Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
Este o emisiune saptamanala ce va cuprinde o succesiune de provocari (Concurs liric sau Enciclopedie muzicala), informatii de aici si de pretutindeni (Impact si Consonante), interviuri in exclusivitate cu marile personalitati (Pe podium sau In direct cu...), amintiri ...despre muzicile fascinante ale anilor 50, '60, (Goldies) mari creatori clasici in versiuni moderne (Cross-over), lumi sonore stranse cu grija intr-o "tolba" si oferite ascultatorilor (Clubul Colectionarilor), cea de a saptea arta si conexiunile peste timp si spatiu (Opera si filmul) dar vom si calatori intr-o ambianta placuta, aceea a muzicii (Calatorind pe mapamond).
Începem! Aşa îşi intitula Caragiale, cu un veac şi mai bine în urmă, instantaneul dramatic menit să inaugureze o nouă companie teatrală. Festivalul Naţional de Teatru preia acest cuvânt plin de încredere pentru a anunţa deschiderea celei de-a 22-a ediţii din existenţa sa.
Premierea câştigătorilor primului concurs naţional de design de carte, alături de vernisajul expoziţiei Cele mai frumoase cărţi din România
Luni, 29 octombrie 2012, începând cu ora 18.00, la UNA Galeria din Bucureşti (str. General Budişteanu nr. 10), va avea loc ceremonia de premiere a câştigătorilor primului concurs naţional de design de carte.
Teatrul Naţional din Sibiu prezintă spectacolul Eu, Rodin în Coreea de Sud
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă vineri, 26 octombrie şi sâmbătă, 27 octombrie, începând cu orele 18:00, spectacolul Eu, Rodin în regia lui Mihai Măniuţiu.
Luna noiembrie aduce peste 1925 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional din Sibiu
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă în luna noiembrie 2012 douăzeci şi trei de reprezentaţii ce vor avea loc în patru spaţii de joc diferite din oraş..
Institutul Polonez din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică din Varşovia, vă aşteaptă în perioada 2 - 10 noiembrie 2012, la Festivalul Filmului Polonez..
Puternică prezenţă românească la Festivalul de Film din Cottbus
Pe 6 noiembrie 2012 îşi deschide pentru a 22-a dată porţile Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/Germania către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est.
Luni, 29 octombrie 2012, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia premierei Noaptea bufonilor.
Duminică, 28 octombrie 2012, la orele 19.30, la Casa del Cinema din Roma va avea loc un moment de focus România în cadrul festivalului MedFilm Festival, ediţia a XVIII–a.
Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene
La iniţiativa ICR Viena, în parteneriat cu Teatrul Naţional Bucureşti, are loc pe 1 noiembrie 2012 expoziţia realizată de dr. Peter Schubert, Bijuterii ale arhitecturii Jugendstil în ţările dunărene.
Evenimente ale Muzeului Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să anunţe că directorul său general, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu a primit joi, 25 octombrie 2012, o importantă distincţie - Medalia Mihai I pentru Loialitate.
Vineri, 2 noiembrie 2012 (19.00), la Sala Radio iubitorii muzicii se vor bucura de un extraordinar concert din muzică de... Brahms, o ocazie pentru melomani de a-l asculta pe pianistul Michael Abramovich.
Concertul omagial George Georgescu 125, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, vineri, 26 octombrie 2012, la Sala Radio, va prilejui prezentarea noului album produs de Editura Casa Radio: Arta lui George Georgescu - M. Jora, Th. Rogalski, P. Constantinescu, C. Silvestri, G. Enescu.
Volumul Ultimii eretici ai Imperiului de Vasile Ernu a aparut in Italia
Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009) de Vasile Ernu, nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi premiat de revista Tiuk!, a apărut la Editura Hacca din Italia.
EUROPAfest 2013 sărbătoreşte 20 ani de performanţă cu Jeunesses International Piano Competition
După Bucharest International Jazz Competition lansat în septembrie, EUROPAfest 2013 anunţă al doilea eveniment – Jeunesses International Piano Competition.
Repetiţii deschise la Festivalul Naţional de Teatru
În urma ecourilor mai mult decât încurajatoare stârnite de proiectul "Tinerii la repetiţii", o serie de reprezentaţii din programul actualei ediţii vor fi precedate de repetiţii deschise liceenilor şi studenţilor pasionaţi de fenomenul teatral.
