pintilie, documentarele Apocalipsa după şoferi şi Cronica de la Zürich şi scurtmetrajele: Alexandra, Acasă, Între prieteni, Strung Love, Stopover şi Captivi de Crăciun.Proiecţiile vor fi însoţite de dezbateri, workshop-uri şi de sesiuni de discuţii. Printre invitaţi se numără regizorii Florin Şerban şi Ioana Uricaru. Pe durata festivalului va fi organizată şi o expozitie de afişe realizate de elevii liceului de artă „Nicolae Tonitza“ din Bucureşti.
Călătorie sonoră la Porțile Răsăritului, împreună cu formația Anton Pann
La Institutul Cultural Român din București va avea loc, mâine, de la ora 19.30, prima întâlnire din cadrul programului „Când Bizanțul eram noi“. Sub genericul „Călător la Porțile Răsăritului. File de istorie sonoră“, formația „Anton Pann“ va susține un recital, iar Constantin Răileanu, dirijorul ansamblului și amfitrionul serilor muzicale din această serie, va discuta teme precum relațiile culturale ale Țărilor Române cu lumea orientală, spațiul mioritic între doină și manea, „folclorul de partid” sau recuperarea valorilor culturale muzicale de sorginte orientală. Organizată de ICR în perioada martie – decembrie 2011, seria de întâlniri muzicale „Când Bizanțul eram noi“ cuprinde recitaluri ale unor ansambluri din țară și din străinătate care interpretează muzica lui Dimitrie Cantemir, dar și a altor compozitori care au creat înainte și după formarea statului român modern. Muzica va fi însoțită, la fiecare întâlnire, de comentarii și explicații care vor situa lucrările în contextul epocii. Conceput după modelul Young People’s Concerts realizat de Leonard Bernstein cu Orchestra Simfonică din New York, programul „Când Bizanțul eram noi“ va include recitaluri înregistrate și difuzate de Radio România Muzical.
Conferinţele „Mircea Vulcănescu”- Agricultura, lumea rurală şi problema decalajelor economice
Agricultură, lumea rurală şi problema decalajelor economice sunt temele care vor fi discutate în cadrul unei noi ediții a Conferinţelor „Mircea Vulcănescu”, eveniment care va avea loc, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului. Invitatul acestei conferințe este profesorul doctor Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Conferinţele „Mircea Vulcănescu” își propun să constituie la Muzeul Ţăranului din București un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI.
"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", proiectat în deschiderea New Europe Film Festival
Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, va fi prezentat în deschiderea New Europe Film Festival, care se desfăşoară între 1 şi 12 aprilie, la Edinburgh, Marea Britanie, informează Institutul Cultural Român din Londra. Festivalul mai prezintă filme din Polonia, Ungaria, Slovenia, Republica Cehă, Slovacia şi Bulgaria. Documentarul lui Andrei Ujică este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate. Pentru realizarea peliculei, au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.
Caravana filmului românesc în Republica Moldova
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și al Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română, organizează, mâine, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Gaudeamus din Chișinău, proiecția filmelor Scene de la Unirea cu Basarabia, în regia și imaginea lui Constantin Ivanovici, și Ecaterina Teodoroiu, peliculă regizată de Dinu Cocea. Evenimentul avea loc în cadrul programului „Caravana filmului românesc în Republica Moldova – Cinemateca Română la Chișinău” și va va marca Unirea Basarabiei cu România. Proiecția va fi însoțită de o prezentare făcută de istoricul Svetlana Suveică.
Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt
La final, vă reamintim că pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va începe un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmând exemplul compozitorului maghiar care între anii 1846 şi 1847 susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard care-l însoţea peste tot, în 5 din cele 12 orase în care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Recitalul care marchează începutul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc în capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfârşitul turneului, în data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale în cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat în folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Română de Radiodifuziune.