A început un turneu naţional fără precedent în România
Turneul Vioara lui George Enescu la sate, iniţiat de Radio România Cultural şi Accendo a început cu succes pe 22 octombrie 2012 prin concerte susţinute în comuna George Enescu (satul Arborea) şi Băluşeni, două localităţi rurale din judeţul Botoşani.
Lansarea ediţiei franceze a romanului Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă
Versiunea franceză a romanului Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă este în curs de apariţie în colecţia "Lettres d’ailleurs" a Editurii Ginkgo din Paris.
Observator cultural reia seria de întâlniri "Formula 3"
Observator cultural reia seria de întâlniri "Formula 3", pe 25 octombrie 2012, de la ora 18.30, invitaţii fiind scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari şi regizorul Tudor Giurgiu.
Antologia din opera lui Gottfried Benn cuprinde traducerea a 60 de poezii, 240 de aforisme selectate din proza, eseurile si corespondenta sa, o introducere in viata si opera benniana, precum si mai multe ilustratii.
Școala Română din Roma / Accademia di Romania aniversează 90 de ani de la deschidere și 130 de ani de la nașterea fondatorului său, Vasile Pârvan
Cea mai veche instituție românescă de cultură din străinătate, Școala Română din Roma / Accademia di Romania in Roma, aniversează în această toamnă 90 de ani de la deschidere și 130 de ani de la nașterea arheologului român Vasile Pârvan.
După dealuri: avanpremiere în Belgia cu Cristian Mungiu şi fraţii Dardenne
1500 de spectatori entuziaşti au asistat la Gent, Bruxelles şi Liège la avanpremiera belgiană a filmului lui Cristian Mungiu, După dealuri, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.
Soliştii Big-Band-ului Radio, live la Radio România Cultural
O nouă întâlnire cu lumea jazz-ului va fi găzduită luni, 29 octombrie 2012, de la ora 19,00, în Studioul "Alfred Alessandrescu" al Societăţii Române de Radiodifuziune şi va fi transmisă în direct de Radio România Cultural, în colaborare cu Orchestrele şi Corurile Radio.
Minute în şir de aplauze, multă bucurie şi muzică bună, sunt doar câteva cuvinte ce pot releva succesul celor două concerte susţinute în 20 şi 21 octombrie 2012, în celebra Laeiszhalle din Hamburg de Corul Academic Radio România.
Goldart dezvăluie perioada de aur a picturii românești
Casa de licitații Goldart vă invită la cea de-a 95-a licitație pe care o organizează în atmosfera agreabilă și relaxată a galeriei hotelului Marschal Garden.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu prezintă vineri, 2 noiembrie şi sâmbătă, 3 noiembrie, ora 19:00, spectacolul Paris, mon amour - o productie a Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian".
Final de octombrie cu lucrarea Carnavalul animalelor, pe scena Sălii Radio
După startul grandios al începutului de stagiune, finalul lunii octombrie va fi marcat printr-un concert extraordinar al Orchestrei de Cameră Radio, susţinut sub bagheta binecunoscutului dirijor Cristian Florea şi alături de soliştii Dana Borşan şi Toma Popovici, la pian.
Începe cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru
Ultimele detalii despre cel mai aşteptat eveniment teatral al anului au fost anunţate cu prilejul conferinţei de presă care a avut loc la sediul UNITER.
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj 2012 şi-a desemnat laureaţii
După nouă zile de proiecţii a numeroase producţii cinematografice din peste 35 de ţări, Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj a oferit trofeele celei de-a patra ediţii.
Festivalul Naţional de Teatru On Air la Radio România Cultural
În perioada 26 octombrie - 4 noiembrie 2012 va avea loc în Bucureşti Festivalul Naţional de Teatru. 32 de spectacole grupate în 6 secţiuni vor fi prezentate pe 9 dintre scenele Capitalei.
Proiectul Hala Matache a fost premiat la Bienala Naţională de Arhitectură
Proiectul grupului Arhitecţii Voluntari pentru regenerarea urbană în cartierul Matache - Gara de Nord, împreună cu cartea Cui ii e frică de cartierul Matache? au primit fiecare premiul la secţiunile Studii şi Proiecte Finalizate şi Nerealizate şi, respectiv, Arhitectura prin Cuvânt ale Bienalei Naţionale de Arhitectură.
Câștigătorii ediției din 2013 a European Border Breakers Awards, premiu care recompensează noile talente ale muzicii pop europene, au fost anunțați astăzi, 19 octombrie 2012, de Androulla Vassiliou.
Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe continuarea proiectului Dans la Odeon, iniţiat în 2001 de coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu, care își propune să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și de pretutindeni.
Cea de-a patra ediţie a festivalului de film românesc de la Toulouse
Cinematograful ABC, Institutul Cultural Român de la Paris şi Asociaţia Roumains de Toulouse organizează în intervalul 19-21 octombrie 2012 cea de-a patra ediţie a festivalului de film românesc de la Toulouse.
Teatrul Act din Bucureşti, invitat la Festivalul Internaţional de Teatru Demoludy de la Olsztyn
Pentru a doua oară, un spectacol românesc va fi prezent la Festivalul Internaţional de Teatru Demoludy de la Olsztyn. Este vorba despre Jocuri în curtea din spate, în regia lui Bobi Pricop, o producţie a Teatrului Act din Bucureşti.
ICR Stockholm şi Muzeul Nobel prezintă literatura de limbă germană din România
Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Muzeul Nobel organizează pe 20 noiembrie 2012, la ora 18.00, programul Când tăcem, suntem dezagreabili. Când vorbim, suntem ridicoli, despre literatura de limbă germană din România.
O plimbare prin Bucureşti. Memoria unui oraş / Bucharest. Memory of a City de Narcis Dorin Ion, album bilingv apărut recent la Editura Institutului Cultural Român, poate fi momentul (re)îndrăgostirii de capitala României.
Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de/seen by Andrei Şerban
Albumul bilingv Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de/seen by Andrei Şerban, apărut recent la Editura Institutului Cultural Român, se adresează deopotrivă iubitorilor de teatru şi celor ai fotografiei de artă.
Una dintre cel mai populare comedii romantice ale lui Shakespeare, Visul unei nopţi de vară, va avea premiera pe scena Teatrului "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, duminică, 21 octombrie 2012.
Renumitul Centru Pompidou aduce capodoperele suprarealiștilor Dalí, Bunuel și Man Ray la BIEFF
Prestigiosul Centru Pompidou - Muzeul Național de Artă Modernă din Paris - oferă publicului român acces la impresionanta sa Colecție de Film, prin programul special prezentat la Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF 2012.
Horaţiu Mălăele a primit Premiul de Excelenţă la Festivalul Comedy Cluj 2012
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj a decernat ieri, 17 octombrie 2012, Premiul de Excelenţă al acestei ediţii, distincţie oferită actorului şi regizorului Horaţiu Mălăele.
Asociaţia Cinema Roumain, Institutul Cultural Român de la Paris şi Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle vor organiza la data de 19 octombrie 2012 o proiecţie de scurtmetraje româneşti difuzate în ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film NexT.
În 1918 dirija Filarmonica din Berlin, iar în 1926 pe cea din New York, fiind unul dintre cei mai importanţi şi mai longevivi directori pe care i-a avut vreodată Filarmonica din Bucureşti: dirijorul George Georgescu.
Invitaţii primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara La Vest de Est / La Est de Vest
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara La Vest de Est / La Est de Vest va avea loc în perioada 24-26 octombrie 2012, la Muzeul de Artă (Palatul Baroc).
Dinastia artistică a Cantacuzinilor, în dialog la ICR Londra
Institutul Cultural Român din Londra vernisează pe 17 octombrie 2012, în galeria "Brâncuşi" de la sediu, expoziţia cu titlul Odată: moştenirea lui G.M. Cantacuzino.
Scriitorul Mircea Cărtărescu, invitat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm
Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost invitat să participe, în calitate de oaspete de onoare, la cea de-a 16 ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm, care va avea loc între 16 şi 18 noiembrie 2012.
Sâmbătă, 27 octombrie 2012 (19.00), celebra soprană Marina Krilovici, care a cântat alături de Tito Gobbi, Placido Domingo, Luciano Pavarotti şi Jose Carreras, revine în România pentru concertul extraordinar pe scena Operei Naţionale Bucureşti.