Alexandru Tomescu şi cele două concerte de Prokofiev
Alexandru Tomescu se va confrunta vineri, 1 aprilie, la Sala Radio, cu o adevărată provocare repertorială. Abordarea în aceeaşi seară a celor două opusuri concertante dedicate de Prokofiev viorii este un autentic tur de forţă, iar satisfacţia estetică a publicului prezent va fi pe măsură. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla din nou dirijorul Jin Wang, un artist care are la activ peste 600 de concerte susţinute alături de orchestre europene cunoscute precum cele din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Filarmonică Toscanini, Orchestra Simfonică din Praga, filarmonicile din Helsinki, Bergen, Taiwan, China, Singapore, Coreea sau Japonia. Biletele pentru concertul de vineri se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio și în rețeaua Eventim.
Seară de chitară, la Palatul Șuțu
La Palatul Șuțu din Capitală, va avea loc, astăzi, de la ora 19,00, în cadrul „Serilor de chitară” din stagiunea „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, un concert al chitaristului Costin Soare. Publicul va putea audia trei dintre cele mai frumoase sonate dedicate instrumentului. Sonata a III-a de Manuel Maria Ponce, Sonata, op. 61 de Joaquin Turina şi Sonata de Antonio Jose fac parte din lucrările de referinţă ale genului, compuse în prima jumătate a secolului XX, perioadă care, în lumea chitarei, este legată de numele lui Andres Segovia şi de aşa-zisa „generaţie neoromantică”. Intrarea publicului la acest recital este liberă.
Demonstraţie de gătit cu Mircea Dinescu şi concert Teodora Enache, la Târgul de Carte de la Londra
O demonstraţie de gătit cu Mircea Dinescu, o expoziţie cu volume ilustrate de artişti de la Geta Brătescu şi Ştefan Câlţia la Dan Perjovschi şi Daniel Knorr şi un concert susţinut de Teodora Enache se numără printre evenimentele Institutului Cultural Român pentru Târgul de Carte de la Londra. ICR organizează pentru al patrulea an la rând standul României la Târgul de Carte de la Londra, unde vor fi reprezentate principalele edituri româneşti. Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc între 11 şi 13 aprilie, la Earls Court. Editura University of Plymouth Press, care se ocupă în prezent de publicarea unei serii de volume semnate de 20 de autori români, va fi invitatul de onoare la standul românesc.
Norman Manea, în programul de dialoguri literare organizate de Royal Society of Literature şi ICR Londra
Celebrul scriitor Norman Manea vine la Londra pentru o conversaţie în premieră despre viaţa şi opera sa, cu autorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey. Organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu prestigioasa Royal Society of Literature, evenimentul va avea loc, astăzi, la sediul ICR din 1 Belgrave Square. Moderatorul discuţiei este Elaine Fenstein, binecunoscută scriitoare, poetă şi jurnalistă britanică. Acesta este al doilea proiect din programul de lecturi şi conferinţe susţinute în colaborare cu organizaţia britanică Royal Society of Literature, prin care ICR urmăreşte să pună în evidenţă excelenţa literaturii române contemporane, în rândul unui public puţin familiar cu autorii noştri. Norman Manea a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură de diverse personalităţi ale lumii literare şi academice, din SUA, Suedia, România, Italia şi Franţa.
O pictură imperială chineză, vândută pentru 22 de milioane de euro
O pictură sub formă de rulou, realizată în timpul împăratului Qianlong (1736 - 1795), a fost vândută, la Toulouse, pentru 22 de milioane de euro, stabilind un nou record pentru o operă de artă asiatică la o licitaţie în Franţa. Cumpărătorul este un colecţionar chinez care a dorit să rămână anonim. Ruloul, intitulat "Manevre", având o lungime de 24 de metri şi o lăţime de 69 de centimetri, prezintă peste 9.000 de soldaţi, pictaţi cu cerneală şi guaşă. Comoara imperială a aparţinut unei familii pariziene şi este într-o stare perfectă de conservare.
Programul CANTEMIR – nouă sesiune
Institutul Cultural Român anunță deschiderea unei noi sesiuni de primire a dosarelor în cadrul Programului CANTEMIR – secţiunea Festival/Culture by Request. Termenul limită pentru primirea dosarelor este 29 aprilie, pentru participări la festivaluri care au loc începând cu 27 iunie, dar nu mai târziu de 31 decembrie. Secţiunea Festival a Programului Cantemir se adresează organizaţiilor culturale, grupurilor artistice şi artiştilor din România care au fost selectaţi sau ale căror creaţii au fost selectate la festivaluri internaţionale sau manifestări culturale similare importante din străinătate. Valoarea maximă a finanţării care se poate acorda unui proiect este de 21.500 de lei. Dosarul de aplicaţie poate fi depus la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti sau poate fi transmis prin poştă ori curier.