Lansarea celui mai recent roman al Danielei Zeca-Buzura, Omar cel orb şi trei piese în premieră ale maestrului Grigore Leşe
Omar cel orb, noul roman al Danielei Zeca, autoarea bestseller-urilor Istoria romanţată a unui safari şi Demonii vantului, va fi lansat joi, 18 octombrie 2012.
SoNoRo Love Unlimited 2012, un voiaj intim în lumea muzicii de cameră
Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se desfăşoară anul acesta între 9 şi 25 noiembrie, sub tema Love Unlimited.
De la drama unei tinere japoneze în Madama Butterfly la focul iubirii din Carmen, la finalul săptămânii pe scena Operei Naţionale Bucureşti
Vineri, 19 octombrie 2012, (19.00) pe scena Operei Naţionale Bucureşti se va desfăşura reprezentaţia spectacolului Madama Butterfly (Giacomo Puccini), cu participarea dirijorului invitat Alexandru Samoilă.
Filmul românesc ocupă loc de cinste la Festivalul Internaţional de Film BFI din Londra
România îşi face din nou remarcată prezenţa pe scena cinematografiei mondiale, în cadrul Festivalului de Film de la Londra, prin două producţii de lungmetraj premiate pe plan internaţional.
Lansarea celui de-al doilea volum al Istoriei comunismului din Romania la Muzeul National al Taranului Roman
Marţi, 16 octombrie 2012, ora 11.00, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Şoseaua Kiseleff 3) din Bucureşti va avea loc lansarea celui de-al doilea volum Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu (1965-1971).
Două dintre cele mai bune actriţe ale momentului urcă în premieră pe scena Teatrului Naţional din Sibiu
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu a prezentat duminică, 14 octombrie 2012, ora 19:00, premiera spectacolului Platonov, în regia lui Alexandru Dabija.
Asociaţia "Friends of Opera" organizează, la Opera Naţională Bucureşti, în ziua de 26 octombrie 2012, un eveniment exclusivist, elegant şi amuzant, dedicat colectării unor fonduri extrem de necesare primei scene lirice a ţării.
Un turneu naţional fără precedent în România: Vioara lui George Enescu la sate
"În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere."
Legendarul festival de la Oberhausen revine la BIEFF
După succesul de care s-a bucurat în 2011, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Oberhausen revine la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF.
Se împlinesc 101 ani de la naşterea lui Ion Dacian
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" sarbatoreste astazi, 11 octombrie 2012, 101 ani de la nasterea uneia dintre cele mai emblematice figuri ale Operetei si cel care da numele Teatrului National de Opereta - Ion Dacian.
Miercuri, 17 octombrie 2012, ora 18.00, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon, va avea loc, în prezenţa autorului, lansarea volumului cu piesa de teatru A doua scrisoare pierdută de Eugen Șerbănescu.
Weekend comedy-drama la Festivalul Internaţional de film Comedy Cluj 2012
Maratonul filmelor comedy-drama din cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj 2012 continuă în acest weekend cu numeroase proiecţii de film care îmbină comedia, ironia, satira şi parodia.
Începe Festivalul Internaţional de film Comedy Cluj 2012
Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj va avea loc pe 12 octombrie 2012, ora 19, la cinematograful "Florin Piersic" din Cluj-Napoca.
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2012 este autorul Humanitas Fiction, Mo Yan, care, "cu un halucinant realism, îmbină legendele, istoria şi actualitatea" (motivaţia juriului).
Mo Yan, introdus în Suedia de una dintre editurile partenere ICR Stockholm
Institutul Cultural Român de la Stockholm felicită editura suedeză Tranan, care a avut flerul de a-l traduce şi publica în limba suedeză, încă din 1997, pe scriitorul chinez Mo Yan, laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură.
Pianistul Horia Mihail, invitat la Vorba de cultură
La Radio România Cultural, emisiunea Vorba de cultură vă invită din nou în universul muzicii clasice, alături de unul dintre cei mai importanţi muzicieni români de astăzi: pianistul Horia Mihail.
Evenimente Polirom si Cartea Romaneasca la Targul de Carte de la Frankfurt
În perioada 10-14 octombrie 2012, în cadrul Targului Internaţional de Carte de la Frankfurt, considerat cel mai important eveniment dedicat industriei de carte din întreaga lume, vor avea loc mai multe evenimente şi lansări de carte la standul României.
Muzeul National al Taranului Roman - cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in 2012 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala.
Plimbare imaginară printr-o expoziţie de pictură, în acompaniamentul pianistului Horia Mihail
Pianistul Horia Mihail va evolua pe scena Sălii Radio pentru prima dată în postură solistică de la încheierea turneului Pianul călător de la finalul stagiunii trecute a Orchestrei Naţionale Radio.
Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău, organizează duminică, 14 octombrie 2012, de hramul oraşului, o inedită Expoziţie de covoare basarabene.
Soprana Irina Iordăchescu, debut în spectacolul Elixirul dragostei
Duminică, 14 octombrie 2012 (19.00), pe scena Operei Naţionale Bucureşti, într-una dintre creaţiile de operă îndrăgite în întreaga lume, Elixirul dragostei (L’Elisir d’amore), va debuta una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB: soprana Irina Iordăchescu.
SoNoRo Love Unlimited 2012, un voiaj intim în lumea muzicii de camera
Cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo se desfasoara anul acesta între 9 si 25 noiembrie, sub tema Love unlimited.
Concert pentru orga cu solistul ceh Pavel Kohout, sub bagheta dirijorului sârb Dejan Savic, în interpretarea Orchestrei de Camera Radio
Daca data de 12 octombrie 2012 marcheaza deschiderea stagiunii pentru Orchestra Nationala Radio, miercuri, 17 octombrie 2012, ora 19, este rândul Orchestrei de Camera Radio sa îsi întâmpine publicul cu un program ofertant, sustinut sub bagheta unui dirijor cu o bogata cariera internationala: Dejan Savic.
Artistii Operei Nationale Bucuresti au fost ovationati în doua sali de concert prestigioase din Rusia
Zilele Culturii Române în Federatia Rusa au fost celebrate cu fast: evenimentul a fost marcat de doua concerte extaordinare sustinute de solisti consacrati ai Operei Nationale Bucuresti.
Marele istoric Keith Hitchins evoca la Londra geniul lui Ionel Bratianu, unul dintre întemeietorii României moderne
Distinsul istoric si profesor american Keith Hitchins, una dintre cele mai mari autoritati ale istoriografiei românesti, sustine pe 11 octombrie 2012, la Institutul Cultural Român din Londra, conferinta cu titlul Ion I.C. Bratianu si constructia României moderne.
Regizorul Thomas Ciulei a încheiat filmarile la lungmetrajul 2 + 2
Regizorul Thomas Ciulei a încheiat filmarile la comedia 2 + 2, primul sau film de lungmetraj ficţiune, la care semneaza scenariul alaturi de Akos Gerstner, în colaborare cu Marius Weber.
Marele premiu la Namur pentru Toata lumea din familia noastra
ICR Bruxelles informeaza ca filmul Toata lumea din familia noastra de Radu Jude a câstigat marele premiu Bayard d'or al Festivalului International de Film Francofon de la Namur, Belgia (FIFF, 28 septembrie - 5 octombrie 2012).
Ambasada Japoniei în România si Asociatia Chado Urasenke Tankokai România în parteneriat cu Teatrul Odeon si Asociatia Radacini Culturale (ARC) va invita sa fiti oaspeti într-o casa de ceai, vineri, 12 octombrie 2012, la Sala Studio a Teatrului Odeon.
România la Festivalul de Film CinEast de la Luxemburg
În perioada 11-28 octombrie 2012 se desfasoara la Luxemburg cea de-a cincea editie a Festivalului Filmului Central si Est European CinEast, devenit deja un festival de referinta pentru Luxemburg si Benelux.
De la Cannes la Bucureşti, Quinzaine des realisateurs revine la BIEFF
Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF continua în 2012 colaborarea cu Quinzaine des realisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes.
Conferinta de presa si colocvii de specialiate la închiderea proiectului european studiOpera
Între 12 si 14 octombrie 2012, Opera Nationala Bucuresti va gazdui evenimentele organizate cu prilejul închiderii proiectului european studiOpera: conferinta de presa - 12 octombrie (ora 11.00) si colocviile de specialitate dedicate proiectului - 12-14 octombrie.