Râul de sticlă va fi lansat în prezența autorului bulgar
Scriitorul bulgar Emil Andreev îşi lansează romanul Râul de sticlă la Libraria Humanitas Kretzulescu din București. Evenimentul va avea loc, astăzi, de la ora 18,00, în prezența autorului, care îi va avea invitați pe Mircea Cărtărescu, Mariana Mangiulea și Ivan Stankov. Volumul Râul de sticlă, apărut de curând la Editura Humanitas, în colecţia „Cartea de pe noptieră“, în traducerea Marianei Mangiulea, a obţinut în 2005 Premiul Vick pentru cel mai bun roman bulgar, precum şi Premiul cititorilor. Tradus în engleză, germană, polonă, rusă, sârbă şi slovacă, romanul a fost ecranizat în 2010 de regizorul Stanimir Trifonov.
Conferinţele „Mircea Vulcănescu”- Agricultura, lumea rurală şi problema decalajelor economice
Agricultură, lumea rurală şi problema decalajelor economice sunt temele care vor fi discutate în cadrul unei noi ediții a Conferinţelor „Mircea Vulcănescu”, eveniment care va avea loc, astăzi, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului. Invitatul acestei conferințe este profesorul doctor Bogdan Murgescu, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Conferinţele „Mircea Vulcănescu” își propun să constituie la Muzeul Ţăranului din București un spaţiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale ştiinţelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului între tradiţie şi modernitate în istoria şi devenirea culturii şi civilizaţiei româneşti a secolului XX şi a începutului de secol XXI.
Călătorie sonoră la Porțile Răsăritului, împreună cu formația Anton Pann
La Institutul Cultural Român din București va avea loc, mâine, de la ora 19.30, prima întâlnire din cadrul programului „Când Bizanțul eram noi“. Sub genericul „Călător la Porțile Răsăritului. File de istorie sonoră“, formația „Anton Pann“ va susține un recital, iar Constantin Răileanu, dirijorul ansamblului și amfitrionul serilor muzicale din această serie, va discuta teme precum relațiile culturale ale Țărilor Române cu lumea orientală, spațiul mioritic între doină și manea, „folclorul de partid” sau recuperarea valorilor culturale muzicale de sorginte orientală. Organizată de ICR în perioada martie – decembrie 2011, seria de întâlniri muzicale „Când Bizanțul eram noi“ cuprinde recitaluri ale unor ansambluri din țară și din străinătate care interpretează muzica lui Dimitrie Cantemir, dar și a altor compozitori care au creat înainte și după formarea statului român modern. Muzica va fi însoțită, la fiecare întâlnire, de comentarii și explicații care vor situa lucrările în contextul epocii. Conceput după modelul Young People’s Concerts realizat de Leonard Bernstein cu Orchestra Simfonică din New York, programul „Când Bizanțul eram noi“ va include recitaluri înregistrate și difuzate de Radio România Muzical.
Andrei Koncealovski, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti
Andrei Koncealovski și-a reconfirmat prezenţa la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti - Bucharest IFF, care va avea loc între 11 şi 17 aprilie. Marele regizor rus a acceptat încă de anul trecut invitaţia, când a renunţat la un alt eveniment pentru a fi prezent la Bucureşti, însă norul de cenuşă care a perturbat traficul aerian în Europa l-a ţinut departe de România. Cele trei zile ale vizitei sale la Bucureşti vor fi dedicate studenţilor, cinefililor şi mass-media. Pe 16 aprilie, în incinta Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale", Andrei Koncealovski va susţine o conferintă de presă, urmată de masterclassul "Life and Its Reflections". În aceeaşi zi, reprezentanţii UNATC îi vor decerna titlul de Doctor Honoris Causa. Masterclassul se adresează tuturor iubitorilor de film, intrarea fiind gratuită, prin înscriere, până la data de 10 aprilie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.