Biblioteca Nationala a României împreuna cu Galeria Danaart Gallery continua seria de manifestari culturale dedicate anului Caragiale, printr-o expozitie de fotografie si banda desenata, care va avea loc în perioada 9-31 octombrie 2012.
Romanele finaliste la Premiul literar "Augustin Fratila", editia I
FEM, Viata lui Kostas Venetis, Emotia, Matei Brunul, Ploile amare sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar "Augustin Fratila", editia I, oferit de compania Philip Morris Trading.
Expozitie de fotografie si film documentar în cadrul Festivalului International de Muzica Ortodoxa Archaion Kallos din Praga
Institutul Cultural Roman din Praga organizeaza în cadrul Festivalului International de Muzica Ortodoxa Archaion Kallos doua evenimente conexe programului muzical.
În perioada 4-6 octombrie 2012, ICR Varsovia a participat la un eveniment complex, initiat de Institutul Memoriei Nationale din Polonia (IPN) si purtând titlul Comunismul - La belle epoque. Viata de zi cu zi în statele blocului comunist în anii '70.
Prima editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara La Vest de Est / La Est de Vest
Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 octombrie 2012, la Muzeul de Arta (Palatul Baroc) si reprezinta primul festival international de literatura din România organizat în afara Capitalei, un exemplu de descentralizare culturala de care avem atâta nevoie.
ICR Istanbul la festivalul EUNIC Turcia European Cultural Days - Art in Movement
Sâmbata, 6 octombrie 2012, a avut loc simultan în sase orase din sud-estul Turciei deschiderea festivalului European Cultural Days - Art in Movement, primul eveniment major al clusterului EUNIC Turcia (European Union National Institutes for Culture).
Pe 11 octombrie 2012 reîncepe Ora de educatie muzicala, un proiect original marca Radio România Cultural
A doua editie a proiectului Ora de educatie muzicala, initiat de Oltea Serban Pârâu si Cristian Marica, reîncepe joi, 11 octombrie 2012, de la ora 13, la Scoala generala 193 din sectorul 6, aflată în cartierul Drumul Taberei.
Debut de noua stagiune de jazz Radio România Cultural la teatrul ACT
Un nou parcurs stilistic de tip "jazzy" îsi marcheaza linia de start în locul unde Stagiunea de Jazz Radio România Cultural - Formatiile Radio a punctat deja doua editii în propria istorie.
Ajunsa la al doilea volum, cartea Case si oameni din Bucuresti de Andrei Pippidi propune cititorului zeci de microistorii, de incursiuni în trecutul mai apropiat sau mai îndepartat.
Doamna Michiko Nojiri, maestra de ceai - Asociatia Urasenke Europa (Roma) si domnul Gabriel Soga Caciula, maestru de ceai - Asociatia Chado Urasenke Tankokai Romania vor sustine o demonstratie de ceremonia ceaiului la Sala Studio a Teatrului Odeon.
Institutul Cultural Roman din Praga, în colaborare cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, prezinta în cadrul Festivalului International de Arhitectura si Urbanism Architecture Week 2012 strategia de dezvoltare a Bucurestiului.
Making waves, un festival dedicat noului cinema românesc în New York
Romanian Film Initiative si Film Society of Lincoln Center anunta organizarea evenimentului anual Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc în New York. Editia 2012 va avea loc între 29 noiembrie - 5 decembrie, la Film Society of Lincoln Center.
Prestigiosul Studio National de Arta Contemporana Le Fresnoy, in premiera in Romania la BIEFF 2012
Fidel misiunii sale educationale, Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF inaugurareaza anul acesta parteneriatul cu unul dintre cele mai importante centre de creatie artistica din Europa.
Conferinta la ICR Viena: Lucian Blaga - Intelectual, poet, diplomat
Institutul Cultural Român Viena, Societatea Austro-Româna (AUSTROM) si editura vieneza Lit-Verlag dedica în seara de 11 octombrie 2012 o conferinta personalitatii complexe a lui Lucian Blaga.
Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu prezinta vineri, 5 octombrie 2012, ora 19:00, reprezentatia cu numarul o suta a spectacolului Faust în regia lui Silviu Purcarete.
Despre Carmen, Rigoletto si Spargatorul de nuci, în întâlnirile interactive cu publicul
Programul cultural Pentru ce mergem la Opera?, care s-a dovedit unul de mare succes în stagiunea trecuta a Operei Nationale Bucuresti, se reia si în stagiunea 2012-2013.
Institutul Cultural Român de la Berlin ramâne în continuare fidel partenerilor sai din diaspora si sustine pentru a opta oara Zilele Culturii Române la Munchen, eveniment care are loc în perioada 5 octombrie - 2 decembrie 2012.
Marcel Iures la Festivalul international de film Comedy Cluj 2012
În afara celor peste 130 de proiectii din cadrul Festivalului International de Film Comedy Cluj 2012, publicul din Cluj Napoca se va putea delecta în perioada 12-21 octombrie si cu alte evenimente culturale de prim rang.
Conferinta de presa si colocvii de specialiate la închiderea proiectului european studiOpera
Între 12 si 14 octombrie 2012, Opera Nationala Bucuresti va gazdui evenimentele organizate cu prilejul închiderii proiectului european studiOpera: conferinta de presa - 12 octombrie (ora 11.00) si colocviile de specialitate dedicate proiectului - 12-14 octombrie.
Vineri, 12 octombrie 2012 (ora 19), Carmina Burana - una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile - revine pe scena Salii Radio în concertul extraordinar de deschidere a stagiunii Orchestrei Nationale Radio.
24 Galeti, 7 Soareci, 18 Ani la Seara de film de la Institutul Cultural Român
Vineri, 5 octombrie 2012, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, în prezenta regizorului Marius Iacob, documentarul 24 Galeti, 7 Soareci, 18 Ani.
Decizie cu privire la participarea României ca invitat de onoare la Salon du Livre
Participarea României ca invitat de onoare la Salon du Livre (martie 2013, Paris) este o ocazie exceptionala de a etala, în mod convingator, valorile literaturii si artelor din tara noastra.
Tuxedomoon, live in Bucharest, eveniment in premiera in Romania
Pionerii art-rock Tuxedomoon includ Bucurestiul in turneul lor european din aceasta toamna. Luni, 5 noiembrie 2012, in clubul The Silver Church din Bucuresti, legendara trupa americana va sustine un concert in premiera in Romania.
Dan Lungu, invitat la Festivalul de Proza Scurta de la Wroclaw
Sâmbata, 6 octombrie 2012, la ora 18.00, la Teatrul Wspolczesny din Wroclaw, Polonia, Dan Lungu va avea o întâlnire cu cititorii, în cadrul Festivalului de Proza Scurta Opoviadania.
Donaţie de carte din partea Institutului Cultural Român de la Praga şi a Radio Timişoara la Universitatea Masaryk din Brno
La începutul noului an academic în Cehia, Institutul Cultural Român de la Praga şi Radio Timişoara au donat peste 600 de volume nou înfiinţatei Secţii de Românistica din cadrul Facultaţii de Litere şi Filosofie a Universitaţii Masaryk din Brno.
ICR Stockholm se pregateşte pentru Târgul de Carte de la Goteborg, ediţia 2013
În încheierea ediţiei din acest an a Târgului de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, duminica, 30 septembrie 2012, a fost anunţat oficial statutul de invitat de onoare al României la ediţia din 2013.
Proiectii rare la Les Films de Cannes a Bucarest: filme de arhiva selectionate la Cannes
Pe lânga premierele unor filme îndelung asteptate, aduse din selectia recenta a celui mai mare festival din lume, evenimentul Les Films de Cannes î Bucarest (19 - 25 octombrie) le propune iubitorilor de cinema sa (re)descopere pelicule românesti rareori scoase din arhive.
Filme românesti la Festivalul International de Film de la Haifa
Institutul Cultural Român din Tel Aviv anunta proiectia filmelor românesti Dupa dealuri (România/Franta/Belgia 2012, regia Cristian Mungiu) si Toata lumea din familia noastra (România/Olanda 2012, regia Radu Jude) la Festivalulul International de Film de la Haifa (20.09 - 8.10.2012).